database marketing: een overzicht

8 min


90

(database marketing). Tegenwoordig is bijna alles gedigitaliseerd of geautomatiseerd. Probleemoplossers ontwikkelen systemen die de problemen bij de wortel kunnen aanpakken. In zaken is marketing zeker een van de aspecten waar het management veel aandacht aan besteedt, ook in termen van investeringen.

Marketing is een zeer brede discipline, wat in strijd is met de algemene perceptie dat het alleen zaken betreft die betrekking hebben op reclame en het uitvoeren van een product- of dienstencampagne. Het begint al lang daarvoor, vanaf het moment dat het bedrijf zijn markt en zijn beoogde consumenten identificeert. De hoeveelheid te verzamelen gegevens is omvangrijk – vooral omdat we het hebben over gegevens over de consumenten van het bedrijf – wat betekent dat er een kans bestaat dat u de verkeerde informatie krijgt als deze niet correct wordt verwerkt.

Om deze gegevens effectief in te stellen en te gebruiken, maken bedrijven gebruik van databasemarketing .

Database Marketing

 

In dit artikel leert u over 1) databasemarketing en zijn functie , 2) de verschillende soorten databasemarketing , 3) hoe databasemarketing werkt en 4) de uitdagingen en beperkingen van databasemarketing .

DATABASE MARKETING EN HAAR FUNCTIE

Databasemarketing verwijst naar “de systematische aanpak van het verzamelen, consolideren en verwerken van alle relevante consumentengegevens die worden bijgehouden in de bestaande databases van het bedrijf.”

Het concept van het bijhouden van databases voor consumentengegevens is niet langer nieuw, omdat bedrijven het al heel lang doen. Het was echter pas sinds kort, toen de hoeveelheid consumentengegevens zich vermenigvuldigde, dat organisaties behoefte hadden aan een andere aanpak om gelijke tred te houden met de steeds groter wordende hoeveelheid informatie.

En het is niet alleen de toenemende hoeveelheid gegevens die heeft geleid tot de opkomst van databasemarketing. Industrieën, en zelfs marketing zelf, is steeds concurrerender geworden. Media is ook zo geëvolueerd dat traditionele media niet langer toereikend zijn om bij te blijven met de vooruitgang. Verkoopkanalen zijn ook erg druk geworden.

Zelfs de manier waarop zakelijke transacties worden uitgevoerd, is ook geëvolueerd. Nieuwe methoden van inkoop, winkelen en betalen zijn geïntroduceerd en het hele inkoopproces is versneld. Klanten nemen ook een kortere tijd in beslag om hun aankoopbeslissingen te nemen. Daartoe is databasemarketing erg belangrijk geworden.

Databasemarketing is speciaal uitgerust om deze enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en ze op een meer geavanceerde en geavanceerde manier te verwerken, vaak met behulp van geautomatiseerde systemen die databasebeheersystemen worden genoemd , of een DBMS. Traditionele marketingbenaderingen omvatten het verzamelen en consolideren van deze consumentengegevens, die later voor marketingdoeleinden kunnen worden teruggevonden. Met de aanwezigheid van een DBMS worden de gegevens, hoe groot ook, nu opgeslagen en verfijnd in een geautomatiseerde omgeving en vervolgens verwerkt via de functies of functionaliteiten van het systeem bij de uitvoering of implementatie van de marketinginspanningen van de organisatie. Het DBMS zal ook worden gebruikt bij de analyse van de gegevens, en dit is een functie die niet in de traditionele vorm van direct marketing staat.

Daarom werd databasemarketing ook gedefinieerd als een aanpak waarbij activiteiten op het gebied van communicatie, promoties, reclame en verkoop gebaseerd zijn op een DBMS. De gegevens die worden gegenereerd uit de routine verkoop- en marketingactiviteiten van de organisatie worden vervolgens opgeslagen in het DBMS. Het DBMS zal vervolgens deze gegevens verfijnen en verwerken voor toekomstige besluitvorming.

Uit de bovenstaande definities van databasemarketing kunnen we nu de belangrijkste functie afleiden, die een vorm van direct marketing is voor het genereren van gepersonaliseerde of aangepaste communicatie, en die effectief is in het promoten van een product of dienst die het bedrijf aanbiedt. Aangezien de communicatie is gepersonaliseerd voor de consumenten, zal de relevantie en interesse in het aangeboden product of de service hoger zijn.

SOORTEN DATABASE MARKETING

We kunnen database marketing categoriseren in twee algemene types: consumer database marketing en business database marketing. Wat hen duidelijk onderscheidt, is natuurlijk hun doelgroep; de eerste is gebaseerd op consumentengegevens, terwijl de tweede betrekking heeft op bedrijfsgegevens.

Consumenten database marketing

Dit type databasemarketing is voornamelijk bedoeld voor bedrijven die zaken doen naar de consument (B2C) of rechtstreeks verkopen aan consumenten. Dit vereist strengere veiligheidsmaatregelen, met name met betrekking tot de privacy van de consumenten waarvan de gegevens in de database zijn opgeslagen. Als gevolg hiervan zijn veel privacywetten van toepassing op deze consumentendatabases.

De klantinformatie die wordt gebruikt in klantendatabase marketing omvat informatie over bestaande en potentiële klanten en omvat, naast naam, adres, transactiegeschiedenis en demografische gegevens, ook vaak de geschiedenis van de communicatie tussen het bedrijf en de consument. Gegevens worden vaak rechtstreeks van de consument verkregen of door bedrijven die gegevens uit derde delen verzamelen.

Zakelijk databasemarketing

Dit type is voornamelijk gericht op business-to-business of B2B-marketeers. In tegenstelling tot consumentendatabases, is de informatie die is opgeslagen in zakelijke databases veel geavanceerder, hoewel ze vaak onderhevig zijn aan minder beperkingen en privacybeperkingen dan de vorige. Ze zijn ook niet zo omvangrijk als de gegevens die betrokken zijn bij de marketing van consumentendatabases.

Dit is deels een van de redenen waarom bedrijfsgegevensmarketing beperkter wordt gevonden dan consumentendatabase marketing. Gegevensinvoer wordt vaak afgeleid van de eigen verkoop- en marketingafdelingen van het bedrijf en vaak door directe interacties met klanten. Er zijn ook externe bedrijven die gegevens voor B2B-marketeers hebben verzameld.

HOE DATABASE MARKETING WERKT

Gewoonlijk bevat een marketingdatabase het volgende:

 • Namen, adressen en andere belangrijke demografische informatie over consumenten
 • Transactiegeschiedenis, met details verkregen uit bezorgings- of verkoopsystemen die door het bedrijf worden gebruikt

We kunnen het proces beter bekijken door de vier fasen van databasemarketing te volgen:

Fase 1: Gegevensverzameling

Bronnen van de informatie die in de database is opgeslagen, zijn gevarieerd, van andere systemen die door het bedrijf worden gebruikt tot onafhankelijke gegevensvergaringende externe bedrijven of instanties die de door hen verzamelde informatie verstrekken of verkopen. Ze kunnen ook rechtstreeks door consumenten worden aangeboden via lead generation- activiteiten, waaronder het invullen van enquêtes en formulieren, zoals inschrijvingsformulieren.

De gegevens die zullen worden verzameld en opgeslagen in de gedeelde marketingdatabase, kunnen worden verkregen via het volgende:

 • Reclame en public relations-inspanningen van het bedrijf
 • Directe e-mails verzonden van het bedrijf naar zijn beoogde klanten
 • Interne en lokale verkoop, of daadwerkelijke transacties tussen de klanten en het bedrijf
 • Klantenservice Vertegenwoordigers
 • Telemarketing en verkooppromoties uitgevoerd door het bedrijf
 • Gebruik van de website

Er zijn externe bedrijven die gegevens verkopen aan bedrijven die ze nodig hebben voor marketingdoeleinden. In andere gevallen kunnen andere bedrijven die eigen transactiegeschiedenis opstellen, deze gegevens ook delen met (of zelfs verkopen) aan andere bedrijven. Uiteraard zijn deze onderworpen aan privacywetten en -voorschriften, afhankelijk van waar ze zich bevinden en welke wetten hen regeren.

We hebben de drie belangrijkste soorten gegevens geïdentificeerd die worden verzameld met het oog op datamarketing. Maar we kunnen ook de andere soorten gegevens identificeren die relevant worden geacht voor precies dit doel.

 • Toegevoegde gegevens , of gegevens die zijn toegevoegd aan de namen en demografische gegevens van de consumenten of bedrijven die worden getarget. Voorbeelden van bijgevoegde gegevens zijn inkomen, aankoopvoorkeuren en kredietgeschiedenis. Het zou grotendeels afhangen van de markt of niche waarin het bedrijf opereert. Een bedrijf dat auto’s verkoopt, zal rekening houden met de volgende bijgevoegde gegevens: de huidige waarde van de auto van de klant en het aantal jaren van eigendom en gebruik van de auto. Een vastgoedbedrijf zal ook kijken naar de verblijfsduur van een klant in zijn huidige woning en het aantal mensen in het huishouden. Deze gegevens zullen de consumenten meer diepgaand bekijken.
 • Website-gegevens of informatie van websites die gebruik maken van cookies en andere hulpmiddelen om hun eigen gegevens van bezoekers van hun website te verzamelen. Mensen zijn meer vertrouwd met het concept van internetmarketing, en dit is precies dat: gebruik maken van website-statistieken om hun websitebezoekers of klanten te leren kennen.
 • E-mailmarketinggegevens of informatie verkregen uit e-mailcommunicatie en daaropvolgende tracking en follow-up van deze communicatie. De meest gebruikelijke methoden voor het verzamelen van deze informatie zijn e-mailenquêtes en antwoordenformulieren voor klanten. Verzenddocumenten zijn ook handig omdat ze traceernummers bevatten die nuttig zijn voor marketeers.

Een van de grootste risico’s als het gaat om het verzamelen van gegevens is duplicatie van gegevens. Het database-marketingteam moet ervoor zorgen dat dit niet gebeurt, om overbodigheid van informatie te voorkomen en uiteraard hogere kosten voor het verzamelen van gegevens. Het bedrijf kan uiteindelijk gegevens van een externe gegevenssamensteller kopen als ze die gegevens al hebben.

De gegevens moeten ook up-to-date zijn, omdat ze niet relevant zijn als ze niet meer van toepassing zijn in de huidige periode. Hoewel het waar is dat sommige informatie nog steeds nuttig kan zijn, zelfs als ze van historische aard zijn, worden ze meestal gebruikt om te vergelijken. Bijgewerkte en nieuwe gegevens zijn nog steeds het meest relevant als het gaat om marketing.

Bedrijven onderhouden hun eigen datawarehouse , waar alle verzamelde gegevens worden opgeslagen en beheerd. Een deel van zijn functie is om de gegevens indien nodig te actualiseren. Je kunt zeggen dat het dienst doet als gegevenshoofdkwartier, waar de gegevens worden beheerd en verspreid naar de afdelingen of afdelingen die het nodig hebben.

Fase 2: Gegevens omzetten in kennis

Nadat de gegevens zijn verzameld, is de volgende fase analyse van de gegevens in informatie die kan worden gebruikt voor de marketinginspanningen van het bedrijf. Nogmaals, dit zal via de DBMS zijn, die vervolgens communicatie zal genereren die aan de consumenten zal worden afgeleverd. Op deze data zullen statistische techniekenworden gebruikt om modellen van consumentengedrag te ontwikkelen. Van de ontwikkelde modellen zal het gemakkelijker zijn om een ​​selectie te maken van de klanten of consumenten die voor communicatie worden getarget. Normaal gesproken omvat de selectie van klanten het segmenteren van klanten, omdat dit het gemakkelijker maakt om te beslissen welke communicatievormen welke groep klanten moeten verzenden.

Fase 3: levering van communicatie

Nu is het tijd om de herinneringen, updates, promoties en andere marketingcommunicatie naar de klanten te sturen.

De gebruikte communicatiemethoden zijn hetzelfde als bij traditionele direct marketing. Meestal gebeurt de bezorging elektronisch, via e-mail. Kortom, de e-mails die in uw inbox aankomen, zijn de communicatie die wordt gegenereerd door database-marketingteams van een bedrijf. Als deze berichten als ongewenst worden beschouwd, zijn ze ongewenste e-mail en worden ze waarschijnlijk in uw map met ongewenste e-mail bezorgd.

Een deel van database marketing komt ook met een schema wanneer deze herinneringen verstuurd moeten worden. Klanten kunnen eenvoudig worden uitgeschakeld wanneer bedrijven hun postvakken overspoelen met te veel communicatie, terwijl klanten ook de bedrijven die updates verzenden slechts om de drie maanden of zo vergeten. Op basis van de gegevens kunt u de meest redelijke frequentie opgeven voor het verzenden van berichten naar klanten.

Fase 4: Ontwikkelen en ontwikkelen van bedrijfsstrategieën

Database marketing gaat niet alleen over het maken van lijsten voor targeting in de directe communicatie van een bedrijf voor marketingdoeleinden. Het is eigenlijk groter dan dat. Het stopt niet wanneer u de communicatie naar uw klanten kon verzenden en ze kon vertalen naar daadwerkelijke verkopen en inkomsten voor uw bedrijf.

De informatie die werd gebruikt zal nog steeds diepgaander worden geanalyseerd, zodat het management kan komen met bedrijfsstrategieën die zijn gericht op de lange termijn. Databases spelen een cruciale rol bij prognoses, wat een van de elementen is van de zakelijke besluitvorming. Klantenbehoud en -loyaliteit en het vestigen van bedrijfsreputatie zullen bijvoorbeeld profiteren van het gebruik van de gegevens die zijn verzameld, geanalyseerd en gebruikt in de communicatie met de klanten. Uiteindelijk is het niet alleen voor marketingdoeleinden, maar voor de algehele groei en ontwikkeling van het bedrijf.

UITDAGINGEN EN BEPERKINGEN VAN DATABASE MARKETING

Database marketing is niet zonder zijn beperkende factoren. Zoveel als alle bedrijven willen dat het een vlotte vaart is, zijn er nog steeds uitdagingen en problemen waar het van tijd tot tijd mee te maken heeft.

 • Geen uniformiteit in toepassing. Een ding dat bedrijven moeten begrijpen en accepteren, is dat databasemarketing geen “one size fits all” -toepassing is. Net zoals bedrijven verschillende ontwerpen voor database-marketingsystemen hebben, kan hun aanpak in databasemarketing ook variëren, en dat hangt vooral af van de werkelijke behoeften van het bedrijf en van de doelstellingen ervan.
 • Beschikbare tools en technologieën. Een effectief database-marketingsysteem is ook afhankelijk van de gebruikte tools of het gebruikte platform. Als het bedrijf er niet in slaagt om er een te vinden of om er zelf een te maken, is de werking van het systeem misschien niet zoals verwacht.
 • Enorme investering. Het onderhouden van een database marketing systeem kost geld – heel veel. Het bedrijf moet bereid zijn om een ​​enorme investering in dit aspect te doen. We praten hier immers over technologieën, mankracht en zelfs externe of externe samenwerkingsverbanden of partnerschappen bij het verzamelen of samenstellen van gegevens en zelfs het communiceren met consumenten.
 • Beperking van gerichte doelgroep. De meest responsieve klanten als het gaat om het gebruik van databasemarketing, zijn degenen die actief deelnemen aan de technieken voor het verzamelen van gegevens, zoals degenen die zich abonneren op mailinglijsten, enquêtes en aanvraagformulieren invullen, en die telemarketing en soortgelijke promotie onderhouden gereedschap. Bedrijven die een doelmarkt hebben die bestaat uit consumenten die internet gebruiken en mensen die dat niet doen, kunnen bijvoorbeeld niet verwachten dat ze al hun klanten zullen bereiken door het gebruik van databasemarketing. Ze verzenden waarschijnlijk alleen berichten naar de eerste groep – degene die internet gebruikt in hun transacties – en niet de niet-internetgebruikers.

Uiteindelijk zal database marketing alleen effectief zijn als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Als de gegevens of informatie juist en up-to-date zijn
 • Als de juiste analyse- of statistische methoden worden gebruikt voor analyse
 • Als het softwarenetwerk en het niveau van connectiviteit dat wordt gebruikt ook effectief is

Data is het startpunt van databasemarketing, dus dat blijft het belangrijkste punt. Alles begint met gegevens, of het nu de juiste gegevens zijn en vervolgens correct worden gebruikt.

database marketing

 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format