Hoe een sponsorschap te activeren om contentmarketing en SEO-doelen te bereiken

11 min


136

Het is de ergste nachtmerrie van een contentmarketeer.

U wordt opgeroepen voor een vergadering en vraagt ​​om uw inbreng in een sponsorovereenkomst. Je ogen lichten op maar vervagen snel als je hoort dat de overeenkomst voor 99 procent voltooid is.

U hebt geen mogelijkheid om aan de rechten bij te dragen, maar wordt alleen overgelaten om een ​​schamele overeenkomst te controleren om een ​​link op de website van het gesponsorde eigendom op te nemen.

Het is een ervaring waarvan ik zeker ben dat velen van jullie zullen zijn tegengekomen of gehoord in je tijd aan contentmarketing en SEO.

Werken met een sponsorpartner kan en moet zoveel meer zijn dan dit. Laten we dus eens kijken hoe u sponsorschappen kunt maximaliseren om uw contentmarketing- en SEO-doelen te bereiken .

Onderzoek de activa en toegang van de gesponsorde partij

De bovengenoemde websitekoppeling is het absolute minimum. U krijgt een link van wat waarschijnlijk een gezaghebbende website is en een die onmogelijk is voor uw concurrenten om te verwerven. Maar als contentmarketeers moeten we veel meer nadenken over de mogelijkheid.

Waar het op neer komt is dat als het goed wordt gedaan, het activeren van een sponsorschap resultaten oplevert op een schaal waar maar weinig andere activiteiten mee kunnen concurreren.

Voordat we ingaan op de details, is het van groot belang om deel uit te maken van het team dat het rechtenpakket genereert. Dit is een integraal onderdeel van uw succes. Als u geen deel uitmaakt van het gesprek, bent u waarschijnlijk niet tevreden met de activa en toegang die u wordt geboden.

Nog een stap terug, als onderdeel van het gesprek moet je voortdurend evangeliseren met de deugden van contentmarketing, zodat beleidsmakers zich bewust zijn van de voordelen.

Hoewel dit artikel niet in detail zal gaan over hoe dit te doen, is het een goed voorbeeld van waarom u uw waarde aan de juiste mensen zou moeten aanbevelen . Voor velen is het pas als een kans voorbij gaat, dat ze zich realiseren dat het promoten van hun werk de moeite waard is.

Activa en toegang vormen de basis voor een succesvolle sponsoractivatie. Dit kan veel dingen betekenen, afhankelijk van het type sponsoring en de partner die je sponsort, maar vaak komt dit neer op

 • Kaartjes
 • Handelswaar
 • Toegang tot unieke locaties (backstage, stadiongebruik, etc.)
 • Toegang tot invloedrijke personen (sportsterren, beroemdheden enz.)
 • Website dekking
 • Social media-promotie

De enige grotendeels niet-kwantificeerbare factor in dit stadium is hoeveel van elk item je nodig hebt. Mijn advies is om uw behoeften aanzienlijk te overschatten om drie redenen:

 • De dingen waar u om vraagt, zijn relatief lage kosten in vergelijking met de naamgevingsrechten die de kern van de overeenkomst vormen – maak u geen zorgen over uw eisen die de totale kosten opdrijven.
 • De gesponsorde partij onderhandelt over wat je vraagt. Dit is onvermijdelijk.
 • Alles wat overblijft nadat u de activa aan uw marketingplan hebt toegewezen, zal altijd een goed thuis vinden, of dat nu door personeelswinsten, liefdadigheidsdonaties of andere wedstrijden is.

Naast deze tastbare activa krijgt u ook toegang tot de immateriële activa van de gesponsorde woning, namelijk hun perceptie en culturele positie bij de doelgroep.

Dit zal de basis worden voor uw positioneringsstrategie en tone of voice. Hierover later meer.

Definieer en meet merkcommunicatiedoelstellingen

Merksponsorevenementen, -teams en -persoonlijkheden vanwege de associatie die het kan creëren in het achterhoofd van het publiek. Elke succesvolle sponsoring draagt ​​de waarden en perceptie van de gesponsorde partij over op het merk.

Dit is het doel van elk merk dat investeert in sponsoring . Branded content is de manier om deze perceptie in het achterhoofd van het publiek te versterken. Een logo op een trui is niet voldoende.

De sleutel tot het activeren van het sponsorschap vanuit een merkinhoudsperspectief is om te beslissen welke waarden u wilt extraheren uit de partner. Dit zou deel moeten uitmaken van het selectieproces, dus er is zo weinig extra werk voor u om te doen.

Het merk zal steevast een specifiek sentiment van de partner willen overbrengen. Bijvoorbeeld:

 • Een nieuw merk zal samenwerken met een betrouwbare vestiging om vertrouwen te geven.
 • Een klein merk zal samenwerken met een grote organisatie om geloofwaardigheid te verlenen.
 • Een merk dat zichzelf relevanter wil maken voor een jonger publiek, zal samenwerken met mensen, evenementen en organisaties die een positie hebben in de doelgemeenschap.
 • Een merk dat een bepaalde levensstijl wil aanspreken, zal samenwerken met eigenschappen die die levensstijl bepalen.

Zodra dit sentiment is overeengekomen, engageert u zich om content te maken met de activa en toegang die in de samenwerking wordt geboden om de doelgroep ervan te overtuigen dat het merk dat sentiment ook belichaamt.

Een woord van waarschuwing in dit stadium:

Bij het ontwikkelen van contentideeën moet je trouw blijven aan wat authentiek is aan het merk en een manier vinden waarop het sponsorschap kan dienen als een middel om deze boodschap over te brengen. Mensen zullen doorlopende inhoud zien die het merk onrealistisch weergeeft.

GoPro kwam erachter met deze Real Madrid-activering, hun product verbeterde het verhaal zonder opdringerig te zijn

Dit is de reden waarom zoveel mensen merken als Coca-Cola sportevenementen onoprecht vinden . Als grote merken komen ze ermee weg, maar het is geen strategie om te emuleren.

Hoewel niet elke activering dit sentiment moet overbrengen (bijvoorbeeld een weggevertje van een Twitter-ticket), moet het totale effect een significante en langdurige verandering of versterking van de merkperceptie in de geest van de doelgroep zijn.

Te veel merken verspillen hun sponsorrechten op ‘hier vandaag, morgen weg’ content die miljoenen views kan opleveren, maar laat geen restant branding achter in de geest van het publiek. Dit is de gemakkelijke optie, maar zal u niet helpen om de gewenste verandering in klantbeleving te bereiken.

Gebruik merkondersteuning en sentimentstudies om de effectiviteit van de campagne te meten.

U wilt weten:

 • Heeft de doelgroep de inhoud geconsumeerd?
 • Hoe hebben ze het ontdekt?
 • Wat was hun eerdere indruk van het merk?
 • Is de inhoud van die vertoning veranderd?
 • Hoe zouden ze het merk beschrijven aan een vriend – ideaal om een ​​echt beeld te krijgen in de taal van het merksentiment van het publiek?

De optimale manier om dit te doen is een pre- en post-campagne onderzoek.

Door de verandering in bewustzijn en sentiment te meten, kun je beoordelen of de perceptie en waarden van het gesponsorde object zijn overgedragen aan je merk. Elke activering van een sponsorschap moet dit doel nastreven.

Een woord over positionering en toon

Merkgerelateerde inhoud is niet zoals traditionele reclame. Hoewel je dit zult begrijpen, zullen sommige collega’s het zien als een tv-advertentie – alleen een oefening in het creëren van massabewustzijn voor het merk.

Succesvolle merkcontent is puur redactioneel qua toon en stijl. Werken met een sponsorpartner geeft u toestemming om die gemeenschap binnen te gaan. Behandel het met respect door inhoud te bieden die het publiek wil.

Ga niet de strijd aan om aandacht met de partner, maar streef ernaar om de ervaring van het publiek van de gesponsorde partner te vergroten. Als je dit kunt bereiken, krijg je een veel positiever sentiment en dus veel meer betrokkenheid.

Uitgevers zullen deze dynamiek ook begrijpen. Als je inhoud maakt waarvan ze weten dat hun publiek die zal gebruiken, zullen ze veel meer bereid zijn om de inhoud te dragen en een link te bieden.

Haal het meeste uit het sponsorschap Eis Strong Relationship Management

Alleen omdat je de deal hebt getekend, betekent nog niet dat het harde werk voorbij is. En hoewel u waarschijnlijk het voordeel had genoten van het aanvragen van “lagere-kosten” -rechten, zou het nadeel nu duidelijk kunnen worden.

Laten we aannemen dat de deal vooral werd gedaan voor het benoemen van rechten (jersey, stadion, evenementnaam), de toegang die je hebt beveiligd is ondergeschikt aan dat.

Dit vormt een potentiële uitdaging omdat uw tegenpartij bij de gesponsorde partij altijd prioriteit zal geven aan het leveren van de naamgevingsrechten die verder gaan dan uw behoeften.

Daar komt bij dat de kans groot is dat u een van de vele merken bent die overeenkomsten hebben en, het ergste van alles, u staat mogelijk niet in de toplaag van merksponsors.

Kort gezegd: werken met een gesponsorde partij kan vaak een strijd zijn. Gooi in de mix de onzekerheid die wordt gecreëerd door met beroemdheden, sporters en live-evenementen te werken en je hebt een krachtige mix van factoren die zelfs de best gedane plannen kunnen verstoren.

Hier ziet u hoe u deze risico’s kunt beperken:

 • Ontwikkel nauwe links en regelmatige gestructureerde vergaderingen met uw accountmanager.
 • Zorg ervoor dat ze precies weten wat uw rechten zijn. Je zult verbaasd zijn hoe vaak ze niet weten wat er met elk merk is afgesproken.
 • Plan de activiteit ruim van tevoren en houd rekening met de eigen kalender van de gesponsorde partijen. Weten wanneer ze druk of in tijden zullen zijn, wanneer ze minder snel toegang tot talent bieden (bijvoorbeeld in de aanloop naar een groot spel), is cruciaal.
 • Beoordeel de risico’s. Ik moest een video maken met een voetbalspeler, maar hij raakte de dag ervoor gewond. De shoot was gepland rond zijn achtergrond en skillset, dus we hadden geen andere keus dan te annuleren. Zorg altijd voor een back-upplan.
 • Maak de content-ideatiefase in samenwerking . Dit zal niet alleen een meer open relatie teweegbrengen, het zal de kans verminderen dat de gesponsorde partij uw ideeën veto.
 • Vraag naar hun doelen en overweeg hoe uw plannen kunnen bijdragen. Wat is hun engagementstrategie, welke inhoud werkt het best voor hen, hoe reageren fans meestal enzovoort.
 • Vraag naar de community – fans kunnen wispelturig zijn! De gesponsorde partij zal weten hoe ze de fanbase het beste kan benaderen en over onderwerpen die ze waarschijnlijk zullen irriteren en enthousiasmeren. Luister naar dit advies.
 • Deel de resultaten en successen . de gesponsorde partij wil weten hoe de reactie op de inhoud is, al was het alleen vanuit het oogpunt van merkbescherming. Deel regelmatig updates en toon altijd succes als een teaminspanning.

Je tegenhangers beschermen de middelen die ze bieden – en terecht.

Door hard te werken om hun merk- en engagementdoelen te begrijpen, de druk waarmee ze worden geconfronteerd en de fijne kneepjes van het werken met openbare organisaties, zorgt u ervoor dat u hun volledige steun krijgt.

Concurrent klikken op uw Google-advertenties? 
Het beschermen van uw advertenties tegen concurrenten en bots is eenvoudig met automatische IP-blokkering door ClickCease. Begin vandaag nog met uw gratis proefperiode.

ADVERTENTIE

Hoe u de mogelijkheden van Link Acquisitie kunt maximaliseren

Velen van jullie zullen niet alleen werken aan merkcontent, maar ook verantwoordelijk zijn voor SEO-doelstellingen. Laten we dieper ingaan op praktische manieren om een ​​sponsorschap te gebruiken om koppelingen te genereren.

Het belangrijkste SEO-voordeel van een groot sponsorschap is dat het outreachmogelijkheden opent die zonder de sponsoring gewoon niet zouden ontstaan ​​of zeer moeilijk te bereiken zouden zijn.

Als je werkt aan een groot sponsorschap met star power, dan heb je ook de mogelijkheid om link acquisition te schalen naar niveaus die handbereik nooit kan bereiken.

Eenvoudig gesteld, een strategie die met succes gebruikmaakt van een sponsorschap levert zeer waardevolle links op in relatief grote hoeveelheden. Ik zou zeggen dat dit de ultieme situatie is voor elke SEO-beoefenaar.

1. Kies uw inhoudsformaten verstandig

Schalen is binnen handbereik, maar alleen bepaalde typen inhoudsschalen. Deelbare formaten zijn essentieel (en noodzakelijk voor elk viraal effect). Dit leent zich voor twee hoofdformaten:

 • Video:  het gemakkelijkste formaat om te verspreiden op schaal. Het insluiten van video met belangrijke mediapartners en het aanmoedigen van shares op sociale media zijn onmisbare tools in uw amplificatiestrategie.
 • Interactieve inhoud: plaats virale mechanismen in het hart van interactieve inhoud zoals e-mail naar je vrienden en deel je score / resultaten op sociale media. Gebruik andere sponsoractiva zoals tickets en merchandise als prijzen om delen te stimuleren.

2. Bestudeer hoe content gewoonlijk wordt verspreid vanuit de gesponsorde property

Als u met een grote organisatie zoals een sportteam werkt, kunt u zien hoe het nieuws via internet stroomt. Uw doel is om te begrijpen hoe de release en verspreiding van inhoud voor die organisatie werkt en vervolgens dit patroon te repliceren wanneer u uw campagne met merkcontent distribueert.

Vaak worden journalisten toegewezen aan bepaalde organisaties. Ontdek wie deze mensen zijn en leer ze kennen.

De partner moet u toegang kunnen geven tot deze mensen. Hetzelfde principe moet worden toegepast op het fandom rond de partner.

Vaak hebben professionele of semi-professionele community influencers zich rond de organisatie opgebouwd. Neem de overvloed aan Apple-fansites als een voorbeeld.

Relaties zijn enorm belangrijk. De beste manier om die relaties op te bouwen en een goed begrip te ontwikkelen, is om middelen en toegang aan te bieden die deze beïnvloeders en journalisten zelf niet kunnen gebruiken.

Veel sportjournalisten worstelen bijvoorbeeld om tijd met spelers te krijgen. Bied dit aan hen aan en zij zullen veel meer bereid zijn om uw merkcontent te delen wanneer de tijd zich voordoet.

Misschien laat de partner al hun nieuws van hun website los en wordt het een “go to” -plek voor het publiek en de media om nieuwe verhalen op te doen. Als dat het geval is, wordt de partnerwebsite een geweldige plek om uw inhoud te zaaien.

3. Begrijpen hoe het publiek media consumeert

Bij het ontwikkelen van de outreachstrategie is het essentieel om te begrijpen waar het publiek online leeft.

Laten we het voorbeeld van voetbal (voetbal) en esports nemen. Het voetbalgesprek vindt veel plaats op grote nieuwswebsites, teamblogs, Twitter en Facebook. Voor esports trekt het publiek naar Twitch, Reddit en YouTube.

Dit kennen is cruciaal voor uw distributieplan.

Hoewel sociale amplificatie je niet direct de links oplevert die je target, krijgt het de inhoud voor de juiste doelgroep, wat op zijn beurt waarschijnlijk betekent dat journalisten en bloggers de inhoud op hun eigen websites meenemen.

Het belangrijkste om te begrijpen hier is dat niemand geeft om wat het merk doet of zegt, maar iedereen binnen de community is diep geïnteresseerd in wat de gesponsorde partner / team / evenement of mensen aan het doen zijn en publiceert daarom waarschijnlijk veel relevante inhoud .

4. Plan activaties rond seizoensgebonden spikes

Interesse in uw sponsorpartner zal het hele jaar door zijn hoogtepunt bereiken. Gebruik deze informatie om campagne-activeringen te plannen.

Campagnes moeten worden gelanceerd in en rond de grote pieken in interesse die van nature zullen optreden. De vraag trekt de aandacht die de mogelijkheid opent voor meer bereik en koppelingsmogelijkheden.

Als u bijvoorbeeld een muziekfestival sponsort, is het normaal dat u rond kaartuitgaven, line-upaankondigingen en via het festival zelf (vóór, tijdens en na) activeert.

Het maakt niet uit wat voor soort sponsoring je activeert, er zijn een paar principes die je kunt volgen om geweldige links te beveiligen:

 • ‘Wow-momenten’ maken : elke piek is een weerspiegeling van de passie van de community. U bevindt zich in een bevoorrechte positie om buitengewone ervaringen aan te bieden. Overweeg de ultieme ervaring voor de community op deze momenten en bouw er vervolgens campagnes over.
 • Exclusiviteit : onderhandelen met de gesponsorde partij zodat het merk nieuws kan breken. Lever dit via je eigen kanalen uit met exclusieve inhoud op je website zodat mensen een koppeling kunnen maken OF het exclusieve voor een mediapartner doorgeven in ruil voor een link.
 • Toegang : het verstrekken van invloedrijke contentproducenten met directe toegang die ze anders niet zouden kunnen krijgen, is een trefzekere manier om vrienden en links te winnen. Voor een sportsponsoring die een kans zou kunnen zijn om het team te ontmoeten. Bij één merk onderhandelde ik voor een klein groepje influencers om met het team op reis te reizen. Ze waren maar al te blij om een ​​link in ruil daarvoor te bieden.

5. Onderhandel toegang tot distributie

Toen ik aan een groot sportsponsoring werkte, was een van onze go-to-tactieken bij het lanceren van inhoudscampagnes om met uitgevers te onderhandelen om de inhoud (en een link) te nemen in ruil voor exclusieve toegang tot de spelers en managers van het team.

Aanvankelijk hebben we de video’s ingebed in het vervolggesprek maar naarmate onze strategie zich ontwikkelde, realiseerden we ons dat veel nationale uitgevers secties op maat hadden gemaakt voor op social media gerichte doelgroepen. Vaak zou dit een plaats zijn om de nieuwste virale video’s te bekijken.

Het was veel effectiever om niet in te bedden in het interviewartikel. In plaats daarvan plaatsten we alleen video in deze sociale microsites omdat de content het juiste publiek bereikte en natuurlijk een veel groter sociaal bereik zou bereiken.

6. Target Top-Tier Press-publicaties

Het beveiligen van de nationale berichtgeving is zeer haalbaar. Deze titels hebben honger omdat hun verdienmodel ervan afhankelijk is. Dit is in uw voordeel.

Ze willen video publiceren omdat ze pre-roll-advertenties kunnen weergeven en hogere advertentietarieven kunnen behalen dan standaard display-advertentieplaatsingen.

De meeste mediapublicaties produceren geen eigen video, dus zijn ze afhankelijk van merken om inhoud te produceren en te delen. Ze zullen de video op hun eigen videoplatform hosten zodat ze advertenties kunnen weergeven.

Laat dit je niet beletten de video te delen. Het heeft geen negatieve impact op je doelen. U kunt dit als hefboom gebruiken om die belangrijke link veilig te stellen.

Ten slotte, onderschat niet het cascade-effect van seeding-inhoud op publicaties op het hoogste niveau. Kleinere websites zullen snel verhalen oppikken en hun eigen versies publiceren.

7. Follow-up van mediaberichtgeving

Vragen aan uitgevers om vermeldingen naar links te converteren is een essentieel onderdeel van een goed uitgevoerde SEO-campagne. Dit zal met name het geval zijn voor activeringen van sponsoring, omdat merkvermeldingen een piek zullen vertonen naarmate het partnerschap publiekelijk wordt aangekondigd.

Ten tweede, als uw inhoud een hit is, wordt deze natuurlijk opgepikt door journalisten. Zonder voorafgaand contact met deze journalisten zult u niet de gelegenheid hebben gehad om om een ​​link te vragen.

Er zijn veel services zoals Brandwatch of Mention die regelmatig verslag doen van alle recente merkvermeldingen (vergeet niet om de naam van uw campagne met merkcontent en de gesponsorde partij op te nemen omdat uitgevers vaak de merknaam weglaten).

Voer het rapport regelmatig uit en neem deze nieuwe regel van bereik op in uw normale processen om nog meer koppelingswaarde te extraheren.

8. Maximaliseer Link Equity

Veel activeringsacties voor sponsoring worden geplaatst op een bestemmingspagina op het merkdomein. Dit is een verstandige aanpak, maar het geeft u wel een paar dingen te overwegen.

Het is duidelijk dat het niet de bedoeling is om de campagnecontent te rangschikken. Het doel is om gebruik te maken van de gegenereerde links om rankings van commercieel belangrijke pagina’s te verbeteren.

 • Gebruik geen microsite op een nieuw domein of een subdomein – veel merken maken nog steeds deze fout.
 • Zit de inhoud op het hoofddomein, bijvoorbeeld example.com/awesome-content-campaign/.
 • Link naar uw commerciële pagina (‘s) met de juiste ankertekst vanuit de body van de pagina.
 • Vaak genereren campagnes met een hoofdpagina links naar sites – zorg er als hierboven voor dat de pagina linkt naar de doelcommercialpagina’s (dit is een tactiek die permanent moet worden gebruikt, ongeacht of u actief links aan het bouwen bent).

Door deze eenvoudige maar fundamentele acties te implementeren, zullen de campagnes veel effectiever zijn in het verbeteren van rankings en het genereren van een commercieel rendement.

Key Takeaways

Succesvolle merkactivatie-activeringen zijn afhankelijk van de juiste merkpartnerpositionering en een slimme distributiestrategie. Krijg beide gelijk en u zult zowel merk- als SEO-doelen bereiken.

 • Wees centraal in de contractonderhandeling. Plan vooruit om ervoor te zorgen dat u beschikt over de middelen en toegang die u nodig hebt.
 • Wees ambitieus met uw eisen. Ze hebben lage kosten en een hoge impact.
 • Zorg ervoor dat uw inhoudsuitwisseling de waarden en culturele status van de partner gebruikt om een ​​verhaal over uw merk te vertellen. Zie het als ‘branding door osmose’.
 • Maak inhoud die door de gesponsorde partijen niet gewenst is, inhoud die leidt met een promotionele merkboodschap. Redactioneel, geen advertorial.
 • Onderzoek hoe de inhoud van de gesponsorde partij verspreidt en waar deze wordt geconsumeerd.
 • Bouw relaties op met toegewijde journalisten en belangrijke producenten van community-content om uw inhoud te zaaien.
 • Maak gebruik van de activa en toegang om uw succespercentage te vergroten.
 • Meet verandering in awareness en sentiment pre- en postcampagne.

Door deze lijst te gebruiken als een checklist op hoog niveau, kunt u ervoor zorgen dat uw strategie het meeste uit de sponsorovereenkomst haalt en u de mogelijkheid biedt om hoogwaardige, ‘geld kan niet kopen’-dekking en links te beveiligen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format