Hoe u een mobiele SEO voor spraakgestuurd zoeken (voice seach)goed kunt krijgen

9 min


136

Gesproken zoekopdrachten en mobiel gebruik zijn beide in opkomst en lijken de SEO-industrie nog enige tijd vorm te gaan geven. Desondanks heeft  62% van de marketeers geen specifieke plannen voor gesproken zoekopdrachten in 2018.

Hoe kunnen marketeers vandaag actie ondernemen om twee van de belangrijkste trends in de branche aan te boren?

Naarmate mobiel gebruik blijft groeien, vinden steeds meer gebruikers het prettig om met hun apparaten te praten in plaats van hun vragen te typen.

Even belangrijk zijn de ontwikkelingen op het gebied van spraakherkenningstechnologie die het voor Google, Amazon en Apple mogelijk hebben gemaakt om een ​​bevredigende stemervaring te bieden.

Er is een overvloedige context om marketeers bewust te maken van deze opkomende trends, waarbij zowel mobiel als spraakgestuurd zoeken de toekomst van de industrie bepalen:

 • Spraakgestuurde persoonlijke assistenten worden standaard op alle smartphones geïnstalleerd
 • Google heeft onthuld dat meer dan 20% van de zoekopdrachten op een Android-apparaat gesproken zoekopdrachten zijn
 • De Amazon Alexa-app stond onlangs bovenaan de grafieken van de app store. De Google Home-app bezet de tweede positie
 • De Amazon Echo was wederom het best verkochte item op Amazon deze feestdagen
 • De spraakherkenningsnauwkeurigheid is nu ten noorden van 95% voor alle belangrijke technologieproviders
 • Google’s mobiel-eerste index wordt gelanceerd en zal binnenkort worden toegepast op alle sites
 • comScore voorspelt dat 50% van alle zoekopdrachten in 2020 op stemniveau zal plaatsvinden.

Hoewel de twee niet perfect op elkaar zijn afgestemd, is er een duidelijke correlatie tussen de groei van gesproken zoekopdrachten en de voortdurende toename van mobiel.

Naarmate het internet der dingen van de grond komt, is stem een ​​van de belangrijkste verbindende factoren voor alle hardware. Of het nu thuis, in de auto of op het werk is, er zal altijd een spraakgestuurd apparaat in de buurt zijn.

En toch meldde een recente studie van BrightEdge dat 62% van de marketeers in de komende 12 maanden waarschijnlijk geen specifieke strategie voor gesproken zoekopdrachten zal implementeren.

Dit is niet het gevolg van een gebrek aan bewustzijn van de trend, maar eerder een gebrek aan richting als het gaat om het voorbereiden van de implicaties ervan.

In een duidelijke indicatie van hoe belangrijk de overstap naar spraakgebaseerde zoekopdrachten zal zijn, heeft Google onlangs een nieuwe reeks beoordelingsrichtlijnen voor zoekkwaliteit voor de Google-assistent uitgebracht .

Hoewel specifiek voor de Google-assistent, kunnen we veilig aannemen dat dezelfde regels en doelstellingen ook het functioneren van andere digitale assistenten ondersteunen.

Als zodanig kan dit document zowel verhelderend als leerzaam zijn, aangezien we ernaar streven verder te gaan dan de hype dat het zoeken naar stemmen ons enkele tips biedt om onze mobiele SEO- inspanningen te sturen.

De bevindingen in de officiële richtlijnen van Google voor beoordeling van stemzoekopdrachten, samen met de beste praktijken die we al hebben voor mobiele SEO , kunnen ons helpen een reeks hybride tips samen te stellen om de kansen van elke site in dit nieuwe landschap te verbeteren.

Dit begint met een aantal technische overwegingen en gaat vervolgens over op een genuanceerder begrip van de manier waarop consumenten spraak gebruiken om te communiceren met hun apparaten. Ten slotte moeten we de juiste inhoud maken die past bij onze doelcontexten, en een manier vinden om onze voortgang te meten.

Technische SEO voor mobiele apparaten

Zoals met zoveel aspecten van SEO, is crawlability de basis waarop een mobiele SEO- strategie voor zoeken naar spraak moet worden gebouwd.

Simpel gezegd, als een zoekmachine uw inhoud niet kan openen en begrijpen, is uw kans om in de zoekresultaten te verschijnen klein. Dit is altijd belangrijk geweest, maar het krijgt een nieuw niveau van betekenis wanneer het wordt bekeken via de lens van gesproken zoekopdrachten.

Voice search verwijdert vaak de traditionele resultatenpagina van zoekmachines (SERP) en probeert in plaats daarvan één antwoord te geven als antwoord op een vraag. Dit is de eerste aanloophaven van een zoekmachine; het is pas wanneer een antwoord de vraag niet overtuigend kan beantwoorden dat een meer traditionele lijst met resultaten zal worden getoond.

Gelukkig zijn er enkele richtlijnen die we kunnen volgen om de kans te vergroten dat onze content wordt gerangschikt via spraakgestuurd zoeken:

 • Schema-opmaak : door schema-opmaak toe te voegen, kunnen we helpen structuur aan de gegevens van onze website toe te voegen. Wij kunnen zoekmachines bijvoorbeeld waarschuwen voor elementen die betrekking hebben op evenementen, prijzen en mensen – onder vele anderen. Wanneer een zoekmachine een reactie op een gesproken zoekopdracht probeert te vinden, kan deze extra informatie van onschatbare waarde zijn.
 • XML-sitemaps: als u een duidelijk gestructureerde sitemap hebt die eenvoudig kan worden genavigeerd, zowel door mensen als door zoekmachines, neemt de kans toe dat uw informatie snel kan worden ingekocht als reactie op een zoekopdracht.
 • Sitestructuur: de structuur van een website moet een afspiegeling zijn van de reizen die gebruikers gewoonlijk nemen bij het overwegen en het maken van een aankoop. Een faceted-navigatie op een e-commercesite moet bijvoorbeeld zijn gericht op het matchen van veelvoorkomende queryreeksen.
 • Voer een mobiele SEO-audit uit : Voordat u begint aan een van de meer innovatieve aspecten van gesproken zoekopdrachten, voert u een volledige mobiele SEO-site-audit uit om ervoor te zorgen dat u zich in een solide positie bevindt.
 • Het is ook de moeite waard om de basisprincipes van mobiele SEO  te herzien om rekening te houden met het onderscheid dat het onderscheidt van traditionele SEO.

Inzicht in de context 

Alle talen zijn contextueel. Exact dezelfde vraag, op oppervlakteniveau, kan in feite veel verschillende dingen betekenen, gebaseerd op hoe, wanneer, waar en door wie het wordt gezegd.

Dit is geen nieuwe ontdekking, maar pas sinds kort kunnen zoekmachines de context van een zoekopdracht begrijpen.

Gedeeltelijk is dit te danken aan meer geavanceerde algoritmen zoals Google’s Hummingbird-update, die het concept van semantisch zoeken tot leven heeft gebracht.

De grootste bron van contextuele informatie is echter de smartphone. Onze telefoons verzenden en ontvangen constant gegevens, die allemaal kunnen worden verwerkt om ons verleden, heden en zelfs ons toekomstige gedrag te begrijpen.

Wanneer een gebruiker nu naar een term zoals [canon camera’s] zoekt, kan een zoekmachine smartphonegegevens gebruiken om de impliciete intentie van de query te begrijpen:

camera's

Deze impliciete intentie, nu bekend bij een zoekmachine, kan helpen om de resultaten die de gebruiker ziet te vormen en te personaliseren.

Er zijn andere effecten van dit diepere inzicht.

Gevarieerde vragen kunnen uiteindelijk dezelfde onderliggende intentie uitdrukken. Bijvoorbeeld:

zonnig

De uitdrukking van de reactie kan verschillen, maar alle variaties beantwoorden uiteindelijk dezelfde vraag. De gebruiker wil weten hoe het weer morgen zal zijn.

Dit is nuttig, omdat het ons in staat stelt om te zien dat we niet elke mogelijke vraag die er is, hoeft te beantwoorden. Veel gidsen over stem-SEO suggereren het maken van FAQ-pagina’s als een manier om het verkeer te laten groeien, maar dit lijkt een stop-gap-oplossing als we het beter kunnen doen. SEO moet afwijken van het maken van “SEO-pagina’s” op websites die geen echt doel dienen, behalve om organische zoekklikken aan te trekken.

Tot dusverre heeft onze industrie zich vooral gericht op wat door onderzoekers is gezegd. We trekken een lijst met zoekwoorden met zoekvolumes, moeilijkheidsgraden enzovoort, en we brengen deze in kaart op onze pagina’s. Als een pagina niet bestaat voor een groep zoekwoorden, maken we er een.

Een verdere mate van nuance kan worden toegevoegd door de zoekwoorden te segmenteren op koopfase: bijvoorbeeld informatief, navigatie of transactie. Deze kunnen ook worden gecategoriseerd als ‘Weet’, ‘Ga’ en ‘Do’-momenten.

Dat is handig, maar het is overdreven simplistisch. Waar we vaak mee eindigen is een geruststellende illusie; een spreadsheet die over de ruwe randen verloopt om een ​​verteerbaar beeld te bieden van waarnaar mensen zoeken, cel per cel.

De werkelijkheid past niet zo gemakkelijk in mooie compartimenten.

In een presentatie die vorig jaar werd gegeven, legde Tom Anthony van Distilled vast hoe het nieuwe ecosysteem eruit ziet, op basis van de enorme hoeveelheid gegevens die een smartphone verzendt en ontvangt:

tom_anthony

Zelfs dit is een reductie, maar het geeft op zijn minst inzicht in het bredere beeld.

Dit betekent dat we bij het werken aan een mobiele SEO-strategie de contexten moeten identificeren waarin onze inhoud kan worden gerangschikt.

Deze contexten kunnen samen worden geregen om een ​​kaart van de typische gebruikersreis te maken.

Dit kan worden gebaseerd op demografische gegevens, omdat er tussen de generaties veel verschillen zijn. In het bijzonder moeten we opmerken dat jongere generaties comfortabeler zijn met gesproken zoekopdrachten en deze in zeer verschillende situaties gebruiken voor hun oudere tegenhangers.

voice_search_today

Stone Temple Consulting heeft een uitstekende, diepgaande studie verricht die nog verder gaat om deze gegevens te segmenteren naar inkomen. In de onderstaande grafiek zijn alle cijfers weergegeven in Amerikaanse dollars:

voice search seo inkomenBron:  Stone Temple Consulting

Wat we in dit rapport vinden, is dat er opmerkelijke variaties zijn op elk analyseniveau. Op locatie, geslacht, apparaat, inkomensniveau en leeftijd, merken we dat mensen gesproken zoekopdrachten anders gebruiken.

Marketeers doen er goed aan zelf onderzoek te verrichten om de juiste context voor hun bedrijf te vinden, via kwalitatief onderzoek en kwantitatieve analyse.

De juiste content maken op het juiste moment

Zodra we de mogelijke contexten hebben uitgezet waarin we met onze doelgroep kunnen communiceren, moeten we de inhoud maken die ons hopelijk helpt bij het zoeken via spraak.

Hoewel dit een ontluikend veld is, zijn er al enkele nuttige onderzoeken die ons in dit proces kunnen begeleiden.

Stemvragen zijn meestal langer, vanwege hun nauwere relatie met natuurlijke spraakpatronen. Dit biedt een aanzienlijke hoeveelheid gegevens die we kunnen analyseren, vergeleken met de kortere vragen waaraan we gewend zijn geraakt.

Waar hij ooit de intentie van een consument moest afleiden op basis van feedbacksignalen (klikfrequentie, bouncepercentage , succespercentage), kunnen we dit proces nu veel eerder starten.

We moeten ook rekening houden met de verwachte input-output-relatie tussen de consument en het apparaat. Een gesproken vraag die een gesproken antwoord geeft, moet bijvoorbeeld worden gevoed door inhoud die duidelijk, beknopt en overtuigend is.

Google’s Research Blog biedt de volgende gebieden voor beoordeling als het gaat om dit soort gesproken zoekopdrachten:

 • Informatie Tevredenheid:  de inhoud van het antwoord moet voldoen aan de informatiebehoeften van de gebruiker.
 • Lengte:  wanneer een weergegeven antwoord te lang is, kunnen gebruikers het snel visueel scannen en de relevante informatie zoeken. Voor stemantwoorden is dat niet mogelijk. Het is veel belangrijker om ervoor te zorgen dat we een nuttige hoeveelheid informatie verstrekken, hopelijk niet te veel of te weinig. Sommige van  onze eerdere werken  worden momenteel gebruikt om de meest relevante antwoordenfragmenten te identificeren.
 • Formulering:  het is veel gemakkelijker om een ​​slecht geformuleerd schriftelijk antwoord te begrijpen dan een ongrammaticaal gesproken antwoord, dus er moet meer zorg worden besteed aan het waarborgen van de grammaticale correctheid.
 • Elocutie:  gesproken antwoorden moeten een juiste uitspraak en prosodie hebben. Verbeteringen in de generatie van tekst-naar-spraak, zoals  WaveNet  en  Tacotron 2 , verminderen snel de kloof met menselijke prestaties.

Dit inzicht zou rechtstreeks naar de site-ervaring moeten vloeien. Als we weten welke taak onze consument probeert uit te voeren, kunnen we dit proces zo naadloos en zo pijnloos mogelijk maken.

Er zijn enkele punten die van toepassing zijn op elke site die is bedoeld om inhoud te maken voor gesproken zoekopdrachten:

 • Vergeet niet dat een gesproken zoekopdracht slechts het begin van de gebruikersreis is. Als de ervaring van uw mobiele site niet overeenkomt met de intentie van de gebruiker, wordt de reis elders voltooid. Gebruik een switcher voor een user-agent of een site zoals  http://mobiletest.me/ om te zien hoe uw mobiele ervaring overeenkomt.
 • Maak inhoud die reageert op de meest voorkomende gemoedelijke zoekopdrachten. Verstrek duidelijke informatie die gemakkelijk kan worden opgepikt door een zoekmachine terwijl deze probeert een juist antwoord te bieden voor elke spraakquery. Tools zoals Answer the Public zijn nuttig voor deze taak, maar probeer deze informatie op een natuurlijke manier in uw inhoud op te nemen in plaats van een groot aantal FAQ-pagina’s te maken.
 • Breng deze inhoud in een logische sitehiërarchie die doorzoekbaar is voor zoekmachines en die nuttig is voor consumenten.
 • Google bereidt zich voor op het toevoegen van spraakquery’s aan Search Console , zodat we binnenkort onze spraakdoorzoekprestaties kunnen beoordelen en volgen.

Lokale SEO

Aangezien gesproken zoekopdrachten op een mobiel apparaat vaak onderweg worden voltooid, hoeft het niet te verbazen dat gebruikers vaak hulp willen bij navigatie.

Interessant is dat de groei in het aantal ‘near me’-zoekopdrachten is vertraagd, omdat mensen van Google verwachten dat ze deze impliciete intentie begrijpen.

Google gebruikt zijn eigen Maps-product om op deze vragen te reageren, zodat we onze eigen Maps-vermeldingen kunnen optimaliseren om zoekmachines en mensen te helpen beter te navigeren. Er zijn een paar tips waarmee u rekening moet houden bij het werken aan een stemzoekstrategie voor lokale SEO :

 • Zorg ervoor dat namen, adressen en telefoonnummers op alle locaties kloppen.
 • Overweeg een gespecialiseerd platform te gebruiken om uw lokale vermeldingen te beheren en uw lokale zoekprestaties bij te houden. Er is een groeiend aanbod van mobiele SEO-tools die kunnen helpen met deze taken.
 • Maak het gemakkelijk voor consumenten om te handelen naar hun intenties. Dit betekent het toevoegen van duidelijke calls-to-action en aanwijzingen voor verdere informatie.

Wat is de toekomst voor zoeken?

Het is belangrijk om de visie van Google voor de toekomst van zoeken te begrijpen.

De technologie is drastisch verbeterd, maar het ligt nog ver van het vervullen van de ambities van Google en Amazon. Wanneer deze technologie zijn potentieel bereikt, is er misschien helemaal geen behoefte aan een vraag, omdat de digitale assistent in staat zal zijn om onze acties te voorkomen.

Voorlopig moeten marketeers de assistenten op de hierboven beschreven manier helpen.

In essentie maakt technologie gedrag mogelijk dat gebaseerd is op reeds bestaande intentievormen. De industrie groeit in complexiteit, maar tegelijkertijd ontwikkelt het zich tot een meer realistische weergave van hoe mensen willen zoeken.

Door een beter begrip van zowel mensen als technologie kunnen marketeers een stemzoekstrategie ontwikkelen die de tand des tijds zal doorstaan.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format