Wat is HTTP / 2 en wat is het voordeel van SEO?

4 min


104

Het HTTP / 2-protocol werd in 2015 gepubliceerd met als doel een sneller en veiliger internet te creëren. De adoptie verloopt geleidelijk en is aan de gang, maar er zijn duidelijke voordelen voor marketeers die de upgrade uitvoeren. Dus wat is HTTP / 2 precies en hoe beïnvloedt het SEO?

De variëteit en hoeveelheid informatie die op internet is overgedragen, is het afgelopen decennium drastisch veranderd. Contentformaten zijn groter en complexer, het mobiele gebruik is aanzienlijk toegenomen en er is een groeiende wereldwijde populatie van internetgebruikers op een dagelijkse basis.

Het is binnen dit steeds veranderende landschap dat een groep ontwikkelaars SPDY bouwde  (uitgesproken als ‘snel’, treffend genoeg) om voort te bouwen op de syntaxis van het oorspronkelijke Hyper Text Transfer Protocol (HTTP).

Zoals de naam al doet vermoeden, is SPDY ontwikkeld met als belangrijkste doel het vinden van snellere manieren om inhoud op internet te transporteren die de laadsnelheden van de pagina’s zou verlagen. SPDY is voornamelijk ontwikkeld door een groep Google-technici en bood het platform voor HTTP / 2, waarnaar Google nu zijn ondersteuning heeft verplaatst.

HTTP / 2, met de hulp van enkele van die SPDY-ontwikkelaars bij Google, is een initiatief van de Internet Engineering Task Force (IETF) om een ​​robuuster platform voor internet te bouwen dat voldoet aan de behoeften van moderne gebruikers. Het werd in mei 2015 gepubliceerd met als doel het verversen van het HTTP-protocol, dat sinds HTTP 1.1 geen echte radicale hervormingen heeft ondergaan.

De meeste internetbrowsers ondersteunen HTTP / 2, net als een groeiend aantal servers, maar volgens W3Tech is slechts 13,7% van ‘s werelds top 10 miljoen sites sinds mei 2017 overgestapt op deze standaard.

Dat aantal neemt echter toe en marketeers moeten zich bewust zijn van de implicaties van deze belangrijke upgrade.

Wat maakt HTTP / 2 anders?

HTTP / 2 is gebouwd op dezelfde syntax als HTTP 1.1, dus het dient meer als een vernieuwing dan als een complete revisie. Dat is een behoorlijk doelgerichte beslissing, omdat het erom gaat dit een soepele overgang te maken die voordelen biedt voor internetbrowsers, servers en eindgebruikers.

De volledige technische specificaties van HTTP / 2 worden hier weergegeven , maar de grote verschillen met HTTP 1.1 worden  als volgt samengevat in HTTP2.github :

  • HTTP / 2 is binair, in plaats van tekstueel
  • Het is volledig gemultiplext, in plaats van geordend en geblokkeerd
  • Het kan daarom één verbinding gebruiken voor parallellisme
  • Het maakt gebruik van headercompressie om overhead te verminderen
  • Hiermee kunnen servers proactief antwoorden pushen in client-caches.

Op een conceptueel niveau betekent dit dat HTTP / 2 laadtijden verkort door de efficiëntie van communicatie tussen browsers en servers te verbeteren.

In plaats van een reeks uitwisselingen tussen de serverzijde en de clientzijde, kan één verbinding meerdere uitwisselingen tegelijkertijd hosten en, heel belangrijk, de serverzijde kan proactief antwoorden zonder te wachten om te worden gebeld.

Site-eigenaren kunnen sommige van deze bronnen comprimeren om de laadsnelheden te verhogen, maar we hebben een fundamentele wijziging in browser-servercommunicatie nodig om deze problemen op de lange termijn op te lossen.

Dat is precies waar HTTP / 2 binnenkomt.

Op praktisch niveau beginnen deze interacties tussen browsers en servers er als volgt uit te zien:

HTTPS2Bron: Cloudflare

Dit vereenvoudigde voorbeeld dient een illustratief doel, omdat we duidelijk kunnen zien hoe effectief de HTTP / 2-benadering op een grotere schaal zou zijn.

Het doet dit door zowel meerdere gesprekken tegelijkertijd via één verbinding te maken en te ontvangen, in plaats van ze één voor één te maken.

Hoe effectief is HTTP / 2?

Gezien het verklaarde belang om het internet sneller te maken voor gebruikers, kunnen we vrij gemakkelijk vergelijkingen maken om te zien hoe effectief HTTP / 2 is.

Een HTTP Watch-studie vergeleek verschillende versies van dezelfde pagina, met name door een vergelijking te maken tussen standaard HTTPS en HTTP / 2.

‘Raw’ HTTPS

HTTPS-pagina laden

HTTP / 2

HTTP / 2 pagina laden

Deze watervaldiagram toont het verschil met een technisch standpunt, en ook de veronderstelde voordelen voor een gebruiker.

De pagina laadt 22% sneller, waardoor de ervaring van de eindgebruiker aanzienlijk verbetert.

De vergelijking is gemaakt op een vrij eenvoudige pagina, zodat de voordelen kunnen worden geëxtrapoleerd naar een bredere dataset met complexere activa.

Wat betekent het voor SEO ?

Zoals met zoveel websiteverbeteringen tegenwoordig, zal de SEO-impact indirect worden gevoeld. Google houdt geen rekening met HTTP / 2-gereedheid in zijn algoritmen, maar het beloont sites die een gelikte gebruikerservaring bieden. Dat omvat de laadsnelheid van de pagina , dus het is redelijk om te stellen dat verhuizen naar HTTP / 2 een positief effect zal hebben op de SEO-prestaties van een site.

Mobiel is het brandpunt geweest van de inspanningen om de snelheid recentelijk te verhogen en ongetwijfeld zullen de mobiele prestaties worden verbeterd door de overgang naar HTTP / 2.

Desalniettemin is het de moeite waard om te overwegen dat een overstap naar HTTP / 2 voordelen biedt voor alle apparaten en alle digitale kanalen, terwijl nieuwe coderingstalen zoals AMP HTML beperkte toepassingen hebben. De twee kunnen natuurlijk heel effectief samen werken, maar de voordelen van HTTP / 2 zijn vooral wijdverbreid en langdurig.

Als zodanig moeten we HTTP / 2 zien als een platform voor snellere, veiligere digitale verbindingen, wat alleen maar een positief effect kan hebben op SEO.

Wat moeten marketeers doen om te upgraden naar HTTP / 2?

Eerst en vooral moet uw website op HTTPS zijn . In feite is dit het meest omslachtige deel van het verhuizen naar HTTP / 2, omdat zodra uw site is beveiligd, het proces eigenlijk vrij eenvoudig is. Er zijn aanwijzingen voor het belang van deze stap, omdat HTTP / 2 vaak wordt aangeduid als een “sneller, veiliger” protocol voor het moderne internet.

Als uw website al beveiligd is, hoeft u uw serversoftware mogelijk alleen naar de nieuwste versie bij te werken.

Misschien staat u al op HTTP / 2 zonder dat u weet dat de switch is gebeurd als onderdeel van een serverupdate. U kunt SPDYCheck gebruiken om dit te verifiëren.

Er is ook een lijst van bekende HTTP / 2-implementaties op Github  , die vrij uitgebreid is en regelmatig wordt bijgewerkt.

Bekijk uw analysegegevens om te zien waar uw bezoekers vandaan komen, maar deze komen waarschijnlijk van HTTP / 2-vriendelijke bronnen zoals Google Chrome, Firefox of Microsoft Edge. De meeste browsers ondersteunen het nieuwe protocol al, dus de verantwoordelijkheid ligt op websites om de overstap te maken.

Het is ook vermeldenswaard dat als een site op HTTP / 2 staat en een verbinding maakt met een bron die nog op HTTP 1.1 staat, deze gewoon in de laatste taal zal communiceren.

Als zodanig zijn er geen belangrijke nadelen aan het maken van deze upgrade voor site-eigenaren, maar de beloningen zijn langdurig en zorgen voor een betere gebruikerservaring. De SEO-impact kan indirect zijn, maar het zal nog steeds gevoeld worden als Google on-site-engagementsignalen een steeds belangrijker onderdeel maakt van haar ranking-algoritmen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format