De 3 kritische regels voor het benutten van Facebook Messenger Marketing in uw klantrelaties - DeLaatbusiness

De 3 kritische regels voor het benutten van Facebook Messenger Marketing in uw klantrelaties

9 min


149
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

De sleutel tot succes voor Facebook Messenger Marketing is ingebouwd in het beleid van Facebook:

 • Beter worden in marketing
 • Beter in het praten met mensen
 • En beter worden in het opbouwen van langetermijnrelaties

Met de hernieuwde focus van Facebook op relatieopbouw , als je Facebook Messenger Marketing goed doet, sta je met kop en schouders boven je concurrenten – omdat je mensen bereikt waar hun aandacht al is gericht .

Maar om succesvol te zijn met marketing op Facebook Messenger, zou je het platform niet alleen vanuit een marketingperspectief moeten benaderen.

Denk in plaats daarvan aan jezelf als een sociaal ingenieur .

Je moet terug naar de basis van goede marketing.

Als u wilt dat mensen op uw advertenties klikken, moet u uitvinden waar ze mee worstelen of waar ze vooruitgang mee willen boeken.

Ontdek creatieve manieren om met hen in contact te komen. Concentreer u op uw publiek en wat belangrijk voor hen is. Probeer zowel relaties als betrokkenheid te stimuleren.

Hoe doe je dat? Door drie kernregels voor Facebook Messenger Marketing te volgen.

3 Regels voor het op de juiste manier gebruiken van Facebook Messenger

Facebook Messenger Marketingregel # 1: Facebook Messenger is GEEN e-mail

Omdat Messenger werd gebouwd voor het verzenden van persoonlijke berichten (zoals e-mail was), is het gemakkelijk om in de val te lopen van het gebruik van Messenger zoals je zou e-mailen.

Maar niets kan nog erger zijn.

Voor marketeers is e-mail zelden een kanaal om relaties op te bouwen. Het wordt gebruikt voor outreach, informatie en verkoop.

Een voorbeeld van een uitgezonden e-mail waarin een Pier 1-promotie wordt aangekondigd Facebook Messenger Marketing

Dat is niet waar Messenger voor is.

Het geheim van het gebruik van Facebook Messenger Marketing is om te focussen op waarom mensen zich in de eerste plaats tot uw bedrijf wenden. De nadruk moet altijd liggen op het verwijderen van obstakels voor de vooruitgang van mensen in hun leven. Het moet gaan om het opbouwen van relaties en vertrouwen , niet om je eigen agenda te pushen.

Dus, als je over Messenger denkt, denk dan aan je klanten als individuele mensen. 

Zoals BioTrust Nutrition doet door zijn publiek te bereiken met een recept voor gezonde, eiwitrijke pannenkoeken in Messenger …

Een voorbeeld van een Facebook-bericht dat waarde toevoegt van BioTrust Nutrition | Facebook Messenger Marketing

Dus, vraag jezelf af …

 • Wat is er aan de hand in het leven van je publiek?
 • Wat proberen ze te doen?
 • Wat zou je kunnen doen om ze vooruitgang te laten boeken?

… en gebruik dit als inspiratie om uw berichten in Messenger te bewerken.

Facebook Messenger Marketingregel # 2: Hack niet … Luister

Het doel van social media marketing is geen betekenisloze interactie. Geloof het of niet, het echte doel is data.

In Facebook Messenger Marketing wil je open vragen stellen die mensen interactief en boeiend maken. Stel vragen die inspireren tot langetermijnantwoorden die u (in hun eigen taal) de hoop, angst en verlangens van uw beste klanten geven.

Dit zijn gegevens die u in al uw marketing kunt gebruiken . Het kan wel of niet een verkoop vandaag, maar het geeft u de informatie die u nodig hebt om een ​​overtuigende verkoop kopie te schrijven en verkopen veel meer in de toekomst.

Dus in plaats van één product te pushen zoals je zou kunnen in een e-mailpromotie, stel vragen die je meer informatie geven over de zorgen en doelen van mensen, en doe vervolgens een persoonlijke aanbeveling op basis van de antwoorden die ze je geven, zoals DigitalMarketer doet met Traffic & Conversion Summit …

DigitalMarketer gebruikt Facebook Messenger om mensen te laten zien of ze geïnteresseerd zijn in het bijwonen van de Traffic & Conversion Summit

… en zoals StoryBrand doet …

StoryBrand met behulp van Facebook Messenger om vragen over klantenservice te beantwoorden Facebook Messenger Marketing

Als je bijvoorbeeld een fitnessbedrijf was, zou je je kunnen afvragen, wat is je # 1 fitnessdoel? of waarom wil je in betere conditie zijn?

Door ‘why’ te vragen, kun je de context van hun leven begrijpen, zodat je hen een meer gerichte marketingboodschap kunt geven.

En het begint met luisteren.

Facebook Messenger Marketingregel # 3: Vermijd engagementaas

De uitdaging is om mensen betrokken te krijgen zonder hun toevlucht te nemen tot engagement aas.

Tot nu toe hebt u mogelijk een bericht gemaakt met een vraag of een verklaring gevolgd door, hieronder met JA JA en geven we u een gratis milkshake .

Maar dat wordt beschouwd als engagement-aas, en Facebook zal het uitschakelen .

Servicevoorwaarden en naleving van Facebook Messenger Marketing

Bron: Facebook

Tegenwoordig kunt u in plaats van dit type call-to-action (CTA) de context van het gesprek beschouwen. Bedenk wat mensen proberen te bereiken en waarom, zodat u kunt deelnemen aan het gesprek dat al in hun leven gaande is.

Een andere tactiek is om mensen om hun mening te vragen. Als ze de kans krijgen om in te schatten met hun eigen mening, zullen mensen veel meer informatie delen.

Het idee is om een ​​gesprek te openen, mensen uit te lokken en betrokken te raken door zinvolle vragen te stellen.

Dit is waarom dit werkt voor marketeers …

Als uw vraag relevant is voor de markt, krijgt u feedback en volgt u uw boodschap in Messenger, dan verzamelt u klantgegevens niet alleen voor uw merk, maar ook voor Facebook.

Maar je doet het op een manier die de statistieken niet manipuleert. Je hebt mensen niet gevraagd te reageren, dus geven hun antwoorden echte interesse.

Met andere woorden, de gegevens zijn puur. En het belangrijkste is natuurlijk dat het een verkoopgesprek is.

Dit is waar Messenger Marketing verschilt van e-mailmarketing. Met e-mail is het uw doel om mensen op uw lijst te krijgen, zodat u ze kunt vernietigen met een verkoopbericht.

Met Messenger Marketing is het uw doel om een ​​relatie op te bouwen . U wilt een dialoogvenster openen, wat betekent dat u geen promotionele berichten zult ontploffen, ongeacht hoe deze abonnees in het verleden hebben gecommuniceerd.

In plaats daarvan probeer je persoonlijke gesprekken te genereren met je volgers.

VERWANTE:  5 van de beste Facebook-chatbots om mee te spelen (plus tips over hoe je je eigen kunt bouwen) )

The Comments Growth Tool

Strategisch gebruik van de Comment-to-Messenger-functie is de sleutel om dit alles te laten werken.

In plaats van te proberen een opening te creëren om je product te promoten of een lead te genereren – die puur self-serving is – neem je een meer relationele benadering. Probeer te begrijpen wat de doelen van mensen zijn en waarom.

In plaats van te zeggen: “Reageer hieronder JA en we geven je een gratis milkshake,” ga dieper en vraag …

 • Waarom dit eiwitpoeder in plaats van dat?
 • Heeft u liever whey-eiwit of veganistisch eiwit?
 • Denk je dat het effectiever is om je shake voor of na je training te drinken?

Profiteer van de gesprekken die al plaatsvinden. Geef mensen de kans om op eigen kracht te wegen. Vraag hun mening.

Vanuit het perspectief van klantontwikkeling is dit goud. U krijgt feedback van uw prospects in hun eigen taal. Maar je geeft Facebook ook de gegevens die ze willen, wat een context is rond het leven van deze persoon en de producten die ze leuk vinden.

Deze benadering opent ook de deur naar een verkoopgesprek.

Met de informatie die u hebt verzameld, weet u precies in welke producten deze persoon geïnteresseerd zou zijn. Nu is uw aanbod geen spam. Het is perfect relevant, niet alleen voor hun leven, maar ook voor de gesprekken die je hebt gehad.

3 soorten berichten die u kunt verzenden op Facebook Messenger

Houd er rekening mee dat er enkele beperkingen gelden voor het verzenden van promotionele uitzendingen.

De regels van Facebook voor Messenger zijn erop gericht om te voorkomen dat de tool in e-mail verandert. Als je promotionele berichten naar je hele abonneebestand blaast, ongeacht hoe deze abonnees in het verleden met je hebben gewerkt, wordt je Facebook-bot uitgeschakeld.

Eerlijk gezegd, vinden we het niet leuk om de regels van Messenger als beperkingen te zien. Het zijn in ieder geval richtlijnen om u een betere marketeer te maken . Ze helpen u contact te leggen met uw beste klanten en bouwen langdurige, winstgevende relaties met hen op.

Dus wat zijn de regels?

Het komt neer op drie soorten berichten die u kunt verzenden:

 1. Promotie-uitzending
 2. Follow-up uitzending
 3. Abonnement uitzending

Elk van deze soorten berichten wordt op een bepaalde manier via de API getagd en ze kunnen alleen in bepaalde omstandigheden worden verzonden, op basis van de rechten die in elk profiel bestaan.

Laten we eens kijken naar elke …

Promotie-uitzendingen

Promotieboodschappen kunnen worden gebruikt als reactie op het openen van een gesprek met iemand: iemand heeft een bepaalde intentie getoond, wat betekent dat ze geïnteresseerd zijn om iets van je te horen.

Nadat het gesprek is geopend, hebt u 24 uur om een ​​promotiebericht te verzenden. Dit wordt de 24-uursregel genoemd.

Volgens Facebook wordt elk bericht dat iemand uit Messenger haalt als promotie beschouwd, of het een verkoopintentie heeft of niet. Slechts 24 uur na dat eerste contact.

Dat gezegd hebbende, kun je hiermee creatief worden. Als je mensen naar andere Facebook-eigenschappen, zoals Facebook Lives, stuurt, kun je mogelijk iets doen buiten dat 24-uursvenster om iets te promoten. Maar dat is een grijs gebied en je wilt voorzichtig zijn.

Laten we het nu hebben over hoe een promotie-uitzending werkt …

Wanneer iemand een nieuwe thread met je opent, betekent dit dat ze op de knop “Verzenden naar Messenger” hebben gedrukt, dat ze je iets hebben gestuurd op je Facebook-pagina, of dat ze je in Messenger hebben aangetroffen en contact met je hebben opgenomen.

Bijvoorbeeld, misschien is het een feestdag, en iemand wil weten of hun favoriete koffiewinkel open is, dus vinden ze de koffieshop op Facebook en sturen ze hun vakantie-uren door.

Technisch gezien kan die coffeeshop die persoon binnen 24 uur na zijn of haar vraag een bericht sturen met elke aanbieding die ze hebben. Iets als, Hé, je probeerde te achterhalen of we open zijn. Hier is een gratis latte voor ons als je een croissant koopt .

Als de klant niet binnen 24 uur contact met de inhoud opneemt, heeft de coffeeshop een kans om hen te herinneren aan de croissant-deal. Ze kunnen dat doen met een vervolguitzending met de zogeheten The 24 + 1 Rule .

Deze regel geeft u een 24-uurs venster voor klanten om u mee te nemen naar uw promotie, plus één herinneringsbericht. Als u nog steeds geen antwoord krijgt, wordt de kans als gesloten beschouwd.

Follow-up uitzendingen

Nadat de 24 uur verlopen zijn, kunt u geen promotionele uitzending verzenden. U moet de vervolguitzending gebruiken om uw contactpersoon te berichten.

Dit type uitzending kan binnen 24 uur na de eerste 24 uur worden verzonden, waardoor je 48 uur de tijd hebt om met deze persoon in contact te komen met een promotie, met behulp van twee verschillende soorten uitzendingen.

Nadat de periode 24 + 1 is verlopen, kunt u nog steeds berichten verzenden, maar deze kunnen geen promotie zijn. U kunt een vraag stellen door mensen snel een antwoordknop te geven of gewoon open te laten voor hen om te antwoorden.

Als ze opnieuw contact met u maken, wordt er nog een venster van 24 uur geopend. Dat geeft u de vrijheid om een ​​link of een promotiebericht te sturen als u dat wilt, maar het betekent niet noodzakelijkerwijs dat u het zou moeten doen.

In plaats van altijd te verkopen, wees creatief.

Hoe kun je naar je lijst zenden om opnieuw betrokkenheid te creëren? Hoe kun je een gesprek beginnen zonder te klinken als een e-mail?

Mensen gebruiken Messenger om korte fragmenten van informatie te krijgen van mensen om wie ze geven, om vragen te stellen waarop ze onmiddellijk een antwoord nodig hebben, of om iemand aan te spreken en zich gehoord te voelen. Als je ze de hele tijd willekeurig onderbreekt, is dat niet handig, niet voor hen of Facebook.

Dus onthoud, vanuit een puur marketingperspectief wil je relevant blijven.

Abonnementuitzendingen

Laten we zeggen dat een webcomic elke vrijdag een nieuwe cartoon op zijn Facebook-pagina plaatst. Maandag stuurt iemand hem een ​​bericht.

Dit type bericht wordt gevolgd door promotie- en vervolguitzendingen, zoals dit:

 • Zet een leuke interactie op die relatie opbouwt
 • Na die interactie, stuur een link om een ​​t-shirt te kopen in zijn Shopify-winkel.
 • Geen antwoord? Stel een tag in om een ​​herinnering te verzenden binnen het 24-uursvenster
 • Als er nog steeds geen reactie is, moet u een vervolgherinnering instellen op het verkoopitem van Shopify

Maar nu is het donderdag, drie dagen nadat het promotievenster is gesloten en de webbaas heeft een idee: ik wed dat mijn volgers heel graag een foto achter de schermen willen zien van mij die de eerste versie van deze inhoud schetst. Dus ik ga een uitzending sturen naar iedereen op mijn lijst.

In zijn uitzending zegt hij dat hij enkele mock-ups met deze nieuwe strip doet en vraagt ​​of ze graag meer willen zien. Hij geeft ze vervolgens twee knopopties: ja en nee.

Dit is een abonnementuitzending. Het is geen promotie. Het is een gelegenheid voor engagement.

Maar het is belangrijk om te begrijpen dat “abonnement” in Messenger niet hetzelfde is als abonneren op een e-maillijst. In Messenger probeer je alleen een discussie met iemand te openen.

Wanneer iemand je pagina bericht, sturen ze een bericht. Dit opent een gesprek met jou. Dat is nu een open draad , ook bekend als een abonnement . Als iemand een thread met je opent, willen ze iets van je horen, dus je zult ze als abonnee toevoegen en al hun informatie krijgen.

Je kunt met deze persoon praten omdat ze je hebben bereikt en intentie hebben getoond.

Houd er rekening mee dat klikken op een link geen intentie vertoont. Dus wanneer iemand op een link op internet klikt, openen ze geen gesprek met u, ongeacht hoe u de linktekst uitdrukt. (Zelfs als u zegt: “Abonneer u op Messenger”, betekent klikken op de koppeling niet als een abonnement.)

Om u te abonneren, moet de gebruiker u een bericht sturen in het venster Messenger. Op het moment dat ze die thread openen, worden ze abonnee en starten ze een nieuw promotiewindow van 24 uur.

Hoe deze 3 soorten berichten samenwerken

De 24-uursregel is de sleutel tot Facebook Messenger Marketing.

Er wordt een venster van 24 uur geopend wanneer iemand je bot meldt om een ​​leuk gesprek te voeren. Je hebt dan 24 uur om te promoten wat je maar wilt promoten.

Als ze niet reageren, kun je ze nog een keer opvolgen. Als ze nog steeds niet met je praten, een paar dagen later, kun je ze een ander bericht sturen omdat je weet waar ze in geïnteresseerd zijn.

Mensen kunnen ja of nee zeggen tegen jouw berichten, waardoor ze de keuze hebben om met je in contact te komen of niet.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat Messenger niet alleen een tool is om reacties te genereren. Het gaat niet alleen om JSON-advertenties. Het is een hulpmiddel om mensen-naar-mens te communiceren met mensen die geïnteresseerd zijn in jou en wat je doet.

We zijn nog maar net aan het uitzoeken wat normale communicatie van een merk naar Messenger-abonnees er dagelijks en wekelijks uitziet. We moeten echter wel rekening houden met de promotietijdlimiet, waardoor het platform e-mail niet als een outreachtool kan nabootsen.

LEES VOLGENDE:  [UPDATE] De toekomst van Messenger Marketing: wat het is, waar het naartoe gaat, en waarom de toekomst zo helder is voor bedrijven in 2018 )

Haal het meeste uit Facebook Messenger

Facebook Messenger Marketing succes komt neer op één ding …

De goede marketeers, die een goede inhoud hebben en waarde aan hun publiek geven, gaan op dit platform winnen.

Het geheim van succes is geen hack.

Het lijkt meer op emotioneel IQ.

Weet hoe je mensen kunt betrekken en opnieuw kunt betrekken en geef ze waar ze in geïnteresseerd zijn. Naarmate relaties worden opgebouwd, wordt de waarde van je promotie-inspanningen in Messenger alleen maar beter.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *