Hoe door gegevens gestuurde marketeers psychografische gegevens gebruiken

8 min


130

Bent u op het idee gekomen dat het nuttig is om uw klant te begrijpen?

Hoop het. Zo niet, dan is het raden werk. Als je weet wie je klant is, waar ze zijn, waar ze van houden en wat ze haten, kun je ze veel effectiever op de markt brengen.

Er zijn verschillende manieren om te leren over uw klant – sommige kwantitatief en sommige kwalitatief, sommige passief en sommige actief.

Marktonderzoek, zowel traditioneel als online, gaat vaak over twee soorten klantgegevens: demografische gegevens en psychografische gegevens.

Psychografieën worden meestal onderschat, maar kunnen ook waardevol zijn.

Wat zijn psychografieën?

Demografie en psychografie zijn beide kenmerken van uw klanten of van uw doelmarkt .

Het verschil tussen psychografie en demografie

Een demografie heeft betrekking op de structuur van een populatie.

Het gaat over factoren zoals leeftijd, ras, geslacht en inkomen. Demografische gegevens worden natuurlijk gebruikt op een breed scala van gebieden, waaronder onderwijs, overheid, bedrijven, enz. Voor zaken als beleidsontwikkeling en economisch onderzoek. Maar zelfs op microniveau is het leuk om de demografische gegevens van uw publiek te kennen en welke demografische categorieën de beste klanten voor uw bedrijf zijn (vooral wanneer u de advertentie-uitgaven verhoogt).

Afbeeldingsbron

Toen ik reclame aan de universiteit studeerde, spraken we veel over demografische gegevens in mediaplanning. We brachten minder tijd door met praten over psychografische gegevens.

Psychografie gaat over attitudes, interesses, persoonlijkheid, waarden, meningen en levensstijl. Psychografieën zijn om deze reden ongelooflijk waardevol voor marketing, maar ze hebben ook gebruiksvoorbeelden in opinieonderzoek, voorspelling en sociaal onderzoek in brede zin.

Psychografische deal gaat vooral over wat bekend staat als IAO-variabelen – interesses, activiteiten, meningen. Ze proberen de overtuigingen en emoties van een publiek te vinden, niet alleen hun leeftijd en seksuele make-up.

Afbeeldingsbron

Ze hoeven en moeten niet alleen staan. U kunt psychografische gegevens analyseren met betrekking tot demografische gegevens, geografische gegevens , gedragsgegevens en firmografische gegevens (vooral belangrijk voor elke accountgebaseerde marketingaanpak).

Waarom psychografieën belangrijk zijn

Wat is het grote voordeel van psychografieën voor marketing – anders dan klinkend cool?

Als u weet hoe mensen producten in uw categorie kiezen en vergelijken, weet u hoe u inhoud structureert en prioriteit geeft. Als u hun diepgewortelde overtuigingen kent, kunt u uw marketingberichten beter afstemmen. Als je weet waar ze niet om geven, kun je het negeren en het van je site verwijderen. Als je weet wat ze lezen, weet je waar je ze kunt bereiken.

Enzovoort.

Psychographics vertellen je “waarom” mensen kopen. Ze helpen u robuuste gebruikersaantallen op te bouwen. Ze helpen u de juiste boodschap te maken en deze op de juiste plaats te zetten. Ze zijn minder objectief en schoon, maar voor een marketeer zijn ze super handig.

Soorten psychografieën

De belangrijkste typen psychografische gegevens zijn IAO’s: interesses, activiteiten en meningen. Je kunt dit ook opsplitsen in subcategorieën (houdingen en meningen zijn iets anders, levensstijl en gedrag zijn iets anders dan activiteiten). Laten we echter bij de drie belangrijkste blijven …

Activiteiten

Activiteiten zijn wat mensen doen. Dingen zoals skiën, lezen, vissen, gewichtheffen – de lijst is eindeloos.

Soms kunnen deze gegevens niet relevant zijn. U kunt bijvoorbeeld niet meteen iets doen met het feit dat sommige van uw klanten graag vissen als u SaaS verkoopt.

Maar als je de juiste vragen stelt, goede open vragen waarmee je je klant beter leert kennen, kun je leren hoe je klanten hun dag doorbrengen, waar ze om geven, waar ze rondhangen en waar ze op aansluiten.

Een eenvoudige vraag als ‘anders dan werk en slaap, hoe besteed je je tijd?’ Kan veel reacties oproepen. U kunt trends in activiteitspsychografie gebruiken om uw klanten beter te bereiken via advertenties, betere inhoud te schrijven die metaforen en verwijzingen uit hun activiteiten gebruikt, of evenementen te benaderen en zelfs op een meer verzorgde manier te verkopen.

Interesses

Belangen zijn neigingen en affiniteiten.

U kunt enkele basisinteresses en affiniteiten vinden in uw Google Analytics-gegevens. Ik zal eerlijk zijn, ik heb echt niet veel gedaan met GA’s gerapporteerde rentegegevens, tenminste in termen van conversie-optimalisatie. Er zijn echter manieren om deze gegevens te gebruiken.

U kunt bijvoorbeeld conversiepercentages en e-commercegegevens zien op basis van de affiniteitscategorie:

Wat, denk ik, een beetje inzicht zou kunnen bieden in hoe uw beste klanten zijn. Realistisch gezien denk ik niet dat dit de waardevolste GA-gegevens zijn (iemand kan op andere wijzen wijzen en me overtuigen).

Adviezen en attitudes

Iedereen heeft meningen. Wanneer mensen dezelfde mening hebben, hebben ze de neiging om stammen te vormen (en dat is wanneer het Unity-principe van Cialdini in het spel komt).

Is het u opgevallen dat merken steeds meer hun meningen en waarden weergeven? Superbowl-commercials hebben om verschillende redenen controverse gezien (vooral dit jaar) en dat komt meestal omdat ze waagden om een ​​mening over de wereld te delen.

Opinies en attitudes zijn echt een onbenutte gelegenheid voor merken . In plaats van herhaalde blootstelling via display-advertenties, kan het introduceren van waarden bij uw merk mensen helpen te weten waar zij moeten staan ​​in relatie tot uw bedrijf. Denk aan een merk als Patagonië . Je weet waar ze voor staan.

Ik denk dat dit een van de belangrijkste gebieden in psychografie is. Lees meer over hoe merken gedeelde waarde kunnen creëren in dit geweldige artikel .

Psychografische onderzoeksmethoden

Hoe leer je over psychografie? Er zijn veel manieren, sommige gemakkelijk en passief, sommige rigoureus en actief.

In een uitstekend HBR-artikel schetste Alexandra Samuel enkele belangrijke manieren waarop technologie ons in staat heeft gesteld gemakkelijker psychografische gegevens te verzamelen. Ze omvat online communities, social media-analyse (inclusief sentimentanalyse ) en luisteren via sociale media in deze lijst:

alexandraAlexandra Samuel:

“Via online klantgemeenschappen kun je vragen stellen over een reeks van consumentenattitudes: mijn eigen gegevens van 10.000 Noord-Amerikaanse ouders zijn verzameld uit twee van dergelijke gemeenschappen.

Met analyse van sociale media kunt u trends in interesses en attitudes identificeren en zelfs sentimentanalyses gebruiken om iets dieper in psychografische attitudes te graven.

Het monitoren van sociale media is ook enorm waardevol, omdat de organische gesprekken die online ontstaan, u kunnen helpen bij het opsporen van nieuwe problemen of psychografische clusters. “

Zelfs Google Analytics geeft u enkele gegevens over de affiniteiten en interesses van uw klanten, zoals hierboven vermeld. Maar de beste manier is door rigoureus gebruikersonderzoek, klantinterviews en klantonderzoek .

In feite bevatten de beste gebruikerspersoonlijkheden demografische, psychografische, firmografische en gedragsgegevens.

Dit is bijvoorbeeld een klantprofiel:

demografische:

 • Mannetje
 • Leeftijd 24-35
 • Alleenstaand, geen kinderen
 • Gezinsinkomen $ 75k-125k
 • Werkt in technologie

psychografische:

 • Doet yoga in het weekend
 • Is van mening dat we iets moeten doen aan de klimaatverandering
 • Hobby fotograaf

Gedragsmatig:

 • Winkels bij biologische supermarkten
 • Besteedt veel geld aan reizen
 • Vrijwilligers bij een organisatie voor klimaatverandering
 • Logt dagelijks in op onze app

Met slechts een van de bovenstaande categorieën kunt u zien hoe de afbeelding minder afgerond zou zijn. Dat is mijn gok voor een Headspace-persona trouwens.

Het proces voor het bouwen van rigoureuze gebruikerspersonages wordt beter overgelaten aan een ander artikel, maar nu zullen we ons concentreren op hoe we die psychografische informatie kunnen verzamelen. Buiten de bovengenoemde bronnen (social media-analyse en luisteren), is de eenvoudigste manier voor iemand om een ​​jumpstart te krijgen door klantonderzoeken.

Een andere geweldige manier is om individuele interviews met klanten te doen en geweldige open vragen te stellen .

Hoe Psychographics te gebruiken in uw digitale marketing

Het probleem met psychografische gegevens, althans historisch gezien, is dat mensen vonden dat gegevens minder uitvoerbaar (en moeilijker te verzamelen) zijn dan demografische gegevens. Alexandra Samuel legt uit dat internet psychografische gegevens belangrijker heeft gemaakt door ze actiegericht en gemakkelijker toegankelijk te maken.

Een gebruikerspersoon is een goed voorbeeld van een mix van demografische en psychografische gegevens. Natuurlijk, u wilt hun algemene leeftijdscategorie, salarisbereik en geolocatie kennen. Met die dingen kunt u uw klanten gemakkelijker op een meer gedetailleerd niveau richten. Maar psychografische gegevens – waarom ze beslissingen nemen – helpen je met berichten, overtuigingskracht en creativiteit.

Alexandra Samuel legt dit heel goed uit in het HBR-artikel :

alexandraAlexandra Samuel:

“Ja, gezinnen met verschillende inkomens, of met jongere en oudere kinderen, maken iets andere technologie-aankopen. Maar hun redenen om te kopen zijn veel nauwer verbonden met ouderpsychografieën.

Ouders die hun kinderen vertrouwen om hun eigen technologische beslissingen te nemen (die ik “enablers” noem) hebben de neiging om hun technische aankopen te evalueren in termen van plezier en entertainmentwaarde. Ouders die zich richten op het minimaliseren van de schermtijd (“limiters”) trekken naar software en apparaten die de alfabetiserings-, reken- en academische vaardigheden van hun kinderen ondersteunen. Ouders die de technologie van hun kinderen actief begeleiden en aanmoedigen, zoeken meestal naar aankopen die een evenwicht bieden tussen plezier en educatieve waarde, en die manieren bieden om als gezin in contact te komen en te spelen.

Wanneer je dit soort psychografische verschillen begrijpt, zullen online marketingtools je inzicht uitvoerbaar maken op een manier die bijna onmogelijk was vóór de glorietijd van Google, Facebook en Twitter. “

Met dit type gegevens is het eenvoudiger om bestemmingspagina’s voor belangrijke personages te ontwerpen. Wanneer u berichten en ontwerpen voor een specifieke persoon maakt, doet u minder giswerk met betrekking tot typische praktische tips .

Afbeeldingsbron

Psychographics helpen niet alleen met het berichtenverkeer en het creatieve; ze helpen ook met zoekwoordtargeting. U kunt dus niet alleen de juiste boodschap opbouwen, maar met psychografische targeting kunt u deze op de juiste plek voor de juiste mensen plaatsen. Zoals Samuel het zei :

alexandraAlexandra Samuel:

“Door het gebruik van psychografische gegevens kunt u slimere zoekwoordtargeting uitvoeren – bijvoorbeeld een bericht over uw programmeergame richten op ouders die op zoek zijn naar” programmering voor kinderen “en een ander bericht aan ouders die op zoek zijn naar” videogamesplezier voor kinderen. “

Als u eenmaal de belangrijkste verschillen kent in wat uw klanten belangrijk vinden, kunt u Facebook-advertenties richten op ouders die specifieke pagina’s leuk hebben gevonden of specifieke interesses hebben geïdentificeerd; je kunt achterhalen welke hashtags verschillende psychografische groepen gebruiken op Twitter en verschillende tweets (of zelfs verschillende accounts) targeten op die groepen. “

Wil je iets hilarisch zien? Bekijk je advertentievoorkeuren op Facebook. Het laat je precies zien waar Facebook aan denkt (en verwijst naar waarom je sommige van de advertenties ziet die je doet).

Een deel ervan kan behoorlijk accuraat zijn, het nieuws- en amusementsgedeelte is bijvoorbeeld semi-dichtbij. Ik veronderstel:

En ik ben een grote fan van mijn “hobby’s” -sectie, al was het maar omdat het 4 hondengerelateerde categorieën en een vos bevat (om wat voor reden dan ook):

Dan wordt Facebook soms raar. Volgens hem moet mijn “lifestyle en cultuur” -categorie de conservatieve partij van Canada, het communisme, Meme en Citrus omvatten:

Hoe dan ook, merken verzamelen deze gegevens over u en advertentieplatforms maken de gegevens nuttig voor advertentiekopers. U kunt mensen nu op een ongelooflijk niveau van gedrags-, demografische en psychografische granulariteit richten. Soms krijgt Facebook het echter fout. We hebben nog een lange weg te gaan met psychografische targeting, om verschillende technische en methodologische redenen.

Maar voor het grootste deel worden we beter. Daarom kan ik het doelwit zijn van zowel Chubbies als The Economist. Facebook weet voor het grootste deel waar ik mee bezig ben:

Conclusie

Psychografische gegevens zijn belangrijk. Niet alleen voor berichtenstrategie en emotionele doelgerichtheid in uw advertenties en op uw site, maar voor hoe en waar u daadwerkelijk klanten verwerft.

Het is steeds gemakkelijker om goede psychografische gegevens te verzamelen en deze te gebruiken door middel van geavanceerde advertentietargeting en zelfs personalisatie op locatie. Het is niet langer een raadspel om te bepalen of het ook werkt, met de mogelijkheid om berichten op schaal te testen.

Als u uw klant beter kent, wordt uw marketing beter. Hoe gebruik je psychologie?


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format