Organisch reputatiemanagement en merkbescherming

8 min


105

Bezoekers naar uw site leiden, gaat over veel meer dan alleen ranglijsten. Branding speelt een steeds grotere rol bij acquisitie. 

In dit artikel bekijken we het belang van zoekopdrachten op basis van merknamen en geven we richtlijnen waarmee u per trefwoord kunt begrijpen wat u moet doen om uw merkverkeer te maximaliseren. Het enige dat u nodig heeft, is Google Search Console en zoveel mogelijk dagen met gegevens.

Laten we eerst eens kijken waarom dit belangrijk is.

Het is het verkeer van uw  bedrijf

Branded verkeer is zeer zelden verkeer dat u graag naar een andere site lekt. Afgezien van beoordelingen en vergelijkbare zoekopdrachten, zou u hopen dat 100% van de merkonderzoeken op uw site terechtkomen. Helaas zien we dat dit niet altijd het geval is. Tussen de vloerplanken van SEO en PPC zijn er scheuren die u beroven van waardevolle bezoeken, soms opzettelijk, vaak door een eenvoudige kans – ongeacht, we willen u helpen verloren verkeer terug te eisen.

In een recent gesprek op BrightonSEO stelde Rand Fishkin van SparkToro (en eerder Moz) voor dat de toekomst van SEO zich in de SERP’s en minder ‘op de site’ bevindt. Hoewel er een groeiende trend is in verbeterde zoekresultaten, datakaarten en aanbevolen fragmenten , er zal altijd een plaats aan de tafel zijn voor de reputatie van het digitale (organische) merk.

Wie geeft om de reputatie van je merk?

Dit gaat niet alleen over verkeer of inkomsten. Je reputatie kan invloed hebben op een aantal cruciale potentiële relaties, zowel met individuen als met andere bedrijven of instellingen. Enkele van de belangrijkste potentieel betrokken partijen zijn hieronder opgesomd:

 • Verbruikers
 • Zakenpartners
 • aandeelhouders
 • marketeers
 • journalisten
 • Potentiële werkgevers en werknemers
 • Co-werknemers
 • Persoonlijke contacten

Branded versus niet-merkgerelateerd verkeer

Als ik u 100 nieuwe bezoekers zou aanbieden die via een merkzoekopdracht of 1000 via een generieke zoekterm zonder merknaam komen, welke zou u dan kiezen? Ik veronderstel dat het antwoord afhangt van een aantal factoren, waaronder je succespercentage. Hoe dan ook, waarschijnlijk is de kans groter dat blootstelling aan het merk zal leiden tot conversie of tot onderzoek – en vervolgens converteren!

Als u begrijpt welk percentage van uw verkeer wordt gebrand, kunt u beter begrijpen hoe waardevol deze tool en dit artikel voor uw bedrijf kunnen zijn.

Het meten van uw merk / niet-merk split

In deze (optionele) sectie zullen we u laten zien hoe u uw merk versus niet-merksplitsing kunt zien zonder dat u daarvoor betaalde tools of krankzinnige extrapolaties van GA- gegevens nodig hebt. Dit is een optionele stap, maar zal relatief gemakkelijk zijn, zelfs voor een “novice nerd” om te volgen. Als u dit wilt overstijgen en geen inzicht wilt hebben in de splitsing van uw gemerkte verkeerssituatie, sla dan verder.

1. Zorg er eerst voor dat u bent ingelogd op een Google-account met toegang tot uw Google Search Console (voorheen Webmasterhulpprogramma’s).

2. Ga hierna naar https://datastudio.google.com op een ander tabblad en maak een nieuw, blanco rapport.

De uitdrukking: “Het is zo fijn en toch zo verschrikkelijk om voor een leeg doek te staan” komt voor de geest!

3. Klik nu onderaan rechts op uw scherm om een ​​nieuwe gegevensbron te maken.

4. Selecteer de Google Search Console- connector zoals hieronder wordt weergegeven.

5. Mogelijk moet u toestemming geven voor Google Data Studio.

6. Zoek nu uw site in de lijst en selecteer URL Impression en de knop ‘Connect’ in de rechterbovenhoek.

7. Je zou nu een lijst met velden moeten krijgen, maar we willen een nieuwe maken! Klik eenvoudig op de knop ‘een veld toevoegen’.

8. De code die u nodig hebt , ziet u hieronder. U moet het voorbeeldmerk vervangen door uw eigen merk. De expressie die we hebben gebruikt, zoekt naar elke zoekterm die ‘zaz’ of ‘le me’ bevat om te bepalen of de zoekwoorden zijn gebrandmerkt of niet, bewaar deze eenvoudig en kort.

CASE WANNEER REGEXP_MATCH (Query, “(. * Zaz. * |. * Le me. *)”) DAN “Branded” ELSE “Non-Branded” END

U kunt hier meer toevoegen tussen de spraakmarkeringen met een |. * -Tekst. * Uitdrukking.

9. Geef het veld een naam (zoals ‘Branded Split’), sla het op en we zijn er bijna!

10. Mogelijk moet u de gegevensbron nog toevoegen aan de lege sjabloon, selecteer deze in de lijst rechts en klik op “Toevoegen aan rapport”

11. Uw rapport wordt omgezet in een raster en u kunt nu uw grafiek merk versus niet-merk laten weergeven.

12. Selecteer het type grafiek dat u wilt gebruiken (ik geef persoonlijk de voorkeur aan gebiedsgrafieken) en teken een rechthoek met de juiste grootte. Wanneer de grafiek is geselecteerd, moet u het menu ‘Gegevens’ aanpassen om te laten zien:

Tijddimensie: datum

Breakdown Dimension: Branded Split (of hoe je je veld ook hebt genoemd)

Metric: URL-klikken

13. Je kunt aanpassen hoe het diagram wordt weergegeven in het menu ‘Stijl’, hieronder is mijn voorbeeld waarbij ik het stapelen heb uitgeschakeld om afzonderlijke regels weer te geven.

14. Door uw statistiek in ‘Vertoningen’ te veranderen, kunt u snel het verschil tussen de twee zien. Het helpt vaak om te benadrukken waar u kunt rangschikken voor een groot zoekwoord dat geen verband houdt, zoals een beroemdheid of een merk met dezelfde naam.

15. Hoewel deze informatie nuttig is, is het misschien moeilijk om te begrijpen hoe de gegevens het gemiddelde nemen – als zodanig kan een cirkeldiagram u een duidelijkere verhouding bieden. Natuurlijk verhoogt een hoge ratio van merkonderzoek het belang van dit artikel en onze bijbehorende tool.

16. U kunt gegevensstudio gebruiken om een ​​lijst weer te geven van de trefwoorden waaruit deze vertoningen / klikken enz bestaan, maar voor dit onderzoek gebruiken we Google Search Console nu meteen.

Als je deze knoei in Data Studio hebt opgedaan, kun je ons dit laten weten in de opmerkingen en we zullen er zeker van zijn dat je meer inzichtelijke berichten gebruikt.

Te beschermen zoekwoorden

Let bij het zoeken naar de zoekwoorden die u wilt beoordelen op de onderstaande aspecten van uw bedrijf.

 • Uw naam
 • Bedrijf
 • Brand (s)
 • Product (en)
 • Hoge profielmedewerkers
 • Handles / gebruikersnamen
 • Merk en recensies
 • Merk versus concurrent

Tool en training voor merkreputatie

1. Zazzle Media biedt  een gratis [gated] Google-spreadsheet dat hier beschikbaar is  voor bescherming van merkreputatie.

2. Maak een kopie van dit blad op uw eigen Google-account of het gedeelde zakelijke account dat u voor alle dingen ‘web’ hebt.

3. Geef het blad een naam naar keuze.

4. In het tabblad Dashboard – cel B3, knalt u uw hoofddomein zoals zazzlemedia.co.uk of wonga.com.

5. De enige andere invoer op het tabblad Dashboard is om uw zoekwoorden tussen B6 – B27 te plaatsen.

6. Je kunt deze vrij gemakkelijk vinden door in GSC te klikken en door je merk te filteren. Als alternatief kunt u dit doen met uw Bing WMT-account, maar de belangrijke zoekwoorden zullen waarschijnlijk hetzelfde zijn, ongeacht de zoekmachine.

7. Voeg zowel de juiste merkzoekwoorden als de bijbehorende vertoningen toe aan de tabel. We hebben Wonga gebruikt in onze voorbeeldgegevens.

8. Uw vertoningen worden niet gewogen, maar het kan u helpen om hoge indruk (hoog belang) zoekwoorden te identificeren die lage scores hebben.

9. Nu u uw zoekwoorden in het Dashboard hebt ingevoerd, kunt u naar het tabblad Scoren gaan.

10. U zult opmerken dat er 10 posities zijn voor elk zoekwoord, om de resultatenpagina in Google of Bing te weerspiegelen – afhankelijk van waar u uw onderzoek uitvoert. Voer eenvoudig de volledige URL van de pagina’s in de kolom Volledige URL in.

11. De domeinkolom wordt automatisch ingevuld . Als je de formule per ongeluk hebt verwijderd, voer je de onderstaande code in cel E6 in en sleep je naar beneden

=IFERROR(REGEXEXTRACT(D6,"^(?:https?://)?(?:[^@n]+@)?(?:www.)?([^:/n]+)"),"")

12. Vergelijkbaar met de domeinkolom , wordt de kolom Titel ook automatisch ingevuld. Nogmaals, als u de formule hebt verwijderd, voert u de onderstaande code in cel F6 in en versleept u ook (en stopt u met het verwijderen van de formules!)

=ARRAY_CONSTRAIN(IFERROR(importxml(D6, "//title/text()"),"Please Enter Manually"),1,1)

13. De titels moeten automatisch worden ingevuld vanwege de functie importXML, maar deze is niet altijd 100% perfect. Het kan zijn dat u handmatig een titel moet invoeren. De titels worden alleen gebruikt om u te helpen de impact te beoordelen die een artikel kan hebben en vertrouwt natuurlijk op concurrenten / sites met de juiste titels.

14. Ten slotte moet je de URL’s van -10 tot 10 scoren. De onderstaande tabel geeft aan hoe je zou moeten scoren, maar houd altijd rekening met waar de pagina zich ook bevindt, een licht negatief artikel op positie 3 is potentieel slechter dan een concurrent in positie 9.

partituurNotes
-10Site probeert actief gebruikers te ontmoedigen uw service te gebruiken. Potentieel een zeer vernietigende recensie of klachten / schandaal van klanten.
-5Site probeert losjes uw bezoekers te werven zonder voordeel voor u. Dit kan een natuurlijke cross-over zijn met de service of recensie-aggregator van een ander merk.
0Neutrale site waarvan het onwaarschijnlijk is dat deze de merkperceptie verandert. Of is een totaal niet-gerelateerd merk. Als alternatief de onjuiste pagina op uw site.
5Positief verhaal tegen je merk, zoals een nieuwsbericht of een goede recensie. Als alternatief een nuttige (maar niet 100% perfecte) pagina op uw eigen site.
10De juiste pagina op uw site die moet worden geclassificeerd of een acceptabele secundaire pagina die u helpt de SERP’s te bezitten.

15. We hebben het formulier ingevuld met het bedrijf Wonga.com die onlangs zijn deuren heeft gesloten en geen nieuwe leningen meer aanbieden. Dit in combinatie met de kannibalistische aard van kredietverstrekkers betekende dat we een levendige reeks resultaten hadden gegarandeerd.

16. Nadat u elke URL heeft gescoord, kunt u teruggaan naar het tabblad Dashboard.

17. U vindt geautomatiseerde lijsten van zowel de positieve als negatieve sites. De kans is groot dat uw site de enige positieve is, maar dit hangt sterk af van de vertegenwoordiging van uw merk door de media.

18. Het oorspronkelijke tabblad waar u uw zoekwoorden heeft ingevoerd , heeft nu ook scores voor uw site. U vindt een algemeen gemiddelde, een externe sitescore en een score specifiek voor pagina’s die uw site in de SERP’s heeft opgenomen. In het voorbeeld dat we hebben geproduceerd is er (of was!) Een duidelijke behoefte aan Wonga om hun beoordelingen meer te bezitten en hun targeting van “wonga login” te verbeteren.

19. Onder de tabel met automatische grafieken en trefwoorden vindt u ook een eenvoudige score voor offensief, neutraal spel en verdediging.

 • Overtreding : deze score geeft aan hoe goed u de pagina’s van uw site binnen de zoekresultaten hebt geoptimaliseerd. Een lage score suggereert dat de verkeerde pagina’s een rangorde hebben.
 • Neutraal spel : dit is een algemene score van de prestaties van uw merk binnen SERP’s, waarbij rekening wordt gehouden met zowel uw site als sites van concurrenten.
 • Verdediging : deze afbeelding laat zien hoe negatief de andere sites zijn in de zoekresultaten, het sluit uw site volledig uit van de score.

20. Individuele keyword scores zijn zeker meer actiegericht, maar de algehele score biedt u een goede benchmark voor merkbescherming KPI’s.

Hopelijk hebt u een interessant inzicht kunnen krijgen in de merkperceptie van uw merk binnen zoekresultaten van merknamen en hebt u, indien nodig, gebruik kunnen maken van de trainingsaanbevelingen die in onze tool zijn gedaan.

De reputatie van het organische merk verbeteren

We hebben een tabblad ‘Training’ meegeleverd dat enkele van de elementaire, maar niettemin kritische punten rond merkbescherming voorstelt. Het volgen van deze is een geweldig startpunt, maar als je over meer informatie beschikt dan over het beheer van deze factoren, overweeg dan om een ​​soortgelijke oefening te doen met een kopie van het blad voor de voorwaarden van je concurrent – ontdek jezelf en hoe ze bepaalde elementen beter doen dan jij .

Om terug te gaan naar het voorbeeld dat we eerder toonden voor Wonga, was een van hun belangrijkste concurrenten QuickQuid die slechts een eenvoudige pagina heeft om deze term te targeten:

Het is beter dan niets, en het is een goede stap in de richting van het proberen om de Trustpilot-pagina te overtreffen, wat een verdomd zicht misschien schadelijker zou zijn.

Als u extra ondersteuning of hulp nodig heeft bij het beheren van uw digitale reputatie – neem dan contact met ons op! En zorg ervoor dat u de tool krijgt om u te helpen met het beheren van uw merkreputatie in de SERP’s.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format