Break-even-analyse: voorspellen of uw volgende onderneming winstgevend zal zijn - DeLaatbusiness

Break-even-analyse: voorspellen of uw volgende onderneming winstgevend zal zijn

9 min


136
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Het starten van een bedrijf brengt vaak risico’s met zich mee. Zoals het gezegde luidt: “Je moet geld uitgeven om geld te verdienen.” Hoewel dat niet altijd waar is, is er een zeer effectieve manier om je risico te verlagen: doe een break-even-analyse . Een break-even-analyse zal u precies vertellen wat u moet doen om in evenwicht te komen en uw initiële investering terug te verdienen.

Als u een bedrijf runt of denkt over het starten van een bedrijf, moet u weten hoe u een break-even-analyse kunt uitvoeren. Het is een cruciale activiteit voor het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen.

Wat is break-even-analyse?

Een break-even-analyse is een handig hulpmiddel om te bepalen wanneer uw bedrijf, of een nieuw product of een nieuwe dienst, winstgevend zal zijn. Anders gezegd, het is een financiële berekening die wordt gebruikt om het aantal producten of diensten dat u moet verkopen te bepalen om ten minste uw kosten te dekken. Als je gelijk hebt gebroken, verlies je geen geld en verdien je ook geen geld, maar al je kosten zijn gedekt.

Een break-even-analyse kan u bijvoorbeeld helpen bepalen hoeveel mobiele telefoongevallen u moet verkopen om uw warehousingkosten te dekken. Of hoeveel uur service u moet verkopen om te betalen voor uw kantoorruimte. Alles wat u verkoopt na uw break-even punt zal winst opleveren.

Er zijn een paar definities die u moet weten om break-even-analyse te begrijpen.

  • Vaste kosten:  kosten die hetzelfde blijven ongeacht hoeveel u verkoopt.
  • Variabele kosten : kosten die schommelen op en neer met de verkoop.

Waarom u een break-even-analyse moet uitvoeren

Waarom u een break-even-analyse moet uitvoeren

Er zijn veel voordelen aan een break-even-analyse.

Prijs slimmer

Als u uw break-even-punt vindt, kunt u uw producten beter prijzen. Veel psychologie gaat over effectieve prijzen, maar weten hoe het uw winstgevendheid zal beïnvloeden, is net zo belangrijk. U moet ervoor zorgen dat u al uw rekeningen kunt betalen.

Dek vaste kosten af

Wanneer de meeste mensen denken over prijzen, denken ze na over hoeveel hun productkosten ze moeten maken. Dat zijn variabele kosten. U moet nog steeds uw vaste kosten dekken, zoals verzekerings- of webontwikkelingskosten. Een break-even analyse helpt u om dat te doen.

Vang de ontbrekende uitgaven op

Het is gemakkelijk om kosten te vergeten wanneer u een zakelijk idee doorneemt. Wanneer u een break-even analyse uitvoert, moet u al uw financiële verplichtingen uiteenzetten om uw break-even punt te bepalen. Dit zal het aantal verrassingen onderweg beperken.

Stel opbrengstdoelen in

Na het voltooien van een break-even-analyse weet u precies hoeveel u moet verkopen om winstgevend te zijn. Dit zal u helpen om meer concrete verkoopdoelen te stellen voor u en uw team. Als u een duidelijk aantal in gedachten heeft, is het veel gemakkelijker om dit te volgen.

Maak slimmere beslissingen

Ondernemers nemen vaak zakelijke beslissingen op basis van emoties. Als ze zich goed voelen bij een nieuwe onderneming, gaan ze ervoor. Hoe je je voelt is belangrijk, maar het is niet genoeg. Succesvolle ondernemers nemen hun beslissingen op basis van feiten. Het zal een stuk eenvoudiger zijn om te beslissen wanneer je het werk hebt ingelast en nuttige gegevens voor je hebt staan.

Beperk financiële druk

Een break-evenanalyse helpt het risico te beperken door u te laten zien wanneer u een bedrijfsidee moet vermijden. Het helpt u om mislukkingen te voorkomen en de financiële tol te beperken die slechte beslissingen kunnen hebben voor uw bedrijf. In plaats daarvan kunt u realistisch zijn over de mogelijke uitkomsten.

Financier uw bedrijf

Een break-even analyse is een belangrijk onderdeel van elk businessplan . Het is meestal een vereiste als u investeerders of andere schulden wilt aantrekken om uw bedrijf te financieren. Je moet bewijzen dat je plan levensvatbaar is. Sterker nog, als de analyse er goed uitziet, zul je je meer op je gemak voelen als je de last van de financiering op je neemt.

Wanneer een break-even-analyse gebruiken

Wanneer een break-even-analyse gebruiken

Er zijn vier veel voorkomende scenario’s wanneer het helpt om een ​​break-even-analyse uit te voeren.

1. Een nieuw bedrijf starten

Als u overweegt om een nieuwe e-commerce website te starten , is een break-even analyse een must. Niet alleen zal het u helpen beslissen of uw bedrijfsidee levensvatbaar is, maar het zal u dwingen om onderzoek te doen en realistisch te zijn over de kosten, evenals uw prijsstrategie te doordenken.

2. Een nieuw product maken

Als u al een bedrijf, moet je nog steeds een break-even analyse voor het plegen van een nieuw product -e vooral als dat product gaat om aanzienlijke kosten toe te voegen. Zelfs als uw vaste kosten, zoals een kantoorlease, ongewijzigd blijven, moet u de variabele kosten voor uw nieuwe product berekenen en prijzen vaststellen voordat u met de verkoop begint.

3. Een nieuw verkoopkanaal toevoegen

Telkens wanneer u een nieuw verkoopkanaal toevoegt, veranderen uw kosten, zelfs als uw prijzen dat niet doen. Als u bijvoorbeeld online verkoopt en denkt aan het maken van een pop-upwinkel , moet u ervoor zorgen dat u op zijn minst break-even gaat. Anders zou de financiële belasting de rest van uw bedrijf in gevaar kunnen brengen.

Dit geldt in gelijke mate voor het toevoegen van nieuwe online verkoopkanalen, zoals boodschappenposten op Instagram . Plan je extra kosten om het kanaal te promoten, zoals Instagram-advertenties? Die kosten moeten deel uitmaken van uw break-even-analyse.

4. Het bedrijfsmodel wijzigen

Als u overweegt uw bedrijfsmodel te wijzigen, bijvoorbeeld om van dropshipping-producten naar voorraad te gaan, moet u een break-even-analyse uitvoeren. Uw kosten kunnen aanzienlijk veranderen en dit zal u helpen erachter te komen of uw prijzen ook moeten veranderen.

Break-even analyseformule

Voordat we beginnen met het berekenen van break-even points, laten we eens kijken hoe de formule werkt.

Uw break-even punt is gelijk aan uw vaste kosten, gedeeld door uw gemiddelde prijs, minus variabele kosten.

Break-even punt = vaste kosten / (gemiddelde prijs – variabele kosten)

Kortom, u moet uitzoeken wat uw nettowinst per verkochte eenheid is en uw vaste kosten verdelen over dat aantal. Dit geeft aan hoeveel eenheden je moet verkopen voordat je winst gaat maken.

Zoals u nu weet, moeten uw productverkopen meer betalen dan alleen de kosten om ze te produceren. De resterende winst staat bekend als de contributiemarge omdat deze bijdraagt ​​aan de vaste kosten.

Nu dat u weet wat het is, hoe het werkt en waarom het ertoe doet, laten we eens kijken hoe u uw break-even punt kunt berekenen.

Voordat we aan de slag gaan, kunt u hier uw gratis exemplaar van de break-even-analysesjabloon downloaden . Nadat u een kopie hebt gemaakt, kunt u de sjabloon bewerken en uw eigen berekeningen uitvoeren.

Een sjabloonwerkblad om u te helpen een break-even analyse te maken

Stap 1 – Verzamel uw gegevens

De eerste stap is om alle kosten van zakendoen te vermelden. Alles, van de kosten van uw product, te huur, tot bankkosten. Denk goed na over alles waar je voor moet betalen en schrijf het op.

De volgende stap is om ze te verdelen in vaste kosten en variabele kosten.

1. Vaste kosten

Vaste kosten zijn alle kosten die hetzelfde blijven, ongeacht hoeveel product u verkoopt. Dit kan zaken zijn als huur, software-abonnementen, verzekering en arbeid.

Maak een lijst van alles wat je moet betalen, wat er ook gebeurt. In de meeste gevallen kunt u de uitgaven als maandelijkse bedragen vermelden, tenzij u een evenement overweegt met een korter tijdsbestek, zoals een driedaags festival. Tel alles op. Als u de break-even-analysepreadsheet gebruikt, wordt automatisch de berekening voor u uitgevoerd.

Vaste kosten in uw break-even-analyse

2. Variabele kosten

Variabele kosten zijn kosten die fluctueren op basis van de hoeveelheid product die u verkoopt. Dit kan zaken zijn als materialen, commissies, betalingsverwerking en ook arbeid.

Sommige kosten kunnen in beide categorieën vallen, afhankelijk van uw bedrijf. Als u personeel in loondienst heeft, zullen ze onder vaste kosten gaan. Maar als u parttime werknemers per uur betaalt die alleen werken als het druk is, worden ze als variabele kosten beschouwd.

Maak een lijst van al uw kosten die fluctueren afhankelijk van hoeveel u verkoopt. Vermeld de prijs per verkochte eenheid en tel alle kosten op, of gebruik de spreadsheet die ze automatisch optelt.

Maak een kopie van het bestand voordat je het bewerkt

3. Gemiddelde prijs

Besluit ten slotte over een prijs. Maak je geen zorgen als je nog niet klaar bent om je aan een definitieve prijs te binden, dit kun je later veranderen. Houd er rekening mee dat dit de gemiddelde prijs is. Als u sommige klanten massale kortingen biedt, verlaagt dit de gemiddelde prijs.

Stap 2 – Sluit uw gegevens aan

Nu is het tijd om uw gegevens in te pluggen. De spreadsheet haalt uw totale bedrag aan vaste kosten en variabele kosten op in de break-evenberekening. Het enige dat u hoeft in te vullen, is uw gemiddelde prijs in de juiste cel. Daarna zal de wiskunde automatisch gebeuren. Het getal dat wordt berekend in de cel rechtsboven onder break-even-eenheden is het aantal eenheden dat u moet verkopen om break-even te maken.

Een sjabloon om een ​​break-even-analyse uit te voeren

In het hierboven beschreven break-even analysevoorbeeld is het breekpunt gelijk aan 92,5 eenheden.

Stap 3 – Voer aanpassingen uit

Experimenteer met verschillende nummers. Kijk wat er gebeurt als u uw vaste of variabele kosten verlaagt, of probeer de prijs te veranderen. Misschien krijg je het de eerste keer niet goed, dus maak aanpassingen terwijl je bezig bent.

Waarschuwing: vergeet geen uitgaven

De meest voorkomende valkuil van break-even-analyse is dingen vergeten, vooral variabele kosten. Break-even-analyses zijn een belangrijke stap in de richting van belangrijke zakelijke beslissingen. Daarom moet u ervoor zorgen dat uw gegevens zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Overweeg uw volledige activiteiten van begin tot eind om ervoor te zorgen dat u geen kosten mist. Als je denkt aan je unbox-ervaring , weet je misschien nog dat je merkpapieren zakdoekjes moet bestellen en dat die ene bestelling je 200 zendingen oplevert. Als je nadenkt over je festivalopstelling, herinner je je misschien dat je servetten en het eten dat je verkoopt, moet leveren. Dit zijn variabele kosten die moeten worden opgenomen.

Beperkingen van break-even-analyse

Beperkingen van een break-even-analyse

Break-even-analyse speelt een belangrijke rol bij het nemen van zakelijke beslissingen, maar het is beperkt in het soort informatie dat het kan bieden.

Geen voorspeller van de vraag

Het is belangrijk op te merken dat een break-even-analyse geen voorspeller van de vraag is . Het zal u niet vertellen wat uw verkopen zullen zijn, of hoeveel mensen zullen willen wat u verkoopt. Het zal u alleen vertellen hoeveel eenheden u moet verkopen om te breken. Het is ook belangrijk om op te merken dat de vraag niet stabiel is. Als u uw prijs wijzigt, zal ook het aantal mensen dat uw product wil kopen, veranderen.

Afhankelijk van betrouwbare gegevens

Soms vallen kosten in zowel vaste als variabele categorieën. Dit kan het maken van berekeningen ingewikkeld maken en u zult ze waarschijnlijk in de een of de ander moeten wiggen. U kunt bijvoorbeeld een baselijn voor arbeidskosten hebben, ongeacht wat, en een extra arbeidskostenbovenkant die kan fluctueren op basis van het aantal producten dat u verkoopt.

De nauwkeurigheid van uw breekpunt hangt af van nauwkeurige gegevens. Als u geen goede gegevens in de formule invoert, krijgt u geen betrouwbaar resultaat.

Simplistisch

De break-even point-formule is simplistisch. Veel bedrijven hebben meerdere producten met meerdere prijzen. Het zal die nuance niet kunnen oppikken. U moet waarschijnlijk met één product tegelijk werken of een gemiddelde prijs schatten op basis van alle producten die u verkoopt. Als dit het geval is, is het het beste om een ​​paar verschillende scenario’s uit te voeren om beter voorbereid te zijn.

Omdat de prijzen schommelen, nemen ook de kosten toe. Dit model gaat ervan uit dat slechts één ding per keer verandert. In plaats daarvan, als u uw prijs verlaagt en meer verkoopt, kunnen uw variabele kosten afnemen omdat u meer koopkracht heeft of efficiënter kunt werken. Uiteindelijk is het slechts een schatting.

Negeert de tijd

De break-even-analyse negeert schommelingen in de loop van de tijd. Het tijdsbestek is afhankelijk van de periode die u gebruikt om vaste kosten te berekenen (maandelijks komt het meest voor). Hoewel u zult zien hoeveel eenheden u in de loop van de maand moet verkopen, ziet u niet hoe de zaken veranderen als uw verkopen van week tot week fluctueren, of per seizoen in de loop van een jaar. Hiervoor moet u vertrouwen op goed cashflowbeheer en mogelijk een solide verkoopprognose .

Het houdt ook geen rekening met de toekomst. Break-even-analyse kijkt alleen hier en nu. Als uw grondstoffenkosten volgend jaar verdubbelen, zal uw break-even punt veel hoger zijn, tenzij u uw prijzen verhoogt. Als u uw prijzen verhoogt, kunt u klanten kwijtraken. Deze delicate balans is altijd in beweging.

Negeert concurrenten

Als nieuwkomer op de markt gaat u concurrenten beïnvloeden en andersom. Ze kunnen hun prijzen wijzigen, wat de vraag naar uw product kan beïnvloeden, waardoor u ook uw prijzen verandert. Als ze snel groeien en een grondstof die jullie beide gebruiken schaarser wordt, kunnen de kosten omhoog gaan.  

Uiteindelijk geeft break-even-analyse u een zeer goed begrip van de basisvoorwaarden om succesvol te zijn. Het is een must. Maar het is niet het enige onderzoek dat u moet doen voordat u een bedrijf start of een bedrijf gaat wijzigen.

Strategieën om uw break-even punt te verlagen

Wat als u uw break-even-analyse uitvoert en erachter komt dat het aantal eenheden dat u moet verkopen te hoog is? Als het aantal onrealistisch of onbereikbaar lijkt, raak dan niet in paniek. Mogelijk kunt u enkele aanpassingen maken om uw breekpunt te verlagen.

1. Lagere vaste kosten

Kijk of er een mogelijkheid is om uw vaste kosten te verlagen. Hoe lager u ze kunt krijgen, hoe minder eenheden u nodig heeft om te verkopen om break-even te worden. Als u bijvoorbeeld overweegt een winkel te openen en de nummers niet werken, kunt u overwegen om online te verkopen . Welke invloed heeft dat op uw vaste kosten?

2. Verhoog uw prijzen

Als u uw prijzen verhoogt, hoeft u niet zoveel eenheden te verkopen om break-even te maken. De marginale bijdrage per verkochte eenheid zal hoger zijn. Wanneer u nadenkt over het verhogen van uw prijzen, houd dan rekening met wat de markt bereid is te betalen en met verwachtingen die gepaard gaan met een prijs. U hoeft niet zoveel eenheden te verkopen, maar u zult nog steeds genoeg moeten verkopen – en als u meer vraagt, kunnen kopers een beter product of een betere klantenservice verwachten.

3. Verlaag variabele kosten

Het verlagen van uw variabele kosten is vaak de moeilijkste optie, vooral als u alleen maar zaken gaat doen. Maar hoe meer u schaalt, hoe eenvoudiger het zal zijn om variabele kosten te verminderen. Het loont de moeite om te proberen uw kosten te verlagen door te onderhandelen met uw leveranciers, leveranciers te wijzigen of uw proces te wijzigen. Misschien vindt u bijvoorbeeld dat het verpakken van pinda’s goedkoper is dan noppenfolie voor het verzenden van kwetsbare producten .

Gratis break-even-analysesjabloon

Vergeet niet om uw gratis break-even-analysesjabloon te pakken. Klik hier voor toegang tot de sjabloon in Google Drive. Om uw eigen bewerkbare versie van de spreadsheet op te slaan, klikt u op “Bestand” → “Maak een kopie …”. U moet hiervoor zijn aangemeld bij uw Google-account.

Een break-even analyse uitvoeren is essentieel voor het nemen van slimme zakelijke beslissingen. De volgende keer dat u overweegt een nieuw bedrijf te starten of wijzigingen aan te brengen in uw bestaande bedrijf, voert u een break-even-analyse uit, zodat u beter voorbereid bent.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *