chatbot bouwen voor webwinkel? waarom en hoe - DeLaatbusiness
positionering bekende merken

chatbot bouwen voor webwinkel? waarom en hoe

7 min


101
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Een chatbot bouwen voor je webwinkel?

In dit artikel leg ik u uit waarom u een chatbot zou moeten bouwen voor je webwinkel, en hoe dat moet.

Facebook Messenger-chatbots zijn een goudmijn voor bedrijven in elke branche, maar nemen echt de kroon als het gaat om de e-commercemarkt.

Er is een nieuwe term bedacht voor bedrijven die chat-apps gebruiken om relaties op te bouwen en verkoop te genereren met hun publiek, genaamd Conversational Commerce – en wordt aangedreven door chatbots.

Als u bezig bent met het verkopen van producten en aan de slag wilt gaan met Facebook-chatbots, is deze gids iets voor u. Hier beginnen we met een beginnershandleiding en binnenkort zullen we deze bijwerken met meer geavanceerde strategieën voor het ontwikkelen van chatbots in de e-commerce ruimte in de komende maanden!

Laten we beginnen.

De kracht van het bouwen van een webwinkel chatbot

E-commerce chatbots kunnen wonderen doen voor uw bedrijf als ze goed worden gedaan. De limiet tot het potentieel is, naar onze ervaring, oneindig. Bij Conversemartkonden we het afgelopen jaar via Messenger alleen al miljoenen dollars verkopen aan onze klanten.

Messenger is de perfecte keuze voor initiatieven zoals …

Klantervaring: bouw een geweldige pre-purchase-ervaring om uw klanten te prikkelen voordat ze aan hen worden verkocht.

hoe u e-commerce chatbots kunt bouwen met manychat

Acquisitie van klanten: een reeks verkoopsequenties opbouwen in uw chatbot of een verlaten winkelwagentje herstellen met Messenger.

chatbot webwinkel bouwen

Klantenretentie: een robuuste naslagtrechter die ervoor zorgt dat uw klant tevreden is, en deze vervolgens upselt.

chatbot webwinkel bouwen

Klantenservice: gebruik AI om gemeenschappelijke klantenserviceproblemen op te lossen met live chathulp om te zorgen dat niets door de breuk verdwijnt. Een geweldig voorbeeld is de booking.com bot.

chatbot webwinkel bouwen

Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het maken van een chatbot voor uw bedrijf (ongeacht het product), dus laten we beginnen met het beantwoorden van enkele belangrijke vragen:

Is NLP een neccesiteit voor webwinkel chatbots?

Dit is een vraag die de hele tijd opduikt. En voordat we erin komen, denk ik dat het heel belangrijk is om te praten over wat NLP is en hoe krachtig het kan zijn.

NLP staat voor Natural Language Processing. Zonder al te diep in dit konijnenhol te gaan, is het in feite het vermogen van een computer om natuurlijke taalinvoer van een gebruiker te begrijpen, zodat deze relevante berichten terug naar de gebruiker kan uitvoeren.

Het is wat de meeste mensen kennen als AI.

Voor de computer om natuurlijke taal te verwerken, breekt het het op in intenties en entiteiten. Een intentie is de actie die de gebruiker wil dat de bot uitvoert terwijl een entiteit een variabele is die verduidelijking of specifieke context voor een intentie biedt.

Als een gebruiker bijvoorbeeld zegt: “bent u vandaag nog open?” Is de bedoeling winkeluren en is de entiteit hier “vandaag” (datum en tijd) om context aan de intentie te geven. Oef!

NLP is geweldig als u uw chatbot voor klantenservice wilt optimaliseren.

Dit kan worden gedaan door uw ManyChat-bot te integreren met een AI-bot op een platform zoals DialogFlow . De AI zal dienen als een net om alle ingangen te vangen die je normale regelgebaseerde bot niet aankan.

Aan de andere kant, als u uw chatbot optimaliseert voor klantenacquisitie, is een op regels gebaseerde bot uw beste keuze. Met NLP kan uw AI-bot gemakkelijk van uw conversietrack afkomen omdat gebruikers kunnen typen in wat ze willen en verschillende stromen doorlopen.

Met een regelgebaseerde bot is het veel moeilijker omdat de gebruiker zich in een beslissingsboom bevindt die uiteindelijk zal leiden naar het doel dat je voor de boom hebt bepaald.

Voorlopig converteren regelgebaseerde bots het beste.

De Messenger-chat van Messenger gebruiken

De Messenger-klantchat is een chatvenster in de rechterbenedenhoek van uw site. Hierdoor kunnen uw klanten op elk gewenst moment met uw bedrijf communiceren met dezelfde gepersonaliseerde, rich-media-ervaring die ze in Messenger krijgen.

Voorbeeld van insluiten van Facebook Messenger

De klantchat is geweldig voor klantenservice, maar het is erg belangrijk om het te ondersteunen met live chat. Livechat wordt vaak over het hoofd gezien door marketeers wanneer ze chatbots bouwen, maar het is erg belangrijk om een ​​mens in de wacht te zetten.

Laten we zeggen dat een gebruiker erg ongelukkig is nadat hij een product heeft ontvangen. U wilt ze doorverwijzen naar een live persoon om hun probleem meteen op te lossen.

Als je het probleem met een bot probeert op te lossen, is er altijd een kleine kans dat de bot kan breken en dingen verpesten. Zoals we weten, vermijdt 90% van de mensen die een slechte ervaring met een chatbot hebben gehad, opnieuw interactie met bots.

Binnen ManyChat leeft Messenger Custom Chat op het tabblad Growth Tools en kan uw live persoon interacties beheren op het Live Chat-tabblad, allemaal binnen uw ManyChat-account.

Hoe u uw welkomstbericht instelt

Het welkomstbericht is, nou ja, je raadt het al, het eerste bericht dat een abonnee ontvangt wanneer ze voor de eerste keer met je bot communiceren.

Het is erg belangrijk om het doel van uw welkomstboodschap te bepalen. Probeert u gebruikers relevant product te laten zien? Gebruikersinformatie verzamelen?

Het welkomstbericht moet uw chatbot introduceren, de gebruiker vertellen wat uw chatbot voor hen kan doen en laten zien hoe u door kunt gaan naar de volgende stap.

chatbot webwinkel bouwen

De welkomstboodschap moet kort en to the point zijn. Dit is de eerste interactie van de gebruiker met uw bedrijf, dus bouw geen echt complexe stroom die super lang is. De kans bestaat dat de gebruiker het niet zal voltooien, dus houd het kort. U wilt niet dat uw welkomststroom eruitziet als een complete puinhoop.

In-Messenger aankopen gebruiken

Als u dit nog niet weet, kunt u betalingen rechtstreeks in Messenger verwerken. U kunt uw abonnees omzetten waar ze zich bevinden.

Een van de redenen waarom we zo veel van ManyChat houden, is dat ze elke functie gebruiksvriendelijk hebben gemaakt, zelfs een complexe zoals deze.

Voordat we ingaan op hoe we dit het beste kunnen instellen, is het erg belangrijk om te weten dat Messenger je winkel niet vervangt.  Als uw bestelproces complex is, stuur gebruikers dan naar uw website. Als het gaat om het weergeven van producten uit uw winkel in Messenger,  vervangt Messenger in dit geval ook niet uw winkel  .

Ik raadte aan om niet meer dan 9 collecties te gebruiken, met maximaal 18 producten in elke verzameling. Hoe minder hoe beter. Gebruik Messenger alleen voor uw trending-producten of nieuwe releases. Dat is het.

Als u uw product hebt toegevoegd. Gefeliciteerd, je bent klaar om te verkopen! Ik raad gesplitst testen aan tussen aankopen in Messenger en het verzenden van gebruikers naar de site. U kunt dit eenvoudig doen door de split-testfunctie van ManyChat te gebruiken:

Stuur 50% van de gebruikers naar de site en 50% via aankopen in Messenger. Voer dit uit via 1000 gebruikers en kies vervolgens welke het beste wordt geconverteerd.

Verkoop volgen van uw Messenger Bot

Als marketeers is het erg belangrijk om metrics bij te houden van open rates, click-through rates, websitebezoeken helemaal tot aan de verkoop. Als u niet volgt, kunt u uw resultaten op geen enkele manier verbeteren.

In-Messenger open rates, click-through rates en aankopen kunnen eenvoudig worden bijgehouden in ManyChat. Wanneer u uw Messenger-abonnees naar de site verzendt, moet u de Google Analytics UTM-trackingcodes gebruiken .

Hiermee kunt u verschillende statistieken voor elke koppeling in uw bot bijhouden met Google Analytics, ervan uitgaande dat u Google Analytics heeft ingesteld op uw website .

Het hoofdmenu van Messenger instellen

Zodra uw welkomstbericht gereed is om te gaan, wilt u het hoofdmenu instellen. Het hoofdmenu staat altijd onderaan het scherm van de gebruiker. Via het hoofdmenu kunnen uw gebruikers navigeren in het geval ze verloren gaan of toegang krijgen tot uw belangrijkste calls-to-action.

chatbot webwinkel bouwen

Uw eerste menu-item zou de kernfunctionaliteit van uw bot moeten zijn. In het bovenstaande voorbeeld kunnen gebruikers met de Shop Now- link door producten bladeren. Het tweede menu-item zou een link naar uw site moeten zijn. Vaker wel dan niet zullen gebruikers uw website willen bezoeken. Het laatste menu-item zou een instellingstab moeten zijn. Bij het openen zou het tabblad instellingen de gebruiker in staat moeten stellen om de bot opnieuw te starten, zich af te melden of toegang te krijgen tot uw servicevoorwaarden. Dit is een geweldige manier om alle niet-mooie dingen te verbergen.

Top zoekwoorden voor uw e-commerce Chatbot

Voordat we onze bot lanceren, willen we ervoor zorgen dat we onze zoekwoorden instellen. Met zoekwoorden kunt u berichten en acties activeren op basis van bepaalde woorden of woordgroepen die gebruikers tegen uw bot zeggen.

Bijvoorbeeld wanneer een gebruiker zegt “stop me berichten sturen” U kunt die woorden toevoegen aan een actie die de gebruikers afmeldt. Hiermee kunt u zaken zoals gebruikersabonnementinstellingen en enkele veelgestelde vragen automatiseren.

Hoe u uw Messenger-lijst snel kunt converteren

Nu zou je klaar moeten zijn om je chatbot te lanceren. Maar voordat we dit doen, laten we een verkoopvolgorde uitwerken. Er is een zeer lage kans dat uw abonnees het welkomstbericht kopen, daarom is het belangrijk om ze te abonneren op een verkoopvolgorde om uw conversieratio te verhogen.

Na het bouwen en testen van 300+ bots hebben we een sequentiestrategie bedacht die werkt. Dit wordt een verkoopcyclus van 4 dagen. Als een gebruiker de eerste dag niet converteert, verzendt u deze de volgende 4 dagen.

  • Dag één van de reeks is Waarde: focus op hoe uw product de klant ten goede komt. Bijv .: we hebben functie, functie, functie, zodat u kunt profiteren, profiteren en profiteren .
  • Dag twee is Vertrouwen: toon de klant dat uw product legitiem en geloofwaardig is. Vb .: we zijn te zien op tv, NY Times, enz.
  • Dag drie is Prijzen: als ze nu nog niet zijn gekocht, is het misschien een prijsvraag. Dit is misschien een goed moment om een ​​couponcode aan te bieden.
  • Laatste dag 4 is community: laat ze sociaal bewijs zien. Mensen, beïnvloeders, beroemdheden die uw product gebruiken. Beeldcarrousels werken hier het beste.

U kunt de volgorde van de vierdaagse verkoopvolgorde uitwisselen om erachter te komen wat het beste werkt voor uw doelgroep.

chatbot webwinkel bouwen

Hoe uit te zenden om conversies te verhogen

Als dit nog niet is gebeurd, is dit waarschijnlijk niet het juiste moment. Daarom kan wekelijks uitzenden nuttig zijn om de conversies te verhogen.

Je uitzendingen moeten ook de vierdaagse verkoopvolgorde modelleren. Verzend elke week uitzendingen die vallen onder Waarde, Vertrouwen, Prijzen en Gemeenschap en u zult uw lijst in de loop van de tijd omzetten.

Telkens wanneer u uitzendt, versterkt u uw relatie met uw abonnee, dus profiteer van deze strategie.

Messenger heeft de 24 + 1-regel die bepaalt dat abonnementsuitzendingsberichten geen advertenties of promotiemateriaal mogen bevatten, maar op elk moment kunnen worden verzonden ongeacht de tijd verstreken sinds de laatste gebruikersactiviteit. Promotie-uitgezonden berichten kunnen advertenties en promotiemateriaal bevatten, maar kunnen alleen worden verzonden aan abonnees die de afgelopen 24 uur actief waren.

Na het einde van het 24-uursvenster hebt u de mogelijkheid om “1 vervolgbericht” naar deze ontvangers te sturen. Daarna kunt u hen geen advertenties of promotieberichten sturen totdat ze weer met u communiceren.

Houd dat dus altijd in gedachten wanneer je uitzendt.

Wat is het volgende

E-commerce chatbots kunnen complex zijn, dus ik raad aan om met iets kleins te beginnen. De meeste mensen proberen de meest robuuste bot ooit te bouwen en maken deze nooit af. Heb één doel voor de chatbot en probeer alleen dat ene doel te bereiken enbouw er vervolgens bovenop.

Voor meer artikelen over chatbots: chatbots


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *