Top 10 van essentieel belang voor SEO-rapportage

7 min


105

Meting is een imperatief element van alle marketingactiviteiten.

We moeten niet alleen begrijpen wat de commerciële impact is van de activiteit die we ondernemen om te leren en te optimaliseren, maar onze klant / bedrijf moet ook zien dat de waarde in de loop van de tijd wordt aangedreven.

Rapportage is de vergelijking van deze meting tot een tastbaar beeld van prestaties en resultaten, dus het is absoluut noodzakelijk dat u op de juiste manier rapporteert.

Om dit te helpen heb ik een eenvoudige SEO rapportagesjabloon gemaakt  (registratie vereist) om ons te helpen ons te concentreren op de belangrijkste elementen van het tonen van waarde uit organisch.

Zaken die vectorillustratie van het gegevens de infographic vlakke ontwerp zoeken

Uiteindelijk moet elk rapport zijn gericht op de KPI’s waarmee uw klant of bedrijf het organische kanaal meet.

De KPI’s kunnen bijvoorbeeld op betrokkenheid zijn gebaseerd of commercieel zijn. Deze KPI’s en hun bijbehorende doelen variëren uiteraard van bedrijf tot bedrijf en van klant tot klant, maar er zijn essentiële organische statistieken die laten zien hoe SEO impact heeft.

Naast KPI’s is het altijd de moeite waard om uw rapportage uit te breiden naar andere relevante statistieken, die waarde kunnen toevoegen. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat aanvullende statistieken uw KPI’s ondersteunen en door de lezer worden begrepen.

In de rapportagesjabloon hebben we de meest voorkomende SEO-KPI’s vermeld, naast waardetoevoegende statistieken die de demonstratie van organische groei ondersteunen.

Hieronder vermeld ik elk van de 10 kernelementen en hoe u deze gegevens effectief kunt gebruiken en gebruiken.

1) Verkeer

De meest voorkomende bron van verkeersinformatie is Google Analytics , maar u heeft mogelijk een ander analyseplatform zoals Coremetrics. Voor de doeleinden van dit bericht zal ik verwijzen naar Google Analytics (GA).

SEO-optimalisatie kan worden verbeterd met de analyse van uw gegevens

Het belangrijkste element van verkeersrapportage zijn sessies, waarbij gebruik wordt gemaakt van week-op-week, maand-op-maand en jaar-op-jaar vergelijkingen. Afhankelijk van uw zakelijke / klantvereisten, wilt u misschien ook kwartaal-op-kwartaal kijken. Deze datumvergelijkingen zijn inderdaad van toepassing op de meeste essentiële onderdelen van deze Top 10.

De meest betrouwbare manier die ik heb gevonden om sessies nauwkeurig bij te houden in GA, is via het gedeelte Campagnes. Ga naar Acquisitie in de linker navigatiebalk, klik vervolgens op Campagnes, gevolgd door organische trefwoorden.

U zult zien dat dit u meeneemt naar een lijst met zoekwoorden (inclusief niet meegeleverd), maar ik geef er altijd de voorkeur aan de primaire dimensie te wijzigen in bestemmingspagina, die alle sessies weergeeft die vanuit een organische bron zijn binnengekomen op een pagina binnen uw website.

Wat je ook doet, zorg ervoor dat je een methode kiest om sessies op te nemen van Google Analytics, en blijf er na verloop van tijd aan vasthouden. Consistentie is essentieel, omdat GA soms onregelmatig kan zijn.

2) Betrokkenheid

De eigen tool van de Stickyeyes-tool ‘ Roadmap ‘ demonstreert SERP’s van ingenieurs per sector, om te begrijpen welke rankingfactoren belangrijk zijn voor elk zoekresultaat.

Roadmap heeft aangetoond dat een bepaalde factor die in alle niches in belang is toegenomen en waarvan is bewezen dat ze invloed heeft op rankings, betrokkenheid is.

Dit is in feite hoe bezoekers zich gedragen op uw site. Het is belangrijk voor Google om te zien dat uw bezoekers op uw site landen, de inhoud vinden die ze nodig hebben en er mee bezig zijn.

Belangrijke statistieken zijn hier:

 • Bouncepercentage : het percentage mensen dat uw site verlaat zonder interactie met uw inhoud of navigatie naar een andere pagina
 • Gemiddelde sessieduur: de gemiddelde tijd die elke bezoeker op uw site doorbrengt
 • Gemiddelde pagina’s per sessie – het gemiddelde aantal pagina’s dat elke bezoeker tijdens een sessie bekijkt

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de twee gemiddelde statistieken ‘hoger-de-beter’ zijn, er een limiet aan dit is. Als een van beide te hoog is, kan dit aangeven dat bezoekers moeite hebben om te vinden wat ze zoeken op uw site.

De beste plaats om deze informatie te vinden is weer in GA en kan worden gevonden in hetzelfde gebied als ik heb gesuggereerd voor verkeer. U ziet drie kolommen onder een kop ‘Gedrag’ en deze kolommen zijn de drie hierboven genoemde meetwaarden.

3) Conversie

Ongeacht het verkeer en de betrokkenheid van organische mensen, wat er uiteindelijk toe doet, is commercieel voordeel. GA is hier ook een geweldige bron van, afhankelijk van het feit dat u de juiste e-commerce en doeltracering op zijn plaats hebt.

Als een conversie voor u een lead of een onderzoek is (dus geen aankoop), zijn de belangrijkste statistieken:

 • Conversiepercentage
 • Conversievolumes

Als uw conversie een aankoop is, bijvoorbeeld op een e-commercesite, zijn deze aanvullende statistieken relevant:

 • De totale omzet
 • Gemiddelde bestelwaarde

Deze e-commercenummers zijn terug te vinden in hetzelfde GA-gebied, maar boven aan de pagina, onder het kopje Verkenner, ziet u een optie ‘E-commerce’. Klik hier om de bovenstaande statistieken te onthullen.

Voor leadgeneratieconversies moet u naar het gebied Conversies in de linkernavigatie gaan, vervolgens klikken op Doelen en vervolgens op Overzicht. U kunt vervolgens doorgaan naar Bron / medium om doelen te laten zien die zijn bereikt met organisch verkeer.

In de sjabloon hebben we ons gericht op e-commerceconversie-meetgegevens, maar u kunt deze natuurlijk ook bewerken voor leadgeneratie indien nodig.

4) Landingspagina’s

Het is noodzakelijk om te begrijpen welke bestemmingspagina’s verkeer genereren en uiteindelijk commerciële waarde hebben. U zult pagina’s hebben die van oudsher waarde genereren en u zult hun prestaties moeten bijhouden, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat nieuwe pagina’s naar behoren werken en verkeer aantrekken.

Een goede manier om dit in een samenvattingsrapport te doen, is door de best presterende bestemmingspagina’s weer te geven. In de sjabloon hebben we een gebied voor uw top vijf bestemmingspagina’s opgenomen en hoe ze presteren ten opzichte van vorig jaar, maand en week, evenals hun bouncepercentages.

Nogmaals, u vindt dit in de sectie Acquisitie> Campagnes> Organisch trefwoord, met bestemmingspagina geselecteerd als de primaire dimensie.

Deze informatie is vooral handig als u de impact van bepaalde belangrijke rangschikkingen probeert te begrijpen, omdat alle termen een bepaalde pagina rangschikken en van invloed zijn op hoeveel verkeer op die pagina arriveert, afhankelijk van de rangorde en hoeveel zoekvolume de term heeft.

5) Zoekzichtbaarheid 

Ik kom in een oogwenk bij individuele rankings, maar eerst wil ik kijken naar de algehele zoekzichtbaarheid, wat een geweldige optelsom geeft van de organische prestaties.

Er wordt gekeken naar het aantal termen waarnaar u rangschikt, waar u naar rangschikt, welk zoekvolume ze hebben en het geschatte verkeer dat ze als gevolg daarvan zullen genereren. Een score wordt vervolgens berekend en getoetst in de loop van de tijd.

Mijn voorkeursbron hiervoor is Searchmetrics , waar je een domein kunt invoeren om een ​​bijgewerkte score te krijgen. U heeft wellicht een betaald account nodig om toegang te krijgen tot de volledige versie, maar het is een uitstekende manier om een ​​relevante samenvattende score voor uw organische prestaties te ontwikkelen.

Searchmetrics biedt ook enkele andere handige hulpmiddelen. Ik ben vooral dol op de sectie Winnaars en verliezers, die laat zien welke zoekwoorden de zichtbaarheid van een week hebben vergroot of afgenomen.

6) Ranking spread

SEMrush is een geweldige zoekmachine voor onderzoek, zowel voor uw eigen site, de sites van uw klant en concurrenten. Vergelijkbaar met de zichtbaarheid van een zoekopdracht, is een goede manier om te zien hoe je globaal presteert in organisch, te kijken naar de spread op de ranglijst.

SEMrush geeft een overzicht van hoeveel termen de site scoort op de Top, P4-10, P11-20, P21-50 en P51-100.

Kunnen aantonen dat a) het aantal termen dat u in de top 100 hebt, toeneemt en b) het aantal termen dat u in de top 3 of op pagina 1 hebt, toeneemt, is een uitstekende manier om de algehele aanwezigheid in zoekresultaten te tonen.

Voer eenvoudig uw domein in de zoekbalk in SEMrush in, ga naar de sectie Organic Research en selecteer Positions. Hiermee krijgt u een grafiek die de dagelijkse of maandelijkse rangorde verspreidt in de Top 100 (afhankelijk van het geselecteerde datumbereik).

Door dit in de loop van de tijd te doen en vergelijkingen te maken met eerdere week / maand / jaar, was het effectief om organische groei te laten zien. 

7) Rankings en trefwoorden 

Hoewel moderne SEO afstand neemt van specifieke term rankings, is het vaak een belangrijke KPI voor veel bedrijven, dus het is belangrijk om te weten hoe het is om rankings voor belangrijke termen te noteren.

Er zijn een groot aantal bronnen die u zal toestaan om deze, met inbegrip van 3 doen rd party tools zoals Accuranker , maar de meest voor de hand is Google Search Console (voorheen Webmaster Tools).

Navigeren naar het gedeelte Zoekanalyse toont een lijst met zoekwoorden en hoeveel klikken elk heeft gegenereerd in het datumbereik.

Search Console Content Keywords

Met de filterbalk bovenaan kunt u de positie van die term in SERP’s toevoegen door het vak Positie aan te vinken. Als u de gemiddelde positie van elk van uw belangrijkste termen op deze manier vindt, kunt u deze in de loop van de tijd laten evolueren en wekelijkse / maandelijkse / jaarlijkse vergelijkingen uitvoeren.

In dit gebied kunt u ook zien welke sleuteltermen voor u het meest effectief zijn, en dit kan vooral nuttig zijn als de meest effectieve termen verschillen van de ‘ijdelheid’-termen die u mogelijk associeert met de site waarover u rapporteert.

Op hetzelfde scherm wordt de lijst met zoekwoorden standaard gesorteerd op klikken, dus de zoekwoorden in die lijst zijn de zoekwoorden die de meest organische klikken naar uw site hebben gestuurd. 

8) Link-statistieken

Linkstatistieken zijn een goede manier om te laten zien hoe verbeterde on-page-optimalisatie en link-acquisitie ervoor zorgen dat de site beter scoort en een betere zichtbaarheid heeft. Populaire statistieken voor volgen en trends zijn:

 • Domain Autoriteit – meet het gezag van de site koppeling profiel – verkrijgbaar bij Moz en tal van 3 rd party sites en Chrome-extensies
 • MajesticSEO – Citation Flow en Trust Flow – deze tonen het vertrouwen en de kracht van het linkprofiel van de site
 • Nieuwe verwijzende domeinen – is de site consistent en natuurlijk koppelingen aan het verzamelen? – beschikbaar via de sectie Nieuwe verwijzingsdomeinen
 • Verloren verwijzende domeinen – zoals hierboven, als de site links krijgt, zijn ze incrementeel of verliest de site meer dan hij wint? – beschikbaar in de sectie Verloren verwijzende domeinen van Ahrefs.com

9) Commentaar

Context is de sleutel tot rapportage. Ik heb ruimte voor commentaar toegevoegd aan elk element van de rapportsjabloon, waardoor u de mogelijkheid krijgt om inzicht te geven in de cijfers.

 • Waarom is die bestemmingspagina enorm gegroeid?
 • Welk effect heeft recente technische veranderingen gehad?
 • Waarom is het verkeer laag?
 • Hoe heeft de nieuwe gebruikerservaring van de site de betrokkenheid beïnvloed?

Dit zijn de soorten vragen die je moet beantwoorden binnen het commentaar.

10) Trends 

Ten slotte zijn meeteenheden op zichzelf niet echt nuttig, maar het belangrijkste is om vooruitgang te tonen. Het is de beste manier om groei te laten zien door belangrijke statistieken in de loop van de tijd te trouwen. U kunt ook belangrijke gebeurtenissen overbrengen, bijvoorbeeld Google-algoritme-updates, om meer context toe te voegen aan hoe trends zich gedragen.

In de sjabloon hebben we trends opgenomen voor het classificeren van spread, e-commercestatistieken en verkeer, maar u kunt deze wijzigen om aan te passen wat belangrijk is voor u, uw bedrijf of uw klant.

Een paar punten over de sjabloon:

 • Het is gevuld met voorbeeldgegevens, dus u zult dit natuurlijk moeten wijzigen
 • Het gebruikt voorwaardelijke opmaak om groei en verlies te tonen
 • Het behandelt WoW, MoM en YoY tijdvergelijkingen
 • Formules zijn inbegrepen, maar u kunt deze wijzigen
 • Het tweede tabblad bevat de gegevens die de trends voeden, dus zorg ervoor dat u dat ook doet

Een paar dingen die u misschien wilt toevoegen aan het rapport terwijl u het aanpast, ofwel elementen die erin aanwezig zijn te vervangen, of misschien nieuwe tabbladen toe te voegen, zijn:

 • Nieuwe gebruikers
  • Weergeven hoeveel bezoekers nieuw zijn (de site niet eerder hebben bezocht), omdat een% van het totale verkeer, of in termen van eenvoudig volume, nuttig kan zijn om extra waarde te tonen – beschikbaar in GA
 • Technisch
  • Het bijhouden van de hoeveelheid technische problemen in de loop van de tijd kan nuttig zijn om voortgang te tonen en ook context toevoegen aan verbetering van metrieken. Als een aantal problemen met de pagina zijn opgelost, hoe zijn de prestaties dan beïnvloed?
  • De belangrijkste technische elementen om te volgen kunnen zijn
   • Aantal dubbele inhoud
   • Hoeveelheid ontbrekende meta
   • Aantal 302 omleidingen
   • Aantal ontbrekende canonieke tags

Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format