Snapchat Marketing: de sleutel tot het ontdekken en betrekken van je meest loyale fans - DeLaatbusiness

Snapchat Marketing: de sleutel tot het ontdekken en betrekken van je meest loyale fans

9 min


143
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Praten over zakelijke use-cases voor Snapchat zal ongetwijfeld een paar wenkbrauwen doen rijzen, hetzij in scepticisme of in paniek.

Het openbare sociale bewijs dat je krijgt als je tienduizenden likes hebt op een Facebook-pagina of volgers op Twitter, kan veel bijdragen aan je geloofwaardigheid en je merk er legitiemer laten uitzien.

Maar Snapchat is daar van nature niet erg goed in.

In plaats van een groot aantal volgers te bouwen, laat Snapchat je een kleinere community van je grootste fans aantrekken, mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in wat je doet.

Deze fans zijn waardevoller, niet alleen omdat een bestaande klant 60-70% meer kans heeft om te kopen dan een nieuwe, maar omdat deze mensen eerder een voorstander van uw merk worden.

Maar het potentieel voor marketing op Snapchat is waarschijnlijk een foto die het best met cijfers is geschilderd:

Als je er niet bekend mee bent, is Snapchat een platform voor het delen van authentieke foto’s en video’s die zichzelf vernietigen zodra ze worden gebruikt,  op een kanaal dat steeds populairder wordt onder de millennials van vandaag.

Snapchat Marketing: wat te overwegen

Snapchat is niet echt een sociaal netwerk en niet alleen een berichten-app. Het lijkt ook niet geschikt voor marketing, op zijn minst op het eerste gezicht.

Om die reden, veel mensen “krijgen het niet” of geloven dat het “alleen voor jongeren is die toch geen koopkracht hebben”.

Maar de schijnbare tekortkomingen van Snapchat – kortstondige inhoud die op een relatief beperkte schaal wordt gedeeld – zijn ook zijn grootste sterke punten.

Snapchat’s “ommuurde tuin” trekt alleen je meest geëngageerde volgers aan, lokt hun angst uit om te missen en creëert een authentieke relatie zoals geen ander platform dat kan.

Gary Vaynerchuk , een grote voorstander van Snapchat, legt het het beste uit:

Het is niet hoeveel volgers je hebt, het is hoeveel zorg. Het is geen breedte, het is diepte. Het is niet hoeveel indrukken je krijgt, het is hoeveel aandacht je krijgt.

Als je nog steeds sceptisch bent, laten we enkele succesverhalen van Snapchat bekijken voordat we ingaan op hoe je het platform kunt gebruiken om je eigen merk en fanbase te bouwen.

The Curious Case van DJ Khaled’s Content Marketing Succes

dk Khaled sleutel tot succes

Tegen het einde van 2015 bewees hiphopicoon en ondernemer DJ Khaled dat een actieve Snapchat-aanwezigheid een grote bijdrage kan leveren aan het opbouwen van een band met je naaste fans.

Zijn Snaps waren vermakelijk, provocerend en boden een kijkje achter de schermen in zijn levensstijl.

Maar daar hield het niet op.

Terwijl zijn volgelingen in toenemende mate praatten over alle coole dingen die op @ DJKhaled305 gebeurden, volgden nog meer fans hem daar om mee te rijden op de “reis van de Snapchat-filosoof naar meer succes”.

Google Trends onthult een verband tussen de introductie van de aanwezigheid van DJ Khaled’s Snapchat en zijn stijgende populariteit. De grootste piek toont de periode in de tijd dat hij daadwerkelijk viraal ging.

dj khaled snapchat google trends

Met de schijnwerpers op hem begon DJ Khaled producten uit zijn eigen modellijn te delen en zijn WeTheBest Shopify-  winkel te promoten.  Hij maakte zelfs van de gelegenheid gebruik om producten te ondersteunen die werden aangeboden door vrienden en anderen in zijn netwerk.

Het zien van Khaleds producten gepresenteerd in zo’n authentieke, alledaagse context gaf hen een oproep die anders verloren zou zijn gegaan in een Facebook-bericht of Google-advertentie. 

En Khaled is niet de enige die succes op het platform ziet. Taco Bell is een ander merk dat een groot publiek van super geëngageerde millennials bereikt met creatieve inhoud.

Taco Bell bereikt millennials met creatieve “Snapsterpieces”

Taco Bell was volgens AdWeek een van de early adopters van Snapchat en heeft sindsdien meer dan 200.000 volgers verzameld. 

Het platform is logisch voor het merk, ondanks ‘marketing in the dark’, omdat het hen de mogelijkheid biedt om een ​​zeer relevant publiek te bereiken met een breed scala aan creatieve hapklare inhoud.

Hieronder staat een voorbeeld van een Snap uit een Taco Bell-verhaal waarin volgelingen worden gevraagd om de afbeelding in te kleuren met de krabbelfunctie van Snapchat. Gebruikers nemen een screenshot, voltooien de activiteit en delen het uiteindelijke product mogelijk zelfs op andere kanalen.

taco bell snapchat

De vluchtige aard van de inhoud op dit platform moedigt volgelingen aan steeds terug te komen voor meer, en aangezien er geen hoge productiewaarden worden verwacht en Snaps heel weinig tijd kost om te maken, kun je de inhoud dagelijks activeren zonder je zorgen te maken. 

Aan de slag op Snapchat

Snapchat is niet zo vriendelijk voor nieuwkomers als andere apps, wat waarschijnlijk de reden is waarom veel mensen stoppen met Snapchat voordat ze zichzelf een kans geven om de functies ervan volledig te begrijpen.

Want wat heeft het voor zin om jezelf op een kanaal te zetten dat veel op Instagram lijkt? Want anders dan Instagram:

 • Inhoud op Snapchat vervalt , dus je hebt geen traditionele “feed” die je Snapchat-geschiedenis weergeeft, wat een gevoel van urgentie toevoegt aan het inhoudsverbruik.
 • Snapchat heeft creatieve bewerkingsopties waarmee u niet alleen locatie-, snelheids- en tijdgebaseerde filters en gezichtherkennende “lenzen” voor video’s kunt toevoegen, maar ook kunt tekenen op uw Snaps, emoji’s, tekst en meer toevoegen.
 • Met aangepaste geofilters kunt u ‘door gebruikers gegenereerde inhoud’ markeren door uw fans een merkfilter toe te voegen terwijl ze zich in uw fysieke winkel of op een andere locatie bevinden. Dien uw eigen filter in  en moedig uw fans aan om deze te gebruiken zodra ze zijn goedgekeurd. 
 • Je kunt Snaps naar specifieke volgers sturen of een ‘Verhaal’ maken van meerdere foto’s / video’s die je volgers kunnen bekijken voordat deze binnen 24 uur verloopt.  
 • U kunt 1-op-1 communiceren via messenger  met tekst of een live videochat die intuïtiever en intiemer is dan Instagram Direct.
 • De inherente lage drempel voor kwaliteit zorgt ervoor dat Snapchat authentiek blijft , waardoor meer aandacht wordt besteed aan het delen van creatieve ideeën en momenten in plaats van te proberen elke keer “Instagram-waardig” te zijn. 

snapchat-editor

Snapchat geeft je de kans om exclusieve, creatieve Snaps te delen met alleen je meest loyale fans, zoals:

 • “Day-in-the-life” -inhoud, zoals grappige foto’s, selfies, leuke momenten, een kijkje in uw bedrijfscultuur of hoe uw producten worden gemaakt.
 • ‘How-to’-inhoud  die uw doelgroep iets nieuws leert en tegelijkertijd laat zien wat u weet.
 • Teasers voor een nieuw product  om enthousiasme op te bouwen en volgers het gevoel te geven dat ze “op de hoogte zijn”.
 • Productplaatsingen  waarmee ze uw inventaris in de echte wereld kunnen bekijken. (Je kunt Snapchat influencers ook laten deelnemen) 
 • Gebeurtenisdekking die kan worden geüpload als een verhaal.
 • Exclusieve promotiecodes die je kunt delen met je eigen volgers of die je naar een Snapchat-beïnvloeder kunt sturen om met hun publiek te delen. 
 • Wedstrijddetails  om door gebruikers gegenereerde inzendingen van andere Snapchatters te lokken.
 • De lijst gaat verder…

Maar voordat je enthousiast bent over het afvuren van een aantal Snaps, moet je het eerste en grootste obstakel overwinnen bij het gebruik van het platform. 

Bouwen aan een vervolg op Snapchat

Ik zal het niet in de steek laten: het aantrekken van volgers op Snapchat is moeilijker dan op je typische sociale netwerken.

Je offert in essentie merkbekendheid en de vaardigheid om snel een massale aanhang op te bouwen ten gunste van een actiever en betrokken publiek.

Stel je een muur voor rond het platform.  Het zal in eerste instantie niet erg uitnodigend zijn.

Maar dan hoor je dat er aan de andere kant een heleboel leuke dingen gebeuren, en de enige manier om de actie binnen te gaan, is door over de muur te springen.

Sommigen geven er misschien niet om, maar degenen die bereid zijn zich aan de andere kant bij je te voegen, zullen je meest geïnteresseerde fans zijn. Dit zijn de meest waardevolle volgers die je kunt hopen aan te trekken.

Omdat uw publiek geen gemakkelijke manier heeft om uw inhoud te “retweeten” of “delen”, moet u creatief zijn met hoe u het verspreidt en uw volgende kunt opbouwen.

Je moet je Snapchat-aanwezigheid promoten buiten Snapchat .

Ken uw Snapcode of gebruikersnaam toe aan uw sociale media-profielen

Net als Twitter of Instagram kunnen mensen je volgen zodra ze je unieke handvat kennen, dus deel je handvat op sociale media of voeg het toe aan je bio.

Beter nog, elk Snapchat-account heeft een unieke “Snapcode” waarmee anderen je eenvoudig kunnen toevoegen door het “knappen”. Je kunt van je Snapcode je profielfoto maken voor een korte periode om de aandacht te vestigen op je aanwezigheid op Snapchat. Of je kunt het delen als een beeldpost met een oproep voor andere Snapchatters om je te volgen.

snapcode

Download hier uw Snapcode  en plaats deze waar uw publiek het kan zien.

Voeg contacten toe vanaf je telefoon of “Voeg in de buurt toe” bij evenementen 

Als een van de contacten in uw adresboek op Snapchat staat, kunt u aan de slag gaan door ze toe te voegen, net zoals u misschien doet met Twitter. Dit zijn waarschijnlijke mensen die u kennen of die persoonlijk contact met u hebben gehad.

Als je ooit bij een evenement, conferentie of in de buurt van een potentieel publiek bent, kun je mensen aanmoedigen om je via Wi-Fi toe te voegen aan Snapchat.

Je kunt beide opties vinden onder het gedeelte ‘Vrienden toevoegen’ in je profiel, dat je kunt openen door op het ghost-pictogram te tikken wanneer je de app voor het eerst opent.

snapchat vrienden toevoegen

 

 

Download en verspreid uw Snaps

Dit is een must als je elders een gevestigde online aanwezigheid hebt die je kunt gebruiken.

Het helpt je niet alleen om je Snapchat-aanwezigheid te promoten, maar je kunt ook een aantal van je Snaps permanent op andere kanalen hosten om Snapchat meer kracht te geven in je contentmarketingmix.

Omdat Snapchat-inhoud eenvoudig herkenbaar is voor andere Snapchatters, zelfs op andere kanalen, is het een goede manier om mensen een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten als ze jou volgen.

Bewaar en deel je beste Snaps op Twitter, Facebook, Instagram-waar je maar kunt. Alleen omdat content niet lang op Snapchat leeft, wil nog niet zeggen dat het niet voor altijd ergens anders kan leven. 

Neem contact op met Snapchat-influencers

Zoals de meeste kanalen, is Snapchat ook de thuisbasis voor influencers die al een groot aantal volgers hebben verzameld.

Vine-sterren, YouTube-vloggers en andere internet-beroemdheden adopteren Snapchat als een manier om hun belangrijkste content-engine aan te vullen, waardoor fans een meer intieme manier hebben om mee te volgen.

Neem contact op met deze influencers als ze betrekking hebben op je merk en dezelfde tactieken volgen als voor andere kanalen . Afgezien van het sturen van productstalen om te proberen en misschien onderdeel te zijn van een Snapchat-verhaal, kijk dan of je hen kunt verleiden om een ​​exclusieve promotiecode te delen of aan te bevelen dat hun volgers je ook volgen. 

Je succes meten op Snapchat

De waarheid is dat je een beetje beperkt bent als het gaat om het meten van je succes op Snapchat. 

Snapchat heeft drie belangrijke ‘metrieken’ die u niet het soort inzicht geven dat u op andere kanalen misschien wel gewend bent:

 • Weergaven zijn hier actiever dan op de meeste andere kanalen en daarom waardevoller als metriek.
 • Schermafbeeldingen vertellen u wanneer iemand uw Snap voor later heeft opgeslagen
 • Herhalingen  vertellen je wanneer iemand je Snap opnieuw heeft afgespeeld, omdat ze er opnieuw van willen genieten of omdat ze het de eerste keer hebben gemist.

U kunt specifiek zien wie van uw volgers elke Snap in uw verhaal bekijkt, wat een aardig inzicht biedt in wie uw echte fans zijn. 

En hoewel u geen uitgaande klikken kunt genereren via Snapchat, kunt u proberen verkorte URL’s in uw bijschriften op te nemen die u kunt volgen via bit.ly  en andere services, of kunt u Snapchat-specifieke promocodes gebruiken voor meer meetbare resultaten.  

Maar dat is zo ongeveer het. Voor het grootste deel ga je binnen met weinig signalen van succes.

Het niveau van consistente betrokkenheid dat u kunt bereiken, is echter onwerkelijk wanneer Volgers “doorklikken” om uw Snaps te bekijken en op uw verhalen te binge.  

DJ Khaled heeft een foto gedeeld van het gekke aantal views en screenshots die zijn Snaps krijgen.

 

Zelfs als je nooit zulke cijfers ziet, onthoud dan dat 200 views op Snapchat veel meer waard zijn dan op YouTube als het gaat om de actieve aandacht die je inhoud krijgt.

Snapchat: waar authenticiteit gedijt

Contentmarketing in al zijn vormen is meestal een lang spel en authentiek zijn, is hoe je het wint.

Je zou een blog kunnen starten of foto’s op Tumblr kunnen plaatsen of een aantal dingen kunnen doen om elders een groot aantal te laten groeien. Maar als je weet dat je mensen hebt die fans van je merk zijn, overweeg dan om het naar een hoger niveau te tillen op Snapchat.

Omdat iedereen die bereid is om op de muur te klimmen en zich aan de andere kant bij Snapchat te voegen, gemakkelijk vele malen meer betrokken is dan iemand die je volgde in de hoop terug gevolgd te worden.

En houd rekening met het volgende: Snapchat bevindt zich nog in de experimentfase en zoekt naar gesponsorde inhoud in de sectie Discover en 3V-advertenties om merken te helpen zichzelf op het netwerk te profileren zonder de integriteit van het platform in gevaar te brengen. Er is nog veel potentieel om te ontdekken voor marketing hier. 

Maar laten we de microfoon aan jou doorgeven. Wat denk je over de kansen voor marketing op Snapchat? Denk je dat deze berichten-apps een plaats zullen krijgen in de toekomst van marketing?

Deel je mening in de comments hieronder!


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format