De zes meest verkeerd begrepen statistieken in Google Analytics - DeLaatbusiness

De zes meest verkeerd begrepen statistieken in Google Analytics

12 min


120
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Google Analytics (GA) kan ongelooflijk gedetailleerde en uitgebreide gegevens genereren. Het biedt de inzichten die nodig zijn om uw site te verfijnen, UX-wrijving te verminderen en uiteindelijk conversies te maximaliseren.

Maar er is een vangst. Het is alleen effectief als u daadwerkelijk weet hoe u de gegevens moet interpreteren.  

Helaas begrijpen niet alle gebruikers de kernstatistieken volledig en bestaat er onzekerheid over hoe ze te ontcijferen.

Hier bekijken we zes van de meest onbegrepen statistieken in GA om te achterhalen wat de gegevens betekenen en hoe u deze kunt toepassen om uw site te optimaliseren.

1. Direct verkeer

Op het eerste gezicht lijkt direct verkeer vrij eenvoudig.

Er zijn meestal een van de twee scenario’s. Het is het resultaat van een gebruiker die uw domeinnaam handmatig invoert of een bladwijzer gebruikt om toegang te krijgen tot uw site.  

Dit wikkelt het directe verkeer in een keurig en opgeruimd klein pakket.

Maar er is nog veel meer dan dat.

Als u er helemaal klaar voor bent, schrijft Google directe sessies toe wanneer deze geen andere verwijzer kan noemen.

Of zoals Search Engine Land het zegt: “Vaak wordt verkeer dat als ‘Direct’ wordt beschouwd echt bedoeld, ‘we hebben geen idee waar het vandaan kwam, misschien hebben ze de URL ingetypt of een bladwijzer geraakt.’

Het is eigenlijk een laatste redmiddel.

En zoals Megalytic opmerkt , kunnen er verschillende scenario’s zijn:

op een link klikken

Technisch gezien komen alle onbekende of ongedefinieerde gebruikers in direct verkeer terecht, wat de gegevens erg misleidend kan maken.  

Het is belangrijk om dit in gedachten te houden en te begrijpen dat direct verkeer veel verder kan gaan dan gebruikers die handmatig uw domein invoeren of uw site bezoeken via een bladwijzer.

Wat zijn de gevolgen?

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom GA-gebruikers een beetje in de war kunnen zijn over direct verkeer. De gegevens kunnen inherent misleidend zijn.

Dus wat betekent direct verkeer eigenlijk ?

Wanneer u alles opzuigt, heeft het hebben van een hoog volume van direct verkeer de neiging om te correleren met merkbekendheid. Als een aanzienlijk percentage van de bezoekers uw site rechtstreeks bereikt, betekent dit dat ze al op de hoogte zijn van uw merk.

Het is niet nodig dat deze bezoekers je vinden via zoeken, een verwijzende site, sociale media, etc. omdat ze al over je merk weten.

Nu is er natuurlijk altijd de “we hebben geen idee waar ze vandaan kwamen” factor aan het einde van GA waar het simpelweg geen verwijzende persoon kan identificeren.

Maar over het algemeen betekent een piek in direct verkeer dat uw merkbewustzijn groeit.

Een snelle vergelijking

Laten we eens kijken naar de verdeling van het verkeer van twee willekeurige merken.

Hier is merk A:

verkeersbronnen direct

Een totaal van 34,98 procent van hun verkeer is direct, wat meer is dan verwijzingsverkeer, zoekverkeer, sociaal enzovoort.

Dit is een indicator voor een solide naamsbekendheid, aangezien de meeste bezoekers rechtstreeks hun site bezoeken.

Hier is merk B:

verkeersbronnen direct 26 89

Aangezien 26,89 procent van hun verkeer direct is, is het solide maar heeft het waarschijnlijk niet het niveau van merkbewustzijn dat merk A heeft.  

Toegang tot uw directe verkeer

Klik voor een snelle analyse op ‘Acquisitie’ in uw GA-dashboard.

acquisitie

Klik vervolgens op ‘Overzicht’.

acquisitie overzicht

Nu kunt u zien hoe uw directe verkeer zich opstapelt tegen uw andere bronnen in een taartgrafiek …

topkanalen direct

evenals de specifieke sessieaantallen.

direct 8571

Dit moet u informatie geven over waar uw merkbewustheid momenteel is.

Een hoog volume aan direct verkeer geeft aan dat het goed gaat met uw merkonderzoeken en een aanzienlijk percentage van uw bezoekers weet al van uw merk.

Dit is belangrijk omdat het één ding betekent: u bent niet al te afhankelijk van Google voor verkeer. Het is minder waarschijnlijk dat uw verkeer nadelig wordt beïnvloed de volgende keer dat Google onvermijdelijk een nieuwe algoritme-update publiceert.

Er is een inherent stabiliteitsniveau in uw verkeer, leads en uiteindelijk conversies.  

2. Gedragsstroom

Als u eerst het gedragsstroomschema bekijkt, kunnen GA-gebruikers hun hoofd krabben.

gedragsstroom

Wat betekent het allemaal?

Dit is de formele definitie die Google biedt:

over het gedragsstroomrapport

Met andere woorden, de gedragsstroom markeert het pad dat bezoekers afleggen en laat zien op welke pagina’s ze wachten op de eerste bestemmingspagina.

Het biedt inzicht in hoe bezoekers uw site verkennen en of bepaalde pagina’s leiden tot het verlaten van de site. Dit is natuurlijk cruciaal voor het begrijpen van de overkoepelende UX en hoe de reis van de gemiddelde persoon eruit ziet.

Door de gedragsstroom te analyseren, kunt u bepalen welke inhoud / pagina’s de meeste betrokkenheid en eventuele inhoudsproblemen krijgen die u mogelijk moet verhelpen.

Als u deze functie wilt gebruiken, klikt u op ‘Gedrag’ in uw GA-dashboard.

thuis gedrag

Klik vervolgens op ‘Gedragsstroom’.

Gedrag gedrag stroom

U ziet iets dat er zo uitziet:

gedragsstroom

Het begint met eerst te kijken naar ‘startpagina’s’. Hier komen bezoekers voor het eerst op uw site terecht.

gedragsstroom startpagina's 2

Je kunt hun reis volgen door te kijken naar ‘1e interactie’, de volgende pagina waarop ze klikken.

gedragsstroom 1e interactie selecteren

Besteed aandacht aan de verbindingslijnen om precies te zien vanaf welke pagina’s bezoekers klikken vanaf de startpagina’s.

gedragsstroom 1e interactie

Vervolgens kunt u zien waar bezoekers naartoe gaan door te kijken naar ‘2e interactie’.

gedragsstroom 2e interactie

Dit geeft u een duidelijk beeld van het pad dat bezoekers volgen.

U wilt ook aandacht besteden aan het aantal drop-offs dat zich op elke pagina voordoet, wat u kunt doen door over het rode gebied aan de rechterkant van elke pagina te zweven.

gedragsstroom startpagina's

De rode gebieden geven het percentage mensen aan dat “wegvalt” (uw site verlaten) in deze stap van de trechter. Hoe dikker het rode gedeelte, hoe meer mensen afhaken.

Als u merkt dat er een hogere drop-off is op een bepaalde pagina, zijn er waarschijnlijk problemen die u moet verhelpen. Dit zijn de gebieden die verbetering kunnen gebruiken, en de meeste verdienen uw aandacht.

Wat u wilt doen is de pagina’s met hoge inlever onderzoeken en bepalen welke potentiële obstakels in de weg zitten en voorkomen dat ze de gewenste actie uitvoeren (bijvoorbeeld een aankoop doen).

Misschien moet je een link of CTA op een meer opvallende locatie plaatsen. Of misschien is er overmatige inhoud dat het bezoekers afleidt van klikken op de link of CTA.  

U kunt zelfs overwegen pagina’s te verwijderen die een hoge uitvalsnelheid hebben en niet direct bijdragen aan uw doelen. De wrijving die ze creëren, kan simpelweg betekenen dat ze meer problemen opleveren dan ze waard zijn.  

Het kan een beetje detectivewerk vergen, maar gedragsverloop zou u moeten helpen bepalen wat ervoor zorgt dat bezoekers zich niet vloeiend door uw verkooptrechter kunnen bewegen. Van daaruit kunt u de nodige aanpassingen maken.

3. Actieve gebruikers

Deze statistiek is enigszins misleidend. Bij het horen van de term ‘actieve gebruikers’ gaan veel mensen ervan uit dat dit verwijst naar bezoekers die zich momenteel op uw site bevinden.

Maar dit is eenvoudig niet het geval. Bezoekers die nu op uw site zijn, worden ‘realtime gebruikers’ genoemd en dat is een andere meetwaarde.

Voordat we ingaan op de details, leest u hier hoe u toegang tot deze statistiek krijgt.

Klik eerst op ‘Doelgroep’.

publiek gedrag

Klik vervolgens op ‘Actieve gebruikers’.

actieve gebruikers

U ziet iets dat er zo uitziet:

1 dag actief gebruikersoverzicht

Meteen zul je merken dat actieve gebruikers opgesplitst zijn in actieve gebruikers van 1 dag, 7 dagen, 14 dagen en 30 dagen.

1 dag actieve gebruikers

Maar wat betekent dit precies?

Door de verschillende tijdframes te bekijken, kunt u bepalen hoeveel gebruikers uw site gedurende die specifieke periode hebben bezocht.

“Actieve gebruikers van 1 dag” zijn de gebruikers die uw site tijdens de laatste dag hebben bezocht, “7-daagse actieve gebruikers” zijn de gebruikers die uw site gedurende de afgelopen zeven dagen hebben bezocht, enzovoort.

Dus uit dit rapport konden we afleiden dat 1.924 mensen de site in de loop van een dag bezochten, 14.810 de site bezochten in de loop van zeven dagen, enzovoort. Dit is waardevolle informatie omdat u vergelijkingen kunt maken op basis van verschillende tijdsperioden.

Hier is een eenvoudig voorbeeld van hoe u deze statistiek zou kunnen gebruiken. Laten we zeggen dat we een gastpost hebben geschreven in de hoop een groot aantal verwijzingsverkeer binnen te halen, bekendheid te krijgen en uw merk te versterken.

U kunt de gegevens van actieve gebruikers bekijken om te bepalen hoeveel verkeer u heeft gegenereerd in de daaropvolgende periode nadat het bericht is gepubliceerd.

Het enige wat u hoeft te doen, is klikken op “7-daagse actieve gebruikers”, “14-daagse actieve gebruikers” enzovoort om ze in de grafiek te plotten. Vergelijk de gegevens vervolgens met “1 dag actieve gebruikers” met een langere tijdsperiode.

Als u merkt dat Actieve gebruikers van 7 dagen, 14 dagen en 30 dagen aanzienlijk zijn toegenomen, is de gastpost succesvol geweest. Als er geen merkbare toename was, had dit slechts een minimale impact.

Dit maakt actieve gebruikers een geweldige functie om te bepalen hoe effectief een bepaalde promotie was, hoeveel aandacht een gastpost bracht voor uw merk, etc.

4. Benchmarking

De kaart GA-schermen kunnen op zichzelf overweldigend zijn. Gebruikers zien een mengelmoes van groene en rode vakken samen met een groot aantal nummers.

Standaard kanaalgroeperingsnummers

Wat de?

Op zijn eenvoudigst biedt benchmarking u gegevens om te bepalen hoe uw bedrijf het doet tegen vergelijkbare concurrenten.

Klik op ‘Doelgroep’ om toegang te krijgen tot deze statistiek.

rapporteert publieksgedrag

Vervolgens “Benchmarking”.

selecteer benchmarking

GA geeft dan een globaal overzicht van uw gegevens weer.

Als u de gegevens wilt begrijpen, moet u de afzonderlijke gegevenspunten bekijken om te zien hoe uw site zich verhoudt tot vergelijkbare concurrenten.

Of zoals Google het zegt:

Google definieert benchmarking

Vanaf daar gaat het om het onderzoeken van de gegevens. Gelukkig maakt Google het vrij eenvoudig.

Groene shows waarbij je beter presteert dan concurrenten en rode shows waar je onderpresteert. Als u naar de afzonderlijke vakken kijkt, krijgt u meer details over de details.

Standaard kanaalgroeperingsnummers

U kunt zien hoe uw prestaties zich verhouden op kanaal, locatie en apparaat.

Klik gewoon op een van deze drie opties onder ‘Benchmarking’.

benchmarking opties

Merk ook op dat u uw brancheverticaal, land / regio en klasgrootte (het aantal dagelijkse sessies dat u ontvangt) kunt specificeren.

selecteer branche verticaal alle select klasgrootte

Als u zich afvraagt ​​hoe uw site het doet, kan benchmarking echte duidelijkheid bieden. Het zal ook potentiële problemen onder uw aandacht brengen, zodat u weet waar u uw aandacht naar voren kunt brengen.

Hier is een voorbeeld van dit specifieke rapport:

Standaard kanaalgroeperingsnummers

Door naar dit rapport te kijken, kunnen we snel concluderen dat e-mail en direct verkeer beter presteren dan vergelijkbare concurrenten. Vooral e-mail verplettert het.

standaard kanaalgroepering e-mail direct geselecteerd

Dus dat is goed. Ga zo door.

Helaas presteren de rest van de verkeerskanalen slechter dan vergelijkbare concurrenten.

standaard kanaalgroepering 3 tot en met 9 geselecteerd

Dit rapport laat ons weten dat organisch zoeken, weergeven, betaald zoeken, etc. allemaal achterblijven en wat verbetering kunnen gebruiken. Daarom zou u prioriteit willen geven aan welke verkeersbronnen het belangrijkst zijn en zich richten op de juiste marketingkanalen.

Als bijvoorbeeld organisch zoekverkeer een topprioriteit zou zijn, zou u zich willen richten op het verbeteren van SEO en dat uw grootste aandacht geven.  

Door de gegevens van benchmarkingsrapporten te analyseren, zou u onvermijdelijk een betere, meer goed afgeronde marketingcampagne moeten hebben waarin geen kritieke gebieden ontbreken.

5. Bouncepercentage

Uw bouncepercentage vinden is eenvoudig. Klik gewoon op ‘Doelgroep’.

publiek gedrag

Vervolgens op ‘Overzicht’.

publieksoverzicht

Het bouncepercentage wordt weergegeven samen met andere gegevens zoals sessies, gebruikers, paginaweergaves, enzovoort.

bouncepercentage 40 45

De meesten van ons weten wat het bouncepercentage betekent, maar als je wat verfrissing nodig hebt, definieert Google het als:

over het bouncepercentage

Met andere woorden, het is het percentage bezoekers dat op één pagina terechtkomt, maar er niet in slaagt om aanvullende inhoud op uw site te verkennen. Ze komen binnen en ze gaan uit. Dat is alles.

Er is geen echte betrokkenheid gaande. Hoe hoger het bouncepercentage, hoe minder mensen uw site verkennen.

Dus in de meeste gevallen wordt dit als een slechte zaak beschouwd. Het betekent dat bezoekers geen aanvullende inhoud bekijken, zich aanmelden voor uw nieuwsbrief, meer te weten komen over uw merk, enz.

Maar het is niet altijd slecht .

De uitzondering is wanneer een sessie met één pagina wordt verwacht. Als u bijvoorbeeld bezoekers naar één pagina wilt leiden, extraheer dan de benodigde informatie en vertrek. In dat geval zou een hoog weigeringspercentage prima zijn.

Het is dus belangrijk om door de misvatting heen te snijden dat een bouncepercentage altijd slecht is .

In de meeste gevallen is dit echter niet wenselijk.

En dit roept de vraag op. Wat is een redelijk weigeringspercentage?

Om deze vraag te beantwoorden, is het handig om naar sommige gegevens van Rocket Fuel te kijken .

aantal websites

Volgens hen:

 • Een bouncepercentage in het bereik van 26 tot 40 procent is uitstekend
 • 41 tot 55 procent is ruwweg gemiddeld
 • 56 tot 70 procent is hoger dan gemiddeld, maar kan geen reden voor alarm zijn, afhankelijk van de website
 • Iets meer dan 70 procent is teleurstellend voor alles buiten blogs, nieuws, evenementen, enz.

Als uw bouncepercentage hoger is dan zou moeten zijn, betekent dit meestal dat bezoekers uw pagina als van lage kwaliteit beschouwen, of dat het irrelevant is voor waarnaar uw doelgroep op zoek is. Dit betekent dat u de kwaliteit en / of relevantie voor het verlagen van uw bouncepercentage moet verbeteren.

Hier zijn enkele potentiële ideeën:

 • Zorg ervoor dat inhoud op de pagina overeenkomt met de zoekopdracht van een gebruiker
 • Maak content gemakkelijk verteerbaar door korte alinea’s, sub-headers, opsommingstekens, etc.
 • Zorg ervoor dat uw site snel wordt geladen via de Pingdom-website Speed ​​Test (een langzame laadtijd is vaak een katalysator voor een hoog bouncepercentage)
 • Verminder of elimineer advertenties
 • Gebruik A / B-testen om uw CTA’s te verbeteren

Dit kan een beetje vallen en opstaan ​​vereisen. Maar met voldoende inspanning zou u in staat moeten zijn uw bouncepercentage te verlagen en bezoekers aan te moedigen uw site te verkennen.  

6. Attributiemodellering

Veel mensen denken na over toeschrijvingsmodellering in termen van verschillende kanalen of verkeersbronnen van derden. We gebruiken het ook om te bepalen welke van onze digitale kanalen van invloed zijn op de uiteindelijke verkoop.

Stel dat we een campagne uitvoeren met AdWords-campagnes, organische trafficgeneratie, e-mailmarketing, Facebook-advertenties en retargeting.

Wat we willen weten, is hoe al deze kanalen en contactmomenten samenwerken aan een uiteindelijke verkoop. De toeschrijvingsmodellen van GA kunnen ons helpen de impact van al onze meerdere kanalen te begrijpen.

Sommige aanraakpunten – klantrecensies bijvoorbeeld – hebben geen controle over. Als we echter weten dat de mensen die organisch naar onze site komen, het meest overtuigd zijn van AdWords (sinds ze ons voor het eerst hebben gezien op Google), kunnen we bruikbare informatie gebruiken.

Momenteel biedt GA zeven verschillende soorten toeschrijvingsmodellen, waaronder:

 • Laatste interactie
 • Laatste niet-rechtstreekse klik
 • Laatste AdWords-klik
 • Eerste interactie
 • Lineair
 • Tijdbederf
 • Positie gebaseerd

Sommige daarvan spreken voor zichzelf. ‘Laatste interactie’ geeft het laatste punt in de verkooptrechter volledig toe, terwijl ‘Eerste interactie’ de volledige waarde van de conversie toekent aan de eerste webuitwisseling.

Anderen in het arsenaal van GA zijn multi-touch toeschrijvingsmodellen.

 • Een lineair toeschrijvingsmodel geeft alle kanalen die bij de conversie betrokken zijn, evenveel waarde.
 • Een toeschrijvingsmodel voor het verval van tijd weegt de kanalen toe die het dichtst bij de conversie zitten.
 • Een op positie gebaseerd toeschrijvingsmodel geeft meer gewicht aan de eerste en laatste interacties en splitst het resterende tegoed over tussentijdse interacties.

Een volledige beschrijving van de zeven toeschrijvingsmodellen in GA vindt u hier .

Voor toegang tot toeschrijvingsmodelleringsrapporten gebruikt u het hulpprogramma voor modelvergelijking , te vinden onder ‘Conversies’ en vervolgens ‘Attributie’.

conversie attributie

Als een notitie hebt u geen toegang tot de rapporten ROI-analyse of Modelverkenner tenzij u een Google Attribution 360- gebruiker bent.

Nadat u het hulpprogramma voor modelvergelijking heeft geopend, kunt u de impact van verschillende toeschrijvingsmodellen op uw conversiegegevens vergelijken.

model vergelijkingstool

Selecteer verschillende modellen om met elkaar te vergelijken of maak uw eigen toeschrijvingsmodel.

Uiteindelijk is GA’s attributiemodellering een heel goede manier om erachter te komen hoe waardevol elk kanaal is om het einddoel te bereiken.

Gebruik deze vergelijkingen om te informeren hoe u uw marketing- en advertentiemiddelen in de toekomst toewijst, en om potentiële zwakke punten in uw verkooptrechter te identificeren.

Conclusie

Google Analytics is het belangrijkste platform voor het meten van websiteverkeer en wordt door meer dan de helft (54,1 procent) van alle websites gebruikt en is goed voor 83,5 procent van de markt voor verkeeranalysetools.

Dit maakt het de gebruikelijke platform voor de meeste marketeers.

De basisfuncties zijn vrij eenvoudig te begrijpen. Maar dingen kunnen een beetje vaag worden als je dieper gaat duiken.

De hier vermelde statistieken zijn enkele van de meest vaak verkeerd begrepen en kunnen verwarring creëren voor marketeers.

Door ze stapsgewijs te doorbreken en de onderliggende methodologieën en het juiste doel te begrijpen, zou licht moeten werpen zodat de gegevens niet alleen begrijpelijk maar bruikbaar worden.

Zijn er naast deze nog andere statistieken die u vooral verwarrend vindt?

Attributie-modelleringsafbeeldingen: OptimizeSmart / OptimizeSmart

Over de auteur: Mo Harake biedt meer dan 12 jaar ervaring in e-commerce en digitale marketing aan toonaangevende merken zoals FIJI Water, 7Diamonds, Kill Cliff en venture-backed-startups voor zijn werk als Managing Director van Stray Digital . Voor meer informatie over zijn aanpak van e-commerce, contentmarketing en groeihacking, bezoek hem op LinkedIn of op het Stray Digital-blog .

 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *