hoe je persuasief moet schrijven (hoe je iemand kunt overtuigen)

12 min


121

Overtuigende schrijfvaardigheid is een van de weinige dingen in het leven die u enorme winst kunnen opleveren. Als je wilt weten hoe je beter kunt worden in het schrijven van overtuigingen, blijf lezen.

Ik heb voorbeelden van meesterlijke kopie geanalyseerd en de 3 kernelementen geïdentificeerd die ze allemaal gemeen hebben. Zij zijn:

 • Wat jij zegt
 • Hoe je het zegt
 • Hoe je het structureert

We gaan deze één voor één door en definiëren wat u allemaal kunt doen en uw lezer ertoe brengen de gewenste actie te ondernemen.

Wat jij zegt

Ken je publiek

Het eerste geheim van overtuigend schrijven is je publiek kennen en wat belangrijk voor hen is.

Talia Wolf gelooft dat klantonderzoek de basis is van overtuigend schrijven.

Talia Wolf, GetUplift.co
“De belangrijkste factor bij het overtuigend schrijven is uw klant begrijpen.

Als je haar motivaties, zorgen, emotionele drijfverenbegrijpt , en de echte reden achter de acties die ze op je site neemt (kopen, abonneren, downloaden, enz.), Kun je een exemplaar schrijven dat haar overhaalt om die actie te ondernemen.

Toen we dit jaar bijvoorbeeld met een e-commerce-klant werkten, merkten we een herhalend thema in onze klantinterviews : veel klanten zeiden dat ze zich zorgen maakten over de duurzaamheid van het product van onze klant.

Dus vroegen we hen uit te leggen wat hen geruststelde en overtuigde hen ervan dat het een product van hoge kwaliteit was. Vervolgens gebruikten we deze antwoorden als aanbevolen recensies op de website en als ondertitel voor de bestemmingspagina.

We gebruikten de woorden van de klanten (en hun stem) om een ​​probleem aan te pakken dat vele prospects vanaf het allereerste begin hadden. Voordat prospects zich zelfs zorgen konden maken over een duurzaamheidsprobleem, zagen ze mensen die het prezen. En wij hebben niet gezegd dat ze een duurzaam product hebben, het waren andere mensen – sociaal bewijs.

Deze overtuigende kopie verhoogde de inkomsten met 35%. “

Ken je je publiek? Voordat je gaat zitten om boeiende inhoud te schrijven, stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Wie is mijn lezer?
 • Wat drijft hen?
 • Wat zijn hun verwachtingen?
 • Wat proberen ze te bereiken?
 • Waar worstelen ze mee?
 • Wat is hun grootste angst?
 • Waar maken ze zich zorgen over?
 • Wat willen ze?
 • Waarom willen ze het?

Als u de antwoorden niet kent, hoeft u het niet allemaal zelf uit te zoeken. Het enige dat u hoeft te doen, is uw klanten vragen. Ga er niet vanuit dat de dingen die je publiek nodig heeft en wilt, dezelfde dingen zijn die je nodig hebt en wilt.

Nic Meliones gebruikt zijn overtuigingsvaardigheden dag in dag uit – in zijn interacties met investeerders, klanten, beïnvloeders en zijn eigen team. Als een beginnende CEO is dit zijn taak. Dit is hoe hij high-stakes communiceert met het publiek in gedachten:

Nic Meliones, BitWall
“Ik focus altijd op de uitkomsten voor de andere partij.

Ze willen zo vroeg mogelijk weten wat ze kunnen winnen van deze interactie. Voordat ik begin met schrijven, onderzoek ik grondig de behoeften en behoeften van mijn tegenpartij.

Ik definieer de resultaten die gunstig voor hen zullen zijn, en dan gebruik ik deze resultaten als de bestuurder van het gesprek. Ik leg mezelf altijd in de schoenen van de ontvanger en concentreer me volledig op hoe ze zich zouden moeten voelen en reageren op het lezen van het bericht.

In mijn gedachten zijn de belangrijkste vaardigheden voor overtuigend schrijven empathie en een duidelijke focus op resultaten. “

Vertrouwen op te bouwen

De volgende keer dat je een overtuigend stuk leest, vraag je jezelf af – vertrouw ik de auteur? Als je dat niet doet, ga je dan actie ondernemen? Ik zal niet. Ik zou het lezen niet eens afmaken. Daarom is het van cruciaal belang dat we eerst en vooral vertrouwen opbouwen.

Vertrouwen = Rapport + geloofwaardigheid

Om een ​​goede verstandhouding op te bouwen, vertel een verhaal – zowel die van uzelf als die van uw klant. De held van het verhaal begint waar uw lezers zijn – zij hebben een probleem, dingen werken niet. Daarna proberen ze verschillende dingen – nog steeds geen geluk. En ten slotte komen ze bij de oplossing die u nu deelt.

Nu is het tijd om de waarde in te gieten. Doe onderzoek, interview mensen en deel de meest waardevolle inzichten met de lezer. Het wordt voor hen duidelijk dat je je huiswerk hebt gedaan en je weet echt wat er aan de hand is.

Als je een expert bent op dit gebied, kijk dan uit voor de ‘vloek van kennis’. Experts hebben de neiging zich te vervelen met de ABC’s, ze willen dieper duiken en over complexe dingen praten. In mijn persoonlijke ervaring kan dit de verstandhouding verbreken. Ook al lijken sommige punten voor jou triviaal, ze kunnen van onschatbare waarde zijn voor de lezer. Hou het simpel.

Roer het probleem

Wanneer we overtuigend schrijven, is ons doel om de klant zo emotioneel in vuur en vlam te zetten, zo overstelpt met motivatie om het probleem op te lossen dat ze meteen actie ondernemen. We moeten hun aandacht lang genoeg vasthouden om ze geëngageerd, gemotiveerd en uiteindelijk – toegewijd te maken.

In zijn boek Pitch Anything vertelt Oren Klaff over aandacht als een cocktail van chemicaliën die aan de hersenen wordt toegediend als resultaat van elke interactie – inclusief de interactie met het geschreven woord:

Oren Klaff, toon alles

“Het komt neer op de aanwezigheid van twee neurotransmitters – dopamine en norepinephrine. Dopamine is de chemische stof van verlangen. Norepinephrine is de chemische stof van spanning.

Als je de onverdeelde aandacht van iemand wilt hebben, moet je deze twee neurotransmitters voorzien, je moet ze allebei in hun brein doorsnijden. Elke chemische stof heeft een ander triggeringmechanisme.

Om een ​​dopamine-kick te geven – bied een beloning aan. Geef een norepinephrine kick – introduceer echte consequenties, maak het duidelijk dat er iets zal worden gewonnen of verloren. “

Wat betekent het voor overtuigend schrijven?

Het is niet genoeg om te praten over de voordelen van wat we aanbieden. We moeten in ondragelijke details over het probleem van onze lezers praten en echt dieper ingaan op het negatieve effect dat het heeft op hun leven. We kunnen niet bang zijn voor spanning – we moeten het creëren. We moeten het probleem opschudden.

Joanna Wiebe is hier een meester in:

Joanna Wiebe, Copyhackers en Airstory

“Het probleem oplossen heeft alles te maken met het geven van specifieke voorbeelden die het probleem tot leven brengen. Een groot deel van de geweldige conversie-copywriting zorgt ervoor dat de lezer zijn geluk, zijn verlies, zijn vreugde en, ja, zijn pijn voelt.

Dit is waar de meeste mensen zich terugtrekken, maar daar moet je het dik op leggen. Om goed te ageren, kijk je door klantenverhalen (vaak te vinden in productrecensies, getuigenissen, Reddit-discussies, fora) en identificeer je de details die ze gebruiken. Spiegel die vervolgens weer op de pagina.

Dit werkt prima in e-mail en op bestemmingspagina’s. Ons populairste voorbeeld van ‘mainstream agitatie’ is voor de startpagina van Sweatblock. “

Mensen zijn meer gemotiveerd door angst dan door verlangen. Als we hun aandacht vestigen op de enorme pijn die kan gebeuren als ze geen actie ondernemen, zullen ze twee keer zoveel kans hebben om te handelen.

Hoe je het zegt

Stem en toon

Schrijf nooit iets dat u niet persoonlijk aan iemand zou zeggen. De manier waarop we leren schrijven is meestal het tegenovergestelde.

Karl Blanks van Conversion Rate Experts raadt ten zeerste aan:

Karl Blanks, experts in Conversion Rate
“Schrijf als een mens, schrijf op dezelfde manier als je in het echte leven met iemand zou spreken. Neem jezelf op en zeg wat je zou zeggen als je oog in oog met iemand stond.

Zorg dat het wordt uitgeschreven, maak het op, maar zorg ervoor dat alle dingen die je in het echte leven zou zeggen, de dingen zijn die je op schrift zou zeggen. ‘

Hoe meer je de lezer voelt, hoe meer ze door jou zullen worden beïnvloed. Schrijf met dit in gedachten zoveel mogelijk in hun stem, gebruik dezelfde woorden en zinnen, zinnen van dezelfde lengte.

David Hohl gebruikt deze techniek om zijn schrijven de meeste impact te geven:

David Hohl, scenarioschrijver

“Ik stel voor om stukken te lezen uit de groep waarvoor je schrijft. Bestudeer hun taal, hun doelen en hun toon. Koppel het op een subtiele manier in uw schrijven.

Laat zien dat je denkt dat ze doen, en doe het in de taal waarin ze zich prettig voelen. “

Woorden die je gebruikt

Je beste vrienden zijn de woorden die je lezers gebruiken om hun probleem en hun ideale oplossing te beschrijven. Enquêtes , interviews en on-site peilingen zijn geweldige manieren om te leren wat die woorden zijn.

Talia Wolf gelooft in de tijd nemen om de taal van uw klanten te leren:

Talia Wolf, GetUplift.co

“De meest succesvolle persuasieve kopie maakt gebruik van de woorden, taal en stem van de klant. De enige manier om dat te doen is door met hen te praten.

Hoe meer klanten u spreekt, hoe meer u zult begrijpen waarom zij bij u kopen en in staat zullen zijn om die antwoorden in een overtuigende kopie te veranderen. “

Momoko Price, partner bij Kantan Designs, is ook een groot voorstander van het gebruik van de eigen woorden van klanten:

Momoko Price, Kantan Designs
“De grootste fout die mensen maken bij een poging om overtuigend te schrijven, is door te denken dat het gaat om het ‘zelf’ bedenken van een verhaal en het vervolgens te verdoezelen met ‘tricks’ van copywriting.

De realiteit is dat je voor de meeste scenario’s grote winsten kunt behalen door simpelweg het centrale conflict en de opluchting met betrekking tot je product uit je klanten te halen (dat wil zeggen de ervaring voor en na die ze hebben gehad met je product), en het op de pagina te plakken in de juiste volgorde.

De tijd dat ik de startpagina van Petdoors.com voor mijn cursus optimaliseerde met CXL is een goed voorbeeld van hoe krachtig overredende copywriting kan zijn, vooral omdat het ons doel was om een ​​e-commerce homepage te optimaliseren.

Veel mensen gaan ervan uit dat je overtuigend schrijven op e-commerce startpagina’s niet echt kunt gebruiken omdat de motivaties van bezoekers te gevarieerd zijn. Mensen gaan er soms ook van uit dat bepaalde producten (zoals bijvoorbeeld deurtjes van dieren) ‘te saai’ zijn om een ​​overtuigend verkoopverhaal rond te bouwen, zodat ze niet de moeite nemen om te proberen.

Voor petdoors.com deden we stem-van-klantenonderzoek en ontdekten snel een gedetailleerd, boeiend verhaal met stressvolle pijnpunten, behoeften van de breker en vereisten, en een algemene sterke motivatie om huisdieren tevreden te houden terwijl persoonlijke ongemakken tot een minimum worden beperkt.

We plaatsten die berichten op de pagina, testten de nieuwe pagina tegen de controle en zagen een 92% toename van de inkomsten per bezoeker en een 51% toename in de e-commercetransactie. “

Naast hoogwaardige woorden die specifiek zijn voor uw publiek, zijn er woorden die invloedrijk zijn in het algemeen, zoals de 21 woorden die Dr. Frank Luntz in zijn boek Words that Work heeft geïdentificeerd . Hier zijn de top 5:

 • Stel je voor
 • Zorgeloos
 • Lifestyle
 • Verantwoording
 • resultaten

Dit artikel biedt gedetailleerde richtlijnen voor het toepassen van de ontdekkingen van Dr. Luntz in uw schrijven.

Grammatica en stijl

Juiste grammatica is een must. We willen niet dat onze geloofwaardigheid een hit krijgt vanwege een spelfout, dus zorg ervoor dat je je werk dubbel checkt.

Tegelijkertijd zijn we niet aan het schrijven om een ​​goed cijfer te halen – we schrijven om ideeën over te brengen, om ze begrepen te krijgen en om de lezer tot actie aan te zetten. Het is prima om de taal een beetje te buigen, als dat is wat nodig is om de klus te klaren.

Maak de dingen zo duidelijk mogelijk. Blijf bij korte woorden en zinnen.

Introduceer hapklare ideeën en scheid ze in alinea’s. Als een zin langer is dan 10-15 woorden, gebruik dan interpunctie om de ideeën duidelijk te maken.

Maak alinea’s kort – het stuk ziet er minder intimiderend uit. Hemingway-appis een handige gratis tool die je zal vertellen of je zinnen te ingewikkeld zijn.

Wees beknopt. Snijd alle overbodige woorden. Als detail niet aan het bericht wordt toegevoegd, moet u het uithakken. Als je ooit merkt dat je een vuller in je schrijven stopt, stop dan en schakel die sectie uit.

Als mensen filler zien, worden ze heel snel geprogrammeerd dat wat u zegt niet waardevol is, en zij stemmen u af. Je kunt iemand niet verleiden tot actie, je moet echte waarde geven.

Persoonlijkheid

Moeten we onze persoonlijkheid laten zien in ons overtuigend schrijven?

Nathalie Nahai, Web Psychologist & Author van Webs Of Influence (2nd Ed), zegt JA:

Nathalie Nahai, Webs of Influence , Web Psychologist
“Een van de belangrijkste elementen van overtuigend schrijven is om je persoonlijkheid door te laten schijnen.

Hoewel mensen dit soms beschouwen als een carte blanche om te delen of al te bekend zijn met een onbekend publiek, heb ik gemerkt dat de beste connectie meestal ontstaat wanneer je op een manier schrijft die je eigenaardigheden, waarden en warmte uitdrukt.

Of je nu communiceert als een individu of een merk, mensen hebben de neiging om de voorkeur te geven aan mensen die ze als echt beschouwen, dus als je jezelf toestaat om te schrijven op een manier dat mensen een idee kunnen krijgen van wie je bent, ben je waarschijnlijk daardoor gunstiger ontvangen en overtuigender. “

Professionele copywriter Brian Lenney gelooft sterk in de kracht van kwetsbaarheid :

Brian Lenney, Winsome Writing
“Iemand vertelde me ooit dat dezelfde zon die was smelt, klei verhardt.

Als je jezelf daarbuiten plaatst, zullen sommige mensen LIEFHEBBEN VAN JIJ en sommige mensen zullen je letterlijk om precies dezelfde reden verachten … Het is niet gemakkelijk om kwetsbaar te zijn en brengt veel risico met zich mee omdat je te maken hebt met de onzekerheid die hoort bij het verhuren anderen leren je een beetje kennen …. “

Wat Brian echter ontdekte, was dat “wanneer je vanuit het hart spreekt, mensen luisteren. Dit geldt overal, in elke context. Het is wat ons mens maakt. “

Bottom line – wees niet bang om je persoonlijkheid te tonen. Het maakt de inhoud meer gedenkwaardig en motiverend.

Hoe je het structureert

Informatiestructuur

Om impact te hebben, moet informatie worden georganiseerd. Kaders kunnen hierbij helpen. 
Kaders zijn structuren waarop u uw inhoud kunt ophangen om uw lezers te helpen zich te verhouden tot wat u zegt.

Als je nieuw bent bij frameworks, begin dan met Why? > Wat? > Hoe? > Wat als? – een favoriet van Eben Pagan , maker van best verkochte informatieproducten.

Waarom? > Wat? > Hoe? > Wat als? raamwerk spreekt tot de 4 leerstijlen waar alle mensen in vallen:

 • Waarom? mensen willen weten – Waarom doe ik dit? Wat zal het resultaat zijn? Ze hebben een duidelijk beeld van de uitkomst nodig om gemotiveerd te raken.
 • Wat? mensen willen weten – wat zijn de concepten achter dit? Wat zijn de gegevens? Ze willen zien hoe alles bij elkaar past. Ze hebben intellectueel begrip van het hele ding nodig voordat ze actie kunnen ondernemen.
 • Hoe? mensen willen weten – Hoe kom ik tot de uitkomst? Ze willen een specifieke reeks stappen.
 • Wat nou als? mensen willen weten – hoe breng ik dit in actie? Ze willen vertalen wat ze leren in onmiddellijke actie.

Om al deze mensen te geven wat ze willen, beginnen we met het schilderen van een beeld van een geweldige uitkomst en het vermijden van de slechte uitkomst (de Waarom), dan voorzien we een aantal sleutelconcepten en principes (de Wat), daarna bieden we een proces te volgen (de Hoe) en ten slotte – we zeggen wanneer en waar specifiek om het proces toe te passen (de Wat als).

Als je een duik wilt nemen in kopieën, bekijk dan deze blogpost van Joanna Wiebe.

Momoko Price volgt haar eigen beproefde aanpak voor het structureren van de kopie:

Momoko Prijs, Kantan Designs

“Ik heb de neiging om overredend schrijven te benaderen met een heel algemene mindset die ik ‘Waarom> Probeer> Koop’ noem.

Met andere woorden, open met een relevant, op de klant gericht gewenst resultaat (Why), ga vervolgens door met het tonen / bewijzen aan de klant hoe uw product de uitkomst levert (Try), en sluit vervolgens met een duidelijke, onmiskenbaar waardevolle, gemakkelijk- Aan te schaffen aanbod (Kopen).

Deze algemene structuur kan een hele reeks specifieke vormen aannemen in web, e-mail en advertentietekst, maar de algehele stroom komt bijna altijd terug op een eenvoudige Why-Try-Buy-backbone. “

Kies de formule die resoneert met jou en laat hem de stroom van je schrijven leiden.

Visuele structuur

Presentatie heeft een grote impact op hoe de lezers omgaan met inhoud en wat ze wegnemen.

Op het web lezen de meeste mensen niet – ze scannen. Het geheime wapen van een persuasieve schrijver is het gebruik van scanbare elementen die de aandacht van de lezer trekken en belangrijke berichten communiceren.

 • Informatieve subkoppen
 • Opsommingstekens
 • Relevante afbeeldingen, grafieken of grafieken.
 • bijschriften

Deze ‘hooks’ kunnen je boodschap op een pittige en gedenkwaardige manier overbrengen.

Nic Meliones besteedt veel aandacht aan de visuele structuur wanneer hij high-stakes communicaties schrijft:

Nic Meliones, BitWall
“Alinea’s van tekst kunnen natuurlijk klinken tijdens het spreken; Het lezen van inhoud die het tempo of de stijl niet verandert, laat de lezer echter zonder enige nadruk achter. Om dat te voorkomen, varieer ik mijn schrijven tussen alinea- en opsommingstekenstijl, waarbij ik vet waar nodig gebruik.

Opzettelijk zijn over hoe ik schrijf, hielp mijn bedrijf een zeer belangrijk partnerschap veilig te stellen. Na onze eerste bijeenkomst waarin we onze mogelijke samenwerking bespraken, stuurde ik een e-mail naar de belangrijkste belanghebbenden.

In deze e-mail heb ik verschillende strategieën gebruikt. Eerst gebruikte ik gedurfde koppen om de belangrijkste volgende stappen voor deze samenwerking te schetsen. Dat hielp iedereen de voorgestelde strategie te begrijpen.

Ik heb ook een screenshot toegevoegd van onze live productdemo, die hen heeft geholpen de kans te visualiseren. Het was een korte e-mail die gemakkelijk te begrijpen was en, het allerbelangrijkste, bevestigde dat alle partijen een gedeelde visie hadden en toonden aan dat we de behoeften van onze potentiële partner begrijpen.

Als gevolg hiervan kregen we snel steun van belangrijke leidinggevenden en hebben we onze ideeën omgezet in actie. “

Conclusie

Overtuigend schrijven is een high-ROI-vaardigheid. Elke inspanning die je levert om met impact te leren schrijven, zal enorme voordelen opleveren.

Als je focust op de belangrijkste elementen van overtuigend schrijven – wat je zegt, hoe je het zegt en hoe je het structureert, zul je beloond worden met engagement en een conversie in plaats van een bounce. Onthoud dat Facebook slechts één klik verwijderd is, dus alles wat je schrijft moet overtuigend zijn.

Hier is een snelle 7-puntenchecklist die je nu kunt gebruiken om je volgende overtuigende stuk onweerstaanbaar te maken:

 • Wees duidelijk wie je publiek is. Schrijf over hen en waar ze om geven.
 • Schrijf genoeg om alles te bedekken waar ze om geven.
 • Schrijf alsof je met ze praat. Gebruik de woorden die ze gebruiken.
 • Controleer uw grammatica nogmaals.
 • Laat je persoonlijkheid doorschijnen.
 • Gebruik een kader om de inhoud te structureren.
 • Maak de inhoud scanbaar.

Aan het eind van de dag gaat het bij het schrijven van overtuigingen om het begrijpen van de behoeften van de lezer, om echt te krijgen waar ze vandaan komen. Een persuasieve schrijver is een professionele empathie.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format