Hoe de perfecte domeinstrategie voor internationale SEO te vinden

5 min


122

Als u het bereik van uw bedrijf wilt uitbreiden naar klanten in verschillende landen , moet u de instellingen van uw website en de inhoud die u heeft, wijzigen en evolueren.

Voordat u zelfs maar gaat nadenken over inhoudlokalisatie en lokale zoekwoorden voor elke markt, moet de technische opzet van uw website worden overwogen. De eerste stap van dit proces is domeinstrategie.

Welk domein u gebruikt wanneer u zich richt op lokale markten, kan van invloed zijn op hoe uw site presteert. Er zijn een aantal opties voor uw domeinstructuur :

 • Landcode top-level domeinen (ccTLD’s)
 • Submappen of submappen
 • subdomein

Er zijn voor- en nadelen voor elk van deze. In dit artikel zal ik elk van de verschillende opties, hun voor- en nadelen onderzoeken en bekijken hoe u de beste domeinstrategie voor uw individuele situatie kunt vinden.

Landcode top-level domeinen (ccTLD’s)

ccTLD’s (of Country Code top-level domains) zijn specifiek voor een land: bijvoorbeeld .de voor Duitsland of .fr voor Frankrijk.

Voordelen van ccTLD’s

 • Automatisch gekoppeld aan het land dat ze dekken (.de naar Duitsland)
 • Het is voor bezoekers duidelijk dat deze site voor hen is bedoeld
 • Duidelijk in de zoekresultaten is de site gericht op een specifiek land
 • In veel landen geven klanten de voorkeur aan een lokaal gebaseerde website
 • In sommige markten presteren lokale ccTLD’s beter in de ranglijst.

Tegens van ccTLD’s

 • Verhoogde kosten van domeinregistratie (als u in 32 landen bent, heeft u 32 ccTLD’s nodig)
 • Vanaf nul beginnen zonder domeingeschiedenis of links wanneer u een nieuwe markt betreedt
 • U kunt niet zo gemakkelijk taalspecifieke websites opzetten – dus een Duitstalige website op een .de-domein ziet eruit als een in Duitsland gerichte website, niet een die ook klanten in Duitstalig Zwitserland of Oostenrijk kan bedienen
 • Uw website heeft veel externe links als u op alle pagina’s een taalkeuzemenu hebt. Dit kan ertoe leiden dat uw backlink-profiel wordt gedomineerd door links van uw eigen sites – dat betekent dat alle geweldige backlinks die u hebt weten te maken niet zo krachtig zijn als wanneer uw eigen links niet aanwezig zouden zijn (een druppel in de oceaan, u zegt misschien)
 • SEO-werk op één site komt niet alle sites ten goede, omdat het allemaal afzonderlijke websites zijn.

Submappen of submappen

Submappen (ook wel subdirectories genoemd) voor specifieke talen of landen kunnen aan elk domein (www.yourdomain.com/de) worden toegevoegd, maar om dit effectief te laten werken, moet de site zich bevinden op een hoofddomein zoals een. com, en niet een lokale ccTLD.

Voordelen van submappen

 • SEO uitgevoerd op een deel van het domein zal alle landmappen ten goede komen aangezien het één site is
 • Er is ook de extra erfenis van de autoriteit van uw originele website, zodat u niet helemaal opnieuw begint wanneer u een nieuwe markt betreedt
 • Koppelingen tussen landen worden gezien als interne links, niet als externe links, die uw backlinkprofiel helpen omdat het voornamelijk bestaat uit links van sites van andere mensen en niet hoofdzakelijk van uw eigen site
 • Geen extra domeinhostingkosten.

Tegens van submappen

 • In de zoekresultaten is het niet zo vanzelfsprekend dat de submap voor het land specifiek is voor gebruikers in dat land (/ de / kan een pagina zijn over uw Duitse producten in plaats van een pagina die specifiek is gericht op Duitse gebruikers)
 • Geen automatische koppeling in zoekopdracht naar het doelland
 • Risico op interne kannibalisatie – verschillende internationale bestemmingspagina’s eindigen elkaar in de zoekresultaten en het kan moeilijk zijn om de juiste bestemmingspagina te rangschikken in de zoekopdracht van het betreffende land
 • Wees op uw hoede voor automatische optimalisatie-instellingen in uw CMS – het laatste dat u wilt is uw prachtig vertaalde website voor de Italiaanse markt met een standaard title-tag en metabeschrijving op elke pagina die in het Engels is.

subdomeinen

Subdomeinen voegen de landinhoud toe aan het begin van het domein (de.yourdomain.com). Sommige CMS-tools of proxy’s zijn standaard ingesteld op dit gedrag, dus het is een populaire techniek geweest voor veel internationale websites.

Nogmaals, deze oplossing werkt alleen als de bovenliggende website een .com-domein is.

Voordelen van subdomeinen

 • Standaard voor sommige CMS-tools
 • Heeft een zekere verbinding met de huidige SEO-autoriteit van de hoofdwebsite, die de prestaties kan ondersteunen bij het starten in een nieuw land

Cons

 • Koppelingen naar subdomeinen uit de vervolgkeuzelijst met talen worden gezien als externe links, maar het niveau hiervan is lager dan wanneer u unieke ccTLD’s voor elk land heeft
 • Geen automatische koppeling in de zoekmachines met het land dat u target
 • Gebruikers associëren uw domein waarschijnlijk minder met hun land, omdat de taalspecificatie aan het begin van het domein staat
 • Nogmaals, het risico van interne kannibalisatie: Google zal meestal slechts één subdomein van dezelfde site in de SERP’s bevatten, wat betekent dat uw subdomeinen elkaar beconcurreren voor dezelfde zoektermen.

Dus welke domeinstrategie werkt het beste?

Alles wat we van het bovenstaande hebben gezien, is dat er voor alle beschikbare domeinstrategieën voor- en nadelen zijn, en geen echte duidelijke winnaar waarvoor het beste werkt.

IP-servering is niet de oplossing

Vanuit een SEO-oogpunt moeten we waar mogelijk IP-diensten vermijden (verschillende inhoud aan de gebruiker aanbieden, afhankelijk van hun IP-adres). Alle zoekmachines moeten in staat zijn om al uw inhoud te vinden en te indexeren, maar hebben IP-reeksen die afkomstig zijn uit specifieke landen.

Google komt bijvoorbeeld uit de VS, wat betekent dat het automatisch wordt omgeleid naar uw Amerikaanse inhoud. Dit kan problemen opleveren met de indexering en zichtbaarheid van uw lokale websites in de zoekresultaten.

Geïnformeerde beslissingen nemen

De beste manier voor uw bedrijf om te beslissen welke domeinstrategie geschikt is voor uw websites is om een ​​aantal verschillende elementen te beoordelen. Hier zijn enkele belangrijke om mee te beginnen:

Technology review

Dit is een goed startpunt; het heeft geen zin om naar alle opties te kijken, je onderzoek te doen en een domeinstrategie te bepalen, om er vervolgens achter te komen dat je CMS de door jou gekozen aanpak niet ondersteunt.

Er zijn hier een aantal overwegingen:

 • Zijn er beperkingen aan de opties die worden ondersteund door uw CMS?
 • Zijn er extra kosten verbonden aan een van de domeinstrategieën?
 • Ondersteunt het CMS interdomein-inhoudpublicatie en hreflang-tags, ongeacht welke domeinstrategie u kiest?

Marketingstrategie van het hoogste niveau

Nog eentje die de moeite waard is om te controleren voordat je iets anders doet. Als uw bedrijf een logo heeft dat het domein bevat, of een reeks merkrichtlijnen die betrekking hebben op het bedrijf als YourBrand.com, is het mogelijk dat een aanbeveling om naar een ccTLD te verhuizen voor bepaalde markten mogelijk niet wordt geaccepteerd.

Informeer bij de beleidsmakers hierover voordat u begint met de uitrol van onderzoek naar domeinstrategie (en bespaar uzelf tijd!)

Onderzoek door concurrenten en beoordeling van de rangorde

Kijk naar de marktplaats voor het land waarin u geïnteresseerd bent, en ook naar de domeinstrategieën die werken voor de bedrijven die goed presteren in de zoekresultaten. Dit moet ook concurrenten en uitgevers van zoekresultaten over een vergelijkbaar onderwerp omvatten, niet alleen uw bekende concurrent.

Budgettaire overwegingen

Bent u een klein bedrijf met beperkte marketingbudgetten, maar wilt u uitbreiden naar 19 markten? Als dat het geval is, kan een ccTLD-aanpak je budgetten opeten.

Misschien vindt u dat er geen standaardoplossing is en in sommige markten is het misschien beter om een ​​ccTLD te hebben, terwijl u in alle andere landen bent gericht op een .com-domein. Op dit moment moet uw eigen marketing beginnen.

Als u vertrouwd bent met meerdere domeinmarketingstrategieën, doe dat dan; als u dat niet bent, overweeg dan om alle sites op dezelfde strategie te zetten. Vergeet niet dat het onwaarschijnlijk is dat uw internationale klanten zich zorgen zullen maken dat de ene site op een ccTLD staat en de andere op een .com!

Laatste overwegingen: taal

Een laatste ding om te overwegen bij het kiezen van domeinen voor een internationaal publiek zijn de woorden die in het domein worden gebruikt.

Hoewel uw domein vaak uw bedrijfsnaam is of iets dat dit omvat, is een ding om te overwegen voor een internationaal publiek of deze naam, uw domein of de manier waarop woorden in uw domein worden gecombineerd, vreemd lijken voor doelgroepen die een andere taal spreken.

Het ergste geval is dat uw domein eruitziet als een scheldwoord of een belediging in een andere taal. Dus voordat u zich toelegt op een bepaald domein, moet u contact opnemen met lokale mensen die op die markt wonen, zodat u hun moeder niet per ongeluk een hamster zult noemen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format