Wat zijn de SEO-voordelen van sociale media?

5 min


101

Hoe profiteert het gebruik van sociale media uw inspanningen met SEO ?

In 2008 publiceerde Search Engine Watch het artikel ‘ Sociale media en SEO – Vrienden met voordelen ‘, en ik zou het ten zeerste aanbevelen het nu opnieuw te lezen voor een grimmige herinnering aan hoe ver de digitale wereld in de afgelopen negen jaar is gevorderd.

Enkele van de belangrijkste statistieken en punten die in het artikel worden vermeld (hoewel het toen nog actueel was), lijken in 2017 enigszins archaïsch:

  • Facebook met 140 miljoen actieve gebruikers (wanneer ze nu meer dan 2 miljard zijn )
  • LinkedIn met 30 miljoen gebruikers (minder dan 10% van hun huidige gebruikersbestand )
  • Populariteit van nu verdwenen sociale platforms zoals Digg (die in 2012 voor slechts $ 500.000 werden verkocht )
  • MySpace wordt in één adem genoemd als Facebook, LinkedIn, Reddit en Twitter (ha!)
  • Gebruik van ‘SEO friendly’ ankertekst bij koppeling van sociale profielen ( ahem … ‘ geldzoekwoorden ‘)

Niemand had kunnen raden wat sociale media in zo’n korte tijd zouden worden. Bijna een decennium later en Facebook is niets minder dan een superkracht van sociale media, Instagram is gegroeid van nul tot meer dan 700 miljoen gebruikers in slechts zeven jaar tijd, MySpace is uit populariteit geraakt in de diepten van gedateerde popcultuurreferenties, en het gebruik van ‘SEO friendly’ ankertekst is een zeer gevaarlijk spel om te spelen in het licht van Google’s almachtige Penguin-updates.

Het is veilig om te zeggen dat alles nu heel anders is en naarmate het sociale medialandschap verandert, verandert ook de relatie met zoekmachines en SEO-praktijken. Maar wat is precies deze relatie in 2017?

Social media en SEO: het is gecompliceerd

In het verleden heeft Google tegenstrijdige uitspraken gedaan over de rol van sociale media in hun ranking-algoritme. Aan de ene kant hebben ze verklaard dat pagina’s van sociale media op dezelfde manier worden geïndexeerd als andere webpagina’s en dat sociale links daarom als links gelden.

Maar aan de andere kant hebben ze verklaard dat sociale statistieken geen directe rangordefactoren zijn. Bij Microsoft hebben de jongens achter Bing gezegd dat ook zij de autoriteit van sociale-mediaprofielen (bijv. Twitter-profielstatistieken) en vermeldingen op verschillende sociale platforms in hun zoekmachine beschouwen.

 

 

Zoals gewoonlijk houdt Google hun kaarten dicht bij hun borst. Onderzoek van Neil Patel laat zien waar Matt Cutts in 2014 naar verwees als een correlatie, maar niet noodzakelijk een oorzaak.

Allemaal erg verwarrend inderdaad.

Kunnen we 100% zeggen dat sociale statistieken een directe invloed hebben op de rangorde van zoekmachines? Waarschijnlijk niet. Als we echter kijken naar het potentieel van de invloed van sociale media op rankings van zoekmachines, is het verhaal anders.

Mijn persoonlijke mening is dat we ons niet ongerust hoeven te maken over de vraag of links van social-mediaplatformen op dezelfde manier worden gewaardeerd als een link van een hoogwaardige en zeer relevante website. In plaats daarvan moeten we kijken naar de voordelen van het gebruik van sociale media om ranking-signalen te stimuleren waarvan we weten dat zoekmachines erom geven.

We moeten ook rekening houden met de impact van sociale media op het landschap van de zoekmachine-resultatenpagina’s (SERP’s).

Focussen op een bepaalde ‘SEO-metriek’ is net zo oud als MySpace. SEO is geëvolueerd naar veel meer dan alleen trefwoorden en links. Geweldige SEO fungeert als een kernfunctie voor elke holistische, geïntegreerde digitale marketingcampagne.

We moeten de dagen van marketingafdelingen die onafhankelijk opereren naar de geschiedenisboeken sturen en focussen op de vaak belangrijke voordelen van geïntegreerde campagnes. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele SEO-metric-specifieke boosters die sociale media kunnen bieden.

Link verdienen

De heilige graal van elke link-bouwcampagne. Link verdienen heeft de mogelijkheid om meerdere links te krijgen van een enkel stuk inhoud in vergelijking met de individuele links die zijn verkregen uit meer één tegelijk traditionele gast posting tactiek.

Het is linkvorming met steroïden, maar tenzij de inhoud van uw website een groot aantal bezoekers of abonnees bevat, wordt uw linkpotentieel aanzienlijk verminderd.

Ga naar het podium links: sociale media.

Het geweldige aan sociale media in 2017? Bijna iedereen die je kent, heeft een profiel, waarschijnlijk met honderden connecties. Dit biedt een platform waardoor de promotie van content niet alleen direct kan worden gedistribueerd naar honderden mensen, maar hoe meer mensen uw content gebruiken en ermee omgaan, hoe meer mensen buiten uw directe netwerk uw content te zien krijgen.

Viral. Hoe ik dat woord haat. Het stelt vaak onrealistische verwachtingen. Viraal voor mij betekent miljoenen weergaven, vergelijkbaar met het moeilijk te begrijpen concept van de ronduit krankzinnige populariteit van Gangnam Style en bijna 3 miljard weergaven op YouTube.

Het is geweldig als uw inhoud viraal gaat , maar u hebt geen miljoenen weergaven en tienduizenden sociale shares nodig voor sociale media om een ​​impact te hebben op de zoekresultaten. Kwaliteit boven kwantiteit, mijn liefste.

Als je zelfs tientallen of honderden mensen met je bericht en content bezig houdt via een platform zoals LinkedIn, kun je er zeker van zijn dat de kwaliteit van die opdrachten behoorlijk hoog is. Als deze goed worden gedaan, zullen die weergaven van uw inhoud op sociale media ertoe leiden dat andere makers van inhoud uw artikelen vermelden in hun artikelen. Je inhoud heeft zojuist links verdiend, wat een directe impact heeft op de zoekresultaten.

Voorkant van de geest: co-citatie en co-optreden

Als een korte vervolg om het verdienen te koppelen, zal uw verspreiding van inhoud via sociale aanrakingspunten voorzien van uw merk op meerdere platforms. Om een ​​ander woord te gebruiken dat in mijn afkeercategorie valt, blijft je merk ‘voor de geest’.

Dit kan op zijn beurt leiden tot vermeldingen op internet in waarschijnlijk zeer relevante inhoud, waardoor uw co-citation en co-occurrence-statistieken worden verhoogd.

Merkbevoegdheid en CTR

Sociaal kan worden gebruikt om niet alleen bewustzijn maar ook merkautoriteit te bouwen. Natuurlijk zijn mensen meer op hun hoede voor valse informatie en nieuws op sociale media in vergelijking met een paar jaar geleden, maar dat betekent niet dat een goed doordachte, hoogwaardige sociale media-campagne uw merk niet in de ogen van het publiek zal ontwikkelen.

Raad eens? Wanneer ze naar een product gaan zoeken, kunnen ze zelfs direct naar uw merknaam of gerelateerde zoektermen zoeken die rechtstreeks verband houden met uw merk. Als dat niet het geval is, als uw merknaam het enige resultaat is dat ze kennen in de zoekresultaten, kan uw klikfrequentie door zoeken worden verhoogd.

Sociale media in zoekresultaten

Sociale mediaprofielen worden geleverd binnen de SERP’s, samen met tweets vanwege Twitter’s voorziening voor Google om toegang te krijgen tot hun “brandslang” van real-time tweets. Als gevolg hiervan heeft uw aanwezigheid op sociale media invloed op uw SERP-aanwezigheid.

Toegegeven, de meeste sociale links binnen de SERP’s verschijnen voor merkzoekwoorden, maar dit mag niet worden verdisconteerd. Als we marketing in feite beschouwen als een meer holistische praktijk in het digitale tijdperk, dan moeten we ervoor zorgen dat de zoektermen van uw merk resulteren in hoge klikfrequenties door zoeken.

Ooit geschrokken van het gebrek aan sociale aanwezigheid van een bedrijf of individu? Dit kan vooral van belang zijn voor nieuwere bedrijven of niet-huishoudelijke namen. In de huidige maatschappij waarin volgnummers, vind-ik-leuks en aandelen een echte invloed hebben op autoriteit, moet het feit dat zoekresultaten van sociale media worden weergegeven in zoekopdrachten van merken niet worden onderschat, niet alleen in click-through rates van SERP’s, maar ook in toekomstige conversies.

Zullen sociale statistieken ooit een directe rangschikking zijn?

Uit ons onderzoek is duidelijk dat er een aantal behoorlijk grote problemen zijn verbonden aan zoekmachines die sociale statistieken gebruiken als een directe rangordefactor. Deze omvatten beperkte toegang voor robots om de platformen te doorzoeken en begrijpen daarom sociale autoriteit en de prevalentie van valse profielen of ‘gekochte likes’ die waarschijnlijk in hetzelfde licht worden bekeken als betaalde links.

Kortom, er is momenteel te veel aanbod voor manipulatie van deze statistieken voor zoekmachines om hierop te letten. Zal dit in de toekomst veranderen?

Gezien het feit dat Google en Facebook twee van de grootste bedrijven ter wereld zijn, strijdend om de aandacht van ons allemaal, zien we niet dat ze de handen ineen slaan, hun deuren openen en Kumbaya samen rond een kampvuur samen zingen.

Social media heeft zijn eigen voordelen

Of Google of Bing sociale meetgegevens al dan niet meetelt als directe rankingfactoren, is nogal een tegenvaller. Social media en SEO moeten samenwerken, content delen of gebruikmaken van engagementstatistieken als gegevens voor toekomstige contentcreatie.

Opdat we niet vergeten, kunnen bedrijven profiteren van inkomsten die rechtstreeks door sociale media worden gegenereerd, ongeacht de invloed ervan op de ranglijsten van zoekresultaten. Social media-campagnes moeten vooral gericht zijn op het genereren van hun eigen succes, waarbij SEO-overwegingen een secundaire (maar nog steeds belangrijke) overweging vormen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format