Product Lifecycle Marketing: wat er het meest toe doet bij elk stadium - DeLaatbusiness

Product Lifecycle Marketing: wat er het meest toe doet bij elk stadium

13 min


127
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

De klassieke grafiek voor de levenscyclus van een product is een verkoopcurve die in fasen verloopt:

 • een scherpe stijging van de x-as als een product overgaat van Inleiding naar de Groeifase;
 • een aanhoudende afgeronde piek in volwassenheid;
 • en een geleidelijke daling die de terugtrekking uit de markt voorspelt.

Elke fase van de productlevenscyclus heeft implicaties voor marketing. Maar een MBA-vriendelijke curve vertaalt zelden naar de realiteit. Het doel van product lifecycle marketing is niet om de curve te evenaren, maar om te schetsen wat nu het beste werkt en van plan is voor de toekomst.

Ervaren productmarketeers vormen de curve: versnellen door de introductie, het vergroten van de helling van de groeifase, het verlengen van de looptijd en het versoepelen van het verval.

Wat is product lifecycle marketing?

productlevenscycluscurve

Productlevenscyclusmarketing brengt marketinginspanningen in lijn met de levenscyclusfase van een product. Product lifecycle management omvat alle activiteiten gerelateerd aan de levenscyclus van het product, niet alleen marketing. Er zijn vier fasen:

 1. Invoering
 2. Groei
 3. rijpheid
 4. Afwijzen

Sommige iteraties van de levenscyclus van het product wijzigen namen of voegen extra fasen toe. Het doel van de illustratie van de productlevenscyclus is niet om semantiek te bespreken, maar om in één weergave te begrijpen hoe productverkopen doorgaans in de loop van de tijd veranderen. De levenscyclus van uw product komt niet overeen, ook niet.

Inderdaad, zoals Theodore Levitt decennia geleden opmerkte , komen veel producten nooit verder dan de eerste fase:

[M] ost nieuwe producten hebben helemaal geen klassieke curve in de levenscyclus. Ze hebben vanaf het begin een oneindig dalende curve. Het product komt niet alleen niet van de grond; het gaat snel onder de grond zes voet onder.

De voordelen van het kijken naar marketing via de lens van de levenscyclus van het product zijn veelvoudig:

 • Biedt een breed inzicht in hoe uw product in levenscycli past voor de productklasse, vorm of merk (bijv. Auto’s met benzinemotor, personenvervoerder en Ford, respectievelijk).
 • Geeft aan in welke fase u zich bevindt om u te helpen begrijpen wat u moet communiceren en hoe u dit overtuigend kunt doen.
 • Bevat de eerste tekenen van een aanstaande overgang naar een nieuwe fase en geeft aan hoe uw marketingcampagnes die verandering zouden moeten opvangen.

Natuurlijk doet dit er allemaal niet toe als u uw product niet voorbij de introductiefase kunt duwen.

1. Inleiding

De introductiefase is wanneer het product voor het eerst op de markt komt. Het kan omvatten of – voor degenen die een meer granulaire indeling van levenscyclusstadia willen – worden voorafgegaan door een ontwikkelingsfase.

Hoe te identificeren of u zich in de introductiefase bevindt

Als uw product nog niet is uitgebracht, is het duidelijk dat u zich in deze eerste fase van de levenscyclus van het product bevindt.

Voor recent gelanceerde producten richten marketeers zich in de introductiefase op het creëren van bewustzijn en het motiveren van potentiële kopers om een ​​product te overwegen – om in gesprek te zijn wanneer potentiële kopers hun opties overwegen.

Wat marketing moet bereiken tijdens de introductie

 • Creëer productbewustzijn en -proef

De introductiefase is zelden rendabel :

de winst is negatief of laag vanwege de lage verkopen en hoge distributie- en promotiekosten [. ..] De bestedingsuitgaven zijn relatief hoog om consumenten te informeren over het nieuwe product en om ze het te laten proberen. Omdat de markt in dit stadium over het algemeen niet klaar is voor productverfijningen, hebben het bedrijf enhaar enkele concurrenten produceren basisversies van het product.

break-even punt in de levenscyclus van producten
Introductiefasen van de productlevenscyclus zijn zelden rendabel. ( Beeldbron )

In tegenstelling tot opeenvolgende fasen, heeft het geen zin om de introductiefase te verlengen. Het primaire marketingdoel is daarom om campagnes uit te rollen die snel voorbij Introductie in de groei komen : voldoende bewustzijn creëren dat consumenten op de hoogte zijn van de oplossing (als het een nieuwe markt is) of weten van uw bedrijf wanneer u de oplossing overweegt (als het een gevestigde markt).

Onderzoeksbehoeften

Zonder een overvloed aan consumentenfeedback na aankoop, kunnen marketeers in de introductiefase vertrouwen op gebruikersonderzoekuitgevoerd door anderen in het bedrijf, zoals het productmanagementteam. Dit kunnen gegevens zijn van testmarketing of eerste marktonderzoek.

Vragen die marketeers moeten beantwoorden, zijn onder meer:

 • Waarom hebben ze dit product gemaakt?
 • Welk probleem lost het op?
 • Hoe groot is de markt?
 • Wie zijn de beoogde kopers?
 • Welke potentiële gebruikers of bedrijven hebben invloed op deze ruimte?

De antwoorden helpen bij het bepalen welke marketingberichten en kanalen het meest invloedrijk zijn.

Zoals Lucas Weber opmerkt in zijn productmarketingcursus , is het ook van essentieel belang dat marketing- en verkoopteams hun buy-in voor het product krijgen voordat ze aan campagnes gaan werken. Teams moeten geloven in wat ze verkopen voordat ze overtuigend kunnen pitchen.

Vragen die marketing moet beantwoorden

Wat is je go-to-market-strategie? Een go-to-marketstrategie identificeert hoe het bedrijf van plan is om door de introductiefase te gaan en groei te katalyseren. Er zijn drie hoofdopties, met hybride opties ook mogelijk:

 • Verkoop geleid. De kosten voor acquisitie van klanten kunnen hoog zijn en groei kan grote verkoopteams vereisen. In de introductieperiode kan een verkoopgestuurde strategie werken als het doel is om door een klein aantal invloedrijke gebruikers of bedrijven te worden overgenomen.
 • Marketing geleid. Marketingstrategieën schalen vaak efficiënter dan verkoopstrategieën, maar stijgende PPC-kosten, vooral in gevestigde markten, kunnen startups in sommige kanalen prijsverhogend maken. Een marketinggestuurde strategie vereist een sterke communicatie en gegevensuitwisseling tussen marketing- en verkoopteams – echte vraaggeneratie .
 • Product geleid. Voor SaaS-bedrijven kunnen productgestuurde strategieën de tekortkomingen van de andere twee omzeilen. Gratis proef- of freemium-aanbiedingen kunnen het bewustzijn vergroten en de marketinguitgaven beperken.

Voor marketeers helpt de go-to-market-strategie de primaire call-to-action te bepalen : een verkoopgestuurde strategie kan een demoverzoek zijn, terwijl een marketinggestuurde strategie zich kan richten op aanmeldingen per e-mail, en een productgestuurde strategie vraagt ​​potentiële klanten om start een gratis proefperiode.

gratis proef-cta
Voor productgeleide bedrijven zoals Ahrefs is een gratis proefabonnement de primaire call to action.

Hoe lang is de verwachte productlevenscyclus? Niet elk bedrijf bereidt zich voor op een volledige levenscyclus van het product. Bedrijven met VC-ondersteuning die zich richten op gebruikersacceptatie – ten koste van winstgevendheid of zelfs omzet – mogen nooit plannen voor fasen voorbij Introductie en groei.

De laatste fasen worden het probleem van iemand anders, zoals ze deden met WhatsApp. Het bedrijf richtte zich op het stimuleren van gebruikersacceptatie en Facebook kocht het bedrijf in 2014 zonder te weten hoe geld te verdienen met gebruikers. Zuckerberg was van mening dat elk platform met een half miljard gebruikers potentieel had, zelfs als dat een weddenschap van $ 19 miljard vereiste . (Tegen 2018 had WhatsApp 1,5 miljard gebruikers, maar nog steeds geen inkomsten genereren.)

Bovendien kunnen producten die meer marktontwikkeling vereisen langer in de introductiefase langer blijven hangen :

Een bewezen kankerbehandeling zou vrijwel geen marktontwikkeling vereisen; het zou onmiddellijk enorme steun krijgen. Een vermeende superieure vervanging voor het verloren wasproces van sculptuurgieten zou veel langer duren.

Andere producten die zich kwalificeren als rages of modes verwachten kortere levenscycli en een scherpere hellingsgraad tussen elke fase:

productlevenscyclus voor rages en mode
Beeldbron )

Hoe moet je je product prijzen? Producten in de introductiefase werken langs het spectrum tussen twee uiteinden van een prijsstrategie . Elk heeft sterke implicaties voor de doelgroep en welke go-to-marketstrategie het meest effectief is:

 • Schuim de room af. Zoek de early adopters die prijsongevoelig zijn. De strategie is om de productinvesteringskosten snel terug te verdienen ten koste van grotere maar meer geleidelijke winsten in jaren later. Een hoge prijs nodigt ook uit tot concurrentie, tenzij een product octrooibescherming geniet.
early adopter mobiele telefoon
In Wall Street is Gordon Gekko de essentiële prijsongevoelige early adopter voor een product dat toen deel uitmaakte van een opkomende markt. ( Beeldbron )
 • Snelle marktpenetratie. Een lagere prijs kan de acceptatie vergroten en de concurrentie langer uitdrijven, maar het duurt ook langer om winstgevendheid te bereiken. Lage prijzen hebben andere risico’s en snellere marktpenetratie is niet altijd beter:

“Sommige producten die aan het begin te laag geprijsd zijn [. . .] kunnen zo snel aanslaan dat het een kortstondige rage wordt. Een langzamer acceptatie door de consument verlengt vaak hun levenscyclus en verhoogt de totale winst die ze opleveren. De snelheid van marktpenetratie hangt af van de beschikbaarheid van marketingmiddelen – een hogere potentiële snelheid zou de acceptatiegraad moeten verhogen.

Tekenen dat u op weg bent naar de groeifase

Wanneer marketinggesprekken meer op concurrenten zijn gericht – dan op het creëren van een markt of het verdienen van aandacht bij potentiële kopers – ben je op weg naar de groeifase van productlevenscyclusmarketing.

Nog een teken: u bent voorbij de eerste productintroductie gekomen en moet overwegen hoe u productupdates kunt promoten bij een bestaande klantenbasis of ze kunt gebruiken als middel om nieuwe kopers te werven.

2. Groei

De fase Groei is de periode met de grootste omzetstijging. Het omvat een aanzienlijke toename van de aanwezigheid op de markt, de toevoeging van nieuwe productkenmerken en een grotere nadruk op positionering ten opzichte van de concurrentie.

Hoe u kunt identificeren of u zich in de fase Groei bevindt

Levitt legt een manier uit om te bepalen of uw bedrijf in de groeiperiode zit: “In plaats van te zoeken naar manieren om consumenten ertoe te bewegen het product te proberen, staat de opdrachtgever nu voor het meer dwingende probleem om zijn merk te prefereren.”

Als u zich in een opkomende markt bevindt, kunt u nieuwe concurrenten naar het veld lokken. Als u zich in een gevestigde markt bevindt, kunt u vaker tegen de stalwarts in de branche aankijken.

Belangrijk is dat Levitt verder opmerkt dat concurrenten marketingcampagnes vormen tijdens de groeifase :

De aanwezigheid van concurrenten bepaalt en beperkt wat gemakkelijk kan worden uitgeprobeerd, zoals bijvoorbeeld testen wat het beste prijsniveau is of het beste distributiekanaal.

Er is één voordeel van toegenomen concurrentie: de campagnes van uw concurrenten kunnen de algehele vraag naar uw productklasse helpen vergroten, waardoor marketingteams de middelen kunnen heroriënteren om uw product te promoten.

Wat marketing moet bereiken tijdens de groeifase

 • Maximaliseer marktaandeel

Tijdens de groeiperiode werkt het marketingteam aan het vergroten van hun doelgroep en aan het opbouwen van een merkvoorkeur.  

Onderzoeksbehoeften

Wat heb je geleerd over je consumenten? In de fase Groei moet u over voldoende consumentengegevens beschikken om marketingstrategieën te kunnen baseren op consumentenervaringen met uw product, in plaats van de houding of het gedrag van consumenten in verband met het probleem dat uw product oplost of met concurrenten.

Kwalitatief gebruikersonderzoek heeft veel bronnen:

Dat onderzoek is op zijn beurt van invloed op marketingplannen:

Hoe verhouden uw bedrijf en product zich tot concurrenten? Ook tijdens de groeifase duikt u dieper in concurrentanalyses om te bepalen hoe uw waardevoorstel zich verhoudt en welke aspecten van uw product of merk zullen helpen differentiëren.

Vragen die marketing moet beantwoorden

Hoe positioneert u uw product? Als uw huidige product geavanceerder is dan concurrenten, bent u misschien het best gepositioneerd om een ​​dominant marktaandeel te behalen – wat betekent dat meer middelen moeten worden gebruikt voor de huidige campagnes (ten koste van de winst op korte termijn).

Als uw productontwikkeling achterblijft, kunt u meer succes hebben door te concurreren op waarde of door een merk te ontwikkelen, zelfs een merkterm, die een emotionele aantrekkingskracht uitoefent op consumenten.

Conversational marketing branding
Drift bouwde een merkidentiteit en een aanhoudende groei op ‘conversationele marketing’.  

Hoe pitchen jullie nieuwe productfuncties? Om de juiste marketingstrategie te implementeren, moet u de snelheid van productontwikkeling kennen – hoe (en hoe vaak) het productteam updates uitrolt. Grote updates vereisen meestal een grote marketingdruk. Als uw productteam niet zo vaak grote releases pusht, moeten marketingteams van tevoren plannen:

 • Is een productupdate groot genoeg om zijn eigen advertentiecampagne te rechtvaardigen? Heeft u een speciaal budget, inhoud of bestemmingspagina nodig ?
 • Is de update het meest geschikt om nieuwe klanten aan te trekken of bestaande te behouden ?
 • Is een bepaalde update gericht op een subset (of nieuw cohort) van uw doelgroep? Moet u op maat gemaakte offertes of casestudy’s maken om dat publiek een overtuigende case te maken?

Voor kleinere updates daarentegen kan marketing zich richten op in-productberichten. In SaaS-platforms, en met name in producten, zijn vaak knopinfo, meldingen of zelfstudies opgenomen in de gebruikersinterface van het product.

Heeft het verkooppersoneel wat het nodig heeft? Veel bedrijven in de fase Groei voegen verkooppersoneel toe om nieuwe markten te bereiken of de penetratie in bestaande te vergroten.

Marketing zit vaak in het midden: leren over productontwikkeling van productmanagers en die kennis vertalen naar overtuigend onderpand voor verkoopteams.

Ondertekent dat u naar de rijpheidsfase gaat

Groei overgang naar volwassenheid als de stijging van de omzet (niet de winst) niveaus uit. Aan het einde van de groeifase hebben de meeste mensen die uw product willen hebben (of een concurrent), en de focus verschuift naar het winnen van klanten van concurrenten en het efficiënter maken van marketing.

3. Looptijd

De volwassenheidsfase vertegenwoordigt de hoogte van de acceptatie en winstgevendheid van een product. De hoogte van de top hangt af van eerdere prestaties tijdens de groeiperiode; de duur van de volwassenheidsfase hangt af van hoe lang marketing de dominante marktpositie van het product kan ondersteunen.

Hoe te identificeren of je in de rijpheidsfase bent

“Het eerste teken van zijn komst,” betoogt Levitt , “is bewijs van marktverzadiging. Dit betekent dat de meeste consumentenbedrijven of huishoudens die verkoopvooruitzichten hebben, het product zullen bezitten of gebruiken. “

Praktisch gezien betekent dit dat de meeste “nieuwe” klanten niet nieuw zijn voor uw productklasse, maar misschien nieuw voor uw merk zijn – zij zijn van een concurrent overgestapt. Omgekeerd zijn veel van uw verliezen overwinningen voor uw concurrenten.

overschakelen naar sprint homepage
overschakelen naar de startpagina van verizon
overschakelen naar cricket draadloze startpagina
Een duidelijk teken van marktverzadiging? Elk bedrijf pakt een switch.

Wat marketing moet bereiken tijdens de ontwikkelingsfase

 • Maximaliseer winst en verdedig tegelijkertijd marktaandeel

Hefbomen die tijdens de introductie- en groeiperioden werkten, hadden een kleinere impact tijdens de volwassenheidsfase. Meer concurrenten en een gevestigde markt betekenen waarschijnlijk dat de differentiatie in productkenmerken afneemt en dat u mogelijk concurrenten hebt aan beide uiteinden van het spectrum – degenen die het product goedkoper aanbieden en degenen die een hogere versie aanbieden.

Eén hendel verzwakt niet: merk. Bedrijven zoals Drift zijn gestegen naar de top van een drukke markt, deels vanwege een sterke merkidentiteit, in dit geval een die zich concentreerde op ‘conversationele marketing’. Voor andere organisaties, zoals HubSpot, die eigenaar is van ‘inbound marketing’, merk heeft geholpen om hun status als marktleider te behouden.

Kortom, aangezien differentiatie op basis van productkenmerken moeilijker wordt, wordt het merk een krachtige en stabiele differentiator – essentieel voor bedrijven die een lange vervaltermijn nastreven.

Onderzoeksbehoeften

Wat suggereert markt- en consumentenonderzoek? In een volwassen markt is het de sleutel tot het uitbreiden van de (winstgevende) levensduur van een product om de katalysatoren te begrijpen die tot Weigering leiden.

Markt- en consumentenonderzoek, dat in een volwassen markt kan worden uitgevoerd door derden zoals Gartner of Forrester, kan helpen voorstellen waar de markt naartoe gaat. Dat onderzoek kan onder meer bevatten welke demografische groepen het eerst zullen uitvallen (of de langste blijven), waardoor ze marketingcampagnes naar consumenten met een hogere waarde kunnen sturen.

Wat leren de verkoopmedewerkers? Een volwassen product heeft meer kans op een groot verkooppersoneel met een diepe kennis van de consument. (De onderzoeksmethoden die in de groeifase zijn beschreven, zijn nog steeds waardevol.) Hun ervaringen kunnen u helpen te begrijpen welke aspecten van uw product het meest kleverig zijn of welke beslissingspunten consumenten gebruiken om uw product of een concurrent te kiezen.

Vragen die marketing moet beantwoorden

Hoe bouw je of ondersteun je het merk? Hoewel vroege fasen zich kunnen concentreren op differentiatie via productkenmerken (of, als u de enige onderneming was die helemaal niet onderscheidde), beloont de looptijdfase bedrijven die hun product op merk kunnen differentiëren.

Een deel van die inspanning, Weber details , komt neer op de balans tussen persuasieve versus beschrijvende marketing. Een grotere focus op merk zal ook meer aandacht geven aan overtuigende marketingcampagnes die een emotionele in plaats van een rationele aantrekkingskracht op consumenten uitoefenen.

Wat is je meest winstgevende demografie? Verlenging van de looptijd vereist ook een verhoging van de marketingefficiëntie – grotere efficiëntie ondersteunt of verhoogt de winstgevendheid van een product, zelfs alstotaalde verkoop is vlak.

Efficiëntie kan komen van het verplaatsen van marketingbronnen naar de meest waardevolle demografische groep, of via promotie van de meest winstgevende versies van een product (bijv. Basispakketten versus pakketten op ondernemingsniveau).

de productlevenscyclus van de volwassenheidsfase verlengen
Slimme marketing en een sterk merk kunnen de volwassenheidsfase verlengen. ( Beeldbron )

Hoe kun je de volwassenheidsfase verlengen? Marketeers kunnen de looptijd op verschillende manieren verlengen:

 • Nieuwe demografische gegevens voor het product identificeren. Bestaat er een subset van potentiële gebruikers die, als marketing haar berichten opnieuw zou inrichten, levensvatbare vooruitzichten zouden kunnen worden?
 • Identificatie van nieuwe toepassingen voor het product. Bubble wrap, de slinky, Coca-Cola-de lijst met producten die bekend staan ​​om hun secundaire toepassingen is lang . U zult waarschijnlijk geen alternatief voor uw product ontdekken dat tientallen jaren van exponentiële groei genereert, maar misschien vindt u een manier om de volwassenheidsfase met een jaar te verlengen.
 • Ik hoop dat een nieuwe stijl of rage je te hulp schiet. De Rubik’s Cube lijkt goed voor een heropleving van één op tien jaar:
google-trends rubikskubus
Hoewel een rage een product kan redden dat in de richting van Weigering gaat, heeft het vaak geen controle van de marketeer.

Hiermee wordt aangegeven dat u naar de aflopende fase gaat

Levitt identificeert de symptomen van een product dat overgaat van Maturity naar Decline:

De productie wordt geconcentreerd in minder handen. Prijzen en marges worden depressief. Consumenten raken verveeld. De enige gevallen waarin er enige verlichting is van deze verveling en geleidelijke euthanasie, zijn dat styling en mode een constante, vernieuwende rol spelen.

Een overgang naar de aflopende fase rechtvaardigt echter de zelfgenoegzaamheid van marketing niet.

4. Weigeren

De afvallende fase begint als de verkoop van producten en de winst krimpen. Toch kan een effectieve marketinginspanning een afname geleidelijker maken, waardoor extra verkopen van “achterblijvers” worden gegenereerd en een bedrijf meer tijd krijgt om aan zijn volgende inspanning te draaien.

Hoe te identificeren of je in de aflopende fase bent

Is de markt aan het consolideren tot een paar belangrijke spelers? Lopen de marges terug? Wordt het product als een goed gezien? Het zijn allemaal signalen dat u de aflopende fase in de levenscyclus van uw product hebt bereikt.

Wat marketing moet bereiken tijdens de aflopende fase

 • Verminder uitgaven en melk het merk

Onderzoeksbehoeften

Wie zijn de achterblijvers? Identificeer de late-adopters onder uw kopers (of potentiële kopers). De toevoeging van een nieuwe demografie of uitbreiding van een bestaande kan de teruggang in de verkoop vertragen.

Wat zijn de duurste marketingkanalen? Een historisch overzicht van de duurste marketingkanalen – de inspanningen met de hoogste kostenberekening voor klanten, met het oog op de planning van in afwachting zijnde bezuinigingen op productpromotie.

Vragen die marketing moet beantwoorden

Hoe kun je het merk melken?

Een poging om het merk te melken, besteedt merkkapitaal om winsten op korte termijn te genereren. Apple weet dat de iPhone-verkopen in verval raken en daarom hebben ze in 2018 aangekondigd dat ze de verkoop van eenheden niet meer zouden rapporteren. Ze blijven eenheidswinsten rapporteren.

Apple ‘melkt het merk’ door klanten meer te laten betalen omdat ze dat kunnen, en versoepelt de impact van een daling in iPhone-verkoop, deels als gevolg van marktverzadiging:

iphone verkoopgrafiek
Apple stopte met het rapporteren van verkoopeenheden toen de iPhone de vervalfase doorliep om te weigeren. ( Beeldbron )

Hoe kun je marketinguitgaven verminderen? De meest proactieve marketinginspanningen in de aflopende fase zijn het verminderen van marketinguitgaven. Een lagere bestedingsruimte zorgt ervoor dat marketinginvesteringen worden afgestemd op de lagere omzet en winstgevendheid van een product. Als u de marketinguitgaven niet verlaagt, riskeert u de helling van de afwijzing te verscherpen.

Wanneer zal het bedrijf het product oogsten of intrekken? Het oogsten van het product zorgt voor de laatste winstgevendheid. Oogsten vermindert of elimineert investeringen in productontwikkeling en promotie om de kosten te verlagen.

Als u niet weet wanneer het bedrijf van plan is een product volledig terug te trekken, kunt u waardevolle bronnen verspillen aan een marketingcampagne die korter zal worden voordat het duizenden duizenden kan besteden aan de acquisitie van leads die misschien nooit de infuuscampagne zullen krijgen of follow-up call ze moeten klanten worden.

Conclusie

Levitt suggereert dat “de beste manier om iemands huidige fase te zien is om te proberen de volgende fase te voorzien en achteruit te werken”:

 • Als u net begint, hoe werkt uw waardevoorstel en go-to-market-strategie dan op een drukke markt of is uw productaanbod concurrerend met marktleiders?
 • Als je in je groeifase bent, onderscheid je dan meer dan alleen functies? Bouwt u een merk dat een dominante factor kan zijn met een lange Vervaldatum?
 • Als je aan het uitlekken bent in Volwassenheid, wat kun je dan doen om Afwijzen te voorkomen? Welke marktveranderingen zullen waarschijnlijk de winstgevendheid in uw product aantasten? Kun je efficiëntie opbouwen in campagnes voor vraaggeneratie om de winstgevendheid te vergroten?

Hoe het ook zij, de productlevenscyclus dwingt een proactieve aanpak af: u weet in het algemeen wat er hierna komt, het onderzoek dat u nodig hebt om gegevensgestuurde beslissingen te nemen en de vragen die u moet beantwoorden om tijdig en winstgevende marketingcampagnes uit te voeren.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *