Hoe een competitieve analyse voor uw bedrijf uit te voeren (plus een gratis sjabloon) - DeLaatbusiness

Hoe een competitieve analyse voor uw bedrijf uit te voeren (plus een gratis sjabloon)

9 min


142
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Door je concurrenten in de gaten te houden, anticipeer je op verschuivingen in de markt, ontdek je nieuwe trends en succesvolle tactieken en blijf je op de hoogte van wat er in je niche werkt.

Maar het is niet genoeg om de sociale media-accounts van concurrenten te bespioneren en u te abonneren op hun e-maillijsten. U hebt een strategie achter uw inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat u uw concurrenten effectief voortdurend controleert en uw weergave van het concurrerende landschap bijwerkt terwijl het verandert.

Voer de concurrentieanalyse in : een document dat u zowel een vogelperspectief geeft als een diepgaand inzicht in de belangrijkste spelers in uw markt.

In deze post beschrijven we een methode voor het uitvoeren van een eigen concurrentieanalyse, gericht op e-commercebedrijven.

Of u nu een doorgewinterde winkeleigenaar bent die uw mening over de huidige markt opnieuw evalueert, of u maakt zich klaar om uw product voor het eerst op de markt te brengen , hier zijn de stappen, hulpmiddelen en zelfs een sjabloon ( overslaan aan het ) om u te helpen bij het samenstellen van uw eigen concurrentieanalyse.

Wat is een concurrentieanalyse?

Een competitieve analyse is de analyse van uw concurrenten en hoe uw bedrijf zich verhoudt. Door de sterke en zwakke punten van uw concurrentie te evalueren, kunt u beginnen te formuleren hoe u uw bedrijf een voordeel kunt geven.

ompetitive analyse helpt een bedrijf potentiële voordelen en barrières te bepalen binnen een markt rond een product of dienst, en helpt merken in het algemeen om te volgen hoe directe en indirecte concurrenten tactieken uitvoeren, zoals marketing, prijzen en distributie.

Wat zou u in een concurrentieanalyse moeten behandelen?

Uw concurrentieanalyse kan sterk variëren, afhankelijk van wat u probeert te leren over uw concurrenten. U kunt bijvoorbeeld een concurrentieanalyse uitvoeren rond een specifiek aspect van de bedrijfsactiviteiten van uw concurrenten, bijvoorbeeld hun website, of u kunt op een hoog niveau kijken naar hun marketingbenadering als geheel.

Er zijn veel verschillende manieren waarop u een concurrentieanalyse kunt structureren, dus laten we eens kijken naar de soorten informatie die vaak worden gezien in dit soort onderzoek.

Als u een competitieve analyse op hoog niveau uitvoert, zijn er enkele belangrijke elementen waarvan u zeker wilt zijn dat deze betrekking hebben op de marktpositionering van concurrenten, zoals:

 • Wie zijn hun doelklanten
 • Wat hun belangrijkste onderscheidende factor of  unieke toegevoegde waarde is voor hun bedrijf en producten
 • Belangrijkste kenmerken / voordelen die zij benadrukken in verkoopmaterialen
 • Prijspunten voor producten, zelfs over verschillende marktplaatsen
 • Hoe ze de verzending benaderen
 • Als ze financiering of risicokapitaal hebben ontvangen

Deze secties zullen u helpen om een ​​uitgezoomde blik te krijgen naar wat deze bedrijven van elkaar scheidt en hoe zij werken om zich te onderscheiden van de concurrentie binnen de niche.

Als u meer specifieke elementen van de aanpak van uw concurrenten wilt bekijken, kunt u overwegen secties zoals deze toe te voegen aan uw concurrentieanalyse:

 • Website-functies (zoals zoekhulpmiddelen, productafbeeldingen, ontwerp / lay-out, enz.)
 • Elementen van klantervaring (strategie voor het verlaten van een winkelmand, klantenondersteuning, mobiele UX, enz.)
 • Social media-aanpak (gebruikte kanalen, frequentie van posten, engagement, etc.)
 • Contentmarketingtactiek (blogonderwerpen, inhoudstypes, etc.)
 • Marketingtactieken (soorten promoties, frequentie van kortingen, etc.)
 • E-mail marketing aanpak (nieuwsbrief, promocodes, etc.)
 • Klantrecensies (taalgebruik rond producten, terugkerende klachten, etc.)

Over het algemeen kan competitieve analyse vele vormen aannemen afhankelijk van wat een bedrijf wil evalueren over zijn concurrenten, maar dit zou u een globaal beeld moeten geven van wat er in de verschillende secties zou kunnen worden opgenomen.

Waarom competitieve analyse van belang is voor e-commerce

Misschien denk je op dit moment:  Oké, maar waarom is concurrentieanalyse voor mij van belang als eigenaar van een e-commercebedrijf? 

De belangrijkste reden waarom deze activiteit belangrijk is, is omdat je niet effectief kunt concurreren zonder je concurrenten te kennen – en je kunt jezelf niet onderscheiden als je niet weet waardoor je anders wordt .

Vooral voor e-commercebedrijven kan een concurrentieanalyse ook helpen:

 • Maak beter geïnformeerde marketingbeslissingen
 • Identificeer branchetrends
 • Creëer benchmarks voor jezelf
 • Bepaal uw prijsstrategie
 • Ontdek nieuwe manieren om met klanten te praten, of zelfs nieuwe klanten om mee te praten
 • Een gat in de markt vinden, maar ook zorgen voor een ‘markt in de kloof’

Dit type analyse is niet alleen voor beginnende e-commerce retailers. Een competitieve analyse kan een levend document zijn dat voortdurend evolueert naarmate uw bedrijf groeit en rijpt in de loop van de tijd.

Het onderhouden van een dergelijke resource is een krachtige manier om te meten hoe uw merk zich op dit moment opstapelt tegen de concurrentie, maar het kan ook helpen duidelijke richting te geven over hoe u in de toekomst blijft uitblinken.

Hoe een concurrentieanalyse uit te voeren

Als u klaar bent om een ​​eigen analyse van uw concurrenten te maken, kunt u de stappen volgen die hier worden beschreven om uw onderzoek gestructureerd en georganiseerd te houden.

Stap 1: maak een lijst met 7-10 concurrenten

Om relevante concurrenten te identificeren die u in uw analyse wilt opnemen, begint u met zoekopdrachten op Google , Amazon en Alexa rond uw product- en bedrijfsidee. U wilt een mix van concurrenten die:

 • Verkoop soortgelijke soorten producten
 • Heb een vergelijkbare bedrijfsopvatting
 • Market om soortgelijke en iets andere demografische
 • Zijn beiden nieuw op de markt en meer ervaren

Om een ​​lijst met verschillende concurrenten samen te stellen die je een goed beeld geven van het competitieve landschap dat niet te klein en niet te groot is, is het een goed idee om een ​​lijst van 7-10 relevante concurrenten te maken, alvorens te beslissen welke je wilt analyseren.

Stap 2: maak een spreadsheet

Terwijl u gegevens over deze groep concurrenten verzamelt, moet u deze ordenen in een tabel of spreadsheet die gemakkelijk in de loop van de tijd kan worden gedeeld en bijgewerkt. Noteer in dit document de verschillende criteria die u wilt vergelijken en contrasteren, zoals:

 • Prijsklasse
 • Productaanbod
 • Betrokkenheid bij sociale media
 • Inhoud die wordt gebruikt voor het genereren van leads
 • Eerste bezoeker biedt
 • Andere eigenschappen die het ontdekken waard zijn

Stap 3: Identificeer primaire / secundaire concurrenten

Begin met uw lijst met concurrenten en begin uw spreadsheet door deze als een primaire, secundaire of tertiaire concurrent te categoriseren. Dit zal u helpen om beter te bepalen hoe ze zich verhouden tot uw bedrijf:

 1. Primaire concurrenten zijn de directe concurrentie van uw bedrijf en verkopen een vergelijkbaar product / dienst aan uw doelgroep. Dit zijn de merken waar uw klanten u mogelijk mee kunnen vergelijken. Voorbeeld: Nike en Adidas zijn primaire concurrenten.
 2. Secundaire concurrenten verkopen soortgelijke producten of diensten maar aan een ander publiek (ze richten zich bijvoorbeeld op duurdere of downmarket met hun producten). Voorbeeld: Victoria’s Secret en Wal-Mart zijn secundaire concurrenten.
 3. Tertiaire concurrenten zijn verwante merken die voor hetzelfde publiek op de markt kunnen zijn, maar verkopen niet dezelfde producten als u of concurreren op geen enkele manier met u. Ze kunnen potentiële partners of toekomstige concurrenten zijn als zij ervoor kiezen hun bedrijf uit te breiden. Voorbeeld: Gatorade en Under Armour.

Stap 4: verzamel gegevens via tools

Zodra je weet welke concurrenten je gaat studeren, is het tijd om te duiken in onderzoek en gegevensverzameling voor je concurrentieanalyse. Het goede nieuws is dat er tegenwoordig veel verschillende tools beschikbaar zijn die het verzamelen van gegevens voor uw concurrentieanalyse eenvoudiger, efficiënter en nauwkeuriger kunnen maken.

Afhankelijk van welk stadium je toch bezig bent met uw bedrijf en de grootte van uw budget, kunt u investeren in meer krachtige tools zoals Ahrefs en SEMRush aan de wedstrijd de tijd te volgen. Maar in het belang van dit bericht zullen we enkele van de meer toegankelijke opties verkennen om u te helpen bij het onderzoeken van uw concurrentie.

SimilarWeb

SimilarWeb biedt inzicht in geschatte maandelijkse bezoeken en belangrijke verkeersbronnen voor een website. Dit kan u helpen te raden waar uw concurrenten hun marketinginspanningen richten. Je kunt zelfs andere websites zoals die van jou ontdekken, en dus nieuwe concurrenten om te volgen en van te leren.

competitieve analyse op vergelijkbaar web

Mailcharts

Mailcharts kunnen u inzicht geven in de e-mailmarketing van uw concurrenten, van de frequentie van verstuurde e-mails, hun onderwerptactieken en meer.

competitieve analyse van mailcharts

Buzzsumo

U kunt het domein van uw concurrent in Buzzsumo pluggen om hun best presterende inhoud te bekijken, evenals de totale sociale shares en waar die inhoud is gedeeld. U kunt dit ook gebruiken om andere websites te ontdekken die inhoud in uw ruimte produceren.

competitieve analyse van buzzsumo

Alexa

Alex helpt u bij het identificeren van de demografische gegevens van het publiek en de zoekresultaten met betrekking tot een website, evenals een aantal van de sites die verwijzen naar en verwijzen naar uw concurrenten om hun PR- en SEO-strategie onder controle te krijgen.

Facebook Audience Insights

Facebook Audience Insights (toegang via uw Facebook Business Manager) kan u een verscheidenheid aan informatie geven over doelgroepen op een van de grootste sociale netwerken in de omgeving. Voor veel gevestigde concurrenten kun je zelfs de verdeling van de volgers van hun Facebook-pagina zien, inclusief leeftijd, geslacht en geografie.

competitieve analyse met behulp van Facebook-inzichten

Met deze bronnen kunt u beginnen met het verzamelen van gegevens en deze in uw spreadsheet met concurrerende analyses te laten vallen, zodat uw bevindingen allemaal in één enkele, georganiseerde ruimte worden opgeslagen.

Stap 5: Doe wat hands-on onderzoek

Naast het onderzoek dat je doet met behulp van software en hulpmiddelen, is het een goed idee om praktijkgericht deel te nemen aan je competitieve onderzoek. Veronderstel de rol van een potentiële klant en bekijk wat uw concurrenten doen op de marketingafdeling.

U kunt dit doen door:

 • Abonneren op hun blog
 • Ze volgen op sociale media
 • Een product in uw winkelwagen achterlaten
 • Zelfs een product kopen en de klantervaring evalueren

Terwijl u deze activiteiten uitvoert, moet u uw bevindingen documenteren met opmerkingen over de tactieken die u ziet. Door hun aanpak van het verlaten van een winkelwagentje te bestuderen en te bekijken hoe ze ondersteuning bieden via sociale media (en daarbuiten), kunt u interessante benaderingen ontdekken die uw concurrentie gebruikt om meer klanten aan te trekken en de verkoop te stimuleren.

Aanvullende gegevens

U kunt uw inzichten uit uw concurrentieanalyse verder uitbreiden door ook informatie over de markt te verzamelen, zoals branchespecifieke trends en economische indicatoren.

Overweeg een SWOT-analyse uit te voeren om deze dataset te begeleiden, die de sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen rond uw bedrijf en die van uw concurrent beschrijft. Door deze gebieden te definiëren, kunt u uw bedrijf objectief bekijken en kunt u slimmere, beter geïnformeerde keuzes maken die uw merk toekomstbestendig maken.

Concurrerende analysesjabloon

Als u er nog steeds niet helemaal zeker van bent hoe u uw sjabloon kunt ontwerpen voor een concurrentieanalyse, vindt u hier een gratis analysesjabloon waarmee u kunt werken om de bal aan het rollen te krijgen. Kopieer het eenvoudig naar uw eigen Google Drive of u kunt de spreadsheet downloaden om te verwerken. Ga naar Bestand> Een kopie maken … OF Download als .

Ontvang gratis sjabloon

Een voorbeeld van een concurrentieanalyse

Laten we zeggen dat u make-upborstels verkoopt, hier is één manier waarop u deze sjabloon zou kunnen gebruiken om de benadering van concurrenten ten opzichte van die van u te vergelijken (en te identificeren wat u zou kunnen doen om op te vallen):

sjabloon voor competitieve analyse

Vergeet niet dat u zoveel secties als u wilt kunt toevoegen aan uw analyse, maar zorg ervoor dat uw lijst met concurrenten beperkt blijft tot minder dan 10 om ervoor te zorgen dat uw onderzoek gericht en zeer relevant is.

Veel voorkomende valkuilen om te vermijden

Nu je weet hoe je een competitieve analyse moet opstellen, laten we enkele van de belangrijkste valkuilen bespreken om je bewust te zijn van het feit dat de inzichten die je hebt verzameld, kunnen worden afgeworpen.

1. Competitieve analyse is niet een eenmalige oefening

Nooit uw oorspronkelijke inzichten herzien (of ze bijwerken) kan leiden tot foute gegevens en slechte beslissingen. Bedrijven evolueren voortdurend, dus het is belangrijk om te onthouden dat het in de gaten houden van je concurrenten een continu proces is – niet iets wat je een keer doet en dan nooit meer.

2. Je eigen vooroordelen negeren

Als mensen hebben we de neiging om conclusies te trekken rond onze aannames. Dit wordt bevestigingsvertekening genoemd Terwijl u door uw concurrentieanalyse werkt, is het belangrijk om u bewust te zijn van uw eerste aannames en ze grondig te testen in plaats van te leunen op wat u “denkt” dat het waar is voor uw concurrenten. Laat de gegevens uw beslissingen informeren in plaats van veronderstellingen het voortouw te laten nemen.

3. Gegevens zonder actie zijn nutteloos

Als u het werk inlevert om een ​​concurrentieanalyse uit te voeren, moet u ervoor zorgen dat u op basis van de bevindingen handelt in plaats van ze virtuele stof op uw computer te laten verzamelen, begraven in een obscure map. Maak een strategisch plan rond uw bevindingen en voer de unieke invalshoeken en marketingtactieken uit die u tijdens dit proces hebt ontdekt.

4. Meer werk creëren dan nodig is

Met zoveel geweldige bronnen beschikbaar die het proces voor het verzamelen van gegevens rondom een ​​analyse van concurrentie vandaag vereenvoudigen, is het samenstellen van een eersteklas, zeer nauwkeurige vergelijking eenvoudiger dan ooit. Stel het wiel niet opnieuw uit en doe het op de moeilijke manier: gebruik hulpmiddelen die het proces versnellen en de belangrijke inzichten bieden die u nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen over uw bedrijf.

5. Beginnen zonder een richting

Als je richtingloos bent tijdens het samenstellen van je concurrentieanalyse en geen duidelijk einddoel hebt, zal het werk veel, veel moeilijker zijn. Voordat je in onderzoek gaat, bepaal je je doel en wat je hoopt te leren over je competitie.

6. Geen rekening houden met market timing

Wanneer u naar gegevens van concurrenten kijkt, moet u onderzoeken hoe bedrijven zijn gegroeid en met de tijd zijn vooruitgegaan in plaats van hun aanpak op een enkel, vast tijdstip te onderzoeken. Soms kan informatie over hoe uw concurrenten hun tactiek hebben ontwikkeld nog nuttiger zijn dan te weten wat ze in het beginstadium deden (of wat ze op dit moment doen).

Concurrentieanalyse: uw zakelijke voorsprong

Met de bovenstaande sjabloon als uitgangspunt, samen met de middelen en hulpmiddelen die we hebben behandeld, hopelijk bent u beter in staat om uw eigen concurrentieanalyse te benaderen.

Door een analyse van de concurrentie uit te voeren en uw begrip van uw markt in de loop van de tijd te ontwikkelen, kunt u uzelf helpen om op de hoogte te blijven van uw concurrenten en zelfs van hen te leren.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *