Hoe u uw eigen merk kunt starten vanuit het niks in 7 stappen

10 min


118

Het opbouwen van een merk vanaf de grond op de voorgrond is geen eenvoudige taak.

“Hoe zou het eruit moeten zien?”

“Hoe moeten mensen zich hierdoor voelen?”

“Zal het resoneren met mijn doelgroep?”

Dit zijn vragen die onvermijdelijk naar voren komen wanneer je begint na te denken over hoe je de punten kunt verbinden tussen wat je verkoopt en wie je probeert te bereiken.

Of u nu alleen een zakelijk idee hebt of uw bestaande merk wilt pivoteren, hier is alles wat u moet weten over het bouwen van een sterke identiteit voor uw bedrijf.

Wat is precies een “merk”?

Een merk is niet alleen een herkenbare naam en een logo dat u onderscheidt in een drukke markt.

Uw merk is hoe mensen u waarnemen waar ze ook communiceren met uw bedrijf, zowel de vertoningen die u kunt beheren als de vertoningen die u niet kunt beheren.

Als je erover nadenkt, hebben mensen ook merken . We hebben allemaal een naam, een gezicht, een stijl, een manier van communiceren, verschillende indrukken die we maken over verschillende mensen en wat ze over ons zeggen als we niet in de kamer zijn.

Evenzo hebben bedrijven namen, producten, logo’s, kleuren, lettertypen, een taal en reputaties om die make-up goed te maken die ze vormen en beïnvloeden hoe ze worden waargenomen.

U kunt een merk niet bouwen zonder consistent te zijn en die consistentie te handhaven terwijl u uw merk uitbreidt naar elk onderdeel van uw bedrijf. Maar het begint allemaal met het vaststellen  hoe die consistentie eruit zal zien en het gevoel dat je wilt dat het oproept.

Hoe een merk te bouwen

Het bouwen van je eigen merk komt in wezen neer op 7 stappen:

 1. Onderzoek uw doelgroep en uw concurrenten.
 2. Kies je focus en persoonlijkheid.
 3. Kies uw bedrijfsnaam.
 4. Schrijf je slogan.
 5. Kies het uiterlijk van uw merk (kleuren en lettertype).
 6. Ontwerp uw logo.
 7. Pas uw branding toe in uw hele bedrijf en evolueer het terwijl u groeit.

Hoewel u enkele stappen opnieuw kunt bekijken terwijl u uw merk draait, is het belangrijk dat u elk aspect in overweging neemt terwijl u uw merkidentiteit vormgeeft. 

Laten we beginnen met het leggen van de basis om u te informeren over uw manier van bouwen.

Breng uw merk tot leven met gratis stockfoto’s!

Burst is een gratis stockfotosite, mogelijk gemaakt door Shopify. Blader door duizenden product- en lifestyleafbeeldingen voor gebruik in uw winkel- en marketingcampagnes.

Krijg gratis stockfoto’s van Burst

1. Zoek je plaats uit op de markt

Voordat u begint met het nemen van beslissingen over uw merk, moet u de huidige markt begrijpen: wie uw potentiële klanten en huidige concurrenten zijn.

Er zijn veel manieren om dit te doen:

 • Google uw product- of servicecategorie en analyseer directe en indirecte concurrenten die naar boven komen.
 • Controleer subreddits die betrekking hebben op uw klanten en luister af naar hun gesprekken en productaanbevelingen.
 • Praat met mensen die deel uitmaken van uw doelmarkt en vraag hen naar welke merken ze in uw ruimte kopen.
 • Kijk naar de relevante sociale-mediarekeningen of -pagina’s die uw doelgroep volgt en waarvoor u openstaat.
 • Ga online of offline winkelen en krijg een idee van hoe uw klanten producten zouden zoeken en kopen.

Terwijl je bezig bent met je onderzoek, noteer je:

 1. Wie zijn uw klanten met het “laaghangende fruit” , degene waaraan u het gemakkelijkst kunt verkopen.
 2. Wie zijn uw beste concurrenten – de merken die zijn gevestigd en bekend zijn in de markt.
 3. Hoe uw klanten spreken en waar ze over praten – de interesses die ze hebben en de taal waarin ze worden uitgedrukt.

Het is belangrijk om hier grip op te hebben voordat je verder gaat, omdat het zal informeren waar je merk op moet focussen en hoe het zich kan onderscheiden van concurrenten.

2. Bepaal de focus en persoonlijkheid van uw merk

Uw merk kan niet alles zijn voor iedereen, vooral aan het begin.

Het is belangrijk om je focus te vinden en laat dat alle andere delen van je merk informeren terwijl je het bouwt.

Hier zijn enkele vragen en brandingoefeningen om u te laten nadenken over de focus en toon van uw merk.

Wat is uw positioneringsverklaring?

Een positioneringsverklaring is een of twee regels die uw claim op de markt plaatsen. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs iets te zijn dat u op uw website of visitekaartje plaatst, maar alleen om u te helpen de juiste vragen over uw merk te beantwoorden.

Uw positioneringsverklaring zou zoiets moeten zijn als …

We bieden [PRODUCT / SERVICE] voor [TARGET MARKET] tot [VALUE PROPOSITION].

In tegenstelling tot [HET ALTERNATIEF], hebben we [SLEUTELVERSCHIL].

we bieden bijvoorbeeld waterkokers voor wandelaars om gehydrateerd te blijven terwijl ze hun ecologische voetafdruk verkleinen. In tegenstelling tot andere merken waterflessen, planten we een boom voor elke fles die u koopt. 

Uw  unieke verkoopvoorstel  is het enige waar u mee concurreert. Vind het, ga erin en maak het een deel van het bericht van uw merk.

Als alternatief, als het bedrijf dat u wilt starten een zaak als kern heeft (bijvoorbeeld als u een sociale onderneming begint ), kunt u dit ook opschrijven als een missie die een duidelijke belofte doet aan uw klanten of aan de wereld.

Welke woorden zou je associëren met je merk?

Een manier om naar uw merk te kijken is alsof het een persoon is. Hoe zou hij of zij zijn? Naar wat voor persoonlijkheid zouden uw klanten worden aangetrokken?

Dit zal helpen uw stem op sociale media en de toon van al uw creatieve, zowel visuele als geschreven te informeren.

Een leuke en nuttige brandingoefening is om 3-5 bijvoeglijke naamwoorden te plaatsen die het type merk beschrijven dat resoneert met uw publiek. Ik heb deze lijst met eigenschappen samengesteld om je op weg te helpen.

hoe je een merkpersoonlijkheid opbouwt

Welke metaforen of concepten beschrijven jouw merk?

Nadenken over je merk als een metafoor of het personifiëren ervan kan je helpen de individuele kwaliteiten te identificeren die je wilt hebben.

Dit kan een voertuig, een dier, een beroemdheid, een sportteam, alles zijn – zolang het maar een prominente reputatie in je geest heeft die het soort sfeer oproept dat je wilt dat je merk verspreidt.

Als ik bijvoorbeeld een merk wilde maken dat op ondernemers is gericht, zou ik ervoor kunnen kiezen om de wasbeer als uitgangspunt te gebruiken: het zijn scrappy survivors die er alles aan doen om te gedijen.

Als je merk een dier was, naar welk dier zou het gaan en  waarom is het voor jou dat dier?

3. Kies een bedrijfsnaam

 

Wat zit er in een naam? Afhankelijk van het soort bedrijf dat u wilt starten, kunt u ervan uitgaan dat uw naam er weinig toe doet of dat het erg belangrijk is.

Zoals we al eerder hebben gezegd, is een merk zo meer dan een naam. De persoonlijkheid, acties en reputatie van uw merk zijn echt wat de naam betekenis geeft in de markt.

Maar als eigenaar van een bedrijf is de naam van uw bedrijf waarschijnlijk een van de eerste grote verplichtingen die u moet aangaan. Het heeft invloed op uw logo, uw domein, uw marketing en merkregistratie, als u besluit die weg te gaan (het is moeilijker om merknamen van generieke merken te maken die letterlijk beschrijven wat u verkoopt).

Idealiter wilt u een bedrijfsnaam die moeilijk te imiteren is en nog moeilijker te verwarren is met bestaande spelers op de markt. Als u van plan bent om de productlijnen die u onderweg aanbiedt uit te breiden, overweeg dan om uw bedrijfsnaam breed te houden, zodat deze gemakkelijker kan worden gedraaid dan wanneer u een merknaam kiest op basis van uw productnaam.

 

 • Verzin een woord  als Pepsi.
 • Herschrijf een niet-gerelateerd woord zoals  Apple voor computers.
 • Gebruik een suggestief woord of metafoor  zoals  Buffer.
 • Beschrijf het letterlijk (voorzichtigheid: gemakkelijk te imiteren)  zoals The Shoe Company
 • Verander een woord door letters te verwijderen, letters toe te voegen of latijnse eindes  zoals  Tumblr (Tumbler) of Activia te gebruiken.
 • Gebruik de initialen van een langere naam zoals HBO (Home Box Office)
 • Combineer twee woorden: Pinterest (pin-interesse) of Facebook (Face + Book)
 • Verander een reeks woorden in een afkorting: BMW (Bayerische Motoren Werke)

Omdat uw merknaam ook van invloed is op het domein / de URL van uw website, moet u eerst rondkijken om te zien wat er beschikbaar is voordat u beslist. Bekijk deze handleiding voor meer informatie over het kiezen van een goede domeinnaam.

Het is ook een goed idee om je naam uit te voeren door een focusgroep van nabije mensen, alleen al om er zeker van te zijn dat het geen onbedoelde betekenis heeft of te veel lijkt op iets anders dat je misschien hebt gemist.

4. Kies de kleuren en lettertypen van uw merk

Zodra u een naam te laag vindt, moet u nadenken over hoe u uw merk visueel vertegenwoordigt, namelijk uw kleuren en typografie. Dit is handig als u begint met het bouwen van uw website.

Je kleuren kiezen

Kleuren bepalen niet alleen het uiterlijk van uw merk; ze geven ook het gevoel weer dat je wilt communiceren en helpen je om het consistent te maken voor je gehele merk. U wilt kleuren kiezen die u onderscheiden van directe concurrenten om verwarring bij de consument te voorkomen.

Kleurpsychologie is geen exacte wetenschap, maar het helpt wel om de keuzes die je maakt te informeren, vooral als het gaat om de kleur die je kiest voor je logo.

Deze infographic biedt een mooi overzicht van de emoties en associaties die verschillende kleuren doorgaans oproepen.

hoe merkkleuren te kiezen

via The Logo Company

Het is belangrijk om te overwegen hoe leesbare witte en zwarte tekst over uw kleurenpalet zal gaan en hoe gekleurde tekst over witte en zwarte achtergronden kan kijken. Gebruik een hulpmiddel als Coolors  om te brainstormen over kleuren die samenwerken, pak de hex-codes om handig te blijven en zaag door verschillende tinten heen om de kleuren te vinden die u leuk vindt. 

Uw lettertypen kiezen

Op dit moment is het ook goed om te kijken naar lettertypen die u mogelijk op uw website wilt gebruiken.

Kies maximaal twee lettertypen om onnodig verwarrende bezoekers te voorkomen: één voor koppen en één voor hoofdtekst (dit is exclusief het lettertype dat u misschien in uw logo gebruikt). 

U kunt Lettertype gebruiken om door een brede selectie van lettertypen te bladeren die goed samengaan en deze indien nodig te downloaden.

hoe een merk te bouwen

Gebruik voor inspiratie Stylify.me op uw favoriete websites om hun visuele stijl in één oogopslag te bekijken.

5. Schrijf een slogan

Een pakkende slogan is een leuke eigenschap – iets kort en beschrijvend dat je in je Twitter-bio, websitekop, visitekaartje en waar dan ook kunt plaatsen waar je heel weinig woorden hebt om een ​​grote impact te maken.

Houd er rekening mee dat je je slogan altijd kunt aanpassen als je nieuwe invalshoeken voor marketing vindt. Pepsi heeft  in de afgelopen decennia meer dan 30 slogans doorgemaakt . 

Een goede slogan is kort, aanstekelijk en maakt een sterke indruk. Hier zijn enkele manieren om het schrijven van een eigen slogan te benaderen:

 • Stake your claim : Death Wish Coffee- “The World’s Strongest Coffee”
 • Maak er een metafoor van :  Redbull-  Redbull geeft je vleugels.” 
 • Adopteer de houding van uw klanten: Nike- “Doe het gewoon.”  
 • Hefboomlabels : Cards Against Humanity- “Een gezelschapsspel voor vreselijke mensen”.
 • Schrijf een rijm : Folgers Coffee: “Het beste deel van Wakin ‘up is Folgers in je kopje.”
 • Beschrijf het letterlijk : Aritzia- “Damesmode boetiek”   

 

6. Ontwerp uw logo

Een logo is waarschijnlijk een van de eerste dingen die in je opkomt als je nadenkt over het bouwen van een merk. En om een ​​goede reden. Het is tenslotte het gezicht van uw bedrijf en kan mogelijk overal zijn waar uw merk bestaat.

Idealiter wilt u een logo dat uniek en herkenbaar is en dat schaalbaar is voor alle formaten (wat vaak over het hoofd wordt gezien).

Overweeg alle plaatsen waar het logo van uw merk moet bestaan, van uw website tot de profielfoto van uw Facebook-pagina tot zelfs de kleine ‘favicons’ die u op uw huidige browsertabblad ziet.

Als je bijvoorbeeld een tekstlogo als Instagram-avatar hebt, is het bijna onmogelijk om te lezen. Om uw leven gemakkelijker te maken, krijgt u een vierkante versie van uw logo met een pictogramelement dat ook in kleinere formaten herkenbaar blijft.

Merk op hoe het logo van Walmart zowel het pictogram “sparks” als het woordmerk heeft, dat afzonderlijk kan worden gebruikt. hoe een merklogo te maken

Hieronder volgen enkele van de verschillende typen logo’s die u kunt kiezen om u te helpen communiceren met ontwerpers en een stijl te vinden die logisch is voor uw merk. Houd de kleuren en lettertypen in gedachten die u hebt gekozen om ervoor te zorgen dat ze samenwerken met uw logo om uw merk over te brengen. 

Abstract: Google Chrome

Google Chrome-logo

Een abstract logo heeft geen expliciete betekenis. Het is gewoon een vorm en kleuren die je niet gemakkelijk terug kunt koppelen aan iets in de echte wereld. 

Het voordeel van een abstract logo is dat het geen aangeboren betekenis heeft – u kunt dit zelf verzinnen en tot leven brengen in de geest van uw klanten.

Mascotte: Wendy’s

wendy's merklogo

Mascotte-logo’s worden vaak weergegeven door het gezicht van een personage. Ze kunnen je merk humaniseren, maar wees je ervan bewust dat ze nu verouderd zijn en alleen worden aanbevolen in bepaalde contexten (je gaat bijvoorbeeld bewust voor een retro-look).

Embleem: Starbucks

Starbucks-merklogo

Embleememblemen zijn vaak cirkelvormig en combineren tekst met een embleem voor een gewaagde en vorstelijke uitstraling. Als het ontwerp echter te gecompliceerd is, kunnen ze hun impact verliezen wanneer u ze inkrimpt. Maar goed gedaan, ze kunnen zorgen voor een gedenkwaardige stijl van logo.  

Lettermerk: IBM

ibm merklogo

Lettermerklogo’s veranderen de initialen van uw volledige bedrijfsnaam in een logo. Als je een bedrijfsnaam met 3 of meer woorden hebt gekozen, zou dit een stijl kunnen zijn die je zou willen overwegen, vooral als het initialisme pakkend is. 

Icoon: Twitter

twitter merklogo

Een pictogramlogo is uw merk weergegeven als een visuele metafoor. In tegenstelling tot een abstract logo, suggereert een pictogramlogo iets over het product (de vogel van Twitter wijst op de frequente korte “tweets” op het platform). 

Als een niet-gevestigd merk moet je ophouden om een ​​pictogramlogo alleen te gebruiken. Als u echter niet zeker weet welk logo u wilt, is het koppelen van een pictogramlogo met een woordmerk meestal een veilige gok. 

Wordmark: Facebook

facebook merklogo

Wordmark-logo’s veranderen uw merknaam, kleuren en lettertype in een visuele identiteit. Het probleem met woordmerken is dat ze vaak moeilijk te maken zijn in een schaalbaar vierkant ontwerp en gemakkelijk hun leesbaarheid verliezen wanneer ze kleiner worden.

U kunt dit probleem echter verhelpen door eenvoudig een bijbehorend pictogramlogo te krijgen of de eerste letter van het woordmerk in een afzonderlijk logo te veranderen, zoals Facebook dat doet met de F.

Combinatie: McDonald’s

mcdonald's merklogo

Vanwege de beperkingen die bestaan ​​voor elk type logo, zijn veel logo’s een combinatie van stijlen.

Als een nieuw bedrijf en u hoeft geen pictogram boven een woordmerk te kiezen als u het beste van beide kunt krijgen. Dit maakt het gemakkelijker om te voldoen aan de voorwaarde om een ​​schaalbaar logo te maken en tegelijkertijd uw merknaam vooraan en centraal te zetten. McDonald’s kunnen bijvoorbeeld hun iconische gouden bogen gebruiken waar het volledige woordmerk niet past. 

Tenzij je eigen ontwerpkrakers hebt, delegeer je waarschijnlijk de creatie van je logo. U kunt het voor een lage prijs op Fiverr uitbesteden of een logo-wedstrijd uitvoeren op 99Designs .

Bekijk Seek-logo voor nog meer logo-inspiratie of maak gebruik van onze Hatchful-logomaker om ideeën te genereren.

7. Pas, verleng en evolueer uw merk terwijl u groeit

Een merk opbouwen stopt niet bij het maken van een logo of slogan. Uw merk moet bestaan ​​en consistent blijven waar uw klanten met u communiceren, van het thema dat u kiest voor uw website tot de marketing die u doet naar klantenservice  tot de manier waarop u uw producten verpakt en verzendt .

U blijft uw merk vormgeven en evolueren naarmate u meer klanten er aan blootstelt en meer te weten komt over wie zij zijn en hoe u met hen kunt spreken.

Het is belangrijk om te weten dat u nooit 100% controle zult hebben over hoe mensen uw merk waarnemen.

U kunt klanten in de goede richting trekken, een goede eerste indruk maken en uw reputatie beheren, maar u kunt de individuele percepties in de geest van elke persoon niet beheersen (bijvoorbeeld als ze een slechte klantenserviceervaring hadden).

Het enige wat je kunt doen is je beste beentje voorzetten bij elke draai en proberen te resoneren met je kernpubliek. Maar hopelijk heb je op dit moment de tools, kennis en middelen om te beginnen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format