Wat is een verkooptrechter, voorbeelden en hoe er een te maken

9 min


119

Uw verkooptrechter bestaat of u het weet of niet. Als u echter weet wat de trechter is, heeft u er veel meer invloed op.

Wat is het belangrijkst als het gaat om uw verkooptrechter? Website optimalisatie.

Elk van de fasen van de verkooptrechter heeft invloed op het gedrag van de consument en u moet ze intiem kennen.

Door te beginnen met uw website kunt u informatie uit gegevens verzamelen en uw doelgroep beter begrijpen.

Het verkooptrechter-concept wordt nog gemakkelijker te begrijpen wanneer u het relateert aan hoe mensen uw website gebruiken en aankoopbeslissingen bereiken.

Wat is een verkooptrechter voor marketing ? En waarom is een verkooptrechter belangrijk? Laten we erin duiken.

Wat is een verkooptrechter?

Hier is de verkooptrechter die in de eenvoudigste vorm wordt uitgelegd: de bezoekers van de padwebsite nemen de weg naar het kopen van uw product of dienst. Sommige mensen verlaten nooit de bovenkant van de verkooptrechter, terwijl anderen het einde bereiken.

Het goede nieuws? U hebt invloed op hoeveel mensen de onderkant van de verkooptrechter bereiken.

Laten we even van uw website stappen en naar een echte verkooptrechter gaan kijken.

De mensen aan de bovenkant van de verkooptrechter lopen de winkel in. Ze “bladeren gewoon”. Een verkoopmedewerker begroet ze hartelijk en biedt hulp.

Een klant ziet een rek met T-shirts op de klaring. Hij of zij duikt door het rek en een verkoopmedewerker maakt contact met hem. Ze vertelt hem dat ze nog een korting kan geven als hij drie of meer T-shirts koopt.

De klant is geïntrigeerd door het aanbod en selecteert vier T-shirts. Vervolgens adviseert de verkoopmedewerker bij het verkooppunt een hoed met hetzelfde thema als een van de T-shirts. De klant voegt de hoed toe aan zijn aankopen, betaalt voor de artikelen en vertrekt.

Dat is echter niet het einde. De klant is zo blij met de deal die hij kreeg, hij komt drie weken later terug om meer T-shirts te kopen.

Ditzelfde proces speelt zich af op uw website. In plaats van de verkoopmedewerker beschikt u over pagina’s om bezoekers door de verkooptrechter te leiden.

Waarom is een verkooptrechter belangrijk?

Uw verkooptrechter illustreert het pad dat bezoekers volgen voordat ze artikelen kopen.

Inzicht in uw verkooptrechter kan u ook helpen de gaten in de trechter te vinden – de plaatsen waar bezoekers afhaken en nooit converteren.

Als u uw verkooptrechter niet begrijpt, kunt u deze niet optimaliseren. We zullen ingaan op de details van hoe de trechter hieronder werkt, maar begrijp nu dat je kunt beïnvloeden hoe bezoekers door de trechter gaan en of ze uiteindelijk converteren.

Dat heet marketing. Maar het is specifiek, gericht en speciaal ontworpen voor uw doelgroep.

The Sales Funnel Explained: How it Works

sales-funnel-how-works

Hoewel er veel woorden worden gebruikt om verschillende fasen van de verkooptrechter te beschrijven, gaan we met de vier meest voorkomende termen om uit te leggen hoe elke fase werkt als een consument van een bezoeker naar een prospect gaat om een ​​lead naar een koper te krijgen.

Een bezoeker komt terecht op uw website via een Google-zoekopdracht of sociale link. Hij of zij is nu een vooruitzicht. De bezoeker kan enkele van uw blogberichten bekijken of door uw productvermeldingen bladeren. Op een gegeven moment biedt u hem of haar een kans om aan te melden voor uw e-maillijst.

Als de bezoeker uw formulier invult, wordt hij of zij een leider. U kunt nu buiten uw website verkopen aan de klant, bijvoorbeeld via e-mail, telefoon of sms – of alle drie.

Leads komen meestal terug naar uw website wanneer u contact met hen opneemt met speciale aanbiedingen, informatie over nieuwe blogposts of andere intrigerende berichten. Misschien biedt u een couponcode aan.

De verkooptrechter versmalt wanneer bezoekers er doorheen gaan. Dit komt gedeeltelijk doordat u meer potentiële kopers boven in de trechter hebt dan kopers onderaan, maar ook omdat uw berichten steeds meer gericht moeten worden.

Begrijp de 4 Sales Funnel Stages

sales-funnel-fasen

Het is gemakkelijk om de vier fasen van de verkooptrechter te onthouden door het acroniem AIDA: Bewustzijn, Rente, Beslissing en Actie. Deze vier fasen vertegenwoordigen de mindset van uw potentiële klant.

Elke fase vereist een andere benadering van u, de marketeer, omdat u niet het verkeerde bericht op het verkeerde moment wilt verzenden. Het is een soort ober die je vraagt ​​wat je wilt als toetje voordat je zelfs drankjes en hapjes hebt besteld.

Laten we elke fase in de verkooptrechter nader bekijken.

bewustzijn

Dit is het moment waarop u de aandacht van een consument voor het eerst trekt. Het kan een tweet zijn, een Facebook-bericht gedeeld door een vriend, een Google-zoekopdracht of iets anders volledig.

Uw prospect wordt zich bewust van uw bedrijf en wat u aanbiedt.

Wanneer de chemie precies goed is, kopen consumenten soms onmiddellijk. Het is een scenario op de juiste plaats, op het juiste moment. De consument heeft al onderzoek gedaan en weet dat je iets aantrekkelijks aanbiedt voor een redelijke prijs.

Vaker is de bewustmakingsfase meer een verkeringstijd. U probeert het vooruitzicht te werven om terug te keren naar uw site en u meer bezig te houden met uw bedrijf.

Interesseren

Wanneer consumenten de interesse in de verkooptrechter bereiken, doen ze onderzoek, vergelijken ze met winkelen en denken ze na over hun opties. Dit is het moment om te stoeien met ongelooflijke inhoud die hen helpt, maar niet aan hen verkoopt.

Als je vanaf het begin je product of dienst pusht, schakel je prospects uit en jaag je ze weg. Het doel hier is om uw expertise vast te stellen, de consument te helpen een weloverwogen beslissing te nemen en hem of haar op alle mogelijke manieren te helpen.

Besluit

De beslissingsfase van de verkooptrechter is wanneer de klant klaar is om te kopen. Hij of zij overweegt misschien twee of drie opties – hopelijk, inclusief jij.

Dit is het moment om je beste aanbod te doen. Het kan gratis verzending zijn wanneer de meeste van uw concurrentiekosten, een kortingscode of een bonusproduct. Hoe dan ook, maak het zo onweerstaanbaar dat je voorsprong niet kan wachten om er gebruik van te maken.

Actie

Helemaal onderaan de verkooptrechter, treedt de klant op. Hij of zij koopt uw ​​product of dienst en wordt onderdeel van het ecosysteem van uw bedrijf.

Alleen omdat een consument de bodem van de trechter bereikt, betekent dit niet dat uw werk is voltooid. Actie is voor de consument en de marketeer. U wilt uw best doen om één aankoop om te zetten in 10, 10 in 100, enzovoort.

Met andere woorden, u concentreert zich op klantenbehoud. Geef blijk van dankbaarheid voor de aankoop, nodig uw klant uit om feedback te geven en zorg dat u beschikbaar bent voor technische ondersteuning, indien van toepassing.

Een voorbeeld van een effectieve verkooptrechter

sales-funnel-fasen

Stel je voor dat je een e-commercebedrijf hebt dat vintage borden verkoopt. U weet dat uw doelgroep veel op Facebook rondhangt en dat uw doelklanten mannen en vrouwen tussen 25 en 65 jaar zijn.

U voert een fantastische Facebook-advertentie uit die verkeer naar een bestemmingspagina leidt. Op de pagina vraagt ​​u uw prospect om zich aan te melden voor uw e-maillijst in ruil voor een leadmagneet. Best simpel, toch?

Nu heb je leads in plaats van prospects. Ze bewegen door de trechter.

In de komende paar weken stuur je inhoud uit om je abonnees te informeren over vintage borden, om ontwerpinspiratie te delen en om consumenten te helpen achterhalen hoe ze deze tekens moeten ophangen.

Aan het einde van uw e-mail-blitz biedt u een coupon van 10 procent korting op de volledige eerste bestelling van elke klant. Bang! Je verkoopt vintage tekens als een gek. Iedereen wil wat je verkoopt.

Vervolgens voegt u diezelfde klanten toe aan een nieuwe e-maillijst. U begint het proces opnieuw, maar met andere inhoud. Geef ze ideeën voor galeriewanden, adviseer hen over hoe ze voor hun tekens moeten zorgen en geef geschenken als geschenk aan. Je vraagt ​​ze om terug te komen voor meer.

Daar heb je het:

  1. Bewustzijn : u heeft een Facebook-advertentie gemaakt voor mensen die naar uw website zijn verwezen door trechters.
  2. Interesse : u biedt iets van waarde aan in ruil voor lead capture.
  3. Besluit : uw inhoud informeert uw doelgroep en bereidt hen voor op een aankoop.
  4. Actie : u biedt een kortingsbon aan die uw leads niet kunnen weerstaan ​​en vervolgens opnieuw met marketing beginnen om de retentie te stimuleren.

Hoe een verkooptrechter snel te bouwen

Je bent nu stoked, toch? U wilt nu – en snel – een verkooptrechter maken. Maak je geen zorgen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt.

Stap 1: Analyseer het gedrag van uw publiek

Hoe meer u weet over uw doelgroep, hoe effectiever uw verkooptrechter wordt. Je verkoopt niet aan iedereen . U verkoopt aan mensen die goed passen bij wat u verkoopt.

Meld u aan voor een Crazy Egg-account en begin met het maken van momentopnamen . Deze rapporten met gebruikersgedrag helpen u de siteactiviteit te volgen en uit te zoeken hoe mensen met uw site omgaan.

Waar klikken ze? Wanneer scrollen ze? Hoeveel tijd besteden ze aan een bepaalde pagina? Al deze gegevenspunten zullen u helpen uw koperspersonages te verfijnen.

Stap 2: Leg de aandacht van uw publiek vast

De enige manier waarop uw verkooptrechter werkt, is door mensen erin te lokken. Dit betekent dat u uw inhoud voor uw doelgroep plaatst.

Neem de organische route en post tal van inhoud op al uw platforms. Diversifiëren met infographics, video’s en andere soorten inhoud.

Als u bereid bent meer geld uit te geven, voert u een paar advertenties uit. De ideale plek om deze advertenties weer te geven, is afhankelijk van waar uw doelgroep naar toe loopt. Als u B2B verkoopt, is LinkedIn-advertenties misschien de perfecte oplossing.

Stap 3: Bouw een bestemmingspagina

Uw advertentie of andere inhoud moet uw prospecten ergens naartoe brengen. Idealiter wilt u hen naar een bestemmingspagina leiden met een aanbieding die u niet kunt missen.

Omdat deze mensen nog steeds laag in de verkooptrechter staan, focus je op het vastleggen van leads in plaats van op de verkoop te drukken.

Een landingspagina moet de bezoeker naar de volgende stap sturen.

U hebt een krachtige call-to-action nodig die hen precies vertelt wat ze moeten doen, of het nu gaat om het downloaden van een gratis e-book of het bekijken van een instructievideo.

Stap 4: maak een e-mail-dripcampagne

Breng uw leads onder de aandacht via e-mail door geweldige content te bieden. Doe dit regelmatig, maar niet te vaak. Een of twee e-mails per week zouden moeten volstaan.

Bouw aan de verkoop door eerst je markt te leren. Wat willen ze leren? Welke obstakels en bezwaren moet je overwinnen om hen te overtuigen om te kopen?

Aan het einde van uw infuuscampagne een ongelooflijke aanbieding doen. Dat is het stukje inhoud dat uw leads zal inspireren om te handelen.

Stap 5: Blijf in contact

Vergeet uw bestaande klanten niet. Blijf in plaats daarvan contact met ze opnemen. Bedank hen voor hun aankopen, bied extra couponcodes aan en betrek ze bij uw sociale media.

Het meten van het succes van een verkooptrechter

sales-funnel-succes

Uw verkooptrechter kan aanpassingen nodig hebben naarmate uw bedrijf groeit, u leert meer over uw klanten en diversifieert uw producten en diensten. Dat is goed.

Een goede manier om het succes van uw verkooptrechter te meten, is het bijhouden van uw succespercentages.

Hoeveel mensen registreren zich bijvoorbeeld voor uw e-maillijst nadat ze op een Facebook-advertentie hebben geklikt?

Besteed aandacht aan elke fase van de verkooptrechter:

  • Legt u de aandacht van voldoende consumenten vast met uw oorspronkelijke inhoud?
  • Hebben uw prospects u voldoende vertrouwen om u hun contactgegevens te geven?
  • Heeft u aankopen bij uw e-mailcampagne en andere marketinginspanningen veiliggesteld?
  • Komen bestaande klanten terug en kopen ze weer bij u?

Als u de antwoorden op deze vragen kent, weet u waar u uw verkooptrechter moet aanpassen.

Waarom u uw verkooptrechter moet optimaliseren

Hier is de waarheid: uw potentiële klanten hebben veel opties. U wilt dat zij uw producten of diensten kiezen, maar u kunt het niet forceren. In plaats daarvan moet je efficiënt op de markt zijn.

Zonder een strakke, geoptimaliseerde verkooptrechter, raad je gewoon wat je prospects willen. Als je ongelijk hebt, verlies je de verkoop.

Gebruik Crazy Egg Recordings om te kijken hoe mensen tijdens een sessie met uw site omgaan. Waar klikken ze? Lijkt iets hen te verwarren? Richten zij hun aandacht op waar u maar wilt?

Dit is vooral belangrijk voor de bestemmingspagina’s waar we het over hadden. Als ze niet zijn geoptimaliseerd voor conversies, klikken de meeste mensen gewoon weg.

Hoe u uw verkooptrechter kunt optimaliseren

U kunt uw verkooptrechter op ontelbare manieren optimaliseren. De belangrijkste plaatsen om je te focussen, zijn de gebieden waar consumenten naar het volgende punt in de trechter gaan.

We hadden het over Facebook Ads. Voer niet slechts één advertentie uit. Voer 10 of 20 uit. Ze kunnen erg op elkaar lijken, maar ze doorverwijzen naar verschillende koperpersonages en de targetingfuncties van Facebook gebruiken om ervoor te zorgen dat die advertenties voor uw doelgroep verschijnen.

A / B test uw bestemmingspagina’s. Het kost tijd, maar je zult meer mensen bereiken en prospects betrouwbaarder converteren.

U kunt ook uw e-mailcampagnes testen met A / B. Verander uw taal, afbeeldingen, aanbiedingen en lay-outs om erachter te komen waar uw publiek op reageert.

De beste manier om uw verkooptrechter te optimaliseren, is echter om aandacht te besteden aan de resultaten.

Begin met de bovenkant van de trechter. U maakt inhoud, ongeacht of dit betaald of organisch is, om zicht te krijgen op uw merk en om mensen aan te moedigen op uw CTA te klikken. Als een deel van de inhoud niet werkt, probeer dan iets anders.

Ga naar uw bestemmingspagina. Zorg ervoor dat de aanbieding en CTA de inhoud nabootsen in uw blogpost of Facebook-advertentie, of welk ander item u ook gebruikte om verkeer daar naartoe te leiden. Test uw kop, tekstkopie, afbeeldingen en CTA om erachter te komen wat het beste werkt.

Wanneer u mensen in de actiestage vraagt ​​om bij u te kopen, test A / B uw aanbod. Werkt gratis verzending beter dan 5 procent korting? Deze kleine dingen kunnen een groot verschil maken in uw inkomsten.

En ten slotte, traceer je het klantenbehoud. Komen mensen terug en kopen bij u een tweede, vijfde en twintigste keer? Verwijzen ze hun vrienden?

Uw doel is om uw merk top-of-mind te houden. Als je je publiek nooit teleurstelt, hebben ze geen reden om ergens anders naar te kijken.

Conclusie

Het maken en optimaliseren van een verkooptrechter kost tijd. Het is hard werk. Maar het is de enige manier om te overleven in een concurrerende markt.

Geloof het of niet, een detail zo klein als de lettertype-keuze kan van invloed zijn op conversies . En als je mensen vraagt ​​om te snel van je te kopen, dan jaag je ze weg.

Neem de tijd om een ​​verkooptrechter te bouwen die representatief is voor wat u wilt en wat uw publiek wil. Ontwikkel het in de loop van de tijd, pas uw aanpak aan verschillende fasen van de verkooptrechter aan en ontdek waarom uw inspanningen niet werken.

Meld u vandaag aan voor een Crazy Egg-account om echte, relevante gegevens over uw websitebezoekers te verzamelen. Er is geen vervanging voor onbewerkte gegevens en u wilt de doelgroep en het bereik van iemand anders niet gebruiken om uw verkooptrechter te bouwen. Het moet uniek van jezelf zijn.

 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format