ondernemingsplan 101: Hoe een businessplan te schrijven voor een bedrijf - DeLaatbusiness

ondernemingsplan 101: Hoe een businessplan te schrijven voor een bedrijf

12 min


129
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Er zijn veel redenen om een ​​bedrijfsplan te schrijven – het is niet alleen het domein van ondernemers die financiering willen verkrijgen om hun bedrijf te starten of te laten groeien.

Een bedrijfsplan kan u helpen uw strategie te verduidelijken, potentiële wegblokkades te identificeren, te beslissen wat u nodig hebt op het gebied van hulpmiddelen en de haalbaarheid van uw idee of uw groeiplannen te evalueren voordat u aan de slag gaat.

Wat je reden ook is om een ​​businessplan te schrijven, de taak zal waarschijnlijk nog steeds als een huiswerkopdracht voelen. Wanneer u een bedrijf start, is uw actielijst een mijl lang en vol met meer direct belonende taken, zoals het nemen van productfoto’s, het maken van advertentiecampagnes en het openen van sociale-mediarekeningen.

Niet elk bedrijf wordt gelanceerd met een formeel bedrijfsplan, maar veel oprichters vinden het belangrijk om de tijd te nemen om een ​​stapje terug te doen, onderzoek te doen naar hun idee en de markt die ze willen betreden, en de omvang en de strategie achter hun tactiek te begrijpen.

Dat is het schrijven van een bedrijfsplan.

Wat is een businessplan?

Een bedrijfsplan is een document dat een bedrijf, zijn producten of diensten beschrijft, hoe het geld (geld), leiderschap en personeel, de financiering, het operationele model en vele andere details die essentieel zijn voor het succes, verdient (of zal worden).

Waarom een ​​businessplan schrijven?

Beleggers vertrouwen op bedrijfsplannen om de haalbaarheid van een bedrijf te evalueren voordat deze wordt gefinancierd. Daarom zijn bedrijfsplannen vaak geassocieerd met het verkrijgen van een lening. Er zijn echter verschillende dwingende redenen om een ​​bedrijfsplan te schrijven, ook als u geen financiering nodig heeft.

 • Planning. Het uitschrijven van uw plan is een waardevolle oefening om uw ideeën te verduidelijken en kan u helpen de omvang van uw bedrijf te begrijpen, evenals de hoeveelheid tijd, geld en middelen die u nodig heeft om aan de slag te gaan.
 • Ideeën evalueren. Als u meerdere ideeën in gedachten heeft, kan een ruw bedrijfsplan voor elk ervan u helpen uw tijd en energie te richten op degenen met de grootste kans op succes.
 • Onderzoek. Als u een bedrijfsplan wilt schrijven, moet u uw ideale klant en uw concurrenten onderzoeken, zodat u meer strategische beslissingen kunt nemen.
 • Rekruteren. Uw bedrijfsplan is een van de gemakkelijkste manieren om uw visie te communiceren met potentiële nieuwe aanwervingen en kan helpen hun vertrouwen in de onderneming te vergroten, vooral als u zich in een vroeg stadium van groei bevindt.
 • Partnerships. Als u van plan bent om andere bedrijven te benaderen om samen te werken, zal een duidelijk overzicht van uw visie, uw doelgroep en uw groeistrategie het voor hen veel gemakkelijker maken om te bepalen of uw bedrijf geschikt is voor hen – vooral als ze verder zijn mee dan jij in hun groeitraject.
 • Wedstrijden. Er zijn veel ondernemingsplanwedstrijden met prijzen zoals mentoraten, beurzen of investeringskapitaal. Als u relevante wedstrijden in uw sector en regio wilt vinden, kunt u Googelen ‘wedstrijd voor bedrijfsplan + [uw locatie]’ en ‘wedstrijdcompetitie + [uw branche]’.

Als u op zoek bent naar een gestructureerde manier om uw gedachten en ideeën uiteen te zetten en deze ideeën te delen met mensen die een grote impact op uw succes kunnen hebben, is een ondernemingsplan een uitstekend startpunt.

Dit is wat een aantal ondernemers zei toen we hen vroegen hoe nuttig het was om een ​​businessplan te schrijven voor hun bedrijf.

“We hadden een marketingachtergrond, maar niet veel ervaring met de andere functies die nodig zijn om een ​​fashion e-commerce bedrijf te runnen, zoals operations, finance, productie en tech. Het opstellen van een bedrijfsplan hielp ons de ‘onbekenden’ te identificeren en maakte het gemakkelijker om de leemtes op te sporen waar we hulp nodig hadden of om op zijn minst onszelf te vakkundig te maken. ‘

-Jordan Barnett, Kapow Meggings

“Wij zijn eigenaar van een bedrijf in juwelen en e-commerce sieraden dat vanuit Magento naar Shopify is verhuisd. We hebben een businessplan opgesteld voor de verhuizing, net zoals we deden met onze oorspronkelijke website en e-commerce. Ons bedrijfsplan bevatte een overzicht van waarom we de overstap maakten, de problemen met de huidige business, de voordelen van overstappen naar een nieuw platform, de potentiële problemen tijdens de verhuizing, de hoofdtaak, extra kosten en een tijdlijn. Het behandelde echt alles waarvan we vonden dat het het belangrijkste was. Dit businessplan werd gegeven aan iedereen die aan het project werkte, van de fotografen tot het marketingteam tot de ontwikkelaars. Op deze manier stonden we allemaal op dezelfde pagina. Het werkte de eerste keer best goed, en deze keer nog beter. “

-Jeff Moriarty, Tanzanite sieraden ontwerpen

Hoe een businessplan te schrijven

Er zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden om u te helpen bij het schrijven van een effectief bedrijfsplan.

 • Ken je publiek. Als je weet wie je plan gaat lezen – zelfs als je het alleen voor jezelf schrijft, om je ideeën te verduidelijken – kun je de taal en het detailniveau aanpassen. Dit kan u ook helpen ervoor te zorgen dat u de meest relevante informatie opneemt en erachter komt wanneer u gedeelten weglaat die niet zo impactvol zijn.
 • Heb een duidelijk doel. U moet meer werk doen en een meer gedegen plan opstellen als het uw doel is om financiering voor uw bedrijf veilig te stellen, of om een ​​plan voor uzelf of zelfs uw team te maken.
 • Investeer tijd in onderzoek. Delen van uw bedrijfsplan zullen voornamelijk worden gebaseerd op uw ideeën en visie, maar een aantal van de meest cruciale informatie die u moet gebruiken, is afhankelijk van onderzoek uit onafhankelijke bronnen. Hier kunt u tijd investeren in inzicht in wie u verkoopt, of er vraag naar uw producten is en wie anders soortgelijke producten of services verkoopt.
 • Houd het kort en to the point. Het maakt niet uit voor wie u schrijft, uw bedrijfsplan moet kort en leesbaar zijn, over het algemeen niet langer dan 15 tot 20 pagina’s. Als u over aanvullende documenten beschikt waarvan u denkt dat deze mogelijk waardevol zijn voor uw doelgroep en uw doelen, overweeg dan om ze toe te voegen als bijlagen.
 • Houd de toon, stijl en stem consistent. U kunt dit het beste beheren door een persoon het plan te laten schrijven of tijd vrij te maken voordat het plan correct wordt bewerkt voordat het wordt verspreid.

Hoe maak je een businessplanoverzicht?

Weinig dingen zijn meer intimiderend dan een lege pagina. Het starten van uw businessplan met een gestructureerde schets en belangrijke details over wat u in elke sectie zult opnemen, is de beste eerste stap die u kunt nemen.

Omdat een overzicht zo’n belangrijke stap is in het schrijven van een bedrijfsplan, hebben we een overzicht op hoog niveau samengesteld dat u kunt kopiëren naar uw lege document om aan de slag te gaan (en de schrik te voorkomen dat een lege pagina wordt bekeken).

Hier is een overzicht van een bedrijfsplan:

 1. Managementsamenvatting
 2. Bedrijfsoverzicht
 3. Marktanalyse
 4. Producten en diensten
 5. Marketingplan
 6. Logistiek en operationeel plan
 7. Financieel plan

Wat moet u opnemen in elk onderdeel van uw bedrijfsplan

Nu je een overzicht hebt, is het tijd om het in te vullen. We hebben de contouren per sectie gebroken om je te helpen je plan stap voor stap uit te werken.

Managementsamenvatting

Een goede samenvatting is een van de meest cruciale onderdelen van je plan – het is ook de laatste sectie die je moet schrijven. 

Het doel van de samenvatting is om alles wat volgt te distilleren en recensenten (bijvoorbeeld potentiële investeerders) een gedetailleerd overzicht te geven van uw bedrijf dat hen ertoe aanzet verder te lezen. Nogmaals, het is een samenvatting, dus markeer de belangrijkste punten die je hebt ontdekt tijdens het schrijven van je plan. Als je voor je eigen planningsdoeleinden schrijft, kun je de samenvatting helemaal overslaan, hoewel je het misschien toch eens wilt proberen, gewoon om te oefenen. 

Een samenvatting mag niet langer zijn dan één pagina. Toegegeven, die ruimtebeperking kan het knijpen in alle opvallende informatie een beetje stressvol maken, maar het is niet onmogelijk. Hier is de samenvatting van de executive summary van uw businessplan:

 • Bedrijfsconcept. Wat doet uw bedrijf?
 • Bedrijfsdoelen en visie. Wat doet uw bedrijf willen doen?
 • Productbeschrijving en differentiatie. Wat verkoop je, en waarom is het anders?
 • Doelmarkt. Aan wie verkopen jullie?
 • Marketingplan. Hoe bent u van plan uw klanten te bereiken?
 • Huidige financiële staat. Wat verdien je momenteel aan inkomsten?
 • Geplande financiële staat. Wat verwacht u te verdienen aan inkomsten?
 • De vraag. Hoeveel geld vraag je?
 • Het team. Wie is er bij het bedrijf betrokken?

Bedrijfsoverzicht

Dit deel van uw bedrijfsplan moet twee fundamentele vragen beantwoorden: wie bent u en wat bent u van plan te doen? Beantwoording van deze vragen biedt een inleiding tot waarom u zaken doet, waarom u anders bent , wat u voor u doet en waarom u een goede beleggingsinzet bent.

Het verduidelijken van deze details is nog steeds een nuttige oefening, zelfs als u de enige persoon bent die ze gaat zien. Het is een gelegenheid om enkele van de meer ontastbare facetten van uw bedrijf op papier te zetten, zoals uw principes, idealen en culturele filosofieën. Hier zijn enkele van de componenten die u moet opnemen in uw bedrijfsoverzicht:

 • Uw bedrijfsstructuur (Bent u een eenmanszaak, een algemene vennootschap, een commanditaire vennootschap of een vennootschap met rechtspersoonlijkheid?)
 • De aard van uw bedrijf (wat verkoopt u?)
 • Jouw Industrie
 • De visie, missie en waarden van uw bedrijf
 • Achtergrondinformatie over uw bedrijf of zijn geschiedenis
 • Bedrijfsdoelstellingen, zowel op korte als op lange termijn
 • Uw team, inclusief sleutelpersoneel en hun salarissen

Sommige van deze punten zijn feitelijke uitspraken, maar andere zullen een beetje meer aandacht vereisen om te definiëren, vooral als het gaat om de visie, missie en waarden van uw bedrijf. Hier begin je tot de kern van waarom je bedrijf bestaat, wat je hoopt te bereiken en waar je voor staat.

Als u uw waarden wilt definiëren, moet u denken aan alle mensen aan wie uw bedrijf moet voldoen, inclusief eigenaren, werknemers, leveranciers, klanten en investeerders. Overweeg nu hoe u zaken met elk van hen wilt doen. Terwijl je een lijst maakt, zouden je kernwaarden moeten verschijnen.

Als je eenmaal je waarden kent, kun je een missieverklaring maken. Uw verklaring moet op een overtuigende manier verklaren waarom uw bedrijf bestaat en niet langer dan één enkele zin mag zijn.

Als voorbeeld, Shopify’s mission statement is “Maak commerce voor iedereen beter.” Het is het “waarom” achter alles wat we doen en duidelijk genoeg dat het geen verdere uitleg nodig.

Maak vervolgens uw visie: wat voor impact ziet u uw bedrijf hebben op de wereld nadat u uw visie hebt bereikt? Zin die invloed heeft als een bewering – begin de uitspraak met “We will” en je zult een goede start maken. Je visieverklaring kan, in tegenstelling tot je missieverklaring, langer zijn dan één enkele zin, maar probeer deze maximaal te houden tot drie. De beste visieverklaringen zijn bondig.

Ten slotte moet uw bedrijfsoverzicht zowel doelen voor de korte als de lange termijn bevatten. Korte-termijndoelen moeten over het algemeen haalbaar zijn binnen het volgende jaar, terwijl een tot vijf jaar een goed venster is voor langetermijndoelen. Zorg ervoor dat al je doelen SMART zijn: specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdsgebonden.

Marktanalyse

Het is niet overdreven om te zeggen dat uw markt uw bedrijf kan maken of breken. Kies de juiste markt voor uw producten – een met veel klanten die uw product begrijpen en nodig hebben – en u zult een voorsprong hebben op het succes. Als u de verkeerde markt of de juiste markt op het verkeerde moment kiest, kunt u het moeilijk hebben voor elke verkoop.

Daarom is marktanalyse een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsplan, ongeacht of u ooit van plan bent iemand anders het te lezen. Het moet een overzicht bevatten van hoe groot u de markt schat voor uw producten, een analyse van de positie van uw bedrijf in de markt en een overzicht van het concurrentielandschap. Grondig onderzoek ter ondersteuning van uw conclusies is belangrijk, zowel om beleggers te overtuigen als om uw eigen aannames te valideren terwijl u door uw plan werkt.

Hoe groot is uw potentiële markt?

De potentiële markt is een schatting van hoeveel mensen potentieel uw product zouden kunnen kopen. Hoewel het opwindend is om torenhoge verkoopcijfers voor te stellen, wilt u zoveel mogelijk relevante, onafhankelijke gegevens gebruiken om uw geschatte potentiële markt te valideren. Omdat dit een ontmoedigend proces kan zijn, zijn hier enkele algemene tips om u te helpen bij uw onderzoek:

 • Begrijp uw ideale klantenprofiel, vooral omdat het betrekking heeft op demografische gegevens. Als u millennial-consumenten target in de VS, kunt u eerst overheidsgegevens zoeken over de grootte van die groep. U kunt ook de komende jaren kijken naar de geprojecteerde wijzigingen in het aantal mensen in uw leeftijdscategorie.
 • Onderzoek relevante branchetrends en -traject. Als uw product gepensioneerden dient te zijn, probeer dan gegevens te vinden over hoeveel mensen met pensioen gaan in de komende vijf jaar, evenals alle informatie die u kunt vinden over de consumptiepatronen onder die groep. Als je fitnessapparatuur verkoopt, kun je kijken naar trends in lidmaatschap van sportscholen en algemene gezondheid en fitheid bij je doelgroep of de bevolking in het algemeen. Kijk ten slotte naar informatie over de vraag of uw algemene industrie de komende jaren zal groeien of afnemen.
 • Maak weloverwogen gissingen. U hebt nooit perfecte, volledige informatie over de grootte van uw totale adresseerbare markt. Uw doel is om uw schattingen te baseren op zoveel verifieerbare gegevenspunten als nodig is voor een betrouwbare schatting.

Sommige bronnen om te raadplegen voor marktgegevens zijn onder meer bureaus voor overheidsstatistieken, brancheverenigingen, academisch onderzoek en gerespecteerde nieuwsuitzendingen over uw branche.

SWOT-analyse

Een SWOT-analyse bekijkt uw sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen. Wat zijn de beste dingen over uw bedrijf? Waar ben je niet zo goed in? Met welke verschuivingen in de markt of de sector kunt u profiteren en kansen worden? Zijn er externe factoren die uw slagingsvermogen bedreigen?

Deze uitsplitsingen worden vaak weergegeven als een raster, met opsommingstekens in elke sectie waarin de meest relevante informatie wordt opgesplitst, zodat u waarschijnlijk de volledige paragrafen hier kunt overslaan. Sterke en zwakke punten – zowel interne bedrijfsfactoren – worden als eerste genoemd, met kansen en bedreigingen in de volgende rij. Met deze visuele presentatie kan uw lezer snel de positieve en negatieve interne en externe factoren zien die van invloed kunnen zijn op uw bedrijf.

Hier is een voorbeeld.

Sterke punten

 • Eerdere ervaring met het opschalen van e-commerce
 • Sterke ervaring met advertentiebeheer
 • Gepatenteerd product
 • Exclusieve deal met productiebedrijf
Zwakke punten

 • Geen ervaring met teammanagement
 • Breekbaar product, waardoor verzending duurder wordt
Mogelijkheden

 • Sterke groei in de verkoop van productcategorieën
 • Geen “marktleider” in categorie; veel kleinere bedrijven
Gevaren

 • Voorlopige regelgeving voor productcategorie op internationale markten

 

Competitieve analyse

Er zijn drie overkoepelende factoren die u kunt gebruiken om uw bedrijf te onderscheiden van concurrenten:

 • Kosten leiderschap. U hebt de capaciteit om de winst te maximaliseren door lagere prijzen aan te bieden dan de meerderheid van uw concurrenten om de winst te maximaliseren. Voorbeelden zijn onder meer bedrijven als Mejuri en Endy .
 • Differentiatie. Uw product of dienst biedt iets wat u onderscheidt van de huidige kostenleiders in uw branche en banken om onderscheid te maken op basis van uw unieke karakter. Denk aan bedrijven als Knix en Qalo .
 • Segmentatie. Je richt je op een zeer specifieke of “niche” doelmarkt en richt je op tractie bouwen met een kleiner publiek voordat je doorgaat naar een bredere markt. Bedrijven als TomboyX en Heyday Footwear zijn geweldige voorbeelden van deze strategie.

Om te begrijpen wat de beste pasvorm is, moet u zowel uw bedrijf als het concurrentielandschap begrijpen.

Je hebt altijd concurrentie op de markt, zelfs met een innovatief product, dus het is belangrijk om een concurrerend overzicht op te nemen in je bedrijfsplan. Als u een gevestigde markt betreedt, neem dan een lijst op van een paar bedrijven die u als directe concurrenten beschouwt en van hoe u van plan bent uw producten en bedrijf te onderscheiden van die van hen.

Als u bijvoorbeeld sieraden verkoopt, zou uw concurrentiedifferentiatie kunnen zijn dat u, in tegenstelling tot veel andere high-end concurrenten, een percentage van uw winst doneert aan een opmerkelijke liefdadigheidsinstelling of spaarbesparingen doorberekent aan uw klanten.

Als u een markt betreedt waar u directe concurrenten niet gemakkelijk kunt identificeren, overweeg dan uw indirecte concurrenten – bedrijven die producten aanbieden die substituten voor u zijn. Als u bijvoorbeeld een innovatief nieuw stuk keukenapparatuur verkoopt, is het te gemakkelijk om te zeggen dat omdat uw product nieuw is, u geen concurrentie hebt. Overweeg wat uw potentiële klanten doen om dezelfde problemen op te lossen die uw product oplost.

Producten en diensten

Uw producten of services zullen prominent aanwezig zijn in de meeste onderdelen van uw bedrijfsplan, maar het is belangrijk om een ​​gedeelte met belangrijke details over hen te bieden voor geïnteresseerde lezers. Als u veel artikelen verkoopt, kunt u meer algemene informatie over elk van uw productlijnen opnemen; als je er maar een paar verkoopt, geef dan meer gedetailleerde informatie over elk.

Klantsegmentatie

Uw ideale klant, ook bekend als uw doelmarkt, vormt de basis van uw marketingplan, zo niet uw bedrijfsplan als geheel. U moet deze persoon in gedachten houden als u strategische beslissingen neemt. Daarom is een overzicht van wie zij zijn belangrijk om te begrijpen en op te nemen in uw plan.

Om een ​​holistisch overzicht van uw ideale klant te geven , beschrijf een aantal algemene en specifieke demografische kenmerken. Klantensegmentatie omvat vaak:

 • Waar ze wonen
 • Hun leeftijdsbereik
 • Hun opleidingsniveau
 • Enkele veelvoorkomende gedragspatronen
 • Hoe zij hun vrije tijd doorbrengen
 • Waar ze werken
 • Welke technologie ze gebruiken
 • Hoeveel verdienen ze
 • Waar ze gewoonlijk worden gebruikt
 • Hun waarden, overtuigingen of meningen

Deze informatie zal variëren op basis van wat u verkoopt, maar u moet specifiek genoeg zijn dat het onbetwistbaar duidelijk is wie u probeert te bereiken – en wat nog belangrijker is, waarom u de keuzes heeft gemaakt op basis van wie uw klanten zijn en wat ze belangrijk vinden.

Een student heeft bijvoorbeeld verschillende interesses, winkelgewoontes en prijsgevoeligheid dan een 50-jarige manager bij een Fortune 500-bedrijf. Uw bedrijfsplan en beslissingen zouden er heel anders uitzien op basis waarvan uw ideale klant was.

Marketingplan

Uw marketinginspanningen worden direct geïnformeerd door uw ideale klant. Uw plan moet uw huidige beslissingen en uw toekomstige strategie schetsen, met een focus op hoe uw ideeën geschikt zijn voor die ideale klant. Als u bijvoorbeeld van plan bent om zwaar te investeren in advertenties op Instagram, kan het zinvol zijn om op te nemen of Instagram een ​​toonaangevend platform is voor uw publiek – als dat niet het geval is, kan dit een teken zijn om uw marketingplan te heroverwegen.

De meeste marketingplannen bevatten informatie over vier belangrijke onderwerpen. Hoeveel details u op elk gebied presenteert, is afhankelijk van zowel uw bedrijf als de doelgroep van uw plan.

 • Prijs. Hoeveel kosten uw producten en waarom heeft u die beslissing genomen?
 • Artikel. Wat verkoop je, en hoe onderscheid je het in de markt?
 • Bevordering. Hoe krijgt u uw producten voor uw ideale klant?
 • Plaats. Waar verkoop je je producten?

Promotie kan het grootste deel van uw plan zijn, omdat u gemakkelijker in tactische details kunt duiken, maar de andere drie gebieden moeten op zijn minst kort worden behandeld – elk is een belangrijke strategische hefboom in uw marketingmix.

Logistiek en operationeel plan

Logistiek en operations zijn de workflows die u zult implementeren om uw ideeën te realiseren. Als u een bedrijfsplan opstelt voor uw eigen planning, is dit nog steeds een belangrijk onderdeel om te overwegen, ook al hoeft u misschien niet hetzelfde detailniveau op te geven als wanneer u op zoek was naar een investering.

Behandel alle delen van uw geplande activiteiten, inclusief:

 • Leveranciers. Waar haal je de grondstoffen die je nodig hebt voor productie, of waar worden je producten geproduceerd?
 • Productie. Hoe lang duurt het voordat uw producten worden geproduceerd en naar u worden verzonden? Hoe ga je om met een druk seizoen of een onverwachte piek in de vraag?
 • Faciliteiten. Waar werken jij en de teamleden? Ben je van plan om fysieke winkelruimte te hebben? Zo ja, waar?
 • Equipment. Welke hulpmiddelen en technologie heb je nodig om in de lucht te zijn? Dit omvat alles van computers tot gloeilampen en alles daartussenin.
 • Verzending en uitvoering. Gaat u alle fulfilmenttaken intern uitvoeren of gebruikt u een fulfilmentpartner van derden?
 • Inventaris. Hoeveel wil je bij de hand houden en waar wordt het opgeslagen? Hoe verzendt u het indien nodig naar partners en hoe houdt u de inkomende en uitgaande voorraad bij ?

Dit gedeelte moet uw lezer wijzen op een goed begrip van uw toeleveringsketen en krachtige noodplannen om mogelijke onzekerheid te dekken. Als uw lezer u is, zou dit u een basis moeten geven om andere belangrijke beslissingen te nemen, zoals hoe u uw producten kunt prijzen om uw geschatte kosten te dekken, en op welk moment u van plan bent om te breken, zelfs bij uw initiële uitgaven.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *