4 dingen die u moet weten voordat u Memes gaat gebruiken op sociale media - DeLaatbusiness

4 dingen die u moet weten voordat u Memes gaat gebruiken op sociale media

10 min


130
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Memes zijn een van de grootste symbolen van sociale media.

Ze zijn gespannen. Ze zijn grappig. Ze zijn eenvoudig te herhalen en elke week verschijnt er een nieuwe.

Maar ondanks hun populariteit lijkt het gebruik van memes een risicovolle beslissing voor een merk – of toch?

Memes kan goed werken voor merken, maar alleen voor degenen die de essentiële elementen krijgen om een ​​meme goed te gebruiken.

Als u een meme probeert te gebruiken en niet tegen het merk tekent, ziet u er op zijn best dwaas uit en raakt u geen contact meer met de persoon, maar kan ook iemand ernstig beledigen.

Dus of je nu nieuw bent bij memes of je meme-beheersing in goede zaken wilt verdiepen, deze gids helpt je marketing op te sporen met memes.

Hun eenvoudige vorm en humor geven memes inherente mannelijkheid en een brede aantrekkingskracht. Als je hebt nagedacht over het gebruik van memes om je merk op sociale media te promoten, ben je in goed gezelschap.

Naarmate de memes stijgen, groeien merken steeds beter in op hun doordringendheid en charme.

Waarom Memes werkt

Memes zijn succesvol omdat ze ‘dragers van de cultuur’ zijn.

Memes lijken onze ideeën, emoties en acties te verzamelen in een eenvoudige en overdraagbare vorm, waardoor ze perfect zijn voor het internettijdperk.

Verschillende punten maken memes geschikt voor merken:

 • Ze zijn een gemakkelijke manier om te profiteren van gedeelde kennis.
 • Ze zijn geweldig voor het humaniseren van je merk en het delen op sociale media met een authentieke stem.
 • Ze maken het eenvoudiger om complexe concepten zoals uw merkpersoonlijkheid en bedrijfscultuur onder de aandacht te brengen.
 • Volgens onderzoek leiden ze tot een grotere betrokkenheid van je publiek.
 • Ze vergroten de kans dat mensen je merk onthouden wanneer ze de meme ergens anders zien.

Hoewel sommige bedrijven het voor elkaar hebben gekregen om memes te gebruiken om nieuwe energie in hun merken te injecteren, zijn niet iedereen die zich in het meme-territorium heeft gewaagd overwinnaar.

Een van de potentieel schadelijkste manieren om een ​​meme te gebruiken, is om geborduurd te worden in een juridisch gevecht over licentierechten , zoals de in New York gevestigde drogisterijketen Duane Read te weten kwam .

Hoewel er geen onfeilbare manier is om ze te gebruiken, zijn er verschillende manieren waarop je jezelf kunt beschermen tegen het feit dat een meme een averechts effect heeft op je merk:

 • Controleer de rechten op een afbeelding: het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s die u neemt, zelfs als de kans dat u aan de verkeerde kant van de wet komt, minuscuul is.
 • Ontwikkel een duidelijk beleid: zoek uit wat het aanvaardbare risiconiveau van uw merk is en stel richtlijnen op die iedereen in uw team begrijpt en volgt.
 • Zorg ervoor dat u geen goedkeuring vraagt : in het geval van Duane Reade heeft dat het merk in de problemen gebracht.
 • Overweeg de alternatieven : als u een bepaalde afbeelding wilt gebruiken maar bang bent dat dit gevolgen kan hebben, onderzoekt u alternatieve paden. U kunt bijvoorbeeld een licentie aanvragen voor een afbeelding die u als hoofdonderdeel van een marketingcampagne wilt gebruiken .

Ken je publiek

Begin door ervoor te zorgen dat het opnemen van memes in uw sociale marketing klikt met uw publiek . Ontdek wie je merkvolgers zijn en waar ze om geven. Zijn ze het type mensen dat graag een meme zou zien, of zouden ze het moeilijk vinden om het te begrijpen?

De persoonlijkheid van uw merk biedt geweldige inzichten in het type mensen dat u volgt op sociale media en de verwachtingen die zij van u hebben. Als je bijvoorbeeld een populair merk bent dat millennials aanspreekt, zijn memes waarschijnlijk een goede gok. Als u echter probeert een veel mooier beeld met veel wenkbrauwen te projecteren, kan een meme aan dovemansoren kleven.

Goed voorbeeld: Totino’s

Totino’s is zich ervan bewust dat hun klanten niet op zoek zijn naar een culinaire ervaring met een Michelinster. Ze kunnen zichzelf een beetje verwennen met het verkopen van hun bevroren pizza rollen, en hun klanten zullen er dol op zijn.

Totino’s doet dit goed met hun versie van de ” Whomst ” meme, die de spot drijft van degenen die linguïstische hypercorrectie gebruiken om meer verlicht te lijken:

Het merk injecteert zichzelf in de meme door voor de grap te suggereren dat de hogere staat van bestaan ​​letterlijk een pizzabroodje moet worden. Het slimme gebruik van de meme levert hen onmiddellijke herkenning op van hun volgers:

Slecht voorbeeld: Club Orange

Irish soft drink Club Orange laat ons zien wat er kan gebeuren als u uw publiek niet kent.

In dit voorbeeld heeft het merk de memo ‘ Succeskids’ gebruikt als onderdeel van een van hun reguliere campagnes voor sociale media:

Beeldbron )

Club Orange organiseert wekelijks een “Crate Friday” -wedstrijd waarin ze een volledige kist met hun product sturen naar een van de mensen die reageren op hun Facebook-update:

Dit gebruik van meme mist het doel vanwege de manier waarop alle elementen ontkoppeld zijn – er is geen verband tussen het beeld, de wedstrijd en de vraag die Club Orange vraagt ​​om hun volgers te betrekken.

Om ervoor te zorgen dat de memes die u gebruikt op uw Facebook-pagina met uw publiek klikken:

Gebruik de juiste toon

Succes op sociaal gebied hangt sterk af van het gebruik van stem- en toonmerken – en memes maken daar deel van uit. Stem en toon zijn belangrijk omdat ze consistentie bieden voor de persoonlijkheid van uw merk.

Voor sommige merken komen memes vanzelfsprekend overeen met hun bestaande inhoud. Maar voor serieuzere of professionele merken, het vinden van de juiste toon maakt het verschil tussen een succesvolle meme en een totale flop.

Goed voorbeeld: Gucci

Luxe modewinkel Gucci is niet de eerste plaats waar u op zoek bent naar meme-marketing. Desalniettemin heeft het merk een inventieve manier gevonden om in te spelen op de populariteit van dit internetfenomeen.

Gucci heeft onlangs een serie in gebruik genomen memes op hun Facebook-pagina gepresenteerd, waarvan vele Gucci-producten weergeven. In dit voorbeeld hebben ze zich de ‘ Arthur’s Fist’- meme toegeëigend die eind 2016 populair was:

(Bron)

Gucci:

Let op het geweldige bijschrift dat bij de afbeelding hoort. De bijbehorende kopie beschrijft de afbeelding op dezelfde manier als een curator een kunstwerk zou beschrijven. Dit is een inventieve manier om de meme in de persoonlijkheid van het merk te passen, maar profiteert nog steeds van de link met de populaire cultuur.

Hoewel dit voorbeeld de oorspronkelijke meme niet gebruikt, signaleren de meeste merkvolgers de verbinding onmiddellijk.

Slecht voorbeeld: Club Mate

Duitse drank Club Mate, die bekend staat om zijn band met het ruige en jeugdige nachtleven van Berlijn, heeft van de inhoud van meme gebruik gemaakt in zijn aanwezigheid op Facebook.

De ” Oscars Best Picture Meme” ontstond in de nasleep van de Oscars van 2017, waar de verkeerde winnaar werd aangekondigd, en de ultieme onthulling gebeurde door een cameraopname van de juiste winnende kaart:

(Bron)

Door zichzelf aan het evenement te koppelen, maakt Club Mate een gewaagde gok – veel mensen waren boos omdat ze vonden dat de hele verwarring emblematisch was voor racisme. In plaats van een luchtige meme te zijn, veranderde het debacle van de Oscar in een politieke kwestie met veel commentaar rond de gebeurtenis en de nasleep ervan.

Club Mate was zeker niet van plan om toespelingen te maken op raciale kwesties, maar dit onderstreept het belang van een grondige beschouwing van alle aspecten van een meme en hoe deze kan worden waargenomen voordat deze wordt gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat u de juiste toon in uw memes gebruikt:

 • Neem een ​​sectie over stem en toon op in uw strategie voor social-mediastrategieën en zorg ervoor dat iedereen in uw team deze volgt.
 • Probeer niet te slim te klinken met de taal die u gebruikt en zorg ervoor dat de memes niet te obscuur zijn. De schoonheid van memes zit in het feit dat ze door iedereen in het publiek begrepen kunnen worden.
 • Zorg ervoor dat je niet aanstootgevend klinkt met je memes . Plezier maken in raciale en genderkwesties is natuurlijk een groot nee-nee. Het beste beleid is om het luchtig te houden bij het gebruik van memes.

Ontwikkel een goede smaak voor het gebruik van humor

Alle memes vertrouwen op humor, dus het is essentieel om te weten hoeveel er in een meme voor je merk moet worden geïnjecteerd. Het gebruik van humor is altijd de gemakkelijkste manier om je merk menselijk te laten klinken en een emotionele band te creëren met je publiek.

Uiteraard moet het vermijderen van uw klanten worden vermeden, maar zelfs porren met uw merk kan averechts werken, zoals we in een van de onderstaande voorbeelden zien.

Goed voorbeeld: New South Wales Police

De politiemacht van New South Wales in Australië heeft met succes gebruik gemaakt van memes voor aankondigingen van openbare diensten. Hier hebben ze gebruik gemaakt van de meme “Persian Cat Guardian” , die een afbeelding gebruikt van een slecht taxidermied kat om ongeloof uit te drukken in een hypothetische situatie:

Beeldbron )

NSW Police Force gebruikt de meme om hun Facebook-publiek te herinneren aan de gevaren van te snel rijden.

Dit is een geweldige use-case omdat dit soort humor onverwachts is van een “saaie” organisatie zoals de politie. De meme trekt mensen meteen naar binnen en moedigt hen aan om de volledige status te lezen.

Bovendien slaagt de NSW-politie er met zo’n luchtige toon in om hun punt over een controversieel onderwerp te overschrijden dat anders een verhit debat zou hebben uitgelokt. Wat meer is, ze sluipen zelfs in een statistiek – zonder de meme zou deze boodschap droog en saai aanvoelen.

Slecht voorbeeld: Jimmy John’s

Sandwichbedrijf Jimmy John’s is een no-nonsense keten die bekend staat om zijn no-nonsense, zelfspottende benadering van zijn merk. En hoewel dat een geweldige manier is om te hebben, moet het altijd met zorg worden gebruikt.

In dit voorbeeld zien we dat Jimmy John de “Be Like Bill” -memo gebruikt, die mensen die overactief zijn op sociale media kleineert:

(Afbeeldingsbron)

Maar de meme van Jimmy John slaagt er niet helemaal in:

Een groot deel van het publiek van het merk hecht veel belang aan sociale media – hen vertellen dat het niet waard is om te posten wat ze eten, kan worden gezien als een signaal dat het helemaal niet de moeite waard is om een ​​klant van Jimmy John te zijn.

Daarnaast bieden blije klanten die op sociale media posten een geweldige kans voor mond-tot-mondreclame. Door hun publiek te ontmoedigen om hun ervaringen te delen, mist Jimmy John’s de kans om die mensen als merkambassadeurs te laten dienen.

Gebruik de basisregels om ervoor te zorgen dat u de juiste hoeveelheid humor gebruikt in uw campagnes:

 • Een grap kan een heel eind gaan met je publiek , vooral als ze die mate van informaliteit niet van je verwachten. Onthoud dat er een limiet is aan het gebruik van deze tactiek voordat deze voorspelbaar en gemeengoed wordt.
 • Soms is een goede grap te verleidelijk om door te geven, maar onthoud dat je merk op sociale media zit om zijn zakelijke doelen te bereiken, niet om iets grappigs te posten dat in je opkomt .

Sluit uw merk in een Meme

Sommige bedrijven werven verder dan de gevestigde tropen en proberen hun eigen meme te creëren waar het merk centraal staat. Enkelen hebben het geluk om memes te inspireren, maar niet iedereen heeft het lef om die kansen te benutten.

In beide gevallen is het geweldig om een ​​merk te hebben dat uw merk kenmerkt door viral.

Laten we eens kijken wat het verschil maakt tussen degenen die slagen en degenen die falen:

Goed voorbeeld: Netflix

Een van de meest verrassende resultaten van het succes van Netstrix’s Stranger Things was het aantal memes dat een relatief klein personage omringde, Barb. Door de populariteit van deze memes symboliseert Barb bepaalde onderwerpen en ideeën waar velen van ons om geven .

Het fenomeen Barb-meme kwam zelfs als een verrassing voor de makers van de show, maar Netflix aarzelde niet om hiervan te profiteren. Hieronder zien we het merk dat afbeeldingen deelt die fan zijn van fans van Barb en die profiteren van de memes om nog meer geroezemoes te genereren over de show.

Slecht voorbeeld: Doritos

Doritos mist het doel bij het maken van amusante memes met de eigenlijke tortillachips. Hoewel ze humoristisch en deelbaar zijn, missen ze het punt van memes omdat ze afhankelijk zijn van reeds bestaande tropen. Het resultaat is een niet overtuigende poging om humor te combineren met hun merk.

Als u uw merk in een meme wilt opnemen, moet u het volgende onthouden:

 • Het moet eenvoudig genoeg zijn dat de meerderheid van uw publiek het kan begrijpen zonder verdere uitleg.
 • De meme kan niet over je merk gaan, het kan het alleen maar bevatten. Te hard duwen maakt het gemakkelijk voor mensen om je inspanningen te herkennen voor wat het is: een advertentie.

De tools die u nodig hebt om uw eerste Meme te maken

Om samen te vatten, moeten merken die geïnteresseerd zijn in het opnemen van memes in hun sociale marketing, denken aan de volgende elementen:

 • Ze moeten ervoor zorgen dat memes bij hun publiek passen
 • Ze moeten ervoor zorgen een passende toon te gebruiken
 • Ze moeten voorzichtig zijn met het gebruik van humor met memes
 • Ze zouden moeten overwegen hoe hun merk in de meme past

Na het overwegen van deze, bent u klaar om memen te gebruiken in uw sociale mediakanalen.

De eerste stap is om KnowYourMeme.com in de gaten te houden om op de hoogte te blijven van trends. Het delen van een oude meme of het overmatig gebruiken van dezelfde meme zijn twee eenvoudige manieren om je inspanningen te verprutsen voordat je bent begonnen.

Er zijn veel websites die u kunnen helpen snel een meme te maken – imgflip , Meme Generator en makeameme.org zijn slechts enkele die u misschien handig vindt.

Voer trage stappen uit, experimenteer en hopelijk vindt u de kracht die memes kunnen creëren voor uw merk. Bedenk dat – zoals elke supermacht – memes op verantwoorde wijze moeten worden gebruikt.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *