8 Ultieme Google Analytics-verbeteringen voor een online startup - DeLaatbusiness

8 Ultieme Google Analytics-verbeteringen voor een online startup

22 min


121
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

In dit artikel zal ik 8 van de nuttigste Google Analytics-verbeteringen presenteren die u de mogelijkheid bieden om gegevens voor uw startup met meer succes te verzamelen en te interpreteren.

“Kennis is macht”, luidt het oude gezegde. Maar bij het werken met website-analyse zijn we vaak verstrikt in de luiheid van het installeren van Google Analytics op onze site, en tijd doorbrengen met kijken naar de nutteloze ijdelheid-statistieken die ons niet echt veel vertellen over de richting die onze boot op gaat.

Wanneer u de gegevens van uw gebruikers bijhoudt met Google Analytics, zijn er meer dan een paar voorbehouden die u moet kennen om gegevens effectief te kunnen verzamelen en interpreteren.

In dit artikel zal ik je laten zien hoe we de kracht van deze geliefde tool kunnen gebruiken – die waarschijnlijk iedereen van ons gebruikt. Ik zal de meest ultieme analytische opstelling presenteren. Dezelfde die we gebruiken voor onze Startups – bedoeld voor SaaS- en lidmaatschapssites.

In de afgelopen jaren heb ik een configuratie bedacht die het beste werkt voor ons en die ik in dit artikel zal presenteren. Het zal u helpen uw eigen ideeën te koesteren – ideeën die u later gemakkelijk voor uw bedrijf kunt implementeren. Met weinig moeite kunt u veel doen om betere beslissingen te nemen voor uw bedrijf en niet te worden verblind door de cijfers. Deze cijfers vertellen ons immers niet echt de onderliggende correlaties en gedragspatronen van onze gebruikers.

Klaar? Laten we beginnen.

1. Gebruik 1 trackingcode

Het doel van deze handleiding is om duidelijk te maken dat we slechts één trackingcode willen gebruiken voor maximale flexibiliteit. We zullen Google Tag Manager hiervoor gebruiken, waardoor het zeer eenvoudig en controleerbaar is om slechts één tag op onze site te hebben. Daarnaast kunt u de scripts beter beheren die op een site worden weergegeven, omdat u de HTML-bestanden niet hoeft bij te werken als u iets wilt wijzigen.

Ik zal niet te gedetailleerd ingaan op het instellen van Google Tag Manager op uw site, maar er zijn genoeg uitstekende video’s op YouTube die u beter zullen leren hoe u dat moet doen.

2. Filter analytics-gegevens

Veel opstartende oprichters (waaronder ikzelf) geven er meestal de voorkeur aan om de startende landingspagina gescheiden te houden van de pagina’s van de gebruiker. Dat betekent dat domain.com en www.domain.com worden gereserveerd voor de bestemmingspagina, terwijl users.mystartup.com of app.mystartup.com de URL zijn voor de gebruikers van onze SaaS-service.

Waarom? Daar zijn een aantal redenen voor.

Het eerste en het meest voor de hand liggende is dat we met deze scheiding de bestemmingspagina-bestanden statisch kunnen houden, zodat ze onafhankelijk zijn van de back-end. Dit is goed om twee redenen: als onze back-endtoepassing niet meer werkt, wordt onze bestemmingspagina niet beïnvloed. Het andere voordeel hiervan is dat het bewerken van statische bestanden ons veel wendbaarder maakt bij het toepassen van wijzigingen op onze marketingpagina’s, zodat we de pagina gemakkelijker kunnen testen en wijzigen.

Ten tweede, een meer fundamenteel voordeel daarvan is het gemak van scheiding van onze betrokkenheidsgegevens. Omdat we engagementanalyses van onze niet-geregistreerde gebruikers (onze analyse van bestemmingspagina’s) niet willen vervuilen met onze geregistreerde leden (ons ledengedeelte), willen we bezoekersgegevens gescheiden houden.

We kunnen dit bereiken door in Google Analytics verschillende weergaven voor dat doel te maken.

Ik geef meestal de voorkeur aan 3 verschillende weergaven:

 • Front-end (alle verkeer op de landingspagina – domain.com),
 • Back-end (alle verkeer op het subdomein van de ledenruimte – users.domain.com),
 • Blog (alle bezoeken aan je blog) en
 • Alle gegevens (dit zijn allemaal onbewerkte gegevens).

De configuratie maakt het gemakkelijk om te observeren hoe gebruikers zich gedragen volgens de context van hun bezoek, wat ons een veel betere controle geeft en een idee geeft van onze engagementinspanningen.

Laten we doorgaan en deze weergaven maken …

 1. Log in op uw Google Analytics-account en klik op “Admin”,
 2. Kies uw account aan de linkerkant en eigenschap in het midden:
 3. Klik op de vervolgkeuzelijst “All Website Data” onder Views en klik op “Create view”
 4. Maak de weergave Front-end:

new-rapportage-view

 1. Klik op “Filters” en klik op “Filter toevoegen”:

Voer de naam in voor het filter “Only yourdomain.com” (in mijn geval rankTrackr.com),

Kies voorgedefinieerd> Alleen opnemen – verkeer naar hostnaam – die gelijk zijn aan

Voer “yourdomain.com” in (de hostnaam van uw bestemmingspagina, in mijn geval ranktrackr.com)

add-filter-to-view

 1. Sla het filter op.

Maak nog een filter en herhaal dezelfde procedure voor het Back-end filter, zoals hier getoond:

Voer in dit geval de filternaam in: “Only users.yourdomain.com” en voer hostnaam “users.yourainain.com” in (uw back-end-subdomein).

Dit maakt het gemakkelijk om de bezoeken die horen bij de bestemmingspagina en het gebied van onze leden afzonderlijk te bekijken.

3. Onthul verborgen SEO-gegevens

Standaard wordt Google weergegeven als ‘niet ingesteld’ wanneer u kijkt naar gegevens voor zoekmachineoptimalisatie. U kunt dit eenvoudig oplossen door uw Google Analytics-account aan te sluiten op uw Webmasterhulpprogramma’s van Google (nu ook Search-console genoemd).

Als u nog geen GWT-account voor uw site heeft geregistreerd, kunt u dit doen via deze URL:

https://www.google.com/webmasters/tools/home

Verbind nu GWT met uw Google Analytics-account door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar Google Analytics en klik op Beheerder in de navigatie bovenaan,
 2. Kies het account aan de linkerkant en de eigenschap in het midden,
 3. Klik onder “Accountkoppeling” op “Alle producten”,

ga-rekening-begin-2

 1. Zoek “Search console” en klik op “Link search console”

search-console

 1. Klik op ‘Bewerken’ onder de Search Console-site, kies het juiste domein en voltooi de koppeling van Google Webmasterhulpprogramma’s.

Daarna zullen de belangrijke sleutelwoorden van zoekmachines verschijnen. Na enkele momenten verschijnen er gegevens in Google Analytics-rapporten> Acquisitie> Zoekmachineoptimalisatie.

vraag-vs-impressies

U kunt deze zoekwoorden gebruiken om uw zoekverkeer beter te begrijpen en nieuwe kansen te ontdekken.

4. Gebruik segmenten

Segmenten zijn een erg nuttige functionaliteit van Google Analytics. Met segmentering kunt u bezoekers eenvoudig groeperen op basis van vergelijkbare kenmerken. De gevorderde gebruikers gebruiken ze om goudklompjes in hun gegevens te vinden, terwijl beginners vaak verstrikt raken in misleidende, “rommel” -bevindingen wanneer ze proberen de hele gegevensberg te verkennen.

Google Analytics wordt al geleverd met een aantal vooraf gedefinieerde segmenten die u meteen kunt gebruiken.

In dit deel van het artikel zal ik u ook enkele handige gevallen laten zien die ik gebruik voor onze SaaS-bedrijven.

U kunt een segment op elk bestaand analyseverslag activeren door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar een analyserapport (bijvoorbeeld Doelgroepoverzicht) en klik op ‘Segment toevoegen’ in de rechterbovenhoek.

4-1

 1. Kies een segment uit de lijst (u kunt meerdere kiezen).

4-2

 1. Klik op ‘Nieuw segment’ om een ​​nieuw segment te maken, of op ‘Toepassen’ om te laten zien hoe de opgegeven segmenten worden weergegeven in een gekozen set met gegevens.

Enkele voorbeelden van nuttige segmenten die we gebruiken voor onze startups zijn:

I. Blogbezoeksegment

Als SaaS-onderneming bent u waarschijnlijk al bekend met de kracht van contentmarketing. Het is belangrijk om te weten hoeveel bezoekers onze blog hebben bezocht en er zich mee bezig hebben gehouden. Daarom is het belangrijk voor ons om te weten hoe het verkeer op onze blog vordert.

We willen kijken naar de bezoeken die plaatsvinden op het http://yourbusiness.com/blog URL-pad, dat laat zien hoeveel bezoekers onze blog of een blogpost in een bepaalde periode hebben bezocht. We willen de recente cijfers bekijken en vergelijken met de vorige periode.

De configuratie voor zo’n segment zou vrij eenvoudig zijn:

4-3

II. Converters door Count of Visit

Dit is een echt krachtig segment, gepresenteerd in een oud artikel uit 2013: 16 geheime GA-segmenten van Search Engine Watch . Het helpt ons om een ​​beter inzicht te krijgen in de manier waarop converters worden gedistribueerd tussen onze gegevens door het aantal bezoeken tot het moment dat ze het product kopen. Het segment wordt vooral nuttig wanneer u meerdere segmenten toepast op uw gegevens, zoals mensen die na 1 bezoek, 2 – 6 bezoeken of meer dan 6 bezoeken converteren.

Een mogelijke configuratie kan de volgende zijn:

4-4

U kunt deze link ook gebruiken om alle 3 bovengenoemde segmenten te importeren naar uw Google Analytics.

U kunt de aangepaste segmenten gaan gebruiken door ze alle 3 tegelijk toe te passen op uw analyserapporten. Hiermee kunt u het verschil in inhoudsconsumptie en correlaties tussen inhoud en conversie op uw website analyseren. U kunt ook de “voltooiingen van doelen” wijzigen om specifieker te zijn, zoals “Aankoop” of iets anders.

Wanneer u dieper in een bepaald segment duikt, kunt u interessante dingen ontdekken, zoals hoe inhoud van invloed is op hoe snel de gebruiker een beslissing neemt om op uw site te converteren (bijvoorbeeld: gebruikers die een bepaalde subpagina blijven die mogelijk een speciaal kenmerk van uw site presenteert). product converteert gemiddeld sneller – met minder bezoeken dan andere).

III. Converters door Revenue

Een ander echt nuttig segment is omzet per omzet. Met dit segment volg ik dezelfde exacte logica als in de vorige en maak ik meerdere segmenten, die uiteindelijk gebruikers filteren die een aankoop doen van minder dan $ 50, tussen $ 50-100 of meer dan $ 100

U kunt dit instellen met de volgende configuratie:

4-5

Dit soort segment kan meer nuttig zijn voor startende e-commercebedrijven of startups die ook niet-standaardplannen verkopen. Omdat we meestal standaardplannen verkopen aan onze gebruikers, kunnen we hetzelfde bereiken door gebruikers te segmenteren volgens het plan dat ze hebben aangeschaft (omdat we hun prijsbereiken kennen).

U kunt ook gebruikmaken van de optie “Dagen tot transactie” onder de categorie E-commerce bij het maken van een segmentgroep. Bovendien zou u de “Reeks” kunnen gebruiken, wat een vrij mooie functie is die niet zo lang geleden door Google werd toegevoegd en zij openen een geheel nieuwe reeks mogelijkheden voor het segmenteren van de gegevens.

Dit zou u hopelijk enkele ideeën moeten geven over hoe u uw eigen segmenten kunt instellen en deze in uw voordeel kunt gebruiken.

5. Configureer evenementen en conversies

Het opzetten van geschikte evenementen en doelen is een van de belangrijkste taken die u moet uitvoeren bij het opzetten van uw Google Analytics-profiel. Dit komt omdat de configuratie van een afspraak soms verwarrend kan zijn. Het kan moeilijk zijn om te bepalen welke evenementen u moet volgen en welke naamgevingsconventies u moet volgen. Ik zal uitleggen welke gebeurtenissen u moet volgen en de naamgevingsconventies die ik met hen gebruik.

De reden waarom het belangrijk is om evenementen in te stellen, is omdat je gegevens over gebeurtenissen en doelen niet kunt toepassen op oude gegevens. Het is ook belangrijk om erop te wijzen dat eventuele wijzigingen van invloed kunnen zijn op hoe de oude gegevens in uw rapporten worden weergegeven.

OK, dus laten we aan het werk gaan.

Evenementen zijn handig wanneer er geen paginaweergave is die wordt geactiveerd voor een specifieke actie die een gebruiker uitvoert. Dit kan een van de volgende dingen betekenen:

 • De gebruiker klikt op een knop Aanmelden in de navigatie bovenaan,
 • De gebruiker abonneert zich op onze nieuwsbrief via onze blog,
 • Gebruiker klikt op een uitgaande link (later uitgelegd)

aanmelden mock up

Hier is een voorbeeld waar u verschillende soorten aanmeldingsgebeurtenissen (nieuwsbrief, lidmaatschap enz.) Wilt bijhouden.

Benoemen van evenementen

Google Analytics-evenementen accepteren 4 kenmerken:

 • Categorie,
 • Actie,
 • Label (optioneel),
 • Waarde (optioneel)

Meestal noem ik gebeurtenissen op de volgende manier:

actiekaart actiewaarde van actieklasse

Zoals je ziet, zal ik categorie consistent houden voor dezelfde categorie acties. Acties zijn een subbeschrijving van een bepaalde actie (deze kan een nummer of een naam van het gekoppelde element bevatten) en het label bevat informatie over de pagina waarop een bepaalde gebeurtenis plaatsvond.

Implementatie van tracking

Om gebeurtenissen te volgen, moet u een kort codefragment aan uw website toevoegen dat zal worden uitgevoerd wanneer de actie wordt ondernomen. U kunt de actie rechtstreeks bellen met de standaard Google Analytics-code die hier wordt uitgelegd . Ik raad aan Google Tag Manager te gebruiken om ze bij te houden, wat u veel meer flexibiliteit biedt, omdat u de websitecode niet hoeft te wijzigen telkens wanneer u een wijziging wilt toepassen of deze wilt debuggen.

Extra

Als je nog een stap verder wilt gaan, laat ik je een eenvoudige truc zien die ik gebruik om alle links die verwijzen naar ons aanmeldingsformulier te nummeren. Op deze manier hoef ik geen afzonderlijke tracking toe te voegen aan elk element dat ernaar linkt en kan ik vrijer experimenteren met mijn bestemmingspagina.

Om dit te doen, maak ik een nieuwe tag onder Google Tag Manager:

event-registratie-klikken

Let op {{signupButtonIndex}}, die dynamisch de index van een aangeklikte aanmeldknop en aangepaste variabele en {{Page Path}} -variabele invoegt, die het huidige paginapad instellen.

Zorg er eerst voor dat u Paginapad onder variabelen hebt ingeschakeld:

ingeschakeld gebouwde-in-variabelen

Voeg ten slotte een aangepaste door JavaScript gedefinieerde variabele toe met de naam “signupButtonIndex”:

signupbuttonindex

Zorg ervoor dat u het overeenkomstpad naar uw aanmeldingslink overeenkomstig wijzigt.

Laatste controles

Zodra u alle belangrijke gebeurtenissen hebt geïnstalleerd, moet u ervoor zorgen dat ze correct worden gevolgd. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door naar de Google Tag Manager Preview-modus te gaan en op alle links te klikken om te controleren of de tags correct worden geactiveerd of dat u GTM niet gebruikt, u moet handmatig op links klikken en controleren verschijnen in Google Analytics.

6. Doelen instellen

Een van de belangrijke dingen, nadat u alle gebeurtenissen hebt ingevoerd, is het instellen van de websitedoelen. Website Doelen zijn minstens zo belangrijk als het voeren van uw kat, dus sla dit deel alstublieft niet over. Er zijn meerdere aspecten waar ze van pas komen – niet alleen voor analyse van het verkeer en gebruikersgedrag op uw site, maar ook als u PPC-reclame doet met AdWords of andere Google-services gebruikt (en u moet dit doen als u dit nog niet hebt gedaan) .

Wanneer we AdWords gebruiken, geef ik er de voorkeur aan onze websitedoelen in Google Analytics op te stellen en deze in AdWords te importeren, zodat ik ze niet op twee verschillende plaatsen hoef te installeren.

Op dit punt moeten we onderscheid maken tussen primaire en secundaire doelen. Aangezien we dingen lijken te verkopen met onze startup, moet ons primaire doel waarschijnlijk een aankoop zijn, terwijl onze secundaire doelen een registratie, een leadabonnement (via een nieuwsbrief of een andere manier) en / of een andere, meer abstracte meetwaarde kunnen zijn, misschien zoals tijd op de website of aantal bezoeken.

Dit is hoe onze doelen er kunnen uitzien:

doel-type-track met

Doelen opstellen

Doelen zijn geconfigureerd op basis van weergave, wat betekent dat als u meerdere weergaven voor uw GA-website-eigenschap hebt, u deze in alle geschikte weergaven moet configureren. U moet hier voorzichtig zijn als u uw weergaven hebt geconfigureerd op een ‘front-end’- en’ back-end’-manier (uw gebruikersacquisitiestroom begint bijvoorbeeld bij de front-end startpagina en eindigt in de back-end met een betaling ). U moet deze doelen configureren in de weergave “Alle websitedata”. Omwille van de eenvoud zullen we demonstreren hoe we doelen daar kunnen configureren.

Om doelen te configureren, volgt u de volgende stappen:

 1. Ga naar uw Google Analytics-account,
 2. Klik op de koppeling “Beheerder” in de navigatie bovenaan,
 3. Kies uw account aan de linkerkant en de eigenschap in het midden en de weergave “Alle websitedata”,
 4. Klik op ‘Doelstellingen’ onder ‘Alle websitegegevens’:

ga-rekening-begin

 1. Klik op ‘Nieuw doel’:

admin-view-doelen-3

We voegen eerst het belangrijkste doel ‘Aankoop’ toe. Dit moet gebeuren wanneer de gebruiker een betaling uitvoert.

De eenvoudigste manier om een ​​doel in te stellen, is het gebruik van een doelbestemming, wat betekent dat het doel wordt gevolgd wanneer de gebruiker op een specifieke pagina terechtkomt. Dit kan een beetje problematisch zijn als je een app met één pagina hebt, en dat is hoe de meeste moderne webapps tegenwoordig worden gemaakt. In dit geval kunt u twee alternatieven hebben: u kunt een virtuele paginaweergave of een gebeurtenis activeren wanneer een gebruiker een aankoop doet, of u kunt het bijhouden van e-commerce gebruiken (wat de beste optie is, maar het vereist iets meer werk).

Voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat u een afzonderlijke bestemmingspagina heeft waarop een gebruiker terechtkomt nadat hij een aankoop van uw product heeft voltooid of zich op uw service heeft geabonneerd.

Oké, laten we doorgaan en deze configuratie krijgen.

De aankoop volgen

In de eerste stap van de wizard zullen we geen van de vooraf gedefinieerde sjablonen gebruiken en onderaan de optie “Aangepast” kiezen:

admin-view-doelen

We voeren ‘Aankoop’ in voor de naam en kiezen ‘Bestemming’ voor het type doel.

In de laatste stap van de details van het doel voeren we het pad naar de bestemmingspagina in van de URL waar de gebruiker terechtkomt nadat de betaling is voltooid (in dit geval is dit / subscription / thank-you):

admin-view-doelen-2

Zorg ervoor dat gebruikers in uw gebruikersgebied niet op een andere manier naar deze pagina kunnen gaan dan nadat ze een succesvolle betaling hebben uitgevoerd.

Doel van bestemming: voors en tegens

De voordelen van het gebruik van een doeldoeltype is dat het relatief gemakkelijk is in te stellen (u hoeft geen extra evenementen te bellen) en u kunt eenvoudig een trechtervisualisatie instellen door op het schakelvak ‘Trechter’ onder de “Doeldetails”. Hiermee kunt u de reeks pagina’s visualiseren die een gebruiker moet bezoeken voordat hij een aankoop doet. In ons geval zou het kunnen zijn:

trechtervormig toggle

Met deze configuratie konden we een mooie trechtervisualisatie zien bij rapporten en conversies> Trechterweergave.

Een nadeel van deze aanpak is wanneer we de waarde van elke aankoop willen bijhouden, wat geen statische waarde is (wat het geval is bij de meeste startups die SaaS-services en eCommerce-winkels uitvoeren). Google Analytics maakt het vrijwel onmogelijk om een ​​dynamische waarde in te stellen. Daarom is het de moeite waard meer tijd te besteden aan onze GA-configuratie om evenementen en eCommerce-tracking in te stellen. Dit zal ons helpen om veel meer gegevens van Google Analytics te krijgen, zoals hoe de prijs (waarde) van de aankoop van invloed is op het gebruikersgedrag en de conversie op onze website.

Klik ten slotte op de koppeling “Dit doel verifiëren” om te controleren of het doel correct is ingesteld.

Doeltracering met gebeurtenissen (de juiste methode)

Oké, we zijn ons nu bewust van de nadelen van het volgen van bestemmingsdoelen en we willen de volledige kracht van Google Analytics hebben door het zo te configureren zoals het hoort.

Als we de waarde van onze inkoop dynamisch willen toewijzen, kunnen we gebeurtenissen gebruiken om bij te houden wanneer een gebruiker een succesvolle betaling uitvoert. Gebeurtenissen zijn voldoende als we altijd 1 product (plan) verkopen aan de gebruiker, die niet uit meerdere items bestaat (dit is meestal het geval voor een SaaS-bedrijf, dat normaal één plan wil verkopen aan de klant).

Om dit in te stellen, willen we een afzonderlijk Google-evenement bijhouden, dat alleen wordt geactiveerd nadat een gebruiker het product heeft gefactureerd:

event-categorie-action-label-waarde

In dit voorbeeld stellen we de naam van het plan in voor het label en de prijs van het plan voor de waarde.

Wanneer deze gebeurtenis correct wordt aangeroepen vanaf uw website, kunt u er een Aankoopdoel voor configureren, waarvan de configuratie er als volgt zou uitzien:

doel-gegevens

eCommerce Tracking

Als u uw Google Analytics een stap voor wilt blijven, moet u het bijhouden van e-commerce gebruiken. Het is een zeer krachtige functie, vooral handig voor e-commercesites, waarmee u betalingen op uw website kunt volgen met alle items die aan de winkelwagen zijn toegevoegd en zijn gekocht. U kunt de voordelen ervan ook gebruiken met andere soorten websites (voor SaaS-services en websites waar u geen winkelwagentje gebruikt).

Om het volgen van e-commerce in te stellen, moet u dit eerst inschakelen door naar “E-commerce-instellingen” te gaan in de Google Analytics-weergave (in ons geval “Alle websitedata”).

google analytics e-commerce opzet

Daar moet je het inschakelen door op de knop “Aan” te klikken en doorgaan naar de tweede stap van “Geoptimaliseerde e-commerce-instellingen”, die ik ook aanraad om aan te zetten:

verbeterde e-commerce-instellingen

Als u hiermee klaar bent, klikt u op Verzenden om de configuratie op te slaan.

Verbeterde e-commerce

Verbeterde e-commerce is een complete herziening van de traditionele e-commerce tracking, in die zin dat het veel meer manieren biedt om e-commerce data te verzamelen en analyseren. Het biedt een diep inzicht in de betrokkenheid van e-commerce in termen van het bekijken door gebruikers en het interacteren met alle niveaus van uw website, van campagne tot het bekijken van een product, interactie met de winkelwagen, het kopen of verlaten van de kassa en zelfs om een ​​terugbetaling vragen.

We zullen niet te veel in details te gaan, omdat dit me zou vereisen om een paar artikelen zowat dit te schrijven, maar je kunt meer te lezen hier .

Hier volgt een voorbeeld van een rapport ‘Winkelgedragsanalyse’ dat u kunt ophalen nadat u dit correct heeft ingesteld (beschikbaar in de rapporten onder Conversies> E-commerce> Shopping-analyse> Winkelgedrag):

sessietrechter

Dit rapport is het meest geschikt voor een e-commerce winkel, maar met enkele kleine wijzigingen kunnen we het ook echt nuttig maken voor onze SaaS-activiteiten.

Implementatie van verbeterde e-commerce tracking

Over het algemeen zijn er twee manieren om het bijhouden van e-commerce op uw website te implementeren. De eerste is met het gebruik van standaard Universal Analytics Tracking-code en de andere is met Google Tag Manager door gebruik te maken van zijn datalaag-mogelijkheden (aanbevolen).

Hier is de complete lijst met oproepen voor het implementeren van e-commerce tracking naar uw website:

action-call

geel geeft optionele oproepen aan

Raadpleeg deze pagina voor de gedetailleerde implementatie van oproepen met Universal Analytics-code .

Bij het volgen van een e-commerce winkel is de configuratie vrij eenvoudig. Hoe zit het met wanneer we een op abonnementen gebaseerd bedrijf volgen, waarbij gebruikers 1 van de beschikbare plannen kunnen kiezen en opnieuw worden gefactureerd? Dit is waar dingen een beetje lastig worden.

In het volgende deel zal ik proberen uit te leggen hoe u deze functionaliteit kunt gebruiken voor op abonnementen gebaseerde bedrijven.

Voor het implementeren van de e-commerce functionaliteit voor onze op abonnementen gebaseerde activiteiten, zijn er een aantal herrangschikkingen die we zouden moeten doen voor de gebeurtenissen van het bovenstaande.

action-call-2

Ik zal hier niet alle details over presenteren, maar u moet de officiële verbeterde e-commercehandleiding van Google Analytics raadplegen . Raadpleeg deze pagina voor meer informatie over het instellen van deze handleiding met Google Tag Manager .

Het bijhouden van terugkerende abonnementen met Google Analytics

Hoe herhaalde abonnementen volgen? Dit is waar het een beetje lastiger wordt omdat we de transactie willen volgen zonder dat de gebruiker het op de website doet.

In dit geval moeten we de unieke ID van de gebruiker die aan hem is toegewezen opslaan met Google Analytics wanneer hij onze pagina bezoekt en elke transactie van onze back-endservers volgen.

De server-side implementatie

Er zijn veel bibliotheken die het werk voor ons vereenvoudigen en laten we GA-functies vanuit de server-side talen bellen. Er zijn een paar edelstenen (een plug-in die je zou kunnen zeggen) voor Ruby, waarmee ik precies dat kan doen – een ervan heet Gabba en een nieuwere en meer geavanceerde is Staccato(aanbevolen). Er zijn andere bibliotheken voor PHP en Python en andere server-side talen; zoek gewoon op Google voor “volg google analytics transactie <uw programmeertaal>”.

Zodra onze dierbare gebruiker zich registreert op onze site, moeten we de id van de client die aan hem is toegewezen, opslaan in Google Analytics en deze gebruiken als ID die we later gebruiken bij het volgen van zijn transactie.

U kunt de client-id ophalen met de volgende JavaScript-functieaanroep:

ga functie tracker

Ik bewaar deze id in de tabel van mijn gebruiker samen met de gegevens van de andere gebruiker. Ik zal het opslaan in een kolom met de naam ga_clientid.

Wanneer de gebruiker wordt gefactureerd voor elke terugkerende periode, zal ik de Google Analytics-tracker starten met de klant-ID en de transactie ermee volgen:

tracker staccato

7. Stel aangepaste dimensies in

We zijn er bijna … Met dit laatste deel kunnen we nog iets coolere dingen doen met Google Analytics. In de oude dagen vóór Universal Analytics moesten we aangepaste variabelen gebruiken, waardoor we nuttige dingen konden doen door onze eigen gegevens toe te voegen aan de gegevens die door GA werden verzameld (die u nog steeds kunt gebruiken als u te lui bent om naar de gegevens te migreren). nieuwe Universal Analytics). We waren beperkt tot 5 slots (toewijzen van 5 verschillende aangepaste variabelen aan een gebruiker) met standaardaccounts, wat voor sommige gebruikers beperkend was. Universal Analytics introduceerde aangepaste dimensies, die dienden als een verbetering van aangepaste variabelen en aangepaste statistieken (die verschillend zijn). Met aangepaste dimensies en statistieken zijn we beperkt tot 20 indexen voor elke en 200 voor Premium-accounts.

Wat kunnen we precies doen met aangepaste dimensies?

Laten we zeggen dat met een op onze startup-website een gebruiker zich kan aanmelden voor een account als een “bureau” of een “persoon”. We willen zijn gedrag kunnen observeren op basis van zijn accountrol.

De andere dimensie, die nuttig zou kunnen zijn voor ons, is om het plan op te slaan nadat de gebruiker zich heeft ingeschreven. We willen observeren hoe het gebruikersgedrag wordt beïnvloed door abonnementen op verschillende plannen. Op deze manier kunnen we de gegevens analyseren om enkele handige dingen te weten, zoals hoe de prijsbepaling van het plan het aantal bezoeken en de tijd beïnvloedt sinds het eerste bezoek nadat de gebruiker heeft besloten om zich op een bepaald abonnement te abonneren.

Aangepaste dimensie-implementatie

Ok, dus om dit te regelen, moeten we een aantal dingen weten:

I. Aangepaste dimensie maken

Ten eerste moeten we een aangepaste dimensie instellen in Google Analytics. We kunnen dit doen door naar uw Google Analytics-property te gaan waarin u aangepaste dimensies wilt configureren. Het is belangrijk om te weten dat aangepaste dimensies in tegenstelling tot filters en segmenten zijn ingesteld op propertyniveau.

Volg de volgende stappen:

 1. Ga naar Google Analytics-beheerder,
 2. Open het account en de property waarop u aangepaste dimensies wilt configureren,
 3. Klik op Aangepaste definities en Aangepaste dimensies:

aangepaste dimensies

 1. Klik op “Nieuwe aangepaste dimensie”,
 2. Voer de configuratie in voor de aangepaste dimensie die u wilt gebruiken:

Bijvoorbeeld-codes-van-dit-dimensie

Voor deze dimensie zullen we de naam Gebruikerstype toevoegen en we willen deze bijhouden op gebruikersniveau (de meeste aangepaste dimensies die we willen volgen, staan ​​op het gebruikersbereik). Raadpleeg de Google Analytics-documentatie voor meer informatie over andere bereiken, zoals Hit, Session, Product en Gebruiker .

II. De gegevens toevoegen over websiteaanvragen

De volgende stap om dit te laten werken, is door trackingcodes toe te voegen voor de dimensie op uw site. In ons geval zouden we de volgende JavaScript-code op onze site moeten toevoegen – zodra de gebruiker zich identificeert:

Wanneer hij wordt geïdentificeerd als een “bureau” -gebruiker:

ga (‘set’, ‘dimension1’, ‘agency’);

Of wanneer hij wordt geïdentificeerd als een webmaster:

ga (‘set’, ‘dimension1’, ‘webmaster’);

Wilt u meer flexibiliteit en het opzetten dimensie JavaScript-oproepen met behulp van GTM, kunt u leren hoe het te doen hier .

Nadat u de aangepaste dimensie heeft ingesteld, maakt dit een koppeling met het gebruikerstype en kunnen we nader bekijken hoe het gebruikerstype het gedrag en de conversies beïnvloedt.

Naar de nuttige gegevens gaan

Dus, als we dit hebben ingesteld, hoe kunnen we dan gebruik maken van deze gegevens?

Er zijn 2 manieren om dit te doen. Eén manier is om standaardrapporten in te stellen, de optie Secundaire dimensies te gebruiken of Aangepaste rapporten te gebruiken.

I. Standaardrapporten met een secundaire dimensie

De gemakkelijkste manier om aangepaste dimensies in uw rapporten te gebruiken, is om ze toe te voegen aan elk standaardrapport als secundaire dimensie. U kunt dit doen door naar een standaardrapport te gaan en op de knop “Secundaire dimensie” boven de gegevenstabel te klikken:

default-channel-groepering

Zoek in de lijst ‘Aangepaste dimensies’ en kies de gewenste aangepaste dimensie die u wilt opnemen:

aangepaste dimensies plannaam

Hiermee kunt u onderzoeken hoe de geselecteerde dimensie is gekoppeld aan een bepaald aspect van uw site-analyse.

Hoe zijn verkeersbronnen gekoppeld aan nieuwe sessies?

source-medium-1

De nuttige gegevens die we uit dit rapport kunnen halen, zijn% nieuwe sessies voor een bepaalde bron en een specifiek plan. Als we de kolom ‘Nieuwe sessies’ bekijken, kunnen we zien dat Google / organisch de meest nieuwe sessies naar het starters- en basisplan stuurt.

II. Aangepaste rapporten en dashboards

Het vorige rapport is nuttig, maar laten we nog wat nuttige informatie uit GA halen. De andere manier om een ​​aangepaste dimensierapport in te stellen, is aangepaste rapporten gebruiken, die enigszins verborgen zijn in Google Analytics.

Dit is een geweldige manier als de secundaire dimensie niet genoeg is. Stel dat we de aangepaste dimensie als de primaire dimensie van onze analysegegevens willen gebruiken. Bekijk meerdere dimensies per rij (meer dan 2) en controleer de genummerde statistieken (zoals gebruikersnummers) of gebruik aangepaste statistieken.

Hier zullen we zien hoe we een meer verfijnd rapport kunnen opstellen. We willen zien hoe onze gebruikersplannen presteren op verschillende verkeerskanalen en in verschillende landen.

Om dit in te stellen, volgt u de volgende stappen:

 1. Klik op ‘Aanpassing’ in de Google Analytics-balk bovenaan.
 2. Klik op “Nieuw aangepast rapport”:

google analytics aangepaste rapporten

 1. Configureer het aangepaste rapport:

aangepast rapport bewerken

We kiezen Bron, Land en Plannaam als dimensies en Nieuwe Gebruikers, Gebruikers en% Nieuwe Sessies als statistieken, omdat we geïnteresseerd zijn in hoe onze plannen, bronnen en landen de acquisitie van onze nieuwe gebruikers beïnvloeden. U kunt spelen met dimensies en statistieken en dit rapport aanpassen aan uw behoeften.

 1. Sla het rapport op.

Het resultaat zou een heel nuttige tabel moeten zijn, die ons dit onthult:

plant bronnen in regio's

Uit dit rapport kunnen we afleiden hoeveel nieuwe gebruikers we hebben verzameld op basis van een bepaalde bron / medium, land en plan. Dit rapport bevat nuttige informatie: in de afgelopen maand hebben we 63 nieuwe gebruikers gekocht die rechtstreeks naar de website zijn gekomen en zich hebben geabonneerd op het startersplan. We kunnen ook zien dat organisch verkeer goed presteert in het Verenigd Koninkrijk omdat het meer inkomsten genereerde dan de Verenigde Staten met Facebook CPC en Google gecombineerd, dus we moeten meer aandacht besteden aan dit kanaal.

Als u deze instelling verder wilt instellen, kunt u het aangepaste rapport toevoegen aan uw aangepaste dashboard. Lees dit artikel over aangepaste dimensies voor meer informatie over dit onderwerp of voor meer informatie over voorbeelden en wat u ermee kunt doen .

8. Kijk omhoog in rapporten

Kennis is macht en de echte kracht ligt in het interpreteren van de gegevens. Hier wil ik enkele van de nuttigste rapporten die we gebruiken uit de configuratie in dit artikel delen om onze SaaS-activiteiten kracht bij te zetten.

I. Trechters

De meesten van u weten waarschijnlijk al van de trechtervisualisatie, die we kunnen gebruiken als we onze doelen met doeltype en trechterstappen (en bij voorkeur E-commerce volgen) correct hebben geconfigureerd (hierboven uitgelegd), maar het is zo nuttig dat ik het wil benadrukken verder.

U kunt dit rapport bekijken door naar Conversies> Doelen> Trechterweergave te gaan. Kies vervolgens het juiste doel dat u heeft geconfigureerd.

vervelende-ga-trechter

Met dit rapport kunnen we eenvoudig zien hoeveel gebruikers ons doel (bestemming) bereiken en hoeveel er bij een bepaalde stap wegvallen. Deze informatie is nuttig, zodat u meer aandacht kunt besteden aan conversie-optimalisatie voor bepaalde stappen van uw trechter.

II. Productprestaties

Productprestaties zijn een zeer nuttig rapport, dat ons helpt te begrijpen hoe verschillende producten (in onze casestudies) presteren in termen van de omzet. Om het te kunnen gebruiken, moet e-commerce tracking correct zijn geconfigureerd (zoals hierboven uitgelegd).

U kunt het activeren door naar Conversies> E-commerce> Productprestaties te gaan

producten unieke aankopen

Om meer uit dit rapport te halen, kunt u de optie Secundaire dimensie activeren om meer informatie te krijgen die is gekoppeld aan een bepaalde productgroep.

III. Tijd om te kopen

Dit rapport vertelt ons hoeveel dagen een gebruiker neemt van het eerste bezoek voordat de transactie plaatsvond.

U kunt dit rapport activeren door naar Conversies> E-commerce> Tijd om te kopen te gaan

distributiedagen tot transactie

Dit rapport is nuttig om een ​​beter begrip te krijgen van hoe we onze retargetingcampagnes moeten plannen en hoe agressief we onze producten op verschillende pagina’s en acquisitiekanalen moeten pushen.

In dit geval wordt ons verteld dat de meeste transacties onmiddellijk of tussen 7 en 13 dagen plaatsvinden. Dit kan betekenen dat we doorlopend moeten zijn met remarketing en de zichtbaarheid aan gebruikers moeten verspreiden gedurende de dagen na hun eerste bezoek aan onze pagina.

IV. Multi-channel trechters: beste conversiepad

Multi-channel trechters zijn een van de nuttigste en vaak over het hoofd geziene rapporten van Google Analytics en een echt krachtige functie om een ​​beter inzicht te krijgen in hoe de aankoop plaatsvindt tijdens een gebruikersreis. Deze rapporten helpen ons te begrijpen hoe verschillende gebruikers onze pagina hebben bezocht voordat ze iets kochten.

U kunt dit rapport activeren door naar Conversies> Multi-channel trechters> Bovenste conversiepad te gaan

conversie en waarde

In dit voorbeeld kunnen we zien dat we 23 conversies hebben gehad van de gebruikers die een pagina voor het eerst hebben bezocht via organische zoekresultaten en vervolgens rechtstreeks naar de website zijn teruggestuurd (de URL in de browser of een bladwijzer hebben ingevoerd). De meeste gebruikers zijn geconverteerd door de website 2, 3 of meerdere keren rechtstreeks te bezoeken, wat kan betekenen dat mond-tot-mondpromotie en verwijzingen een grote impact hebben op ons bedrijf.

U kunt die rapporten verder aanpassen door de Secundaire dimensie te activeren.

V. Multi-channel trechters: tijdsvertraging

Tijdsvertragingsrapport is vergelijkbaar met het rapport Tijd om te kopen in het gedeelte E-commerce. Het verschil is dat dit rapport ook wat meer informatie onthult, zoals doelen die zijn gekoppeld aan de conversies en conversiewaarde in de tijdsverschil (aantal dagen vereist voordat een conversie plaatsvindt). Dit helpt ons om een ​​beter inzicht te krijgen in hoeveel inkomsten worden gegenereerd op basis van een aantal dagen dat verstreken is sinds de gebruiker onze website voor het eerst bezocht.

tijdsverschil in dagen

Dit rapport stelt ons ook in staat om het uiterlijk venster in te stellen, dat ons vertelt hoeveel dagen voorafgaand aan de conversie we terug moeten kijken naar de gegevens van de gebruiker:

60 dagen voorafgaand aan de conversie

Standaard is deze configuratie ingesteld op 30 dagen, maar u wilt deze misschien aanpassen als uw gebruikers normaal gesproken meer tijd nodig hebben voordat ze besluiten uw product te kopen (wat normaal gebeurt bij duurdere producten).

Laatste gedachten

In dit artikel wilde ik enkele manieren laten zien waarop u uw Google Analytics-gegevens en de interpretatie ervan kunt verbeteren. Google Analytics is een zeer uitgebreide tool die op veel verschillende manieren kan worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in uw gebruikers en hun gedrag op uw sites.

De tool was echter oorspronkelijk niet bedoeld voor het volgen van op abonnementen gebaseerde bedrijven en voor bepaalde aspecten, waar we bepaalde gebruikers, cohortanalyses, retentie en andere statistieken willen bijhouden die een van de belangrijkere statistieken zijn bij het werken aan webtoepassingen of leden -area websites.

Desondanks, als u wilt profiteren van zijn mogelijkheden en uw bedrijf naar een hoger plan wilt tillen, zou de informatie in het artikel u enkele inspirerende ideeën of suggesties moeten geven over hoe u gebruik kunt maken van deze geweldige tool die Google biedt voor jou gratis.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format