Google Search Console: een compleet overzicht - DeLaatbusiness

Google Search Console: een compleet overzicht

17 min


102
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

De Search Console (of de Webmasterhulpprogramma’s van Google zoals deze vroeger bekend waren) is een volledig gratis en onmisbare nuttige service die Google biedt aan alle webmasters.

Hoewel u zeker niet hoeft te zijn aangemeld bij Search Console  om door Google te worden gecrawld en geïndexeerd, kan het zeker helpen bij het optimaliseren van uw site en de inhoud ervan voor zoeken.

Search Console Dashboard

In Search Console kunt u de prestaties van uw site volgen, problemen identificeren, inhoud voor crawlen indienen, inhoud verwijderen die niet geïndexeerd is, de zoekopdrachten bekijken die bezoekers naar uw site hebben geleid, backlinks monitoren … er zijn veel goede dingen hier.

Maar misschien wel het belangrijkst is dat Search Console met Google communiceert als er iets fout gaat (crawlfouten, handmatige boetes, toename van 404 pagina’s, gedetecteerde malware, enz.)

Als u geen Search Console-account hebt, moet u er nu een downloaden. Je zult misschien merken dat je sommige van de andere, duurdere tools die eigenlijk hetzelfde doen, niet nodig hebt.

Om aan de slag te gaan, heeft u alleen een Google-aanmelding nodig, die u waarschijnlijk al heeft als u regelmatig Google of Gmail gebruikt, en Search Console bezoekt .

Volg dan deze complete gids die u door elke tool en functie heen leidt, zo duidelijk en bondig mogelijk.

Let op: we publiceerden een gids voor de oude Webmaster Tools- service, geschreven door Simon Heseltine, in 2014. Dit is een bijgewerkte, herschreven versie die de wijzigingen en updates van Search Console sindsdien weerspiegelt, maar veel van het tegoed moet naar Simon gaan voor het leggen van het originele grondwerk.

Voeg een eigenschap toe

Als u dat nog niet heeft gedaan, moet u uw website toevoegen aan Search Console.

Klik gewoon op de grote rode knop Een eigenschap toevoegen en voeg vervolgens uw URL toe aan het pop-upvenster.

eigenschap toevoegen in zoekconsole

Verificatie

Voordat Search Console toegang heeft tot uw site, moet u aan Google bewijzen dat u een geautoriseerde webmaster bent. U hoeft niet de leiding te hebben, maar u hebt wel toestemming nodig van wie dan ook.

Er zijn vijf verificatiemethoden voor Search Console. Er is geen echte voorkeur voor welke methode u gebruikt, hoewel Google de aanbevolen methode wel vermeldt …

1) Uploaden van het HTML-bestand:  Google biedt u een HTML-verificatiebestand dat u naar de hoofdmap van uw site moet uploaden. Zodra u dat hebt gedaan, klikt u op de opgegeven URL, klikt u op de knop Verifiëren en heeft u volledige toegang tot Search Console-gegevens voor de site.

verifieer uw site in de zoekconsole

Er zijn ook vier alternatieve methoden als bovenstaande niet past …

alternatieve methoden voor uploaden naar Search Console2) HTML-tag:  dit biedt u een metatag die moet worden ingevoegd in het <head> -gedeelte van uw startpagina, vóór de eerste <body> -sectie.

Als u verdere updates uitvoert in de HTML van uw startpagina, moet u ervoor zorgen dat de tag nog steeds aanwezig is, anders wordt uw verificatie ingetrokken. Als dit toch gebeurt, moet je het proces opnieuw doorlopen.

3) Domeinnaamprovider: hier krijgt u een vervolgkeuzelijst met domeinregistreerders of naamaanbieders te zien. Vervolgens geeft Google u een stapsgewijze handleiding voor het invoegen van een TXT-record in uw DNS-configuratie.

4) Google Analytics: in de  veronderstelling dat u Google Analytics gebruikt en uw Google-account hetzelfde is als dat u gebruikt voor Search Console , kunt u de site op deze manier verifiëren, zolang de GA-code zich in het gedeelte <head> bevindt van uw startpagina (en blijft daar), en u hebt de machtiging ‘bewerken’.

5) Google Tag Manager: met deze optie kunt u uw eigen  Google Tag Manager-  account gebruiken om uw site te verifiëren, op voorwaarde dat u het ‘containerfragment’ gebruikt en dat u de machtiging ‘beheren’ heeft.

Nu dat je gecontroleerd, zult u in staat om uw site te zien op het huis scherm. (Naast alle sites waarvoor u ook een webmaster bent). Hier kun je de site openen, een andere property toevoegen en zien hoeveel ongelezen berichten je van Google hebt ontvangen.

Search Console Home

als u op uw site klikt, wordt u naar zijn eigen unieke  dashboard gebracht .

Ten behoeve van de volgende doorgangen zal ik mijn eigen website Methods Unsound gebruiken , wat betekent dat je alle dingen kunt zien die ik moet repareren en optimaliseren in mijn eigen project.

Dashboard

Hier kunt u alle gegevens van uw site bekijken, uw instellingen aanpassen en zien hoeveel ongelezen berichten u heeft.

Search Console Dashboard

In het linker Dashboard-menu kunt u navigeren naar alle rapporten en hulpprogramma’s die tot uw beschikking staan.

De drie visualisaties die op het dashboard zelf worden gepresenteerd (crawlfouten, zoekanalyses en sitemaps) laten u snel een glimp opvangen van de algemene gezondheid van uw site en de crawlbaarheid. Deze fungeren als snelkoppelingen naar rapporten in het menu aan de linkerkant, dus we bespreken deze tijdens het doorlopen van de hulpprogramma’s.

Houd er ook rekening mee dat Google een bericht direct op het dashboard kan communiceren, als dit belangrijk genoeg wordt geacht om uit uw berichten te worden verwijderd. Zoals je kunt zien, heb ik fouten op mijn AMP-pagina’s die moeten worden hersteld, maar we zullen dit bekijken wanneer we verderop in het Dashboard-menu gaan.

Laten we eerst eens kijken naar instellingen …

instellingen

Als u op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek klikt, krijgt u toegang tot een aantal eenvoudige hulpmiddelen, voorkeuren en beheerdersfuncties.

zoek console-voorkeuren

Voorkeuren voor Search Console

Dit is eenvoudig waar u uw e-mailvoorkeuren kunt instellen. Google belooft u niet te spammen met onophoudelijke e-mails, dus het is het beste om u aan te melden.

Voorkeuren voor Search Console - e-mail

Site-instellingen

Hier kunt u uw voorkeursdomein en crawlsnelheid instellen.

site-instellingen

 • Voorkeurdomein laat u instellen welke versie van uw site u wilt laten indexeren en of uw site wordt weergegeven in zoekresultaten met het voorvoegsel www of zonder. Links kunnen naar uw site verwijzen via http://www.example.com of http://example.com, maar als u hier een voorkeur kiest, wordt ingesteld hoe de URL wordt weergegeven in de zoekresultaten. Google geeft aan dat: ‘Als u dit niet doet specificeer een voorkeursdomein, we kunnen de www- en niet-www-versies van het domein behandelen als afzonderlijke verwijzingen naar afzonderlijke pagina’s “waardoor uw zoekzichtbaarheid kannibaliseren.
 • Met de crawlsnelheid kunt u de snelheid verlagen waarmee Googlebots uw site crawlt. U hoeft dit alleen maar te doen als u problemen met de server heeft en crawlen is absoluut verantwoordelijk voor het vertragen van de snelheid van uw server. Google heeft behoorlijk geavanceerde algoritmen om ervoor te zorgen dat uw site niet te vaak wordt getroffen door Googlebots, dus dit komt zelden voor.

Adreswijziging

Dit is waar u Google laat weten of u uw hele site naar een nieuw domein hebt gemigreerd.

Search Console Adreswijziging

Zodra uw nieuwe site live is en u de inhoud van uw oude site permanent hebt omgeleid naar de nieuwe, kunt u de nieuwe site toevoegen aan Search Console (volgens de instructies voor het toevoegen van eigenschappen van eerder). U kunt vervolgens controleren of de 301-omleidingen goed werken, of al uw verificatiemethoden nog intact zijn op zowel oude als nieuwe sites en verzend vervolgens uw adreswijziging.

Dit helpt Google om uw nieuwe site sneller te indexeren, in plaats van dat u net de Googlebots hebt verlaten om al uw 301-omleidingen uit eigen beweging te detecteren.

Google Analytics-property

Als u Search Console-gegevens in Google Analytics wilt zien, kunt u deze tool gebruiken om een ​​site aan uw GA-account te koppelen en deze rechtstreeks aan uw rapporten te koppelen.

Search Console Google Analytics-property

Als u geen Google Analytics heeft, staat onderaan de pagina een link om een ​​nieuw account in te stellen.

Gebruikers en eigenaren van onroerend goed

Hier kunt u alle geautoriseerde gebruikers van het Search Console-account en hun toegangsniveau zien.

Search Console-gebruikers en eigenaren van onroerend goed

U kunt hier nieuwe gebruikers toevoegen en hun machtigingsniveau instellen.

 • Iedereen die als eigenaar is vermeld, heeft toestemming om toegang te krijgen tot elk rapport en elke tool in Search Console.
 • Gebruikers met volledige rechten kunnen alles doen behalve gebruikers toevoegen, een GA-account koppelen en Google op de hoogte stellen van een adreswijziging.
 • Degenen met beperkte machtiging hebben dezelfde beperkingen als gebruikers met volledige rechten plus ze hebben slechts beperkte kijkmogelijkheden voor gegevens zoals crawlfouten en malware-infecties. Ze kunnen ook geen sitemaps, URL’s, heroverwegingsverzoeken indienen of URL-verhuizingen aanvragen.

Verificatiegegevens

Hiermee kunt u alle gebruikers van uw Search Console-account, hun persoonlijke e-mailadressen en hoe ze zijn geverifieerd (inclusief alle niet-succesvolle pogingen) bekijken.

Verificatie details van Search Console

U kunt individuen hier niet verifiëren (mits u de eigenaar bent).

Associates

Een ander Google-platform, zoals een G + of AdWords, kan via Search Console aan uw website worden gekoppeld (of verbonden) met uw website. Als u deze aanvraag voor een koppeling toestaat, krijgt u specifieke mogelijkheden voor het platform dat zij aan u koppelen.

Hier is een voorbeeld rechtstreeks van Google: “Het koppelen van een mobiele app aan een website vertelt Google Zoeken om links naar zoekresultaten te tonen die naar de app wijzen in plaats van naar de website, indien van toepassing.”

Als u een medewerker toevoegt, kunnen deze geen gegevens zien in Search Console, maar kunnen ze bijvoorbeeld namens uw site apps of extensies van de Chrome Web Store publiceren.

Search Console-medewerkers

Hier vindt u al uw rapporten en hulpprogramma’s die beschikbaar zijn in de Search Console.

Search Console Dashboard-menu

Laten we elke optie een voor een bekijken.

berichten

Hier communiceert Google met webmasters.

Search Console Alle berichten

Nogmaals, je zult hier niet worden gespamd, omdat Google belooft je niet met meer dan een paar berichten per maand te bombarderen. U moet wel opletten wanneer u er wel een ontvangt, want hier wordt u geïnformeerd als de gezondheid van uw site in gevaar komt.

Dit kan van alles zijn, van een stijging van 404 pagina’s tot problemen met het crawlen van uw site, of zelfs ernstiger problemen, zoals uw site die is geïnfecteerd met malware.

Zoeken Uiterlijk

Als u op de ? Klikt  pictogram rechts van ‘Zoeken uiterlijk’ verschijnt een handig pop-upvenster. Zoek Verschijningsoverzicht breekt af en legt elk element van de  zoekmachine resultatenpagina (SERP) uit.

Zoekweergave Dashboard

Door op elk afzonderlijk element te klikken, verschijnt er een extra informatievak met informatie over hoe u dat element kunt optimaliseren om doorklikken te beïnvloeden en waar u extra optimaliseringsbegeleiding kunt vinden in Search Console.

Search Console Dashboard-uitlegfunctie

Gestructureerde gegevens

Gestructureerde gegevens zijn een manier voor een webmaster om informatie aan zijn site toe te voegen die Google informeert over de context van een bepaalde webpagina en hoe deze in zoekresultaten moet worden weergegeven.

U kunt bijvoorbeeld sterbeoordelingen, calorietellingen, afbeeldingen of beoordelingen van klanten toevoegen aan de gestructureerde gegevens van uw webpagina en deze kunnen in de fragmenten van de zoekresultaten verschijnen.

captain america civil rich review rich snippet

Het gedeelte met gestructureerde gegevens in Search Console bevat informatie over alle gestructureerde gegevenselementen die Google op uw site heeft gevonden, van Schema-markeringenof andere microformats.

gestructureerde gegevens in de zoekconsole

Het zal ook fouten tonen die het heeft gevonden tijdens het crawlen van uw gestructureerde gegevens. Als u op de afzonderlijke ‘gegevenstypen’ klikt, ziet u precies welke URL’s die specifieke opmaak bevatten en wanneer deze is gedetecteerd.

Als u op een van de vermelde URL’s klikt, ziet u een verdere specificatie van de gegevens, evenals een hulpmiddel om precies te tonen hoe het eruit ziet in de live zoekresultaten. Klik gewoon op ‘Live-gegevens testen’ en het haalt de URL op en valideert deze met Google’s gestructureerde gegevenstesttool .

Search Console Structured Data-test

Data Highlighter

Data Highlighter  is een alternatief voor het toevoegen van gestructureerde gegevens aan uw HTML. Zoals de onderstaande uitlegvideo zegt, is het een aanwijs- en klikgereedschap waarmee u elke webpagina kunt uploaden en verschillende elementen kunt markeren om Google te laten weten hoe u wilt dat die pagina in de zoekresultaten wordt weergegeven.

Het is niet nodig om code op de website zelf te implementeren en u kunt de Data Highlighter zo instellen dat deze automatisch vergelijkbare pagina’s voor u tagt.

Klik om te beginnen op de grote rode knop ‘Start Markering’ …

Search Console Data Markeerstift

Voer vervolgens de URL in die u wilt markeren …

Search Console Data Highlighter-upload

Begin dan met markeren en taggen …

gestructureerde data-markeerstift

Nadat u op publiceren heeft geklikt, houdt Google rekening met uw toegevoegde gestructureerde gegevens zodra uw site opnieuw is gecrawld. U kunt ook gestructureerde gegevens verwijderen door op ‘Depubliceren’ op dezelfde pagina te klikken als u van gedachten verandert.

HTML-verbeteringen

Dit is waar Search Console verbeteringen aanbeveelt in uw metabeschrijvingen en title-tags, en u informeert over niet-indexeerbare inhoud.

Verbeteringen in Search Console-HTML

Dit is een zeer handige, gebruiksvriendelijke functie die u optimaliseringsaanbevelingen geeft die u meteen kunt gebruiken.

Als ik bijvoorbeeld op de link ‘Korte metabeschrijvingen’ klik, kan ik de 14 URL’s en hun respectieve metabeschrijvingen bekijken. Ik kan dan elk van deze pagina’s in mijn eigen CMS bekijken en langere, meer relevante tekst toevoegen.

Met HTML-aanduidingen voor Search Console-HTML-verbeteringen

Titellabels en metabeschrijvingen moeten uniek zijn voor elke pagina en binnen bepaalde tekenlengten vallen, dus voor zowel de gebruikerservaring als om Google op de hoogte te houden van uw site, is dit een waardevol rapport.

sitelinks

Sitelinks zijn de subcategorieën die worden weergegeven onder de hoofd-URL wanneer u naar een merk of een uitgever zoekt.

voorbeeld van sitelinks

Helaas kun je niet aan Google specificeren welke categorieën je hier wilt benadrukken, maar als je populair genoeg bent en de architectuur van je site solide genoeg is, dan zullen deze organisch plaatsvinden.

In het gedeelte Sitelinks van Search Console kunt u echter aangeven dat Google een webpagina verwijdert die u NIET als een sitelink in de zoekresultaten wilt opnemen.

Search Console Sitelinks

Versnelde mobiele pagina’s

Dit is een geheel nieuwe tool, aangezien het AMP-programma van Google pas sinds eerder dit jaar beschikbaar is. AMP is een manier voor webmasters om snel ladende, uitgeklede webpagina’s speciaal aan mobiele gebruikers te leveren. Sitesnelheid en mobiele vriendelijkheid worden beschouwd als rangordesignalen,  dus dit is een belangrijke functie, hoewel sommige SEO’s dit traag toepassen .

Zoals u kunt zien in het onderstaande rapport, zijn we net begonnen met het introduceren van AMP op onze webpagina’s en het maken van een beetje hasj ervan …

Rapport van Search Mobile Accelerated Mobile Pages

Met versnelde mobiele pagina’s kunt u alle pagina’s op uw site bekijken met geïmplementeerde AMP en welke pagina’s fouten bevatten. Als u op de fout klikt, ziet u een lijst met uw URL’s met fouten. Vervolgens klikt u op de URL om een ​​oplossing door Google aan te bevelen.

Gecontroleerde mobiele pagina's van Search Console

Het is duidelijk dat we een aantal aangepaste JavaScript-problemen op onze site hebben die geadresseerd moeten worden. Als u op de knop ‘Pagina openen’ klikt, kunt u precies zien hoe uw AMP-inhoud op mobiel wordt weergegeven.

Zoekverkeer

Zoek in Analytics

Met Zoekanalyses kunt u zien hoeveel verkeer u ontvangt van zoekopdrachten, klikken en vertoningen weergeven die op SERP’s zijn weergegeven. Het bepaalt ook uw klikfrequentie (CTR) en onthult uw gemiddelde organische positie voor elke pagina.

En hier zijn de * echt * goede dingen … u kunt ook de zoekopdrachten bekijken die gebruikers gebruiken om de inhoud van uw site te ontvangen.

Search Console Search Analytics

De gegevens hiervoor worden anders verzameld dan Google Analytics, dus verwacht niet dat dit klopt, maar wat deze functie echt nuttig maakt, is zien welke zoekwoorden en zinsdelen verkeer naar uw site leiden, evenals individuele pagina’s die verkeer genereren.

U kunt schakelen tussen verschillende opties, filters en datumbereiken. Ik raad iedereen aan om naar vertoningen en CTR te kijken, om te zien welke pagina’s een hoge zichtbaarheid genereren, maar een lage klikfrequentie. Misschien hebben al deze pagina’s een tweaken van een metabeschrijving of gestructureerde gegevens nodig?

Links naar uw site

Hier ziet u de domeinen die naar uw site linken en de inhoud ervan, evenals uw meest gelinkte webpagina’s.

Search Console-koppelingen naar uw site

Dit is geen uitputtende lijst, maar een goede indicator van waar uw inhoud voldoende wordt gewaardeerd om te worden gekoppeld. Als u op de URL’s aan de rechterkant klikt, wordt aangegeven waar ze afzonderlijk aan zijn gekoppeld.

Interne koppelingen

Hier kunt u zien hoe vaak elke pagina op uw site intern is gelinkt. Als u op elke ‘Doelpagina’ klikt, wordt een lijst met URL’s weergegeven met de interne link.

Interne koppelingen van Search Console

Er is een limiet aan het aantal ‘doelpagina’s’ dat Search Console u laat zien, maar als u een klein aantal pagina’s heeft, kunt u de sorteervolgorde omkeren en zien welke doelpagina’s geen interne links hebben. U kunt dan naar uw site gaan en deze pagina’s een interne link geven, of ze doorverwijzen naar een andere locatie als het oude oude pagina’s zijn.

Handmatige acties

Dit is waar Google u zal informeren of het een handmatige actie heeft uitgevoerd op uw site of specifieke webpagina.

GWT Handmatige acties

Google biedt u aanbevelingen om hier iets aan te doen en geeft u de mogelijkheid uw site opnieuw in te dienen voor heroverweging nadat u problemen heeft verholpen.

Hier is een gids voor wat Google u waarschijnlijk een handmatige straf zal geven voor en hoe u dit kunt voorkomen.

Internationale targeting

Hier kunt u een doelgroep targeten op basis van taal en land.

Search Console International Targeting

 • Land: als u een neutraal hoofddomein (.com of .org) heeft, helpt geotargeting Google bepalen hoe uw site wordt weergegeven in zoekresultaten, met name voor geografische zoekopdrachten. Kies gewoon het door u gekozen land in het vervolgkeuzemenu. Als u niet wilt dat uw site aan een land is gekoppeld, selecteert u ‘Niet vermeld’.
 • Taal: als u een website beheert voor gebruikers die een andere taal spreken, moet u ervoor zorgen dat zoekresultaten de juiste versie van uw pagina’s weergeven. Om dit te doen, voegt u hreflang-tags in de HTML van uw site in. Dit is wat Google gebruikt om de taalvoorkeur van een gebruiker aan te passen aan de juiste versie van uw pagina’s. Of u kunt sitemaps gebruiken om taal- en regionale alternatieven in te dienen voor uw pagina’s.

Mobiele bruikbaarheid

Aangezien mobiel dit jaar de desktop voor zoekopdrachten is ingehaald, moet uw site uiteraard  mobielvriendelijk zijn , anders levert u mogelijk de helft van uw bezoekers een slechte gebruikerservaring op.

Dit rapport bevat informatie over eventuele problemen met uw website met mobiel gebruik. En je wilt echt het volgende bericht zien, aangezien Google expliciet aangeeft dat je anders gedegradeerd wordt.

Search Console Mobile Usability

Mogelijke fouten die hier door Search Console worden gemarkeerd, zijn onder andere:

 • Flitsgebruik:  mobiele browsers geven geen Flash-inhoud weer, dus gebruik het niet.
 • Viewport niet geconfigureerd:  bezoekers van uw site gebruiken verschillende apparaten met verschillende schermformaten, zodat uw pagina’s een viewport moeten opgeven met behulp van de meta viewport-tag.
 •  Schuif met vaste breedte: kijkvensters die zijn vastgezet op een pixelgrootte-breedte zullen fouten markeren. Responsief ontwerp zou dit moeten helpen oplossen.
 • Inhoud zonder grootte voor kijkvenster: als een gebruiker horizontaal moet scrollen om woorden en afbeeldingen te zien, komt dit als een fout.
 • Kleine lettergrootte:  als uw lettergrootte te klein is om leesbaar te zijn en mobiele gebruikers moeten ‘knijpen om in te zoomen’, moet dit worden gewijzigd.
 • Aanraakelementen te dichtbij: tappable-knoppen die te dicht bij elkaar staan, kunnen een nachtmerrie zijn voor mobiele bezoekers die proberen te navigeren op uw site.
 • Interstitial-gebruik: Google zal u bestraffen als u een interstitial-pop-up op het volledige scherm gebruikt om te adverteren voor een app wanneer een gebruiker uw mobiele site bezoekt.

Google Index

Indexstatus

Zo weet u hoeveel pagina’s van uw website momenteel zijn opgenomen in de index van Google.

Status index van Search Console

U kunt snel verontrustende trends van het afgelopen jaar zien (bijvoorbeeld die kleine dip in mei 2015), evenals alle pagina’s die zijn geblokkeerd door robots of zijn verwijderd.

Inhoudssleutelwoorden

Hier ziet u de meestgebruikte zoekwoorden die door de Googlebots zijn gevonden toen ze uw site voor het laatst hebben gecrawld.

Search Console Content Keywords

Als u op elk zoekwoord klikt, ziet u de andere synoniemen die voor dat zoekwoord zijn gevonden, evenals het aantal keren dat dit zoekwoord voorkomt.

Zoals Simon Heseltine suggereert, let op voor onverwachte, niet-gerelateerde zoekwoorden die verschijnen omdat het een indicatie is dat uw site gehackt is en verborgen trefwoorden in uw pagina’s zijn geïnjecteerd.

Geblokkeerde bronnen

In deze sectie kunt u afbeeldingen, CSS, JavaScript of andere bronnen op uw site kennen die zijn geblokkeerd voor Googlebots.

Search Console Blocked Resources

Deze worden weergegeven op hostnaam en vervolgens op specifieke pagina’s, die u kunt volgen om te diagnosticeren en op te lossen.

URL’s verwijderen

Waar in wezen kunt u uw inhoud laten verdwijnen van Google.

verwijder urls-zoekconsole

Dit werkt alleen als een tijdelijke oplossing, maar tegen de tijd dat u dit hebt gedaan en ofwel uw beledigende webpagina hebt verwijderd of 301 hebt dit elders omgeleid, zou er in theorie geen aantekening meer van moeten zijn.

Voer gewoon de URL in en selecteer vervolgens of u deze wilt verwijderen uit de zoekresultaten en de cache, alleen vanuit de cache of als u een volledige map wilt verwijderen.

Wees gewaarschuwd: dit verzoek kan tussen de twee tot twaalf uur duren om verwerkt te worden.

Kruipen

Crawlfouten

In dit rapport worden alle fouten weergegeven die Google heeft aangetroffen tijdens het crawlen van uw site gedurende de afgelopen 90 dagen.

Search Console Crawl Errors

Sitefouten: in de bovenste helft van het scherm worden drie tabbladen weergegeven. Als u hierop klikt, ziet u eventuele problemen in het verleden met uw DNS, de connectiviteit van uw server of het uitstellen van een crawl. (Google stelt een crawl uit in plaats van risk-crawling URL’s die u niet wilt laten indexeren).

URL-fouten: de onderste helft van het scherm toont URL-fouten voor desktop, smartphone en functietelefoon (een telefoon die toegang heeft tot internet, maar niet beschikt over de geavanceerde functies van een smartphone).

U zult waarschijnlijk rapporten voor het volgende over alle drie de apparaattypen te zien krijgen:

 • Serverfout: Google heeft geen toegang tot uw site omdat de server te traag reageert of omdat uw site Google blokkeert.
 • Soft 404: dit gebeurt wanneer uw server een echte pagina retourneert voor een URL die niet echt bestaat op uw site. U dient deze pagina’s te vervangen door 404 (niet gevonden) of een 410 (verdwenen) retourcodes.
 • Niet gevonden: dit zijn al uw 404-pagina’s die voorkomen wanneer een Googlebot een pagina probeert te bezoeken die niet bestaat (omdat u deze hebt verwijderd of de naam ervan hebt gewijzigd zonder de oude URL om te leiden, enzovoort). Over het algemeen zijn 404 pagina’s in orde en niet schade toe te brengen aan je ranglijst, dus let alleen op degene die betrekking hebben op hooggeprijsde inhoud.

Statistieken crawlen

In dit gedeelte wordt de voortgang weergegeven van Googlebots die uw site in de afgelopen 90 dagen hebben gecrawld.

Zoekconsole crawlstatistieken

U kunt zien hoe snel uw pagina’s worden gecrawld, kilobytes gedownload per dag en de gemiddelde tijd besteed aan het downloaden van pagina’s op uw site.

Spikes zijn volkomen normaal en je kunt er niet veel aan doen. Maar als u een aanhoudende daling ziet in een van deze diagrammen, is het misschien de moeite waard om te onderzoeken wat het probleem is.

Fetchen als Google

Hier kunt u controleren hoe een pagina op uw website door Google wordt bekeken nadat deze is gecrawld.

U kunt deze webpagina’s ook voor indexering indienen. U kunt vinden dit is een snellere manier om te worden doorzocht en geïndexeerd dan als je te laten Google de pagina automatisch te vinden.

Search Console Fetch als Google

 • Wanneer u een pagina ‘Fetch’ , simuleert Google een crawl en kunt u snel eventuele netwerkconnectiviteitsproblemen of beveiligingsproblemen met uw site controleren.
 • ‘Ophalen en weergeven’ doet hetzelfde als hierboven, maar u kunt ook controleren hoe de pagina zelf eruit ziet op mobiel of desktop, inclusief alle bronnen op de pagina (zoals afbeeldingen en scripts) en u laten weten of een van deze zijn geblokkeerd voor Googlebots.

Onthoud dat de crawler dezelfde pagina moet weergeven als de bezoeker zou doen, dus dit is een goede manier om een ​​directe vergelijking op pagina te krijgen.

Als de pagina succesvol is opgehaald en weergegeven, kunt u deze naar de index verzenden. U mag 500 webpagina’s ophalen per week, maar u kunt alleen een web-pagina indienen en Google alle pagina’s laten crawlen die erin zijn gekoppeld, 10 keer per maand.

robots.txt-editor

Een robots.txt-bestand dat is geplaatst in de hoofdmap van uw site, is waar u pagina’s kunt opgeven die u niet wilt laten crawlen door zoekmachines. Dit wordt meestal gebruikt omdat u niet wilt dat uw server overweldigd wordt door Googlebots, vooral als u wilt dat ze script- of stijlbestanden negeren, of als u wilt dat bepaalde afbeeldingen niet worden weergegeven in Google Afbeeldingen zoeken.

Hier kunt u uw robots.txt-bestand bewerken en controleren op fouten. Onderaan de pagina worden uw fouten en waarschuwingen weergegeven.

robots.txt-editor zoekconsole

Sitemaps

Sitemaps worden gehost op de server van uw website en zij informeren in principe zoekmachines van elke pagina van uw site, inclusief nieuwe toegevoegd. Het is een goede manier om Google beter te laten crawlen en uw website te begrijpen.

Hier vindt u informatie over alle sitemaps die handmatig zijn ingediend of die zijn gevonden door Search Console. De blauwe balk geeft de ingeleverde pagina’s of afbeeldingen weer, de rode balk geeft de werkelijke pagina’s weer en de afbeeldingen worden geïndexeerd.

sitemaps zoekconsole

U kunt een sitemap testen door op de knop ‘Sitemap toevoegen / testen’ te klikken, en als deze geldig is, kunt u deze toevoegen aan Search Console.

URL-parameters

Zoals Simon Heseltine eerder heeft opgemerkt, wordt deze sectie niet veel meer gebruikt sinds de introductie van canonieke tags .

U moet echter URL-parameters gebruiken als u bijvoorbeeld Google moet vertellen onderscheid te maken tussen pagina’s die zijn getarget op verschillende landen. Deze voorkeuren kunnen Google ertoe aanzetten een voorkeursversie van uw URL te crawlen of voorkomen dat Google dubbele inhoud op uw site crawlt.

URL-parameters

Veiligheidsproblemen

Hoewel beveiligingsproblemen met u worden gecommuniceerd in het gedeelte Berichten en op het Dashboard-scherm, kunt u hier de problemen gedetailleerder bekijken.

Beveiligingsproblemen van Search Console

Er is ook voldoende toegankelijke informatie over het repareren van uw site als deze is gehackt of is geïnfecteerd met malware.

Andere bronnen

Hier kunt u alle hulpprogramma’s van Google openen, buiten Search Console. Inclusief de tool voor het testen van gestructureerde gegevens en markup-helper, waar we in eerdere paragrafen uitvoerig over gingen.

Search Console Andere bronnen

Andere nuttige bronnen hier zijn Google Mijn Bedrijf , waar u de lokale zichtbaarheid van uw bedrijf en de PageSpeed ​​Insights- tool kunt verbeteren, die u precies laat zien hoe goed uw site presteert op mobiel en desktop qua laadtijd, en hoe problemen op te lossen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *