Testen van gebruikerservaring: een op conversie gerichte gids - DeLaatbusiness

Testen van gebruikerservaring: een op conversie gerichte gids

10 min


118
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Gebruikerservaring is een vage term. Wat definieert een “goede” UX van een “slechte” UX, en hoe zien de gradaties er tussen de twee polen uit?

De uitdaging zit in het testen en meten van UX. Kun je het op een rigoureuze manier doen en zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen?

Ja dat kan, en ja dat zijn er. Dat is waar dit artikel over gaat: het meten en testen van UX. Als u een ervaren UX- of persoon bent die conversie optimaliseert, is dit misschien de basis voor u, maar het is een goed overzicht voor mensen die nieuw zijn in het veld.

Wat is testen op gebruikerservaring?

Op een hoog niveau is gebruikerservaring de geaggregeerde en subjectieve ervaring van het gebruik van een product, zoals een website of app. Het bevat meer dan alleen een goed visueel ontwerp of een goede bruikbaarheid.

In feite, Peter Morville & vrienden ontwikkelde de user experience honingraat om alle facetten van UX te beschrijven:

Afbeeldingsbron

Dit is wat het allemaal betekent:

 • Handig . Is uw product of website op enige manier nuttig? Hoe nuttiger, hoe beter de ervaring.
 • Bruikbaar . Makkelijk te gebruiken. Als het te ingewikkeld of verwarrend is om te gebruiken, ben je al verloren. Bruikbaarheid is noodzakelijk (maar niet voldoende).
 • Wenselijk. Onze zoektocht naar efficiëntie moet worden getemperd door een waardering voor de kracht en de waarde van beeld, identiteit, merk en andere elementen van emotioneel ontwerp.
 • Vindbaar. We moeten ernaar streven om navigeerbare websites en vindbare objecten te ontwerpen, zodat gebruikers kunnen vinden wat ze nodig hebben.
 • Beschikbaar. Net zoals onze gebouwen liften en hellingen hebben, zouden onze websites toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap ( bijna 20% van de bevolking ). Tegenwoordig is het goed zakendoen en ethisch verantwoord. Uiteindelijk zal het de wet worden.
 • Geloofwaardig. Websites moeten geloofwaardig zijn – ken de ontwerpelementen die van invloed zijn op de vraag of gebruikers vertrouwen en geloven in wat we hen vertellen.
 • Waardevol. Onze sites moeten waarde toevoegen aan onze eindgebruikers. Voor non-profitorganisaties moet de gebruikerservaring de missie bevorderen. Met for-profits moet het bijdragen aan de winst en de klanttevredenheid verbeteren.

Er zijn testmethoden voor gebruikservaring ontwikkeld om aan al deze variabelen te voldoen.

Testmethoden voor gebruikerservaring

Hier is een korte lijst met veelgebruikte testmethoden voor gebruikerservaringen en hun kenmerken. Al deze kunnen ruim onder de term “gebruikerstests” vallen, hoewel dat een meer specifieke connotatie heeft aangenomen met het op afstand testen van software door externe gebruikers.

Gemodereerd gebruikerstests

Gebruikerstests testen in feite een product of ervaring met echte gebruikers. Gebruikers worden traditioneel gepresenteerd met een reeks taken om hun effectiviteit te vervolledigen en te meten.

Er zijn twee hoofdtypen:

 • gemodereerd
 • unmoderated

Gemodereerd testen door gebruikers is wanneer de gebruiker direct in real time wordt geobserveerd door een onderzoeker. Ze kunnen in persoon of op afstand zijn, maar ze volgen de gebruiker terwijl ze de taken doorlopen.

In een gemodereerde gebruikerstest kunt u gebruikers door taken leiden, vragen beantwoorden en hun feedback in realtime horen. Een gemodereerde gebruikerstest heeft het voordeel van verhoogde flexibiliteit en verbinding, maar heeft als nadeel mogelijk beïnvloed te worden door vooringenomenheid.

Een belangrijke bron van vooringenomenheid hier is het Hawthorne-effect .

Afbeeldingsbron

Chris Goward van WiderFunnel beschrijft hoe het Hawthorne-effect de gebruikerstest kan beïnvloeden:

chrisChris Goward:

“De handeling van het observeren van een ding verandert dat ding. Wanneer mensen weten dat ze worden geobserveerd, zijn ze mogelijk meer gemotiveerd om de actie te voltooien.

Bijvoorbeeld, wetende dat u op zoek bent naar bruikbaarheidsproblemen in een gebruikerstestscenario, kunnen ze meer gemotiveerd zijn om problemen te vinden, ongeacht of ze echt belangrijk zijn. “

En als u ons artikel over bias hebt gelezen in kwalitatief onderzoek , weet u wat Clever Hans en het waarnemerverwachting-effect zijn . Kortom, dit is wanneer de cognitieve vertekening van een onderzoeker ervoor zorgt dat ze de deelnemers aan een experiment onbewust beïnvloeden.

In ieder geval moet je hier voorzichtig treden of je resultaten per ongeluk scheeftrekken.

Unmoderated User Testing

Niet-gemandateerde gebruikerstests lijken natuurlijk sterk op het gematigde type, maar worden gedaan door een vooraf bepaalde lijst met taken voor te schrijven die een gebruiker moet voltooien en deze op zijn tijd moet laten voltooien.

De voordelen zijn talrijk met dit formaat: het is goedkoop, het is schaalbaar en je kunt de resultaten niet echt beïnvloeden.

Maar er zijn ook enkele nadelen.

Tenzij u zeer gewetensvol bent bij het rekruteren van kandidaten voor gebruikerstesting, kunt u een aantal gebruikerstests van slechte kwaliteit krijgen, waardoor u verkeerde dingen over uw gebruikerservaring gelooft. De out-the-box-testers op veel voorkomende platforms worden ook gebruikt om hiervoor betaald te worden en ze doorlopen vele gebruikerstests, dus het zijn niet uw prototypische verkeer.

Snelle tips voor gebruikerstests

Daarom moet u bij het uitvoeren van niet-gemandateerde gebruikerstests via sites zoals UserTesting.com , WhatUsersDo of TryMyUI een paar dingen in gedachten houden:

 • In de meeste gevallen wilt u drie soorten taken opnemen in uw testprotocol.
  • Een specifieke taak
  • Een brede taak
  • Trechterafronding
 • Je testers moeten mensen van je doelgroep zijn.
 • Het zou de allereerste keer moeten zijn dat ze uw site gebruiken.
 • In de meeste gevallen volstaan ​​5 tot 10 testgebruikers.
 • Meestal is wat ze doen belangrijker dan wat ze zeggen.

U moet gebruikers testen uitvoeren telkens voordat u een belangrijke wijziging doorvoert (voer tests uit op de staging-server), of ten minste één keer per jaar.

Vijf tweede testen

Dit is echt een andere tak van gebruikerstesten, maar het is vrij uniek, dus ik beschouw het als een categorie op zichzelf.

Het werd gepopulariseerd door UsabilityHub en het concept is eenvoudig: optimaliseer de helderheid van uw ontwerpen door de eerste indrukken van mensen te meten.

Het enige dat u hoeft te doen, is een ontwerp uploaden (homepageontwerpen, bestemmingspagina’s, logo’s, brochures en marketingmateriaal) en het vijf seconden aan mensen laten zien. Als de tijd voorbij is, krijgen ze vragen over wat ze zich herinnerd hebben.

Het is een geweldige test voor duidelijkheid en je krijgt een mooie wereldwolk om je ontwerpteam of baas te laten zien.

Afbeeldingsbron

Als er een grote mismatch is tussen je intentie en je resultaten, heb je waarschijnlijk een probleem met de duidelijkheid.

Kaart sorteren

Kaartsortering is een UX-onderzoeksstrategie die populair is voor informatiearchitectuur. In een kaartsorteersessie , “organiseren deelnemers onderwerpen in categorieën die voor hen zinvol zijn en kunnen ze u ook helpen deze groepen te labelen.”

Je kunt deze persoonlijk doen met echte kaarten of stukjes papier, of, vaker, met software om dit te doen.

Afbeeldingsbron

Deze techniek heeft specifiek betrekking op hoe u een website organiseert en labelt voor navigatie. Hiermee kunt u zien hoe gebruikers over uw site denken en hoe u deze het beste kunt sorteren voor betere UX.

Sessie wordt opnieuw weergegeven

We hebben een heel artikel geschreven over de juiste manier om sessieherhalingen te analyseren .

Een sessie-herhaling is in wezen de mogelijkheid om de reis van een bezoeker op een website of in een webtoepassing opnieuw af te spelen. U kunt zien hoe anonieme bezoekers omgaan met uw interface, wat een groot voordeel is ten opzichte van gebruikerstests: gebruikers weten niet dat u aan het testen bent, zodat ze normaal handelen.

Afbeeldingsbron

Ze zijn om een ​​paar redenen een super populair type gebruikerservaringstest. De technologie waarmee u deze gegevens kunt verzamelen, wordt steeds beter. Nu kunnen gebruikersfrustratiesignalen automatisch worden gemarkeerd en worden gesegmenteerd op basis van evenementen, verkeersbronnen, doelen, enzovoort.

Ze zijn ook opmerkelijk populair omdat het, net als digitale analyse, een vorm van passieve gegevens is . Het wordt zonder enige inspanning van uw kant verzameld en alles wat u hoeft te doen, is het analyseren voor inzichten. Gooi een javascript-fragment op uw site en u komt eraan.

Maar er zijn nog steeds veel problemen met sessieherhalingen: ze zijn tijdrovend, gemakkelijk beïnvloed door vooroordelen in de analyse en de inzichten kunnen dubbelzinnig zijn.

Herhalingen van sessies kunnen ongelooflijk verhelderend zijn, maar er mag niet op worden vertrouwd als enige bron van gegevens. Zorg dat u alle inzichten die u denkt dat u daar hebt opgedaan, A / B kunt testen.

Stem van de klant

Voice of Customer (VOC) verwijst naar het proces van het ontdekken van de wensen en behoeften van klanten door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Het is in essentie het diepgaande proces van het vastleggen van de verwachtingen, voorkeuren en aversies van een klant – in hun eigen woorden.

Een paper van Griffin en Hauser in Marketing Science (1993) definieerde vier aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitvoeren van de stem van klantonderzoek:

 • Klantbehoeften beschreven in de eigen woorden van de klant
 • Hiërarchische groepering van behoeften
 • Prioritering van behoeften
 • Gesegmenteerde behoeften en waargenomen voordelen door het publiek

Voice of Customer-onderzoek kan een ongelooflijk krachtig hulpmiddel zijn voor inzichten in copywriting, naast algemene motivatie van gebruikers en inzichten van gebruikerservaringen.

Er zijn veel manieren waarop u deze gegevens kunt verzamelen, van klantonderzoeken tot enquêtes op locatie , maar het is van het grootste belang om de gegevens actiegericht te maken. Sommige van mijn favoriete tools voor het verzamelen van deze gegevens zijn HotJar , Qualaroo en Usabilla , naast de talloze aangepaste enquêtetools zoals SurveyMonkey en Typeform .

Attitudinale enquêtes

Een veelvoorkomende manier om inzicht te krijgen in gebruikerservaringen: vraag het uw klanten.

Klantonderzoeken vormen een integraal onderdeel van het ResearchXL-conversieonderzoeksproces .

ResearchXL

Er is zoveel geschreven over enquêtes, van enquêteresponsenschalen tot NPSen meer. Ik ga hier geen diepe duik maken, maar er valt veel te winnen als je het goed doet (en er zijn behoorlijk grote manieren om het verkeerd te doen ).

Tevredenheid meten

Binnen een gebruikerstest of -onderzoek zijn er een aantal manieren om discrete voorbeelden van tevredenheid of frustratie te meten. Ik heb daar een tijdje geleden een artikel over geschreven. Hier zijn 8 meetinstrumenten die ik heb geschetst :

 • After Scenario Questionnaire (ASQ)
 • NASA-TLX
 • Subjectieve Mental Effort Questionnaire (SMEQ)
 • Usability Magnitude Estimation (UME)
 • Single Ease Question (SEQ)
 • System Usability Scale (SUS)
 • SUPR-Q
 • Net Promoter Score (NPS)

Deze worden veel specifieker en kwantitatief. Ondanks soms kleine steekproefgroottes , kunt u betrouwbaarheidsintervallen berekenen, en met sommige vergelijkt u uw statistieken met een database van andere bedrijven en concurrenten .

Dit zijn behoorlijk gecompliceerde dingen als je net begint aan UX-onderzoek en UX-testen. Als u een beginner bent, voert u enkele gebruikerstests uit en analyseert u video’s over sessies opnieuw afspelen. Als je klaar bent voor meer, lees dan de rest van mijn artikel over deze diepere duiken .

Oog volgen

Oogvolgstudies zijn een andere manier om te zien hoe gebruikers omgaan met uw site. U kunt eye-tracking uitvoeren als onderdeel van een gebruikerstest op afstand of in een persoon.

Kort gezegd, u laat gebruikers een interactie aangaan met een site zoals ze dat normaal zouden doen, of een reeks taken voltooien, en eye tracking-software vertelt u waar ze zich het meest op hebben gericht en welke volgorde hun blikpad volgt.

U kunt eye-tracking gebruiken voor prototypen of vroege versies van een gebruikersinterface om risicovolle fouten te beperken en de kosten van ontwikkeling te verlagen. U kunt ze ook gebruiken als conversieonderzoek om testideeën en hypothesen te ontwikkelen.

Over het algemeen biedt integratie van eye-tracking en visual engagement-onderzoek in uw optimalisatieproces u een voorsprong die de meeste mensen nog niet eens overdenken.

Lees meer over eye-tracking in dit artikel.

Biometrische en geavanceerde Emotie Tracking

Biometrisch gebruikersonderzoek laat zien hoe gebruikers zich voelen, niet alleen hoe ze zeggen dat ze zich voelen.

Het is een beetje ingewikkeld, maar wat dit soort onderzoek feitelijk doet, biedt inzicht in de effectiviteit van de architectuur, organisatie, motiverende factoren en inhoud van een site.

Het meet biometrische gegevens, met betrekking tot de toepassing van statistische analyse op biologische gegevens zoals hartslag, gezichtsuitdrukkingen en pupilverwijding. Dit geeft je context in de emotionele reacties van je bezoekers op specifieke ervaringen.

Het is niet voor beginners, maar biometrie-onderzoek kan zeer waardevol zijn, vooral voor kostbare inspanningen zoals nieuwe sites of advertenties.

A / B-testen

Je optimaliseert meestal niet voor iets als “gebruikerservaring” wanneer je een A / B-test uitvoert, maar een gecontroleerd experiment (een andere term voor een A / B-test) is echt de enige manier om te vertellen dat de wijzigingen die je hebt gemaakt een positief verschil in de statistiek die ertoe doet.

U kunt de gebruikerstevredenheidsstatistieken verbeteren met een reeks wijzigingen, maar de opbrengst per bezoeker daalt. Waarom? Wie weet.

Alle bovenstaande test- en meetmethoden voor gebruikerservaringen zijn geldig en waardevol. Maar het is belangrijk om op te merken dat, als u voldoende verkeer heeft, u voorrang moet geven aan gecontroleerde experimenten voor het nemen van beslissingen. U hebt een duidelijker idee van de effecten op een macrmetrisch niveau, niet alleen op een kwalitatief niveau of op een microniveau .

Als u nog niet vertrouwd bent met A / B-tests, lees dan deze uitgebreide handleiding.

Ik vind het leuk hoe CXL-oprichter Peep Laja het samenvatte:

glurenPeep Laja

“Hoe meet je de effectiviteit van gebruikerservaring? Het is makkelijk.

Hoewel sommige ontwerpers het misschien niet met me eens zijn, zeg ik dat het allemaal draait om het bereiken van het bedrijfsdoel. De gebruikerservaring is een middel om een ​​doel te bereiken – om een ​​doel te bereiken.

De eenvoudigste en meest objectieve maatstaf is de succespercentage – of wijzigingen in het belevingsontwerp de conversies zullen verhogen of verminderen. En de actie van conversie kan wat dan ook zijn (aankoop, aanmelding, citaataanvraag, herhaalaanmeldingen enz.). “

Hoe werkt deze factor in conversie-optimalisatie?

Betere UX is gelijk aan hogere groei- en succespercentages (meestal).

Kortom, een geweldige gebruikerservaring is een middel om een ​​doel te bereiken. Je maakt geen geweldige gebruikerservaringen om iemand gelukkig te maken. U wilt dat het ergens toe leidt – of het nu op uw sociale netwerksite blijft hangen, jeans op uw e-commercesite koopt of de meeste waarde uit uw SaaS-tool haalt.

Afbeeldingsbron

Wanneer gebruikers op uw website terechtkomen, hebben ze een ervaring. De kwaliteit van hun ervaring heeft een aanzienlijke invloed op hun mening (‘vind ik het leuk?’), Verwijzingsmogelijkheid (‘tweet ik erover of praat erover?’) En uiteindelijk zullen conversies – doen mensen wat we willen dat ze doen ?

Het testen van gebruikerservaringen is een goede manier om risico’s te beperken voordat u tonnen aan middelen investeert in ontwerpen of advertenties, of elk ander experimenteel ontwerp dat u voorstelt. Het is meestal goedkoper en sneller dan experimenten uitvoeren, en het is het perfecte mechanisme om betere testhypothesen te maken (wat leidt tot hogere succespercentages, omzet, etc.).

Conclusie

Gebruikerservaring leidt (meestal) tot grotere conversies en inkomsten. Dus het meten en testen van UX is absoluut noodzakelijk, vooral op een bepaald punt van volwassenheid in uw productontwerp en marketing.

Als er niets anders is, kunnen testen van gebruikerservaringen een opstap zijn naar een solide experimentprogramma terwijl u het verkeer en de transactienummers verhoogt om dat mogelijk te maken.

Het is een solide correlatieve micrometer die gewoonlijk leidt tot een grotere productgroei. En op schaal is het vrijwel zeker dat u een soort UX-test zult doen.

Dit was een inleidende gids en ik hoop dat dit u op de goede weg heeft gezet om een ​​deel ervan in uw bedrijf te implementeren.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *