Facebook chatbots in 2020 (+5 Bot-voorbeelden) - DeLaatbusiness
facebook chatbots

Facebook chatbots in 2020 (+5 Bot-voorbeelden)

9 min


104
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Facebook chatbots voorbeelden:

Facebook is misschien bedoeld voor sociale contacten tussen families en vrienden, maar het Messenger-platform is de thuisbasis van meer dan 300.000 bedrijven voor klantenservice, marketing en verkoop.

Maar wat is precies een chatbot ?

Hoe werkt het?

Chatbot definitie

Een chatbot is een stukje software dat ofwel voorgeprogrammeerd is of wordt aangedreven door AI om gesprekken met menselijke gebruikers te voeren. Deze interacties zijn vaak op tekst gebaseerd, maar via conversationele interfaces kunnen ze ook vocaal plaatsvinden.

Wat betekent dit voor marketing en bedrijfsstrategieën op Facebook ?

David Marcus, VP van Messaging Products op Facebook, kondigde de sterke opkomst van Messenger-chatbots aan tijdens een keynote-presentatie op F8 2018. Hij verklaarde ook dat meer dan 8 miljard berichten zijn uitgewisseld tussen Facebook-gebruikers en bedrijven die chatbots gebruiken.

Facebook gelooft dat deze geautomatiseerde berichten bedrijven enorm kunnen helpen als we verder gaan in dit digitale tijdperk. Hier zijn enkele cijfers om deze claim te onderbouwen.

  • Met een tevredenheidspercentage van 73 procent is live chatsoftware de beste manier gebleken waarop klanten met bedrijven kunnen communiceren.
  • Automatisering blijft. Tot 85 procent van alle interacties tussen klanten en bedrijven zal plaatsvinden zonder een menselijke tussenpersoon tegen 2020.
  • In een experiment van HubSpot had de inhoud die via Facebook Messenger werd afgeleverd een open rate van 80 procent en een klikratio van 13 procent. Dezelfde inhoud die via e-mail werd bezorgd, had een open rate van 33 procent en een klikpercentage van 2,1 procent. Met andere woorden, e-mail werd volledig overklast door Messenger.

Hoewel 300.000 chatbots klinkt als heel veel, komt dit neer op minder dan 1 procentvan de bedrijven op Facebook die gebruik maken van de technologie.

Als de bovenstaande cijfers iets aangeven, is het dat meer bedrijven naar Messenger en zijn chatbot-mogelijkheden moeten kijken om hun marketingstrategieën voor sociale media te ondersteunen en in de nabije toekomst concurrerend te blijven. Daarom hebben we een volledige handleiding samengesteld over waarom u zou moeten overwegen om uw Facebook-chatbot aan de praat te krijgen.

Wat is een Chatbot

Herinner je je nog dat Cleverbot in 1997 werd gelanceerd? I

facebook chatbots voorbeelden

Deze interacties waren echter niet voor niets. Omdat Cleverbot wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) en niet is voorgeprogrammeerd, leert het constant hoe mensen met elkaar omgaan en hoe we onze vragen in kaart brengen.

Sinds 1997 heeft Cleverbot geleerd van bijna 300 miljoen interacties met mensen.

We zijn ons daar misschien niet volledig van bewust, maar velen van ons houden zowat elke week gesprekken met chatbots. Enkele van de meest gebruikte chatbots die tegenwoordig worden gebruikt, zijn Alexa, Google’s Assistant en Apple’s Siri.

Het gebruik van digitale assistenten neemt toe en meer mensen nemen chatbots als een eerste contactpunt met bedrijven. Terwijl chatbots traditioneel klantenservice ondersteunen, gebruiken meer bedrijven ze nu om marketing- en verkoopinspanningen te automatiseren. Voor een eenvoudig instappunt in de chatbot-wereld hoeft u niet verder te zoeken dan Facebook Messenger.

Facebook-chatbots (+5 voorbeelden)

Van alle mobiele chat-apps staat Facebook Messenger op de tweede plaats met ongeveer 1,3 miljard maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd. Facebook blijft echter nog steeds het populairste sociale medianetwerk , met 79 procent van de Amerikaanse volwassenen die een profiel heeft, waardoor Facebook-marketing een goudmijn is voor marketingteams voor sociale media.

Dit betekent dat als je een Facebook-bedrijfspagina hebt (je zou er echt een moeten maken als je die nog niet hebt), is de kans groot dat een gebruiker met je chatbot in contact komt om meer over je bedrijf te weten te komen.

Voordelen van Facebook Chatbot Marketing

Als je nog steeds niet geneigd bent om Messenger te gebruiken als platform voor je eerste chatbot, bekijk dan de top vijf voordelen:

24/7 klantenservice

Facebook-chatbots zijn op alle uren van de dag live en verzenden bijna onmiddellijk antwoorden op vragen van gebruikers. Zelfs als het enige doel van een chatbots is om veelgestelde vragen te beantwoorden, maakt het nog steeds kostbare tijd vrij voor uw klantenservicemedewerkers .

Aangezien Facebook bedrijven daadwerkelijk beoordeelt op hoe responsief ze zijn op berichten, zullen gebruikers er zeker van zijn dat hun vragen tijdig zullen worden beantwoord. Trouwens, je wilt niet dat een potentiële klant blijft hangen, toch?

facebook chatbots voorbeelden

Geautomatiseerde e-commerce

Facebook-chatbots zijn ideaal voor potentiële klanten om contact te maken met mensen die u via Facebook hebben ontdekt en die klaar zijn om iets van uw e-commercebedrijf te kopen .

Met e-commerce softwaremogelijkheden , kan uw Facebook-chatbot identificeren welk item de klant zoekt en verbinden met een item via social media call-to-action (CTA) -knoppen in een kwestie van seconden.

facebook chatbots voorbeelden

Een recente studie van DigitasLBi onthulde dat 37 procent van de Amerikaanse volwassenen bereid is om een aankoop te doen via chatbots – met een gemiddelde aankoop van in totaal $ 55. Duidelijke CTA’s zorgen voor meer vertrouwen bij klanten wanneer ze een aankoop doen.

Gerichte leads

Leads vormen een belangrijk onderdeel van elke marketingstrategie, vooral als het gaat om B2B-marketing.

Al uw huidige volgers of gebruikers die op een gegeven moment betrokken zijn geweest bij uw bedrijfspagina, maken nu deel uit van uw abonneelijst op Facebook.

Wat betekent dit voor uw bedrijf? Welnu, zowel huidige klanten als klanten in uw bereik kunnen via Messenger worden getarget voor relevante aanbiedingen, kortingsbonnen, bloginhoud en meer.

Facebook-chatbots zijn de bezorgers van deze berichten. Aangezien klanten veel vaker een Facebook-bericht openen in vergelijking met e-mail, kunt u hogere betrokkenheidsrates verwachten.

Gegevens en analyses

Een van de voordelen van het gebruik van een Facebook-chatbot is het vermogen om tonnen aan gegevens van klantgesprekken te bewaren. Wanneer deze gegevens in actie worden gebracht, kan dit leiden tot meer gerichte sociale media en omnichannel marketingstrategieën.

facebook chatbots voorbeelden

Facebook Analytics is een goed startpunt voor het visualiseren van de activiteit van je Messenger-bot. U kunt zien hoeveel totale gebruikers bezig zijn met de bot, de demografische gegevens van deze gebruikers en de retentiegraad.

Er zijn echter andere analysehulpmiddelen die meer diepgang bieden in de prestaties van uw chatbots. Sommige van deze hulpmiddelen onthullen wie de meest betrokken gebruikers zijn waardoor ze uw chatbot voortdurend gebruiken. Andere hulpprogramma’s laten zien welke berichten de hoogste conversiepercentages hebben.

Persoonlijke chatervaringen

Mensen staan nu meer open voor het gebruik van chatbots dan ooit tevoren – en dit is niet alleen vanwege de toegevoegde efficiëntie. Sommige van de best presterende Facebook-chatbots bieden hun gebruikers vandaag een persoonlijke, merkervaring. Voor wat inspiratie over hoe je een vergelijkbare ervaring kunt bieden, hebben we hieronder een aantal van deze chatbots weergegeven.

Voorbeelden van Facebook Chatbot

Hoewel alle Facebook-chatbots zijn geïmplementeerd met het doel om de efficiëntie te verhogen, doen sommigen hun werk beter dan anderen. Hier zijn 5 merken die chatbots gebruiken om de inspanningen van marketing, verkoop of klantenservice te stimuleren:

1. whole foods

Jeff Jenkins, Global Executive van Digital Strategy and Marketing van Whole Foods, verklaarde dat ze in de ‘verwachtingseconomie’ leven en dat consumenten graag door relevante merken van relevante inhoud worden voorzien. Dit sentiment diende als basis voor de Facebook-chatbot van Whole Foods, die in 2016 werd gelanceerd.

facebook chatbots voorbeelden

Het belangrijkste doel van deze chatbot is om Whole Foods-volgers met unieke recepten te verbinden. De chatbot bevat een verscheidenheid aan informatie over de gebruiker, zoals dieetbeperkingen en eiwitvoorkeuren. Nadat een recept is geselecteerd, kan de gebruiker het gebruiken of een nieuwe kiezen.

Enkele andere handige functies van de chatbot van Whole Foods zijn onder meer het verwerken van emoji’s, het koppelen van klantbeloningen, het opslaan van recepten voor later en het toestaan dat gebruikers zich aanmelden en coupons ontvangen.

2. Sephora

Een van de beste cosmeticamerken ter wereld heeft een nieuwe manier gevonden om klanten te bedienen en de betrokkenheid te vergroten via de eenvoudig te gebruiken Facebook-chatbot.

facebook chatbots voorbeelden

De Sephora-assistent werd gelabeld, deze chatbot werd populair nadat Sephora een gerichte Facebook-campagne had voor Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 18-49. Wanneer op de advertentie werd geklikt, zou de bot worden geopend in Messenger en gebruikers door een planningsfunctie in drie stappen te leiden.

De resultaten? Een 11 procent hoger boekingspercentage van in-store make-up afspraken. Door gebruik te maken van de GPS-locatie van een gebruiker om ze te verbinden met de dichtstbijzijnde winkel, werd de boekingsvolgorde ook verminderd met vijf stappen. Nu wordt de chatbot beschouwd als een van de toppresteerders van Facebook.

3. Wall Street Journal

Als u op Google moet zoeken om het nieuwste, meest relevante nieuws naar wens te vinden, kan dit tijdrovend zijn. The Wall Street Journal besliste dat een Facebook-chatbot die nieuws voor zijn gebruikers zou organiseren, de beste manier zou zijn om dit probleem aan te pakken.

facebook chatbots voorbeelden

Via duidelijke CTA’s kunnen gebruikers aanpassen welke inhoud via de chatbot aan hen wordt verstrekt. Hoe langer de gebruiker zich bezighoudt met de chatbot, hoe beter ze hun newsfeed zullen aanpassen. Dit is de kracht van AI.

4. Pizza Hut

Laten we eerlijk zijn, onze smartphones zitten boordevol applicaties die zelden op een normale manier worden gebruikt. Als je ongunstig bent bij het downloaden van nog een andere app om een pizza te bestellen, kun je op Facebook Messenger springen en je volgende bestelling plaatsen via de chatbot van Pizza Hut.

Op dezelfde manier als de chatbot van Sephora heeft Pizza Hut het aantal stappen verminderd dat nodig is om een bestelling te voltooien. Minder stappen zorgen voor een snellere levering, wat ook gelijk is aan meer tijd om zoveel pizza te consumeren als je hartje begeert.

De chatbot van Pizza Hut verzamelt transactiegegevens voor een nog snellere uitcheckervaring voor de volgende keer. Het gebruikt deze gegevens ook om nieuwe items of promoties aan te bevelen – door franchisenemers verkoopmogelijkheden te bieden.

5. Mastercard

Mastercard, een van de leidende financiële dienstverleners, erkende de wijdverspreide acceptatie van chatbots en besloot zijn eigen op Facebook Messenger voor zowel banken als handelaren te implementeren.

Door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerkingssoftware , die de menselijke taal op een meer verstandige manier voor machines ontleedt, heeft de Mastercard-chatbot een robuuste reeks functies.

Voor handelaren heeft Mastercard klanten met de Masterpass-betalingsdienst in staat gesteld om transacties via de chatbot uit te voeren. Dit is geweldig nieuws voor verkopers die hun eigen chatbots niet hebben gebouwd, maar wel de toegevoegde efficiëntie van een chatbot willen.

Mastercard heeft klanten ook gemachtigd om via de chatbot met hun banken te communiceren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun bankrekeningen controleren, geschiedenis terughalen en zelfs de chatbot vragen om de koopgewoonten te controleren. Dit is een geweldig voorbeeld van een chatbot die waarde biedt voor zowel gebruikers als bedrijven.

Hoe een Facebook Messenger bot te bouwen

Je vraagt je nu natuurlijk af “hoeveel gaat dit mij kosten?” Gelukkig zijn Facebook-chatbots eigenlijk vrij simpel om te bouwen en te implementeren, maar het vereist wel wat technische vaardigheden.

Afhankelijk van de complexiteit van je chatbot en het soort gesprekken dat je naar verwachting zal hebben, moet je mogelijk externe hulp zoeken om het te ontwikkelen. Een chatbot met voorgeprogrammeerde responsen kan bijvoorbeeld snel worden ontwikkeld, terwijl een chatbot die gebruik maakt van natuurlijke taalverwerking langer kan duren.

Best practices voor Facebook Chatbot

hier zijn vier universele best practices om het meeste uit deze technologie te halen.

Gegevenstransparantie

Zoals eerder vermeld, verzamelen chatbots verschillende gegevens over elke gebruiker die zich ermee bezighoudt. In het tijdperk van GDPR en met zoveel bezorgdheid over de bescherming van persoonlijke gegevens, is het de moeite waard om voorop te lopen met uw klanten.

Hoewel het moeilijk is om gebruikers volledige controle te geven over welke gegevens ze delen, kunt u hen een aantal manieren geven om zich aan te melden of zich af te melden. In het bovenstaande voorbeeld wordt de gebruiker gevraagd om een privacyovereenkomst te bekijken en om toestemming te vragen voordat de gebruikersnaam en Facebook-ID worden opgeslagen.

Menselijke ondersteuning

Misschien denk je bij jezelf: “Wacht, ik dacht dat het hele doel van een Facebook-chatbot was om een menselijke tussenpersoon te verwijderen en klantenondersteuning voor andere taken vrij te maken?”

Dit is grotendeels het geval, maar net als mensen zijn chatbots gevoelig voor fouten maken.

Soms heeft een chatbot moeite de bedoeling van de gebruiker te begrijpen. De vraag is misschien niet duidelijk, of er kan een typfout zijn waardoor de chatbots niet goed kunnen antwoorden.

Helaas zei 73 procent van de Amerikaanse volwassenen dat ze een chatbot na een slechte ervaring zouden sluiten. Een Mindshare-rapport resoneerde deze bewering en verklaarde dat 61 procent van de mensen foutieve chatbots vervelender vindt dan menselijke vertegenwoordigers. Daarom is het essentieel om medewerkers met sterke klantenservice-vaardigheden bij de hand te hebben.

Nodig gebruikersfeedback uit

Klanten die uw Facebook-chatbot gebruiken, kunnen onverwacht problemen tegenkomen. Dit is waarom u proactief moet zijn om feedback van gebruikers uit te nodigen. Dit geldt met name voor nieuw geïmplementeerde chatbots.

chatbot-feedback

Misstappen zijn onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat je zelfgenoegzaam moet zijn als ze zich voordoen. Onderdeel van leren is dat je fouten tegenkomt, nieuwe oplossingen test en die oplossingen meet. Voer net-promotor scorefeedback-enquêtes uit om uw messenger-bot beter te helpen.

Hou het kort

Facebook-chatbots zijn hier niet om gebruikers te vermaken. Hun doelstellingen zijn om tijd te besparen, merkbekendheid te vergroten en als extra arm te dienen voor uw marketing-, verkoop- en klantenserviceafdelingen.

CNN-chatbot

Hoewel personalisatie geweldig is voor een chatbot, is het zeker dat gebruikers hun antwoorden zo duidelijk en beknopt kunnen houden. De bovenstaande afbeelding is een goed voorbeeld van hoe de chatbot van CNN een artikel met duizenden woorden lang samenvatte in slechts enkele zinnen.

De kracht van Facebook Chatbots en Messenger Marketing

Facebook-chatbots – of welke chatbot dan ook – zijn op geen enkele manier perfect. De manieren waarop ze zelfs kleine bedrijfsprocessen automatiseren laten echter zien waarom chatbot-technologie steeds populairder wordt.

Chatbotgesprekken liggen op schema om bedrijven tegen 2022 een productiviteit van bijna 8 miljard dollar te besparen .

Een gerapporteerde 80 procent van de bedrijven ziet AI (die chatbots beheert) als cruciaal voor het verlagen van de operationele kosten. Hoewel veel van deze bedrijven geen plan hebben bedacht om deze technologie te gebruiken of van mening zijn dat ze over de expertise beschikken om dit te doen.

Facebook Messenger is echter naar voren gekomen als een van de eenvoudigere platforms om AI-technologie toe te passen. Met slechts 300.000 Facebook-chatbots op dit moment, is het nu een goed moment om je Facebook-marketingstrategie te verbeteren met een chatbot.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *