Het waarom en hoe van Google Analytics-gebeurtenissen (event tracking) bijhouden - DeLaatbusiness

Het waarom en hoe van Google Analytics-gebeurtenissen (event tracking) bijhouden

3 min


137
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Google Analytics is een geweldige service, direct uit de doos.

Voeg gewoon de trackingcode toe aan de voettekst van uw website en u hebt toegang tot gratis, uitgebreide statistieken over uw websitebezoekers. Naast die standaardfunctionaliteit is er echter nog meer inzicht in hoe mensen uw site gebruiken en hoe effectief uw ontwerp en inhoud is.

Event Tracking biedt u de mogelijkheid om de kracht van Google Analytics aanzienlijk uit te breiden.

Verder gaan dan de pagina laden

U kunt veel informatie krijgen van Google Analytics.

 • Totaal aantal bezoeken
 • Unieke bezoekers
 • Pageviews
 • Gemiddelde duur van een bezoek
 • Bouncepercentage

Al deze gegevens worden effectief vastgelegd door een page load-gebeurtenis. Zodra een pagina is geladen, kan de standaard Google Analytics-code alleen echt bijhouden:

 • hoe lang je op de pagina blijft
 • waar ga je heen (op dezelfde site)
 • of dat je weggaat.

Dat is nuttige informatie, maar hoe zit het met gebruikersgedrag dat niet is gebaseerd op een gebeurtenis voor het laden van pagina’s. Of wat dacht u van als u twee call-to-action links op dezelfde pagina heeft, beide naar dezelfde URL. Welke is effectiever?

Event Tracking lost dit probleem op. Zodra u de basiscode van Google Analytics op uw site heeft ingesloten, kunt u JavaScript gebruiken om tracking aan verschillende gebruikersgebeurtenissen te koppelen.

Basic use-cases (met jQuery)

Standaard tracking van gebeurtenissen bestaat niet op uw site. Je moet het specifiek toevoegen in je eigen jQuery. Wanneer je daarmee begint, heb je enorme flexibiliteit in wat je kunt doen.

Hoeveel mensen activeren een pop-up of tooltip?

Als ik een formulier op mijn site heb, zou het handig zijn om te zien in welke formuliervelden mensen in de war raken. Een manier om dit te meten is om te zien welke tooltips het vaakst worden geactiveerd.

<p id = "field1">
 <input placeholder = "Vul hier uw gegevens in" />
 <span class = "help"> Hulp nodig? </ span>
 <span class = "tip"> Informatie over dit veld. </ span>
</ P>

Standaard is de spanbreedte “.tip” verborgen. We laten het alleen zien als iemand op de “.help” -spanne klikt. Dat is geen pagina-laadgebeurtenis, dus Google Analytics zal het niet standaard bijhouden, maar Event Tracking kan het volgen.

In ons jQuery-bestand kunnen we het volgende toevoegen:

$ ('# field1 .help') .klik (functie ()
{
 _gaq.push (['trackEvent'], 'Tooltip', 'Show', 'Field1 Info', 'true']);
});

Telkens wanneer iemand op de “.help” in de paragraaf “# field1” klikt, wordt deze vastgelegd door Google Analytics. In het Analytics-dashboard kunt u door op ‘Inhoud’> ‘Evenementen’ te klikken, zien hoeveel knoptips er in totaal aan gebruikers werden getoond, en dat vervolgens delen door de tooltips die ze waren (in dit geval ‘Field1 Info’) ).

Welke call-to-action link is effectiever?

Ik heb misschien twee call-to-action (CTA) -koppelingen op mijn startpagina. Ze verwijzen beide naar dezelfde URL. Google Analytics houdt standaard het totale aantal klikken via beide CTA-koppelingen bij en aggregeert dat als een route naar de doel-URL. Ik zie dus in totaal hoeveel bezoekers van de ene pagina naar de andere zijn gegaan, maar ik weet niet of meer mensen de ene knop boven de andere hebben gebruikt.

Als ik elke link een afzonderlijk ID geef, kan ik Event Tracking gebruiken om me te laten weten welke CTA-link het populairst is.

<a href="somelink" id="cta1" class="cta"> ... </a>
<a href="somelink" id="cta2" class="cta"> ... </a>

In het jQuery-bestand target ik de klasse “.cta” en trek vervolgens de ID naar de informatie die we naar Google Analytics verzenden.

$ ('. cta') .klik (functie ()
{
 _gaq.push (['_ trackevent', 'Call To Action', 'Click Through', $ (this) .attr ('id'), 'true']);
});

Hier, wanneer op de link wordt geklikt, logt Google Analytics de categorie “Call To Action” in, de actie “Click Through” en trekt dan de ID van die hyperlink als specifieke gegevens. We kunnen dan kijken in Inhoud> Gebeurtenissen en zien hoeveel klikken er zijn toegewezen aan “# cta1” en hoeveel tot “# cta2”.

Een overzicht van de syntaxis

Alles is gebaseerd op de methode _trackEvent (). Je kunt dit insluiten in de broncode, of in een widget, of in een jQuery-bestand (zoals ik doe). Het werkt als volgt;

_trackEvent (CATEGORIE, ACTIE, LABEL, WAARDE, BOOLEAN);
 • Categorie – De naam voor de algemene groep die we volgen (in onze voorbeelden, ‘Tooltips’ of ‘Call To Action’)
 • Actie – Wat er feitelijk is gebeurd. Dit kan een klik, een zweeftekst, een overgang, enzovoort zijn.
 • Label – Een meer specifieke opmerking over de gebeurtenisgegevens. We gebruikten ‘Field1 Info’ in het eerste voorbeeld en namen dynamisch de ID van het element waarop werd geklikt voor ons tweede voorbeeld.
 • Waarde – We kunnen ook een geheel getal toewijzen om numerieke gegevens over gebeurtenissen te geven.
 • Boolean – Als we dit op ‘true’ instellen, wordt elke gebeurtenisinteractie * niet * meegeteld voor de bouncepercentagestatistieken van de pagina. dat wil zeggen als een gebruiker één pagina bezoekt, een interactie laadt die geen pagina’s is en vervolgens weggaat, tellen we deze nog steeds als een bounce.

Er is nog veel meer aan de hand

Dit is echt een basisintro voor de algemene mogelijkheden van het bijhouden van gebeurtenissen en als u eenmaal bent begonnen met een gebeurtenistracking, zult u waarschijnlijk veel meer mogelijkheden zien.

Het heeft de potentie om de diepte van informatie die mogelijk te verkrijgen is uit Google Analytics enorm te vergroten. Het is ook geweldig omdat het zo flexibel is; elke gebeurtenis die u aan Javascript kunt binden, kunt u bijhouden.

Het verkrijgen van deze veel aanvullende gegevens over gebruikersgedrag kan echt helpen bij het maken van website-verbeteringen en een echt concurrentievoordeel opleveren.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *