Analyseer uw A / B-testresultaten met Google Analytics

6 min


111

Met A / B-testtools zoals Optimizely of VWO is testen eenvoudig, en dat is het dan ook. Het zijn hulpmiddelen om tests uit te voeren en niet precies ontworpen voor analyse achteraf. De meeste testtools zijn er in de loop der jaren beter door geworden, maar het ontbreekt nog steeds aan wat u met Google Analytics kunt doen – wat op alles lijkt.

Wanneer u een test uitvoert totdat u de geldigheid hebt bereikt ( niet hetzelfde als significantie ), moet u een posttest-analyse uitvoeren om te beslissen over de weg vooruit.

Het is niet genoeg om naar een samenvattingsscherm te kijken:

winornot

Gebruik deze at-a-glace weergaven voor een snelle controle om te zien wat de algemene status is. Maar je moet verder gaan als de test eenmaal is “gekookt”.

Uw test kan eigenlijk maar op 3 verschillende manieren eindigen:

  1. Controle wint
  2. Geen verschil
  3. Behandeling (en) overwinning (en)

Zelfs wanneer onze testtool ons vertelt dat dit het uiteindelijke resultaat is, is dat niet waar onze taak eindigt. U moet een posttest-analyse uitvoeren. En in de meeste gevallen moet u dat buiten de testtool doen. Zeker – u kunt optimaal de resultaten in vooraf gedefinieerde segmenten bekijken, maar dat is ook niet genoeg.

U moet elke test integreren met Google Analytics

Zowel VWO als Optimizely hebben ingebouwde Google Analytics-integraties en gegevens voor elke test moeten naar Google Analytics worden verzonden. Het is niet alleen om uw analysemogelijkheden te verbeteren, maar ook om meer vertrouwen te hebben in de gegevens. Uw testtool kan de gegevens mogelijk niet goed opslaan en als u geen andere bron voor uw testgegevens heeft, kunt u er nooit zeker van zijn of u het wel of niet vertrouwt. Maak meerdere gegevensbronnen.

Optimizely Classic

Bij het instellen van Optimizely Classic is de integratie onder Projectinstellingen:

ga-int-opt

 

U wilt absoluut Universal Analytics gebruiken in plaats van Classic Google Analytics. Als u uw GA-tracker nog niet heeft omgewisseld, doe dit dan zo snel mogelijk .

U kunt niet alleen profiteren van de nieuwe GA-functies , u kunt tot 20 gelijktijdige A / B-tests hebben om gegevens naar Google Analytics te verzenden. Met Classic is het slechts 5.

En als dit eenmaal op een wereldwijd niveau is gedaan, moet u voor elke test een slot kiezen:

optinte

Zorg ervoor dat er niet meerdere tests zijn die dezelfde aangepaste dimensie (of aangepaste variabele voor Classic) gebruiken in GA – ze zullen elkaars gegevens overschrijven en u kunt er geen vertrouwen meer in hebben. Eén test per slot.

De handleiding van Optimizely bevat ook een stapsgewijze instructie voor deze integratie, inclusief het instellen van aangepaste dimensies.

Optimaal X

In Optimizely X moet je naar Instellingen gaan en naar Integraties gaan, daar kun je Google Universal Analytics vinden, schakel het in.

Google Analytics Optimizely X-integratie

Nadat u de integratie op projectniveau hebt geactiveerd, moet u deze ook voor elk experiment activeren door de sleuf (aangepaste dimensie) te selecteren.

Google Analytics Optimizely X-integratie

Net als bij Optimizely Classic, zou u nooit hetzelfde slot moeten kiezen voor twee tests die tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Raadpleeg de gids op hun website voor gedetailleerde informatie over hoe de integratie kan worden uitgevoerd, inclusief het maken van aangepaste dimensies in Google Analytics .

VWO

Als het gaat om de integratie van Google Analytics met uw VWO-experimenten, hoeft u alleen maar de juiste aangepaste dimensie te kiezen op het tabblad Overige van Experimentinstellingen. Dit moet bij elk experiment gebeuren.

vwo ga-integratie

Zoals bij Optimizely, één actief experiment per aangepaste dimensie. Anders riskeert u het overschrijven van sommige van de testgegevens die zijn opgeslagen in Google Analytics.

Meer informatie over de integratie is beschikbaar in een artikel in de kennisbank van VWO .

Toegang tot experimentgegevens in Google Analytics

Als u klaar bent, kunt u elk testresultaat in Google Analytics bekijken met Aangepaste rapporten. U kunt het rapport laten zien welke gegevens u wilt:

ga05

Wat variatie heeft meer opbrengst per gebruiker? Waarom is dat – laten we eens kijken naar de gemiddelde cartwaarde of gemiddelde hoeveelheid – die statistieken kunnen hier wat licht werpen.

Gebruik de statistieken die nuttig zijn in uw specifieke geval. Veeg hier het aangepaste rapport dat in het voorbeeld wordt gebruikt .

Houd er rekening mee dat Google Analytics u niets vertelt over statistische significantie (p-waarden) , energieniveaus, foutmarges enzovoort. U moet die gegevens in een Excel / Google-spreadsheet opnemen of zo dat u dat automatisch berekent. Start de analyse niet in GA voordat de gegevens zijn gaar. Zorg ervoor dat de benodigde steekproefgrootte en significantie + vermogensniveaus aanwezig zijn.

Varianten verzenden als gebeurtenissen om geavanceerde segmenten (doelgroepen) te gebruiken

Ingebouwde Google Analytics-integratie is niet waterdicht. Soms worden de gegevens niet doorgegeven, er is een discrepantie van 20% tot 50% – ergens verdwaalt ergens een deel van de gegevens. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, van de manier waarop de scripts worden geladen, in welke volgorde time-outs en andere problemen worden geschreven. Ik heb door de jaren heen veel verschillende problemen behandeld.

Mijn goede vriend Ton Wesseling vertelde me voor het eerst over deze oplossing: stuur een gebeurtenis naar Google Analytics elke keer dat een variant wordt geladen.

Het enige dat u hoeft te doen, is één regel toevoegen aan de test Globaal Javascript (uitgevoerd voor alle varianten), plus een regel met trackingcode voor gebeurtenissen als de laatste regel voor elke testvariant.

Dit is dus de regel die u moet toevoegen in de JavaScript-console van Global Experiment:

window.ga=window.ga||function(){(window.ga.q=window.ga.q||[]).push(arguments);};window.ga.l=+new Date();

Dit zorgt ervoor dat de GA-tracker alle informatie krijgt zodra deze wordt geladen.

Dit is waar je het in Optimizely doet. Open eerst de instellingen tijdens het bewerken van een test:

 

1

En kies nu Experiment Javascript. Voeg de code daar toe:

globaal

En nu moet u aan het einde van elke variant (inclusief het origineel) een regel met de gebeurteniscontentiecode toevoegen . U hoeft alleen het experiment-ID-nummer en de naam van de variatie te wijzigen:

window.ga('send', 'event', 'Optimizely', 'exp-2207684569', 'Variation1', {'nonInteraction': 1});

Dus wat de code doet, is een gebeurtenis verzenden naar GA, waarbij de gebeurteniscategorie Optimizely is, actie is Experiment-ID (je kunt die van je URL halen tijdens het bewerken van een test) en het label is Variation1 (kan ook Origineel zijn, Variatie 2, enz.). Niet-interactie betekent dat er geen betrokkenheid wordt vastgelegd. Anders is uw bouncepercentage voor experimentpagina’s 0%.

Hier voegt u de code toe in Optimizely:

CXL-testen

 

U kunt nu segmenten in Google Analytics maken voor elk van de varianten.

Segment setup:

originalopt

 

Maak afzonderlijke segmenten voor elke variant en pas deze toe op elk rapport dat u wilt. Dus je kon zoiets zien als dit:

test33

Alleen illustratieve gegevens. 

Hetzelfde kan natuurlijk worden gedaan met aangepaste dimensies. Zorg ervoor dat de gegevens consistent zijn – vergelijk bedankt paginabezoeken, omzetcijfers, enz. Tussen uw Optimizely-resultatenvenster en GA-aangepaste dimensie of gebeurtenisgebaseerd rapport “.

Geen verschil tussen testvariaties. Wat nu?

Laten we zeggen dat de algehele uitkomst ‘geen significant verschil’ is tussen varianten. Ga je verder met iets anders? Niet zo snel. Houd deze 2 dingen in gedachten:

1. Uw testhypothese was misschien goed, maar de implementatie was slecht

Laten we zeggen dat uw kwalitatieve onderzoek zegt dat bezorgdheid over veiligheid een probleem is. Op hoeveel manieren moeten we de perceptie van veiligheid verbeteren? Onbeperkt.

Misschien ben je iets aan het doen – net zoals je iets hebt gezogen. Als u gegevens heeft die uw hypothese ondersteunen, probeert u nog enkele iteraties.

2. Alleen al omdat er geen algemeen verschil was, kan de behandeling beat-controle hebben in een of twee segmenten.

Als je een lift krijgt bij terugkerende bezoekers en mobiele bezoekers, maar een daling voor nieuwe bezoekers en desktopgebruikers – die segmenten kunnen elkaar opheffen en het lijkt een geval van “geen verschil” te zijn. Analyseer uw test over de belangrijkste segmenten om dit te zien.

Bekijk de testresultaten minstens over deze segmenten (zorg ervoor dat elk segment voldoende steekproefgrootte heeft):

  • Desktop versus tablet / mobiel
  • Nieuw versus Terugkerend
  • Verkeer dat direct op de pagina terechtkomt die u testte, kwam via een interne link

Als uw behandeling goed heeft gepresteerd voor een specifiek segment, is het tijd om een ​​gepersonaliseerde aanpak voor dat specifieke segment te overwegen.

Er is geen verschil, maar je vindt B beter dan A

Wij zijn menselijke wezens en we hebben persoonlijke voorkeuren. Dus als je test zegt dat er geen significant verschil is tussen variaties, maar je houdt van B beter – er is echt geen reden om niet met B. te gaan.

Als B een verbetering van de bruikbaarheid is of uw merkimago beter weergeeft, ga ervoor. Maar dat zijn geen goede redenen om met B te gaan als B slechter presteert in een test.

Conclusie

Vertrouw niet op één enkele gegevensbron en ga dieper in op uw analyse dan alleen te kijken naar algehele resultaten. Je zult meer overwinningen vinden en betere gegevens hebben om beslissingen te nemen. Het integreren van uw testtool met Google Analytics is een uitstekende manier om dit te doen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format