Business canvas model

13 min


78

 

Wat is het Business Canvas model

Als u al bekend bent, kunt u doorgaan naar het volgende gedeelte, ‘ Hoe begin ikeraan ?’.

Het Business canvas model geeft je de structuur van een businessplan zonder de overhead en de improvisatie van een ‘achterkant van het servet’ zonder de vaagheid (en koffieringen).

The Canvas heeft negen elementen:
Zakelijke-Model-Canvas-Annoted-760

Samen bieden deze elementen een vrij coherent beeld van de belangrijkste drijfveren van een bedrijf

 1. Klantensegmenten : wie zijn de klanten? Wat denken ze? Zien? Voelen? Do?
 2. Waardeproposities : wat is overtuigend aan de propositie? Waarom kopen klanten, gebruiken?
 3. Kanalen : hoe worden deze proposities gepromoot, verkocht en geleverd? Waarom? Werkt het?
 4. Relaties met klanten: Hoe communiceer je met de klant via zijn ‘reis’?
 5. Revenue Streams : Hoe genereert het bedrijf inkomsten uit de waardeproposities?
 6. Belangrijkste activiteiten : Welke unieke strategische zaken doet het bedrijf om zijn propositie te realiseren?
 7. Belangrijkste middelen : welke unieke strategische activa moet het bedrijf hebben om te concurreren?
 8. Key Partnerships : wat kan het bedrijf niet doen zodat het zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten?
 9. Kostenstructuur : wat zijn de belangrijkste kostenbesparende factoren van het bedrijf? Hoe zijn ze gekoppeld aan inkomsten?

The Canvas is populair bij ondernemers en intrapreneurs voor bedrijfsmodelinnovatie. Fundamenteel vind ik dat het drie dingen oplevert:

 1. Focus : het weghalen van de 40+ pagina’s met ‘dingen’ in een traditioneel bedrijfsplan, ik heb gezien dat gebruikers van de BMC hun duidelijkheid verbeteren en zich richten op wat de bedrijfsactiviteiten aanstuurt (en wat niet-essentieel is en in de weg zit).
 2. Flexibiliteit : het is veel eenvoudiger om het model te tweaken en dingen uit te proberen (vanuit een planningsperspectief) met iets dat op een enkele pagina staat.
 3. Transparantie: uw team zal uw bedrijfsmodel veel gemakkelijker begrijpen en zal waarschijnlijk eerder voor uw visie instaan ​​als het op één pagina is neergelegd.

Hoe kan ik aan de slag gaan?

De eerste keer dat je met het canvas bezig bent, raad ik aan het uit te printen of op een whiteboard te projecteren en naar de stad te gaan (zie hieronder voor een PDF). Vul de elementen voor uw bedrijf in en vraag uzelf vervolgens af ‘Klopt dit?’ ‘Wat zijn de belangrijkste koppelingen en componenten van het model?’

Als je er klaar voor bent iets formeler samen te stellen (voor distributie, presentatie, enz.), Dan is hier de sjabloon van een Google-app die je kunt kopiëren of downloaden als MSFT PowerPoint:

 

Als het canvas voor u werkt, zult u het waarschijnlijk veel bewerken en presenteren, dus er zijn een paar opties hieronder voor het documenteren van uw canvas in een bewerkbare indeling:

DoekpresentatieAfdrukbare PDFGoogle Doc / PowerPointOmniGraffle *Stratygizer Web App
Goed voor…Brainstormen alleen of in een kleine groepHet canvas documenteren in Google Doc’s of MS Office (PowerPoint)Een canvas documenteren (als je een Mac en Omnigraffle hebt)Dit is een leuke tool en erg robuust.
Snap je!DOWNLOADCOPY / DOWNLOADDOWNLOADLINK
Trouwens……U kunt elk hiervan nemen en ze projecteren op een whiteboard voor groepssessiesHierbij wordt de presentatie-app gebruikt in Google Doc’s, die behoorlijk goed kan exporteren naar PowerPoint.LINK NAAR INSTRUCTIESDeze gebruikt gelaagdheid om het canvas te beherenLINK NAAR INSTRUCTIESDeze heeft een beetje meer nodig, maar heeft veel functies

* Omnigraffle een populair diagramprogramma voor de Mac. Het heeft een vrij gemakkelijk te gebruiken gelaagdheidomgeving die je handig kunt vinden als je wilt sleutelen en verschillende weergaven van het canvas wilt produceren. Je kunt Omnigraffle gratis proberen (de standaard betaalde versie is $ 99).

Wat als ik meer structuur wil om dit te verwerken?

Als u een beetje meer structuur wilt, neemt de onderstaande link u mee naar een gerelateerd curriculumonderdeel met werkplaatsdia’s, prep. items en agenda.

 

Anders bieden de volgende secties (10 stappen) een zelfstudie over het gebruik van de sjabloon. In de afsluitende secties wordt beschreven hoe u de sjablonen van Google Doc’s / PowerPoint en Omnigraffle kunt gebruiken.

Stap 1 (van 10): klantensegmenten

Klantsegmenten Voor het gebruik van het canvas moet u ervoor zorgen dat u deze vragen kunt beantwoorden:
1. Segmentafmetingen
Heeft u een enkelzijdige of meerzijdige markt? Als u een veelzijdige markt hebt, heeft u minstens evenveel segmenten als u. Een voorbeeld van een dergelijke markt is een media-eigenschap zoals CNN.com: ze hebben lezers aan de ene kant en adverteerders aan de andere.
2. Segmentsamenstelling
Als de segmentafmetingen de ‘macro’-analyse van uw klantenbestand zijn, is binnen elk segment bij individuele klanttypen’ Personas ‘de’ micro ‘. Net als bij de economie, gebeurt hier het grootste deel van de actie. Je zou in staat moeten zijn om deze Personas te visualiseren – wat voor soort schoenen dragen ze? En u moet begrijpen wat zij denken, zien, voelen en doen in uw productgebied. Zorg ervoor dat u zowel kopers als gebruikers van uw product vermeldt (veel Persona’s zijn beide). Raadpleeg voor coaching hier: Tutorial- Personas .
3. Problemen, behoeften, gewoonten en huidige alternatieven
Welke taak doe je voor de klant? Aan welke behoefte voldoe je? Er zijn geen nieuwe gedragingen – zorg ervoor dat u een bestaande behoefte / probleem kunt identificeren en specifieke alternatieven kunt identificeren die uw klant vandaag gebruikt. Als je het niet zeker weet, ga naar buiten en observeer, praat met een aantal representatieve mensen. In de volgende sectie wilt u uw waarderingsvoorstellen duidelijk kunnen koppelen.

Uitvoer : een lijst met persona’s, georganiseerd door klantensegment als u meer dan één segment hebt. Ik raad aan te proberen ze te prioriteren. Wie zou je als eerste pitchen als je er maar één kon pitchen? Wie is er hierna? Enzovoorts…

Opmerkingen : Als u veel tijd aan dit eerste item besteedt, is dat OK (en waarschijnlijk ook goed). Het canvas is een hulpmiddel, geen strategie en niet alle negen blokken zijn gelijk. Het koppelen van klantensegmenten en waardevoorstellen is echt de ‘onafhankelijke variabele’ die al het andere in uw bedrijfsmodel zou moeten stimuleren. Wanneer ik de Canvas gebruik in mijn Venture Design- klassen, besteden we gewoonlijk de hele eerste sessie (plus tijd voor veldonderzoek) aan klantensegmenten en waardevoorstellen.

Stap 2 (van 10): waardeproposities

business canvas model Welke van de problemen of behoeften die je hebt geïdentificeerd in je Personas vervul je? Wat is uniek aan uw waardevoorstellen en waarom geeft uw klant ze de voorkeur aan hun huidige alternatieven? Je hebt er misschien heel veel van – en dat is prima. Als je hiermee aan de slag gaat, schrijf ze dan allemaal klaar op een whiteboard, een indexkaart, een post-it, enz. Maar rang ze dan en je zult waarschijnlijk alles eruit willen halen, behalve het meest kritieke. Welke dingen doe je die ervoor zorgen dat een klant je over een concurrent of alternatief heen haalt?

Bij Leonid, een bedrijf voor bedrijfssoftware dat ik heb opgericht, dachten we bijvoorbeeld dat onze grootste klanten met ons werkten vanwege de kostenbesparingen die we hebben aangeboden en onze kennis van de beste werkwijzen. Het bleek dat dit meestal verkeerd was – het was het belangrijkste om tijd en risico’s te beperken om nieuwe diensten op de markt te krijgen. Het is niet dat de andere dingen niet belangrijk waren, maar ze waren niet de beste Value Proposition. Dat verschilde van de manier waarop we het product verkochten en hoe we ons erop concentreerden om het voor klanten te operationaliseren.

Zodra u deze hebt geïsoleerd, probeert u ze toe te wijzen aan de klantensegmenten; het ziet er ongeveer zo uit:

 

Deze afbeelding zegt ‘We hebben 3 persona’s. Persona 1 geeft om VP 1 & 2. Persona 2 geeft om VP 2; Persona 3 geeft om VP3. (Eén segment alleen dus segmenten niet genoteerd) ‘.

Output : een geprioriteerde lijst met waardevoorstellen en koppelingen van elke Personas naar de VP’s die voor hen relevant zijn.

Opmerkingen: Nogmaals, deze koppeling is de belangrijkste driver voor de meeste bedrijfsmodellen en als u meer wilt weten over hoe u kunt beschrijven en ontdekken wat u in dit deel van het canvas moet plaatsen, raad ik dit aan: Tutorial- Personas .

Misschien heb je het gevoel dat je in goede vorm bent in het begrijpen van de wereld van de klant, maar je hebt geen validatie over het feit of de Value Propositions klikken omdat dit een nieuwe onderneming is? Als je het niet zeker weet, is dat oké en goed voor je omdat je de onzekerheid erkent! Het is het verantwoordelijke ding om te doen. De sleutel is om die veronderstellingen op te schrijven, ze te prioriteren en de snelste en goedkoopste manier te vinden om ze te bewijzen of weerleggen. Dat is waar het bij Lean / Startup om gaat en er zijn middelen om u daarbij te helpen, als u wilt – Tutorial: Lean Startup .

Stap 3 (van 10): kanalen

business canvas model Kanalen bevat entiteiten die u gebruikt om uw propositie aan uw segmenten door te geven, evenals entiteiten waarmee u producten en later serviceklanten verkoopt (zie AIDAOR-reis hieronder). Als u bijvoorbeeld lampen verkoopt voor lichte huizen en er is een website waar alle stewardessen apparatuur kopen, is die site een verkoopkanaal. Als u Google AdWords gebruikt, is dat ook een kanaal (om aandacht te krijgen). Als u een extern bedrijf gebruikt om de lampen te onderhouden wanneer ze breken, is dat ook een kanaal.

Uitvoer : een lijst met belangrijke kanalen, gekoppeld aan persona’s of segmenten als deze aanzienlijk verschillen. Maak aantekeningen van welke stappen relevant zijn voor elke promotie, verkoop, service, etc. Zie dit gedeelte voor meer structuur hierover.

Opmerkingen: kanalen en het volgende item, klantrelaties, bepalen uw interface met de klant. Het is belangrijk om in specifieke termen volledig stil te staan ​​bij de customer journey. Voor de meeste bedrijven is de manier waarop ze de aandacht van een klant trekken anders dan de manier waarop ze aan boord komen of ze op lange termijn ondersteunen. Hiervoor beveel ik het AIDA.OR-framework aan (aandacht-belang-verlangen-actie-aan-boord-retentie) en storyboarding je er doorheen. Hier is een bericht waarin alles wordt uitgelegd – Storyboarding AIDA (OR) . Als u de storyboards niet wilt doen, raad ik u aan op zijn minst notities te maken over uw klantreis door de AIDA (OF) -stappen.

Een andere overweging is of uw kanalen voldoende zichtbaarheid geven aan de gebruiker, waaronder bijvoorbeeld een manier om gebruikers te volgen. Niet zeker? Documenteer uw veronderstellingen Lean Startup- stijl en zoek uit hoe u ze snel kunt bewijzen of weerleggen.

Stap 4 (van 10): klantrelaties

business canvas model Hoe communiceert de klant met u via de verkoop- en productlevenscyclus? Hebben ze een toegewijd persoonlijk contact dat ze zien? Bellen? Is alle interactie via internet? Zien ze je helemaal niet maar praten ze in plaats daarvan met een kanaal? Een paar vragen over de lakmoesproef die u zich op dit moment zou willen stellen:
– Kan de waardevoorstel op deze manier aan de klant worden afgeleverd? Helemaal door van promotie, verkoop tot dienst na verkoop? (Zie AIDAOR hierboven.)
– Kun je de cijfers laten werken?
– Is er een premium ondersteuningsproduct dat u moet maken / testen? Veel bedrijven, zoals Apple, hebben de valse keuze van ‘We bieden telefonische ondersteuning of niet?’ Afgewezen. in plaats daarvan biedt het persoonlijke ondersteuning voor een redelijke vergoeding.

Uitvoer : een beschrijving van klantrelaties, met aantekeningen als ze verschillen tussen klanten (tussen segmenten of tussen personen binnen een segment) of tijdens het traject van de klant.

Opmerkingen: als u een startup bent, moet u hier belangrijke aannames documenteren en beoordelen. Ook zijn de focale items in een soort specifieke volgorde – u moet uw segmenten en hun relatie tot de proposities bovenal valideren. Als dit betekent dat u in de begintijd persoonlijke ondersteuning biedt (een ‘conciërge-test’ in Lean Startup- termen) om ontdekkingen en validaties van segmenten en proposities te doen, is dat goed. U kunt vervolgens de modellen voor klantrelaties testen. (Hier is een bericht over het gebruik van consulting als conciërge in B2B als u meer details wilt: Consulting als B2B Concierge Vehicle ).

Stap 5 (van 10): inkomstenstromen

business canvas model Ik zal je niet vervelen met proclamaties over het belang van inkomsten – je snapt het. Als u een bestaand bedrijf heeft, is dit vanzelfsprekend.

Op dit punt moet u Segmenten toewijzen aan Proposities voor Revenue Streams. In het onderstaande voorbeeld staat ‘Inkomstenstroom 1 wordt aangedreven door de betrokkenheid van Persona 1 bij Propositions 1 & 2; Revenue Stream 2 wordt aangedreven door de betrokkenheid van Persona 2 bij Proposition 2; en Revenue Stream 3 met de betrokkenheid van Persona 3 bij Proposition 3. ‘ Dat is relatief divers – de jouwe kan veel eenvoudiger zijn en dat is prima.

Uitvoer : een lijst met omzetstromen, gekoppeld (wederzijds) aan Personas (of segmenten als de toewijzingen hetzelfde zijn binnen een set Persona’s) en waardevoorstellen

Opmerkingen : als u een bedrijf heeft of het bedrijf opnieuw ontwerpt, is dit een moment om te kijken naar waar u inkomsten genereert en of dit overeenkomt met de rest van uw knooppunten. Rekent u op waarde? Waargenomen waarde? Ze zeggen dat iedereen van hun bankier houdt; haat hun advocaat. Waarom is dat? Is er een bruikbare analoog in uw bedrijf?

Gefeliciteerd met het halverwege maken! Op dit moment wilt u mogelijk een stap terug doen en kijken naar de foto die u heeft gemaakt over uw aanbod en klanten. De volgende vier stappen gaan over je ‘Infrastructuur’, het sanitair dat je moet uitvoeren:

Stap 6 (van 10): kernactiviteiten

Belangrijkste activiteiten Dit zijn de cruciale dingen die het bedrijf moet doen om zijn proposities waar te maken en de rest van het bedrijf te laten werken, bijvoorbeeld als verkopen via derde partijen deel uitmaakt van het model, dan is activiteit rond kanaalbeheer waarschijnlijk behoorlijk belangrijk.

Voor een productgestuurde onderneming omvat dit waarschijnlijk voortdurend leren over gebruikers en nieuwe technieken om een ​​beter product te bouwen. Als je je richt op het doen van een heleboel dingen voor een bepaalde groep klanten (bijvoorbeeld: uitgebreide IT voor advocatenkantoren), houdt dit waarschijnlijk ook het behouden van superieure expertise in het segment (en) in en het creëren of verwerven van producten en diensten die goed zijn passen, wat dat ook inhoudt. Voor een infrastructuurbedrijf (bijv. Elektriciteitsbedrijf) houdt dit waarschijnlijk ook in dat de infrastructuur betrouwbaar blijft werken en efficiënter wordt.

U wilt dan overwegen hoe de belangrijkste activiteiten (en / of belangrijke hulpbronnen) uw waardevoorstellen bepalen:

Uitgangen : een lijst met kernactiviteiten gekoppeld aan de waardeproposities van uw bedrijf.

Opmerkingen : Een van de vragen die deze analyse voor u zou moeten stellen, is of bepaalde activiteiten en middelen eigenlijk essentieel zijn, eigenlijk een focus op uw bedrijf, iets dat u wilt bedenken.

Stap 7 (van 10): belangrijkste bronnen

Belangrijkste bronnen Essentiële bronnen zijn de strategische assets die u nodig hebt en u moet meer gericht zijn dan uw concurrenten. Het Business Model Canvas stelt voor dat er drie kernbedrijfstypes zijn: product, scope en infrastructuur. Deze hebben meestal vergelijkbare soorten hoofdbronnen.

Het volgende diagram beschrijft hoe Key Activities de opbouw van Key Resources stimuleert:

Uitgangen : een lijst met belangrijke bronnen die zijn gekoppeld aan de belangrijkste activiteiten van uw bedrijf.

Opmerkingen : Productgestuurde bedrijven hebben een bepaald gedifferentieerd product. Rovio, het bedrijf dat de populaire app Angry Birds maakt, is zo’n bedrijf. Belangrijke hulpbronnen in productgestuurde bedrijven zijn doorgaans sleuteltalenten op kritieke expertisegebieden en geaccumuleerde intellectuele eigendom met betrekking tot hun aanbod.

Scope-gedreven bedrijven creëren enige synergie rond een bepaald klantensegment. Als u bijvoorbeeld een bedrijf zou starten dat zou zorgen voor alle IT-behoeften voor advocatenkantoren, zou dat een bedrijf met een scope zijn. Deze bedrijven hebben meestal belangrijke kennis over hun segment, een herhaalbare reeks processen en soms infrastructuur, zoals servicecentra.

Infrastructuurgestuurde bedrijven behalen schaalvoordelen op een specifiek, zeer herhaalbaar gebied. Telecommunicatie is van oudsher een infrastructuurbedrijf. Retailers die zich richten op retail, zoals Walgreens of Costco, zijn voornamelijk door infrastructuur gestuurde bedrijven. De belangrijkste bronnen voor dit type bedrijf zijn, u raadt het al, verschillende soorten fysieke of virtuele infrastructuur.

Laten we een enkele productcategorie kiezen: luiers. The Honest Company of een ander bedrijf dat innoveert rond composteerbare of anderszins milieuvriendelijkere luiers, zou een productgestuurde kijk op de categorie zijn. Procter & Gamble met een cradle-to-grave-strategie voor het leveren van consumentenproducten is een op reikwijdte gebaseerde take; zo zijn verschillende baby-gerichte retailers. Kimberly-Clark (houtpulp) of DuPont (chemicaliën en polymeren) zijn beide op infrastructuur gebaseerde takes: luiers zijn gewoon een andere manier om iets te verkopen dat ze op grote schaal produceren met relatief weinig differentiatie.

Stap 8 (van 10): sleutelpartnerschappen

Belangrijke partnerschappen Op dit punt heeft het canvas u hopelijk geholpen om de focuspunten van uw bedrijf te verscherpen en te verwoorden. Welke activiteiten en middelen zijn belangrijk maar niet afgestemd op wat voor u een unieke strategie is? Wat is buiten uw bedrijfstype? Kunnen partners sommige daarvan doen? Waarom? Welke?

Ik raad aan Key Partners toe te wijzen aan sleutelactiviteiten. Als een activiteit essentieel is, maakt deze nog steeds deel uit van uw bedrijfsmodel. Dit is een manier om aan te geven welke specifieke Partners verschillende Key Activities voor u afhandelen.

Output : een lijst van sleutelpartnerschappen met notities over hun relatie tot kernactiviteiten.

Stap 9 (van 10): kostenstructuur

Kostenstructuur U hebt geprobeerd te begrijpen hoe uw kernactiviteiten uw voorstellen en daarmee uw inkomsten stimuleren. Hoe drijven ze de kosten op? Zijn deze kosten goed afgestemd op de belangrijkste waardevoorstellen? Zijn de kosten meer vast of variabel als u verschillende bedrijfsmodellen test? Zijn ze meer lineair met je schaal of meer vast? U wilt deze in gedachten hebben terwijl u uw model aanpast.

Om samen dingen aan elkaar te koppelen, zou ik bekijken hoe uw kernactiviteiten uw kostenstructuur sturen:

Als er belangrijke kostencomponenten zijn die niet worden toegewezen aan een kernactiviteit, zou ik die kosten van naderbij bekijken.

Output : een lijst met kostenstructuurelementen met aantekeningen over hun relatie tot kernactiviteiten.

Gefeliciteerd, je hebt een werkend canvas! De onderstaande sectie biedt enkele analytische ideeën en suggesties voor de volgende stappen.

Stap 10 (van 10): toepassingen, analyse en volgende stappen

Kerntoepassingen
De meest essentiële en voor de hand liggende toepassingen van het Doek zijn om te vragen:
– Klinkt dit logisch?
– Zou het beter kunnen?
– Begrijpt en stemt de rest van mijn team ermee in? Heb je aanvullende ideeën?
– (spoel en herhaal ten minste elk kwartaal)

Concurrentievermogen
Het canvas helpt u goed bij het vinden van uw bedrijf, wat een goed begin is. Je wilt ook kijken naar de concurrentieomgeving en nadenken over of en hoe je een concurrentievoordeel op lange termijn hebt / houdt.

Hiervoor hou ik van Michael Porter’s Five Forces-raamwerk ( Wikipedia-pagina , zie ook hoofdstuk 2 van ‘ Een technische onderneming starten ‘). Probeer door de Vijf Krachten te lopen voor je bedrijf en stuiter dan terug naar je canvas. Hoe hangt het allemaal samen?

Volgende stappen
Elk bedrijf is een werk in uitvoering (sorry, ik probeer dingen te vermijden, maar het leek hier wel te passen). Terwijl je door het doek gaat, kun je gebieden tegenkomen die je problemen geven. De onderstaande tabel vat een paar van de meest voorkomende samen die ik in mijn werk als mentor en coach zie:

KwestieMiddelen
U ondervindt problemen bij het uitkristalliseren van uw klantensegmenten en waardevoorstellenIk beveel het materiaal hier opPersonas aan . Zie ook hoofdstuk 1-3 van ‘ Een technische onderneming starten ‘. Dit helpt u een diep, actiegericht inzicht in uw klanten te creëren.
U bent op zoek naar een meer end-to-end beeld van hoe u de ontdekking van venture-klanten, Lean-achtige experimenten, productontwerp en productontwikkeling kunt ontwerpen.De materialen van het Venture Designbieden een uitgebreider beeld van hoe een nieuw product of onderneming moet worden benaderd.
U bent op zoek naar een systematische manier om uw werk gedurende een periode van weken te organiseren.Startup Sprints is een populair programma voor het doorlopen van een nieuw product en / of onderneming. Het is georganiseerd rond Agile-stijl iteraties die u kunt aanpassen aan uw tempo.
Je weet niet zeker hoeveel product je moet bouwen (versus licentie, leverage, etc.) of hoe je het samenvoegt.Zie hoofdstuk 4 van ‘Een Tech Business starten’. Dit helpt je nadenken over wat je moet bouwen vanuit een functioneel perspectief, zodat je objectief naar de beschikbare technologie kunt kijken en strategische ontwerpbeslissingen kunt nemen.
Je weet niet zeker waar en hoe je kunt samenwerken.Zie hoofdstuk 8 van ‘Een Tech Business starten’. Dit geeft u een kader om te gebruiken in partnerschapsevaluaties en een aanvullend voorbeeld.

 

 

De Google Docs / PowerPoint-sjabloon gebruiken

Als u niet bekend bent, is Google Doc’s een webgebaseerde Office-suite, vergelijkbaar met MS Office. Als u een gmail-account hebt, kunt u deze openen (geen garanties – dat was de laatste keer dat ik het controleerde het geval).

Ten eerste wilt u een koppeling maken naar het sjabloonbestand: BUSINESS MODEL CANVAS SJABLOON IN GOOGLE DOC’S .

Zodra u toegang heeft tot het bestand, kunt u het uw eigen maken door naar het menu Bestand te gaan en ofwel ‘Een kopie maken …’, een kopie te maken in het domein van uw eigen Google-app of u kunt de optie ‘Downloaden als …’ gebruiken om het te downloaden als PowerPoint (en een paar andere formaten).

Waarschijnlijk het belangrijkste hier is dat ik het zo heb ingesteld dat je de lijst met Canvas-items (segmenten, relaties, enz.) In de diamodel bewerkt. Ik weet wat je denkt. Ik haat die Meester dingen en ik gebruik ze nooit. Over het algemeen, ik ook niet. Maar in dit geval is het een goede manier om een ​​aantal rudimentaire lagen te creëren, waardoor je dingen op het canvas kunt laten zien zonder alle elementen opnieuw te moeten kopiëren. Je zult zien wat ik bedoel met het bestand. Het belangrijkste is om de lijst met Canvas-items te bewerken: Ga naar het menu ‘Beeld’ en ga naar ‘Master’ en bewerk de eerste dia die je ziet onder het label Layout aan de linkerkant:
business model canvas

business model canvas Laatste opmerking: de lijnen met meerdere buigingen die u ziet, worden een ‘polylijn’ genoemd in Google Doc’s. Als u op de regel met de pijl omlaag klikt in het regelitem in de menubalk, ziet u dit.

 

 

 

 

 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format