De vijf minuten gids voor het installeren van Google Tag Manager - DeLaatbusiness
Messenger bots
google analytics tag manager

De vijf minuten gids voor het installeren van Google Tag Manager

7 min


121
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Marketingcampagnes leven en sterven door data.

Zonder gegevens is er geen manier om eenvoudig de gezondheid van een campagne te bepalen.

Als marketeer geldt: hoe meer gegevens u tot uw beschikking hebt en des te gemakkelijk uw taak is als marketeer.

Helaas, hoe meer tracking- en optimalisatietags u toevoegt aan de site, des te meer u last heeft van code bloat.

Welke tags zijn toegevoegd? Welke tools zijn nog op uw site geïnstalleerd? Hoe kunt u mensen de toegang geven die ze nodig hebben om tags bij te werken zonder hen volledige toegang tot uw site te geven (wat rampspoed kan veroorzaken)?

Daarom wil ik je voorstellen aan Google Tag Manager (GTM).

Met Google Tag Manager is een groot deel van de technische kant van het beheer van de tags verminderd, waardoor u deze eenvoudig zelf kunt instellen. U hebt ook volledige controle over elke wijziging die wordt doorgevoerd in uw site. Niets zal je dus verrassen.

Om even duidelijk te zijn, GTM is geen vervanging voor Google Analytics, maar werkt in plaats daarvan samen met de hulpprogramma’s die u waarschijnlijk al gebruikt.

Als u de enige bent die op uw site werkt, heeft u Google Analytics al geïnstalleerd en verwacht u dat uw site in de toekomst niet uitgroeit tot een heel team, dit alles is volledig optioneel. Vooral als je niet meer één internet marketing tool in de gaten moet houden, sla dit allemaal over.

Google Tag Manager bespaart u een hoop hoofdpijn als u een team heeft. Maar als u dat niet nodig hebt en liever de eenvoud wilt hebben om Google Analytics rechtstreeks aan te sluiten, sla dit dan allemaal over.

Dit is waar we naartoe gaan in dit artikel.

 1. Ten eerste wil ik u aanmoedigen om Google Tag Manager te gebruiken.
 2. Dan zal ik je laten zien hoe je het moet instellen.
 3. Vervolgens gaan we door het proces van het maken van een tag, een trigger en het publiceren ervan.

Aan het einde van dit artikel moet u een goed begrip hebben van tags en hoe u ze kunt gebruiken.

Laten we dit doen.

Waarom u Google Tag Manager zou moeten gebruiken

U vraagt ​​zich wellicht af of GTM nodig is als u Google Analytics al gebruikt en het prima doet.

Er zijn twee redenen waarom iemand Google Tag Manager zou willen installeren.

1. Controle

Zonder een tagmanager moet u toegang verlenen tot uw eigenlijke sitebestanden aan iedereen die u ook in staat wilt stellen om tags bij te werken. Als jij en een ingenieur een beetje contractwerk doen, dan maakt het niet zoveel uit. Maar zodra u zich schaart in een team, kan dit een hoop problemen opleveren.

Hoe groter je wordt, hoe groter de kans dat iemand een fout maakt.

 1. Een ontwerper kan het verkeerde JavaScript-bestand uploaden.
 2. De nieuwe marketing-stagiair verwijdert alle andere JavaScript-tags en vertelt het aan niemand.
 3. Een van de technici heeft niet de volledige projectvereisten en implementeert alleen een JavaScript-tag op sommige van uw sitepagina’s.
 4. Niemand weet zelfs welke tags zijn geïnstalleerd en het duurt enkele weken om alle tools te vinden die nog steeds actief zijn op uw site. Elke opruimactie of auditprojecten worden een enorm gedoe.
 5. Als u de toegang tot sites beperkt tot alleen technici, zorgen alle marketeers ervoor dat het ingenieursteam constant kleine veranderingen doorvoert als de technici zich moeten concentreren op belangrijkere projecten.

Dit soort dingen gebeuren de hele tijd. Daarom zijn bedrijven begonnen met het bouwen van Tag Managers, grote bedrijven kunnen precies bepalen wie toegang heeft tot de tags. Tegelijkertijd kunnen ze eindelijk toegang geven aan mensen die het nodig hebben zonder hen toegang te geven tot de hele site. Dat voorkomt dat dingen per ongeluk kapot gaan.

2. Geavanceerde functies

U krijgt ook veel meer functionaliteit over hoe uw JavaScript-tags worden geactiveerd. Als u een basissite heeft, is dit niet zo belangrijk. Maar voor een technische marketeer die honderden campagnes op een site beheert met duizenden pagina’s, kan dit een redder in nood zijn.

U kunt bepalen welke pagina’s elke tag activeren, tags activeren op klikken en formulieren en zeer complexe tagimplementaties over een grote site afhandelen.

“Dit klinkt als overdreven goed, waarom zou ik Google Tag Manager gebruiken?”

Voor veel mensen is het overkill en niet iets om je zorgen over te maken.

Maar het is een goed idee als u de infrastructuur op uw site wilt instellen, zodat deze de groei in de toekomst aankan. Zodra je 5-10 mensen hebt die aan je bedrijf werken (of al voorbij zijn), is het zeker een goed idee om een ​​tagmanager te hebben.

Sinds Google een gratis Google Tag Manager heeft uitgebracht die naadloos kan worden geïntegreerd met Google Analytics, is het gebruik ervan de beste optie.

Laten we beginnen met het opzetten van uw GTM-account.

Google Tag Manager instellen

Het systeem is opgedeeld in vier primaire functies waaraan u aandacht wilt schenken.

1. Containers

Denk aan containers als waar alles voor uw site wordt afgesloten. Gebruik in het algemeen één container per site.

2. Werkruimten

Dit is versiebeheer, probeer er niet te veel zorgen over te maken. Workspaces zijn superhandig voor grotere teams die mogelijk meerdere mensen tegelijkertijd aan tags hebben. Het is gemakkelijk om bij te houden wie de wijzigingen aanbrengt en ervoor te zorgen dat de wijzigingen niet conflicteren.

Voor kleinere teams en sites moet u een werkruimte beschouwen als een ‘concepttekst’ van de tag-manager. En als u klaar bent met dat concept, moet u onthouden dat u uw wijzigingen in de live GTM op uw site moet publiceren.

Bewerk in de meeste gevallen uw standaardwerkruimte en werk vanaf daar. Als je de grote hoeveelheid werkruimtefuncties wilt inkijken, heeft deze doc meer informatie .

3. Tags

Tags zijn uw JavaScript-tags, de afzonderlijke JavaScript-fragmenten die elke marketingtool u op uw site wil laten installeren.

4. Triggers

Triggers regelen wanneer elk JavaScript-tag wordt geactiveerd. Voor basissites worden uw tags eenvoudig op elke pagina geactiveerd. De belangrijkste uitzondering op deze regel zijn conversietags zoals de conversietrackers van Facebook of AdWords.

Zorg er voor die tags voor dat ze alleen vuren op de pagina die wordt geladen wanneer een bezoeker is geconverteerd op uw site.

Hoe je je moet registreren en een naam moet instellen voor een nieuw account.

Wanneer u uw account op de GTM-startpagina registreert, wordt u gevraagd om uw eerste container in te stellen. U maakt meestal een enkele container voor elke website die u wilt gaan volgen.

Google Tag Manager

Nadat u uw eerste container heeft gemaakt, geeft GTM u een codefragment dat u in uw site moet invoegen (zorg ervoor dat dit op elke pagina van uw site staat).

Installeer Google Tag Manager

Het is vergelijkbaar met het codefragment dat u krijgt met een Facebook-pixel of Google Analytics.

U kopieert deze code en voegt deze toe na de openingstag <body> op uw site. Als u een inhoudbeheersysteem zoals WordPress gebruikt, heeft uw sjabloon mogelijk een ingebouwd GTM-veld binnen de sjabloonopties of kunt u een GTM-plug-in downloaden .

Houd er rekening mee dat wanneer u Google Tag Manager op uw site installeert, u GEEN andere JavaScript-tags rechtstreeks aan uw site toevoegt. In plaats daarvan voegt u ze toe aan de interface van Google Tag Manager, publiceert u de wijzigingen en Google Tag Manager voegt deze voor u aan uw site toe.

Zodra u het fragment op uw site heeft geïnstalleerd, kunt u beginnen met het maken van tags in GTM.

Uw eerste tag maken

Nadat u bent aangemeld bij GTM, wilt u uw eerste tag maken vanaf het dashboard. Doe dit door links op de menu-optie “tags” te klikken en vervolgens op “nieuw” te klikken.

Nieuwe tags

U krijgt de keuze om een ​​nieuwe tag of een nieuwe trigger te maken. Laten we om te beginnen een tag kiezen en dan zullen we een trigger instellen zodra die is voltooid.

Naamloze tag

Nadat u de optie hebt geselecteerd om een ​​nieuwe tag te maken, wordt u gevraagd welk type tag u wilt maken. Het is een lange lijst met keuzes, variërend van universele analyse tot Adwords of Google Surveys. Voor deze handleiding gaan we een tag maken voor de universele versie van Google Analytics.

Maak je geen zorgen over de klassieke Google Analytics. Dat is een oude versie van het Google Analytics-javascript dat mensen nauwelijks meer gebruiken. Het heeft geen voordelen ten opzichte van Universal Analytics.

Kies het type tag

Nadat u het product voor uw tag hebt geselecteerd, is het tijd om een ​​kleine configuratie uit te voeren. De volgende stap die u moet uitvoeren om uw tracking-ID voor Google Analytics in te voeren. (het lijkt op UA-12345678-9 en wordt opgehaald uit Google Analytics.)

Om uw tracking-ID voor Google Analytics te vinden:

 1. Log in op Google Analytics
 2. Ga naar Beheerder
 3. Zoek de Google Analytics-property die u wilt synchroniseren met uw Google Tag Manager
 4. Kies de trackingcode onder de Property-instellingen
 5. Uw tracking-ID moet bovenaan staan.

U moet ook het type tracking selecteren.

We kiezen ‘paginaweergaven’ voor Google Analytics.

Tagconfiguratie

Er zijn extra instellingen voor klantstatistieken, inhoudsgroepen en geavanceerde instellingen voor prioriteits- en ontbrekende opties voor uw tag.

We zullen deze nu overslaan omdat we Google Analytics gewoon op de hele site willen laten installeren.

De trigger voor uw tag maken

Nu u klaar bent met het instellen van de tag, moet u uw trigger definiëren. Onthoud dat de trigger bepaalt wanneer de tag die je hebt gemaakt, wordt geactiveerd.

Wanneer u een nieuwe trigger maakt, selecteert u eerst een tag ‘Paginaweergave’ en zorgt u ervoor dat ‘alle pagina’s’ is geselecteerd.

Kies Trigger Type

Noem je trigger en klik op opslaan.

Voltooi en publiceer je nieuwe tag

Nadat u uw tag en uw trigger heeft gemaakt en deze hebt opgeslagen, wordt u teruggestuurd naar het GTM-dashboard. Je ziet een grote rode knop Publiceren in de rechterbovenhoek van je dashboard.

Het is erg belangrijk om deze stap te onthouden . Aangezien u wijzigingen aanbrengt in uw werkruimte (uw ‘concept’), heeft u nog geen wijzigingen aangebracht in de live Google Tag Manager.

Om ervoor te zorgen dat GTM de gegevens naar uw Google Analytics-account kan pushen, klikt u op Publiceren .

Funktronic marketingoplossingen

Houd uw gegevens schoon

Als u een trackingcode voor analyses op uw site heeft, haalt deze al gegevens van bezoekers en pusht u alles naar uw rapporten. U moet die trackingcode verwijderen voordat u het GTM-script op uw site instelt.

Door beide scripts te laden, worden gegevens in uw Google Analytics gedupliceerd, wat resulteert in scheve gegevens die niet juist zijn.

Conclusie

GTM is slechts een hulpmiddel in uw arsenaal voor gegevens. Je kunt dit hele set-upproces in tien minuten doen. Zodra u deze set-up hebt ingesteld, krijgt u onderweg veel meer controle en voorkomt u dat er allerlei ongelukken gebeuren met uw site.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format