Beginnersgids over het modereren van opmerkingen in WordPress - DeLaatbusiness

Beginnersgids over het modereren van opmerkingen in WordPress

8 min


118
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

WordPress wordt geleverd met een ingebouwd comment-systeem dat zorgt voor gemeenschapsinteractie rond uw inhoud. In deze beginnershandleiding laten we u zien hoe u opmerkingen in WordPress kunt modereren, omgaan met reactiespam en alles met betrekking tot opmerkingen.

Moderatie van reacties

Als je de video niet leuk vindt of meer instructies nodig hebt, ga dan door met lezen.

Wat zijn opmerkingen?

Onlangs tijdens het lesgeven in een WordPress-klasse, ontdekten we dat verschillende gebruikers die al meer dan zes maanden WordPress gebruikten, nog steeds niet wisten wat het doel van opmerkingen was, waar ze vandaan kwamen en wat ze ermee moesten doen.

Reacties stellen uw websitebezoekers in staat om met u en andere lezers te communiceren. Ze kunnen hun inbreng toevoegen aan een specifiek artikel dat u hebt geschreven, vragen stellen en feedback geven.

Op de meeste WordPress-sites kan iedereen met een geldige naam en e-mailadres een reactie achterlaten zonder hun identiteit te verifiëren. Standaard zijn opmerkingen ingeschakeld, dus afhankelijk van het thema dat u gebruikt, wordt er een opmerkingenformulier weergegeven onder aan elk bericht enelke pagina van uw website.

Zodra iemand een opmerking heeft ingediend, wordt deze voor moderatie bewaard, zodat u deze kunt goedkeuren of verwijderen. Hiermee kunt u bepalen wat op uw website wordt weergegeven.

Reacties modereren in WordPress

U kunt alle opmerkingen op uw WordPress-website bekijken door op het opmerkingenmenu in WordPress te klikken.

Reacties moduleren in afwachting van goedkeuring in WordPress

Op de pagina met reacties ziet u vier verschillende tabbladen (alle opmerkingen, in behandeling, goedgekeurd, spam en prullenbak). Opmerkingen die uw goedkeuring nodig hebben, verschijnen op het tabblad In behandeling .

Als u een opmerking wilt goedkeuren, gaat u met de muis naar de opmerking en ziet u onder de opmerking actiekoppelingen. Klik op Goedkeuren om een ​​opmerking openbaar zichtbaar te maken op uw website. U kunt ook op een opmerking reageren door op de antwoordkoppeling te klikken. Als u een opmerking beantwoordt, wordt de reactie ook automatisch goedgekeurd.

Als u een reactie ziet die er zo uitziet of er spamachtig uitziet, kunt u deze markeren als spam. Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe een spamcommentaar eruitziet?

Welnu, er zijn weinig verschillende indicatoren die u kunt gebruiken om te bepalen of een opmerking spam is:

  • Reacties met een heleboel links, trefwoorden en vreemde tekens – Dit is het meest voor de hand liggende type spamcommentaar, en u zou het niet moeilijk moeten vinden om het te vertellen, afgezien van een echte opmerking.
  • Opmerking met een valse naam – Als u een opmerking ziet die wordt achtergelaten door een persoon met de naam ‘Beste hypotheekrente’ of ‘Goedkope printerinkt’, kunt u duidelijk aangeven dat het een marketeer is die uw site probeert te spammen voor een backlink.
  • Algemene opmerkingen – Vaak vertrouwen spammers op generieke opmerkingen om uw spamfilter te omzeilen. Deze algemene opmerkingen zijn “Thank You”, “Really Nice Article”, of voeg de titel van je bericht in en maak een algemene verklaring (bijvoorbeeld: ik ben het eens met de beginnersgids voor commentaar modereren is essentieel).

WordPress komt vooraf geïnstalleerd met Akismet , maar je moet de plug-in activeren en je aanmelden voor deze anti-spam-service om je te helpen spam te verminderen.

Zodra u een opmerking als spam markeert, leert Akismet in de toekomst soortgelijke opmerkingen te ontvangen. Alle opmerkingen gemarkeerd als spam verschijnen op het tabblad Spam. U hoeft dit tabblad niet vaak te bezoeken. Als een gebruiker echter klaagt dat hun opmerkingen niet op uw website verschijnen, dan is dit de eerste plaats waar u moet kijken. Als u een opmerking vindt die ten onrechte door Akismet als spam wordt betrapt, klikt u eenvoudig op de link Geen spam om deze van spam naar in behandeling te brengen.

Opmerkingen over spam in WordPress

Als u om welke reden dan ook per ongeluk honderden spam-opmerkingen in de wachtrij hebt geplaatst, komt u eenvoudig naar het tabblad Spam en klikt u op de knop voor spam controleren. Dit activeert een spamcontrole op bestaande opmerkingen op uw website en Akismet zal spam-opmerkingen van Pending to Spam verplaatsen.

U kunt ook op de knop Lege spam klikken om alle ongewenste reacties in een keer te verwijderen. Zelfs als u dat niet doet, worden spam-opmerkingen na 15 dagen automatisch door WordPress verwijderd. Vergeet niet dat het verwijderen van duizenden spamcommentaren tegelijk uw site een beetje kan vertragen. Als u duizenden spamcommentaren probeert te verwijderen, is het beter om de methode te gebruiken die wordt beschreven in onze handleiding over het snel batchgewijs verwijderen van spamreacties in WordPress.

Als u een opmerking wilt verwijderen zonder deze als spam te markeren, klikt u eenvoudigweg op de prullenbak onder de reactie. Door jou verwijderde opmerkingen worden naar de prullenbak gestuurd en blijven daar de komende 30 dagen. Na die tijd zal WordPress ze voor altijd automatisch verwijderen. Als je per ongeluk een opmerking hebt verwijderd, ga je naar het tabblad Prullenbak en klik je op de koppeling Herstellen onder de reactie.

Een reactie uit de prullenbak herstellen in WordPress

Comment moderatiegebied toont commentaar voor alle berichten en pagina’s. U kunt de opmerkingen over een bepaald bericht echter afzonderlijk bekijken door naar dat bericht op uw site of via uw beheerdersgedeelte te gaan.

Opmerkingen voor één bericht bekijken in het WordPress-beheerdersgebied

U kunt alle goedgekeurde en openstaande opmerkingen voor een bericht bekijken door deze in de berichteditor te openen. Ga gewoon naar Berichten »Alle berichten en klik op de link Bewerken onder het bericht dat je wilt openen. Ga in het scherm van de berichteditor omlaag naar beneden en je ziet alle opmerkingen die voor het bericht zijn gemaakt.

Reacties moduleren voor een bericht in het beheerdersgedeelte

U kunt hier rechtstreeks opmerkingen bewerken, verwijderen, beantwoorden en modereren. Als u de opmerkingen niet ziet onder de berichteditor, klik dan op de knop Schermopties in de rechterbovenhoek van het scherm. Dit zorgt voor een vervolgkeuzemenu waar je het vakje naast Reacties moet aanvinken. Daarna scroll je gewoon naar beneden en zie je reacties voor die post onder de berichteditor.

Opmerkingen weergeven op het berichtbewerkingsscherm

Zet opmerkingen aan / uit voor specifieke berichten in WordPress

Er zijn soms wanneer je niet wilt dat reacties op sommige berichten worden ingeschakeld. Met WordPress kun je reacties uitschakelen voor afzonderlijke berichten of pagina’s. Bewerk gewoon een bericht en scrol op het scherm van de berichteditor omlaag naar de metabox Discussie. Daar kunt u het vinkje verwijderen uit het selectievakje naast ‘Reacties toestaan’ .

Opmerkingen in- / uitschakelen voor één bericht in WordPress

Als u de discussie-metabox niet kunt vinden op het scherm voor het bewerken van berichten, moet u op de knop Schermopties in de rechterbovenhoek van het scherm klikken. Dit zorgt voor een vervolgkeuzemenu waar je het vakje naast de discussie moet aanvinken. Hierna scrol je naar beneden en zie je de discussie metabox onder de berichteditor.

Discussie Metabox weergeven op het scherm van de berichteditor

Commentaar Instellingen Configuratie

Met WordPress kunt u de configuratie van opmerkingen voor uw gehele site wijzigen. De instellingenpagina voor opmerkingen bevindt zich onder Instellingen »Discussie . Er zijn verschillende secties op de pagina met discussie-instellingen en we zullen u door elke optie op de pagina heen leiden.

Discussie instellingen scherm

Het bovenste deel van het scherm met discussie-instellingen bepaalt de standaard artikelinstellingen. Met de eerste optie in dit gedeelte kan uw blog andere blogs waarschuwen wanneer u in een artikel naar hen linkt. Met de tweede optie kunnen vergelijkbare meldingen van andere blogs op uw site worden geaccepteerd. Dit worden pingbacks en trackbacks genoemd en we raden u aan beide opties uit te schakelen. De eerste optie kan uw hele site vertragen en de tweede optie zou u veel spamcommentaar opleveren.

De derde optie op het scherm met artikelinstellingen is ‘Mensen toestaan ​​opmerkingen over nieuwe artikelen te plaatsen’ . Het maakt opmerkingen mogelijk voor alle nieuwe artikelen die u op uw WordPress-site schrijft. Het is belangrijk op te merken dat u opmerkingen kunt in- en uitschakelen voor afzonderlijke artikelen, zoals we eerder in dit artikel hebben laten zien.

Andere instellingen voor opmerkingen

Onder het gedeelte met andere instellingen voor reacties ziet u de eerste optie als ‘Auteur van commentaar moet naam en e-mailadres invullen’ . Met deze optie is het verplicht voor commentauteurs om een ​​naam en e-mailadres met hun opmerkingen in te voeren. U moet deze optie aanvinken, tenzij u anonieme commentaar op uw website wilt toestaan .

Er is ook een optie om gebruikers te verplichten zich te registreren op uw site voordat ze een opmerking achterlaten, maar naar onze mening is dit voor de meeste sites niet noodzakelijk.

U ziet ook de optie om opmerkingen over oudere artikelen te sluiten. Sommige website-eigenaren gebruiken dit om spam te voorkomen, maar het is volledig een persoonlijke voorkeur.

WordPress biedt gebruikers de mogelijkheid om op reacties te reageren. Die antwoorden verschijnen alleen onder de oorspronkelijke opmerking als u het selectievakje naast ‘Geneste reacties inschakelen’ inschakelt . U kunt opgeven hoe diep deze geneste opmerkingen kunnen gaan. Het uiterlijk van deze geneste opmerkingen wordt afgehandeld door uw WordPress-thema. Het hebben van te veel niveaus kan de leesbaarheid van opmerkingen verstoren. De standaardinstelling van 5 niveaus is goed genoeg voor de meeste WordPress-thema’s. Meer geavanceerde gebruikers kunnen onze handleiding raadplegen over het indelen van uw WordPress commentaarlay-out .

Als een van je artikelen populair wordt en te veel reacties krijgt, zul je merken dat het gedeelte met reacties te lang wordt. Gebruikers zullen veel moeten scrollen om de laatste reacties op het artikel te lezen. Om dit probleem aan te pakken, kunt u de optie aanvinken om opmerkingen in pagina’s te splitsen. Standaard staat deze optie 50 reacties op het hoogste niveau toe, u kunt dit verhogen of verlagen. Als u deze optie kiest, wordt ook eerst de laatste pagina met opmerkingen weergegeven.

Standaard toont WordPress de nieuwste opmerking onderaan. U kunt dit omdraaien om oudere opmerkingen bovenaan weer te geven.

Commentaar e-mail en handmatige goedkeuring instellingen

In de volgende sectie kunt u e-mails ontvangen wanneer een gebruiker opmerkingen op uw site achterlaat of wanneer een opmerking ter moderatie wordt bewaard. Deze optie is alleen spannend voor de eerste paar dagen van uw website. Naarmate je meer reacties krijgt, worden deze e-mails vervelend, dus we raden aan om deze e-mails uit te schakelen.

Onder ‘Voordat een opmerking wordt weergegeven’ , is de eerste optie om elke opmerking handmatig goed te keuren. Zorg ervoor dat dit vakje is aangevinkt, zodat er geen commentaar op uw site kan verschijnen zonder uw goedkeuring.

Hieronder ziet u de optie ‘Auteur van commentaar moet een eerder goedgekeurde opmerking hebben’ . Als deze optie is aangevinkt, verschijnen opmerkingen van auteurs met een eerder goedgekeurde opmerking zonder expliciete goedkeuring. Schakel dit selectievakje uit om te zorgen dat alle opmerkingen handmatig worden goedgekeurd.

Instellingen voor moderatie van opmerkingen

Een veel voorkomend kenmerk van geautomatiseerde spamreacties is dat ze veel links bevatten. Omdat u uw opmerkingen al hebt ingesteld om handmatig te worden goedgekeurd, gaan al uw opmerkingen naar de moderatierij, ongeacht het aantal links dat ze bevatten.

U ziet een groter tekstgebied waarin u woorden, IP- en e-mailadressen of URL’s kunt invoeren waar u op wilt letten. Alle opmerkingen die overeenkomen met dingen die u hier invoert, worden naar de moderatiewachtrij gestuurd. U hoeft hier niets in te voeren, omdat u alle opmerkingen al hebt ingesteld om handmatig te worden goedgekeurd, en ze gaan toch allemaal naar de moderatie-wachtrij.

Avatars instellen op uw WordPress-site

Het laatste gedeelte op het scherm met opmerkingen instellingen is voor Avatars. Dit zijn de afbeeldingen die verschijnen naast de naam van de auteur van de opmerking op uw website. WordPress maakt gebruik van Gravatar, een gratis service waarmee gebruikers dezelfde avatar kunnen gebruiken op alle blogs die ze bezoeken (zie onze gids over wat Gravatar is ). Als een auteur van een opmerking geen Gravatar-afbeelding heeft gekoppeld aan zijn e-mailadres, gebruikt WordPress Mystery Man als de standaard gravatar. U kunt dit wijzigen door een standaardavatar in de lijst te selecteren of zelfs uw eigen standaard gravatar in WordPress toe te voegen .

Dat is alles, u heeft uw reactie-instellingen geconfigureerd. Vergeet niet op de knop Wijzigingen opslaan te klikken om uw instellingen op te slaan.

Opmerkingen van derden

In de loop der jaren zijn er verschillende platformen voor commentaar van derden geïntroduceerd voor WordPress. Elk platform wordt geleverd met een eigen moderatie-interface en technologie. Op WPBeginner gebruiken we het reactiesysteem van Disqus.

Voor degenen die zich afvragen waarom we Disqus gebruiken, is hier een gedetailleerd verslag van waarom we zijn overgeschakeld naar Disqus en hoe je Disqus op je site kunt instellen .

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het instellen en modereren van reacties in WordPress.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format