De status van HTTPS : waarom zou u migreren?

7 min


101

Mensen nemen SEO-aanbevelingen zelden serieus, vooral als er geen directe gevolgen zijn om ze niet aan de horizon te volgen.

Dus toen Google in 2014 HTTPS bevestigde als een ranking-signaal  – dat wil zeggen, aanbevolen dat alle websites zouden migreren naar HTTPS omwille van de veiligheid van hun gebruikers – namen maar een paar website-eigenaren het als een directe instructie.

Volgens onderzoek uitgevoerd door Stone Temple Marketing in 2014, waarbij de veiligheid van 200.000 websites werd geanalyseerd, schakelde slechts een kleine minderheid van 0,3% op dat moment over op HTTPS.

Een aantal jaren later was de snelheid van  HTTPS-acceptatie  traag en toch bleef Google de boodschap verspreiden over de noodzaak van een veiliger internet. Dus op 7 september 2016 maakte Google een nieuwe aankondiging: vanaf januari 2017 gaan ze alle niet-beveiligde websites markeren die via de Chrome-browser worden bezocht.

Wat dat betekende was dat een waarschuwing zou worden weergegeven op HTTP-websites in de volgende gevallen:

 • Als de pagina velden voor wachtwoord- of creditcardinvoer had;
 • Als er een invoerveld van welke aard dan ook op de pagina staat;
 • Als de pagina is bezocht in de incognitomodus.

Een korte geschiedenis van HTTP-waarschuwingen

Om zijn belofte na te komen, heeft Google deze functie geïmplementeerd in de vorm van een grijs waarschuwingsbericht in het veld Chrome-adres. Nadat de gebruiker naar een website was genavigeerd, werd hen gewaarschuwd dat deze website niet beveiligd was.

De laatste stap die Google neemt, is om die berichten rood te markeren. Op deze manier wordt de waarschuwing veel duidelijker en wordt een duidelijk signaal naar de gebruiker gestuurd: verlaat of u riskeert uw persoonlijke gegevens openbaar te maken.

Ik weet zeker dat ik niet hoef te spellen welk effect dit heeft op de reputatie en het bouncepercentage van een site .

Maar Google stopte hier niet. Al bijna een jaar lang testen ze een manier om niet-beveiligde websites direct op de SERP te markeren. Deze functie is op verschillende locaties in de VS geïmplementeerd en had het effect van een enorme rode vlag op het zoekfragment van de website.

Op dit moment zien gebruikers alleen dat een website niet beveiligd is wanneer ze deze bezoeken. Maar wanneer de nieuwe SERP-waarschuwingen wereldwijd worden geïmplementeerd, krijgen website-eigenaren te maken met onmisbare CTR-dalingen.

Mijn advies is om nu meteen actie te ondernemen en zo snel mogelijk te migreren naar HTTPS , voordat uw CTR op een dieptepunt komt. Vooral omdat de meeste websites het al doen.

De voordelen van HTTPS

Ten eerste komt HTTPS ten goede aan het  vertrouwen van gebruikers . Als u zich aan de moderne beveiligingsvereisten aanpast, toont u aan dat u betrouwbaar bent en dat u aan uw reputatie werkt. Uw gebruikers voelen zich veiliger bij het bezoeken van uw website, wat in uw voordeel werkt.

Ten tweede is het voor de hand liggende voordeel van  veiligheid en privacy . Wanneer uw site veilig is, is er minder kans dat uw gebruikers hun gegevens verliezen.

Het derde punt is wat de webmasters over de hele wereld betreft – een kleine rankingboost . Er zijn veel meningen over hoe HTTPS posities beïnvloedt, die ik later in dit bericht in detail zal bespreken.

En last but not least is de mogelijkheid om verwijzingsverkeer te zien in Google Analytics . Als uw website op HTTP werkt, wordt al uw verwijzingsverkeer als direct gezien.

De snelheid van HTTPS-acceptatie

Volgens een  ranking factors- onderzoek uitgevoerd door SEMrush in 2017, is 65% van de websites die zich rangschikken voor hoogvolume zoekwoorden al beveiligd. Dus, met twee derde van de websites die zijn gemigreerd naar HTTPS, is het erg moeilijk om zonder geld te concurreren voor hoogvolume zoekwoorden.

In minder competitieve niches is de situatie enigszins anders: slechts ongeveer de helft van de websites is beveiligd. Maar als het in een hoogvolume niche een voor de hand liggende noodzaak is, is het een concurrentievoordeel als u scoort op zoekwoorden met een lager volume.

De trend is duidelijk. Volgens Google zelf migreren steeds meer websites elk jaar naar HTTPS om de gegevens van hun gebruikers te beschermen.

Meer dan 75% van het Chrome-verkeer op zowel Chrome OS als Mac OS is nu beschermd, een stijging ten opzichte van 60% voor Mac en 67% voor Chrome OS een jaar geleden.

HTTPS-acceptatie per land

Het percentage sites dat HTTPS gebruikt, verschilt enigszins van land tot land, gemiddeld ongeveer 70%. In SEMrush Sensor, een hulpmiddel voor het bijhouden van dagelijkse wijzigingen in Google-ranglijsten, ziet u de gemiddelde HTTPS-acceptatiegraad voor websites uit de top 10 en de 20 beste resultaten die worden weergegeven.

Het algehele gebruik van HTTPS bij de top 100.000 websites is enorm toegenomen sinds 2014. Van 7,6% in 2014 groeide het in 2014 tot 31,5%, waardoor de trend zo duidelijk is als altijd: het veilige internet is de toekomst.

HTTPS-acceptatiegraad per branche

De snelheid waarmee websites migreren naar HTTPS verschilt ook per branche . Bij Fortune 500-bedrijven lijken de sectoren zakelijke dienstverlening en financiën de voorhoede van de HTTPS-migratiebeweging te zijn.

De rest van de sectoren, waar meer dan 50% van de websites al veilig is, zijn technologie, telecommunicatie, transport en groothandel. Dus als uw website tot een van deze sectoren behoort en u nog geen HTTPS-versie heeft, wilt u misschien overwegen om een ​​inhaalslag te maken.

Veelgemaakte fouten van de HTTPS-migratie

Hoewel veel websites zijn overgestapt op HTTPS, hebben sommige websites dat nog steeds niet en zijn er talloze redenen voor. Een daarvan is dat migratie een ingewikkeld proces is met veel details, en we weten allemaal dat de duivel daar meestal verbergt.

Zoals je misschien hebt gemerkt, noem ik veel SEMrush-onderzoeken. Dit komt omdat we gegevens vertrouwen, geen speculaties, en in een sector die vol zit met geruchten als zoekmarketing, echte gegevens kostbaar zijn. Omdat we over een grote hoeveelheid gegevens beschikken, voeren we regelmatig onderzoeksstudies uit die ons helpen de tendensen in de hedendaagse zoekmarkt beter te begrijpen en onze gereedschappen te perfectioneren.

Een van onze onderzoeken omvatte de meest voorkomende fouten van de HTTPS-migratie. We analyseerden 100.000 websites, waarvan 45% HTTPS ondersteunde, en zagen de volgende statistieken:

 • 9% van de niet-beveiligde webpagina’s bevatte een veld voor wachtwoordinvoer. Zelfs als die websites al een HTTPS-versie hadden, waren er nog steeds enkele HTTP-pagina’s die privé-informatie verzamelden. Let op: elke pagina die wachtwoorden verzamelt, moet gecodeerd zijn!
 • 50% van alle pagina’s had problemen met gemengde inhoud. Dat betekent dat sommige elementen op de site niet beveiligd waren door HTTPS (inclusief afbeeldingen, links, iframes, scripts, etc.). Als gevolg hiervan kan bepaalde inhoud op de pagina worden geblokkeerd door de browser en zullen gebruikers een waarschuwingsbericht zien.
 • 6% had een onjuiste domeinnaam in het SSL-certificaat. Een dergelijke fout zal ertoe leiden dat browsers gebruikers blokkeren van het bezoeken van uw website door hen een naam-verkeerde combinatie-fout te tonen.
 • 2% van de websites had een verlopen SSL-certificaat. Wanneer gebruikers een website met het verlopen beveiligingscertificaat proberen te bezoeken, zien ze een van de irritantste waarschuwingen in de geschiedenis van waarschuwingen: een rode pagina met een waarschuwingsbord en een bericht dat ik lees als “LAAT ZSM”. Gebruikers gaan zelden verder dan dat.
 • 6% van de pagina’s heeft een oude versie van het beveiligingsprotocol gebruikt. Het uitvoeren van een oud TSL-protocol (versie 1.0) is een beveiligingsrisico, dus implementeer altijd de nieuwste protocolversies.
 • 50% van de interne links op de geanalyseerde websites leiden van HTTPS naar HTTP. Als een link op de website verwijst naar de oude HTTP-versie van de site, kunnen zoekmachinesverward raken over de versie van de pagina die ze moeten rangschikken.
 • 86% van de websites had geen HSTS-ondersteuning (HTTP Strict Transport Security)
 • 8% had geen omleidingen of canonische berichten naar HTTPS-URL’s
 • 5% bevatte HTTP-URL’s in de HTTPS-sitemap
 • En 0,56% had geen SNI-ondersteuning (Server Name Indication).

Het detecteren van deze problemen is een taak voor een uitgebreid hulpprogramma voor het controleren van sites .

Hoe beïnvloedt HTTPS de positie van zoekresultaten?

Een veilige websiteversie zou de wereld voor de gebruikers kunnen betekenen, maar de echte webmasterpeen is de potentiële rankingboost. Omdat HTTPS in 2014 officieel werd erkend als een rangorde-signaal, zijn er veel discussies geweest over de kracht van dit signaal en de bijdrage aan het hogere klassement.

Zoekexperts zijn het eens over het effect dat HTTPS heeft op de ranglijst van de website. Als enige maatstaf voor website-optimalisatie zal uw verkeer niet omhoogschieten en uw servers opblazen. Meestal maakt HTTPS-migratie slechts deel uit van een voortdurende SEO-optimalisatie, die van invloed is op andere factoren die van invloed zijn op het rangschikken: laadsnelheid van pagina’s, technische problemen oplossen, on-page optimalisatie etc.

Om deze reden is het vaak moeilijk om het exacte effect dat HTTPS heeft op de ranglijst te onderscheiden, hoewel de algemene tendens positief is.

Maar belangrijker: geen HTTPS-versie hebben, is een probleem. Met een toenemende snelheid van HTTPS-acceptatie en de aanstaande Google-updates riskeren de eigenaren van niet-beveiligde websites een enorme afname van de klikfrequentie.

Hulpprogramma’s voor HTTPS-migratie

Het veilige web is hier om te blijven. Het wordt binnenkort extreem ingewikkeld om te concurreren met beveiligde websites voor het geval u geen HTTPS-versie heeft. Dus, om uw site voor te bereiden voor migratie en om de problemen op te lossen die zich onvermijdelijk voordoen tijdens dit proces, hebt u mogelijk een hulpmiddel nodig om u te helpen.

Een afbeelding met logo's van zes verschillende SEO-tools: semrush, Screaming Frog SEO, GTmetrix, Webmasterhulpprogramma's van Google, logz.io en Qualys.

De functionaliteit van de beschikbare tools op de markt verschilt, maar hun belangrijkste kenmerk is de mogelijkheid om migratieproblemen op te sporen en u te helpen deze op tijd op te lossen.

het komt neer op

HTTPS-migratie is absoluut een verandering die u wilt aanbrengen om concurrerend te blijven op de markt. Wat uw niche ook is, er is een duidelijke trend om over te schakelen naar HTTPS. Omdat Google van plan is alle HTTP-sites te markeren als niet-beveiligd, is het hebben van een veilige versie niet langer een voordeel, maar een noodzaak.

Door u aan te passen met de juiste set hulpprogramma’s, kunt u de meest voorkomende migratieproblemen voorkomen en voorkomen dat uw gebruikers die irritante niet-beveiligingswaarschuwingen zien. Uw belangrijkste troef is immers niet de ranglijst, maar het vertrouwen van uw gebruikers. Rankings volgen meestal.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format