Hoe te optimaliseren voor gebruikersintentie bij het zoeken

7 min


116
gebruikersintentie

Gebruikersintentie . Ook wel bekend als zoekerintentie, het is een theorie die ongegeneerd opkomt tegen de primitievere pre-pinguïn- en panda-tactieken om puur voor zoekwoorden te optimaliseren.

De bedoeling van de gebruiker en het optimaliseren ervan is ontstaan ​​door een combinatie van drie belangrijke factoren:

  • Latente semantische indexering , kolibrie , Rankbrain . Ze hebben allemaal fantastische en mysterieus klinkende namen, maar ze worden allemaal ondersteund door het feit dat Google’s algoritme niet precies bestaat uit middelbare schoolalgebra. Google is slim, echt slim. Het algoritme begrijpt meer dan alleen de specifieke zoekwoorden die een gebruiker invoert in de zoekbalk.
  • Als gevolg van de bovengenoemde mogelijkheid vertrouwen mensen op Google. Zij mogen ze niet te vertrouwen als een bedrijf dat hun eerlijk deel van de belasting zal betalen, maar ze vertrouwen op de zoekmachine te begrijpen hun zoekopdracht en als zodanig zal meer complexe vragen te stellen in plaats van gebruik te maken van pure zoekwoorden. To ‘Google’ is een werkwoord in het Oxford English Dictionary!
  • Het internet en Google (naast andere zoekmachines ) hebben ondoorgrondelijke hoeveelheden informatie toegankelijk gemaakt voor de massa. Als een bijproduct is Google vaak de eerste aanloophaven voor meer dan alleen het aanschaffen van acties. Hierover later meer.

Voice Search is verder gestempeld op het gas voor de gebruiker intentie met meer en meer nooit eerder gezien zoekopdrachten als gevolg van de gemoedelijke karakter van voice search. Als zodanig, als u uw SEO-strategie nog steeds baseert op zoekwoorden, zou u waarschijnlijk een beetje dieper moeten gaan nadenken over de bedoeling van de gebruiker.

Eindelijk, en dit is een belangrijke. Optimaliseren voor gebruikersintentie gaat niet alleen over het bieden van oplossingen of het gebruik van synoniemen. Het merendeel van de SEO-campagnes is gebaseerd op het genereren van inkomsten en terwijl de rankings geweldig zijn en indicatief voor campagnesucces , zul je in werkelijkheid geen klanten behouden zonder ROI te bieden .

Volledig optimaliseren voor gebruikersintenties vereist inzicht in hoe uw potentiële klanten kopen via uw inkomende marketingkanalen. Zorg er daarom voor dat u deze verkooptrechters hebt geïdentificeerd, omdat deze van cruciaal belang zijn om optimaal gebruik te maken van uw website voor gebruikers die een zoekopdracht uitvoeren.

Gebruikersintentie: een overzicht van de basisprincipes

Wat is gebruikersintentie? Kortom het is de reden waarom iemand op zoek is naar iets in Google. Wat proberen ze eigenlijk te bereiken door het typen (of zeggen) van die zoekterm?

Traditioneel is de intentie gecategoriseerd als navigatief, informeel of transactioneel, hoewel sommigen commerciële intenties willen definiëren of andere terminologie willen gebruiken, zoals ‘iets kopen’, ‘iets doen’, ‘iets vinden’, ‘iets leren’. , ‘ergens heen gaan’, enzovoort.

Deze vragen of intenties kunnen u dan helpen om uw Buyer Personas en de fase waarin zij zich bevinden binnen uw inkomende trechters te identificeren. Nogmaals, verschillende inkomende trechters maken gebruik van verschillende terminologie, maar ik ben een fan van de methodologie van Hubspot:

gebruikersintentie

Afbeelding tegoed: Hubspot

Hoe kom je erachter wat de bedoeling van de gebruiker achter een zoekterm is? Eerlijk gezegd, het is vrij eenvoudig. Bijna iedereen gebruikt Google. Zet jezelf in de schoenen van de onderzoeker en vraag jezelf af: “als ik die zoekterm zou gebruiken, wat zou ik dan willen doen?”

Bekijk ook de soorten zoekresultaten die Google voor een bepaalde zoekterm retourneert; dit is een goede indicator voor de intentie van de gebruiker die Google zelf aan die specifieke zoekopdracht koppelt.

Richt u op VALUE voor de gebruiker

Zelfs als je niet verder leest, is hier een heel eenvoudige tip die je hele SEO-strategie moet doordringen. Stel jezelf deze vraag:

Doet wat ik hier doe waarde toevoegen voor de gebruiker en, zo ja, hoe kan ik het zo waardevol mogelijk maken?

Als u rekening houdt met wat uw gebruiker wil bereiken en daarom zoveel mogelijk waarde voor de gebruiker biedt (vergeet SEO en ranglijsten voor één seconde), zult u uzelf op een geweldige plek plaatsen om een ​​succesvolle campagne te hebben, zowel nu als in de toekomst.

Het is de primaire focus voor Google als een zoekmachine, dus je zou het ook je focus moeten maken!

Een gemakkelijke plaats om te beginnen is het evalueren van elk stukje inhoud dat u schrijft. Voltooit het de reis die de gebruiker neemt? Zo niet, zijn er snelle oproepen naar acties naar pagina’s die dat wel doen? Uw inhoud is bij voorkeur de eerste en biedt oplossingen en waarde rechtstreeks aan de zoeker.

Als u daarnaast de gebruiker als eerste opgeeft (in plaats van zoekwoordgericht te zijn), zult u natuurlijk betere, diepere, complexere en oplossingsgerichte inhoud creëren, waarmee u voldoet aan de bovengenoemde LSI, Hummingbird en Rankbrain. Schrijf eerst voor zoekmachines en u loopt het risico de kwaliteit van de inhoud te verlagen, waardoor u de kwaliteit van uw resultaten verlaagt.

Hoe u uw SEO-strategie afstemt op de gebruikersintentie

Targeting van transactionele zoektermen

SEO’s hebben jarenlang gefocust op het scherpe uiteinde van de trechter. en niet zonder reden: de zoektermen met transactionele intentie brengen inkomsten met zich mee. Laten we duidelijk zijn, deze zoektermen moeten een hoofdbestanddeel blijven van elke website die is gericht op ROI.

Er zijn echter een paar optimalisatietips gekoppeld aan transactionele zoektermen. Zoals hierboven, zijn ze allemaal gericht op waarde voor de gebruiker:

  • Hoe gemakkelijk is het om een ​​aankoop op die specifieke pagina te doen?
  • Zijn de oproep tot acties duidelijk?
  • Hebt u de gebruiker alle informatie gegeven die nodig is om dat aankoopbesluit te nemen?
  • Is de gebruikte taal rond de aankoop geconcentreerd?

Als SEO’s moeten we het voor Google overduidelijk maken dat als iemand een op inkoop gebaseerde zoekterm invoert, onze pagina het beste resultaat is voor die zoekterm.

Ik haat het om naar huis te hameren, maar het is de webpagina die het gewenste resultaat voor de gebruiker zal voltooien en daarom de meeste waarde biedt. 

Richten op informatieve zoektermen

Hier gaat u samen met het team zitten en het opstellen van een inhoudsstrategie die is afgestemd op uw gebruikersintentie (en dus inkomende trechters) kan serieuze contentmarketingmagie ontgrendelen.

Echte resultaten die u zegt? Zeker, informatieve zoekopdrachten resulteren alleen in het weggeven van gratis informatie? Precies.

Laat me je helemaal terugleiden naar de inkomende methodologie en het feit dat mensen Google gebruiken als een bron van informatie. Het maken van geweldige informatieve inhoud kan de volgende impact hebben:

Waarde toevoegen eerder in het koopproces van de consument

Misschien willen ze een product of dienst onderzoeken voordat ze die aankoopbeslissing nemen. Hoe meer geweldige informatie u hen geeft, hoe beter ze zijn afgestemd op uw merk. Wanneer de tijd komt voor die aankoopbeslissing, gok wie ze dan positiever zullen neigen? Natuurlijk is er een kleine waarschuwing dat alle andere dingen gelijk zijn.

Linken verdienen

Zelfs als er geen verkoop komt als gevolg van je informatieve inhoud (onwaarschijnlijk), als het goed genoeg is, zal het links verzamelen als mensen naar de inhoud verwijzen … gek genoeg om meer waarde te bieden voor hun eigen gebruikers. Deze links zullen vervolgens de autoriteit van uw website verbeteren en u helpen rangschikken voor transactionele zoektermen. Het is een kromgetrokken digitale versie van karma.

Begrijp uw gebruikersstromen

Dit is vooral relevant voor transactionele en informatieve zoektermen. Topklasse SEO omvat meer dan alleen onsite-optimalisatie, het creëren van content en het opbouwen van links. Het moet aan alle marketingkanalen trekken, inclusief het ontwerp. Het is allemaal goed en wel, het genereren van verkeer, maar het telt voor niets als de website ze niet converteert.

Identificeer uw belangrijkste gebruikersstromen en acties die uw gebruikers op uw site moeten uitvoeren op basis van waar ze zich in de trechter bevinden. Zijn ze een informatieve zoeker? De website moet hen aanmoedigen om door te gaan met hun zoektocht naar informatie op uw website of ze verder te laten overstappen in de trechter naar een aankoopbeslissing.

Echt inzicht in de gebruikersintenties en gebruikersstromen helpt u alleen bij het optimaliseren van uw conversiepercentage.

Pas uw uiterlijk aan tijdens het zoeken

In dezelfde geest als het ontwerp dat CRO ondersteunt, moet uw uiterlijk tijdens het zoeken worden afgestemd op de intentie van de gebruiker. De twee standaard beïnvloeders hier zijn uw title-tag en metabeschrijving, hoewel aanvullende factoren zoals schema-opmaak ook kunnen worden geïmplementeerd.

Als de zoekterm bijvoorbeeld transactioneel is, zorg er dan voor dat de metadata aanlokkelijk is en koopgedreven vocabulaire gebruikt. Als de zoekterm informatief is, zorg er dan voor dat deze verwijst naar hoe de informatie op de betreffende webpagina het probleem van de zoeker oplost.

Gebruik uw outreachvaardigheden

Ik dacht dat we hier over inhoud praatten? Ja, we zijn over het algemeen maar er zijn ook kansen binnen linkbuilding. Sommige gebruikers gebruiken Google niet alleen om hen het beste resultaat te bieden, maar ook een lijst met de beschikbare opties. Veelvoorkomende voorbeelden van hoe een kleine wijziging in de bewoording kan leiden tot deze wijziging van de gebruikersintentie zijn de volgende:

Tailor London> Best Tailor London

gebruikersintentie

Of

Tailor London> Tailors London

De toevoeging van een bijvoeglijk naamwoord of de meervoudsversie van een sleutelwoord kan er vaak toe leiden dat lijsten worden geleverd door Google. Niet alle resultaten zullen deze lijsten zijn, maar voor degenen die niet al in de topresultaten staan, bieden ze wel een mogelijkheid.

Neem contact op met deze sites om te worden vermeld. We hebben de conversies aanzienlijk zien toenemen door dit onlangs voor een softwareplatformclient te doen.

Vergeet lokaal zoeken niet

Mobiel zoeken versus zoeken op desktop is tegenwoordig een gangbaar gesprek, met enkele statistieken die aantonen dat mobiel zoeken een 75% kans heeft dat de gebruiker actie onderneemt.

Vergeet daarom niet om uw lokale lijst te optimaliseren om al het verkeer (meer dan 50% wereldwijd nu) op te halen met Google via mobiele apparaten.

Enkele handige hulpmiddelen

Trefwoordonderzoek is van cruciaal belang bij het identificeren van waardevolle zoektermen, ongeacht de bedoeling van de gebruiker. We hebben een paar opties hieronder opgesomd, hopelijk gebruik je deze hulpmiddelen nu naast Google’s Zoekwoordplanner, Moz Keyword Explorer of welke tool je ook gebruikt om naar verkeer te kijken. Deze hulpprogramma’s kunnen inhoudsideeën bieden die uw campagne stimuleren:

Beantwoord het publiek

Met behulp van een wie, wat, wanneer, waarom, hoe stijlindeling, geeft Answer The Public u een lijst met zoektermen. Gebruik deze aanwijzingen om inhoudsideeën te maken.

Keywordtool.io

Op dezelfde manier als Answer the Public zal Keywordtool.io zoekvolumes weergeven (als u ervoor betaalt) en veelgestelde vragen die betrekking hebben op uw zoekwoorden.

Buzzsumo

Met Buzzsumo kunt u de meest gedeelde stukjes inhoud via sociale media bekijken voor een bepaald onderwerp. Vertrouw niet alleen op de gegevens die aan u worden verstrekt, controleer hoe populair deze onderwerpen in het echte leven zijn!

Google Autosuggest

Gebruik de gebruikersgerichte functionaliteit van Google om de veelgestelde vragen en zoektermen voor een bepaald onderwerp te begrijpen. Begin met typen en laat Google de rest doen.

Vertoningen via Search Console

We waarschuwen er altijd voor om puur gebruik te maken van Search Console en Google Analytics-gegevens als basis voor toekomstige beslissingen, puur omdat het reactieve gegevens zijn.

U kunt echter zoeken naar zoektermen waarvoor u vertoningen genereert, maar mogelijk een lage CTR en de inhoud dienovereenkomstig aanpassen. Het kan zo simpel zijn als het aantrekkelijker maken van uw metadata in de SERP’s.

Paarden voor cursussen

De basistheorieën moeten enigszins worden aangepast aan uw specifieke behoeften. Sommige bedrijven kunnen zich richten op impulsaankopen waarbij anderen als vergelijkingsartikelen worden beschouwd en meer zullen profiteren van informatieve, langere verkoopprocessen. Het is een scenario ‘paarden voor cursussen’.

Als u begrijpt wat u probeert te bereiken via uw SEO-campagne, de reis die uw gebruiker tijdens het koopproces heeft gemaakt, de verschillende relevante zoekers bedenkt en uw strategie dienovereenkomstig afstemt, krijgt u een uitstekende positie om meer organisch verkeer te genereren en ook uw conversiepercentage.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format