Hoe een webinar te runnen: 9 stappen gids voor succes

10 min


110

Zijn webinars onderdeel van uw inkomende strategie? Ze zouden moeten zijn. En als je uitstelt omdat je niet weet hoe je een webinar moet draaien, heb je na het lezen van dit bericht geen excuses meer.

Uit een onderzoek blijkt dat 62% van de B2B-marketeers webinars gebruiken in hun contentmarketingstrategie om nieuwe leads te lokken en bestaande leads verderop in de verkooptrechter te verplaatsen.

Webinars kunnen: efficiënt de vaardigheden van uw bedrijf onder de aandacht brengen, zorgen voor een realtime interactie met uw prospects en waardevolle stukken geavanceerde content worden zodra ze zijn voltooid.

hoe een webinar te runnenIn deze post gaan we je meenemen in het proces dat we gebruikten om ons laatste webinar te maken, promoten en uitvoeren , waarmee we tot nu toe het grootste aantal webinarregistraties en deelnemers aan elk AdEspresso-webinar behaalden.

U kunt de strategieën die we hebben gebruikt voor uw eigen inhoud kopiëren en toepassen en onze geweldige resultaten zelf repliceren.

Vorige maand organiseerde ik mijn eerste webinar ooit met AdEspresso’s eigen prachtige Paul Fairbrother.

Het webinar ging over het snel schrijven van hoogconverterende Facebook-advertentiekopieën, wat uiteraard direct relevant is voor de lezers en klanten van AdEspresso en het was echt een groot succes.

De aanwezigheid nam toe via het webinar in plaats van af te tellen, en de feedback die we sindsdien hebben gekregen is overweldigend positief.

Binnen de eerste zes uur na het einde van het webinar had ik 17 mensen die mij wilden inhuren voor een advertentietekst, van wie velen vroegen om ook met de tool van AdEspresso aan de slag te gaan.

Dus nu, omdat het is wat we doen, willen we je laten zien hoe je dit ook kunt doen.

Een webinar uitvoeren Stap 1: kies uw onderwerp

Het kiezen van een relevant onderwerp dat u echt kunt waarmaken, is zo belangrijk voor een webinar.

Ik twijfel er niet aan dat het onderwerp van ons webinar – wat de aanwezigen vooral verzekerde dat we het copywritingproces zouden demystificeren – zo cruciaal was om al die aanmeldingen te krijgen.

Het kopiëren is tenslotte essentieel om sterke advertenties te maken, maar heel weinig bedrijven weten hoe ze een goed exemplaar moeten schrijven, of zelfs hoe het eruit ziet.

Dit betekent dat dit onderwerp waardevol voor ons publiek zou worden.

We wisten ook al vroeg dat we wilden dat de inhoud uitvoerbaar was, wat de specifieke invalshoek vormde die we hebben gekozen.

We wilden niet alleen bespreken wat de kopie sterk of zwak maakte; we wisten dat het aanbieden van specifieke stappen en misschien zelfs een formule om een ​​goed exemplaar te schrijven een goede startplaats zou zijn.

Dit zou iedereen helpen, ongeacht het vaardigheidsniveau, om de kennis meteen toe te passen.

Deze specifieke invalshoek was ook een goede keuze, omdat het voor mij onmogelijk zou zijn om alles wat mensen nodig hadden om over copywriting te weten in één uur in te passen, omdat het gewoon een te groot onderwerp is en het is iets dat ik bijna een decennium heb doorgebracht. leren en afstemmen.

Een snelle, stapsgewijze formule was de juiste weg, en dat wisten we al vroeg.

Denk bij het kiezen van uw onderwerp na over wat uw klanten u het meeste vragen en waar ze online naar zoeken.

Is er iets in jouw branche waar ze het meest mee worstelen? Dat is meestal een goede plek om te beginnen.

Een webinar uitvoeren Stap 2:  de Webinar-software instellen

Dit was iets dat Paul en het AdEspresso-team aan hun einde deden. U moet de webinarsoftwarekiezen die u wilt gebruiken en u kunt doorgaan en de gebeurtenis daadwerkelijk maken. Hiermee kunt u onmiddellijk geregistreerde gebruikersinformatie verzenden met de link om het webinar te bekijken en om door te gaan en de basisbeginselen van tevoren in te stellen.

AdEspresso gebruikt GotoWebinar voor onze webinars, en het is vrijwel de industriestandaard. Dat is wat de meerderheid van mijn klanten over de hele linie gebruikt. Met deze software kun je van tevoren je evenement maken door een titel, beschrijving en start- en einddatums toe te voegen. U kunt ook kiezen voor welke doelen u wilt optimaliseren.

hoe een webinar te runnen

Als u hier meerdere “hosts” aan het webinar wilt toevoegen, kunt u ook extra organisatoren of panelleden toevoegen. Paul heeft me als een toegevoegd, zodat ik mijn scherm kan delen en de presentatie kan geven.

hoe een webinar te runnen

Een webinar uitvoeren Stap 3:  maak uw bestemmingspagina aan

U hebt nu de webinar ingesteld, de gekozen datums en het onderwerp geselecteerd.

Ook al heb je waarschijnlijk nog niet de volledige presentatie afgerond (of zelfs echt uitgewerkt, periode), dat is goed.

U moet voldoende weten om opsommingspunten te krijgen van waar u het over heeft en wat uw deelnemers van het webinar zullen krijgen.

Neem die kennis en maak een bestemmingspagina met een samenvatting waarin wordt uitgelegd hoe het webinar deelnemers ten goede komt.

Dit is belangrijk omdat u anders niet de registraties krijgt die u nodig heeft, zelfs als deze gratis is.

Idealiter zou uw bestemmingspagina:

 • Zorg dat de aanmeldingsopties voor evenementen duidelijk worden vermeld en dat gebruikers deze gemakkelijk kunnen voltooien
 • Plaats de gastheer van het evenement als een autoriteit op het onderwerp (bij voorkeur zonder overdrijven van titels of ervaring – het is niet nodig)
 • Leg uit wat het webinar zal bevatten, wat het anders maakt dan andere inhoud en hoe het gebruikers ten goede komt

Dit is de pagina waar u gebruikers naartoe wilt sturen om zich aan te melden, dus vergeet niet om het goed te maken.

Hoe een webinar uit te voeren Stap 4:  maak de inhoud

Oké, nu is het tijd om de inhoud te maken.

Ik maakte een ruwe schets van waar ik het over had en stuurde het naar Paul om te zien wat hij dacht.

Je kunt dit misschien al raden, maar ik kan niet eens zeggen hoe nuttig het is om op zijn minst twee sets ogen te hebben om er zeker van te zijn dat je op de goede weg bent.

En omdat ik gewend ben geschreven inhoud te schrijven, merkte ik dat het gemakkelijker was om een ​​schets te maken en de lege plekken in te vullen toen ik de presentatie fysiek maakte in plaats van alles eerst uit te schrijven. 

Hier is hoe die schets eruit zag:

hoe een webinar te runnen

Paul adviseerde al vroeg dat ik Keynote zou gebruiken om de presentatie daadwerkelijk te maken.

Kies een neutrale achtergrond en zorg ervoor dat uw branding- en contactgegevens beschikbaar zijn op elke dia.

Ik wist meteen dat het doel gemakkelijk verteerbare, bruikbare, specifieke stappen zou zijn die gebruikers kunnen nemen om een ​​effectief exemplaar te schrijven, beginnen te eindigen.

Dit betekende niet verzanden door onnodige details, maar in plaats daarvan naar grootbeeld-tips kijken met precies genoeg informatie om ze correct te gebruiken.

Ik heb veel gefocust op het vinden van voorbeelden met de Ad Gallery van AdEspresso , en dan op een rijtje hoe de voorbeelden werkten, zodat we niet vastzaten op die vreselijke theoretische plek waar sommige webinars je achterlaten, waar je het gevoel hebt dat je alles hebt geleerd en niets tegelijk.

Ik heb Engels gestudeerd, dus geloof me als ik zeg dat ik er ben geweest.

hoe een webinar te runnen

Het is handig om humor, popcultuurelementen of beroemde figuren op te nemen om de presentatie te verbreken en gebruikers betrokken te houden.

In ons webinar voor copywriting heb ik een aantal lachwekkend slechte kopieën bijgevoegd op voorstel van Paul, en ik had ook een filmpje van Edgar Allen Poe om adverteerders eraan te herinneren om zich te concentreren op een enkel emotioneel effect.

Kleine details als die kunnen helpen.

hoe een webinar te runnen

Nog iets dat ik wil opmerken.

Ik heb verschillende mensen laten vertellen dat ze het prettig vonden dat het webinar niet te verkoopwaardig aanvoelde. Ze vonden de inhoud leuk omdat het nuttig was en het voelde niet alsof we het gewoon samenvoegden om AdEspresso agressief te verkopen of mensen te misleiden om me aan te nemen.

Houd dat in gedachten en focus op geweldige inhoud; dat is wat je helpt om uiteindelijk meer leads te krijgen.

Je kunt het volledige webinar hier bekijken:

 

Hoe een webinar uit te voeren Stap 5: Promoten, Promoten, Promoten

Terwijl u de inhoud schrijft, wilt u ook beginnen met het promoten van het webinar.

Eigenlijk kunnen stappen vier en vijf echt tegelijkertijd plaatsvinden.

E-mail uw klanten om hen te laten weten dat er onderweg meer inhoud is, deel deze op sociale media en voer zelfs advertentiecampagnes uit.

AdEspresso heeft gepost in onze University Group, alle belangrijke sociale media-profielen, opgenomen in de nieuwsbrief en advertentiecampagnes geleid om webinar-aanmeldingen te stimuleren.

Ik heb ook contact opgenomen met verschillende professionele schrijfgroepen waarin ik zit en die ik op mijn hoofdpagina heb geplaatst, wetende dat ik veel connecties had die er baat bij hadden.

Hoe meer aandelen u kunt krijgen, hoe beter, omdat dit betekent dat er meer leads worden geregistreerd.

Slechts een klein deel van de gebruikers die zich daadwerkelijk aanmelden, zal er daadwerkelijk bij zijn, dus houd daar rekening mee. Dat is goed, want je krijgt nog steeds hun lead-informatie en ze kunnen de herhaling later altijd wel pakken.

Hoe een webinar uit te voeren Stap 6:  Verkrijg de apparatuur

Haal uw apparatuur van tevoren.

Voor het beste resultaat zou u idealiter een microfoon moeten hebben die  niet bij uw laptop hoort.

Paul raadt ook aan om een ​​tweede scherm aan te sluiten op uw primaire computer, zodat u eenvoudig uw notities en / of vragen kunt zien die gebruikers vragen.

Kort, eenvoudig advies, dus dit is een kort en eenvoudig gedeelte.

Hoe een webinar uit te voeren Stap 7:  doe een proefrun

Voordat u daadwerkelijk live gaat, is het zo belangrijk om een ​​proefrit te maken.

Op dit punt zou je je presentatie moeten verwijderen en het meerdere keren moeten oefenen om er zeker van te zijn dat je weet wat je wilt zeggen.

Ik zou de presentatie van twee copywriter-vrienden de dag ervoor uitvoeren om er zeker van te zijn dat ze dachten dat de inhoud zelf goed was, en Paul en ik deden een proefwebinar een paar uur vóór het hoofdevenement.

GoToWebinar laat je eigenlijk een oefenrun doen en behandel het alsof het het daadwerkelijke webinar is.

Paul liet me meteen de kneepjes van het systeem zien en herinnerde me eraan NIET op “start uitzending” te drukken totdat we klaar waren om live te gaan.

Zorg ervoor dat je ziet waar de opname is, dat je microfoon werkt en dat je internetkwaliteit goed lijkt.

Ik ben zo blij dat we dit hebben gedaan. Niet alleen gaf het me de kans om het systeem te leren kennen, we identificeerden ook vroegtijdig een probleem.

Mijn scherm duurde ongeveer vijf minuten om te synchroniseren met GoToWebinar, dus we zijn beiden net in het webinar gegaan voordat we zonden om dat probleem op te lossen.

Hoe een webinar uit te voeren Stap 8:  Bereid je voor op alles wat fout gaat

Ik kan dit niet genoeg overdrijven, en ik zou deze subkop in alle hoofdletters stoppen als het er niet al te vervelend uitzag. Ik ben er trots op dat ik uitzonderlijk ben voorbereid als persoon. Ik ga naar doktersafspraken met mijn lijst met medicijnen en gedetailleerde aantekeningen van eventuele zorgen die ik heb, en ik heb drie back-uptelefoonladers in mijn huis voor het geval er een misplaatst is en een andere breekt. Als er iets op kan komen, wil ik klaar zijn voor wat het is.

Hier is het ding echter. Met webinars hoef je alleen maar met de stoten te rollen. Ze zijn live en ze vertrouwen op technologie die, ongeacht wat altijd glitchy kan zijn in de laatste seconde, en het is niet echt mogelijk om je voor te bereiden op alles.

We hadden enkele hobbels in de weg met de webinar die we deden, waaronder:

 • Ik had niet één maar twee verschillende microfoons besteld (weet je nog wat ik zei over voorbereid zijn?). 
  Ze kwamen laat aan, de avond voor het webinar, en ze waren allebei kapot. Ik moest de ochtend van het webinar naar een winkel gaan vijfendertig minuten om een ​​nieuw paar te krijgen, haastte zich rond om ze te testen en dingen te vinden.
 • Misschien tien minuten voordat het webinar begon, kon ik op de een of andere manier 75% van de dia’s in de presentatie verwijderen. 
  Godzijdank had ik de definitieve versie twee uur eerder naar Paul gestuurd, zodat ik hem snel weer kon downloaden. En als ik dat niet had gedaan, had hij het geladen en klaar om te gaan.
 • Mijn volledig opgeladen iPad, die al mijn notities had voor wat ik ging zeggen, stopte minder dan twee minuten in de presentatie. 
  Ik moest mijn geheugen kwijtraken. De iPad had dit nog nooit eerder gedaan, hoewel het sindsdien meerdere keren is gedaan.
 • GoToWebinar was om een ​​of andere reden glitchy. 
  Arme Paul (die aan het modereren was) kon alleen raden wat de meeste vragen waren, omdat de tweede helft werd afgesloten. Wat het ook waard is, ik denk dat hij het heeft vermoord.

Oefenen, oefenen, oefenen. Ik wilde AdEspresso goed vertegenwoordigen en was een beetje nerveus, maar zo goed mogelijk voorbereid zijn hielp dingen soepel te laten verlopen, zelfs als het noodlot toesloeg.

En wanneer er iets misgaat, ben je klaar, dus je kunt ermee door blijven gaan.

Een webinar uitvoeren Stap 9:  zorg ervoor dat u het opneemt

Nu is het tijd voor het hoofdevenement.

Ga live wanneer je zegt dat je wilt (indien mogelijk), maar open het evenement vroeg zodat gebruikers kunnen communiceren in de ‘wachtkamer’.

Zorg ervoor dat je het webinar opneemt, zodat je het later naar YouTube of andere sociale media-kanalen kunt uploaden, waardoor het een groenblijvend hulpmiddel is dat nog lang zal blijven bestaan.

Hier zijn een paar praktische tips om te overwegen bij het daadwerkelijk uitvoeren van de webinar:

 • Neem vragen tijdens het webinar; als je even wilt ademhalen tijdens de presentatie, kun je altijd vragen stellen, maar een uitgebreide vraag-en-antwoordsessie aan het eind is een goed gesprek
 • Laat gebruikers in het begin weten dat de opname later online zal zijn en waar ze te vinden zijn
 • Voeg aan het eind een aanbieding toe aan uw producten of services, maar verkoop ze niet agressief
 • Bekijk je chatbox of laat iemand daarheen doen (wat Paul voor mij deed); als al uw aanwezigen zeggen dat ze u niet kunnen horen, wilt u dat onmiddellijk identificeren

Laatste gedachten

Het maken en uitvoeren van het webinar was een hoop werk, en ik was niet eens degene die de setup, het maken van bestemmingspagina’s en promoties deed.

Ik liet Paul ook feedback geven, zodat we ervoor konden zorgen dat dit de perfecte pasvorm was voor het medium en ons specifieke publiek, dus ik had het geluk met de beschikbare middelen.

Dat gezegd hebbende, het was een geweldige ervaring en de moeite waard.

Ik weet dat we recordregistraties hadden, wat veel leads betekent, en ik had veel webinar-deelnemers die contact opnamen om mij direct in dienst te nemen voor copywriting-services zodra het voorbij was.

Het liet me zien dat geweldige content met bruikbare tips en een grotere focus op  helpen inplaats van alleen  verkopen  ironisch genoeg de beste manier is om je product en services te verkopen, en een webinar is een geweldige manier om dat te doen.

Wat denk je? Heb je onze nieuwste webinars gezien? Heb je eerder je eigen webinar gerund? Zo ja, welke andere tips en adviezen heeft u? Is er iets misgegaan tijdens het jouwe? Deel uw mening in de reacties hieronder. 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format