Hoe een WordPress Multisite Network te installeren en in te stellen

9 min


124

Laat, E.W.M. de (Erwin)

All rights reserved

DeLaatbusiness

Hoe een WordPress Multisite Network te installeren en in te stellen

Hoe WordPress Multisite Network te installeren en in te stellen

Wilt u een WordPress multisite-netwerk instellen? WordPress wordt geleverd met een ingebouwde mogelijkheid om meerdere websites te maken met dezelfde WordPress-installatie. In dit artikel laten we u zien hoe u een WordPress multisite-netwerk installeert en installeert.

Hoe installeer en installeer ik WordPress multisite-netwerk

Wat is WordPress Multisite?

Met een WordPress multisite-netwerk kunt u meerdere WordPress-sites uitvoeren en beheren vanuit één WordPress-installatie.

U kunt direct nieuwe sites maken en deze beheren met dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord. U kunt zelfs andere gebruikers toestaan ​​zich aan te melden en hun eigen blogs in uw domein te maken.

Voordelen van het gebruik van een WordPress Multisite-netwerk

In veel situaties kan een WordPress multisite-netwerk nuttiger zijn dan het beheren van meerdere zelfstandige WordPress-sites. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een WordPress multisite-netwerk:

 1. Als netwerkbeheerder kunt u eenvoudig meerdere sites beheren vanuit één dashboard.
 2. Elke site op het netwerk kan zijn eigen beheerders hebben. De sitebeheerders hebben de mogelijkheid om alleen hun eigen website te beheren.
 3. U kunt plug-ins en thema’s installeren en deze met één download voor meerdere sites activeren.
 4. Multisite-netwerk maakt het ook gemakkelijker voor u om updates te beheren. U hoeft uw WordPress, plug-ins of thema’s alleen bij één “master” -installatie bij te werken.

Nadelen van het gebruik van een WordPress Multisite Network

Het maken van een WordPress multisite-netwerk is niet altijd even nuttig bij het beheer van meerdere sites. Hier zijn enkele van de nadelen van het gebruik van een multisite-netwerk dat u in gedachten moet houden.

 1. Alle sites op het netwerk delen dezelfde bronnen. Dit betekent dat wanneer uw site offline is, alle andere sites in het netwerk ook worden uitgeschakeld.
 2. Het beheren van serverbronnen in geval van onverwacht verkeer kan moeilijk zijn voor een gebruiker op beginnersniveau.
 3. Als uw website wordt gehackt, betekent dit dat alle sites in uw netwerk worden gehackt.
 4. Sommige WordPress-plug-ins werken mogelijk niet goed op een multisite-netwerk.

Wie heeft een WordPress Multisite Network nodig?

Alleen omdat u meerdere WordPress-websites beheert, hoeft u nog niet te beginnen met het gebruik van een multisite-netwerk.

Er zijn tools van derden zoals ManageWP of InfiniteWP die u kunt gebruiken om al uw WordPress-sites onder één dak te beheren.

Hier zijn enkele voorbeeldscenario’s bij het maken van een multisite-netwerk:

 • Een tijdschriftwebsite met verschillende secties die door verschillende teams worden beheerd.
 • Een zakelijke website met subsites voor verschillende locaties en filialen.
 • Overheids- of non-profitwebsites kunnen WordPress multisite gebruiken voor verschillende afdelingen, locaties en regio’s.
 • Uw eigen blognetwerk op meerdere subdomeinen.
 • Scholen en hogescholen waarmee studenten hun eigen blogs op schoolservers kunnen maken.

Vereisten voor een WordPress Multisite Network

Alle websites op een multisite-netwerk van WordPress delen dezelfde serverbronnen. Dit betekent dat een goede WordPress-hosting het belangrijkste is dat u nodig hebt .

Als u van plan bent slechts een paar websites met weinig verkeer te hebben, kunt u waarschijnlijk wegkomen met shared hosting .

Vanwege de aard van multisites, heeft u echter VPS-hosting of een dedicated server nodig naarmate uw sites groeien.

We raden Bluehost aan omdat ze zowel shared hosting als VPS / Dedicated servers aanbieden, en ze zijn ook een van de officiële WordPress hostingpartners.

We hebben ook met SiteGround en InMotion Hosting gewerkt en bieden ook uitstekende service.

Naast webhosting heeft u basiskennis nodig van het installeren van WordPress en het bewerken van bestanden met behulp van FTP .

Een domeinstructuur kiezen voor uw multisite-netwerk

Op een WordPress multisite-netwerk kunt u nieuwe sites toevoegen via subdomeinen of submappen.

http://site1.example.com 

http://example.com/site1/

Als u subdomeinen kiest, moet u wildcard-subdomeinen op uw server configureren (we zullen u laten zien hoe u dit later in dit artikel kunt doen).

Aan de andere kant, als u submappen of pad-gebaseerde URL’s voor sites op uw netwerk kiest, dan is het enige dat u hoeft te doen, het inschakelen van mooie permalinks op uw root-site.

Subdomeinen van joker instellen

Als u besluit subdomeinen te gebruiken voor websites op uw multisite-netwerk, moet u subdomeinen met jokertekens instellen voor uw multisite-netwerk.

Om dat te doen, moet u eerst inloggen op het cPanel-dashboard van uw WordPress-hostingaccount. Blader omlaag naar het gedeelte Domeinen en klik vervolgens op Subdomeinen.

Subdomeinen in cPanel-dashboard

Opmerking: afhankelijk van uw webhostingservice kan uw cPanel-dashboard er enigszins anders uitzien dan de bovenstaande schermafbeelding. Deze schermafbeelding is van het cPanel on Bluehost .

Op het volgende scherm moet u het * -teken invoeren in het subdomeinveld en uw hoofddomein selecteren in het vervolgkeuzemenu.

Toevoegen van subdomein met joker

Cpanel detecteert automatisch de documentroot en toont deze in het onderstaande veld. Klik nu op de knop ‘Maken’ om uw subdomein met joker toe te voegen.

Schakel de WordPress Multisite Network Feature in

Multisite Network-functie wordt ingebouwd bij elke installatie van WordPress. Het enige dat u hoeft te doen is WordPress installeren en instellen zoals u dat normaal zou doen. Hierna moet u de multisite-functie inschakelen.

U kunt de multisite-functie ook inschakelen op elke bestaande WordPress-site. Voordat u multisite inschakelt, moet u een volledige back-up van uw WordPress-site maken .

Als u Multisite wilt inschakelen, maakt u verbinding met uw site met behulp van een FTP-client of cPanel-bestandsbeheer en opent u het bestand wp-config.php om te bewerken.

Je moet de volgende code toevoegen aan je wp-config.php bestand vlak voor de / * Dat is alles, stop met bewerken! Veel bloggen. * / regel.

1

2

/* Multisite */

define( ‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true );

Bewaar en upload nu je wp-config.php-bestand terug naar de server.

Met deze code kunt u eenvoudig multisite-functies inschakelen op uw WordPress-site. U moet multisite nog steeds instellen en hoe u het wilt gebruiken.

Uw WordPress Multisite-netwerk instellen

Nu u de functie Multisite Network op uw WordPress-site met succes hebt ingeschakeld, is het tijd om uw netwerk in te stellen.

Voordat u dat doet, moet u alle plug-ins op uw WordPress-site deactiveren.

Ga naar Plug-ins »Geïnstalleerde plug-ins pagina en selecteer alle plug-ins. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Bulkacties de optie ‘Deactiveren’ en klik vervolgens op de knop ‘Toepassen’.

Deactiveer alle plug-ins

U kunt nu naar de pagina Tools »Network Setup gaan om uw multisite-netwerk te configureren.

WordPress netwerkinstallatie voor meerdere sites

Op het scherm met netwerkinstellingen ziet u een bericht dat de mod_rewrite-module van Apache op uw server is geïnstalleerd. Deze module is geïnstalleerd en ingeschakeld op alle beste WordPress-hostingproviders .

Het volgende dat u moet doen is WordPress vertellen wat voor soort domeinstructuur u zult gebruiken voor sites in uw netwerk, bijvoorbeeld subdomeinen of submappen.

Daarna zou u een titel voor uw netwerk moeten opgeven en ervoor zorgen dat het e-mailadres in de e-mail van het netwerkbeheer correct is.

Klik ten slotte op de knop Installeren om verder te gaan.

WordPress toont u nu een aantal code die u moet toevoegen aan uw wp-config.php en .htaccess-bestand .

Voeg code toe aan de bestanden wp-config en .htaccess

Gebruik uw FTP-client of bestandsbeheer cPanel om de code in deze twee bestanden te kopiëren en te plakken.

Hierna moet u opnieuw inloggen op uw WordPress-site.

Netwerkinstellingen configureren

Nu u het multisite-netwerk hebt ingesteld, is het tijd om de netwerkinstellingen te configureren.

Om dat te doen, moet u overschakelen naar het ‘Netwerkdashboard’ om netwerkinstellingen te wijzigen, nieuwe sites toe te voegen en andere instellingen te configureren.

Wanneer u met de muis naar het menu ‘Mijn sites’ op de beheerwerkbalk gaat, verschijnt er een pop-upvenster met een pop-up. Klik op het netwerkbeheerder »Dashboard .

Netwerkbeheerders dashboard

U zult merken dat er nieuwe menu-items zijn om uw multisite-netwerk te beheren. U ziet ook een dashboardwidget waarmee u een nieuwe site kunt maken en nieuwe gebruikers kunt toevoegen.

Netwerk dashboard

Om netwerkinstellingen te configureren, klikt u op de koppeling ‘Instellingen’ in de beheerzijbalk.

De eerste optie op de pagina met netwerkinstellingen is om de titel van uw site en het e-mailadres van de beheerder in te stellen. Deze velden worden gevuld met de netwerktitel en beheerders-e-mail die u hebt ingevoerd tijdens het instellen.

Netwerkinstellingen

Uw multisite-netwerk openen voor registraties

Het gedeelte ‘Registratie-instellingen’ op het scherm met netwerkinstellingen is waarschijnlijk de belangrijkste instelling in uw netwerkinstellingen.

Standaard zijn zowel gebruikers- als siteregistraties uitgeschakeld op het netwerk.

U kunt ervoor kiezen om uw site te openen voor gebruikersregistratie, of bestaande gebruikers toestaan ​​nieuwe sites te maken of zowel gebruikers- als siteregistratie toe te staan.

WordPress registratie-instellingen voor meerdere locaties

Als u uw multisite-netwerk opent voor registratie, kunt u het selectievakje naast ‘Registratiemelding’ aanvinken om e-mailmeldingen te ontvangen telkens wanneer een nieuwe gebruiker of site wordt geregistreerd.

Als u individuele sitebeheerders de mogelijkheid wilt bieden om nieuwe gebruikers toe te voegen op hun sites, vinkt u het vakje aan naast de optie ‘Nieuwe gebruikers toevoegen’.

Registratie opties

Met de optie Beperkte e-mailregistratie kunt u de registratie van sites of gebruikers beperken tot e-mailadressen uit specifieke domeinen. Dit is met name handig als u mensen uit uw eigen organisatie alleen wilt laten registreren en gebruikers of sites wilt maken.

Op dezelfde manier kunt u bepaalde domeinen ook van registratie blokkeren.

Nieuwe site-instellingen

In het gedeelte ‘Nieuwe site-instellingen’ kunt u standaardopties configureren voor nieuwe sites die in uw netwerk zijn gemaakt. U kunt de welkomst-e-mails en de inhoud van de eerste standaardpost, -pagina en -commentaar wijzigen.

Nieuwe site-instellingen

Upload instellingen voor uw multisite netwerk

Het is belangrijk dat u het gebruik van de serverbronnen in de gaten houdt. In het gedeelte Instellingen uploaden kunt u de totale hoeveelheid ruimte die een site kan gebruiken voor uploads beperken.

De standaardwaarde is 100 MB, wat waarschijnlijk goed is voor minstens 100 foto-uploads. Je kunt deze ruimte vergroten of verkleinen afhankelijk van hoeveel schijfruimte je hebt.

Upload instellingen

De standaard upload bestandstypen zijn afbeeldingen, audio, video en pdf-bestanden.

Ten slotte kunt u een maximale bestandsgrootte kiezen, zodat gebruikers geen waanzinnig grote bestanden naar de server kunnen uploaden.

Plugin Menu Instellingen

Onder de menu-instellingen vindt u de optie om het beheerdersmenu voor de plug-ins op de netwerksites in te schakelen.

Als u dit inschakelt, wordt het menu Plug-ins weergegeven voor de respectieve sitebeheerders. Ze kunnen een plug-in op hun afzonderlijke sites activeren of deactiveren, maar ze kunnen geen nieuwe plug-ins installeren.

Toon of verberg plug-ins menu voor siteadministrators

Nieuwe sites toevoegen aan uw WordPress Multisite-netwerk

Om een ​​nieuwe site aan uw WordPress multisite toe te voegen, klikt u eenvoudig op Sites onder Mijn sites »Netwerkbeheerdersmenu in de beheerwerkbalk.

Nieuwe sites toevoegen aan uw WordPress multisite-netwerk

Dit toont u een lijst met sites in uw huidige multisite-installatie. Standaard staat uw primaire site vermeld als de enige site in uw WordPress Multisite-netwerk.

Als u een nieuwe site wilt toevoegen, klikt u bovenaan op de knop Nieuw toevoegen.

Voeg een nieuwe site toe

Op de pagina ‘Nieuwe site toevoegen’ moet u het adres van de site opgeven. U hoeft niet het volledige adres te typen, alleen het deel dat u wilt gebruiken als subdomein of subdirectory.

Geef daarna een sitetitel op en voeg het e-mailadres van de sitebeheerder toe.

Nieuwe sitegegevens toevoegen

U kunt een ander e-mailadres voor beheerders toevoegen dan het adres dat u momenteel gebruikt om uw multisite te beheren.

Als het e-mailadres momenteel niet door een andere gebruiker wordt gebruikt, maakt WordPress een nieuwe gebruiker en verzendt het wachtwoord en de gebruikersnaam naar het e-mailadres dat u invoert.

Als u klaar bent, klikt u op de knop ‘Site toevoegen’.

Er wordt een nieuwe site toegevoegd aan uw multisite-netwerk. Als netwerkbeheerder ontvangt u een nieuwe e-mail voor siteregistratie.

Als u een nieuwe gebruiker hebt gemaakt, ontvangt die gebruiker een e-mail met instructies om het wachtwoord en de aanmelding in te stellen.

Thema’s en plug-ins toevoegen aan uw multisite-netwerk

Individuele sitebeheerders in een multisite-netwerk kunnen standaard geen thema’s en plug-ins zelf installeren.

Als netwerkbeheerder kunt u plug-ins en thema’s installeren en deze thema’s / plug-ins beschikbaar maken voor hen.

Als u thema’s wilt toevoegen, gaat u naar de pagina Mijn sites »Netwerkbeheerder» Thema ‘s.

Geïnstalleerde thema's op uw WordPress multisite-netwerk

Nu ziet u een lijst met geïnstalleerde thema’s op uw WordPress multisite. U kunt een thema beschikbaar maken voor andere sites door onder dat thema op ‘Netwerk inschakelen’ te klikken. U kunt een thema ook uitschakelen door op de koppeling Netwerk uitschakelen onder het thema te klikken.

Om een ​​nieuw thema toe te voegen, moet je bovenaan op de knop ‘Nieuw toevoegen’ klikken en vervolgens een thema installeren zoals je dat normaal zou doen.

Zodra het nieuwe thema is geïnstalleerd, kunt u het beschikbaar maken voor andere sites in uw netwerk.

Op dezelfde manier kunt u plug-ins installeren en ze activeren door naar de pagina Mijn sites »Netwerkbeheerder» Plug-ins te gaan .

Netwerkactiveringsplug-ins op een WordPress multisite

Opmerking : als u in de ‘Netwerkinstellingen’ het Plug-ins-menu voor sitebeheerders hebt ingeschakeld, kunnen sitebeheerders de geïnstalleerde plug-ins zelf activeren of deactiveren.

Problemen met Word Plus Multisite oplossen

De meest voorkomende problemen treden op als gevolg van onjuiste configuratie van subdomeinen met jokertekens. Zorg ervoor dat uw webhost subdomeinen met joker ondersteunt.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat bij gebruik van WordPress multisite met submappen sommige gebruikers zich niet kunnen aanmelden bij het beheerdersgedeelte van hun sites nadat ze de vereiste code hebben toegevoegd in het bestand wp-config.php. Om dit op te lossen, probeer het te vervangen

1

define(‘SUBDOMAIN_INSTALL’, false);

regel in wp-config.php bestand met

1

define(‘SUBDOMAIN_INSTALL’, ‘false’);

Een ander probleem dat u misschien tegenkwam, is dat u de gebruikers niet kunt vinden die zich hebben geregistreerd, maar de activerings-e-mail niet hebben ontvangen. Raadpleeg onze handleiding over het vinden van niet-bevestigde gebruikers in WordPress om dit probleem op te lossen .

Later wil u of een andere site-eigenaar wellicht een site van multisite naar zijn eigen WordPress-installatie exporteren. Dit kan eenvoudig worden gedaan. Raadpleeg onze handleiding voor stapsgewijze instructies voor het verplaatsen van een site van WordPress multisite naar single install .

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij de installatie en configuratie van het multisite-netwerk van WordPress. U wilt misschien ook onze stap voor stap WordPress beveiligingsgids bekijken om uw WordPress multisite te beveiligen en te beveiligen.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format