Consumentenmerken, bedrijfsmerken en werkgeversmerken - wat is het verschil? - DeLaatbusiness

Consumentenmerken, bedrijfsmerken en werkgeversmerken – wat is het verschil?

2 min


133
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

We hebben eerder geschreven over merkarchitectuur, praten over de verschillen tussen huismerken en huismerken en submerken en goedgekeurde merken . Deze vier structuren illustreren de relatie tussen het corporate merk en de consumentenmerken.

In de post van vandaag zullen we uitleggen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen bedrijfs- en consumentenmerken en met welke elementen rekening moet worden gehouden bij het analyseren van deze twee soorten merken. We zullen ook een kijkje nemen naar een steeds populairder wordende subtype van een bedrijfsmerk – het employer brand.

Consumentenmerken

Een consumentenmerk is het meest voorkomende begrip van wat een merk is en heeft betrekking op het product dat wordt verkocht aan de consument. Consumentenmerken bouwen een aantal associaties op die mensen hebben met betrekking tot een product of productlijn en kunnen variëren van B2C-namen (bedrijven tot consumenten), zoals Coca-Cola , Dove of Pampers , B2B-merken (business to business) zoals Accenture , Oracle of SAP  en merken die zowel B2C- als B2B-producten aanbieden, met Microsoft , Google en LinkedIn enkele van de meest prominente.

Er zijn meerdere positioneringsmodellen die merkstrategieën van consumentenmerken beschrijven (merksleutels, merkpiramiden, merkwielen, merkdiamanten om er maar een paar te noemen). Bij BrandStruck geloven we dat hoe eenvoudiger het model is, hoe beter. Daarom gebruiken we voor al onze analyses hetzelfde raamwerk, dat uit 4 elementen bestaat: merkessentie (een zin die samenvat waar het merk over gaat), merkwaarden (belangrijkste communicatiethema’s, het “wat” van het merk), merkkarakter ( merkpersoonlijkheidskenmerken, het “hoe” van het merk) en een dominerende merkarchetype.

Bedrijfsmerken

Hoewel consumentenmerken betrekking hebben op producten en diensten, hebben bedrijfsmerken betrekking op bedrijven. Goede voorbeelden hiervan zijn mondiale bedrijven als Unilever en Procter & Gamble , die onder hun paraplu meerdere consumentenmerken hebben. De architectuur kan echter variëren en sommige bedrijfsmerken worden hetzelfde genoemd als hun consumentenmerken. Bijvoorbeeld,  Microsoft , Nestlé en L’Oréal zijn zowel de consument als corporate merken. Dit soort branding kan prima werken, zolang zowel de bedrijfs- als de consumentenmerken dezelfde waarden delen en geen tegenstrijdige berichten proberen uit te dragen.

In termen van merkstrategieanalyse zijn de elementen van het corporate merk anders dan die in een consumentenmerk. Het komt voornamelijk door het feit dat de twee verschillende doelgroepen hebben. Hoewel consumentenmerken meestal communiceren met eindgebruikers, spreken corporate merken met een breed scala aan belanghebbenden: investeerders, overheden, lokale gemeenschappen, werknemers, vakbonden, maar ook steeds meer bij consumenten en klanten die willen weten van wie ze kopen. De analyse van een bedrijfsmerk kan elementen bevatten als merkdoel en / of merkmissie – waarom het bedrijf doet wat het doet, merkarchitectuur – hoe consumentenmerken gerelateerd zijn aan het bedrijfsmerk, de reputatie van het bedrijf, zijn EVP (employer value proposition) , de financiële situatie en de MVO-impact.

Werkgeversmerken

Employer branding is a subtype of a corporate brand. Brands don’t always model themselves on how they want to be perceived by the consumer or corporate shareholders – some strive to make companies look like good places to work, with benefits to entice prospective employees. The branding relates to how potential employees will see the company, with a mix of intangible benefits (company’s culture and values, its brand purpose) and tangible benefits (salary, bonuses and other perks) being used to improve this perception.

Sommige bedrijven hebben consistente consumenten-, klanten- en werkgeversmerken, omdat ze allemaal op dezelfde waarden zijn gebaseerd. Een goed voorbeeld van dergelijke activiteiten is Amazon , dat vergelijkbare waarden communiceert voor de drie soorten merken (innovatie, uitmuntendheid, klantobsessie, enz.). Er zijn bedrijven die verschillende merken op verschillende manieren communiceren. Een voorbeeld hiervan is Facebook , die zijn merkstrategie baseerde op openheid en verbondenheid op het gezicht van de consument; effectiviteit, snelheid en hackercultuur op het niveau van de werkgever; en wereldwijde aanwezigheid, leiderschap in technologie en de status van miljoenen dollars op het niveau van het bedrijfsmerk.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *