Copywriting & UX: Waarom Copywriters Wireframes nodig hebben - DeLaatbusiness

Copywriting & UX: Waarom Copywriters Wireframes nodig hebben

10 min


117
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Copywriting en UX gaan hand in hand.

Denk er over na. Ontwerp en kopiëren tellen op om gelijk te zijn aan de gebruikerservaring, toch?

Als een van beide elementen tekortschiet, neemt ook de algehele UX. Het is dus logisch dat copywriters een goed begrip hebben van de basisprincipes van UX en design.

Dat begint met wireframes.

Ten eerste, wat is een draadframe?

Wireframes zijn een visuele gids voor elementen op een webpagina. Ze brengen lay-out, inhoud en functionaliteit over. Ze raken niet aan ontwerpelementen (kleur, afbeeldingen, lettertypen, enz.) Een draadframe kan van alles zijn, van een tekening op een whiteboard tot een gedetailleerd Balsamiq- mockup …

Balsamiq voorbeeld

Wacht, wat heeft dit met copywriting te maken?

Als u een ontwerper of een UX-persoon bent, zijn wireframes bekend bij u. Wireframes zijn aanzienlijk minder bekend bij copywriters.

Dit is jammer omdat, zoals Jeff Gothelf, auteur van Lean UX , ooit schreef: “Copywriting is het geheime wapen van UX.” Het staat hier precies in de definitie, eigenlijk: “layout, inhoud en functionaliteit”.

Copywriters gebruiken wireframes om te laten zien hoe de door hen geschreven kopie moet worden gepresenteerd om de grootste conversie-impact te bereiken.

Waarom dicteert dictaatontwerp?

Goed ontwerp plus middelmatig exemplaar staat gelijk aan een slechte UX, volgens Jeff …

Ik ben ervan overtuigd geraakt dat een goed ontwerp met een slechte kopie een slechte ervaring is (of erger nog, een mislukte versie).

Zoals de oorspronkelijke conversie-copywriter, Joanna Wiebe , me ooit vertelde, komt het eerst en dan wordt het ontwerp geïntroduceerd om het bericht te versterken.

Maar waarom ? Omdat presentatie ertoe doet.

Zoals Joel Klettke van Business Casual Copywriting en Case Study Buddyuitlegt, is het werk van een copywriter niet gedaan wanneer de kopie is geschreven, niet op een afstand …

Joel KlettkeJoel Klettke , Business Casual Copywriting & Case Study Buddy:

“Copywriters moeten begrijpen hoe de dwingende kopie die ze schrijven, naar het web zal vertalen om te voorkomen dat er intimiderende tekstwanden ontstaan. Ontwerpers moeten weten hoe ze de visuele elementen van de pagina moeten rangschikken om het kopiëren van de kopie tot een moeiteloze en boeiende ervaring te maken.

Wat betreft wie het voortouw moet nemen, er is geen discussie: kopiëren moet ontwerp dicteren – kopiëren in een vooraf gedefinieerd ontwerp maakt het moeilijk om het best mogelijke verhaal te vertellen. ” (Via HubSpot)

Het achterlaten van de presentatie van een kopie voor ontwerpers (of erger nog, klanten) is een enorm risico. Uw bericht kan volledig veranderen als het niet goed wordt ondersteund met een draadframe.

Joanna van Copy Hackers en Airstory vat het het best samen …

Joanna WiebeJoanna Wiebe , Copy Hackers & Airstory:

” Kopieer leads ontwerp. Als je dat niet gelooft en beoefent, zal je exemplaar niet zo goed mogelijk worden omgezet. Stop geen kopie in regels van lorem ipsum.

Begin niet met de verkoopruimte (ontwerp). Begin met de verkoper (kopie). “

Wanneer het ontwerp de kopie dicteert, lijdt UX altijd.

Een snelle opmerking over effectieve wireframes

We hebben onlangs een heel artikel geschreven over wireframing-processen, -principes, -tools, enz. Ik raad echt aan om de tijd te nemen om het hele artikelte lezen, want effectieve wireframing is effectieve wireframing, of je nu een copywriter of een ontwerper bent.

Hier zijn de belangrijkste afhaalrestaurants, hoewel …

 1. Voer gebruikerstests uit op uw wireframes om onverwachte inzichten te ontdekken.
 2. Raak niet in perfectie verstrikt. Een schets is geen tekening en een draadframe is geen ontwerp.
 3. Richt u vooral op duidelijkheid. Visualiseer je duidelijk de berichtgeving?
 4. Zorg ervoor dat iedereen van tevoren op dezelfde pagina is. Dat betekent andere copywriters, UX- en ontwerpexperts, klanten of belanghebbenden, enz.
 5. Leg uit dat wireframes geen vervanging zijn voor ontwerp voor alle betrokkenen. Blijf in grijstinten om ontwerpgerelateerde feedback te vermijden.

Het risico om geen wireframes te gebruiken

Ik ben er zeker van dat dit niet de eerste keer is dat je leest: “gebruik geen lorem ipsum in een draadframe” of dat exemplaar moet ontwerp dicteren. Toch maken maar weinig copywriters zich druk om wireframes.

Uren aan uren van onderzoek worden uitgevoerd, duizenden en duizenden woorden worden zorgvuldig gemaakt … dan is het verpakt in een Google-document en verzonden met vingers (en tenen) gekruist.

Erger nog, sommige copywriters accepteren wireframes van klanten en belanghebbenden en kopiëren dienovereenkomstig.

We hebben al uitgelegd waarom dit een ‘nee-nee’ is, maar Joel legt uit hoe schadelijk het is om je kopie niet in een kader te plaatsen …

Joel KlettkeJoel Klettke , Business Casual Copywriting & Case Study Buddy:

“Vaak zijn de dingen waarvan we denken dat ze beknopt zijn, de dingen waarvan we denken dat ze echt goed geschreven zijn, niet erg goed te vertalen als je ze echt live probeert te pushen, als je ze echt in een ontwerp probeert te verwerken.

Het andere dat kan gebeuren is – en ik ben er zeker van dat als iemand van jullie heeft geschreven voor het web, je dit hebt gezien – je schrijft iets dat prachtig is geschreven, je breekt het zelfs op in je Word-document. Je hebt je kop en dan heb je je lichaamskopie en dan als het live gaat, kom je terug en je huivert omdat ze iets bizarro hebben gedaan, zoals je subkop hebben genomen en het in een heel ander gedeelte gezet en het is alle kracht verloren, of ze hebben deze gigantische afbeelding laten vallen naast je woorden die niets helpt communiceren.

Wanneer u wireframe kunt gebruiken, kunt u ontwerpers en uw klanten laten zien hoe dit er live uit kan zien. Het is goed voor hen om een ​​beeld te krijgen van hoe uw kopie daadwerkelijk zal functioneren, hoe het gaat stromen. Het is goed voor u om te begrijpen hoe de kopie die u daadwerkelijk maakt, naar het web gaat vertalen. ” (Via YouTube)

Kira Hug, een conversie-copywriter , gaat zo ver om te zeggen dat copywriters zonder een draadframe in feite hun exemplaar uit het raam gooien …

Kira HugKira Hug , Conversion Copywriter

“De taak van een copywriter is om de woorden te beschermen, zodat de woorden de beste kans hebben om te converteren. Wanneer je een exemplaar zonder begeleiding, een gids of een draadframe overhandigt aan een cliënt, gooi je in feite je exemplaar uit het raam.

Het is onze taak om te benadrukken wat waar moet gaan, wat moet worden benadrukt en hoe de kopie visueel moet worden gecommuniceerd, zodat het zijn werk kan doen en verkopen.

Elke copywriter moet begrijpen hoe een wireframe moet worden ontworpen en de eerste lay-out van een pagina kan leiden. Dit betekent niet dat u elk detail moet ontwerpen (dat is niet uw taak), maar u moet begrijpen hoe u de kopie van een ontwerp het beste kunt benadrukken. “

Dit risico is te groot, of u nu een interne copywriter of een freelance-copywriter bent. Bescherm de woorden of laat je zorgvuldig gemaakte werk (en de resulterende UX) lijden.

Laat je onderzoek je kopie dicteren

Kopiëren dicteert ontwerp, maar wat dicteert kopiëren? Onderzoek, altijd onderzoek.

Hier is een voorbeeld van een onderzoeksproces, grotendeels samengesteld uit wat ik in de loop van de jaren van Joel en Joanna heb geleerd, dat je kunt kopiëren om je wireframe te informeren.

Elk onderzoeksproces is anders en hopelijk ben je al bekend met de meeste van deze stappen, dus beschouw dit als slechts een snelle opfriscursus.

Stap 1: Stadia van bewustzijn

Hoe bewust is de bezoeker van het probleem? Ervaren ze de pijn die je zwaar oplost, helemaal niet of ergens ertussenin? Hoe bewust is de bezoeker van de oplossing? Uw specifieke oplossing? Hebben ze al eerder van uw bedrijf gehoord? Zijn ze opgewonden om je een poging te doen of om ‘me’ te voelen?

De fasen van bewustzijn zijn slechts een deel van de reis van de totale koper …

De koper's reis
Afbeeldingsbron

… maar ze zijn essentieel om het argument te begrijpen dat moet worden gemaakt en hoe het moet worden gepresenteerd.

U zou bijvoorbeeld niet iemand sturen die nog steeds probeert zichzelf te diagnosticeren op dezelfde bestemmingspagina als iemand die op zoek is naar uw specifieke medische oplossing, nietwaar?

Joanna heeft een heel artikel geschreven over de bewustwordingsfasen , die ik aanraad om te lezen.

Stap 2: Interne interviews en kopie-audits

Naarmate sites groeien, vooral als die groei snel is, kunnen inconsistenties van kopieën gemakkelijk binnendringen. Voordat u begint na te denken over een nieuw exemplaar, doorloopt u de bestaande kopie om probleemgebieden te identificeren (inconsistentie van spraak, inconsistentie van berichten, inconsistentie in stijl, enz.)

Het helpt om deze probleemgebieden in kaart te brengen …

Probleemgebieden

… om te begrijpen hoe de kopie is geëvolueerd in de tijd voordat u begint met het schrijven van de nieuwe kopie.

U wilt ook interne interviews afnemen met het ondersteuningsteam, het verkoopteam en misschien zelfs het productteam. Niemand kent het product, de vragen van bezoekers / klanten, aarzelingen van bezoekers, pijnen van bezoekers / klanten en frustraties of bezwaren van bezoekers beter dan zij.

Vergelijk wat u leert uit interne interviews met de boodschap (pen) die de kopie op dit moment overbrengt. Dit kan u helpen hiaten, inconsistenties en onnauwkeurigheden te begrijpen die de conversiekoersen zouden kunnen verlagen.

Stap 3: Segmenten en klantgesprekken

Nu is het tijd om uw doelgroep te segmenteren op basis van de inzichten die u wilt ontdekken.

Bijvoorbeeld…

 1. Als u meer wilt weten over de koopervaring, moet u met iemand praten die onlangs voor u heeft gekocht (zonder vorige relatie).
 2. Als u meer wilt weten over retentie en waarom mensen elders gaan zoeken, moet u met iemand praten die onlangs uw services heeft geannuleerd of inactief is geweest.
 3. Als u meer wilt weten over de wrijving die bestaat bij de aanschaf, moet u met leads praten die hoog scoren voor intentie.

Je snapt het, toch?

U kunt vervolgens verder segmenteren, afhankelijk van uw unieke behoeften. Bij CXL Institute kunnen we bijvoorbeeld segmenteren op rol: in-house en agency / freelance. Of segmenteer op grootte: enterprise of SMB. Of segmenteer op aankoop: live cursus, certificeringsprogramma of alle toegang.

Als je eenmaal weet met wie je gaat praten en waarom , is het tijd om na te denken over hoe .

Zoals Joanna uitlegt, zijn enquêtes en interviews een goede plek om te beginnen …

Joanna WiebeJoanna Wiebe , Copy Hackers & Airstory:

“In mijn ervaring moet u enquêtes houden en persoonlijke gesprekken voeren met huidige klanten, voormalige klanten en potentiële klanten. Open vragen zijn nuttiger voor copywriting dan voor J / N-vragen. Je moet niet alleen horen over wie ze zijn en wat ze willen en nodig hebben, maar ook om de woorden te vinden die ze gebruiken om die dingen uit te drukken. (We willen hun taal vegen als het tijd is om te schrijven.)

Mijn absolute favoriete vraag om te vragen omdat het zoveel onthult, is dit:

Wat was er aan de hand in je leven dat je dwong op zoek te gaan naar een oplossing zoals die van ons? 

We hebben uitgebreid geschreven over klantonderzoeken en klantgesprekken, dus ik laat de tactische details deze keer achter.

Houd er rekening mee dat u ook reviewsites van derden voor inzichten kunt verkennen. Wat zeggen mensen over jou en je concurrenten? U zult hier bezwaren, angsten, motivaties, enz. Vinden die verborgen zijn. Bovendien zijn de recensies ongevraagd, waardoor ze mogelijk een beetje minder vooroordeel hebben dan enquête- en interviewreacties.

Stap 4: Thema’s, patronen en commonaliteiten

De aanpak die je hier volgt, is aan jou, maar onthoud …

 • Plaats uw eigen aannames of meningen niet onbewust.
 • Vat niet alleen alles samen wat je hebt verzameld, maar breng het aan het werk.
 • Zoek naar thema’s, patronen en overeenkomsten tussen woorden en zinnen.
 • Zoek naar thema’s, patronen en overeenkomsten tussen bezwaren, angsten, frustraties, vragen, enz.
 • Zoek naar thema’s, patronen en overeenkomsten tussen voordelen, motivaties, functies, enz.
 • Let op offertes die u kunt gebruiken voor stem van klantenexemplaar.

Vooral alles georganiseerd en efficiënt houden.

Misschien leen je de spreadsheet van Joel voor gedenkwaardige citaten …

Memorabele citaten

(Pak de sjabloon hier.)

Of gebruik de tabel die Joanna gebruikt om de berichtenhiërarchie te bepalen …

Problemen, voordelen, frequentie
Afbeeldingsbron

Of misschien leent u van beide en past u ze aan om aan uw behoeften te voldoen. Waar je ook voor kiest, zorg er gewoon voor dat je het gemakkelijk maakt om …

 • Identificeer patronen.
 • Werk samen met andere betrokken copywriters.
 • Keer terug naar brondocumenten (interviewtranscripties, antwoorden op enquêtes, enz.)

Waar je uiteindelijk mee zult eindigen is een volwaardig onderzoeksrapport.

Stap 5: Alles samen trekken

Nu hebt u alle informatie die u nodig heeft om te begrijpen wat conversies aanjaagt en wat niet. Tijd om alles samen te trekken, schrijf uw exemplaar en maak een draadframe.

Ik neem aan dat je het hele “trek het allemaal bij elkaar, schrijf je kopie” stuk naar beneden.

Als het gaat om het wireframe, stelt Lianna Patch van Punchline Conversion Copywriting voor om op papier te beginnen …

“LiannaLianna-patch , Punchline-conversie-copywriting :

“Een ding dat me helpt om tijd te besparen in Balsamiq, is door eerst een aantal mogelijke lay-outs op papier te schetsen. Niets bijzonders – plak gewoon 5-10 vellen printerpapier op elkaar en ga met een marker naar de stad.

Het is sneller, lage druk en helpt u ook een idee te krijgen van wat het bericht het beste ondersteunt. “

Copycat

Vanaf daar kun je eindigen met zoiets als dit …

Voorbeeld Wireframe
Afbeeldingsbron

Welke dan transformeert in zoiets als dit …

Billionaire Balloon Wireframe
Afbeeldingsbron

(Joel heeft een hele webinar gemaakt over hoe je Balsamiq kunt gebruiken om geweldige wireframes te maken. Let alsjeblieft op voordat je je eerste wireframe maakt.)

Zorg ervoor dat u consequent verwijst naar uw onderzoek.

Ontwerp en kopiëren om samen te werken

Het draadframe is dus klaar en verstuurd naar belanghebbenden. Wat nu?

Het hangt af van uw bedrijf en hoe u uw team hebt gestructureerd.

Als u een freelance-copywriter bent of een copywriting-bureau hebt, is de kans groot dat de klant zijn interne ontwerpers uw wireframe omzet in een levende, ademende webpagina.

Als je in huis bent, komt het vaak neer op de grootte van het bedrijf …

 • Bij grote ondernemingen is er vaak minstens één speciale copywriter in het UX-team.
 • Bij MKB-bedrijven moet er een open dialoog zijn tussen het ontwerpteam en de copywriter gedurende het hele proces.

Marcin Treder van UXPin is het hiermee eens en voegt eraan toe dat bij nog kleinere bedrijven de last in plaats daarvan ligt bij het UX-team om copywriting te begrijpen …

Marcin TrederMarcin Treder , UXPin

“Terug in mijn UX Manager-tijden droomde ik ervan om een ​​toegewijde, professionele copywriter te hebben in mijn UX-team. We hebben nooit de juiste persoon gevonden, maar ik denk nog steeds dat dit de beste oplossing is voor grote organisaties.

Voor kleinere bedrijven is de enige optie om UX-ontwerpers te stimuleren om basisbeginselen van copywriting te leren, wat echt een deel van onze vaardigheden zou moeten zijn. ” (Via UXPin)

Krijg vroege buy-in van belanghebbenden. Het is jouw taak om hen ervan te overtuigen dat copywriting en wireframing hand in hand gaan. Hoe meer de twee kanten samenwerken, hoe beter de UX.

Als je weerstand ondervindt van de UX of het ontwerpteam, benadruk dan je intentie om samen te werken  aan de inhoudspresentatie omwille van de gebruikerservaring. En natuurlijk begrijpt u dat een draadframe geen ontwerp is.

Conclusie

Om een ​​goede copywriter te zijn, moet u weten hoe u goed onderzoek moet doen en overtuigende berichten kunt maken. Om een goede copywriter te zijn, moet u weten hoe u uw exemplaar in een draadmodel kunt presenteren.

Dit is wat je moet onthouden …

  • Onderzoek dicteert kopiëren en kopiëren dicteert ontwerp.
  • Ken praktische tips voor wireframing. Een goed draadframe is een goed draadframe, ongeacht uw functie.
  • Als u geen draadframe gebruikt, krijgt u, uw bericht en de gebruikerservaring tot heel veel onnodig risico.
  • De stappen voor effectief kopieeronderzoek zijn:
    • Het stadium van bewustzijn definiëren.
    • Interne interviews afnemen en audits uitvoeren.
    • Gesegmenteerde en uitvoerende klantinterviews.
   • Identificeren van thema’s, patronen en overeenkomsten.
 • Om ontwerpers en copywriters naadloos te laten samenwerken, is afhankelijk van uw bedrijf en hoe u uw team hebt gestructureerd, maar het is essentieel.

Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *