Freemium versus gratis proefversie: wat levert u meer betalende klanten op (niet alleen freeloaders)? - DeLaatbusiness

Freemium versus gratis proefversie: wat levert u meer betalende klanten op (niet alleen freeloaders)?

12 min


158
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Freemium en gratis proefabonnementen hebben één ding gemeen: genereren geen inkomsten.

Je kunt je zorgen maken over het besluit om het ene pad boven het andere te kiezen, maar je kunt die strategische energie besparen om uit te zoeken hoe je meer gratis gebruikers kunt omzetten in betalende klanten.

Dit bericht geeft informatie over de freemium- en gratis proefmodellen en beschouwt de belangrijkste vragen – over uw bedrijf, uw markt en uw product – die u naar de beste optie leiden.

Wat beide strategieën zijn – en dat zijn ze niet

Noch freemium noch gratis trial zal een ziek SaaS-bedrijf redden. Als je onboarding-ervaring verschrikkelijk is of je product niet erg inspirerend is, verspil je tijd aan het debat ‘freemium vs. gratis proefversie’.

Een freemium- of gratis proefaanpak beïnvloedt de micro-conversie van een onbetaalde productinschrijving. En optimaliseren voor microconversies kan macroconversies ondermijnen, vooral als uw marketingteam nooit ziet wat er gebeurt na het invullen van een formulier.

Dus wat moet je als eerste doen? Bepaal uw go-to-market-strategie. Zoals Wes Bush aangeeft, hebt u drie opties voor een SaaS go-to-market-strategie : verkoop geleid, marketing geleid of product geleid. Zowel freemium- als gratis proefprogramma’s zijn productgestuurde strategieën: ze laten zien in plaats van vertellen.

Als u zich nog niet hebt gecommitteerd aan een productgestuurde strategie, kunt u nu stoppen met lezen. Maar als u het productgestuurde pad al bent begonnen en het goed kunt doen, zijn er tal van voordelen.

Waarom productgestuurde strategieën werken voor SaaS-bedrijven

Freemium- en gratis proefstrategieën kunnen de actiekosten van klanten (CAC’s) verlagen. Uit onderzoek van ProfitWell blijkt dat beide lagere CAC’s hebben in vergelijking met geen productgestuurde optie, waarbij de kloof blijft groeien:

kosten voor klantenwerving freemium versus gratis proefversie

Zelfs met een productgestuurde strategie:

 • Gaat u nog steeds marketingdollars spenderen om gebruikers ertoe te krijgen zich aan te melden voor freemium- of gratis proefversies? Ja.
 • Heeft u nog steeds verkoopondersteuning nodig voor sommige bedrijfsaccounts? Waarschijnlijk.

Maar in plaats van het uitgeven van marketingbudgetten aan dure, kooptegoed-aan-de-trechter-of aan inhoud die de waarde van een product probeert te verklaren, laat een productgestuurde strategie consumenten hun eigen “Aha!” -Moment creëren. En als u geen geld uitgeeft om die gebruikers met advertenties of whitepapers te overtuigen, kunt u die bronnen terugstorten in de productontwikkeling.

Consumentenpsychologie suggereert ook waarom productgestuurde strategieën meer succes kunnen hebben :

 • Endowment effect. We waarderen dingen belangrijker als we ze bezitten. Freemium- of gratis proeftoegang verhoogt het gevoel van eigenaarschap en kan daarom de waargenomen waarde verhogen.
 • Mere blootstelling effect. Als we meer vertrouwd zijn met een product (persoon of iets anders), hebben we meer kans om er positieve gevoelens voor te hebben.
 • Verlies aversie. We zijn bang voor verlies. Een openstaand einde van een gratis proefperiode kan een aankoop stimuleren. Met freemium is het alleen relevant als een bedrijf tegen een freemium-limiet aanloopt en moet upgraden naar premium of migreren naar een ander product.

Ondanks de voordelen is het moeilijk om onbetaalde gebruikers betalende gebruikers te laten worden – ‘de penny gap te overschrijden’.

De formidabele cent gap

Schalen van $ 5 naar $ 50 miljoen is niet het moeilijkste deel van een nieuwe onderneming – het zorgt ervoor dat uw gebruikers u helemaal niets betalen. De grootste kloof in een onderneming is die tussen een dienst die gratis is en een die een cent kost.

– Josh Kopelman , First Round Capital

De penny gap is het overgangspunt van niet-betaalde naar betaalde klanten, en zowel freemium- als gratis proefopties moeten gebruikers overtuigen om deze over te steken. De kloof is nog groter voor het aanbod van freemium: bij het begin van de relatie is de verwachting van de gebruiker dat het product gratis is.

Om deze perceptie te verdrijven, benadrukt Lincoln Murphy van Sixteen Ventures de noodzaak om gebruikers onmiddellijk en herhaaldelijk eraan te herinneren dat ze de freemium-versie van een premiumproduct gebruiken.

Dus, realistisch gezien, hoeveel van die freemium- en gratis proefversie mag je verwachten te converteren?

Benchmarkconversiepercentages: freemium versus gratis proefversie

Benchmarks hebben een beperkte waarde: een “goed” succespercentage is er een die verbetert. Maar toch, welke productgestuurde strategie – gemiddeld – converteert beter: freemium of gratis proefversie?

Zoals uit Ada Chen Rekhi blijkt , zijn gratis proefperioden meestal duurder,maar de tarieven variëren sterk:

De verspreiding van conversiepercentages is gedeeltelijk het gevolg van de talloze manieren waarop u een freemium- of gratis proefstrategie kunt inzetten.

Freemium, gratis proef- en hybride modellen

Murphy betoogt dat de keuze niet ligt tussen freemium- en gratis proefstrategieën , maar tussen freemium- en premium- producten. (Dit laatste kan een gratis proef zijn.) Waarom het onderscheid? Omdat een freemium-versie een onafhankelijk, voor altijd gratis product is waarvoor een conversiestrategie vereist is.

Te vaak voeren SaaS-bedrijven freemium-strategieën uit in de veronderstelling dat freemium-gebruikers van nature de penny gap overschrijden om betalende klanten te worden. In werkelijkheid zijn freemium-gebruikers vaak een niet-gemonetariseerd segment dat top-of-trechter marketeers helpt hun aantal te bereiken – maar weinig anders.

Het is een van de vele kritische onderscheidingen. Dit zijn de anderen:

Freemium-modellen

Een freemium-strategie biedt eeuwigdurende toegang tot een beperkte versie van een product. Beperkingen zijn er in vele vormen :

 • Functiebeperkingen. Dit is de meest voorkomende vorm van een freemium-product – een no-nonsense versie van zijn premium-tegenhanger (bijv. Evernote).
 • Gebruiksbeperkingen. De freemium-versie beperkt opslag of servertoegang (bijv. Dropbox), of beperkt het aantal gebruikers (Canva).
 • Advertentie toevoegingen. Niet elke beperking verwijdert functionaliteit. Freemium-versies kunnen ook advertenties bevatten als een beperking van de ervaring (bijv. Spotify).
 • Cross-verkoopt. Sommige freemium-producten zijn volledig functioneel (bijv. ITunes), maar toegang daartoe is een toegangspunt tot een ecosysteem dat toekomstige aankopen (bijv. ICloud) stimuleert.

Andere producten zijn volledig gratis (bijv. Instagram) met andere manieren om inkomsten te genereren, zoals reclame. Hoewel dit geen freemium-producten zijn, is er geen betaalde versie waarnaar u kunt upgraden, ze vertegenwoordigen het ene uiteinde van het gratis versus betaalde spectrum.

Als freemium nog steeds een barrière lijkt te zijn voor acquisitie, heb je genoeg geld op de bank en kruist je je vingers voor een buy-out door Google of Facebook, een volledig gratis product is misschien het meest logisch.

Gratis proefmodellen

Een gratis proefperiode geeft gebruikers volledige toegang tot een product voor een beperkte periode.

In een interview met HubSpot’s Kieran Flanagan, suggereert Ty Magnin van Appcues dat een gratis proef de “demo van 2018.” is. Dat komt omdat de meeste SaaS-producten direct toegankelijk zijn via een browser of app en onboarding automatiseren: ze zijn eigen tempo, tijd -beperkte demo’s.

Er zijn twee manieren om gratis proeven te structureren:

 1. Opt-in. Gebruikers registreren zich gratis zonder betalingsinformatie in te voeren. Ze kunnen het product verkennen tot hun proefperiode afloopt, waarna ze worden gevraagd om zich aan te melden – betalen of weg te gaan.
 2. Afmelden. Creditcard-informatie wordt bij de start genomen. Soms wordt een nominaal bedrag zoals $ 1 in rekening gebracht, vaak om betalingsprocessors te kalmeren of om vroegtijdig de penny gap te overbruggen. Als de gebruiker aan het einde van de proef niet annuleert, worden deze automatisch gefactureerd.

Een opt-in gratis proef genereert meestal meer studies omdat het de wrijving vermindert bij het aanmelden; een opt-out gratis proefperiode genereert echter een hoger percentage van de verkopen (vaak van de “Gotcha!” -variëteit), omdat sommige gebruikers vergeten te annuleren in de tijd. Die verkopen op de korte termijn, hoewel aantrekkelijk, kunnen een merk uithollen en retentie schaden.

Creditcard-muren zijn ook een tactiek om de “riff-raff” buiten te sluiten, een optie die Murphy waarschuwt  tegen:

een CC-muur voorkomt misbruik niet, het laat alleen minder mensen binnen zodat je minder misbruik hebt [. . .] het plaatsen van een CC-muur is meestal niet logisch; het wordt vaak gebruikt om dingen te verbergen die moeten worden opgelost of omdat je niet gelooft dat je gratis proefversie is ingesteld om klanten te converteren (wat waarschijnlijk niet het geval is).

Met andere woorden, een creditcardwand heeft gevolgen, niet allemaal wenselijk: het houdt slechte en goede vooruitzichten buiten beschouwing en het tankconversieratio wordt getankt (terwijl uw conversiepercentage waarschijnlijk wel omhoog gaat) benchmarks hierboven).

Voor sommigen zijn opt-outvrije proefversies van essentieel belang – u kunt meer leads hebben dan u aankan of ongebreideld probeerbaar te maken. Niettemin kan het verscherpen van targeting voor gebruikersacquisitie of het aanbieden van een testversie alleen aan sommige gebruikers (bijvoorbeeld die al op een e-maillijst) de noodzaak van een opt-out-versie (en inschrijvingsfrictie voor legitieme prospects) verminderen.

Hybride modellen

Wat moet er gebeuren als een gratis proefperiode verloopt? Voor SaaS-bedrijven met hybride strategieën migreren die gebruikers terug naar een pool van freemium-gebruikers:

Beeldbron )

Als verliesaversie niet genoeg is om een ​​aankoop te katalyseren aan het einde van een gratis proefperiode, kan een hybride gratis trial-freemium-strategie die gebruikers in de trechter houden – ervan uitgaande dat er een strategie is om ze door te zetten tot aankoop (of productbeïnvloeding).

Murphy benadrukt die bezorgdheid in een vergelijkbare gebruikersstroom:

Beeldbron )

Bekende SaaS-bedrijven zijn erin geslaagd met een hybride model. (HubSpot biedt gratis proefversies binnen freemium- en betaalde versies van hun producten.) Maar hoe weet u welke logisch voor u is?

Hoe te kiezen tussen freemium en gratis proefperiode

Zoals hieronder beschreven, zijn de use cases voor freemium beperkt en als uw bedrijf niet fit is, is een gratis proef de fall-back optie.

Het bereiken van dat beslissingspunt komt neer op het beantwoorden van vragen over:

 1. Jouw zaken.
 2. Jouw markt.
 3. Jouw product.

Vragen over uw bedrijf

Aan wie verkoop je?

Is het dezelfde persoon die uw product dagelijks gebruikt? Zo niet, dan is een productgestuurde strategie misschien helemaal niet goed. (Een verkoopgestuurde strategie werkt mogelijk beter.) Anderzijds kan een freemium-strategie goed werken met een bottom-up benadering die tijd kost om te schalen.

slap logoOverweeg Slack: bij een grote organisatie kan de uiteindelijke aankoopbeslissing afkomstig zijn van de C-Suite (waar deze spaarzaam of helemaal niet wordt gebruikt), maar het verzoek om die aankoop kan zich na verloop van tijd ontwikkelen, omdat steeds meer afdelingen binnen het bedrijf afhankelijk zijn van het voor communicatie.

De traagheid die normaal gebruik bouwt – historische kennis, bekendheid met platforms, enz. – maakt overstappen moeilijk. Het bereiken van dat traagheidsniveau duurt langer dan de duur van een gratis proefperiode.

Pleitbezorging is afhankelijk van wijdverspreide acceptatie, maar gebruikers zijn niet homogeen : Freemium-boekhoudsoftware is misschien eenvoudig voor een universiteitsadministrateur, maar complex voor een onafhankelijke contractant. Zorg ervoor dat ‘gemakkelijk te gebruiken’ van toepassing is op elke doelgroep.

Wat zijn je doelen?

spotify-logoBedrijven zoals Spotify en Canva creëerden enorme gebruikersbases door een waardevol product weg te geven. Zoals Kieran Flanagan uitlegt , deden ze dit echter met verschillende doelen voor ogen:

 • Overheersing van de markt. Voor een product als Spotify zorgde een freemium-versie voor een snelle acceptatie waardoor het bedrijf de dominante onderneming werd op een drukke markt.
 • Verstoring van de markt. Canva probeert geen rechtstreekse wedstrijd met Adobe te winnen. De freemium-versie is echter goed genoeg om loyale gebruikers te maken die liever duizenden uitgeven aan iets anders dan Photoshop.

Canva-logoHet gevaar is natuurlijk dat beide marktdoelen worden geoptimaliseerd voor meer gratis gebruikers. Spotify en Canva zijn geen freemium-succesverhalen geworden totdat ze inkomsten genereerden met hun gebruikers.

En net als de inspanningen van onderaf waren beide een trage verbrander waarvoor tientallen miljoenen nodig waren om de overvloed aan gratis gebruikers te ondersteunen die aan inkomsten voorafgaan. Om die financiële steun te genereren, heeft een SaaS-product een grote aantrekkingskracht nodig.

Daarom is uw markt misschien de beste gids voor het kiezen van een freemium- of gratis proefstrategie.

Vragen om te vragen over uw markt

Hoe groot is uw markt?

Als je Jason Lemkin van SaaStr vraagt, zal hij je vertellen dat je 50 miljoen actieve gebruikers nodig hebt om freemium te laten werken. (Met “werk” bedoelt hij een bedrijf van $ 100 miljoen.) Daarom bevatten de meeste freemium-succesverhalen producten die de meeste mensen aanspreken.

Niet iedereen hoopt op een IPO, wat betekent dat freemium mogelijk is in kleinere markten als de conversieratio hoger is en de opbrengst per betaalde gebruiker ook stijgt. (Lemkins back-of-the-napkin-wiskunde gaat uit van $ 10 per maand per betaalde gebruiker.)

Zoals Vineet Kumar betoogt in de Harvard Business Review, kan het gemakkelijker zijn om het juiste model te identificeren door een conversieratio te gebruiken. Kumar suggereert dat een conversiepercentage van 2-5% een redelijk evenwicht is; hoe meer niche de markt is, hoe hoger u uw doelconversieratio moet pinnen.

Dus, als uw conversieratio 35% is, wilt u misschien een freemium-optie overwegen om uw markt uit te breiden. Als uw conversieratio echter minder dan 1% bedraagt, wilt u mogelijk de toegang beperken.

De omvang van uw markt is niet de enige overweging.

Hoe volwassen is jouw markt?

Welk product verdring jij? Murphy gelooft dat het antwoord van cruciaal belang is voor het identificeren van de juiste strategie voor het acquireren van klanten.

Voor B2B SaaS-producten is de toegevoegde uitdaging dat de keuze voor consumenten vaak alles of niets is: bedrijven hebben één CRM, één e-mailmarketingplatform, één CMS, enz. Dat is iets anders dan B2C SaaS-producten (Murphy gebruikt het voorbeeld van smartphonegames) , waarin consumenten gelijktijdig meerdere kunnen gebruiken.

Met betrekking tot verplaatsing zijn er drie mogelijke antwoorden:

1. U verplaatst een populair commercieel product. U gaat een productcategorie met brede acceptatie binnen waarvoor mensen verwachten geld te betalen – twee belangrijke voordelen. Maar het kan ook de moeilijkste markt zijn om in te breken; je bent een disruptor. Een freemium-aanpak, zoals Canva’s, kan gebruikers motiveren om een ​​alternatieve oplossing te proberen.

2. Je verplaatst een archaïsch systeem. Bereikt uw SaaS-product iets dat een lappendeken van spreadsheets momenteel doet? Uw product kan veel waarde bieden, maar u vraagt ​​mensen ook om te betalen voor iets dat ze momenteel gratis krijgen. (Of althans, de kosten van de bestaande oplossing zijn begraven in extra uren arbeid.)

Heeft een gratis proefperiode voldoende tijd voor gebruikers om een ​​nieuwe gewoonte te vestigen? Of zal het de belofte inlossen van een product dat voor altijd gratis is om hen ervan te overtuigen een proces naar uw product te migreren? Als je denkt dat een freemium-versie nodig is om een ​​dienst te inspireren, pas dan op dat je het ene gratis product vervangt door het andere. Op een gegeven moment moet u gebruikers overtuigen om te betalen.

3. Je verplaatst helemaal niets. Biedt u een nooit eerder voorgesteld SaaS-product aan? Freemium kan adoptie en dominantie versnellen. Je hebt tenslotte nog geen concurrentie.

U bepaalt echter ook de verwachting dat uw nieuwe service gratis is. Een gratis proefversie laat je snel en misschien pijnlijk zien dat er helemaal geen markt is.

Wat is het netwerkeffect in uw markt?

De kerngroeimotor van Freemium is social-proof oftewel mond-tot-mondmarketing. Om mond-tot-mondreclame te stimuleren, heeft een freemium-bedrijf een community nodig, meestal een bestaande, die verliefd wordt op het product van het bedrijf.

– Tom Tunguz

Freemium vereist een actieve, betrokken markt met een sterk verwijzingsnetwerk om (al dan niet indirect) legioenen van niet-betalende gebruikers te gelde te maken. Freemium-producten verwachten dat een meerderheid van de gebruikers nooit betalende klanten zal worden; echter, die freeloaders betalen voor hun gebruik door het bewustzijn te verspreiden.

dropbox netwerkeffect
Het netwerkeffect is sterker bij freemium-producten – gebruikers delen iets van permanente waarde.

Voor het genereren van mond-tot-mond verwijzingen verslaat freemium de gratis proefversie : Freemium is een product, geen staaltje, en is daarom het delen waard. Toch zal dat delen niet organisch plaatsvinden. Zoals Murphy benadrukt , moeten freemium-producten het netwerkeffect katalyseren (bijv. Dropbox biedt je gratis opslag aan je vrienden.)

Het identificeren van die triggerpoints – om nieuwe gebruikers te lokken en om te zetten in betalende klanten – vereist diepgaande productkennis.

Vragen over uw product

Hoe duur is jouw product?

Een duur product werkt volgens Bush niet met een gratis proefversie. (Bush pleit in het algemeen voor opt-out vrije proeven.) Voor één, opt-out “gratis” studies creëren vaak een laag oorspronkelijk anker, zoals de nominale $ 1 vergoeding, waardoor de volledige prijs veel hoger lijkt (om nog maar te zwijgen van de negatieve impact die zelfs een one-penny-prijs heeft op de gratis conversiekoersen is een krachtig woord ).

Ten tweede leveren ze onbedoelde aankopen op en, met een hoge prijs, die een creditcard maximaal kunnen benutten en gebruikers woedend maken.

gratis proef van één dollar
Een proef van $ 1 kan een anker creëren dat een dure verkoop bemoeilijkt.

Een freemium-aanpak voor een duur product loopt een vergelijkbaar risico: de cent kloof wordt groter en Freemium kan een high-end merk devalueren.

Een opt-in gratis proef lost de bovengenoemde problemen voor dure producten op. Voor goedkope producten ligt het beslissingspunt tussen freemium en gratis proef waarschijnlijk ergens anders.

Is uw product gemakkelijk te gebruiken?

Geen enkel freemium-aanbod komt zonder kosten, ook al zijn die kosten een paar GB aan serverruimte. Om ervoor te zorgen dat de onboarding- en klantenservice-kosten laag blijven, vereist freemium eenvoudige onboarding en totale (of bijna totale) zelfbediening. (Bush biedt nog een andere mogelijkheid: kosten voor onboarding van gebruikers of vouwen van die kosten in de prijs van het product.)

Zoals eerder opgemerkt, kan een divers gebruikersbestand het product aan boord verrassend complex maken. En natuurlijk, als gebruikers niet begrijpen hoe ze een product moeten gebruiken, zullen ze waarschijnlijk geen gepassioneerde voorstanders worden.

Hetzelfde geldt voor gratis proeven: hoe meer het onboarding-proces wordt gebruikt, hoe groter de behoefte aan gebruikerskwalificatie (tenzij u middelen hebt om aan extra klantenondersteuning te besteden).

Hoeveel weet u van uw product?

Gratis proeven maken gebruik van urgentie om een ​​aankoop te motiveren. Wanneer u probeert meer gratis proefversies te converteren, kunt u de proeflengte testen, bijvoorbeeld 14 dagen versus 30, maar de variabelen zijn beperkt.

Met freemium-producten zijn de variabelen eindeloos. Flanagan geeft de belangrijkste vragen weer:

[W] zijn de onderdelen waardevol genoeg om hen te helpen het goede woord te verspreiden over hoe geweldig dat product is? En wat zijn de functies en dingen die ze zo hard nodig hebben dat ze je gewoon geld gaan betalen?

Als je wilt weten over welke functies gebruikers geven, opent freemium de sluizen. Freemium kan in feite dienen als een middel om gebruikersonderzoek te schalen . U kunt de toevoeging of aftrekking van functies snel testen (tot statistische significantie) om te bepalen welke het meest stickher zijn.

Tegelijkertijd heeft u misschien niet het geduld (of de financiering) om een ​​toestroom van nieuwe gebruikers te doorstaan. Het besturen van de software met een handvol bedrijven kan vergelijkbare informatie bieden tegen een fractie van de kosten.

abonnementslimiet van nytimes

Uiteindelijk hebben die gegevens alleen waarde als deze verbinding maakt met een gebruikersbeslissing om te upgraden. Als u niet weet welke functies een verkoop genereren, of zoals de New York Times heeft geleerd, precies hoeveel artikelen zij u gratis moeten laten lezen (het antwoord was 10, niet 20), dan zult u die gebruikers niet effectief laten gelden .

Natuurlijk, als uw markt zo klein is dat u nooit genoeg gegevens verzamelt, heeft het geen zin om de sluizen te openen – een gratis proefperiode zorgt ervoor dat elke gebruiker toegang krijgt tot de meest invloedrijke functies.

Conclusie

Bush is gek op het citeren van Rob Walling: “Freemium is als een Samurai-zwaard: tenzij je een meester bent in het gebruik ervan, kun je je arm afsnijden.” De standaardaanbeveling – van Bush, Walling en anderen – is voor een opt-out – in een gratis proefperiode.

Dat gezegd hebbende, als uw huidige succespercentage hoog is, kan een freemium-optie (of minder beperkte gratis proefversie) meer gebruikers naar de trechter brengen en mond-tot-mondreclame genereren om het bewustzijn te vergroten.

Als je daarentegen door geld probeert te bonzen aan honderden niet-betaalde banden-kickers (van de freemium of gratis proefversie), moet je de spon vaster maken.

En toch is de kritieke overweging uiteindelijk de uitvoering van beide strategieën – eerder dan de keuze ervan – die een veel grotere invloed heeft op het aantal beoordelaars dat kopers wordt.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *