Google Optimize-startershandleiding

11 min


92

De kans is groot dat u inmiddels weet hebt van Google Optimize . Het is de oplossing van Google voor A / B-tests en personalisatie. Het startte in bèta in 2016 en liet optimizers over de hele wereld wachten in de rij om het uit te proberen. 
Nu het geen bèta heeft, kun je het proberen zonder te wachten.

Maar wat kun je verwachten? Hoe configureer je het correct? Hoe voer je je eerste experiment uit?

Ten eerste, waarom Google Optimize ten opzichte van andere testtools?

Marketeers zijn dol op tools en tools die dol zijn op marketeers. Wat resulteert uit deze romantiek is overbelasting van het gereedschap . Je hebt een hulpmiddel voor het rangschikken van zoekwoorden, een hulpmiddel voor verbroken koppelingen, een tool voor monitoring van sociale media, een tool voor analyse van sociale media, een tool voor … je snapt het.

Google Analytics heeft geprobeerd de overbelasting van het gereedschap te verminderen en marketeers jarenlang uit hun silo’s te halen. Het adresseert alle kanalen, alle conversies. Het is een centraal hart in plaats van meerdere armen.

Zoals Sean McQuaide van LunaMetrics uitlegt, is de native integratie van Google Optimize met Google Analytics wat hem onderscheidt …

“SeanSean McQuaide , LunaMetrics :

“Voer Google Optimize in, een A / B-test- en personalisatietool die Google Analytics-gegevens gebruikt om uw CRO-inspanningen te ondersteunen. Het is duidelijk dat A / B-testen niets nieuws is en ook geen gepersonaliseerde inhoud op basis van klantgedrag. De echte vooruitgang is hier hoe Google Optimize koppelt met Google Analytics en hoe gemakkelijk we onze experimenten kunnen koppelen aan KPI’s in Google Analytics. ” (Via Online Behavior)

Sean gelooft dat de diepe integratie zorgt voor …

 1. Eenvoudigere installatie.
 2. Meer geavanceerde targeting.
 3. Meer geavanceerde rapportage.
 4. Sneller leren toepassen.

Het is moeilijk om niet oneens te zijn dat het hebben van Google Optimize-gegevens in Google Analytics en Google Analytics-gegevens in Google Optimize een groot concurrentievoordeel is.

Krista Seiden van Google , die dit jaar een geweldig gesprek gaf over Google Optimize en personalisatie bij CXL Live , geeft enkele voorbeelden …

“KristaKrista Seiden , Google :

“Een van de dingen die Optimize zo krachtig maakt, is de diepe integratie met Google Analytics. U kunt uw Google Analytics-gegevens gebruiken om de belangrijkste segmenten van gebruikers te identificeren die gebruikers targeten omdat doelgroepen met Optimize zijn gedeeld. Voorbeelden:

 • Loyale klanten: bent X keer op uw site geweest en heeft Y-instanties / waarde gekocht
 • Statusgroepen: Premium frequent flyers, Economy-standaard vliegers
 • Geografische locatie: speciale aanbieding voor inwoners van San Antonio

Nadat u deze belangrijke doelgroepen heeft geïdentificeerd, maakt u een unieke aanbieding voor elke doelgroep en gebruikt u vervolgens Optimize om die aanbieding op uw beoogde doelgroep te targeten. ”  (Via Digital Debrief)

Als u dit leest, gebruikt u waarschijnlijk al een testtool zoals Optimizely of VWO. Waarom zou u Google Optimize proberen?

 1. Het is een vertrouwde gebruikersinterface.
 2. Uw Google Optimize-gegevens zijn beschikbaar in Google Analytics en uw Google Analytics-gegevens zijn beschikbaar in Google Optimize, wat zorgt voor: geavanceerdere targeting, geavanceerdere rapportage, meer geavanceerd bijhouden van conversies, enzovoort.
 3. Het is gratis, dus wat moet je verliezen?

Google Optimize vs. Google Optimize 360 ​​(gratis versus betaald)

Ik weet dat ik net heb gezegd dat het gratis is, maar er is natuurlijk een betaalde versie: Google Optimize 360. Als u een kleine tot middelgrote onderneming bent of net begonnen bent met een testprogramma, zal de gratis versie voor u werken. Als u een grote onderneming bent of een zeer geavanceerd testprogramma hebt, hebt u waarschijnlijk de betaalde versie nodig.

Hier is de officiële verdeling van de verschillen tussen de twee versies …

Google Optimize versus Google Optimize 360
Afbeeldingsbron

Dus om samen te vatten, de beperkingen van de gratis versie zijn …

 • Geen doelgroeptargeting voor Google Analytics.
 • Beperkt multivariate testen (16 variaties).
 • Vooraf geselecteerde experimentdoelen. Met Google Optimize 360 ​​kunt u teruggaan en het doel van het experiment wijzigen om te zien hoe het experiment andere Google Analytics-doelen zou hebben beïnvloed.
 • Beperkte gelijktijdige tests (5 tests tegelijkertijd).

Google Optimize instellen

Om nu aan de slag te gaan, gaat u naar de Google Optimize-site en klikt u op die grote, groene knop ‘Aanmelden voor gratis’.

Welkom bij Google Optimize

Nu bent u klaar om uw account en container te maken.

1. Een account en container maken

Kies eerst een accountnaam. Dit kan uw domein zijn, bedrijfsnaam, wat u maar wilt …

Je account maken

Google beveelt aan te kiezen voor verbetering van Google-producten, benchmarking en diepgaande analyse. Ik raad het ook aan omdat het een nieuw (ish) product is en hoe meer informatie je kunt verzamelen en hoe je het het beste kunt gebruiken, hoe beter.

Vervolgens moet u een container toevoegen aan uw account. Uw containernaam kan bijvoorbeeld ‘CXL-blog’ of ‘CXL-instituut’ zijn, bijvoorbeeld …

Uw container maken

En je bent klaar! Nu zou u naar uw Experiments-weergave moeten kijken …

Succes

U kunt op het grijze informatiepictogram in de rechterhoek van de weergave klikken als u uw onboarding-checklist niet meteen ziet. Dan zie je dit aan de rechterkant …

Onboardinglijst

Merk op dat “Beheer accounts en gebruikers” al voltooid is. Als u het controlelijstitem uitvouwt, wordt dit bericht weergegeven …

Een account en container zijn voor u gemaakt! Google Optimize gebruikt accounts en containers om uw experimenten te organiseren. Een account is het hoogste niveau van uw organisatiehiërarchie en vertegenwoordigt meestal een bedrijf. Een container bevindt zich in een account en vertegenwoordigt meestal een website.

U ziet ook uw account-ID en container-ID …

Container-info

2. Linking Google Analytics

Nu stimuleert Google Optimize u om een ​​experiment te starten, maar ik raad Google Analytics aan eerst te koppelen. Dus ga je gang en breid het tweede controlelijstitem uit, “Link naar Google Analytics” …

Google Analytics koppelen

Klik op de blauwe knop ‘Eigenschap koppelen’ en u wordt gevraagd een Google Analytics-property te selecteren …

Google Analytics koppelen

Nadat u een property heeft geselecteerd, wordt u ook gevraagd de weergave te selecteren die u wilt linken. Klik vervolgens op “Link” en u bent helemaal klaar.

3. Het Google Optimize-fragment installeren

Nu moet u het Google Optimize-fragment op uw site installeren. Dit is stap drie van uw onboarding-checklist …

Snippet bekijken

Klik op de blauwe knop “Fragment weergeven”. Je zult uiteindelijk zoiets zien gebeuren …

Voeg uw fragment toe

Houd er rekening mee dat Universal Analytics (analytics.js) vereist is om Google Optimize te kunnen installeren.

U heeft nu twee opties om deze Google Analytics-trackingcode bij te werken: elke pagina handmatig bijwerken of Google Tag Manager gebruiken .

Met Google Tag Manager

Ik raad aan Google Tag Manager te gebruiken.

Als je dit nog niet hebt ingesteld voor je site, heeft Chris Mercer via CXL Institute een livecursus voor beginners gegeven. Als u Google Tag Manager heeft ingesteld, maar nog niet weet hoe u dit effectief kunt gebruiken, heeft Jacob Shafer een cursus live voor gevorderden gegeven. Ik heb ook een beginnersgids geschreven . Dit is echt een waardevolle vaardigheid om te hebben.

Sean legt uit waarom hij denkt dat GTM ook de juiste manier is om te gaan …

“SeanSean McQuaide , LunaMetrics :

“Waarom GTM gebruiken? Evenement bijhouden, dat is waarom. Google Optimize gebruikt GA-doelen als experimentdoelstellingen en haalt gegevens uit GA om de experimentresultaten te berekenen. Dus als u doelstellingen wilt testen waarbij gebruikersinteractie is betrokken, moet u eerst een op gebeurtenissen gebaseerd doel instellen. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door GTM te gebruiken. ”  (Via Online Behavior)

Ga dus naar GTM en maak een nieuwe tag. U zult zien dat Google Optimize hier staat als een tagtype …

Maak een nieuwe tag

Voer nu uw tracking-ID voor Google Analytics en uw Optimize Container ID in …

Tag-instellingen

Als uw tag-instellingen hier niet overeenkomen met uw tag-instellingen voor uw Google Analytics-tag Pageview, zult u problemen tegenkomen. Zorg er dus voor dat u dezelfde Google Analytics-tracking-ID gebruikt en dezelfde “meer instellingen” -ingangen.

Nu kunt u uw trigger-opties kiezen. Ik ga op mijn hele site experimenteren, dus ik ga met ‘Alle pagina’s’, maar je kunt kiezen wat je wilt …

Trigger-regels

Sla het op, bekijk het, debug het. En je bent klaar!

Zonder Google Tag Manager

Zonder Google Tag Manager kunt u eenvoudig de instructies volgen die worden gegeven nadat u op ‘Fragment weergeven’ heeft geklikt. U voegt één regel toe aan de bestaande Google Analytics-trackingcode. Helaas moet u deze pagina per pagina uitvoeren, wat waarschijnlijk tijdrovend zal zijn.

Fragment voor het verbergen van de pagina

Bent u bekend met het flikkereffect? Het flikkereffect is wanneer de bezoeker het besturingselement snel wordt getoond voordat de juiste variant wordt weergegeven. Dit heeft uiteraard een aantal negatieve gevolgen voor zowel de gebruikerservaring als de geldigheid van uw testresultaten.

Google heeft het paginaverbergingsfragment gemaakt om het flikkereffect te voorkomen. Plaats het zo hoog mogelijk in je <head>. Dus dat is tussen <meta charset> en uw Google-fragmenten.

Hier leest u hoe u het handmatig of via Google Tag Manager kunt inzetten.

Een experiment opzetten

Op naar de leuke dingen! Nu ga je een experiment maken …

Maak een experiment

Experimenttypes

Wanneer u op de blauwe knop ‘Experiment maken’ klikt, wordt u gevraagd de naam van het experiment in te voeren, de URL van de pagina die u wilt testen en het type experiment dat u wilt uitvoeren …

Een experiment maken

Misschien ken je al deze experimenttypen. Als dat zo is, slaat u gewoon door naar de sectie Configuratie. Zo niet, dan is hier een klein beetje over.

A / B-tests

Dit is het meest bekende experimenttype. U vergelijkt twee versies van dezelfde pagina om te zien welke beter presteert … A vs. B, besturingselement versus variant. Visueel ziet het er ongeveer zo uit …

A / B-tests
Afbeeldingsbron

Als je je A / B-testkennis wilt opfrissen, raad ik aan om deze enorme, ongelooflijk nuttige gids te lezen die Alex Birkett schreef.

Omleidingen testen

Omleidingsproeven zijn technisch gezien een type A / B-test. In plaats van twee versies van dezelfde pagina te testen, test u twee afzonderlijke pagina’s tegen elkaar. Dit is handig als u een compleet herontwerp of zelfs twee verschillende bestemmingspagina’s wilt testen.

Omleidingen testen
Afbeeldingsbron

Multivariate tests

Met een multivariate test kunt u meerdere varianten van meerdere elementen tegelijkertijd testen om te zien welke combinatie de beste resultaten oplevert. Dus, hier is hoe dat eruit zou zien als je twee krantenkoppen en drie hero-afbeeldingen tegelijk zou testen …

Multivariate tests
Afbeeldingsbron

Alex heeft ook een artikel over het uitvoeren van multivariate testen .

varianten

Laten we voor de eenvoud verder gaan met een A / B-test. U wilt beginnen door een variant toe te voegen om te testen met het besturingselement …

Voeg een variant toe

Dat is natuurlijk net zo eenvoudig als klikken op + NIEUWE VARIANT.

U kunt ook de afwijkingsgewichten wijzigen en een voorbeeld van de varianten hier bekijken.

Google Optimize Visual Editor

Google biedt een WYSIWYG visuele editor aan, die zich heel vertrouwd en intuïtief zou moeten voelen voor iedereen die er ooit eerder een heeft gebruikt. (En waarschijnlijk heb je … ik gebruik er nu een om dit blogbericht te schrijven.)

Eerst moet u Google Chrome gebruiken en de Google Optimize-extensievoor Chrome installeren …

Chrome-extensie

Dit is wat u te zien krijgt zodra u de extensie heeft gepakt …

Chrome-extensie

Zoals ik al zei, is de ervaring redelijk eenvoudig en vertrouwd. Dit is wat je echt moet weten …

 1. De app-balk bovenaan. Hier kunt u de naam en status van het experiment wijzigen, wijzigingen weergeven, schakelen tussen varianten, enzovoort.
 2. Het palet.  Deze zweeft mee terwijl u scrolt en bevat alle bewerkbare elementen van uw huidige selectie.
 3. Huidige selectie. In de bovenstaande schermafbeelding heb ik momenteel de twee regels tekst vóór de opsommingstekens geselecteerd.

Als u ergens van in de war bent, heeft Google een gids voor wat u kunt gebruiken.

Configuratie

Wanneer u onder het variantgedeelte scrolt, komt u in de configuratiesectie. Hier kunt u kiezen tussen het beheren van uw doelstellingen of uw targeting.

Doelen

Kies eerst uw doelstellingen …

Doelen stellen

U kunt kiezen uit basisdoelen zoals paginaweergaves, sessieduur en bounces. Maar wat Google Optimize geweldig maakt, is dat u ook kunt kiezen uit eenvan de Google Analytics-doelen in uw gelinkte account.

In de gratis versie kunt u een hoofddoel en twee secundaire doelstellingen kiezen. Vergeet niet dat u deze doelstellingen niet met terugwerkende kracht kunt wijzigen in de gratis versie, dus zorg ervoor dat u alle relevante doelen vooraf kiest.

Je zult ook zien dat er ruimte is om een ​​testhypothese toe te voegen.

Gericht op

Hier kunt u het percentage bezoekers kiezen dat u wilt targeten en de weging van de te targeten bezoekers …

Richten op wie

In dit geval richt ik dus 100% van mijn bezoekers en laat ik elk van mijn twee varianten 50% van de tijd zien.

Nu aan de wanneer …

Targeting wanneer

In plaats van al deze targetingopties in detail uit te leggen, zoals Google doet op elk van de pagina’s waarnaar hieronder wordt gelinkt, vindt u hier een samenvatting op hoog niveau …

Dit is waar, als u Optimize 360 ​​had, u doelgroeptargeting zou kunnen doen .

Rapportage

Rapportage is een ander gebied waarop Google Optimize echt schittert. Krista legt uit hoe die native-integratie met Google Analytics opnieuw in het spel komt …

“KristaKrista Seiden , Google :

“Uw teststatistieken zijn beschikbaar op het tabblad Rapportage in de Optimize-gebruikersinterface. Ze zijn ook op verschillende manieren beschikbaar in Google Analytics: elke treffer van Optimize wordt naar GA verzonden met een experimentele naam, experiment-ID en variantnummer automatisch toegevoegd. Dit betekent dat u veel creatiever kunt worden met de manier waarop u uw testgegevens analyseert buiten de Optimize UI. Jij kan:

 • Segmenteer en voeg secundaire dimensies toe aan een rapport met de naam Variant #, Exp ID en Exp
 • Maak doelgroepen en segmenten op basis van eerder testgedrag en richt u zelfs op toekomstige testexperimenten op basis van een eerdere test ” (via Digital Debrief)

(Beide citaten van Krista in dit artikel zijn afkomstig uit een artikel op haar blog , dat je moet lezen als je na deze beginnershandleiding verder wilt gaan dan de basisbeginselen.)

Maar, als u het simpel houdt en blijft bij de gebruikersinterface voor het optimaliseren van rapporten van Google Optimize, hier is waar u mee werkt …

 1. Overzichtskaart:  hier ziet u de experimentstatus en een samenvatting van de resultaten (tot nu toe). De leider, verbetering, waarschijnlijkheid om de beste te zijn, etc.
 2. Verbeteringoverzichtskaart:  hier kunt u zien hoe uw besturing zich verhoudt tot de varianten op basis van de doelstellingen die u hebt ingesteld. Merk op dat u op de kolomkoppen kunt klikken om de resultaten te sorteren.
 3. Objectieve detailkaart: hier ziet u de prestaties van elk van uw varianten ten opzichte van het doel dat u in de vervolgkeuzelijst hebt geselecteerd. Let op: aan het begin van uw experiment zal de grafiek meer onzekerheid tonen, maar die onzekerheid zal met de tijd kleiner worden naarmate er meer gegevens worden verzameld.

Hier is een voorbeeld van de samenvattingkaart …

Samenvatting Kaart

En ook de grafiek van de objectieve detailkaart …

Objectief Detail Kaartgrafiek

Conclusie

Google Optimize is relatief nieuw en het gaat tegen giganten als Optimizely en VWO in, maar de waarde van de native integratie is moeilijk te negeren. Vooral met een prijskaartje van $ 0.

Maak op zijn minst een account en voer een experiment uit. Hopelijk maakt deze gids dat proces nog gemakkelijker voor u. Bekijk vervolgens zelf hoe het zich verhoudt tot uw huidige A / B-test- en personalisatietool.

Gebruikt iemand Google Optimize of Google Optimize 360? Laat me alsjeblieft weten wat je er eerlijk over vindt in de comments.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format