CTR als rangschikkingsfactor: wat we tot nu toe weten en hoe het te doen - DeLaatbusiness

CTR als rangschikkingsfactor: wat we tot nu toe weten en hoe het te doen

9 min


129
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

De afgelopen twee jaar is er veel discussie en debat geweest over de vraag of click through rate (CTR) door Google wordt gebruikt om te bepalen waar een site moet worden gerangschikt.

Het begon allemaal toen Rand Fishkin een interessant experiment deed dat enige aanwijzingen achter zijn theorie verschafte dat de CTR in feite iets is dat de ranglijst kan beïnvloeden.

rand-tweet

Deze theorie is logisch; Waarom zou Google niet naar signalen van gebruikers kijken om de zoekresultaten te verbeteren?

Net zoals we gebruikerstests op onze websites uitvoeren om het aantal conversies te vergroten, wil Google zeker signalen van gebruikers bekijken om ervoor te zorgen dat ze hun doel ‘het organiseren van informatie over de wereld’ in de juiste volgorde in SERP’s vervullen.

Waarom CTR geen rankingfactor is, van Google

Echter, vele keren dat Google, en meer in het bijzonder Gary Illyses, hierover werd ondervraagd, hebben we het antwoord van het tegendeel ontvangen. Dat Google de CTR niet gebruikt als een rankingfactor omdat het een ‘luidruchtig signaal’ is en iets dat door spammers kan worden gespeeld.

Zie dit antwoord van Gary Illyses in een interessant interview met Kwasi Studios :

Ilyes-quote

We kregen ook hetzelfde antwoord van Gary toen hij in juni 2015 het onderwerp noemde bij SMX Advanced .

Bij het evenement zei Gary echter dat de CTR wordt gebruikt voor personalisatie, wat betekent dat zoekresultaten veranderen als u vaak op dezelfde site klikt. Dit kan vooral handig zijn voor onduidelijke termen.

Als een gebruiker bijvoorbeeld op ‘Jaguars’ heeft gezocht, wordt er een algoritme voor ‘Query Deserves Diversity’ (QDD) van kracht en worden resultaten weergegeven voor het automerk, de Jacksonville Jaguars en het dier.

jaguar-search-term

Als de gebruiker vervolgens op het automerk klikt en dat vaak doet, zal Google eerder het Jaguar-automerk tonen vanwege de hoge CTR voor de Jaguar-site. Anders dan dat, zegt Gary, worden klikgegevens niet gebruikt.

Waarom CTR een indirecte rankingfactor is, van Google

Vanwege deze negatieve feedback die Google van het onderwerp heeft ontvangen, hebben sommigen de CTR afgedaan als iets waar Google geen gebruik van maakt.

Maar omgekeerd hebben we andere uitspraken van Google gehad die aangeven dat ze in bepaalde omstandigheden de CTR gebruiken.

Het primaire bewijs dat we van Google hebben dat de CTR wordt gebruikt voor meer dan alleen personalisatie, is deze uitstekende presentatie van Paul Haahr getiteld ‘How Google Works: A Ranking Engineer’s Perspective’.

Als je de presentatie nog niet hebt bekeken, raad ik je het ten zeerste aan! Je kunt hier een video van vinden .

Uit deze video kunnen we opmaken dat Google de klikfrequentie gebruikt, maar niet om de ranglijst rechtstreeks aan te passen. Ze gebruiken het indirect in gecontroleerde situaties om de kwaliteit van de zoekresultaten te valideren.

Ze gebruiken het ook om te controleren of een algoritmeverandering de gewenste resultaten heeft. ‘Gecontroleerde situaties’ betekent dat ze een deel van de zoekresultaten opnemen, wijzigingen testen en de CTR gebruiken als een meetwaarde om te meten of de wijzigingen de gewenste invloed hadden op het verbeteren van gebruikersbetrokkenheid.

Na wat Google heeft gezegd over CTR, betekent dit dat het niet wordt gebruikt op een manier om zoekresultaten direct te wijzigen. Het wordt in plaats daarvan gebruikt om te testen of wijzigingen in directe positiesignalen, zoals inhoud en links, de betrokkenheid van gebruikers en de kwaliteit van zoekresultaten verbeteren.

Dit wordt uitgelegd in deze dia over de presentatie van Paul Haahr:

intepreting-klare experimenten

Andere manieren waarop Google de kwaliteit van zoekresultaten meet

Zoals in de presentatie wordt uitgelegd, is de klikfrequentie slechts een van de manieren waarop Google test dat zoekresultaten in de juiste volgorde worden weergegeven.

Ze nemen ook een meer handmatige aanpak aan met experimenten met menselijke beoordelaars. Dit is waar Google een daadwerkelijke persoon een zoekresultaat laat zien dat een experimentele algoritmeverandering heeft, en ze krijgen de pagina op basis van de vraag of aan de behoeften is voldaan (voldoet de pagina aan de gebruikersintentie) en de kwaliteit van de pagina.

schalen-of-ranking

Wat dit betekent is gaming, het systeem dat hier wordt uitgelegd door CTR kunstmatig te verhogen, wordt vrijwel onmogelijk, omdat er naast live-experimenten een handmatige beoordeling van pagina’s plaatsvindt voordat algoritmewijzigingen plaatsvinden.

Ik weet zeker dat experimenten met CTR en menselijke beoordelaars slechts enkele manieren zijn waarop Google algoritmewijzigingen zal testen.

Hoewel dit in de presentatie nooit als eenheidskenmerk voor gebruikersbetrokkenheid is genoemd, is de kans groot dat ze ook aandacht besteden aan pogo-sticking en dwell-time . Als dit waar is, worden statistieken zoals de gemiddelde tijd op de site en het bouncepercentage belangrijke dingen die moeten worden overwogen.

Hier is een beetje data afkomstig van onze interne ‘Roadmap’-technologie die kijkt naar meer dan 160 potentiële rangordefactoren en correlaties vertoont in de zoekprestaties.

En ja, ik weet dat correlatie geen oorzaak is, maar het kan ons een goede indicatie geven waarmee Google rekening houdt bij het rangschikken van sites. Hier is hoe de gemiddelde tijd op de site correleert:

gemiddelde-time-on-site

Bron: Stickyeyes Roadmap

Dit betekent natuurlijk niet dat Google direct algoritmen maakt die de rangorde wijzigen op basis van dingen zoals de gemiddelde tijd op de site.

Het geeft ons echter wel aan dat Google sites verkiest die door zoekers worden weergegeven.

Deze statistiek kan op dezelfde manier worden gebruikt als de manier waarop Paul Haahr uitlegt dat Google de CTR gebruikt, waar ze traditionele signalen zoals inhoud en koppelingen aanpassen, afhankelijk van of de gebruiker op de site blijft of niet. Nogmaals, dit is allemaal speculatie met een beetje data om het te ondersteunen.

Waarom CTR een directe rankingfactor is (soms), van Rand

Ondanks dat wat we weten 100% correct is, hebben we, zoals Google heeft bevestigd, nog steeds de CTR-experimenten van Rand Fishkin die zeggen dat Google ons niet alles vertelt waarvoor ze klikgegevens gebruiken.

Dit is waar we moeten speculeren op basis van de informatie die de SEO-gemeenschap uit Google heeft weten te halen.

Gelukkig werd enig inzicht hierin gegeven door Googler Andrey Lipattsev in een vraag-en-antwoordshow in maart 2016 toen Rand hem erover ondervroeg. Hier is het antwoord van Andrey op Rand met de vraag waarom dat precies is gebeurd:

“Andrey: Het is moeilijk om meteen te beoordelen, zonder echt te kijken naar de gegevens die voor me liggen. Maar naar mijn mening is mijn beste inschatting hier de algemene interesse die je rond dat onderwerp genereert, en je genereert precies het soort signalen waarnaar we op zoek zijn, vermeldingen en links en sociale tweets en sociale vermeldingen, die in feite zijn meer links naar de pagina, meer vermeldingen van deze context. Ik veronderstel dat het ons een tijdje uitdaagt totdat we kunnen vaststellen dat niets van dat relevant is voor de intentie van de gebruiker, neem ik aan. ‘

Uit de reactie van Andrey, geloof ik dat hij een deel van Google’s algoritme uitlegt dat een tijdelijke rangordefactor is die hot topics of zoekopdrachten identificeert en vervolgens ranglijsten aanpast, afhankelijk van sociale signalen en mogelijk gebruikersgedrag.

We weten al dat Google probeert rankings naar nieuwe inhoud te pushen, en dit algoritme lijkt op het versheidsalgoritme (aangekondigd in 2011).

Wanneer deze rangschikkingswijziging optreedt, is het meer dan waarschijnlijk dat Google de technologie toepast die ze hebben om klikfraude in Adwords te bestrijden. Ik geloof dat dit experiment dat tot het resultaat heeft geleid dat de CTR geen rangordefactor was door botverkeer te gebruiken om dit te ondersteunen.

Wat we weten – samengevat

Uit al het bovenstaande kunnen we samenvatten wat we weten in de volgende dingen:

 1. Ten eerste lijkt de CTR in sommige gevallen een onmiddellijke en tijdelijke invloed op de ranglijst te hebben . Dit is meer dan waarschijnlijk als gevolg van een algoritme dat trending-inhoud en populaire onderwerpen wil herkennen en vervolgens de rangorde aanpast, afhankelijk van welke pagina het populairst is en lijkt te voldoen aan de gebruikersintentie. Nogmaals, deze rangschikking is tijdelijk en ik denk dat het moeilijk zal zijn om te proberen en te gamen. Het werkte zo goed toen Rand zijn experiment uitvoerde omdat hij het deed met echte mensen, niet met bots. In dit geval is de CTR een tijdelijke directe ranglijstfactor.
 2. Ten tweede gebruikt Google de CTR in live experimenten om de resultaten van de kwaliteit te controleren . Dit wordt niet in alle zoekresultaten gedaan, maar op een gecontroleerde manier over een aantal verschillende SERP’s. Op basis van de resultaten past Google vervolgens andere algoritmen aan die betrekking hebben op koppelingen, inhoud, enzovoort. In dit geval is de CTR een indirecte rankingfactor.
 3. Ten derde gebruikt Google de CTR om de resultaten voor individuele gebruikers te personaliseren .

Hoe u de klikfrequentie kunt verbeteren

Het is duidelijk dat gebruikersbetrokkenheid en het verzenden van gebruikers naar de juiste website belangrijk is voor Google, daarom weten we ook dat het optimaliseren van de CTR iets is dat we zouden moeten doen.

De rest van het bericht gaat over het identificeren van klikfrequentiemogelijkheden en vervolgens over het verbeteren ervan.

Lage CTR-termen vinden

De enige  betrouwbare gegevens die we over de CTR hebben, zijn afkomstig van Google zelf in het Search Analytics-zoekanalyserapport.

Om u te helpen bij het identificeren van deze voorwaarden, heb ik dit blad met Google-sjabloon voor de CTR-opportunityanalyse gemaakt . In dit formulier wordt nagegaan wat de gemiddelde CTR is voor zoekwoorden die positie 1 – 100 rangschikken bij een GSC-export en wordt vervolgens elk zoekwoord vergeleken met de gemiddelde CTR van uw site voor die positie.

Hiermee kunt u vaststellen of er een belangrijke mogelijkheid is om de klikbaarheid voor een bepaalde query te verbeteren. U kunt zien of er een kans is, zoals deze u zal vertellen in de kolom ‘CTR optimaliseren’.

Als u hoger scoort dan positie tien, wordt eenvoudigweg ‘Verbeter ranglijsten’ weergegeven. Als u uw eigen gegevens over de gemiddelde CTR voor elke positie hebt, is er een verborgen blad met de naam ‘CTR Ref’ waar u deze informatie kunt invullen. U kunt ook de gegevens vervangen door gegevens uit deze Moz CTR-studie .

Ga als volgt te werk om zoekopdrachten te vinden met een lage klikfrequentie:

 1. Navigeer naar het rapport voor zoekanalyses in GSC.
 2. Voeg de onderstaande filters toe (land wijzigen afhankelijk van uw locatie, misschien wilt u ook een apparaatfilter toevoegen als op uw desktop of mobiel uw focus ligt):

search-console-filter

 1. Download de resultaten als een CSV (linksonder op de pagina). Open vervolgens de CSV en formatteer de positiekolom zodat deze 0 decimalen bevat (dit wordt logischer na de volgende stap).
 2. Maak een kopie van deze spreadsheet door naar Bestand> Kopiëren te gaan.
 3. Plak de bijbehorende kolommen uit de CSV van Google Search Console in de sjabloon. Op dit punt kunt u Google schrappen voor elke positie van zoekwoorden in plaats van te vertrouwen op de gemiddelde positie van GSC als u dat wilt.

search-console-koppelingen

 1. Nadat u deze informatie hebt ingesteld zoals hierboven, filtert u vervolgens de kolom ‘Ctr optimaliseren’ om alleen resultaten weer te geven die een ja retourneren.
 2. Vervolgens kunt u de vertoningen van hoog naar laag sorteren. De zoekwoorden met hoge vertoningen die ook lage scores op het ‘CTR-verschil ten opzichte van gemiddelde’ retourneren, zijn uw beste kansen voor het optimaliseren van de CTR.
 3. Kopieer een van deze zoekwoorden en ga terug naar Google Search Console . Voeg in het filter Queries een filter voor dat zoekwoord toe.

Filter-zoekopdracht

 1. Selecteer daarna ‘Pagina’s’ in de filterbalk bovenaan om de rangschikking van de pagina’s voor dat zoekwoord weer te geven.
 2. De eerst weergegeven pagina moet de pagina zijn die u moet optimaliseren.

Belangrijkste manieren om te optimaliseren voor CTR

Inmiddels hebben we de zoekwoorden en pagina’s die we moeten optimaliseren. We hoeven alleen maar het proces van het verbeteren van onze pagina’s te doorlopen. Hier zijn enkele andere dingen die u kunt doen om de CTR te verbeteren:

 • Pas de title-tags aan om de woorden of zinsdelen te bevatten waar u een lage CTR op krijgt. U kunt dit verder verbeteren door uw SEO-gerichte zoekwoorden te combineren met andere oproepen tot acties die gebruikers ertoe brengen op uw vermelding te klikken. Een ander ding dat u kunt doen, is uw lijst vergelijken met wat er momenteel in de titels voor Adwords-vermeldingen staat. Wat in deze titels staat, is meestal geoptimaliseerd en sterk aangepast om de CTR te verbeteren, daarom is het een goed idee om hier inspiratie uit te halen.
 • Optimaliseer de metabeschrijvingen  met de termen waarvoor u de CTR wilt verbeteren. Als u de term opneemt, betekent dit dat ze vetgedrukt zijn in zoekresultaten, wat de kans dat ze klikken verhogen, vergroot. Het is het beste om elke beschrijving afzonderlijk te optimaliseren om de kans te vergroten dat gebruikers erop klikken, dus probeer deze te voorkomen op basis van een aantal variabelen, indien mogelijk. Nogmaals, voor metabeschrijvingen kun je ook naar inspiratie van Adwords kijken.
 • Optimaliseer URL’s met doelzoekwoorden. Vergelijkbaar met metabeschrijvingen inclusief doeltermen in URL’s betekent dat ze vetgedrukt zijn.
 • Voeg relevante schema-opmaak toe aan de pagina om rich snippets in uw vermelding te genereren. Dit kan een behoorlijk dramatisch effect hebben op de CTR, met name voor schema-opmaak die uw vermelding aanzienlijk verbetert, zoals beoordeling en productmarkering.

Nadat u een of meer van de bovenstaande zaken heeft uitgevoerd, controleert u hoe organisch verkeer verandert. Ga dan terug en test iets anders. U kunt dit proces naspoelen en herhalen totdat u ziet dat het afnemende rendement van het verbeteren van de CTR voor een pagina afneemt.

Laatste woorden

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de CTR op de een of andere manier door Google wordt gebruikt. Rand lijkt te hebben ontdekt manieren waarop het direct en tijdelijk wordt gebruikt om zoekresultaten aan te passen.

Paul Haahr van Google heeft ons laten weten dat het indirect wordt gebruikt om de kwaliteit van zoekresultaten te meten. Vanwege het bovenstaande en omdat het eenvoudigweg organisch verkeer kan verhogen, is de CTR iets waarmee u rekening moet houden bij het optimaliseren van uw site.

Naast de focus op klikfrequentie, moeten SEO’s zich meer bewust worden van het feit dat het belangrijk is om een ​​site technisch geschikt te maken voor het doel, het schrijven van geweldige content en het bouwen van kwaliteitslinks.

We moeten ook meer tijd besteden aan het nadenken over gebruikersbetrokkenheid en UX, omdat ze allebei een steeds belangrijker aspect worden om in overweging te nemen wanneer ze proberen goed te presteren in de zoekresultaten.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format