Hoe WordPress Multisite Network te installeren en in te stellen - DeLaatbusiness

Hoe WordPress Multisite Network te installeren en in te stellen

10 min


120
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wilt u een WordPress multisite-netwerk opzetten? WordPress wordt geleverd met een ingebouwde mogelijkheid om meerdere websites te maken met behulp van dezelfde WordPress-installatie. In dit artikel laten we u zien hoe u een WordPress multisite-netwerk op de juiste manier installeert en instelt.

Hoe installeer en installeer ik WordPress multisite-netwerk

Aangezien dit een uitgebreid artikel is, hebben we de inhoudsopgave toegevoegd om navigatie te vergemakkelijken:

 

Wat is WordPress Multisite Network?

Met een WordPress Multisite- netwerk kunt u meerdere WordPress-sites of blogs uitvoeren en beheren vanuit één WordPress-installatie.

Hiermee kunt u direct nieuwe sites maken en deze beheren met dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord. U kunt zelfs andere gebruikers toestaan ​​zich aan te melden en hun eigen blogs in uw domein te maken.

Het multisite-netwerk van WordPress wordt geleverd met geavanceerde instellingen die u kunt gebruiken om elke website / blog in uw netwerk aan te passen.

Voordelen van het gebruik van een WordPress Multisite-netwerk

In veel situaties kan een WordPress multisite-netwerk nuttiger zijn dan het beheren van meerdere zelfstandige WordPress-sites. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een WordPress multisite-netwerk:

 1. Als netwerkbeheerder kunt u eenvoudig meerdere sites beheren vanuit één dashboard. 
  .
 2. Elke site op het netwerk kan zijn eigen beheerders hebben. De sitebeheerders hebben de mogelijkheid om alleen hun eigen website te beheren.
 3. U kunt plug-ins / thema’s installeren en ze voor meerdere sites met één download activeren.
 4. Multisite-netwerk maakt het ook gemakkelijker voor u om updates te beheren. U hoeft uw WordPress, plug-ins of thema’s alleen bij één “master” -installatie bij te werken.

Nadelen van het gebruik van een WordPress Multisite Network

Het maken van een WordPress multisite-netwerk is niet altijd nuttig bij het beheer van meerdere sites. Hier zijn enkele van de nadelen die u in gedachten moet houden voordat u een multisite-netwerk opzet.

 1. Alle sites op het netwerk delen dezelfde bronnen. Dit betekent dat wanneer uw netwerk offline is, ook alle andere sites zijn uitgeschakeld.
 2. Het is niet eenvoudig om verkeer- en serverbronnen te beheren voor gebruikers op beginnersniveau. Als een van uw websites onverwacht verkeer ontvangt, heeft dit invloed op alle andere websites in het netwerk.
 3. Als een website wordt gehackt, betekent dit dat alle sites in uw netwerk worden gehackt.
 4. Sommige WordPress-plug-ins werken mogelijk niet goed op een multisite-netwerk.
 5. WordPress multisite-netwerk wordt niet goed ondersteund door alle webhostingproviders waardoor uw opties worden beperkt. We zullen hier later in het artikel meer over praten.

Wie heeft een WordPress multisite-netwerk nodig?

Alleen omdat u meerdere WordPress-websites beheert, hoeft u nog niet te beginnen met het gebruik van een multisite-netwerk.

Er zijn tools van derde partijen zoals ManageWP of InfiniteWP die u kunt gebruiken om al uw WordPress-sites onder één dak te beheren.

Hier zijn enkele scenario’s wanneer het maken van een multisite-netwerk zinvol is:

 1. Een tijdschriftwebsite met verschillende secties die door verschillende teams worden beheerd.
 2. Een zakelijke website met subsites voor verschillende locaties en filialen.
 3. Overheids- of non-profitwebsites kunnen WordPress multisite gebruiken voor verschillende afdelingen, locaties en regio’s.
 4. Uw eigen netwerk van blogs op meerdere subdomeinen.
 5. Scholen en hogescholen waarmee studenten hun eigen blogs op schoolservers kunnen maken.

Vereisten voor een WordPress Multisite-netwerk

Alle websites op een multisite-netwerk van WordPress delen dezelfde serverbronnen. Dit betekent dat een goede WordPress-hosting het belangrijkste is dat u nodig hebt .

Als u van plan bent om slechts een paar websites met weinig verkeer te hebben, kunt u waarschijnlijk wegkomen met shared hosting .

Vanwege de aard van een multisite-netwerk hebt u echter VPS-hosting of een dedicated server nodig naarmate uw sites groeien.

We raden Bluehost aan omdat ze zowel shared hosting als VPS / Dedicated servers aanbieden en ze zijn ook een van de officiële WordPress hostingpartners.

Als u op zoek bent naar een alternatief, bieden SiteGround en WP Engineuitstekende service voor het multisite-netwerk van WordPress.

Naast webhosting heeft u de basiskennis nodig van het installeren van WordPress en het bewerken van bestanden met behulp van FTP .

Een domeinstructuur kiezen voor uw multisite-netwerk

Op een WordPress multisite-netwerk kunt u nieuwe sites toevoegen via subdomeinen of submappen.

Voorbeeld van subdomein:
http://site1.example.com

Voorbeeld van subdirectory:
http://example.com/site1/

Als u subdomeinen kiest, moet u wildcard-subdomeinen op uw server configureren. We zullen je laten zien hoe je dat in de volgende stap doet.

Aan de andere kant, als u submappen of pad-gebaseerde URL’s kiest voor sites op uw netwerk, dan is het enige dat u hoeft te doen, het inschakelen van mooie permalinks op uw root-site.

Subdomeinen van joker instellen

Als u besluit subdomeinen te gebruiken voor websites op uw multisite-netwerk, moet u subdomeinen met jokertekens instellen voor uw multisite-netwerk.

Om dat te doen, moet u eerst inloggen op het cPanel- dashboard van uw WordPress-hostingaccount . Hierna moet u naar beneden scrollen naar het gedeelte ‘Domeinen’ en vervolgens klikken op ‘Subdomeinen’.

Subdomeinen in cPanel-dashboard

Opmerking: afhankelijk van uw webhostingservice kan uw cPanel-dashboard er enigszins anders uitzien dan de bovenstaande schermafbeelding. Deze schermafbeelding is van het cPanel on Bluehost .

Op de volgende pagina moet u het * -teken invoeren in het subdomeinveld en uw hoofddomein selecteren in het vervolgkeuzemenu.

Toevoegen van wildcard-subdomein

Cpanel detecteert automatisch de documentroot en toont deze in het onderstaande veld. Klik nu op de knop ‘Maken’ om uw wildcard-subdomein toe te voegen.

Schakel de WordPress Multisite Network Feature in

Multisite Network-functie wordt ingebouwd bij elke WordPress-installatie. Het enige dat u hoeft te doen is WordPress installeren en instellen zoals u dat normaal zou doen. Hierna moet u de multisite-functie inschakelen.

U kunt de multisite-functie ook inschakelen op elke bestaande WordPress-site. Voordat u multisite inschakelt, moet u een volledige back-up van uw WordPress-site maken .

Als u Multisite wilt inschakelen, maakt u verbinding met uw site met behulp van een FTP-client of cPanel-bestandsbeheer en opent u het bestand wp-config.php om te bewerken.

Je moet de volgende code toevoegen aan je wp-config.php bestand vlak voor de / * Dat is alles, stop met bewerken! Veel bloggen. * / regel.

1
2
/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Als u klaar bent, kunt u uw wp-config.php-bestand opslaan en uploaden naar de server.

Met deze code kunt u de multisite-functie op uw WordPress-site eenvoudigweg inschakelen. Nadat dit is ingeschakeld, moet u nog steeds het multisite-netwerk instellen.

Uw WordPress Multisite-netwerk instellen

Nu u de functie Multisite Network op uw WordPress-site met succes hebt ingeschakeld, is het tijd om uw netwerk in te stellen.

Als u een gemuteerd netwerk opzet op een bestaande WordPress-website, moet u alle plug-ins op uw site deactiveren.

Ga eenvoudig naar de plug-ins »Geïnstalleerde plug-ins pagina en selecteer alle plug-ins. Selecteer ‘Deactiveren’ in het vervolgkeuzemenu ‘Bulkacties’ en klik vervolgens op de knop ‘Toepassen’.

Deactiveer plug-ins

U kunt nu naar de pagina Tools »Network Setup gaan om uw multisite-netwerk te configureren.

WordPress netwerkinstallatie voor meerdere sites

Op het scherm met netwerkinstellingen ziet u een bericht dat de mod_rewrite-module van Apache op uw server is geïnstalleerd. Deze module is geïnstalleerd en ingeschakeld op de beste WordPress-hostingproviders .

Het volgende dat u moet doen is WordPress vertellen wat voor soort domeinstructuur u zult gebruiken voor sites in uw netwerk, bijvoorbeeld subdomeinen of submappen.

Hierna moet u een titel voor uw netwerk opgeven en ervoor zorgen dat het e-mailadres in de e-mail van het netwerkbeheer correct is.

Klik op de installatieknop om verder te gaan.

WordPress toont nu een aantal code die je moet toevoegen aan respectievelijk je wp-config.php en .htaccess- bestand.

Voeg code toe aan de bestanden wp-config en .htaccess

U kunt een FTP-client of bestandsbeheerder in het cPanel gebruiken om de code in deze twee bestanden te kopiëren en te plakken.

Hierna moet u opnieuw inloggen op uw WordPress-site om toegang te krijgen tot het multisite-netwerk.

Netwerkinstellingen configureren

Nu u het multisite-netwerk hebt ingesteld, is het tijd om de netwerkinstellingen te configureren.

U moet overschakelen naar het ‘Netwerkdashboard’ om de netwerkinstellingen te wijzigen, nieuwe sites toe te voegen en andere instellingen te configureren.

Wanneer u met de muis naar het menu ‘Mijn sites’ op de beheerwerkbalk gaat, verschijnt er een pop-upvenster met pop-upvensters. Klik op het netwerkbeheerder »Dashboard .

Netwerkbeheerders dashboard

Hiermee gaat u naar het multisite-netwerkdashboard. U zult merken dat er nieuwe menu-items zijn om uw multisite-netwerk te beheren. U ziet ook een dashboarddialoog “op dit moment” waarmee u een nieuwe site kunt maken en nieuwe gebruikers kunt toevoegen.

Netwerk dashboard

Om netwerkinstellingen te configureren, moet u klikken op de koppeling ‘Instellingen’ in de beheerzijbalk.

De eerste optie op de pagina met netwerkinstellingen is om de titel van uw site en het e-mailadres van de beheerder in te stellen. Deze velden worden automatisch gevuld met de netwerktitel en beheerders-e-mail die u hebt ingevoerd tijdens de installatie.

Netwerkinstellingen

Uw multisite-netwerk openen voor registraties

Het gedeelte ‘Registratie-instellingen’ op de pagina met netwerkinstellingen is waarschijnlijk de belangrijkste instelling in uw netwerkinstellingen.

Standaard zijn zowel gebruikers- als siteregistraties uitgeschakeld op het netwerk.

U kunt ervoor kiezen om uw site te openen voor gebruikersregistratie, of bestaande gebruikers toestaan ​​nieuwe sites te maken of zowel gebruikers- als siteregistratie toe te staan.

WordPress registratie-instellingen voor meerdere locaties

Als u uw multisite-netwerk opent voor registratie, kunt u het selectievakje naast ‘Registratiemelding’ aanvinken om e-mailmeldingen te ontvangen telkens wanneer een nieuwe gebruiker of site wordt geregistreerd.

Als u individuele sitebeheerders toestemming wilt geven om nieuwe gebruikers toe te voegen op hun sites, vinkt u het vakje aan naast de optie ‘Nieuwe gebruikers toevoegen’.

Registratie opties

Met de optie voor een beperkte e-mailregistratie kunt u de registratie van sites of gebruikers beperken tot e-mailadressen uit specifieke domeinen. Dit is vooral handig als u alleen mensen uit uw eigen organisatie wilt toestaan ​​om te registreren en gebruikers of sites te maken.

Evenzo kunt u bepaalde domeinen ook van registratie blokkeren.

Nieuwe site-instellingen

In het gedeelte ‘Nieuwe site-instellingen’ kunt u standaardopties configureren voor nieuwe sites die op uw multisite-netwerk zijn gemaakt. U kunt de welkomst-e-mails en de inhoud van de eerste standaardpost, -pagina en -commentaar in deze instellingen wijzigen.

Nieuwe site-instellingen

Als netwerkbeheerder kunt u deze instellingen op elk gewenst moment wijzigen.

Upload instellingen voor uw multisite-netwerk

Het is belangrijk dat u het gebruik van uw serverbronnen in de gaten houdt. In het gedeelte Instellingen uploaden kunt u de totale hoeveelheid ruimte die een site kan gebruiken voor uploads beperken.

De standaardwaarde is 100 MB, wat waarschijnlijk goed is voor minimaal 100 foto-uploads. Je kunt deze ruimte vergroten of verkleinen afhankelijk van hoeveel schijfruimte je hebt.

Upload instellingen

De standaard upload bestandstypen zijn afbeeldingen, audio, video en pdf-bestanden. U kunt extra bestandstypen toevoegen als u wilt zoals doc, docx, odt, etc.

Hierna kunt u een maximale bestandsgrootte kiezen, zodat gebruikers geen waanzinnig grote bestanden naar de server kunnen uploaden.

Plugin Menu Instellingen

Vervolgens kunt u naar de menu-instellingen springen. Hiermee kunt u het beheermenu voor het gedeelte Plug-ins op uw netwerksites inschakelen.

Toon of verberg het plugins-menu voor siteadministrators

Als u dit inschakelt, wordt het menu Plug-ins weergegeven voor de respectieve sitebeheerders. Ze kunnen een plug-in op hun afzonderlijke sites activeren of deactiveren, maar ze kunnen geen nieuwe plug-ins installeren.

Als u tevreden bent met alle configuratie-instellingen, klikt u op de knop ‘Wijzigingen opslaan’.

Nieuwe sites toevoegen aan uw WordPress Multisite-netwerk

Om een ​​nieuwe site toe te voegen aan uw WordPress multisite-netwerk, klikt u eenvoudig op ‘Sites’ onder Mijn sites »Netwerkbeheerdersmenu in de beheerwerkbalk.

Nieuwe sites toevoegen aan uw WordPress multisite-netwerk

Dit toont u een lijst met sites in uw huidige multisite-installatie. Standaard staat uw primaire site vermeld als de enige site in uw WordPress multisite-netwerk.

Als u een nieuwe site wilt toevoegen, klikt u bovenaan op de knop ‘Nieuw toevoegen’.

Voeg een nieuwe site toe

Op de pagina ‘Nieuwe site toevoegen’ moet u het adres van de site opgeven. U hoeft niet het volledige adres te typen, alleen het deel dat u wilt gebruiken als subdomein of subdirectory.

Vervolgens moet u een sitetitel toevoegen en het e-mailadres van de sitebeheerder invoeren.

Nieuwe sitegegevens toevoegen

U kunt een ander e-mailadres voor beheerders toevoegen dan het adres dat u momenteel gebruikt om uw multisite-netwerk te beheren.

Als het e-mailadres momenteel niet door een andere gebruiker wordt gebruikt, maakt WordPress een nieuwe gebruiker en stuurt de gebruikersnaam en het wachtwoord naar het e-mailadres dat u invoert.

Als u klaar bent, klikt u op de knop ‘Site toevoegen’.

Een nieuwe site wordt toegevoegd aan uw WordPress multisite-netwerk. Als netwerkbeheerder ontvang je ook een nieuwe e-mail voor siteregistratie.

Als u een nieuwe gebruiker heeft gemaakt, ontvangt die gebruiker een e-mail met instructies om een ​​nieuw wachtwoord in te stellen en in te loggen.

Thema’s en plug-ins toevoegen aan uw multisite-netwerk

Individuele sitebeheerders in een multisite-netwerk kunnen standaard geen thema’s en plug-ins zelf installeren.

Als netwerkbeheerder kunt u de respectieve plug-ins en thema’s installeren, zodat deze beschikbaar is voor alle sites in uw netwerk.

Thema’s installeren voor uw multisite-netwerk

Als u thema’s wilt toevoegen, gaat u naar de pagina Mijn sites »Netwerkbeheerder» Thema ‘s.

Geïnstalleerde thema's op uw WordPress multisite-netwerk

Op deze pagina ziet u een lijst met geïnstalleerde thema’s op uw WordPress multisite.

U kunt een thema beschikbaar maken voor andere sites door op de optie ‘Netwerk inschakelen’ onder dat thema te klikken. U kunt een thema ook uitschakelen door op de link ‘Netwerk uitschakelen’ onder het thema te klikken. Opmerking: de optie Netwerk uitschakelen wordt alleen weergegeven als het thema is ingeschakeld.

Om een ​​nieuw thema toe te voegen, moet u op de knop ‘Nieuw toevoegen’ boven aan uw scherm klikken en vervolgens een WordPress-thema installerenzoals u dat normaal zou doen.

Zodra het nieuwe thema is geïnstalleerd, kunt u het beschikbaar maken voor andere sites in uw netwerk met de optie ‘Netwerk inschakelen’.

Als u aanbevelingen nodig heeft over welke thema’s beschikbaar zijn voor uw netwerk, bekijk dan onze selectie van de beste WordPress-thema’s die u kunt gebruiken.

Plug-ins voor uw multisite-netwerk installeren

Op dezelfde manier kunt u de pagina Mijn sites »Netwerkbeheerder» Plug-ins bezoeken om plug-ins te installeren en op de koppeling ‘Netwerk activeren’ onder elke plug-in te klikken om ze op uw multisite-netwerk te activeren.

Netwerkactiveringsplug-ins op een WordPress multisite

Hier volgen enkele essentiële WordPress-plug-ins die we aanbevelen voor elke website:

Raadpleeg onze lijst met essentiële WordPress-plug-ins voor alle websites voor meer aanbevelingen over plug-ins .

Opmerking: als u eerder de optie Plugins Menu voor sitebeheerders in de ‘Netwerkinstellingen’ hebt ingeschakeld, kunnen sitebeheerders geïnstalleerde plug-ins zelf activeren of deactiveren. Sitebeheerders kunnen een nieuwe plug-in niet zelf verwijderen of installeren.

Problemen met Word Plus Multisite oplossen

De meest voorkomende problemen met het instellen van multisite-netwerken in WordPress worden veroorzaakt door een onjuiste configuratie van subdomeinen met jokertekens. Zorg ervoor dat uw webhost wildcard-subdomeinen ondersteunt.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat bij gebruik van WordPress multisite met submappen sommige gebruikers zich niet kunnen aanmelden bij het beheerdersgedeelte van hun sites nadat ze de vereiste code hebben toegevoegd in het bestand wp-config.php.

Om dit op te lossen, probeer het te vervangen

1
define('SUBDOMAIN_INSTALL', false);

regel in wp-config.php bestand met

1
define('SUBDOMAIN_INSTALL', 'false');

Een ander probleem dat u misschien tegenkwam, is dat u geen gebruikers kunt vinden die zich op uw netwerk hebben geregistreerd, maar de activerings-e-mail niet hebben ontvangen. Raadpleeg onze handleiding over het vinden van niet-bevestigde gebruikers in WordPress om dit probleem op te lossen .

Later op een gegeven moment wilt u of een andere site-eigenaar een site van multisite naar zijn eigen WordPress-installatie exporteren. Dit kan eenvoudig worden gedaan. 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *