Hoe gebruik te maken van A / B-testen (split testen) en uw conversies hiermee snel te verbeteren

11 min


154

Als u niet gebruik maakt van A / B  testen bent om uw inhoud te testen, laat u geld op tafel liggen.

De enige manier om uw conversietrechter en marketingcampagne echt te evalueren , is om gegevens rechtstreeks van uw klanten te ontvangen.

U hebt voldoende gegevens nodig om te begrijpen hoe uw publiek reageert op specifieke elementen op uw website.

Maar wat is A / B-testen en hoe werkt het?

Er is hier veel informatie, dus sla gerust rond als er een specifieke sectie is die u interesseert:

Wat is A / B-testen in digitale marketing en hoe werkt het?

A / B / testen is het vergelijken van twee versies van een webpagina, e-mail of ander marketingmateriaal met slechts één variabel element. Als u bijvoorbeeld een kopregel A / B test , zou u twee versies van dezelfde pagina maken waarbij alleen de kop is gewijzigd.

Nadat u uw varianten heeft voorbereid, presenteert u elke versie aan de helft van uw bezoekers. In de test ziet u welke versie het populairst was onder uw doelgroep op basis van specifieke statistieken, zoals het succespercentage of de tijd op de pagina .

Waarom moet u  A / B-tests doen?

Het maken van een website of e-mailmarketingcampagne is slechts de eerste stap in marketing. Als u eenmaal een website heeft, wilt u weten of dit de verkoop helpt of belemmert.

Met A / B-tests weet u welke woorden, zinsdelen, afbeeldingen, video’s, testimonials en andere elementen het beste werken. Zelfs de eenvoudigste wijzigingen kunnen de conversiepercentages beïnvloeden.

Eén test toonde aan dat een rode CTA-knop 21 procent beter presteerde dan een groene op basis van 2000 paginabezoeken.

ab-testen-3

Als een dergelijke kleine wijziging mensen ertoe kan aanzetten te klikken, moet u weten welke andere elementen van uw pagina van invloed kunnen zijn op conversies, verkeer en andere statistieken.

Het belang van AB-testen in SEO

Je weet dat ik een grote fan ben van SEO . Het is van cruciaal belang voor het succes van uw campagne voor contentmarketing.

Wat u zich misschien niet realiseert, is dat A / B-testen uw SEO zou kunnen verbeteren.

Maar hoe beïnvloedt A / B-testen SEO?

Neem bijvoorbeeld laadtijden van pagina’s. Tijdens uw A / B-test kunt u bepalen of wijzigingen in uw site van invloed zijn geweest op de snelheid waarmee uw pagina wordt geladen. Een snellere site kan uw conversies met 7 procent of meer verbeteren, dus het is de moeite waard om na verloop van tijd verbeterpunten te identificeren en te verbeteren.

Sitesnelheid is een van de belangrijkste factoren van Google. De zoekmachine wil gebruikers een snelle, naadloze ervaring bieden en beloont websites met lagere laadtijden bij een hogere paginapositie.

Splitsen testen versus AB testen: wat zijn de soorten testen?

De termen “split testen” en “A / B testen” worden vaak door elkaar gebruikt. Het zijn eigenlijk twee verschillende soorten tests .

Met A / B-testen worden twee versies van uw marketingactiva vergeleken op basis van het wijzigen van één element, zoals de CTA-tekst of -afbeelding op een bestemmingspagina.

Gesplitst testen bestaat uit het vergelijken van twee verschillende ontwerpen.

Ik geef de voorkeur aan A / B-testen omdat ik wil weten welke elementen daadwerkelijk bijdragen aan de verschillen in gegevens. Als ik bijvoorbeeld twee volledig verschillende versies van dezelfde pagina vergelijk, hoe weet ik dan of meer mensen zijn geconverteerd op basis van de kleur, de afbeelding of de tekst?

A / B-teststatistieken: wat zijn de winnaars, en variaties?

De statistieken of gegevens die u verzamelt via A / B-tests zijn afkomstig van kampioenen, uitdagers en variaties. Elke versie van een marketingitem biedt u informatie over uw websitebezoekers.

Je ‘winnaar’ is een marketingelement – of het nu een webpagina, e-mail, Facebook-advertentie of iets anders is – waarvan je vermoedt dat deze goed zal presteren of die in het verleden goed heeft gepresteerd. Je test het tegen een uitdager , wat een variant op de kampioen is met één element veranderd.

Na je A / B-test heb je een nieuwe ‘winnaar’ of ontdek je dat de eerste variant het beste presteerde. Je maakt vervolgens nieuwe variaties om te testen tegen je kampioen.

Veel mensen denken dat je weg kunt komen met een enkele A / B-test. In werkelijkheid moet u voortdurend testen, zodat u uw marketing- en advertentiemateriaal voor uw publiek kunt optimaliseren.

Wat zijn de beste elementen voor A / B-test?

Sommige elementen van een marketingitem dragen meer bij aan conversies dan andere. Het wijzigen van een woord in de body-kopie van een e-mail bijvoorbeeld, maakt waarschijnlijk niet veel verschil in conversie of klikfrequenties.

Aangezien u weinig tijd heeft, besteedt u uw energie aan de meest impactvolle elementen op uw webpagina of ander marketingmateriaal. Om u een overzicht te geven van waar eerst op moet worden gelet, laten we tien van de meest effectieve A / B-testelementen bekijken.

1. Koppen en copywriting

Uw kop is het eerste wat mensen zien wanneer ze op een webpagina aankomen. Als het de aandacht van uw bezoekers niet trekt, blijven ze niet hangen.

Andere aspecten van copywriting kunnen ook van invloed zijn op conversies. Welke tekst gebruikt u bijvoorbeeld op uw CTA-knop of als ankertekst voor uw CTA-link?

Test verschillende alinea-lengtes en verschillende niveaus van overtuiging. Geeft jouw publiek de voorkeur aan de hard sell of een zachtere aanpak? Overtuig je prospects met statistieken of een anekdotisch exemplaar?

2. CTA’s (call to actions)

Uw oproep tot actie vertelt lezers wat u wilt dat ze nu doen. Het zou de lezer moeten verleiden om op uw aanbod in te gaan omdat het te veel waarde biedt om weerstand te bieden.

Het wijzigen van zelfs één woord in uw CTA kan de conversiepercentages beïnvloeden. Andere kenmerken – zoals knopkleur, tekstkleur, contrast, grootte en vorm – kunnen ook van invloed zijn op de prestaties.

Verander niet van meerdere variabelen tijdens een A / B-test . Als u de achtergrondkleur wilt testen, verander dan ook niet het lettertype of de linkkleur. Anders weet u niet welke kwaliteit het verschil heeft gemaakt in uw A / B-testgegevens.

3. Afbeeldingen, audio en video

Ik geloof sterk in omnichannelmarketing. Omdat ik weet dat ik niet elk lid van mijn doelgroep kan bereiken via tekst die is geoptimaliseerd voor SEO, maak ik ook podcasts, video’s en infographics.

Als je een bibliotheek met video’s tot je beschikking hebt, is het een goed idee om A / B-videovoorstellingen te testen met geschreven video’s of korte infographics met langere versies.

Als u nog geen videokanaal of bronpagina heeft, kunnen zelfs voorraadafbeeldingen van invloed zijn op uw A / B-tests. Als u bijvoorbeeld een foto hebt van iemand die naar uw kop of CTA wijst, zal de afbeelding natuurlijk de aandacht van de kijker trekken naar dat element.

ab-testen-10

Al deze A / B-testexperimenten kunnen u helpen erachter te komen waar uw publiek op reageert.

4. Onderwerpregels

Onderwerpregels per e-mail beïnvloeden direct open rates. Als een abonnee niets ziet dat hij of zij leuk vindt, zal de e-mail waarschijnlijk in de prullenbak terechtkomen.

Volgens recent onderzoek variëren de gemiddelde open rates in meer dan een dozijn industrieën van 25 tot 47 procent. Zelfs als je bovengemiddeld bent, kan slechts ongeveer de helft van je abonnees je e-mails openen.

A / B-testonderwerpen kunnen uw kansen vergroten dat mensen klikken. Probeer vragen versus uitspraken, test machtswoorden tegen elkaar en overweeg het gebruik van onderwerpregels met en zonder emoji’s.

5. Inhoudsdiepte

Sommige consumenten geven de voorkeur aan informatie van hoog niveau die een basisoverzicht van een onderwerp biedt, terwijl anderen een diep inzicht willen hebben in het onderwerp. In welke categorie bevinden uw doelklanten zich?

Test inhouddiepte door twee stukken inhoud te maken. De een zal beduidend langer zijn dan de andere en zal dieper inzicht verschaffen.

Inhoudsdiepte heeft invloed op SEO, maar ook op statistieken zoals conversieratio en tijd op pagina. Met A / B-tests kunt u de ideale balans tussen beide vinden.

Dit is niet alleen van toepassing op informatieve inhoud, zoals blogpagina’s. Het kan ook van invloed zijn op bestemmingspagina’s (landingspagina’s).

Bij Crazy Egg voerden ze een A / B-test uit op de bestemmingspagina om te zien of een pagina met een lange of een korte vorm beter zou werken.

ab-testen-7

De langere pagina aan de rechterkant – onze uitdager – presteerde 30 procent beter. Waarom? Omdat mensen meer informatie nodig hadden over de gereedschappen van Crazy Egg om een ​​weloverwogen beslissing te nemen.

6. Productbeschrijvingen

Het omgekeerde kan gezegd worden van productbeschrijvingen.

In e-commerce werken korte productbeschrijvingen meestal het best. Consumenten willen eenvoudige, eenvoudig te verwerken inhoud die hen de hoogtepunten van een product geeft.

U ziet altijd korte productbeschrijvingen op belangrijke sites zoals Amazon.

ab-testen-8

Als je het mij vraagt, kan deze productbeschrijving profiteren van meer witruimte, maar het is kort en gemakkelijk te lezen.

Als u echter een ingewikkelder product heeft dan bijvoorbeeld een blouse, moet u wellicht meer in detail treden. Test langere beschrijvingen tegen kortere om te zien welke converteert beter.

Bovendien kunt u het productomschrijvingsontwerp testen. Probeer bijvoorbeeld het kopiëren van een alinea tegen opsommingstekens. Bovenaan de pagina waarnaar hieronder wordt verwezen, zien we de hoogtepunten in bullet-indeling.

ab-testen-6

Zelfs iets eenvoudigs als opsommingen kan de conversiepercentages beïnvloeden.

7. Sociaal bewijs

Wist u dat 70 procent van de consumenten afhankelijk is van meningen die ze in online reviews lezen om aankoopbeslissingen te nemen?

ab-testen-1

Sociaal bewijs weergeven op uw bestemmingspagina’s, productpagina’s en andere marketingelementen kan de conversies verhogen, maar alleen als u het op een aantrekkelijke manier presenteert.

A / B-teststerwaarderingen tegen getuigenissen, bijvoorbeeld. Je kunt ook video’s versus statische afbeeldingen met aanhalingstekens testen.

8. E-mailmarketing

Het is gemakkelijk om A / B uw marketing e-mails te testen . Je stuurt gewoon versie A naar 50 procent van je abonnees en versie B naar de rest.

Zoals ik eerder al heb vermeld, kunnen zelfs de meest eenvoudige wijzigingen in uw aanmeldingsformulier voor e-mail, de bestemmingspagina of andere marketingactiva van invloed zijn op conversies met buitengewone aantallen.

Stel dat u een A / B-test uitvoert gedurende 20 dagen en 8000 mensen elke variant zien. Als versie A 72 procent beter presteert dan versie B, weet u dat u een element heeft gevonden dat van invloed is op conversies.

De conclusie is gebaseerd op drie feiten:

 1. U hebt slechts één element op de pagina of het formulier gewijzigd.
 2. Gelijke aantallen mensen zagen elke variatie.
 3. De test liep lang genoeg om statistische significantie te bereiken.

Je weet het niet tenzij je test. Door tegelijkertijd verschillende versies van kopie of beeldmateriaal aan uw publiek voor te stellen, worden wetenschappelijk haalbare resultaten behaald.

9. Media vermeldingen

Het is een geweldig gevoel wanneer uw bedrijf, product of service in een belangrijke publicatie verschijnt, online of offline. U wilt dat mensen het weten, maar u moet de informatie ook duidelijk en effectief presenteren.

Probeer A / B verschillende pull-quote-ontwerpen uit te proberen . U kunt ook testen met vermelding van de naam van de publicatie versus het gebruik van het logo.

10. Bestemmingspagina’s

Uw bestemmingspagina’s moeten gebruikers converteren op elk aanbod waarmee u ze presenteert. Als ze dat niet doen, verliest u een potentiële verkoop.

Een heatmap kan u laten zien waar mensen op uw bestemmingspagina’s klikken. Als u deze gegevens verzamelt voordat u een A / B-test uitvoert, wordt uw hypothese nauwkeuriger en krijgt u te horen welke elementen het belangrijkst zijn om te testen.

ab-testen-9

Je zult zien waar de ogen van mensen op de pagina zijn gericht, zodat je je belangrijkste element, zoals de CTA, daar kunt plaatsen.

Hoe je a/b testen moet doen

A / B-testen is niet ingewikkeld, maar je hebt een strategie nodig voordat je begint. Begin met een hypothese. Welke versie van uw webpagina of ander marketingmateriaal zal naar uw mening beter werken? En waarom?

U kunt ook beginnen met een vraag, zoals ‘Waarom converteert mijn bestemmingspagina niet ?’ Misschien heeft u veel verkeer, maar geen doorklikmogelijkheden voor de CTA. In dat geval kunt u door wijzigingen aan te brengen meer gegevens verzamelen over de ervaring van uw bezoekers op de pagina.

Ik raad het uitvoeren van A / B-tests af zonder eerst te weten hoe uw pagina’s presteren. Gebruik Google Analytics om verkeer, verwijzingsbronnen en andere waardevolle informatie bij te houden, en vervolgens hittekaarten, schuifkaarten en andere tests uit te voeren om te zien hoe bezoekers omgaan met uw site.

Individuele sessies van bezoekerssessies kunnen ook nuttig zijn. Als u precies ziet wat een bezoeker doet wanneer hij of zij op een specifieke pagina terechtkomt, krijgt u extra inzicht in waar klanten vastlopen of gefrustreerd raken.

Gewapend met kennis van hoe uw klanten reageren op uw huidige marketingstrategie en inzichten over de gebieden die moeten worden verbeterd, kunt u A / B-tests starten om uw conversiepercentages te verhogen en meer inkomsten binnen te halen . Hier is hoe.

1. Kies wat je wilt testen

Begin met een enkel element dat u wilt testen. Zorg ervoor dat het relevant is voor de statistiek die u wilt verbeteren.

Als u bijvoorbeeld meer organisch verkeer probeert te genereren, moet u zich richten op een element dat van invloed is op SEO, zoals de lengte van blogposts. Voor optimalisatie van de conversie kunt u beginnen met de kop, een video of een CTA.

2. Stel doelen

Wat wil je bereiken met je A / B-test? Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van conversiepercentages ? Verkoop? Tijd op pagina?

Richt u eerst op één waarde. U kunt later altijd A / B-tests uitvoeren die betrekking hebben op andere statistieken. Als u zich één ding tegelijk concentreert, krijgt u schonere gegevens.

3. Analyseer gegevens

Bekijk uw bestaande gegevens met behulp van een gratis tool zoals Google Analytics. Wat vertelt het u over uw huidige status op basis van de waarde die u wilt verbeteren?

Dit is uw startpunt of basislijn. U bent op zoek naar een verandering die de naald zal bewegen, zelfs al is het maar met een kleine marge.

4. Selecteer de pagina die u wilt testen

Begin met je belangrijkste pagina. Dit kan uw startpagina zijn of een landlegende met veel bezoekers. Hoe het ook zij, het moet een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfsresultaten.

5. Stel de elementen in op A / B-test

Kies welke elementen je A / B-test op je kampioen zal uitvoeren (onthoud: dit is de bestaande inhoud die je enigszins wilt wijzigen om te zien of je statistieken verbeteren) en in welke volgorde. Begin met de elementen waarvan u denkt dat deze waarschijnlijk de doelwaarde beïnvloeden.

6. Maak een variant

Maak vervolgens een variant van je ‘winnar’. Wijzig alleen het element dat u in de vorige stap hebt besloten en voer er slechts één wijziging in uit.

Als u de CTA test, wijzigt u de achtergrondkleur, de tekenkleur of de knopgrootte. Laat al het andere identiek aan de kampioen.

7. Kies de beste A / B-testtools

De juiste A / B-testtool is afhankelijk van wat u precies test. Als u A / B-test-e-mails hebt, hebben de meeste e-mailserviceproviders ingebouwde testtools.

ab-testen-4

8. Ontwerp uw test

Afhankelijk van de tool die u gebruikt, heeft u mogelijk veel invloed op het testontwerp of heel weinig. U moet bijvoorbeeld mogelijk opgeven hoe lang de test moet worden uitgevoerd, op welke apparaten u gegevens wilt verzamelen en andere details.

9. Gegevens verzamelen

Dit is de wachttijd. Met A / B-testsoftware zoals Crazy Egg worden gegevens automatisch verzameld. U kunt de voortgang van uw test op elk gewenst moment bekijken en wanneer de test wordt voltooid, ontvangt u gegevens over hoeveel mensen elke variant hebben bezocht, welke apparaten ze hebben gebruikt en meer.

10. Analyseer de A / B-teststatistieken

Maak conclusies op basis van welke variant heeft gewonnen: de kampioen of de uitdager. Zodra u beter begrijpt welke versie uw publiek beter vond – en met welke marge – kunt u dit proces van 10 stappen opnieuw beginnen met een nieuwe variant.

Hoe lang moeten uw A / B-tests worden uitgevoerd?

Voor de meeste A / B-tests is de duur minder van belang dan de statistische significantie. Als u de test gedurende zes maanden uitvoert en slechts 10 mensen de pagina gedurende die tijd bezoeken, heeft u geen representatieve gegevens. Er zijn gewoon te weinig iteraties waarop een conclusie kan worden gebaseerd.

U wilt echter dat de test lang genoeg loopt om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van resultaatconvergentie. Dit gebeurt als er in eerste instantie een significant verschil lijkt te zijn tussen de twee variaties, maar het verschil neemt af in de loop van de tijd.

Als u convergentie ziet tijdens uw test, kunt u concluderen dat de variatie geen significante invloed heeft gehad op de statistiek die u bijhoudt.

A / B-testen voor meerdere weken zullen u goede resultaten opleveren zolang u een vast verkeer heeft.

Overweeg om A / B-testvoorbeelden van andere websites te bekijken.

U wilt een test niet exact kopiëren, maar u krijgt een goed beeld van wat u kunt verwachten.

Hoe analyseert u uw A / B-teststatistieken en onderneemt u actie?

U wilt zoveel mogelijk gegevens van A / B-testen verzamelen. Hoeveel bezoekers heeft elke variant ontvangen? Met welk percentage presteerde de winnaar beter dan de verliezer?

Een verschil van 4 procent kan erop duiden dat uw doelgroep geen voorkeur heeft voor de ene boven de andere. Als de een de 40 procent overtreft, heb je echter iets waardevols geleerd over het element dat je hebt getest.

Conclusie

ab-testen-2

A / B-testen is een van de krachtigste manieren om informatie te verzamelen over uw tekstschrijf- en ontwerpkeuzes.

Het volgen van de juiste procedure is essentieel als u nauwkeurige resultaten wilt. Voel je vrij om deze handige stap-voor-stap handleiding te printen, zodat je elk deel van het proces onthoudt:

 1. Kies wat je wilt testen
 2. Gestelde doelen
 3. Data analyseren
 4. Selecteer de pagina die u wilt testen
 5. Stel de elementen in op A / B-test
 6. Maak een variant
 7. Kies een A / B-testtool
 8. Ontwerp uw test
 9. Gegevens verzamelen
 10. Analyseer de A / B-teststatistieken

Succes!


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format