Hoe een e-commerce bedrijfsmodel te kiezen - DeLaatbusiness

Hoe een e-commerce bedrijfsmodel te kiezen

8 min


99
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wanneer u uw eigen e-commerce website bouwt , moet u veel keuzes maken. De grootste keuzes zijn misschien wel het belangrijkste, omdat ze uiteindelijk uw bedrijfsmodel en een groot deel van de toekomst van uw bedrijf zullen bepalen.

In dit bericht laten we je op hoog niveau zien welke belangrijke keuzes je moet maken bij het opstarten van je online bedrijf, samen met de voor- en nadelen, zodat je vanaf het begin de best mogelijke beslissingen kunt nemen.

Laten we er meteen mee beginnen. 

E-commerce modellen

Er zijn twee hoofdtypen van e-commercebedrijven:

  • B2B – Business-to-business
  • B2C – Business-to-consumer

Laten we dieper graven in wat elk van die middelen betekent.

Aan wie wil je verkopen?

Er zijn een miljoen soorten e-commerce winkels, allemaal met subtiele verschillen en nuances. Hoe de producten bronnen zijn, het type product, waar de producten vandaan komen, is het een verzamelingscollectie. Laten we een blik werpen op twee van de belangrijkste soorten e-commercebedrijven die u kunt uitvoeren, waarna we nog verder gaan.

B2B (Business-to-Business)

Business-to-Business verwijst naar het model waarin een bedrijf verkoopt aan een ander bedrijf. Er zijn zowel voor- als nadelen aan verkopen aan andere bedrijven versus verkopen aan de eindconsument. De voordelen van verkopen aan andere bedrijven zijn dat bestelhoeveelheden en herhaalbestellingen doorgaans groter en frequenter zijn, maar er zijn minder bedrijven dan consumenten- en verkoopcycli doorgaans langer zijn en de prijs een grote bijdrage levert aan aankoopbeslissingen.

B2C (Business-to-Consumer)

Business-to-Consumer betekent dat u rechtstreeks verkoopt aan de eindconsument die het product gaat gebruiken. Dit is het meest voorkomende type bedrijfsmodel en waar de meeste mensen aan denken bij het bespreken van het bouwen van e-commercebedrijven.

Er moet ook worden opgemerkt dat er andere bedrijfsmodellen zijn die minder vaak voorkomen, waaronder B2G (Business-to-Government).

Welk type producten wilt u verkopen?

Nu we de twee belangrijkste typen online bedrijfsmodellen hebben besproken, gaan we dieper in op de verschillende soorten producten die u online kunt verkopen:

Fysieke goederen

De verkoop van fysieke goederen is waar de meeste mensen aan denken wanneer ze denken aan een online winkel, en maakt de meerderheid van de online e-commerce bedrijven. Hoewel fysieke goederen het meest verkochte producttype zijn, biedt dit ook uitdagingen zoals voorraadopslag, verzending, breuk en verzekering.  

Voorbeeld:  DodoCase verkoopt iPad- en iPhone-hoesjes gemaakt met behulp van traditionele boekbindmethoden. 

Fysieke goederen

 

Digitale goederen

Digitale goederen zijn ook een populair type product om te verkopen en hebben als voordeel dat ze geen voorraadopslag of fysieke bezorging nodig hebben, net zoals hun tegenhangers in fysieke producten. Digitale goederen kunnen van alles zijn, van muziek, e-boeken, video’s, afbeeldingen of software. 

Het grootste nadeel van de verkoop van digitale producten is piraterij. Omdat een digitaal product echter duizenden keren opnieuw kan worden doorverkocht, worden hun marges als de beste beschouwd en komen ze niet in de problemen van verzending en voorraadbeheer. 

Voorbeeld: Out Of The Sandbox  verkoopt premiumthema’s voor Shopify en doet dit via hun eigen Shopify-winkel. Deze thema’s worden direct na aankoop digitaal bezorgd.

Digitale goederen

Diensten

Het derde, iets minder gebruikelijke producttype om online te verkopen, zijn diensten. Online diensten kunnen variëren van consulting, webontwerp en -ontwikkeling, het schrijven / bewerken van inhoud en een hele reeks andere service-opties.

 Diensten verkopen via een online winkel kan een goede manier zijn om geloofwaardigheid te creëren en meer bekendheid te verwerven, maar wordt meestal geleverd met de beperking van schaalbaarheid, omdat services doorgaans door een persoon worden geleverd en daarom beperkt zijn tot de tijd van die persoon. 

Voorbeeld: Shopify Experts is een directory van freelancers en bureaus die diensten aanbieden aan winkeleigenaren van Shopify. Van het opzetten van uw bedrijf en marketing tot design en fotografie. Veel van deze freelancers en agentschappen in de Shopify Experts-directory gebruiken Shopify om hun website te hosten en hun diensten rechtstreeks aan ondernemers te verkopen.

Diensten

Hoe wilt u uw producten kopen?

We hebben dit eerder behandeld in een eerdere post , maar de categorie fysieke goederen (en zelfs digitale goederen tot op zekere hoogte) kan op verschillende manieren worden opgesplitst. Een van de meest populaire manieren is om het op te splitsen door het type productacquisitie. Het zijn vier belangrijke manieren om uw producten te verwerven. Laten we een kijkje nemen naar elk hieronder:

Maken

Het maken van je product is een veel voorkomende aanpak voor veel hobbyisten. Of het nu gaat om sieraden, mode of natuurlijke schoonheidsproducten, het zelf maken van producten zorgt voor de precieze controle over de kwaliteit en het merk, maar gaat ten koste van de tijdsbesteding en schaalbaarheid.

De primaire kosten die samenhangen met het maken van uw eigen producten zijn de inkoop van grondstoffen, de opslag van inventaris en arbeid.

Het belangrijkste om hier op te merken is echter dat niet alle producten met de hand gemaakt kunnen worden. Uw productkeuzes zijn beperkt tot uw vaardigheden en beschikbare middelen.

Voorbeeld: JL Lawson & Co.  maakt alles met de hand in hun studio in Joshua Tree, Californië. Een familiebedrijf dat al drie generaties loopt, betekent dat elk geproduceerd product er heel trots op is.

Maken

Vervaardiging

Een andere haalbare optie voor het verkrijgen van uw product en inventaris is om een ​​fabrikant te vinden om het product voor u te produceren. Bij het sourcen van een fabrikant heeft u de mogelijkheid om er een in het binnenland of overzee bij te betrekken. Zoals u zou verwachten, zal een binnenlandse fabrikant in het algemeen meer kosten dan een fabrikant uit overzeese landen zoals China, Taiwan of India.

Voorbeeld:  GameKlip  begon met het maken van gamecontroleclips door de oprichter die een echte gamecontroller en een smartphone bevestigt voor de ultieme smartphone-game-ervaring. Nadat de vraag echter was gestegen, werd de oprichter gedwongen om de GameKlip op ware grootte te produceren om de vraag bij te houden.

Vervaardiging

 

Groothandel

Groothandel kopen is een vrij eenvoudig en duidelijk proces. U koopt uw ​​voorraad (meestal andere merken) rechtstreeks van de fabrikant of van een tussenleverancier tegen een gedisconteerd groothandelspercentage, dat u op zijn beurt tegen een hogere prijs doorverkoopt.

Groothandel kopen is om een ​​paar redenen een businessmodel met een lager risico in vergelijking met productie. Ten eerste gaat het om merken die al zijn gevestigd en gevalideerd op de markt, zodat u niet het risico loopt tijd en geld te verspillen met het ontwikkelen van een product dat niemand wil. Bovendien hoeft u niet zo hoog als een hoeveelheid te kopen in vergelijking met het vervaardigen van uw eigen product. Minimale bestellingen zijn afhankelijk van de fabrikant en het product, maar ze zijn meestal vrij redelijk en kunnen zelfs zo laag zijn als één eenheid.

Voorbeeld: Lodge Goods  verkoopt een verscheidenheid aan goed gemaakte goederen van ambachtslieden en fabrikanten in heel Amerika. Door andere merken te dragen, zijn ze in staat om een ​​brede selectie van producten en merken aan te bieden.

Groothandel

Dropship

Het belangrijkste concept van  dropshipping  is het verkopen van producten die u niet daadwerkelijk bezit. Werken met dropship-partners is niet alleen een productacquisitiemodel, maar omvat ook productafhandeling. Het proces werkt door bestellingen te nemen van uw online bedrijf en deze door te sturen naar uw leverancier / dropship-partner. Zij sturen het product in ruil voor uw bedrijf naar uw klant. De sleutel om geld te verdienen met dropshipping is winst maken op het prijsverschil tussen wat u in rekening brengt en wat uw dropshipping-partners u in rekening brengen.

Het grootste voordeel van dropshipping is de mogelijkheid om een ​​grote selectie producten aan te bieden zonder vooraf voorraad te kopen en die inventaris te beheren. Dropshipping kan ook een geweldige tool zijn om uw voorraad- en testproducten te diversifiëren, omdat het gewoon een kwestie is van het toevoegen van het nieuwe product aan uw winkel.

Voorbeeld:  Rechter kanaalradio’s zijn de nummer één bron voor CB-radio’s voor uw off-road truck. Door gebruik te maken van dropshipping als productacquisitiemethode, kan de oprichter een zeer breed assortiment producten en accessoires aanbieden in een zeer specifieke niche zonder voorraadkosten of risico’s. 

Bonus: lees onze volledige post van alle voors en tegens van elk type inventarisacquisitiemodel. Klik hier . 

Hoe wilt u concurreren?

Beslissen hoe te concurreren is een belangrijke beslissing en kan de toekomst van uw bedrijf aanzienlijk bepalen en belangrijke zakelijke beslissingen dicteren. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt concurreren op een drukke markt. Laten we een kijkje nemen naar elk van die opties: 

Prijs

Concurreren op prijs is meestal niet de beste optie voor kleinere retailers, juist omdat iedereen die groter is dan jij, over het algemeen betere marges heeft en altijd lager kan gaan dan jij. Dit leidt ook in het grotere geheel tot prijsoorlogen die bij iedereen wegvreten.

Voorbeeld: Walmart stond  altijd bekend om hun kortingsstrategie en is groot genoeg om deze strategie voor hen te laten werken. Door massaal grote hoeveelheden producten te kopen, kunnen ze een betere prijs krijgen en die doorgeven aan de consument.

Prijs

Kwaliteit

Concurreren op kwaliteit komt neer op een superieur of beter gemaakt product. Dit kan een goede manier zijn om te concurreren en er zijn tekenen dat de markt als geheel verschuift naar langer houdbare, goed gemaakte producten.

Voorbeeld: Dbrand  verkoopt vinyl skins voor smartphones, laptops en gameconsoles. Erkennend dat de huidige markt kwalitatief hoogwaardige huiden ontbeerde, gesneden met laserprecisie, nam Dbrand het op zich om ze te creëren en vloog snel naar het feit dat hij de dominante speler in het skins-spel was.

Kwaliteit

Selectie

Concurreren op selectie is een goede optie om je eigen ruimte op de markt uit te graven, maar brengt ook het risico met zich mee van een verhoogde voorraad en opslag van die voorraad als je een andere methode gebruikt dan dropshipping.

Voorbeeld:  Amazon is zonder twijfel de leider in e-commerce als het gaat om selectie. Alleen al omdat grote bedrijven over grote selecties beschikken, betekent dit niet dat u hier op kunt concurreren. Het betekent simpelweg dat je moet concurreren op de grootste selectie in een zeer nichecategorie.

Selectie

Waarde toevoegen

Een van de beste manieren om uzelf te onderscheiden in de markt, is om uw klanten extra waarde te bieden die hen dwingt bij u te kopen. Inhoud in de vorm van hele goede productbeschrijvingen, leercentra, installatiehandleidingen, enz. Is een goed voorbeeld van manieren om uw klanten extra waarde te bieden. 

Voorbeeld:  Right Channel Radios  dropships hun CB radio’s en accessoires, wat betekent dat de marges slank zijn. Dit kan het moeilijk maken om effectief te concurreren met andere concurrenten met betere marges. Om dit te compenseren, biedt Right Channel Radios een hoop extra waarde in de vorm van een educatief centrum en een videoreview van de meeste producten.

Waarde toevoegen

Service

Concurreren op service kan moeilijk zijn als een nieuw klein bedrijf, maar het kan een winnende strategie zijn. Gezien het feit dat mond-tot-mondmarketing de krachtigste vorm van marketing is, is het zinvol om te concurreren en een ongelooflijke klantenervaring te bieden die mensen aan het praten krijgt. 

Voorbeeld: Zappos  staat bekend om zijn klantenservice met gratis verzending op beide manieren, 365 dagen retourbeleid en 24/7 klantenservice. Zappos staat ook bekend om een ​​aantal interessante servicerecords zoals een 10-uur durende klantenservice-oproep .

Service

Conclusie

Het beantwoorden van de vier hoofdvragen in dit artikel biedt u een goed begin met het samenstellen van enkele belangrijke componenten van uw e-commerce bedrijfsmodel. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat sommige combinaties van bedrijfsmodellen veel meer werk vergen dan andere, dus houd rekening  met de werkelijke hoeveelheid tijd die u in uw bedrijf moet investeren en de tijdsinvestering die vereist is op basis van uw specifieke bedrijfsmodel. 

Dit vergroot niet alleen uw kans op succes, maar ook de hoeveelheid plezier die u krijgt bij het bouwen, lanceren en uitbreiden van uw online bedrijf. 


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format