De beginnershandleiding voor Facebook Aangepaste doelgroepen - DeLaatbusiness

De beginnershandleiding voor Facebook Aangepaste doelgroepen

10 min


117
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Betaalde advertenties zijn een lastige zaak. Met zorgvuldige planning en tracking kan het een lucratieve en betrouwbare bron van leads en verkopen zijn. Maar het kan ook een dure les zijn.

Hoe meer u weet over de mensen voor wie u adverteert, hoe beter uw advertenties presteren. Dit is de reden waarom veel ondernemers dol zijn op adverteren op Facebook . Er zijn zoveel opties voor doelgroeptargeting.

Een van mijn favoriete opties is Facebook Custom Audiences. Met Aangepaste doelgroepen kunt u mensen opnieuw targeten die al interactie hebben gehad met uw bedrijf. Bijvoorbeeld klanten en websitebezoekers.

Wanneer u verkoopt aan een aangepast publiek, weet u precies wie uw advertenties te zien krijgt. Uw berichten kunnen op een laser worden gericht. Dit zal u helpen uw conversieratio te verhogen en een beter rendement op uw investering te krijgen .

Typen aangepaste Facebook-doelgroepen

Er zijn drie soorten aangepaste doelgroepen. Bij elk type kunt u kleinere segmenten van uw doelgroep kiezen. Hoe specifieker u wordt, hoe effectiever uw campagne zal zijn.

1. Klantenlijst

Gebruik klantgegevens, zoals e-mailadressen en telefoonnummers, om een ​​aangepast publiek te maken. U kunt uw volledige lijst, of kleinere delen ervan uploaden. Zolang ze dezelfde contactinformatie gebruiken op Facebook, kun je ze adverteren. Vergeet niet dat je toestemming moet hebben . Je kunt niet zomaar een willekeurig e-mailadres of telefoonnummer uploaden.

2. Verkeer op de website

Adverteer aan iedereen die uw website in de afgelopen 180 dagen heeft bezocht, zolang ze ook op Facebook zijn ingelogd. Het is aan u om het tijdsbestek te kiezen en te bepalen welke website bezoekers moeten targeten op basis van de pagina’s die ze bezoeken. U kunt bijvoorbeeld mensen targeten die alleen productpagina’s hebben bekeken in de afgelopen 30 dagen.

3. App-activiteit

Als u een mobiele app heeft , kunt u ook een aangepast publiek maken op basis van app-activiteit. Markt voor iedereen die zich in de afgelopen 180 dagen met uw app heeft beziggehouden, zolang ze ook op Facebook staan.

Voor dit bericht gaan we ons richten op de klantenlijst en websiteverkeeropties, omdat deze het meest voorkomen.

Facebook-aangepaste doelgroepen gebruiken

Er zijn honderden manieren om aangepaste Facebook-doelgroepen te gebruiken. U kunt uit een groot aantal parameters kiezen om heel precies te weten wie u target. Als gevolg hiervan kunt u betere, meer geoptimaliseerde advertenties maken. Hier zijn een paar van mijn favoriete toepassingen.

1. Vergroot uw Facebook-publiek

In het algemeen moet e-mail uw voorkeurscontactinformatie zijn voor leads en klanten. Als u een e-commerce winkel heeft, is het niet het doel om Facebook-likes als eerste stap te krijgen. In plaats daarvan zou het je doel moeten zijn om een ​​verkoop te doen, of om leads te verzamelen die je later kunt verkopen . Daarom is het geen goed idee om het websiteverkeer aan te moedigen om met u in contact te komen op sociale media om uw sociale-mediapubliek op uw website te bouwen. Het leidt af van de actie die u daadwerkelijk door bezoekers wilt laten uitvoeren.

Bouw je Facebook-doelgroep door retargeting subscribers nadat ze je website hebben verlaten. Op dit moment heb je al een e-mailadres, dus het is veilig om de focus te verleggen naar pagina-likes. En omdat deze mensen al bekend zijn met uw merk, zullen ze eerder reageren op uw advertenties.

2. Upsell Bestaande klanten

U kunt Aangepaste doelgroepen gebruiken om een ​​lijst met mensen te maken die al iets van u hebben gekocht. Als u meer dan één ding wilt verkopen, is dit een geweldige manier om de waarde van uw klantlevensduur te verbeteren . Volgens Marketing Metrics : ” De kans om te verkopen aan een nieuwe prospect is 5-20%. De kans om te verkopen aan een bestaande klant is 60-70%. “

Als u gerelateerde producten of accessoires heeft, biedt u deze aan in een advertentie die is gericht op recente kopers. Het gebruik van een speciale, tijdgevoelige promotie zal hen stimuleren onmiddellijk actie te ondernemen.

Voorbeeld van een upsell-advertentie

Via: State of Digital

3. Target mensen die hun winkelwagentje hebben verlaten

Hoe zit het met de mensen die geen aankoop hebben gedaan? Gemiddeld converteert slechts 2% van de klanten bij hun eerste bezoek aan een winkel. Met deze targetingoptie kunt u advertenties gebruiken om de andere 98% te volgen. Met behulp van uw websiteverkeer kunt u contact opnemen met mensen die items in hun winkelwagentje hebben geplaatst maar niet doorgaan met de aankoop.

Er zijn veel redenen waarom mensen hun wagens verlaten. Vaak waren ze gewoon druk en kregen ze geen kans om hun aankoop te voltooien. Maar als ze iets aan hun winkelwagentje hebben toegevoegd, is de kans groot dat ze iets willen kopen. Volg ze snel op Facebook voordat ze het vergeten of, nog erger, ergens anders kopen.

4. Verkopen aan actieve abonnees

Mensen die nog nooit van uw bedrijf hebben gehoord, zijn de moeilijkste mensen om te verkopen. De meesten van ons bezoeken niet voor de eerste keer een website en kopen iets. We willen het bedrijf eerst leren kennen en vertrouwen. Dat is waarom het moeilijk is om te verkopen aan vreemden op Facebook.

Verbeter uw conversieratio door deze te verkopen aan actieve abonnees, de mensen die uw e-mails openen. Ze hebben niet alleen gehoord van je merk, ze vonden het ook leuk genoeg om op je lijst te springen en echt te lezen wat je te zeggen had. Gebruik uw e-mailserviceprovider om te achterhalen wie uw actieve abonnees zijn en voeg ze toe aan een aangepast publiek op Facebook. Dit zijn geweldige mensen om te targeten met productadvertenties.

5. Krijg feedback van klanten

Feedback is enorm waardevol voor ondernemers. De beste feedback komt van de mensen die je hun geld hebben gegeven: bestaande klanten. Door regelmatig feedback te krijgen, weet u zeker dat uw klanten tevreden zijn. Nog beter, feedback is een geweldige bron van marketing- en productideeën.

Gebruik Facebook om klanten te volgen nadat ze een aankoop hebben gedaan en vraag hen om een ​​vragenlijst in te vullen. Als u uw kansen op het krijgen van voltooide enquêtes wilt verbeteren, kunt u een wedstrijd uitvoeren om deze te stimuleren.

6. Dynamische productadvertenties op Facebook

Voor de meeste aangepaste doelgroepen is handmatige configuratie vereist. Dit geldt vooral als u bezoekers van een website wilt targeten op basis van de producten waarnaar ze keken. Voor websites met veel pagina’s wordt dit vrij snel onpraktisch.

Facebook dynamische productadvertenties bieden een meer geautomatiseerde oplossing. Websitebezoekers zien advertenties op basis van de producten waarnaar ze keken en hoe dicht ze bij het uitchecken kwamen. U hoeft alleen de parameters in te stellen en de advertentiesjabloon te maken. Daarna wordt het automatisch uitgevoerd.

7. Bouw uw e-maillijst

Het bouwen van een e-maillijst is een goed idee voor elk online bedrijf. Het is de meest betrouwbare manier om contact te houden met zowel actieve als potentiële klanten. Hoewel het opbouwen van een lijst meestal op uw website gebeurt, kunt u Facebook ook gebruiken om uw lijst samen te stellen.

Door mensen te targeten die uw website hebben bezocht, ontvangt u meer e-mailabonnees. Websitebezoekers kennen je al, dus ze zijn eerder geneigd om zich aan te melden dan complete vreemden.

Vergeet geen uitsluitingen

Een van de dingen die Custom Audiences zo krachtig maken, is het vermogen om mensen uit te sluiten. Als u bijvoorbeeld een advertentie uitvoert om websitebezoekers op uw e-maillijst te krijgen, moet u ervoor zorgen dat u huidige abonnees uitsluit.

Evenzo, als je Facebook gebruikt om te verkopen aan websitebezoekers en je hebt maar één product om te verkopen, zullen mensen waarschijnlijk maar één keer van je kopen. Bespaar geld door iedereen uit te sluiten die al een aankoop heeft gedaan.

Het niet gebruiken van uitsluitingen is de grootste fout die ondernemers doormaken met aangepaste doelgroepen op Facebook. Voortdurend adverteren voor mensen die al zijn geconverteerd, is duur. Denk altijd na over hoe u uw doelgroep verder kunt segmenteren door mensen uit te sluiten.

Facebook-aangepaste doelgroepen instellen

De meestgebruikte aangepaste doelgroepen voor eigenaren van online winkels zijn aangepaste doelgroepen voor e-mail en aangepaste doelgroepen op de website. Dit zijn de twee waar we ons vandaag op zullen concentreren.

Aangepaste doelgroepen van de website

Een website opzetten Aangepaste doelgroep neemt een paar stappen.

Stap 1: maak uw eigen doelgroeppixel

De eerste stap is het maken van uw aangepaste doelgroeppixel in de Ad Manager . Een Custom Audience Pixel is slechts een mooie term voor een codefragment dat u op uw site plaatst en dat met Facebook praat en uw bezoekers volgt. Als u vertrouwd bent met Power Editor, kunt u het daar ook maken. Als u toegang heeft tot meerdere Ad-accounts, moet u ervoor zorgen dat u de juiste selecteert. Elk advertentieaccount krijgt maar één pixel.

De Ad Manager is toegankelijk via de Facebook-pagina van uw bedrijf aan de rechterkant waar het ‘Promoten’ zegt. U moet “Ga naar advertentiemanagers” onderaan de vervolgkeuzelijst zien.

Waar vind ik Facebook Ad Manager

Zodra u zich in Ad Manager bevindt, selecteert u ‘Doelgroepen’ in het vervolgkeuzemenu onder ‘Extra’.

Waar u doelgroepen kunt vinden in Ad Manager

Als je al aangepaste doelgroepen hebt ingesteld, zie je deze hier. Om een ​​nieuwe doelgroep te creëren, klikt u op “Audience maken” en “Aangepaste doelgroep”.

Waar aangepaste doelgroep maken in Advertentiebeheer

 Je zou nu een popup met drie opties moeten zien. Klik op “Verkeer van de website”. 

Selecteer een aangepast publiek

Als u nog geen pixel hebt gemaakt, wordt u nu gevraagd dit te doen. Je krijgt een paar regels code te zien op je website. Als u niet in Shopify bent, kopieert u de volledige code en klikt u op “Audience maken”.

Als u Shopify gebruikt, bladert u door de code en zoekt u een reeks van 15 cijfers. Dat is uw Pixel-ID. Kopieer dit nummer  en klik op “Audience maken”.

Aangepast publiek Pixel Code-voorbeeld

Stap 2: installeer de pixel op uw website

Om ervoor te zorgen dat uw pixel correct werkt, moet deze op elke pagina van uw website worden weergegeven. De beste plaats om de code te plaatsen, is in het gedeelte <head> </ head> van uw indexpagina.

Als uw winkel op Shopify is, is het proces veel eenvoudiger. I n uw Shopify Admin, ga naar “Instellingen” → “Online Store”.

Shopify admin

Blader omlaag naar de Facebook Pixel-sectie en plak je Pixel-ID.

Waar Facebook Pixel ID te plaatsen

Klik op “Opslaan” en u bent klaar! Nadat u de code aan uw website hebt toegevoegd, kunt u de Facebook Pixel Helper in Chrome gebruiken om te controleren of deze correct werkt.

U hoeft dit slechts één keer te doen voor elke website die u wilt promoten.

Stap 3: Maak uw doelgroepen op Facebook

Nu u uw pixel hebt gemaakt en geïnstalleerd, is het tijd om enkele aangepaste doelgroepen te maken. Als u uw eerste doelgroep wilt maken, volgt u stap één opnieuw om uw parameters in te stellen.

Voor elke aangepaste doelgroep voor de website die u maakt, heeft u vijf opties.

  1. Iedereen die uw website bezoekt.
  2. Mensen die specifieke pagina’s bezoeken.
  3. Mensen die specifieke pagina’s bezoeken, maar geen anderen.
  4. Mensen hebben niet in een bepaalde tijd bezocht.

Een doelgroep van de website selecteren

Binnen elke optie kunt u een tijdsbestek tussen 1 en 180 dagen kiezen. Zorg ervoor dat je je doelgroepen zorgvuldig benoemt, zodat je onthoudt wat ze later zijn. Dit is vooral belangrijk als u meerdere websites hebt die één pixel delen.

U zult waarschijnlijk willen experimenteren met verschillende doelgroepen wanneer u campagne-ideeën bedenkt en nieuwe inhoud op uw website publiceert.

In de tussentijd zijn er een paar aangepaste doelgroepen die ik graag op elke nieuwe website installeer.

Alle websiteverkeer – 1 dag
Alle websiteverkeer – 7 dagen 
Alle websiteverkeer – 30 dagen 
Alle websiteverkeer – 90 dagen 
Alle websiteverkeer – 180 dagen

Voor elk van de bovenstaande voorbeelden hoeft u alleen uw domein toe te voegen en het juiste tijdskader te kiezen, zoals hieronder te zien is.

Iedereen die uw website bezoekt Custom Audience

Laten we nog een paar voorbeelden bekijken.

Krijg feedback van klanten

Als u feedback van recente klanten wilt ontvangen, maakt u een aangepast publiek dat mensen target die uw bevestigingspagina voor bestellingen bezoeken. Dit moet een pagina zijn die ze alleen kunnen openen na het plaatsen van een bestelling.

Klant feedback maken van publiek

Websitebezoekers die niet converteren

U kunt een uitsluiting opnemen om bezoekers van websites die niet converteren, te targeten. Voeg hiertoe verkeer naar uw bestemmingspagina, verkooppagina, productpagina of winkelwagentje toe, maar sluit verkeer uit dat naar de bevestigingsbestelling van uw bestelling of de bedankpagina is gegaan.

Verlaten kar Custom Audience

Houd in gedachten dat het bovenstaande voorbeeld alleen dat is: een voorbeeld. U moet hiervoor uw eigen aangepaste URL’s gebruiken.

Aangepaste doelgroepen e-mailen

Aangepaste doelgroepen per e-mail kunnen veel eenvoudiger worden ingesteld. Voordat je iets op Facebook doet, moet je je lijst met e-mailadressen verzamelen. Als u klanttelefoonnummers gebruikt, is het proces hetzelfde.

Ik raad aan om meteen je volledige klantenlijst te uploaden. U kunt echter ook segmenten van uw lijst uploaden, zoals mensen die zich hebben geabonneerd op een specifiek formulier, mensen die zich na een bepaalde datum hebben aangemeld of mensen die op een specifieke link hebben geklikt. Segmenten zoals deze kunnen in de meeste e-mailserviceproviders worden gemaakt.

U hebt twee opties voor het uploaden van uw klantenlijsten: kopiëren en plakken van de gegevens of uploaden als een CSV-bestand. Kopiëren en plakken is zinvol voor kortere lijsten, maar langere lijsten moeten worden geëxporteerd vanuit uw e-mailserviceprovider en worden geüpload als een CSV-bestand. Voordat u uploadt, moet u ervoor zorgen dat alle e-mailadressen (of telefoonnummers) in een enkele kolom staan ​​zonder andere informatie.

Aangepaste doelgroep voor e-mail maken

Als je toevallig je e-maillijst huurt met MailChimp, kun je Facebook rechtstreeks verbinden met je e-maillijst in plaats van uploaden of kopiëren en plakken.

Na het uploaden probeert Facebook de klantgegevens aan te passen aan echte Facebook-gebruikers. Als je ten minste 20 mensen bij een publiek hebt, kun je ermee beginnen adverteren.

Vergeet tot slot niet om van tijd tot tijd uw e-mail aangepaste doelgroepen bij te werken. Facebook doet dit niet automatisch.

Belangrijke aantekeningen

Er zijn een paar belangrijke details over Facebook Custom Audiences om in gedachten te houden.

  1. Elk advertentieaccount krijgt maar één pixel. Dit betekent dat als u meerdere websites uitvoert, u dezelfde pixel voor al uw websites gebruikt. Houd dit in gedachten bij het maken en benoemen van de aangepaste doelgroepen van uw website.
  2. Om de privacy van Facebook-gebruikers te beschermen, kunt u alleen adverteren voor een publiek van 20 of meer mensen. Als uw website nog niet veel verkeer ontvangt, moet u wellicht langere tijdskaders gebruiken totdat deze groeit.
  3. U kunt niet al uw websiteverkeer of klantgegevens ophalen in Aangepaste doelgroepen. Niet iedereen die uw website bezoekt, wordt ingelogd op Facebook. Evenzo kunnen mensen op uw e-maillijst een ander adres gebruiken voor hun Facebook-account.

Begin met adverteren

Zodra je eerste Custom Audience klaar is, is het tijd om te gaan adverteren! Telkens wanneer u een nieuwe campagne maakt, heeft u de mogelijkheid om een ​​van uw aangepaste doelgroepen voor targeting te kiezen. U kunt ook op elk gewenst moment een nieuwe aangepaste doelgroep maken. Bekijk dit bericht voor een inleiding tot adverteren op Facebook.

Heb je ooit eerder met Facebook Custom Audiences geëxperimenteerd? Vertel me over je ervaringen in de comments!


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format