Hoe te ontsnappen aan de filterbubble van Google

5 min


105

Voor sommige mensen is de personalisatie van hun nieuws-apps en andere online-feeds een handmatig, bewust besluit.

Ze willen bepaalde onderwerpen worden getoond vanwege hun interesses, wat volledig begrijpelijk is. Snijd het geluid door door ervoor te zorgen dat je krijgt wat je wilt.

Maar voor velen van ons kan personalisatie de aanzienlijke hoeveelheid tijd die we besteden aan het scrollen door sociale feeds vermakelijker maken, het grootste deel van de geautomatiseerde personalisatie die we dagelijks tegenkomen, wordt niet per se gevraagd – en is breder verspreid dan men aanvankelijk zou denken.

In een toespraak van Ted besprak Eli Pariser wat hij de ‘filterbel’ noemde. Voor degenen die nog nooit van de filterbel hebben gehoord, is het een soortgelijke theorie als die van ‘echokamers’. In essentie resulteert de focus van het aanbieden en consumeren van inhoud die nauw is afgestemd op uw voorkeuren in het maken van een bubbel of kamer, waardoor uw zicht op het grotere geheel wordt beperkt.

Bubble zwevend tegen een witte achtergrond met het Google-logo opgelegd.

Naarmate ons internetecosysteem evolueerde, hebben we steeds meer persoonlijke gegevens gedeeld met services die we dagelijks gebruiken, van sociale netwerken tot zoekmachines . Vervolgens gebruiken ze deze gegevens om de inhoud die ze ons leveren af ​​te stemmen op wat ze denken dat aantrekkelijk, boeiend of relevant is. Met name Google heeft geleidelijk de mate waarin het de resultaten aan de gebruiker aanpast , aangevuld met innovaties zoals Hummingbird en RankBrain , de opname van sociale resultaten in zoekopdrachten en semantische zoekopdrachten .

Voor veel gebruikers is deze personalisatie van zoekresultaten nuttig en handig, maar een toenemend aantal gebruikers wordt gestoord door de mate waarin de sites die ze tegenkomen worden gevormd door krachten buiten hun controle. Als u een van hen bent, vraagt ​​u zich misschien af: hoe kunt u voorkomen dat dit gebeurt? Hoe ontsnap je aan de filterbel?

In dit artikel gaan we kijken naar manieren waarop u gedeeltelijk aan de filterbubble van Google kunt ontsnappen, en hoe SEO’s erin kunnen doordringen om ervoor te zorgen dat hun sites naar een zo groot mogelijk publiek worden opgedoken.

Hoe ontsnap je aan de filterbubble van Google?

Disclaimer:  als u volledig wilt worden bevrijd van de filterbubble van Google, is de enige echte manier om Google niet langer te gebruiken . Weet dit echter: de rest van uw waardevolle sociale feeds en nieuwsuitzendingen zal niet anders zijn en wie zou willen stoppen met het gebruik van Google?

Doe wat je kunt om je voor de Big G te verbergen

U kunt altijd uitloggen bij Gmail, uw zoekgeschiedenis / browsercache verwijderen en een incognitobrowser gebruiken (om een ​​niveau van browsercaching te voorkomen). Nogmaals, je zult niet helemaal vrij zijn.

De filterbel is niet alleen specifiek voor persoonlijke activiteiten online; het neemt ook persoonlijke factoren in beslag die niet door het individu worden gedicteerd, zoals apparaat en locatie . U bent ook mogelijk niet vrij van Google’s interne vooroordelen, zoals blijkt uit hun recente boete van de EU .

De vooruitzichten lijken behoorlijk somber te zijn, toch? Nou niet helemaal. Ontsnappen aan de filterballon van Google (en tot op zekere hoogte alle bubbels van andere platforms) is minder over het proberen om je internetgeschiedenis of privacy-instellingen te wissen, en meer over het eenvoudig bewust zijn van de bubbel.

Bewustzijn is van cruciaal belang

Neem het op jezelf om verschillende bronnen te vinden en een objectieve kijk te hebben. Laten we wel wezen: echokamers waren lang voor Google en Facebook. Kranten hebben decennia doorgebracht met het melden van het nieuws met hun eigen vooroordelen – u hoeft alleen maar te kijken naar de verschillen in hoe The Independent en de Daily Mail commentaar leveren voor het reilen en zeilen in de wereld om dit in actie te zien.

Afhankelijk van hoe de samenzweringstheoriegestuurde je bent, kun je stellen dat deze duwen van agenda’s op regeringsniveau rechtstreeks uit de top komt. Het punt is dat de meest krachtige tool om te ontsnappen aan de filterbubbel van Google iemands eigen bewustzijn van de situatie is. Als je belangrijke informatie onderzoekt, neem dan niet alles als evangelie en vers. Onderzoek, gebruik meerdere bronnen en probeer objectief naar de situatie te kijken.

We zijn allemaal daders, inclusief ikzelf. We gebruiken een enkele nieuws-app omdat het de gemakkelijke optie is, dus onze echokamers zijn enigszins zelf-toegebracht. Dat wil niet zeggen dat we moeten beginnen met het gebruik van Ask Jeeves, Yahoo of DuckDuckGo .

Het gaat erom dat we dieper kijken dan de eerste resultaten en alternatieve bronnen gebruiken om belangrijke onderwerpen te onderzoeken.

Hoe kunnen SEO’s doordringen in de filterbubble van Google?

Welke zijde van het hek u ook bent als het gaat om de personalisatie van inhoud en het effect ervan op ons vermogen om volledige toegang tot informatie te hebben, de Google-filterbubbel vormt een hachelijke situatie voor SEO’s en marketeers.

Vergeleken met de diepere morele argumenten rond de Google-filterbubbel, lijkt het misschien wat triviaal om te bespreken hoe SEO’s meer van hun waren via Google kunnen flogsen. De filterzeep heeft echter een reële impact op het leven van zowel consumenten als bedrijven.

Dus hoe als SEO’s penetreren we het?

Hoe specifiek zijn zoektermen voor doelgroepen?

We hebben hier op kantoor een test gedaan met drie verschillende personen uit twee verschillende apparaten (mobiel met wifi uitgeschakeld en een laptop), allemaal ingelogd op hun Gmail-accounts. We hebben zowel brede als meer specifieke zoektermen getest en we hebben geen verschillende resultaten getoond.

Dit wil niet zeggen dat de filterbel niet bestaat, maar ons wel aan het denken zette. Pariser’s Ted talk gebruikte het voorbeeld van twee personen die op zoek waren naar ‘Egypte’ en zeer verschillende resultaten terugstuurden. Het probleem hier? Egypte is een ongelooflijk brede zoekterm en hoewel SEO’s ernaar streven om ‘bredere’ zoektermen binnen hun strategie te targeten, zal de meerderheid een heel andere kijk hebben op ‘breed’ in vergelijking met het zoeken naar ‘Egypte’.

We durven te wedden dat de gegevens een minder krachtig filter zouden laten zien naarmate de zoekopdrachten steeds specifieker worden, vooral voor meer traditionele transactionele zoektermen die door SEO’s worden aangeboden.

De bubbel doordringend

Een van de belangrijkste problemen van de filterbel voor SEO’s is dat gebruikers een zelfvervullend pad volgen: hoe meer u zich bezighoudt met een bepaalde website of onderwerp, hoe groter de kans dat u vergelijkbare informatie te zien krijgt. Als zodanig is penetratie van de filterbel de eerste prioriteit.

Een voortdurende verbetering van de machtiging van uw site helpt voorkomen dat uw website wordt buitengesloten van de filterbellen van mensen, maar alternatieve marketingkanalen moeten ook worden gebruikt:

Sociale media

Profiteer van zeer deelbare inhoud om uw mate van scheiding uit te breiden en verkeer naar uw website te leiden. Je zult strijden tegen de eigen versie van de filterbubble van elk sociaal platform, maar dit wordt enigszins afgezwakt door de mogelijkheid om content te delen.

Betaald zoeken en sociaal

Als de bellen te sterk blijken om binnen te dringen, zal het opnemen van betaalde zoekresultaten (Adwords) en advertenties op sociale media u een voet tussen de deur geven voor nieuwe potentiële klanten.

E-mail

Direct mail wordt vaak gemeden door degenen onder ons die toegewijd zijn aan de Inbound Methodology, maar is een andere effectieve manier om actie van consumenten te stimuleren. Gebruik gedragsautomatisering om uw campagnes naar een hoger niveau te tillen en actie te ondernemen.

Vertrouw op het proces

Laten we de baby hier niet met het badwater weggooien ; wat we zeggen is niets nieuws. Vertrouwen in de kwaliteit van uw campagne en ervoor zorgen dat u de marketingkanalen die u gebruikt diversifieert, moet deel uitmaken van de agenda, ongeacht de filterbubbels. Misschien moet je een aantal van je kernpijlers opnieuw bezoeken, maar dit is iets dat je hoe dan ook van tijd tot tijd moet voltooien.

Begrijp echt je koperspersonen – dit zijn de personen die klanten worden. Graaf dieper in hun stuurprogramma’s en voldoe aan hun vragen, vragen en zorgen. Zoals altijd staat de waarde voor de gebruiker voorop wat wij als SEO’s moeten bieden.

Diversiteit van inhoud en linkbuilding – ook hier geen verrassingen. Verspreid het net een beetje verder en beoordeel hoe divers de inhoud is die je aanlevert. Is het te specifiek voor een bepaalde koperspersoon en daarom andere (ook waardevolle) vooruitzichten enigszins te verwaarlozen?

Bovendien kan linksopbouw van hoge kwaliteit u blootstelling op relevante sites opleveren, waardoor het net verder wordt verruimd.

Houd mensen terug

Al het bovenstaande is geweldig voor uw SEO-campagne, maar verwaarloos de noodzaak om mensen terug te houden. De voortdurende verbetering van uw gebruikerservaring en een hoger percentage terugkerende bezoekers zullen ervoor zorgen dat uw gebruikers hun eigen self-fulfilling Google filter bubble prophecy promoten.

Combineer dit met een steeds groter wordende diversiteit aan inhoud en u zet uw website op een geweldige plek om de effecten van de filterbel te verminderen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format