Productanalyse: een uitgebreide handleiding voor het gebruik van gegevens voor betere productbeslissingen - DeLaatbusiness

Productanalyse: een uitgebreide handleiding voor het gebruik van gegevens voor betere productbeslissingen

10 min


162
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Productanalyse gedefinieerd

Het lijkt erop dat de definitie van productanalyse altijd verandert, maar ik hou van  definitie van de mensen bij Amplitude :

“Productanalyses tonen u wie uw gebruikers zijn, wat ze willen en hoe ze te houden”

Dit artikel is een essentiële en uitgebreide spoedcursus in de wereld van productanalyses. Het zal uitleggen waarom u zich zorgen moet maken, welke hulpmiddelen u kunt gebruiken en welke rapporten het nuttigst zijn.

Wie profiteert het meeste van Product Analyse

Elk bedrijf heeft “gebruikers” die ze willen behouden en meer op hen willen laten lijken.

Wanneer we tegenwoordig echter praten over productanalyses, hebben we het echt over bedrijven die producten aanbieden zoals webapps of mobiele apps. E-commercebedrijven die het grootste deel van hun inkomsten uit digitale eigendommen halen, passen ook in deze groep.

Om te begrijpen waarom dit soort bedrijven het meeste zouden profiteren, laten we eens kijken naar de soorten vragen die u kunt beantwoorden als u eenmaal de juiste analysetools hebt ingesteld.

Vragen die Productanalyse u kan helpen beantwoorden

We zijn op zoek naar antwoorden op zakelijke vragen rond twee uitdagingen: hoe u gebruikers tegen lagere kosten aanschaft en hoe u meer gebruikers kunt behouden. Vragen zoals:

Om deze vragen te beantwoorden, moet je een gebruiker kunnen volgen vanaf het moment dat ze voor het eerst over je leren tot het moment dat ze klant worden.

Productanalyse geeft u een robuust beeld van uw gebruiker ( Afbeeldingsbron )

Als een gebruiker dit allemaal via digitale kanalen kan doen, kunnen productanalyses u echt helpen.

Investeer niet te vroeg in deze hulpmiddelen

Een paar maanden geleden sprak ik met een bedrijf dat de beste analysetools voor hun product wilde krijgen (een webapp voor artsen). Ze waren bijna klaar met hun MVP en ze maakten zich klaar om hun marketing te starten.

Ze gaven me een lijst met meer dan 100 vragen die ze wilden beantwoorden. De vragen waren goed, maar hun grootste uitdaging was dat ze nul gebruikers hadden. Het deed er niet toe hoe goed de tools die ze implementeerden, gewoon zouden eindigen met lege grafieken en rapporten.

Om gegevensgestuurd te zijn, hebt u gegevens nodig.

In plaats daarvan moesten ze zich concentreren op het verkrijgen van hun eerste 100 gebruikers voordat ze investeerden in enkele van de analysetools die ik later in dit artikel ga noemen.

Dit is een veelgemaakte fout die ik zie dat nieuwe bedrijven de hele tijd maken. Ze willen dezelfde tools gebruiken die bedrijven gebruiken, ook al zijn ze niet in de buurt van de hoeveelheid verkeer of gebruikers.

Uw bedrijf moet bepaalde ‘minimale benchmarks’ hebben voordat u overweegt te investeren in geavanceerde analysehulpprogramma’s. Gegevens zijn alleen nuttig als je er genoeg van hebt. U kunt niet één gegevenspunt nemen en er geldige conclusies uit halen.

Ik raad bedrijven aan om te investeren in hulpmiddelen voor productanalyse wanneer ze de volgende cijfers bereiken:

  • 100+ B2B-gebruikers (bedrijven) of 2000+ B2C-gebruikers (consumenten)
  • Actief experimenteren met verschillende marketingkanalen
  • Besteed $ 1000 + per maand aan gebruikersacquisitie

Als u deze nummers niet raakt, kunt u zich richten op kwalitatieve gegevens,zoals interviews, enquêtes , enz. Om de antwoorden te krijgen die u zoekt.

Aan de slag door de juiste Foundation op zijn plek te krijgen

Nu we weten wie het meeste profijt kan hebben van productanalyses, laten we het hebben over hoe aan de slag te gaan.

Dit gaat niet over tools, omdat tools kunnen en zullen veranderen. In plaats daarvan moet je nadenken over bepaalde fundamentele elementen die je leven op lange termijn gemakkelijker zullen maken.

1. Leren om zakelijke doelen te verbinden met gegevens

Analytics is bedoeld om u te helpen uw bedrijf te laten groeien. Dit kan betekenen meer inkomsten, meer gebruikers, meer verwijzingen of iets anders dat voor u van belang is.

Ik zie constant bedrijven die veel gegevens hebben, maar geen manier om die gegevens te gebruiken om hun bedrijven daadwerkelijk te laten groeien.

Om dit te voorkomen, besteedt u wat tijd aan het proberen te begrijpen welke delen van uw bedrijf kunnen worden verbeterd met meer gegevens. Dit is vergelijkbaar met de vragen die ik hierboven heb genoemd, maar u wilt zich richten op gebieden waar u presteert onder industriegemiddelden .

Misschien heeft uw onboarding-trechter een slechte conversieratio of is uw gebruikersretentie te laag. Dit is waar gegevens u kunnen helpen.

De beste analytische projecten zijn projecten die beginnen met een kristalhelder doel (we willen bijvoorbeeld uitzoeken hoe we meer van onze gratis gebruikers kunnen omzetten naar betaalde gebruikers).

Heb kristalheldere doelen en doelstellingen

2. Maak een trackingplan voordat u een code schrijft

De meeste tools waarin u geïnteresseerd bent, vallen onder de categorie ‘event driven tools’. Denk aan Mixpanel , Amplitude , Kissmetrics en Intercom . Deze analysehulpmiddelen zijn afhankelijk van gebeurtenissen om gegevens te verzamelen.

Een evenement is gewoon een actie die een gebruiker neemt (bijvoorbeeld aanmelden voor uw product, een foto uploaden of een nummer afspelen).

Het spelen van een nummer zou een “evenement” voor Spotify zijn

Je kunt ook eigenschappen naast elk evenement verzenden. Als een gebruiker een afbeelding heeft geüpload, wilt u misschien ook weten wat voor soort afbeelding het was (jpg, png, gif) of hoe groot de afbeelding was (500 px bij 500 px). Eigenschappen is waar de meeste magie optreedt en ze zijn van cruciaal belang om het meeste uit uw gegevens te halen.

Een trackingplan is een Excel- of Google-spreadsheet die alle gebeurtenissen en eigenschappen bevat die u wilt bijhouden. Als u deze planning in een spreadsheet uitvoert, voorkomt u kritieke fouten.

Vrijwel elke client die hulp nodig had bij het maken van analyses, nam geen moeite om een ​​traceerplan te maken. Ze zoeken eenvoudig uit welke gegevens ze wilden zien en begonnen met het schrijven van de code die nodig was om die gebeurtenissen en eigenschappen bij te houden.

Drie maanden later realiseerden ze zich dat ze belangrijke gebeurtenissen of eigendommen missen en ze kunnen niet echt waardevolle inzichten krijgen. Ze moeten nu teruggaan en hun oorspronkelijke implementatie herstellen (dwz opnieuw uitvoeren).

De juiste Analytics-tools kiezen

Iedereen houdt van gereedschap. Maar goed, want er is een steeds groter aantal analysehulpmiddelen op de markt. Kiezen tussen de honderden opties kan een full-time baan zijn voor elk bedrijf.

Ik kan je geen overzicht geven van elk bestaand gereedschap. In plaats daarvan zal ik het hebben over de grote spelers, waarvan je sommige al kent.

Iets om in gedachten te houden is dat u geen enkele tool kunt vinden die alles doet. Deze magische eenhoorn bestaat nog niet. In plaats daarvan krijg je een “stapel” van 2-3 tools die verschillende vragen beantwoorden.

1. Segment.com

Segment.com staat op de top van al uw analysetools en het belangrijkste doel is om u te helpen bij het vereenvoudigen van het implementatieproces van meerdere tools.

Laten we ons bijvoorbeeld voorstellen dat u Mixpanel en Intercom tegelijkertijd wilt gebruiken. Beide tools zijn afhankelijk van gebeurtenissen om gegevens te ontvangen en zullen ongeveer dezelfde gebeurtenissen en eigenschappen nodig hebben. In plaats van dezelfde gegevens twee keer te implementeren, kunt u uw gegevens naar Segment.com verzenden en deze naar Mixpanel of Intercom verzenden.

U kunt uw gegevens één keer volgen en naar honderden hulpprogramma’s verzenden. Het gebruik van Segment.com maakt het ook gemakkelijker om afstand te nemen van tools, bijv. Van Mixpanel naar Amplitude gaan zonder dat je je trackingcode hoeft te herschrijven.

2. Google Analytics

Google Analytics is de gouden standaard voor het analyseren van marketingverkeer. Bijna elk bedrijf zal deze tool houden om alles te begrijpen wat er gebeurt tot aan de aanmeldingsstap. Dit betekent dat u naar marketingkanalen moet kijken en wat gebruikers hebben gedaan voordat u zich registreerde.

Nadat een gebruiker zich heeft aangemeld, kunnen we naar tools zoals Mixpanel of Amplitude gaan (hieronder weergegeven).

3. Mixpanel

Mixpanel is ideaal om u te helpen begrijpen wat uw gebruikers doen nadat ze zich hebben aangemeld. Hebben ze het onboarding-proces voltooid? Komen ze terug en gebruiken ze ons product? Hoe kunnen we onze gebruikers betrekken bij een bepaalde actie?

Ze richten zich primair op mobiele apps en mediabedrijven.

4. Amplitude

Amplitude is vergelijkbaar met Mixpanel, maar hun product heeft een meer moderne uitstraling. Net als Mixpanel richten ze zich op wat er gebeurt nadat een gebruiker zich aanmeldt en wat gebruikers binnen uw product doen.

Ze zijn een geweldige optie voor e-commercebedrijven en bedrijven die platformonafhankelijke producten hebben (dat wil zeggen dat een gebruiker uw product tegelijkertijd op mobiel, internet en tablet kan gebruiken).

5. Kissmetrics

Kissmetrics is een van de originele concurrenten van Mixpanel en ze richten zich ook op dezelfde vragen of uitdagingen.

Ze hebben onlangs meldingen toegevoegd waarmee u e-mails kunt gebruiken om hen te betrekken of ze terug te brengen naar uw product.

6. Heap Analytics

Heap Analytics is vergelijkbaar met Mixpanel en Amplitude, maar ze zijn gericht op bedrijven die geen grote implementaties willen uitvoeren. Heap “volgt alles wat uw gebruikers automatisch doen” zonder extra code, waardoor het gemakkelijker te implementeren is dan Mixpanel, Amplitude of Kissmetrics.

Als u geen ontwikkelingsbronnen heeft en uw producten meestal op internet staan, kan dit een haalbare optie zijn.

Een typische stapel tools ziet er ongeveer zo uit:

  • Segment.com
  • Google Analytics
  • Mixpanel OF Amplitude OF Kissmetrics OF Heap Analytics

Een blik op de meest bruikbare rapporten zoals trechter- en cohortanalyse

Laten we eens kijken naar de nuttigste rapporten die u regelmatig zult gebruiken. De meeste hulpprogramma’s die ik hierboven heb vermeld, kunnen deze rapporten of een equivalent hiervan maken.

1. Retroactieve trechters

Het concept van een trechter is gebruikelijk in de digitale marketingwereld. We kunnen hetzelfde idee gebruiken om de verschillende stappen of ritten te begrijpen die we onze gebruikers willen laten uitvoeren.

Dit trechterrapport van Mixpanel kijkt naar de verschillende acties die nodig zijn om een ​​onboarding-trechter te voltooien. Ze beginnen met het aanmelden voor het product, het invullen van hun profiel en het nemen van een kritieke actie die hen als “Onboarded” zou markeren.

We kunnen onmiddellijk de drop-off voor elke stap zien en waar we onze energie aan moeten spenderen. In dit geval kan het winnen van meer mensen van stap 2 naar 3 een grote overwinning zijn.

2. Cohortanalyse

Met cohortanalyse kunnen we de retentie bekijken voor elke groep gebruikers (dwz een cohort). Het rapport ziet er als volgt uit:

Aan de linkerkant kunnen we zien hoeveel nieuwe gebruikers zich aanmelden voor ons product. We kunnen dan zien welk percentage van deze gebruikers terugkwam en ons product na 1 dag, 2 dagen enzovoort gebruiken.

Misschien vindt u dat u heel goed bent in het ontvangen van nieuwe gebruikers, maar u bent niet zo goed in het krijgen van hen om terug te komen en uw product te gebruiken.

3. Segmentatie om inzichten te vinden

U kunt uw gegevens ook segmenteren om waardevolle inzichten te vinden. Dit is waar eigenschappen in het spel komen.

In dit rapport segmenteren we onze gebeurtenis ‘aanmelding voltooid’ door de eigenschap ‘authentication_type’, zodat we kunnen zien hoe onze gebruikers zich willen aanmelden. We kunnen dan zien dat 98% van onze gebruikers de voorkeur geeft aan e-mail in plaats van Facebook of Twitter.

We kunnen overwegen om de sociale opties helemaal te verwijderen en te kijken of dat de inschrijvingsratio verbetert.

4. Gebeurtenisgebaseerde meldingen

We kunnen onze evenementen en eigenschappen ook gebruiken om gerichte berichten naar onze gebruikers te sturen. In plaats van ze simpelweg 5 e-mails te sturen nadat ze zich hebben aangemeld, kunnen we onze communicatie aanpassen om alleen berichten te verzenden die voor hen relevant zijn.

Stel je voor dat je probeert gebruikers door een onboarding-reeks te loodsen. Sommige gebruikers kunnen slechts 1 stap voltooien, terwijl anderen mogelijk meerdere stappen uitvoeren. We kunnen onze berichten zo instellen dat ze alleen worden verzonden als gebruikers een bepaalde actie (bijvoorbeeld een evenement) al dan niet hebben ondernomen.

Dit is precies wat tools zoals Intercom.com u laten doen. U kunt criteria definiëren zoals ‘gebruikers die zich minder dan 30 dagen geleden hebben aangemeld’ EN wie een bepaalde actie heeft uitgevoerd.

Langdurige problemen om op te letten

Productanalyse-gegevens zijn krachtig, maar alleen als u deze op lange termijn kunt gebruiken. Er zijn verschillende problemen die alle bedrijven tegenkomen en die uw analyseprojecten kunnen doden als u niet waakzaam bent.

Dit zijn de meest voorkomende problemen waar u zich bewust van moet zijn.

1. Benoemingsconventies

Naamconventie verwijst naar wat u kiest om uw evenementen en eigenschappen een naam te geven. Uw naamgevingsconventie moet logisch en gemakkelijk te begrijpen zijn. Als u bijvoorbeeld een evenement heeft dat bijhoudt wanneer een gebruiker iets koopt, moet u dat evenement ‘aankoop’ noemen.

Afbeeldingsbron

Ik heb bedrijven gezien die hun naamgevingsconventies ingewikkelder maken en gebruik maken van rare formules die niet gemakkelijk te begrijpen zijn. Uw naamgevingsconventie zou eenvoudig genoeg moeten zijn om binnen een paar dagen na indiensttreding bij het nieuwe bedrijf te worden begrepen.

2. Gebrek aan training of opleiding

Training of opleiding is een belangrijk onderdeel van elk analyseproject. Als uw productmanager niet weet hoe u Amplitude moet gebruiken, hoe verwacht u dan dat ze de inzichten krijgen die ze nodig hebben?

U kunt één sessie doen waarbij u uw hele team een ​​cursus analysecrash geeft, maar u moet ook iedereen individueel volgen wanneer zij hun eigen rapporten gaan genereren.

Iets dat goed werkt, is om een ​​Slack-kanaal in te stellen waar iedereen vragen kan stellen over het volgen van analyses. Deze vragen kunnen betrekking hebben op welke gebeurtenissen moeten worden gebruikt of zelfs hoe een specifiek rapport moet worden gemaakt in een analysetool.

3. Nauwkeurigheid van gegevens

Ten slotte moet uw bedrijf actief werken om de nauwkeurigheid van uw gegevens te behouden. Als uw team de gegevens niet kan vertrouwen , zullen ze het niet gebruiken. Verwacht trackingfouten te zien verschijnen na een nieuwe productrelease of belangrijke productwijzigingen.

Conclusie

Ik ben dol op analytics-gegevens en ik denk dat het bedrijven kan helpen hun groei omhoog te schieten.

Maar ik weet ook dat productanalyse niet voor elk bedrijf is. Overweeg alleen te investeren op dit gebied totdat u voldoet aan de minimum benchmarks die ik hierboven heb genoemd.

U moet er ook van uitgaan dat dit een project van zes maanden is, ook al kost het u slechts één maand om uw analysetools te implementeren. Het zal uw team enige tijd kosten om vertrouwd te raken met uw gegevens en deze ook daadwerkelijk te gebruiken.

Dat gezegd hebbende, weten hoe uw gebruikers omgaan met uw product, aha-momenten en het gedrag van uw beste klanten kunnen ontdekken, en integratie met marketinggegevens en business intelligence maakt de argumenten voor productanalyses behoorlijk overtuigend.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *