Het einde van Google+ na een datalek en hoe dit ons beïnvloedt

5 min


120

Google heeft besloten om Google+ te sluiten na het ontdekken van een datalek. Hoe moeten we reageren op het nieuws?

Niet veel van ons waren verrast om te horen dat Google+ na enkele maanden niet meer bestaat. De enige verrassing kwam in de manier waarop het nieuws werd onthuld toen Google een gegevensinbreuk aankondigdedie hen naar deze beslissing leidde.

Google heeft vorige week een blogpost gepubliceerd waarin zij meldden dat ze een fout in de API voor Google+ ontdekten waardoor externe ontwikkelaars toegang hadden tot gegevens van 500.000 gebruikers met ongeautoriseerde toestemming.

Wat interessant is, is dat ze de breuk niet openbaarden in maart toen ze het ontdekten en ze het pas naar het publiek brachten nadat The Wall Street Journal het in een bericht had afgedekt .

Het verhaal werd zo groot dat Google wist dat ze daarop moesten reageren.

Ze hebben meer details gegeven in hun recente blog over de bug:

Om dit te onderstrepen, hebben we als onderdeel van onze projectstroboscoopaudit een fout ontdekt in een van de Google+ People-API’s:

  • Gebruikers kunnen via de API toegang krijgen tot hun profielgegevens en de openbare profielinformatie van hun vrienden aan Google+ apps.
  • De bug betekende dat apps ook toegang hadden tot profielvelden die met de gebruiker werden gedeeld, maar niet als openbaar werden gemarkeerd.
  • Deze gegevens zijn beperkt tot statische, optionele Google+ profielvelden, waaronder naam, e-mailadres, beroep, geslacht en leeftijd. (Zie de volledige lijst op onze ontwikkelaarssite.) Het bevat geen andere gegevens die u mogelijk heeft gepost of verbonden met Google+ of een andere service, zoals Google+ berichten, berichten, Google-accountgegevens, telefoonnummers of G Suite-inhoud.
  • We hebben deze bug ontdekt en onmiddellijk gepatcht in maart 2018. We denken dat deze zich na de lancering heeft voorgedaan als gevolg van de interactie van de API met een latere wijziging van de Google+ code.
  • We hebben Google+ met privacy in gedachten gehouden en houden daarom de logboekgegevens van deze API slechts twee weken bij. Dat betekent dat we niet kunnen bevestigen welke gebruikers werden getroffen door deze bug. We hebben echter een gedetailleerde analyse uitgevoerd van de twee weken voorafgaand aan het patchen van de bug en uit die analyse zijn de profielen van maximaal 500.000 Google+ accounts mogelijk getroffen. Onze analyse toonde aan dat tot 438 applicaties mogelijk deze API hebben gebruikt.
  • We hebben geen bewijs gevonden dat een ontwikkelaar op de hoogte was van deze bug of misbruik maakte van de API en we hebben geen bewijs gevonden dat er misbruik is gemaakt van profielgegevens.

Ze lijken het woord ‘bug’ te gebruiken en maken duidelijk dat er geen bewijs is dat er sprake was van misbruik van de gegevens.

Er was ook een actie om gebruikers gerust te stellen met de introductie van meer gedetailleerde Google-accountrechten via de afzonderlijke dialoogvensters.

Toch leek het de beste tijd om Google+ af te sluiten, een van hun minst populaire producten van de laatste paar jaar.

Het einde van Google+

Wanneer was de laatste keer dat u Google+ gebruikte?

Niet veel van ons kunnen zich de laatste keer herinneren dat we een zinvolle interactie op Google+ hebben gehad of deze hebben gebruikt als onderdeel van onze ROI voor sociale media (of zoeken).

De poging van Google om zijn eigen sociale netwerk te lanceren was ambitieus, maar het probleem was dat het nooit met zijn publiek klikte.

De statistieken spreken alleen en ze komen uit de nieuwste blogpost van Google:

“De consumentenversie van Google+ heeft momenteel weinig gebruik en betrokkenheid: 90 procent van de gebruikerssessies op Google+ duurt minder dan vijf seconden.”

Gebruikers openen dus per abuis alleen Google+ of ze vinden eenvoudigweg geen reden om betrokken te blijven.

In tegendeel, er leek geschikt te zijn voor bedrijven die Google+ gebruikten en ze konden zelfs nieuwe functies vinden om ervan te profiteren:

“Tegelijkertijd hebben we veel zakelijke klanten die grote waarde hechten aan het gebruik van Google+ binnen hun bedrijf. Uit onze beoordeling bleek dat Google+ beter geschikt is als een bedrijfsproduct waar medewerkers kunnen deelnemen aan interne discussies over een veilig sociaal bedrijfsnetwerk. Enterprise-klanten kunnen algemene toegangsregels instellen en centrale besturingselementen gebruiken voor hun hele organisatie. We hebben besloten ons te concentreren op onze zakelijke inspanningen en lanceren nieuwe functies die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijven. We zullen de komende dagen meer informatie delen. “

Het einde van het gebruik van de consument betekent dus niet noodzakelijkerwijs het einde van zijn zakelijke gebruikers.

Wanneer wordt het platform dan afgesloten voor consumenten?

Google meldde dat er een periode van 10 maanden zal zijn dat je nog steeds toegang hebt tot het sociale netwerk totdat het wordt afgesloten. Dit betekent dat we eind augustus 2019 allemaal definitief afscheid van Google+ zullen nemen.

Wat betekenen al deze dingen?

Dr. Ben Marder, Senior Lecturer in Marketing aan de Universiteit van Edinburgh Business School, stond sceptisch vanaf het begin van het streven van Google en het probleem begon vanuit de positionering van het netwerk:

“Google + is gemaakt met de belofte dat het de ‘meerdere publieksproblemen’ zou oplossen, een probleem waarvan werd aangetoond dat het angst veroorzaakte binnen leden van het netwerk, omdat de inhoud verder wordt verbruikt dan dat deze ongewenst is. Een probleem waar Facebook sterk voor werd bekritiseerd. Hoewel ik de moeite van Google weliswaar op prijs stel, geloof ik helaas dat het deze aantoonbare goede bedoelingen waren die het hebben gedood voordat het zelfs maar was geboren.

Mensen zullen zeggen dat ze hun verschillende sociale kringen gescheiden willen houden, dit was ongetwijfeld het geval in marktonderzoek toen Google hun netwerk aan het ontwerpen was. Wat mensen echter terughoudend zijn om te zeggen, is een belangrijk onderdeel van wat sociale media zo fascinerend maakt: het zien van de berichten die je misschien niet zou moeten hebben, het soort berichten dat interesse wekt en waar over geroddeld kan worden. Google+ kan het best worden beschreven, zoals een persoon met wie je liever geen tweede date hebt, ‘leuk maar saai’. Op zijn minst LinkedIn weet dat het saai is, maar voldoet aan een specifieke niche, Google + was in wezen een saaie manusje-van-alles transacties. “

U staat mogelijk onverschillig tegenover Google+ als gebruiker, maar u hebt dit in het verleden misschien al gebruikt als onderdeel van uw marketing- of SEO-strategie. Er was een tijd dat Google+ nog steeds relevant was om professionele redenen en het bracht zelfs een soort ROI voor sommige bedrijven, vooral in niche-industrieën en gemeenschappen.

Wat betekent deze verandering voor marketeers dan?

De kans is groot dat je Google+ al een paar jaar niet hebt gebruikt. Het is echter nog steeds interessant om te onderzoeken hoe het landschap van sociale media evolueert. Zelfs de kracht van Google was niet voldoende om gebruikers te overtuigen hun sociale platform te gebruiken.

Het is een les voor ons allemaal om niet afhankelijk te zijn van één platform voor onze marketingstrategie, of het nu Facebook, Instagram of YouTube is, omdat je niet kunt voorspellen wat de toekomst inhoudt.

Het is altijd een goed idee om in de toekomst te kijken om ervoor te zorgen dat uw strategie zich aanpast aan de veranderende gewoonten van de consument.

Bovendien is een andere datalek, of het nu een breuk of een bug is, een reden tot bezorgdheid voor gebruikers die hun vertrouwen verliezen op grote techreuzen. Dit is belangrijk bij het maken van uw volgende marketingcampagnes om ervoor te zorgen dat uw merk en uw berichten voldoen aan de behoeften van het publiek. Vertrouwen zal de sleutel worden op sociale netwerken en we kunnen het niet meer negeren, vooral na een jaar van meerdere schendingen van gegevensschendingen.

En wat betekent deze verandering voor SEO-professionals?

Social media en SEO kunnen nog steeds geweldige bondgenoten worden. Google+ heeft bedrijven altijd geholpen om hun SEO te verbeteren met sociaal spelen als een nuttig rangordesignaal. Hoewel het nog nooit een officieel ranking-signaal is geweest, heeft het nog steeds bijgedragen aan online autoriteit. Toen Google+ echter zijn doelgroep begon te verliezen, had dit geen effect op SEO, ook al was dit het eigen netwerk van Google.

YouTube kan nog steeds van invloed zijn op je zoekrangschikking en je populariteit op andere sociale kanalen kan natuurlijk nog steeds van invloed zijn op je positie in SERP’s.

Toch is sociale media niet de belangrijkste factor voor uw SEO-strategie en Google+ zal zeker niet worden gemist in 2018.

Als je je Google+ gegevens wilt controleren, kun je naar Google Takeout gaan, waar je de gegevens van de services van Google kunt downloaden.

Google geeft binnenkort ook meer informatie over hoe u alle Google+ gegevens kunt downloaden en migreren .


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format