De gewetensvolle zoeker: hoe nuttig is Ecosia in een wereld die gedomineerd wordt door Google? - DeLaatbusiness

De gewetensvolle zoeker: hoe nuttig is Ecosia in een wereld die gedomineerd wordt door Google?

5 min


151
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

In mijn recente onderzoek naar alternatieven voor Google hier bij Search Engine Watch , was Ecosia één zoekmachine die me opviel.

De milieuvriendelijke keuze voor zoeken lijkt zeker een doel te dienen. We kunnen het misschien vergeten, maar er zijn wel milieukosten verbonden aan onze digitale activiteiten, inclusief Googlen.

Dus laten we een beetje dieper graven. Moeten we meer rekening houden met het effect van onze zoekopdrachten op het milieu en is Ecosia een haalbaar alternatief in een wereld waar Google meer dan 90% marktaandeel bestuurt?

Wat is Ecosia?

Ecosia, gelanceerd in 2009, is een CO2-neutrale zoekmachine . Bij elke uitgevoerde zoekopdracht gebruikt de sociale onderneming de gegenereerde inkomsten om naar het boomplantschema te gaan.

Gemiddeld zijn er 45 zoekopdrachten nodig om een ​​enkele boom te planten. Gebruikers kunnen een overzicht bijhouden van het aantal zoekopdrachten dat ze doen dankzij een handige teller in de bovenhoek van de Ecosia-startpagina.

Een andere ticker onder de zoekbalk biedt het collectieve aantal bomen dat is geplant door alle Ecosia-gebruikers, die momenteel meer dan 29 miljoen bomen hebben.

Is Googelen slecht voor het milieu?

Naarmate meer van onze computers de cloud in gaan, worden gebruikers zich steeds meer bewust van de milieu-impact van dagelijkse digitale activiteiten.

Journalisten, kunstenaars en onderzoekers faciliteren dit bewustzijn. Joana Moll is een dergelijke kunstenaar en onderzoeker en creëerde een online visualisatie. CO2GLE toont de realtime hoeveelheid CO2 die de zoekgigant produceert.

 

Het idee dat zoeken een impact heeft op het milieu is niet bijzonder verrassend. Maar het uitvoeren van een zoekopdracht is zo’n snelle en eenvoudige taak dat we onze gedachten niet richten op de vervuiling die we zojuist hebben veroorzaakt.

Wanneer we kunnen kwantificeren en visualiseren wat die impact is, kunnen we echt dingen gaan verwerken. Het is geweldig om te zien dat de CO2GLE- ticker in slechts een paar minuten omhoog kruipt naar ongeveer 100.000 kg.

Moll schat dat elke zoekopdracht 10g CO2 produceert. Dit is het gevolg van de schatting van Google in 2009 dat elke zoekopdracht ongeveer 20 g oplevert. Schattingen uit andere bronnen variëren ook, maar het gaat erom dat meer mensen vaker dan ooit zoekopdrachten doen. En elke zoekopdracht die we maken is een vervuiler.

Hoe Ecosia zich verhoudt tot Google en Bing op bruikbaarheid

Op het eerste gezicht lijkt Ecosia sterk op Google. SERP’s worden geleverd met blauwe links op een witte achtergrond, groene URL’s verschijnen naast hen, evenals korte beschrijvingen van elke pagina.

Veel van de motor zelf wordt aangedreven door Bing, hoewel je een zoekopdracht moet uitvoeren en naar de voet van de SERP’s moet scrollen om dit te ontdekken. Bing is goed voor de advertenties die in de service worden weergegeven, terwijl zowel Bing als Ecosia een rol te spelen hebben in het organische algoritme.

Een voorbeeldzoekopdracht voor ‘auto’ ziet alle resultaten boven de vouw op Ecosia die door advertenties worden verwerkt (drie in positie 0 en drie in de rechterzijbalk).

Interessant is dat dit heel anders is dan de toewijzing van de SERPs aan Bing, die gesponsorde vermeldingen voor de voet van de pagina reserveert en een rijke kennisgrafiek begunstigt aan de rechterkant – veel meer vergelijkbaar met wat we zien op Google.

Hoewel Ecosia nog steeds Bing-resultaten en advertenties gebruikt, blijft het achter op zowel Bing als Google voor intuïtieve rijke SERP’s.

Er is iets vreemds aan het gebruik van een zoekmachine die zo milieuvriendelijk is, maar die ook zo ad-zwaar is. Hoewel met verdere zoekopdrachten voor alle drie de engines het verschil tussen de advertentiehoeveelheid minder opvalt. Dat gezegd hebbende, heeft Ecosia nog wat werk te doen om te concurreren met de rijke functies van Bing en Google, zoals ‘Shop for …’ image packs wanneer alleen wordt gefocust op gesponsorde resultaten.

Helpt het Google schoner te worden?

Dankzij concurrenten zoals Ecosia wordt Google steeds meer onder druk gezet om de kosten voor het milieu onder controle te houden. In 2016 vierde Google zijn tiende jaar als CO2-neutraal. Ze kondigden ook aan dat ze in 2017 genoeg duurzame energie zouden kopen om 100% van hun wereldwijde verbruik voor operaties te evenaren.

Milieuzorg en duurzaamheid worden aangeprezen als kernwaarden voor de zoekgigant. Hun meest recente milieurapport belicht ook de marktleidende efficiëntie van datacenters van Google en zegt: ‘Gemiddeld verbruikt een datacenter van Google 50% minder energie dan een typisch datacenter.’

Het lijkt erop dat Google al vóór de lancering van Ecosia proactief is geweest in het verbeteren van de milieueffecten. Het is ook steeds transparanter geworden naarmate schrijvers en onderzoekers meer onderzoek hebben gedaan naar de milieu-impact van gegevens.

Google’s zelfreflectie over haar ecologische voetafdruk en efficiëntie moet worden geprezen – maar misschien zijn concurrenten waar Ecosia en tools zoals COCK belangrijk zijn, bezig met het benadrukken van de milieueffecten van zoekopdrachten en zoekgebruikers , in plaats van de impact van de bedrijven die de motoren gebruiken.

Is Ecosia een levensvatbare concurrent?

Gebruikers zullen niet zo rijk en efficiënt een zoekervaring krijgen met Ecosia in vergelijking met Google of zelfs Bing. Maar misschien zijn de verschillen niet merkbaar voor de toevallige gebruiker – vooral als die gebruiker gewend is aan het zien van advertenties en niet al te bekend is met de overvloed aan rijke functies die Google steeds vaker biedt.

Wat het harde marktaandeel betreft, maakt Ecosia wereldwijd geen deuk. Zelfs kan het niet worden gezien om een ​​stuk dingen te nemen op de binnenlandse markt in Duitsland, waar Google, Bing, Yahoo !, DuckDuckGo, t-online en Yandex allemaal worden begunstigd door gebruikers, cijfers van StatCounter hebben aangetoond.

Hoewel het misschien verleidelijk is om te denken dat het gebruikersbestand van Ecosia klein is, heeft het bedrijf er zelf trots op dat het meer dan 7 miljoen actieve gebruikers heeft – een aantal dat niet over het hoofd wordt gezien.

Bevordering van de collectieve impact van zoekopdrachten, zoekers en zoekmachines

Ecosia slaagt erin haar gebruikers eraan te herinneren dat het terugdringen van de milieukosten van gegevens en digitale activiteiten niet alleen de verantwoordelijkheid van zoekmachines is.

Google wordt, in zakelijke termen, steeds beter in het verbeteren van hun efficiëntie en het transparant zijn over hun impact op het milieu. Maar het is niet evident voor gebruikers van Google wanneer ze zoekopdrachten uitvoeren, wat de kosten van die zoekopdrachten zijn.

Dit zou een positieve volgende stap voor Google kunnen zijn. Hoewel het aanplanten van bomen niet altijd op Google’s schaal haalbaar is en een eenvoudige ticker die verwant is aan COCKAR, gebruikerszou kunnen afschrikken, is er voor de motor de mogelijkheid om elke zoekopdracht een positieve invloed op de omgeving te geven in plaats van op een negatieve.

Dat Ecosia bijna een volledig decennium nog steeds in relatieve onbekendheid bestaat sinds de lancering voor sommige gebruikers misschien verrassend is, maar het biedt wel een functioneel hulpmiddel om digitale activiteit om te zetten in positieve real-world actie. Het is nog steeds goed werk in het benadrukken van de stappen die we moeten nemen om als individu en collectief de milieu-impact van ons digitale leven tegen te gaan.

 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *