SEO op mobiel en video in 2019: hoe zichtbaar ben jij?

5 min


112

Hier bij Search Engine Watch weten we dat video-inhoud een geweldige manier is om online zichtbaarheid te bereiken en te behouden, maar ook als een succesvol middel om boeiende inhoud te bieden aan volgers en potentiële klanten.

Een snelle blik op onze Twitter-feed is daar een bewijs van.

Vorige maand stelde ik dat YouTube-kanalen op dezelfde manier kunnen en moeten worden geoptimaliseerd als onze video’s en websites.

En de 5 YouTube-optimalisatietips van Ann Smarty om je videorangschikking te verbeteren, zijn demoeite van het kijken waard als je zeker wilt weten dat je video’s echt uit de drukte komen.

Maar zijn er in 2019 nog andere overwegingen om ervoor te zorgen dat onze video’s zichtbaar zijn?

We weten dat Google zijn algoritme vaak aanpast en we moeten ervan uitgaan dat YouTube dat ook doet. We kennen ook de gewoonten van zoekers en kijkers veranderen naarmate de tijd verstrijkt.

Vandaag wil ik onze aandacht vestigen op de zichtbaarheid van video’s in de mobiele context. De meeste van onze zoekactiviteiten zijn immers mobiel en de meeste van onze video-kijkactiviteit is ook. Welke invloed heeft dit op de manier waarop we SEO benaderen voor onze video-inhoud?

Hoeveel zoekactiviteit is mobiel?

Amerikaanse statistieken van Statista laten zien hoeveel het mobiele aandeel van organische zoekopdrachten in de afgelopen jaren is gegroeid .

Tijdens Q3 2013 werd 27% van de zoekopdrachten op mobiel gedaan, vergeleken met 73% op desktops, maar tegen het derde kwartaal van 2018 werden de dingen op de andere manier stevig gewogen.

Nu wordt ten minste 56% van de zoekopdrachten verantwoord door mobiel.

grafiek die laat zien hoeveel het mobiele aandeel van organische zoekopdrachten in de afgelopen jaren is gegroeid

Hoeveel videobeelden zijn mobiel?

Hoe meer zoekactiviteit op mobiele apparaten plaatsvindt, kunnen we hetzelfde videogedrag verwachten? Het korte antwoord is: ja.

Volgens eMarketer zal naar verwachting meer dan 80% van de videoweergave op mobiele apparaten plaatsvinden in 2019.

Dit is met 10% gestegen in slechts drie jaar en het ziet ernaar uit dat het blijft groeien.

mobiele videoweergave en penetratie wereldwijd, van 2016 tot 2021

YouTube-video’s op Google – verschillen tussen desktop en mobiel

Dus als er meer mensen video zoeken en bekijken op hun draagbare apparaten, moeten we dan een beetje anders nadenken over hoe we deze inhoud optimaliseren?

Het lijkt logisch dat Google video anders presenteert op mobiele apparaten dan op desktops. Maar de eerste verschillen lijken erg klein te zijn – tenminste voor de zoekterm die ik hier als voorbeeld gebruik, ‘top youtube-video’s van 2018.’

zoeken naar "top youtube-video's van 2018" op desktop

zoek op YouTube naar 'YouTube-video's van 2018'

Op zowel desktop als mobiel worden de videoresultaten voor deze keyphrase weergegeven in een carrousel rond positie 3 van de SERP’s. Positie 1 wordt overgedragen aan een infobox uit een AdWeek ‘top 10’ -stijlartikel en positie 2 is een ‘Mensen vragen ook’-vakje.

De eerste drie video’s die in deze carrousel kunnen worden bekeken, zijn op alle apparaten hetzelfde – de meest linkse is een ingesloten video in een VentureBeat- artikel en de andere video’s zijn afkomstig van YouTube. Google rangschikt de dingen dus niet helemaal anders, afhankelijk van het feit of we zoeken op desktop of mobiel. Maar een onmiddellijk merkbaar verschil is de noodzaak om eenmaal op mobiel te klikken (om door de carrousel te bladeren) om het meest rechtse resultaat en zelfs de helft van het centrale resultaat te bekijken. In dit geval wint de VentureBeat- video zeker op directe zichtbaarheid.

Een andere recente functie van Google is inclusief voor video in zijn mobiele SERP’s is de preview

Als een gebruiker naar de videocarrousel schuift en even stopt, begint de video stil te spelen en geselecteerde momenten weer te geven. Als we dit vergelijken met desktop – waar de video’s statisch zijn totdat ze worden afgespeeld – is het waarschijnlijker dat er op mobiele video-SERP’s wordt geklikt, afhankelijk van de miniatuur die deze heeft.

De les voor makers van inhoud hier is om ervoor te zorgen dat de visuele kwaliteit van je video overal goed is – je kunt niet eenvoudigweg afhankelijk zijn van je kleurrijke aangepaste thumbnail om dit soort klikken te krijgen.

Hoewel de videocarrousels in de Google-SERP’s op desktop en mobiel erg op elkaar lijken, zijn er andere manieren waarop video wordt gepresenteerd die opvallen.

mobiele zoekresultaten met een video-carrousel in lijn met tekstresultaten

Deze mobiele video-lijst verschijnt in lijn met de tekstresultaten vrijwel hetzelfde als een conventionele desktop-lijst.

Houd er rekening mee dat deze de beschrijving van de video niet bevat, maar dat deze eerder kiest om te laten zien wie de inhoud heeft geüpload en wanneer deze is gepost. Vervolgens zijn de titel en thumbnail van groot belang om aan de gebruiker aan te geven dat deze inhoud voor hen relevant is. Maar de naam van het kanaal en de versheid van de inhoud helpen ook bij het maken van die beslissing.

In dit geval is ‘Top Trending’ als merknaam zelf erg relevant voor onze zoekopdracht – en we kunnen ook zien hoe fris de inhoud is.

YouTube-video’s op YouTube – verschillen tussen desktop en mobiel

Dus hoe gaat het bij het zoeken op YouTube?

youtube zoeken naar "top youtube video's van 2018" op desktop

youtube zoeken naar "top youtube-video's van 2018" op mobiel

Nogmaals, verschillen zijn subtiel. Koop dat ze er zijn. Wat de rangorde betreft, zien we nog steeds de video’s die we kennen van de eerdere Google-zoekopdracht en deze zijn op alle apparaten hetzelfde.

Zoals we misschien verwachten, vermijdt de mobiele weergave van YouTube.com videobeschrijvingen die ervoor kiezen om de miniatuur naast de titel, de kanaalnaam, het aantal weergaven en de leeftijd van de inhoud weer te geven.

Titels worden ook afgekapt als ze een bepaalde lengte overschrijden.

In dit voorbeeld verliest ons tweede resultaat bijna de helft van het aantal tekens van 57 tot 34.

App vs. mobiele webverschillen

Met de groei van mobiele kijkgewoontes loont het ook om te zien hoe dingen potentieel ook verschillen in mobiele apps.

Als het gaat om de SERP’s als geheel, kunnen we zien dat de YouTube-app beter werk levert door meer resultaten boven de vouw weer te geven – met vijf volledige miniaturen.

In ons voorbeeld kunnen we ook zien dat de app beter gebruik maakt van de ruimte naast de afbeelding – met grotere lettertypen en minder strenge bewerkingen van langere titels. De YouTube-video YouTubers React … verliest nog steeds een deel van de overmatige titel, maar slechts ongeveer 5 tekens.

Takeaways

Het is belangrijk om te onthouden dat dit geen uitgebreide studie is. Verschillende zoekopdrachten kunnen verschillende resultaten opleveren. En er moet rekening worden gehouden met de diversiteit in grootte en weergave van mobiele apparaten (mijn voorbeelden werden bekeken op iPhone 7).

Dat gezegd hebbende, denk ik dat bepaalde elementen van video-optimalisatie meer aandacht verdienen in de mobiele context dan op de desktop.

Dit is mijn hotlist:

1. Titels

Altijd een belangrijk aspect van video-SEO. Maar op mobiele apparaten moeten we oppassen dat titels sneller worden afgekapt in resultaten op mobiel internet en in apps. Probeer ze beknopt te houden en met het belangrijkste aspect van de titel binnen de eerste 30 tekens.

2. Previews

Thumbnails zijn nog steeds enorm belangrijk, maar het gebruik van previews op mobiele apparaten is een extraatje voor producenten van videocontent. Is uw verlichting overal goed en consistent? Simpel gezegd, ziet je hele video er goed uit? Omdat gebruikers van mobiele apparaten op basis van deze voorvertoning wel of niet kunnen klikken.

3. Kanaalmerk

Hoewel mobiele SERP’s vaak de neiging hebben om videobeschrijvingen te verliezen, wordt de naam van het kanaal waarop de video wordt gepubliceerd altijd opgenomen – en vaak redelijk prominent. Zelfs als je kanaalnaam niet erg bekend is, is het dan duidelijk relevant voor de woorden / woordgroepen waarnaar je je video (‘s) wilt rangschikken?

4. Versheid

Vergelijkbaar met het bovenstaande. De datum of leeftijd van de inhoud is altijd zichtbaar op Google, YouTube, desktop, mobiel internet en app. Zorg ervoor dat je nieuwe inhoud bijwerkt naar je kanaal. Mobiele gebruikers kunnen duidelijk zien of dingen verouderd zijn.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format