bedrijfsplan maken: de ultieme gids.

27 min


93

Hoe een bedrijfsplan te schrijven

 

bedrijfsplan

Als je hebt bekeken wat een bedrijfsplan is en waarom je er een nodig hebt om je bedrijf te starten en te laten groeien, dan is het tijd om je te verdiepen in het proces van het schrijven van een businessplan.

In deze stapsgewijze handleiding leid ik u door elke fase van het schrijven van een bedrijfsplan dat u daadwerkelijk helpt uw ​​doelen te bereiken. Als u alleen op zoek bent naar een downloadbare sjabloon om aan de slag te gaan , kunt u deze nu overslaan en downloaden . Of, als u gewoon wilt zien hoe een voltooid bedrijfsplan eruit ziet, bekijk dan onze bibliotheek met meer dan 500 gratis bedrijfsplannen .

 

3 regels voor het schrijven van een businessplan:

1. Houd het kort.

Businessplannen moeten kort en bondig zijn.

De redenering daarvoor is tweeledig:

 1. Ten eerste wilt u dat uw bedrijfsplan wordt gelezen (en niemand een bedrijfsplan van 100 pagina’s of zelfs 40 pagina’s gaat lezen).
 2. Ten tweede moet uw bedrijfsplan een hulpmiddel zijn dat u gebruikt om uw bedrijf te runnen en te laten groeien, iets wat u in de loop van de tijd blijft gebruiken en verfijnen. Een te lang bedrijfsplan is een enorm gedoe om mee om te gaan en garandeert dat uw plan wordt verbannen naar een bureaulade, om nooit meer te worden gezien.

2. Ken je publiek.

Schrijf je plan op met behulp van taal die je publiek zal begrijpen.

Als uw bedrijf bijvoorbeeld een complex wetenschappelijk proces ontwikkelt, maar uw potentiële investeerders geen wetenschappers zijn (en niet alle gedetailleerde wetenschappelijke terminologie begrijpen die u wilt gebruiken), moet u zich aanpassen.

In plaats van dit:

“Onze technologie waarvoor patent is aangevraagd, is een add-on met één aansluiting op bestaande bCPAP-opstellingen. Wanneer aangesloten op een bCPAP-configuratie, biedt ons product niet-invasieve dubbele drukventilatie. ”

Schrijf dit:

“Ons product waarvoor patent is aangevraagd, is een apparaat zonder stroomvoorziening dat gemakkelijk te gebruiken is en dat traditionele ventilatormachines vervangt die in ziekenhuizen worden gebruikt tegen 1 / 100e van de kosten.”

Voeg uw beleggers toe en houd uitleg over uw product eenvoudig en direct, met voorwaarden die iedereen kan begrijpen. U kunt altijd de appendix van uw plan gebruiken om meer specifieke details te verstrekken.

3. Wees niet geïntimideerd.

De overgrote meerderheid van bedrijfseigenaars en ondernemers zijn geen bedrijfsexperts. Net als jij leren ze als ze gaan en hebben ze geen diploma in het bedrijfsleven.

Het schrijven van een bedrijfsplan lijkt misschien een moeilijke hindernis, maar het hoeft niet zo te zijn. Als u uw bedrijf kent en er enthousiast over bent, zal het schrijven van een bedrijfsplan en vervolgens het gebruik van uw groeiplan lang niet zo uitdagend zijn als u denkt.

En u hoeft niet te beginnen met een volledig, gedetailleerd bedrijfsplan dat ik hier ga beschrijven. In feite kan het veel eenvoudiger zijn om te beginnen met een eenvoudig bedrijfsplan van één pagina ( wat we een Lean-plan noemen) en later terug te komen om later een gedetailleerd bedrijfsplan te maken.

bedrijfsplan

6 dingen om op te nemen in een businessplan

Nu we de regels hebben om een ​​bedrijfsplan uit de weg te schrijven, laten we ons verdiepen in de details van het opstellen van uw plan.

De rest van dit artikel bevat de details van wat u moet opnemen in uw bedrijfsplan, wat u moet overslaan, de essentiële componenten van de uiterst belangrijke financiële projecties en links naar aanvullende bronnen die u kunnen helpen bij het opstarten van uw plan.

Vergeet niet dat uw bedrijfsplan een hulpmiddel is om u te helpen een beter bedrijf op te bouwen, niet alleen een huiswerkopdracht. Goede bedrijfsplannen zijn levende documenten waarnaar u regelmatig terugkeert en werken bij naarmate u meer te weten komt over uw klanten, verkoop- en marketingtactieken die werken (en niet), en wat u goed en fout heeft gevonden over uw budget en prognose. Uw plan beschrijft de doelen die u wilt bereiken en u moet deze gebruiken om uw voortgang bij te houden en de koers aan te passen.

1. Samenvatting

Dit is een overzicht van uw bedrijf en uw plannen. Het komt eerst in uw plan en is idealiter slechts één tot twee pagina’s. De meeste mensen schrijven het echter als laatste.

2. Gelegenheid

In deze sectie worden de volgende vragen beantwoord: Wat verkoopt u eigenlijk en hoe lost u een probleem (of “behoefte”) op voor uw markt? Wie is uw doelmarkt en concurrentie?

3. Uitvoering

Hoe ga je van je kans gebruik maken en er een bedrijf van maken? Dit gedeelte behandelt uw marketing- en verkoopplan, activiteiten en hoe u het succes gaat meten.

4. Team en bedrijf

Beleggers zoeken naar geweldige teams, naast geweldige ideeën. Gebruik dit hoofdstuk om uw huidige team te beschrijven en wie u moet huren. U zult ook snel een overzicht krijgen van uw juridische structuur, locatie en geschiedenis als u al gebruiksklaar bent.

5. Financieel plan

Uw bedrijfsplan is niet compleet zonder een financiële prognose. We zullen u vertellen wat u moet opnemen in uw financiële plan.

6. Bijlage

Als u meer ruimte nodig hebt voor productafbeeldingen of aanvullende informatie, gebruikt u de appendix voor die details.

Laten we een duik nemen in de details van elk onderdeel van uw bedrijfsplan en ons richten op het ontwikkelen van een onderdeel dat uw investeerders en geldverstrekkers willen lezen.

bedrijfsplan

Managementsamenvatting

De samenvatting presenteert uw bedrijf, legt uit wat u doet en legt uit wat u zoekt van uw lezers. Het is structureel het eerste hoofdstuk van uw bedrijfsplan. En hoewel dit het eerste is dat mensen zullen lezen, adviseer ik over het algemeen dat je het als laatste schrijft. Waarom? Want als u de details van uw bedrijf van binnen en van buiten kent, bent u beter voorbereid om uw samenvatting te schrijven. Dit gedeelte is tenslotte een samenvatting van al het andere, dus begin eerst het deel Opportunity te schrijven en kom hier als laatste terug.

Idealiter kan de samenvatting een op zichzelf staand document zijn dat de hoogtepunten van uw gedetailleerde plan behandelt. In feite is het heel gewoon voor beleggers om alleen de samenvatting te vragen wanneer ze uw bedrijf evalueren. Als ze tevreden zijn met wat ze in de samenvatting te zien krijgen, volgen ze vaak een verzoek om een ​​volledig plan, een pitch-presentatie en andere gegevens over uw bedrijf.

Omdat uw samenvatting een essentieel onderdeel is van uw bedrijfsplan, moet u ervoor zorgen dat het zo duidelijk en beknopt mogelijk is. Behandel de belangrijkste hoogtepunten van uw bedrijf, maar houd niet te veel in de gaten. Idealiter is uw samenvatting maximaal één tot twee pagina’s, ontworpen om snel te kunnen worden gelezen en die uw interesse wekt en uw beleggers graag meer wilt laten horen.

De kritische componenten van een winnende samenvatting:

Eén zin bedrijfsoverzicht

Aan de bovenkant van de pagina, onder uw bedrijfsnaam, voegt u een overzicht van één bedrijf van één zin toe dat de essentie van uw werkzaamheden samenvat.

Dit kan een slogan zijn, maar is vaak effectiever als de zin beschrijft wat uw bedrijf daadwerkelijk doet. Dit staat ook bekend als uw waardevoorstel.

Probleem

Vat het probleem dat u in de markt oplost in één of twee zinnen samen. Elk bedrijf lost een probleem op voor zijn klanten en vult een behoefte in de markt.

Oplossing

Dit is uw product of dienst. Hoe pak je het probleem aan dat je hebt geïdentificeerd in de markt?

Doelmarkt

Wie is je ideale klant? Hoeveel van hen zijn er? Het is belangrijk om specifiek te zijn.

Als je een schoenenfabrikant bent, richt je niet “iedereen”, alleen maar omdat iedereen voeten heeft. U richt u waarschijnlijk op een specifiek marktsegment, zoals ‘stijlbewuste mannen’ of ‘hardlopers’. Hierdoor wordt het voor u veel eenvoudiger om uw marketing- en verkoopinspanningen te richten en de soorten klanten aan te trekken die het meest waarschijnlijk worden gekocht van jou.

Wedstrijd

Hoe lost uw doelmarkt vandaag hun probleem op? Zijn er alternatieven of vervangingen op de markt?

Elk bedrijf heeft een vorm van concurrentie en het is van cruciaal belang om een ​​overzicht te geven in uw samenvatting.

Team

Geef een kort overzicht van uw team en een korte uitleg over waarom u en uw team de juiste mensen zijn om uw idee op de markt te brengen.

Beleggers hebben enorm veel gewicht in het team gelegd, zelfs meer dan op het idee, omdat zelfs een geweldig idee geweldige uitvoering behoeft om werkelijkheid te worden.

Financieel overzicht

Markeer de belangrijkste aspecten van uw financiële plan, idealiter met een grafiek die uw geplande verkopen, uitgaven en winstgevendheid weergeeft.

Als uw bedrijfsmodel (dwz “hoe u geld verdient”) extra uitleg behoeft, dan is dit waar u het zou doen.

Financieringsvereisten

Als u geld inzamelt om uw bedrijf te starten of te laten groeien, moet u de details van wat u nodig hebt opnemen in de samenvatting.

Neem niet de moeite om voorwaarden van een potentiële investering op te nemen, want daarover zal altijd later worden onderhandeld. Voeg in plaats daarvan gewoon een korte verklaring toe die aangeeft hoeveel geld u moet ophalen om uw bedrijf van de grond te krijgen.

Mijlpalen en tractie

Het laatste sleutelelement van een samenvatting die beleggers willen zien, is de voortgang die u tot nu toe hebt geboekt en toekomstige mijlpalen die u van plan bent te gaan halen. Als u kunt aantonen dat uw potentiële klanten al geïnteresseerd zijn in, of misschien al kopen, uw product of dienst, is dit geweldig om te benadrukken.

U kunt de samenvatting overslaan (of aanzienlijk beperken) als u een intern bedrijfsplan schrijft dat een puur strategische gids voor uw bedrijf is. In dat geval kunt u afzien van details over het managementteam, financieringsvereisten en tractie, en in plaats daarvan de samenvatting behandelen als een overzicht van de strategische richting van het bedrijf, om ervoor te zorgen dat alle teamleden op dezelfde pagina staan.

bedrijfsplan

Kans

De opportunitysectie van uw bedrijfsplan is waar het echte vlees van uw plan leeft.

Hierin zal je in detail het probleem beschrijven dat je aan het oplossen bent, je oplossing, wie je van plan bent te verkopen en hoe jouw product of dienst past in het bestaande competitieve landschap. U gebruikt dit gedeelte van uw bedrijfsplan ook om aan te tonen wat uw oplossing onderscheidt van anderen en hoe u van plan bent om uw aanbod in de toekomst uit te breiden.

Lezers van uw bedrijfsplan weten al een beetje over uw bedrijf omdat zij uw samenvatting lezen. Maar dit hoofdstuk is nog steeds enorm belangrijk, omdat u hier uw aanvankelijke overzicht uitbreidt, meer details verstrekt en aanvullende vragen beantwoordt die u niet in de samenvatting zult behandelen.

Het probleem en de oplossing

Begin dit hoofdstuk door het probleem dat u aan het oplossen bent voor uw klanten te beschrijven. Wat is het primaire pijnpunt voor hen? Hoe lossen ze hun problemen op vandaag op? Misschien zijn de bestaande oplossingen voor het probleem van uw klant erg duur, of misschien zijn ze omslachtig. Voor een bedrijf met een fysieke locatie zijn er misschien geen bestaande oplossingen binnen redelijke rijafstand.

Het definiëren van het probleem dat u aan het oplossen bent voor uw klanten is verreweg het meest kritieke element van uw bedrijfsplan en cruciaal voor uw zakelijk succes. Als u een probleem dat uw potentiële klanten hebben niet kunt lokaliseren, heeft u mogelijk geen levensvatbaar bedrijfsconcept.

Om ervoor te zorgen dat u een reëel probleem voor uw potentiële klanten oplost, is een grote stap in het proces van bedrijfsplanning om weg te gaan van uw computer en daadwerkelijk uit te gaan en met potentiële klanten te praten. Valideer dat ze het probleem hebben waarvan je denkt dat ze het hebben, en ga dan verder met de volgende stap en gooi je potentiële oplossing voor hun probleem. Is uw oplossing geschikt voor hen?

Zodra u het probleem met uw doelmarkt hebt beschreven, moet het volgende deel van uw bedrijfsplan uw oplossing beschrijven. Uw oplossing is het product of de service die u van plan bent aan uw klanten aan te bieden. In dit gedeelte moet u uw oplossing in detail beschrijven. Wat is het en hoe wordt het aangeboden? Hoe lost het precies het probleem op dat uw klanten hebben?

Voor sommige producten en services wilt u misschien gebruiksgevallen beschrijven. Deze use cases geven voorbeelden van hoe een klant zal omgaan met uw oplossing en hoe deze het leven van de klant verbetert.

Doelmarkt

Nu u uw probleem en oplossing hebt uitgewerkt in uw bedrijfsplan, is het tijd om uw aandacht te richten op uw doelmarkt: aan wie verkoopt u?

Afhankelijk van het type bedrijf dat u start en het type abonnement dat u schrijft, hoeft u hier misschien niet al te gedetailleerd in te gaan. Maar wat er ook gebeurt, u moet weten wie uw klant is en een ruwe schatting hebben van het aantal dat er is. Als er niet genoeg klanten zijn voor uw product of service, kan dat een waarschuwing zijn.

Als u een formele marktanalyse gaat doen , moet u hier een beetje onderzoek doen, eerst om uw marktsegmenten te identificeren en vervolgens om te bepalen hoe groot elk segment is. Een marktsegment is een groep mensen (of andere bedrijven) die u mogelijk kunt verkopen.

Val echter niet in de val om de markt als ‘iedereen’ te definiëren. Het klassieke voorbeeld is een schoenenfabrikant. Hoewel het verleidelijk zou zijn voor een schoenenbedrijf om te zeggen dat hun doelgroep iedereen is die voeten heeft, moeten ze realistisch gezien een specifiek segment van de markt targeten om succesvol te zijn. Misschien moeten ze zich richten op atleten of zakenmensen die formele schoenen nodig hebben voor hun werk, of misschien zijn ze gericht op kinderen en hun gezinnen. Lees meer over doelmarketing in dit artikel .

TAM, SAM en SOM

Een goed bedrijfsplan identificeert de doelmarktsegmenten en geeft vervolgens enkele gegevens om aan te geven hoe snel elk segment groeit. Bij het identificeren van doelmarkten is een klassieke methode om de TAM-, SAM- en SOM- uitsplitsing te gebruiken om de marktomvang te bekijken vanuit een top-down benadering en een bottom-up benadering.

Hier zijn enkele snelle definities:

 • TAM: uw totale beschikbare of adresseerbare markt (iedereen die u met uw product wilt bereiken)
 • SAM: uw gesegmenteerde adresseerbare markt of bediende beschikbare markt (het gedeelte van TAM dat u wilt targeten)
 • SOM: uw deel van de markt (de subset van uw SAM die u realistisch zult bereiken, met name in de eerste paar jaar van uw bedrijf)

Zodra u uw belangrijkste marktsegmenten hebt geïdentificeerd, moet u de trends voor deze markten bespreken. Zijn ze aan het groeien of krimpen? Praat over de evoluerende behoeften, smaken of andere aankomende veranderingen in de markt.

Wanneer uw doelsegmenten zijn gedefinieerd, is het tijd om uw ideale klant voor elk segment te definiëren.

Uw ideale klant is een fictieve weergave van uw markt en wordt vaak een ‘buyer persona’ of ‘user persona’ genoemd. Uw buyer-persona moet worden gedefinieerd met een naam, geslacht, inkomstenniveau, likes, dislikes, enzovoort.

Hoewel dit misschien extra werk lijkt bovenop de marktsegmentering die u al hebt gedaan, is het hebben van een solide koperspersa een uiterst nuttig hulpmiddel om u te helpen bij het definiëren van de soorten marketing- en verkoopactiviteiten die u zult ontwikkelen om deze ideale klanten aan te trekken.

Belangrijke klanten

Het laatste deel van uw doelmarkthoofdstuk moet de belangrijkste klanten bespreken.

Dit gedeelte is eigenlijk alleen nodig voor bedrijven met een beperkt aantal klanten. Het typische bedrijf dat voornamelijk aan consumenten verkoopt, kan dit overslaan en verder gaan.

Als u aan andere bedrijven verkoopt, heeft u mogelijk enkele belangrijke klanten die van cruciaal belang zijn voor het succes van uw bedrijf, of een handjevol belangrijke klanten die toonaangevend zijn in uw ruimte. Als dit het geval is, gebruikt u dit laatste deel van uw doelmarkthoofdstuk om details te geven over die klanten en hoe deze van belang zijn voor het succes van uw bedrijf.

Wedstrijd

Volg onmiddellijk je beschrijving van je doelmarkt en beschrijf je concurrentie. Wie biedt nog meer oplossingen om de pijnpunten van uw klanten op te lossen? Wat zijn uw concurrentievoordelen ten opzichte van de concurrentie?

De meeste bedrijfsplannen gebruiken een ‘concurrentmatrix’ om concurrenten opte noemen en laten vervolgens zien hoe ze zich verhouden tot de oplossing van uw bedrijf. U kunt een eenvoudige concurrentmatrix maken door uw concurrenten aan de linkerkant van een raster te plaatsen en vervolgens kolommen voor elke functie toe te voegen. Gebruik vervolgens vinkjes om aan te geven of concurrenten een bepaalde functie hebben of niet.

Het belangrijkste om te illustreren in dit deel van uw bedrijfsplan is hoe uw oplossing anders of beter is dan andere aanbiedingen die een potentiële klant zou kunnen overwegen. Beleggers zullen willen weten welke voordelen u heeft ten opzichte van de concurrentie en hoe u van plan bent om uzelf te differentiëren.

Een van de grootste fouten die ondernemers maken in hun bedrijfsplannen, is dat ze geen concurrentie hebben.

Het simpele feit is dat alle bedrijven concurrentie hebben . Concurrenten komen misschien niet altijd in de vorm van ‘directe concurrentie’, en dat is wanneer u een concurrent heeft die een vergelijkbare oplossing voor uw aanbod aanbiedt. Vaak heb je te maken met ‘indirecte concurrentie’, waarbij consumenten hun probleem oplossen met een geheel andere oplossing.

Toen Henry Ford bijvoorbeeld zijn auto’s voor het eerst op de markt bracht, was er zeer weinig directe concurrentie van andere autofabrikanten. In plaats daarvan concurreerde Ford met andere vormen van transport, waaronder paarden, fietsen, treinen en wandelen. Oppervlakkig gezien lijkt geen van deze dingen op echte directe concurrentie, maar het waren mensen die op dat moment hun transportproblemen moesten oplossen.

Toekomstige producten en diensten

Alle ondernemers hebben een visie over waar ze in de toekomst zaken willen doen als ze succesvol zijn.

Hoewel het verleidelijk is om veel tijd te besteden aan het verkennen van toekomstige kansen voor nieuwe producten en services, moet u niet te veel uitleggen over deze ideeën in uw bedrijfsplan. Het is zeker handig om een ​​paar alinea’s over mogelijke toekomstplannen op te nemen, om beleggers te laten zien waar u op de lange termijn naartoe gaat, maar u wilt niet dat uw plan wordt gedomineerd door langetermijnplannen die al dan niet tot bloei komen . De nadruk moet liggen op het op de markt brengen van uw eerste producten en diensten.

bedrijfsplan

Executie

Nu u uw kans hebt beschreven, gaat u verder en beschrijft u hoe u uw bedrijf echt gaat laten werken. U behandelt uw marketing- en verkoopplannen, activiteiten, hoe u het succes meet en de belangrijkste mijlpalen die u verwacht te behalen.

Marketing en verkoop

Het marketing- en verkoopplangedeelte van uw bedrijfsplan geeft aan hoe u uw doelmarkten wilt bereiken, hoe u van plan bent om naar die doelmarkten te verkopen, wat uw tariefplan is en welke soorten activiteiten en partnerschappen u nodig hebt om uw bedrijf te maken. een succes.

Voordat u zelfs maar denkt aan het schrijven van uw marketingplan, moet u uw doelmarkt duidelijk gedefinieerd hebben en uw koperspersoonlijkheid (en) laten invullen. Zonder echt te begrijpen aan wie u marketing doet, heeft een marketingplan weinig waarde.

positionering

Het eerste deel van uw marketingplan gaat over hoe u uw bedrijf en uw product- of dienstenaanbod positioneert. Positionering is hoe u uw bedrijf probeert te presenteren aan uw klanten. Bent u het aanbod met een lage prijs of bent u het premium, luxe merk in uw markt? Biedt u iets aan dat uw concurrenten niet bieden?

Voordat u aan uw positioneringsverklaring begint te werken, moet u wat tijd nemen om de huidige markt te evalueren en de volgende vragen te beantwoorden:

 • Welke functies of voordelen biedt u dat uw concurrenten niet doen?
 • Wat zijn de primaire behoeften en wensen van uw klanten?
 • Hoe positioneren uw concurrenten zich?
 • Hoe ben je van plan om te differentiëren van de concurrentie? Met andere woorden, waarom zou een klant u moeten kiezen in plaats van iemand anders?
 • Waar zie je jouw bedrijf in het landschap van andere oplossingen?

Zodra u deze vragen hebt beantwoord, kunt u vervolgens aan uw positioneringsstrategie werken en deze in uw bedrijfsplan definiëren.

Maak je geen zorgen over het erg lang of diepgaand maken van je positioneringsverklaring. U hoeft alleen maar uit te leggen waar uw bedrijf zich in het competitieve landschap bevindt en wat uw belangrijkste waardepropositie is die uw bedrijf onderscheidt van de alternatieven die een klant zou kunnen overwegen.

U kunt deze eenvoudige formule gebruiken om een ​​positioneringsverklaring te ontwikkelen:

Voor [doelmarktbeschrijving] wie [doelmarktbehoefte], [dit product] [hoe het voldoet aan de behoefte]. Anders dan [hoofdcompetitie] is dit [belangrijkste onderscheidende kenmerk].

De positioneringsverklaring voor LivePlan, ons bedrijfsplanningsproduct, is bijvoorbeeld: “Voor de ondernemer die een nieuw bedrijf start, nieuwe producten lanceert of financiering of partners zoekt, is LivePlan software die snel en gemakkelijk professionele bedrijfsplannen maakt. In tegenstelling tot [naam weggelaten], maakt LivePlan een echt businessplan, met echte inzichten – niet alleen cookiesnijder, invulbare sjablonen. ”

pricing

Als u eenmaal weet wat uw algemene positioneringsstrategie is, kunt u doorgaan naar de prijs.

Uw positioneringsstrategie zal vaak een belangrijke motor zijn voor de prijsbepaling van uw aanbod. Prijs stuurt een zeer krachtige boodschap naar consumenten en kan een belangrijk hulpmiddel zijn om uw positionering aan consumenten te communiceren. Als u een premium-product aanbiedt, zal een premium-prijs dat bericht snel doorgeven aan de consument.

Beslissen over uw prijs kan meer een kunst dan een wetenschap zijn, maar er zijn enkele basisregels die u moet volgen:

 • Over uw kosten.  Er zijn zeker uitzonderingen, maar voor het grootste deel moet u uw klanten meer betalen dan het u kost om uw product of dienst te leveren.
 • Prijzen voor het primaire en secundaire winstcentrum. Uw eerste prijs is misschien niet uw primaire winstcentrum. U kunt uw product bijvoorbeeld verkopen tegen, of zelfs onder, uw kosten, maar vereisen een veel winstgevend onderhouds- of ondersteuningscontract dat bij de aankoop past.
 • Overeenstemming met de marktrente . Uw prijzen moeten aansluiten bij de vraag en verwachtingen van de consument. Prijs te hoog en misschien heb je geen klanten. Prijs te laag en mensen kunnen uw aanbod onderwaarderen.

3 benaderingen van prijsstrategie

 • Kostprijs plus prijzen . U kunt uw prijzen vaststellen op basis van verschillende factoren. U kunt uw kosten bekijken en uw aanbod vanaf daar markeren. Dit wordt meestal “kosten plus prijzen” genoemd en kan effectief zijn voor fabrikanten waar het dekken van de initiële kosten van cruciaal belang is.
 • Marktconforme prijzen. Een andere methode is om te kijken naar het huidige landschap van concurrenten en vervolgens de prijs op basis van wat de markt verwacht. U kunt een prijs bepalen op het high-end of low-end van de markt om uw positionering vast te stellen.
 • Prijsbepaling van waarde. Nog een andere methode is om te kijken naar een “prijsbepalingsmodel” waarbij u de prijs bepaalt op basis van de waarde die u aan uw klant biedt. Als u bijvoorbeeld gazonverzorging aan drukke professionals verkoopt, bespaart u mogelijk uw klanten 1 uur per week. Als dat uur van hun tijd wordt geschat op $ 50 per uur, kan uw service $ 30 per uur rekenen.

Bevordering

Met het oog op prijszetting en positionering is het tijd om naar uw promotiestrategie te kijken. Een promotieplan geeft aan hoe u wilt communiceren met uw prospects en klanten. Vergeet niet dat het belangrijk is dat u wilt meten hoeveel uw promoties kosten en hoeveel verkopen ze leveren. Promotieprogramma’s die niet winstgevend zijn, zijn op de lange termijn moeilijk te onderhouden.

Hier zijn een paar gebieden die u als onderdeel van uw promotieplan zou kunnen beschouwen:

Packaging

Als u een product verkoopt, is verpakking van dat product van cruciaal belang. Als u afbeeldingen van uw verpakking hebt, is het altijd een goed idee om die in uw bedrijfsplan op te nemen. Zorg ervoor dat de verpakkingssectie van uw plan de volgende vragen beantwoordt:

 • Past uw verpakking bij uw positioneringsstrategie?
 • Hoe communiceert uw verpakking uw belangrijkste waardepropositie?
 • Hoe verhoudt uw verpakking zich tot uw concurrentie?

Advertising

Uw bedrijfsplan moet een overzicht bevatten van de soorten advertenties waarvoor u geld wilt uitgeven. Zul je online adverteren? Of misschien in traditionele media? Een belangrijk onderdeel van uw advertentieplan is uw plan om het succes van uw advertenties te meten.

Publieke relaties

De media om u te dekken kan een geweldige manier zijn om uw klanten te bereiken. Door een prominente beoordeling van uw product of dienst te krijgen, krijgt u de kans om uw bedrijf te laten groeien. Als public relations een onderdeel is van uw promotiestrategie, maak dan hier uw plannen.

Contentmarketing

Een populaire strategie voor promotie houdt zich bezig met zogenaamde contentmarketing.

Contentmarketing is waar het bij BPLANS om draait. Dit is wanneer u nuttige informatie, tips en adviezen publiceert (meestal gratis beschikbaar) zodat uw doelmarkt uw bedrijf kan leren kennen via de expertise die u levert. Contentmarketing gaat over het onderwijzen en onderwijzen van uw prospects over onderwerpen waarin zij geïnteresseerd zijn, niet alleen over de functies en voordelen die u biedt.

Sociale media

Tegenwoordig is aanwezigheid van sociale media in essentie een vereiste voor de overgrote meerderheid van bedrijven.

U hoeft niet op elk socialemediakanaal aanwezig te zijn , maar u moet wel degene zijn waarop uw klanten zich bevinden. Meer en meer gebruiken prospects sociale media om meer te weten te komen over bedrijven en om te ontdekken hoe responsief ze zijn.

Strategische samenwerkingen

Als onderdeel van uw marketingplan kunt u erop vertrouwen dat u nauw samenwerkt met een ander bedrijf in de vorm van een partnerschap.

Deze samenwerking kan helpen om toegang tot een belangrijk marktsegment voor uw bedrijf te bieden, terwijl uw partner een nieuw product of een nieuwe dienst aan zijn klanten kan aanbieden.

Als u al partnerschappen hebt, is het belangrijk om deze partnerschappen in uw bedrijfsplan te beschrijven.

Activiteiten

Het gedeelte over bewerkingen is hoe uw bedrijf werkt. Het zijn de logistiek, technologie en andere moeren en bouten. Afhankelijk van het type bedrijf dat u start, heeft u mogelijk de volgende secties nodig. Neem alleen op wat je nodig hebt en verwijder al het andere.

Sourcing en fulfilment

Als uw bedrijf de producten koopt die het van andere leveranciers verkoopt, is het belangrijk om informatie op te geven over waar uw producten vandaan komen, hoe ze aan u worden geleverd en uiteindelijk hoe u de producten aan de klant levert.

Als u producten van fabrikanten in het buitenland inkoopt, zullen beleggers meer willen weten over uw voortgang bij het werken met deze leveranciers. Als uw bedrijf producten aan uw klanten gaat leveren, moet u uw plannen voor het verzenden van uw producten beschrijven.

Technologie

Als u een technologiebedrijf bent, is het van cruciaal belang voor uw bedrijfsplan om uw technologie te beschrijven en wat uw “geheime saus” is.

U hoeft geen bedrijfsgeheimen in uw bedrijfsplan weg te geven, maar u moet wel beschrijven hoe uw technologie anders en beter is dan andere oplossingen die er zijn. Op een hoog niveau wil je beschrijven hoe jouw technologie werkt. U hoeft hier echter niet in onduidelijke details te treden. Als een belegger meer informatie wenst, vragen deze u om informatie en kunt u die informatie in een afzonderlijk document opnemen.

Vergeet niet dat het uw doel is om uw bedrijfsplan zo kort mogelijk te houden, dus te veel details kunnen uw plan hier veel te lang maken.

Distributie

Voor productbedrijven is een distributieplan een belangrijk onderdeel van het complete bedrijfsplan. Voor het grootste deel kunnen servicebedrijven dit stuk overslaan en doorgaan.

Distributie is hoe u uw product in handen krijgt van uw klanten. Elke branche heeft verschillende distributiekanalen en de beste manier om uw distributieplan te maken, is door anderen in uw branche te interviewen om erachter te komen wat hun distributiemodel is.

Hier zijn een paar standaard distributiemodellen die u wellicht voor uw bedrijf in overweging neemt:

direct

Rechtstreeks aan consumenten verkopen is verreweg de meest eenvoudige en meest winstgevende optie.

U kunt overwegen om de besparingen van directe verkoop aan uw klanten door te geven of u kunt gewoon uw winstmarges verhogen. U zult nog steeds de logistiek moeten afhandelen over hoe u uw producten bij uw klanten kunt ophalen vanuit uw magazijn, maar een direct distributiemodel is meestal vrij eenvoudig.

Detailhandel

De meeste grote retailers houden niet van het gedoe van het omgaan met duizenden individuele leveranciers.

In plaats daarvan kopen ze liever via grote distributiebedrijven die producten van veel leveranciers verzamelen en die inventaris vervolgens beschikbaar stellen aan retailers om te kopen. Natuurlijk nemen deze distributeurs een percentage van de omzet door hun magazijnen.

Vertegenwoordigers van fabrikanten

Dit zijn meestal verkopers die voor een “repping” -bureau werken. Ze hebben vaak relaties met retailers en distributeurs en werken eraan om uw producten op het juiste kanaal te verkopen. Ze werken meestal in opdracht en het is niet ongebruikelijk dat een vertegenwoordiger nodig is om een ​​nieuw bedrijf toegang te geven tot een distributeur of verkoper.

OEM

Dit staat voor “original equipment manufacturer.” Als uw product wordt verkocht aan een ander bedrijf dat uw product vervolgens in het eindproduct verwerkt, dan gebruikt u een OEM-kanaal.

Een goed voorbeeld hiervan zijn leveranciers van auto-onderdelen. Terwijl grote autofabrikanten grote onderdelen van hun auto bouwen, kopen ze ook gemeenschappelijke onderdelen van externe leveranciers in en nemen die onderdelen op in het voltooide voertuig.

De meeste bedrijven gebruiken een mix van distributiekanalen als onderdeel van hun plannen. Voel daarom niet dat je beperkt moet blijven tot één kanaal. Het is bijvoorbeeld heel gebruikelijk om zowel directe als via distributeurs te verkopen – u kunt een iPhone rechtstreeks bij Apple kopen of naar een Target-winkel gaan en daar een kopen.

Mijlpalen en statistieken

Een plan is alleen een document op papier zonder een implementatieplan, compleet met een schema, gedefinieerde rollen en belangrijkste verantwoordelijkheden.

Hoewel het hoofdstuk over mijlpalen en statistieken van uw bedrijfsplan misschien niet lang is, is het van cruciaal belang dat u de tijd neemt om vooruit te kijken en de volgende kritieke stappen voor uw bedrijf te plannen. Beleggers zullen willen zien dat u begrijpt wat er moet gebeuren om uw plannen te realiseren en dat u aan een realistisch schema werkt.

Begin met een snelle beoordeling van uw mijlpalen. Mijlpalen zijn geplande grote doelen. Als u bijvoorbeeld een medisch apparaat produceert, hebt u mijlpalen die verband houden met klinische testen en goedkeuringsprocedures van de overheid. Als u een consumentenproduct produceert, hebt u mogelijk mijlpalen in verband met prototypen, fabrikanten zoeken en een eerste-orderontvangst.

Tractie

Hoewel mijlpalen vooruit kijken, wil je ook terug kijken naar belangrijke prestaties die je al had. Beleggers noemen dit graag ‘tractie’. Wat dit betekent, is dat uw bedrijf enig bewijs van vroeg succes heeft getoond. Tractie kan een eerste verkoop zijn, een succesvol proefprogramma of een belangrijk partnerschap. Het delen van dit bewijs dat uw bedrijf meer dan alleen een idee is – dat er daadwerkelijk bewijs is dat het een succes gaat worden – kan van cruciaal belang zijn om het geld te storten dat u nodig hebt om uw bedrijf te laten groeien.

metriek

Naast mijlpalen en tractie moet uw bedrijfsplan de belangrijkste statistieken beschrijven die u bekijkt terwijl uw bedrijf van de grond komt. Metrics zijn de getallen die u regelmatig bekijkt om de gezondheid van uw bedrijf te beoordelen. Zij zijn de aanjagers van groei voor uw bedrijfsmodel en uw financiële plan.

Een restaurant kan bijvoorbeeld speciale aandacht besteden aan het aantal tafelwisselingen dat ze hebben op een gemiddelde nacht en de verhouding tussen drankverkoop en voedselverkoop. Een online softwarebedrijf kan kijken naar churn-tarieven (het percentage klanten dat annuleert) en nieuwe aanmeldingen. Elk bedrijf heeft belangrijke statistieken die het bewaakt om de groei te volgen en problemen vroegtijdig op te sporen, en uw bedrijfsplan moet de belangrijkste statistieken beschrijven die u bijhoudt in uw bedrijf.

Belangrijke aannames en risico’s

Ten slotte moet uw bedrijfsplan de belangrijkste aannames beschrijven die u hebt gemaakt en die belangrijk zijn voor het succes van uw bedrijf.

Een andere manier om na te denken over belangrijke aannames is om na te denken over risico’s. Welke risico’s neemt u met uw bedrijf? Als u bijvoorbeeld geen bewezen vraag hebt naar een nieuw product, gaat u ervan uit dat mensen willen wat u bouwt. Als u afhankelijk bent van online adverteren als een belangrijk promotiekanaal, doet u aannames over de kosten van die advertenties en het percentage advertentiekijkers dat daadwerkelijk een aankoop doet.

Weten wat uw aannames zijn wanneer u een bedrijf start, kan het verschil maken tussen zakelijk succes en bedrijfsmislukkingen. Wanneer u uw aannames herkent, kunt u proberen aan te tonen dat uw veronderstellingen juist zijn. Hoe meer u uw aannames kunt minimaliseren, hoe waarschijnlijker het is dat uw bedrijf zal slagen.

hoe een businessplan te schrijven

Team en bedrijf

In dit hoofdstuk bekijkt u de structuur van uw bedrijf en wie de belangrijkste teamleden zijn. Deze details zijn vooral belangrijk voor beleggers omdat ze willen weten wie er achter het bedrijf staat en of ze een goed idee kunnen omzetten in een geweldig bedrijf.

Team

Het oude adagium is dat beleggers niet investeren in ideeën, ze investeren in mensen. Sommige beleggers gaan zelfs zo ver om te zeggen dat ze liever investeren in een middelmatig idee met een geweldig team erachter dan een blockbuster-idee met een middelmatig team.

Wat dit echt betekent, is dat het runnen van een succesvol bedrijf alles te maken heeft met de uitvoering. Kun je echt bereiken wat je hebt gepland? Heb je het juiste team om een ​​goed idee om te zetten in een goed bedrijf waar klanten op je knallen?

In het hoofdstuk over het managementteam van uw bedrijfsplan maakt u uw beste voorbeeld dat u het juiste team hebt om uw idee uit te voeren. Het hoofdstuk over het managementteam laat ook zien dat u hebt nagedacht over de belangrijke rollen en verantwoordelijkheden die uw bedrijf nodig heeft om te groeien en succesvol te zijn.

Een typisch hoofdstuk van het managementteam bevat korte biografieën van elk teamlid met hun relevante ervaring en opleiding benadrukt. Het is belangrijk hier te pleiten waarom het team het juiste team is om een ​​idee werkelijkheid te laten worden. Hebben ze de juiste branche-ervaring en achtergrond? Hebben leden van het team eerder ondernemerssuccessen behaald?

Een veelgemaakte fout die beginnende ondernemers maken bij het beschrijven van het managementteam, geeft iedereen in het team een ​​titel op C-niveau (CEO, CMO, COO, enzovoort). Hoewel dit misschien goed is voor ego’s, is het vaak niet realistisch. Naarmate een bedrijf groeit, hebt u mogelijk verschillende soorten ervaring en kennis nodig. Het is vaak beter om toekomstige groei van titels mogelijk te maken in plaats van iedereen aan de top te beginnen zonder ruimte voor toekomstige groei of verandering.

Uw managementteam hoeft niet noodzakelijk volledig te zijn om een ​​volledig bedrijfsplan te hebben. Als je weet dat er lacunes in het managementteam zijn, is dat prima. In feite zien beleggers het feit dat u weet dat u bepaalde sleutelfiguren mist als een teken van volwassenheid en kennis over wat uw bedrijf nodig heeft om te slagen. Als u hiaten in uw team heeft, kunt u deze eenvoudigweg identificeren en aangeven dat u op zoek bent naar de juiste mensen om bepaalde rollen te vervullen.

Ten slotte kunt u ervoor kiezen om een ​​voorgesteld organigram in uw bedrijfsplan op te nemen. Dit is niet kritisch en kan zeker in de appendix van uw businessplan leven. Op een bepaald moment, terwijl u financieringsopties verkent, wordt u mogelijk gevraagd om een ​​’organigram’, dus het is goed om er een te hebben. Naast het inzamelen van geld, is een organigram ook een handig planningsinstrument om u te helpen na te denken over uw bedrijf en hoe het in de loop van de tijd zal groeien. Welke sleutelrollen zal je in de toekomst vervullen en hoe ga je je teams structureren om er het maximale uit te halen? Een organigram kan u helpen deze vragen te doordenken.

Bedrijfsoverzicht

Het bedrijfsoverzicht zal hoogstwaarschijnlijk het kortste deel van uw bedrijfsplan zijn. Voor een plan dat u intern alleen met uw zakelijke partners en teamleden wilt delen, slaat u dit gedeelte over en gaat u verder.

Voor een plan dat u deelt met mensen buiten uw bedrijf, moet dit gedeelte het volgende bevatten:

 • Mission statement
 • Intellectueel eigendom
 • Een beoordeling van de juridische structuur en eigendom van uw bedrijf
 • De bedrijfslocatie
 • Een korte geschiedenis van het bedrijf als het een bestaand bedrijf is

Mission statement

Val niet in de val om een ​​dag of langer aan je missieverklaring te besteden . Een uur of twee zou voldoende tijd moeten zijn.

U krijgt een lange, generieke verklaring over hoe uw bedrijf zijn klanten, werknemers, enzovoort bedient. Uw bedrijfsmissie moet hooguit een of twee zinnen bevatten – en het zou op een zeer hoog niveau moeten omvatten wat u probeert te doen. Eerlijk gezegd, je missie en je algehele waardepropositiekunnen zelfs hetzelfde zijn.

Hier bij Palo Alto Software is onze missie: “Wij helpen mensen om te slagen in het bedrijfsleven.” Het is eenvoudig en omvat alles wat we doen, van de soorten producten die we bouwen tot het soort marketing dat we doen.

Intellectueel eigendom

Dit is vooral van toepassing op technologie en wetenschappelijke ondernemingen. Sla dit dus gewoon over als u uw patenten en andere intellectuele eigendommen niet hoeft te bespreken.

Maar als u intellectueel eigendom bezit dat eigen is aan uw bedrijf en uw bedrijf helpt zichzelf te beschermen tegen concurrenten, moet u die informatie hier nader toelichten. Als u octrooien hebt of zich in het octrooiaanvraagproces bevindt, is dit de plaats om die patenten te benadrukken. Even belangrijk om te bespreken is licentiëring van technologie – als u kerntechnologie van iemand anders licentieert, moet u dat in uw bedrijfsplan bekendmaken en moet u zeker zijn dat u de details van de financiële relatie vermeldt.

Juridische structuur en eigendom

Uw bedrijfsoverzicht moet ook een samenvatting van de huidige bedrijfsstructuurvan uw bedrijf bevatten . Bent u een LLC? Een C-corp? Een S-corp? Een eenmanszaak? In een partnerschap?

Zorg ervoor dat u een recensie geeft over hoe het bedrijf ook in eigendom is. Heeft elke zakenpartner een gelijk deel van het bedrijf? Hoe is eigendom verdeeld? Potentiële kredietverstrekkers en beleggers willen de structuur van het bedrijf kennen voordat ze een lening of belegging overwegen.

Bedrijfsgeschiedenis

Als u een bedrijfsplan schrijft voor een bestaand bedrijf, is het gepast om een ​​korte geschiedenis van het bedrijf op te nemen en belangrijke historische prestaties te belichten. Houd deze sectie opnieuw kort – hoogstens een paar alinea’s.

Deze sectie is vooral handig om context te geven aan de rest van uw plan en kan ook erg handig zijn voor interne plannen. Het gedeelte bedrijfsgeschiedenis kan nieuwe werknemers achtergrondinformatie geven over het bedrijf, zodat ze een betere context hebben voor het werk dat ze doen en waar het bedrijf in de loop van de jaren vandaan is gekomen.

Plaats

Ten slotte moet het gedeelte bedrijfsoverzicht van uw bedrijfsplan uw huidige locatie en alle faciliteiten beschrijven die het bedrijf bezit.

Voor bedrijven die consumenten bedienen vanuit een winkel, is deze informatie van cruciaal belang. Ook voor bedrijven die grote faciliteiten nodig hebben voor productie, opslag, enzovoort, is deze informatie een belangrijk onderdeel van uw plan.

hoe een businessplan te schrijven

Financieel plan

Laatste, maar zeker niet de minste, is het hoofdstuk over uw financiële plan. Dit is vaak wat ondernemers het meest beangstigend vinden, maar het hoeft niet zo intimiderend te zijn als het lijkt. Zakelijke financiën voor de meeste startups zijn minder ingewikkeld dan je denkt, en een bedrijfsdiploma is zeker niet vereist om een ​​solide financiële prognose op te bouwen. Dat gezegd hebbende, als u extra hulp nodig heeft, zijn er tal van hulpmiddelen en bronnen om u te helpen een degelijk financieel plan op te stellen.

Een typisch financieel plan zal maandelijkse projecties voor de eerste 12 maanden bevatten en vervolgens jaarlijkse projecties voor de resterende drie tot vijf jaar. Prognoses over drie jaar zijn doorgaans voldoende, maar sommige beleggers zullen om een ​​prognose van vijf jaar vragen.

Hieronder volgen details van de financiële overzichten die u in uw bedrijfsplan moet opnemen en een kort overzicht van wat er in elke sectie zou moeten staan.

Verkoopprognose

Uw verkoopprognose is precies dat – uw projecties van hoeveel u de komende jaren gaat verkopen.

Een verkoopprognose wordt typisch opgesplitst in verschillende rijen, met een rij voor elk kernproduct of service die u aanbiedt. Maak niet de fout om uw verkoopprognoses te verdelen in ondraaglijke details. Concentreer u gewoon op het hoogste niveau op dit punt.

Als u bijvoorbeeld een restaurant bent, kunt u uw prognose indelen in deze groepen: lunch, diner en drankjes. Als u een productbedrijf bent, kunt u uw prognose opsplitsen in doelmarkten of in belangrijke productcategorieën.

Uw verkoopprognose bevat ook een bijbehorende rij voor elke verkooprij om de kosten van verkochte goederen te dekken, ook wel COGS genoemd. In deze rijen worden de uitgaven weergegeven voor het maken van uw product of het leveren van uw service. COGS zou alleen die kosten moeten omvatten die rechtstreeks verband houden met het maken van uw producten, niet de reguliere zakelijke uitgaven zoals huur, verzekering, salarissen, enz. Voor restaurants zouden de kosten van ingrediënten zijn. Voor een productbedrijf zouden dit de kosten van grondstoffen zijn. Voor een consultingbedrijf kunnen het de kosten van papier en ander presentatiemateriaal zijn.

Personeelsplan

Uw personeelsplan geeft aan hoeveel u van plan bent om uw werknemers te betalen. Voor een klein bedrijf kunt u elke positie in het personeelsplan vermelden en voor elke positie elke maand betalen. Voor een groter bedrijf wordt het personeelsplan typisch opgesplitst in functionele groepen zoals ‘marketing’ en ‘verkoop’.

Het personeelsplan omvat ook wat doorgaans ‘personeelslast’ wordt genoemd, wat de kosten zijn van een medewerker die het salaris overschrijdt. Dit omvat loonheffingen, verzekeringen en andere noodzakelijke kosten die u maandelijks maakt voor het hebben van een werknemer op uw loonlijst.

Winst- en verliesrekening

Ook bekend als de winst- en verliesrekening , de winst- en verliesrekening (of P & L) is de plaats waar je nummers komen allemaal samen en tonen als je het maken bent een winst of het nemen van een verlies. De P & L haalt gegevens uit uw verkoopprognose en uw personeelsplan en bevat ook een lijst met al uw andere lopende kosten in verband met het runnen van uw bedrijf.

De P & L bevat ook de allerbelangrijkste “bottom line” waar uw uitgaven worden afgetrokken van uw inkomsten om aan te geven of uw bedrijf elke maand winst maakt of mogelijk verliezen boekt terwijl u groeit.

Een typische P & L zal een spreadsheet zijn die het volgende bevat:

 • Verkoop (of inkomsten of inkomsten). Dit nummer komt uit uw verkoopvoorspelling-werkblad en bevat alle inkomsten die het bedrijf heeft gegenereerd.
 • Kostprijs verkochte goederen (COGS). Dit aantal komt ook uit uw verkoopprognose en is de totale kosten van het verkopen van uw product. Voor servicebedrijven kan dit ook kosten van verkoop of directe kosten worden genoemd.
 • Brutomarge . Trek uw COGS af van uw verkopen om dit aantal te krijgen. In de meeste winst- en verliesrekeningen wordt dit aantal ook als een percentage van de totale omzet weergegeven (brutomarge / omzet = bruto margepercentage)
 • Bedrijfskosten . Geef een overzicht van al uw uitgaven voor het runnen van uw bedrijf, met uitzondering van de COGS die u al hebt opgegeven. U moet ook belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen uitsluiten. U neemt hier echter wel salarissen, onderzoeks- en ontwikkelingskosten (R & D), marketinguitgaven en andere uitgaven op.
 • Totale operationele kosten . Dit is de som van uw bedrijfskosten.
 • Bedrijfsresultaat . Dit wordt ook wel EBITDA of Winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie genoemd. Dit is een eenvoudige berekening waarbij u uw totale bedrijfskosten en COGS gewoon aftrekt van uw verkopen.
 • Rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. Als u een van deze kostenstromen hebt, geeft u deze weer onder uw bedrijfsinkomen.
 • Totale uitgaven. Voeg uw bedrijfskosten toe aan rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie om uw totale uitgaven te krijgen.
 • Netto winst. Dit is de allerbelangrijkste bottom-line die aangeeft of u winst hebt gemaakt of verlies hebt geleden tijdens een bepaalde maand of een bepaald jaar.

Kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht wordt vaak verward met de winst- en verliesrekening, maar ze zijn heel verschillend en dienen zeer verschillende doelen. Terwijl de P & L uw winsten en verliezen berekent, houdt het kasstroomoverzicht bij hoeveel geld (geld in de bank) u op een bepaald moment hebt.

De sleutel tot het begrijpen van het verschil tussen de twee verklaringen is het begrijpen van het verschil tussen geld en winst. De eenvoudigste manier om erover na te denken, is wanneer u een verkoop doet. Als u een factuur naar uw klant moet sturen en uw klant 30 of 60 dagen nodig heeft om de rekening te betalen, heeft u niet meteen het geld uit de verkoop. Maar u hebt de verkoop in uw winst-en-verliesrekening geboekt en een winst van die verkoop getoond op de dag dat u de verkoop deed.

Een typisch kasstroomoverzicht begint met het bedrag dat u bij de hand hebt, voegt nieuwe contanten toe die u ontvangt via contante verkopen en betaalde facturen, en trekt vervolgens contanten die u hebt betaald af naarmate u rekeningen betaalt, leningen aflost, belastingen betaalt, enz. Dit laat u dan achter met uw totale cashflow (contant in minus uitbetaling) en uw eindkas met contant geld + contant geld in – geld uit = contant einde).

Uw kasstroomoverzicht laat u zien wanneer u misschien weinig geld heeft en wanneer dit de beste tijd is om nieuwe apparatuur te kopen. Bovendien helpt uw ​​kasstroomoverzicht u erachter te komen hoeveel geld u moet opvoeden of lenen om uw bedrijf te laten groeien. Omdat een bedrijfsonderdeel niet zonder geld kan komen zonder de deuren te moeten sluiten, gebruikt u uw kasstroomoverzicht om uw lage geldpunten te berekenen en overweegt u opties om extra geld binnen te halen.

Balans

De laatste financiële verklaring die de meeste bedrijven moeten maken als onderdeel van hun bedrijfsplan, is de balans. De balans geeft een overzicht van de financiële gezondheid van uw onderneming. Het geeft een overzicht van de activa in uw bedrijf, de verplichtingen en uw (eigen) vermogen. Als u de verplichtingen van het bedrijf van activa aftrekt, kunt u de nettowaarde van het bedrijf bepalen.

In plaats van hier extra informatie op de balans te geven, verwijs ik u naar dit artikel over het opstellen en lezen van de balans.

Gebruik van fondsen

Als u geld inzamelt bij beleggers, moet u een kort gedeelte van uw bedrijfsplan opnemen dat precies beschrijft hoe u het geld van uw beleggers wilt gebruiken.

Dit gedeelte hoeft niet in ondragelijke details te gaan over hoe elke laatste dollar zal worden uitgegeven, maar in plaats daarvan de belangrijkste gebieden te tonen waar het geld van de beleggers zal worden uitgegeven. Deze kunnen marketing, R & D, verkoop of misschien inkoop van voorraad omvatten.

Verlaat de strategie

Het laatste dat u mogelijk moet opnemen in het hoofdstuk over uw financiële plan, is een gedeelte over uw exitstrategie .

Een exitstrategie is uw plan om uw bedrijf uiteindelijk te verkopen, hetzij aan een ander bedrijf, hetzij aan het publiek in een IPO. Als u investeerders heeft, willen zij uw mening hierover weten. Uw investeerders willen immers hun investering terug verdienen, en de enige manier om dit te krijgen is als het bedrijf aan iemand anders wordt verkocht.

Nogmaals, je hoeft hier niet in ondragelijke details te treden, maar je moet een aantal bedrijven identificeren die mogelijk geïnteresseerd zijn in het kopen van je als je succesvol bent.

hoe een businessplan te schrijven

 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format