SaaS-dataplanning: een start-to-finish-handleiding voor implementatie

9 min


126

Gegevens zijn het levensbloed van elk SaaS-bedrijf. Gegevens zullen u in staat stellen om betere beslissingen te nemen en u te helpen sneller te groeien. Er zijn echter maar weinig bedrijven die het meeste uit hun bestaande gegevens halen of toegang krijgen tot de gegevens die ze nodig hebben.

Deze handleiding is bedoeld om u zo snel mogelijk van nul tot analytische vaardigheid te helpen. Het maakt niet uit of u helemaal opnieuw begint of gewoon probeert uw bestaande gegevensstrategie te verbeteren. We helpen u toegang te krijgen tot de inzichten die u nodig hebt om uw SaaS-activiteiten te laten groeien.

DIG: Ons proces voor datastrategie

Het proces dat we gebruiken heet DIG. We hebben deze methodiek in de afgelopen drie jaar getest en verfijnd in meer dan 40 projecten. Nadat we elke denkbare fout hebben gemaakt, weten we nu wat er nodig is om een ​​datastrategie met succes te implementeren.

DIG staat voor:

 • Ontdek : welke statistieken en KPI’s moet u volgen?
 • Implementeren : welke tools heb je nodig om nauwkeurige gegevens te verzamelen?
 • Groeien : welke rapporten of dashboards moet u maken?

graaf saas data framework

DIG is een iteratief proces dat je steeds opnieuw kunt uitvoeren. Voor deze gids zullen we ons concentreren op het opzetten van een solide basis. We geven je ook enkele geavanceerde ideeën aan het einde van deze post voor degenen die er klaar voor zijn.

Laten we beginnen met Discover: de lijst met metrics en KPI’s definiëren die u moet bijhouden.

Ontdek: welke statistieken en KPI’s moet u volgen?

Voordat we tools gaan gebruiken of code gaan schrijven, moeten we weten welke statistieken we moeten bijhouden en waarom we ze willen bijhouden. Dit is een zakelijk gesprek en geen technisch gesprek.

Een van de meest voorkomende fouten die we bij bedrijven zien, is deze stap overslaan en ervan uitgaan dat ze al weten wat ze willen volgen. Ik was bijvoorbeeld onlangs in gesprek met een bedrijf dat worstelde om basisinzichten te krijgen van zijn webapp. Ze kenden high-level nummers zoals aanmeldingen, maar konden niet dieper ingaan op hun doorstroming of retentie .

Tijdens onze oproep vertelde het bedrijf me over alle technische problemen die ze tegenkwamen en hoe hun ontwikkelteam niet leek te weten hoe ze de meest basale dingen moesten doen. Hoewel dat misschien waar was, wist ik dat het meest dringende probleem was dat ze niet wisten wat ze wilden volgen – ze konden hun zakelijke behoeften niet vertalen in concrete KPI’s en statistieken.

In plaats daarvan vroegen ze om vage informatie, zoals ‘onze onboarding-prestaties volgen’ of ‘bijhouden van gebruikers bijhouden’. De meeste ontwikkelteams worstelen met vage verzoeken, dus voor dat bedrijf en alle anderen moeten we de KPI’s zo duidelijk mogelijk maken.

De eerste stap is om onze KPI’s te definiëren voor het hele traject van de klant.

KPI’s voor de customer journey

De customer journey is de reeks stappen die een gebruiker moet nemen om klant te worden. Er zijn verschillende frameworks, maar we houden van  Pirate Metrics, omdat het goed aansluit op hoe SaaS-producten worden gebouwd en op de markt worden gebracht.

piraat metrics framework

Onze reis vindt plaats in de volgende fasen: acquisitie, activering, retentie, omzet en doorverwijzing. Voor elke fase willen we de belangrijkste statistieken en KPI’s en een paar andere dingen vermelden.

We zullen onze gedachten ordenen in een document genaamd een meetplan. (U kunt onze sjabloon downloaden door een kopie van het Google-document te maken.)

Het document ziet er als volgt uit voor elke fase:

saas-data-abonnement

We beginnen met de zakelijke vragen die we willen beantwoorden. Daarna gaan we verder met bedrijfsdoelstellingen en vervolgens naar metrieken en KPI’s. We hebben de neiging om statistieken en KPI’s onderling uitwisselbaar te gebruiken, maar in dit document zijn KPI’s de een of twee cijfers die ons vertellen hoe goed we het in dit stadium doen; statistieken bieden meer informatie over de algehele prestaties.

Overweeg het bedrijf dat ik in het vorige gedeelte heb genoemd: ze wilden “onze onboarding-prestaties volgen”, wat vaag is. Ze moesten dit opsplitsen in de verschillende categorieën in het bovenstaande meetplan.

De belangrijkste KPI is de totale conversieratio via de trechter (bijvoorbeeld 50% van de gebruikers voltooit de trechter), maar we hebben ook andere statistieken die ons kunnen helpen de reis te begrijpen:

 • Eerste app open (eerste stap van de trechter)
 • Gemiddelde app-sessie
 • Meldingen aan de gratis proefperiode (gebeurt aan het einde van de onboarding)

We kunnen ook een lijst maken met de manieren waarop we onze gegevenskunnen segmenteren , de doelen die we willen instellen en de hulpmiddelen die we nodig hebben. Zoals je hierboven kunt zien, zijn de meeste KPI’s zakelijk gefocust – niet technisch.

Een speciale opmerking over segmentatie: hier vindt de magie van gegevens plaats, dus besteed wat tijd aan het nadenken over dit onderdeel. We volgen drie soorten segmentering:

 • Demografisch : informatie over de gebruiker, zoals hun locatie, apparaatinformatie, etc.
 • Marketingtoekenning : welk kanaal of welke campagne heeft de gebruiker bij ons gebracht?
 • Gedrag : dit is specifiek voor uw product. Als een gebruiker bijvoorbeeld een account via Google of Facebook kan maken, kan dit een segmentatieoptie worden.

Sommige stadia zijn op dit moment mogelijk niet relevant voor uw bedrijf. U hebt bijvoorbeeld misschien geen verwijzingsprogramma geïnstalleerd, dus u kunt die fase overslaan en er nog een keer op terugkomen.

Door dit document te vatten, kunnen vage vereisten worden omgezet in concrete vervolgstappen. Zakelijke belanghebbenden zullen de rol van gegevens begrijpen en technische belanghebbenden kunnen gaan nadenken over welke gegevens moeten worden verzameld om deze statistieken en KPI’s te leveren.

Nadat u het document hebt voltooid, bent u klaar om door te gaan naar de implementatiefase.

Implementeren: welke tools heb je nodig om nauwkeurige gegevens te verzamelen?

De meeste bedrijven starten meestal in dit stadium. Dit is de “sexy” fase omdat we over tools en coole functies kunnen praten. Het doel van deze stap is om erachter te komen welke hulpmiddelen we nodig hebben om de gegevens in ons meetplan bij te houden.

Selecteren van de juiste tools voor uw bedrijf

Er zijn honderden opties als het gaat om tools. Kiezen tussen hen kan spannend zijn (als je van onderzoek houdt) of overweldigend. Hoe dan ook, u moet aan de volgende drie dingen denken voordat u een tool kiest:

 1. Budget : heeft u bedrijfsondersteuning nodig? Hoeveel bent u bereid om maandelijks of jaarlijks aan tools te besteden?
 2. Interne mogelijkheden : kent uw team talen zoals SQL ? Als dat niet het geval is, hebt u tools nodig waarmee u eenvoudig rapporten / dashboards kunt maken.
 3. Rol in de stapel : u zult geen gereedschap vinden dat alles kan doen wat u nodig hebt. In plaats daarvan moet u een stapel verschillende hulpmiddelen maken . Je zult natuurlijk wat overlap hebben, maar je wilt het zo veel mogelijk minimaliseren.

Wanneer u aan uw stack denkt, zijn er een paar categorieën die u moet invullen om een ​​volledig beeld van uw product te krijgen. Ik zal de categorieën en enkele populaire aanbevelingen uitleggen. U kunt beginnen met deze aanbevelingen, maar ook op zoek gaan naar alternatieven die wellicht beter bij uw bedrijf passen.

 1. Gegevensabstractie : hoe kunt u in plaats van vijf verschillende hulpprogramma’s uw inspanningen voor gegevensimplementatie te vereenvoudigen, zodat het eenmaal kan worden gedaan en vervolgens7 naar alle vijf hulpprogramma’s worden gestuurd ? Opties zoals Segment.com en mParticle passen hier.
 2. Marketingtoeschrijving : welke marketingcampagnes of kanalen genereren de beste gebruikers? In het ideale geval wilt u deze gegevens bijhouden via de klantreis in plaats van te stoppen bovenaan de trechter. Opties zoals Google Analytics (webverkeer) en Appsflyer of Branch(mobiele attributie) passen hier.
 3. Gebruikersgedrag : wat doen gebruikers binnen uw product? Voltooien ze het onboarding-proces of gebruiken ze een specifieke functie? Denk aan retentie, betrokkenheid en productgebruik. Opties zoals Heap  en Amplitude passen hier.
 4. Berichten in de app : wat is de beste manier om gerichte berichten naar uw gebruikers te verzenden? Deze berichten kunnen sms-, e-mail-, pushmeldingen of in-app-berichten zijn. Opties zoals Intercom en Brazepassen hier.
 5. Omzetstatistieken : wat is de beste manier om uw SaaS-inkomstenstatistieken, zoals maandelijkse terugkerende inkomsten (MRR), jaarlijkse terugkerende inkomsten (ARR), churn, etc. te volgen? Dit krijgt een speciale categorie omdat deze statistieken meestal afkomstig zijn van uw betalingsverwerkingsprovider. Opties zoals Recurly en Chargify passen hier.
 6. Kwalitatieve gegevens : wat is de beste manier om kwalitatieve gegevens te volgen, zoals sessie-opnamen, Net Promoter Score (NPS) of enquêtes? Idealiter wilt u een tool waarmee u meerdere dingen kunt doen (bijv. Heatmaps, sessie-opnamen, enquêtes, enz.) Opties zoals Hotjar (web) en Appsee (mobiele) fit hier.

Een technisch plan voorbereiden voor implementatie

Als u eenmaal weet welke hulpmiddelen u wilt gebruiken, stelt u een technisch plan op voor uw ontwikkelingsteam. Dit wordt meestal een “volgplan” genoemd en beschrijft alle technische details die voor uw ontwikkelingsteam nodig zijn. U kunt sjablonen voor traceerplannen direct vinden bij Mixpanel , Segment.com en Amplitude .

Hier is hoe het document eruit ziet:

implementatie van dataplan

Dit document is van cruciaal belang omdat het bepaalt welke gegevens daadwerkelijk worden geïmplementeerd. (Ik zou een hele post kunnen schrijven over hoe ik er een moet invullen.) Ook hebben de meeste bedrijven een schaarse ontwikkelingstijd, dus dit document kan een tijdbesparing zijn of tijdrovend voor je ontwikkelaars.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen om het goed te krijgen:

 • Denk aan evenementen als acties binnen uw product. Aanmelden is een actie die kan worden vertaald in een evenement met de naam ‘Aanmelden’.
 • Streef ernaar om 5-10 evenementen in je eerste ronde te implementeren. Je kunt later altijd meer implementeren, maar je wilt een zichtbare overwinning behalen voordat je om meer ontwikkeltijd vraagt.
 • Probeer zoveel mogelijk gegevens vast te leggen binnen de evenementeigenschappen. Eigenschappen helpen u bij het beschrijven van de acties die gebruikers ondernemen. In ons voorbeeld van ‘Aanmelden’ kunnen we eigenschappen hebben zoals:
  • Naam : Ruben Ugarte
  • E-mail : ruben@randomdomain.com
  • Verificatiemethode : Google
  • Plan : gratis
 • Gebruikersattributen of eigenschappen helpen u de gebruiker te beschrijven. U kunt ze gebruiken om dingen vast te leggen zoals locatiegegevens (stad, land en regio) of specifieke dingen over uw product, zoals inkomsten of gedragskenmerken.

Als je meer wilt weten over het maken van deze documenten, volgt hier een video van 15 minuten waarin ik je alle details uitleg:

Zodra u uw trackingplan hebt voltooid, werkt u samen met uw ontwikkelteam om in productie te gaan. Na een paar weken bent u klaar om door te gaan naar de stap Groeien.

Groeien: welke rapporten of dashboards moet u maken?

De stap van de groei is het dessert van onze maaltijd. Als je de vorige stappen goed hebt uitgevoerd, zou dit vrij eenvoudig moeten zijn. Het doel is om de nodige rapporten of dashboards te maken om de meeteenheden en KPI’s van de stap Discover te visualiseren met behulp van de tools uit de stap Implementeren.

Hoe u deze rapporten of dashboards maakt, hangt af van de tools die u hebt geselecteerd, maar hier zijn enkele universele richtlijnen.

 • Publiek : Overweeg wie dit rapport gaat gebruiken. Dashboards voor een CMO versus uw marketingteam kunnen heel verschillend zijn. Het CMO-dashboard zal zich concentreren op een handvol metrics zoals Customer Acquisition Cost , Lifetime Value en ROI; het zal waarschijnlijk vooruitgang boeken in de richting van doelen (driemaandelijks, maandelijks, enz.). Het dashboard van het marketingteam toont de prestaties van specifieke marketingcampagnes, prestaties voor specifieke segmenten en andere gedetailleerde statistieken.
 • Prioritized metrics : In ons meetplan hebben we de belangrijkste KPI’s en metrics geprioriteerd. Onze rapporten en dashboards moeten die keuzes weerspiegelen. Minder is meer.
 • Vergelijkingen : onthoud dat een getal op zich niet zoveel betekent. Het krijgt betekenis zodra we het context geven, wat we kunnen doen door het te vergelijken met een vorige tijdsperiode (bijvoorbeeld deze maand versus vorige maand) of door het te vergelijken met een doelwit (bijv. Huidige voortgang versus verwachte voortgang).
 • Cohortgebruikers : om veranderingen in de loop van de tijd goed te kunnen zien, is het handig om gebruikers te cohorteren . De eenvoudigste manier om dit te doen is door gebruikers te cohorten op aanmeldingsdatum (bijvoorbeeld alle gebruikers die zich in september hebben aangemeld). Gebruikers groeperen is essentieel terwijl u verder gaat met gegevens.
 • Segmentatie : zoals ik al zei tijdens de stap Ontdekken, is segmentatie de plaats waar de magie plaatsvindt. In het ideale geval hield u hier al rekening mee in uw traceerplan – dit is wanneer u de vruchten plukt. Maak het eenvoudig om uw gegevens te segmenteren in uw rapporten of dashboards.

Vergeet training en implementatie niet

Neem voordat u klaar bent de tijd om na te denken over training en inzet. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het doel is voor uw team om het gebruik van de gegevens. Om dat te doen, hebben ze training nodig over hoe de gegevens zijn gestructureerd en hoe je de tools die je hebt geïmplementeerd kunt gebruiken.

We raden aan dat je ten minste drie dingen doet:

 1. Teamsessies : dit zijn algemene sessies voor uw hele team die de basisbeginselen behandelen. Run 1-3 van deze sessies over een paar maanden.
 2. Eén-op-één sessies : deze sessies moeten gericht zijn op specifieke personen en de rapporten waar ze om geven. Run 3-5 van deze sessies ook over een paar maanden.
 3. Slack-kanaal : als u Slack (of iets dergelijks) gebruikt, maakt u een kanaal dat is toegewijd aan Analytics. Mensen kunnen hun vragen stellen en snelle antwoorden en uitleg krijgen.

Dat is het. Op deze manier leg je een fundament of verbeter je bestaande data-inspanningen. Zodra je deze eerste paar stappen onder de knie hebt, kun je meer geavanceerde ideeën aanpakken, zoals die in de volgende sectie.

Bonusronde: geavanceerde ideeën

Het DIG-proces is bedoeld om steeds opnieuw te worden uitgevoerd. Voor onze klanten die een solide basis hebben, werken we aan meer geavanceerde ideeën en oefeningen. Hier zijn een paar te overwegen:

 • Ontdek :
  • Basislijn en doelen : wat is een goede conversieratio ? Wat is “goede” retentie? Ontwikkel uw basislijnstatistieken en maak vervolgens doelen voor alle experimenten die u uitvoert. U hebt historische gegevens nodig voordat u basislijnen maakt, waarmee u realistische doelen kunt bepalen.
  • Gebruiker personas / groepen : wie zijn de verschillende gebruikersgroepen binnen uw product? Wie kwalificeert zich als een ‘hoofdgebruiker’? Hoe kun je normale gebruikers omzetten in hoofdgebruikers? Net als hierboven heb je gegevens nodig voordat je gebruikers kunt groeperen. Dit is een geavanceerdere versie van het eerder genoemde cohortidee.
 • Implementeren :
  • Interne processen : om gegevens in de loop van de tijd goed bij te houden, stelt u interne rollen vast voor wie de verantwoordelijkheid neemt voor de implementatie van de gegevens. Meestal is deze persoon een ontwikkelaar die nauw samenwerkt met de marketing- en productteams.
 • Groeien :
  • In-app-berichten : hoe kunnen berichten betrokkenheid en retentie stimuleren? Wat moet de logica zijn voor het instellen en testen van deze berichten?
  • A / B-testen : nu u gegevens hebt, implementeert u A / B-tests voor belangrijke onderdelen zoals onboarding, retentie en betrokkenheid.
  • Basislijn- / doelrapportage : nadat u uw basislijnen en doelen hebt gemaakt, voegt u deze toe aan uw kernrapporten. Dit is een geweldige manier om context aan rapporten toe te voegen en de voortgang bij te houden.

Nog een laatste punt: overweeg deze geavanceerde ideeën pas als je de basis goed hebt. Loop voordat je kunt rennen.

Conclusie

Laten we eindigen door terug te gaan naar het bedrijf dat ik in het eerste voorbeeld noemde. Nadat ze deze stappen hadden doorlopen, kregen ze eindelijk toegang tot de inzichten die ze nodig hadden om hun product te begrijpen.

Ze begonnen met brede verzoeken (bijv. “Bijhouden van onze gebruikersretentie”) en converteerden die behoeften vervolgens in specifieke KPI’s en metrieken met behulp van het meetplandocument. Ze vertaalden dat naar een technisch trackingplan, dat hun ontwikkelteam had geïmplementeerd. Het bleek dat hun ontwikkelaars heel capabel waren – ze hadden alleen betere instructies nodig.

Ten slotte creëerden ze de juiste rapporten en dashboards voor hun bedrijf. De eerste twee stappen goed maken, maakte de laatste een fluitje van een cent. Nu besteden ze hun tijd aan het bedenken van meer geavanceerde ideeën om nog meer waarde uit hun gegevens te halen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format